Επιστροφή στο Forum : Ιάσων [Iason, Άγιος Λαυρέντιος, Αγκίστρι, Κεφαλονιτοπούλα, Κύμη]
Nicholas Peppas
31-12-2012, 07:11
Το Κυμη ηταν ενα παλιο πορθμειο ναυπηγημενο πριν απο το 1963. Το αναφεραμε για πρωτη φορα εδω (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?79544-%C5%EB%EB%E7%ED%E9%EA%DE-%C1%EA%F4%EF%F0%EB%EF%FA%E1-1963-Hellenic-Coastal-Shipping-1963&p=260557#post260557)
ΚΥΜΗ
(195 τοννοι)
Πορθμειο απο την Κυμη για την Σκυρο
Αργοτερα το πορθμειο αυτο μετεφερθη στην γραμμη Αιδηψου Αρκιτσας. Απο την Ελληνικη ταινια Τρια Κοριτσια απο την Αμερικα του Ντιμη Δαδηρα http://www.youtube.com/watch?v=Nd5t1LruBHs βλεπουμε αυτο το παλιο φερρυ μπωτ που ισα ισα επαιρνε ενα μεγαλο λεωφορειο!
133516
Στην ταινια πρωταγωνιστουν ο Ανδρεας Μπαρκουλης (1936- ), η Γκιζελα Νταλι (1940-2010), η Μαρικα Κρεββατα (1910-94), ο Βασιλης Αυλωνιτης (1904-70), και ο Γιαννης Μαλλουχος (1934- ). Η μουσικη ειναι το Γιωργου Κατσαρου (1934- ).
Εδω ο Βασιλης Αυλωνιτης και η Μαρικα Κρεββατα στο Κυμη.
133517
Espresso Venezia
09-02-2013, 19:38
Το ΚΥΜΗ κατασκευάστηκε το 1960 με αριθμό νηολογίου Ν.Π. 1688 στο Πέραμα (δεν γνωρίζω το ναυπηγείο). Με το πρώτο του όνομα πρωτοδούλεψε στη γραμμή Κύμης - Σκύρου, και λίγο αργότερα στις γραμμές Αιδηψού - Αρκίτσας και Ωρωπού - Ερέτριας.
Τον Νοέμβριο του 1967 μετονομάστηκε σε ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ (όνομα με το οποίο το γνωρίζουμε οι περισσότεροι) και δούλεψε στις γραμμές της Κεφαλονιάς μέχρι τα τέλη περίπου της δεκαετίας του '80.
137503
Πηγή φωτό : picasa - χρήστης : "J" - Τίτλος φωτό : "Kefalonia, Greece 1978"
Τον Μάρτιο του 1988 μετονομάζεται σε ΑΓΚΙΣΤΡΙ και τον Αύγουστο του 1998 σε ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ όνομα με το οποίο
δραστηριοποιήθηκε για άγνωστο χρονικό διάστημα στο Άγιο Όρος.
Τα παραπάνω στοιχεία παρατίθενται σε συνεργασία με τον emmpapad (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ).
Την δεκαετία 2000, χρησιμοποιήθηκε σε συνεργεία επισκευών στη Ν.Ε.Ζ. Περάματος, ενώ το φθινόπωρο του 2010 το είδαμε να επισκευάζεται
και να βάφεται στο Πέραμα με το όνομα ΙΑΣΩΝ (Ν.Π. 2505).
137504
Τα επόμενα δύο χρόνια βρέθηκε στην Ν. Επίδαυρο πιθανώς χρησιμοποιούμενο ως φορτηγίδα στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ επέστρεψε ρυμουλκούμενο στο Πέραμα στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Το πάλαι ποτέ ΚΥΜΗ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ βρίσκεται πλέον τον τελευταίο καιρό τραβηγμένο έξω σε ναυπηγείο του Περάματος όπου και περιμένει την διάλυση του (αν δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί αυτή).
137505
137502
Leonardos.B
09-02-2013, 20:23
Και 3 φωτογραφίες του ,το 2012 το καλοκαίρι στην Νέα Επίδαυρο,απο θαλάσσης.137507137508137509
Nicholas Peppas
09-02-2013, 20:59
Σημειωνω οτι ο Espresso Venezia εχει αρχισει να προσφερει μεγαλες υπηρεσιες σχετικα με την ιστορια των παλαιων πορθμειων η φερρυ μπωτ. Ο δε emmpapad συνεχιζει να μας πληροφορει για τα νηολογια. Η επανεμφανισις του Leonardos.B ειναι παντα θετικη. Εκτος απο το οτι ειναι Ελευσινιος οπως και εγω, εχει σπουδαια θεματα που τα ανεβαζει με μεγαλη προσοχη....
Παντως πρεπει να πω οτι το Κυμη/Κεφαλονιτοπουλα/Αγκιστρι/Αγιος Λαυρεντιος/Ιασων ηταν ασχημοπαπο....
Εάν πρόκειται για ένα μικρό ferry με το όνομα Αγιος Λαυρέντιος137518137519
που φωτογράφισα στο Αγιον Όρος, αυτό έγινε το 1990, ενώ εδώ αναφέρεται το 1998, και επιπλέον το ΚΥΜΗ δείχνει μεγαλύτερο, με σαλόνι πίσω απο τη γέφυρα και μεγαλύτερη χωρητικότητα ( σύγκριση με ΚΥΜΗ λεωφορείο- Αγιος Λαυρέντιος φορτηγό).Το θέμα έχει "ξαναεξεταστεί" αλλά εξακολουθώ να έχω κάποιες αμφιβολίες.
Espresso Venezia
09-02-2013, 22:49
Αντώνη το ότι το πρώην ΚΥΜΗ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ μετονομάστηκε σε ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ το 1998 δεν είναι κάτι που αναφέρεται τυχαία. Προέρχεται από τις επίσημες εγγραφές στα Ελληνικά νηολόγια. Εξ άλλου, το ΚΥΜΗ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ έχει σαφώς μεγάλες διαφορές από την παντοφλίτσα στην φωτό σου, και οπωσδήποτε δεν μας δεσμεύει το όνομα ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ, μπορεί κάλλιστα να είναι δύο διαφορετικά πλοία.
Δεν υπάρχει περίπτωση παντόφλα να έκανε ποτέ το δρομολόγιο Κύμης - Σκύρου .
Το 1960 το δρομολόγιο έκανε ένα μεγάλο καίκι με το όνομα Αγιος Γεώργιος και μετά το γνωστό Μπόρα . Ακόμη δρομολόγια έκαναν το Κύκνος και το Βόρειοι Σποράδες .
Το πλοίο προφανώς φτιάχτηκε γιά την γραμμή Ωρωπού - Ερέτριας και ονομάστηκε Κύμη , αφού ουσιαστικά τότε ήταν μονόδρομος η χρήση του πορθμείου γιά όποιον πήγαινε στην Κύμη , μιά και η Χαλκίδα μέσω Ριτσώνας ήταν διαδρομή πάνω από 1,5 ώρα .
pantelis2009
10-02-2013, 08:10
Εδώ σαν ΙΑΣΩΝ στις 27-09-2010 όταν είχε βγεί στο ναυπηγείο Κελαϊδή για συντήρηση.
Φίλε Espresso Venezia μέχρι πριν 20-25 μέρες δεν το είχαν διαλύσει, απλά ήταν τραβηγμένο όπως δείχνεις.
137548
Espresso Venezia
10-02-2013, 09:04
Δεν υπάρχει περίπτωση παντόφλα να έκανε ποτέ το δρομολόγιο Κύμης - Σκύρου .
Το 1960 το δρομολόγιο έκανε ένα μεγάλο καίκι με το όνομα Αγιος Γεώργιος και μετά το γνωστό Μπόρα . Ακόμη δρομολόγια έκαναν το Κύκνος και το Βόρειοι Σποράδες .
Το πλοίο προφανώς φτιάχτηκε γιά την γραμμή Ωρωπού - Ερέτριας και ονομάστηκε Κύμη , αφού ουσιαστικά τότε ήταν μονόδρομος η χρήση του πορθμείου γιά όποιον πήγαινε στην Κύμη , μιά και η Χαλκίδα μέσω Ριτσώνας ήταν διαδρομή πάνω από 1,5 ώρα .
Δεν θέλω να αμφισβητήσω αυτά που αναφέρεις φίλε μου, ωστόσο η πληροφορία ότι το ΚΥΜΗ έκανε αρχικά (το 1960) την γραμμή Κύμης - Σκύρου, προέρχεται από τον Β' τόμο της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Λαρούς του 1963, και μας την έχει μεταφέρει στο πρώτο ποστ που έχει ανοίξει το παρόν θέμα ο Nicholas Peppas. Πιθανόν να είναι και λάθος, ωστόσο η πηγή της πληροφορίας δεν είναι κάποια τυχαία (πιστεύω να συμφωνείς).
Ακόμα, την αιτιολογία που αναφέρεις για την ονομασία του σε ΚΥΜΗ, δεν την βλέπω και τόσο "ισχυρή". Η χρήση του πορθμείου (Ωρωπού - Ερέτριας) τότε (1960) δεν ήταν μονόδρομος μόνο γιά όποιον πήγαινε στην Κύμη, αλλά και για πολλούς άλλους προορισμούς στην Εύβοια. Και επιπλέον δεν υπήρχε κανένας μεγάλος συναγωνισμός μεταξύ πλοίων τότε στην γραμμή της Ερέτριας (δύο - τρεις παντόφλες να υπήρχαν) ώστε να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να ονομάστηκε ΚΥΜΗ ώστε να "προσελκύσει" επιβάτες. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πιθανότατα η παντοφλίτσα φτιάχτηκε για την γραμμή Κύμης - Σκύρου (μπροστά στα καίκια της εποχής σίγουρα φάνταζε "τεράστιο"), έκανε κάποια δρομολόγια για μικρό (???) χρονικό διάστημα και μεταφέρθηκε στις πιό κερδοφόρες γραμμές του Ευβοικού, μέχρι βέβαια το 1967, οπότε πουλήθηκε στην Κεφαλονιά και μετονομάστηκε σε ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ.
Φίλε Espresso Venezia μέχρι πριν 20-25 μέρες δεν το είχαν διαλύσει, απλά ήταν τραβηγμένο όπως δείχνεις.
Παντελή, ξέχασα να το αναφέρω στο ποστ μου. Τότε είχα τραβήξει και εγώ τις φωτό που παρέθεσα στο ποστ μου, στις 13 Ιανουαρίου, και όταν ρώτησα κάποιον στο ναυπηγείο, μου είπε ότι έχει τραβηχτεί για να αρχίσει η διάλυση του. Πολύ πιθανόν οπότε (η διάλυση) να έχει προχωρήσει αρκετά ή και να έχει ολοκληρωθεί (???).
Ούτε εγώ θέλω να σε αμφισβητήσω , αλλά επειδή έχω μπροστά μου την Πάπυρος Λαρούς του 1963 στην έκδοαη με τους 36 τόμους , γράφει λοιπόν στον 9ο τόμο της 12τομης η στον 25ο της 36τομης στην σελίδα 74 , στο Λήμμα Κύμη τις τρείς αρχαίες Ευβοίας , Αιολίας και Κάτω Ιταλίας , ομωνύμους πόλης , την σημερινή πόλη , την σχολή ΕΝ Κύμης και την κοινότητα Οργάνης Ροδόπης .
Δεν αναφέρει κάτι περί πλοίου . Στο λήμμα όμως Ακτοπλοία , αναφέρει ότι το Κύμη μόλις 195 τόννων μαζί με άλλα έκαναν τις πορθμειακές γραμμές Ευβοικού , Κορινθιακού , Πατραικού , Ζακύνθου , Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας , Θάσου και Σαρωνικού .
Η διαδρομή του φέρρυ μέσω Ωρωπού - Ερέτριας την δεκαετία του 60 και του 70 , είχε μεγάλη σημασία γιά όσους πήγαιναν πέραν της Ερετρίας , αφού όπως είπα η Χαλκίδα ήταν μία δύσκολη διαδρομή . Ακόμα και το ΚΤΕΛ με το φέρυ πήγαινε . Σε άλλο θέμα εδώ ο Κος Πέππας έχει ανεβάσει και τα ονόματα των 3-4 πλοίων που έκαναν τότε την διαδρομή .
Τον Αγιο Γεώργιο δεν τον θυμάμαι , ίσως είναι το καίκι πίσω από το Μπόρα , αλλά το μικρό Κύμη , σίγουρα δεν θα τρόμαζε τον κόσμο μπροστά στο Κύκνος , Βόρειοι Σποράδες και Μπόρα . Οπως είδα το Κύμη ήταν 195 τόννων , το Κύκνος 587 , το Βόρειοι Σποράδες 348 και το Μπόρα που ήταν γύρω στους 400 επίσης .
Επιμένω βέβαια ότι παντόφλα δεν θα μπορούσε να κάνει το δρομολόγιο .
Οι φωτό είναι επίσης από το σάιτ μας .
Espresso Venezia
10-02-2013, 14:19
....αλλά το μικρό Κύμη , σίγουρα δεν θα τρόμαζε τον κόσμο μπροστά στο Κύκνος , Βόρειοι Σποράδες και Μπόρα.
Μα δεν είπε κανείς ότι το ΚΥΜΗ θα τρόμαζε κανέναν...... Και ξεχνάς (επίτρεψε μου να παρατηρήσω) κάποια πολύ βασικά πράγματα. Πρώτον ότι το "μικρό" στα δικά μας μάτια σήμερα ΚΥΜΗ, νεότευκτο το 1960, φάνταζε πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό στα μάτια του κόσμου (εκείνα τα χρόνια τέτοιου μεγέθους παντόφλες και μικρότερες υπήρχαν -όσες υπήρχαν- στις πορθμειακές γραμμές), και δεύτερον ότι είχε ένα πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό προσόν (μιλάω πάντα για εκείνα τα χρόνια) απέναντι στα Κύκνος , Βόρειοι Σποράδες και Μπόρα. Μπορούσε πολύ απλά να μεταφέρει και οχήματα.
Τέλος πάντων, προσωπικά δεν θα επιμείνω διότι δεν διαθέτω κανένα τόμο της Πάπυρος Λαρούς, και όπως πιό πάνω είπα απλά μετέφερα την πληροφορία που είχε βρει και παραθέσει ο κ. Πέππας.
Aπλά επειδή είμαι μεσήλικας , θυμάμαι την εποχή εκείνη και μάλιστα με τα μάτια ενός παιδιού , που πιό εύκολα εντυπωσιαζόταν από έναν μεγάλο .
Γιά την ιστορία να σου πω , ότι το Μπόρα , στο πλαινό άνοιγμα της φωτό , ανέβαζε με μαδέρια το λεωφορείο του ΚΤΕΛ και 2-3 αμάξια ακόμη .
Έτσι ήταν ένα φέρρυ μπωτ καίκι .
Στην Κύμη λοιπόν που είχε δει πολλές φορές στο λιμάνι της μεγάλα πλοία , δεν θα έκανε καμμία εντύπωση το Κύμη .
Κάποια στιγμή θα ρωτήσω και μεγαλύτερους αν το είχε δεί κανένας και θα το γράψω .
Την εποχή εκείνη μάλιστα έρχονταν και φόρτωναν μεταλλεύματα στο λιμάνι και φορτηγά πλοία .
137572
Nicholas Peppas
10-02-2013, 16:42
Δεν θέλω να αμφισβητήσω αυτά που αναφέρεις φίλε μου, ωστόσο η πληροφορία ότι το ΚΥΜΗ έκανε αρχικά (το 1960) την γραμμή Κύμης - Σκύρου, προέρχεται από τον Β' τόμο της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Λαρούς του 1963, και μας την έχει μεταφέρει στο πρώτο ποστ που έχει ανοίξει το παρόν θέμα ο Nicholas Peppas. Πιθανόν να είναι και λάθος, ωστόσο η πηγή της πληροφορίας δεν είναι κάποια τυχαία (πιστεύω να συμφωνείς).
....
Επι τελους διαβαζω τα σημερινα σας και απαντω. Και εγω εχω τον Παπυρο Λαρους εδω μπροστα μου στο μακρινο Ωστιν και φυσικα δεν υπαρχει αναφορα σε ταξιδι Κυμης-Σκυρου.
Δικο μου λαθος.
Ν
137577
Δεν πειράζει .
Είναι καλό που μιλήσαμε γιά μιά περιοχή που δεν μιλάμε συχνά .
Nicholas Peppas
10-02-2013, 17:22
Δεν πειράζει .
Είναι καλό που μιλήσαμε γιά μιά περιοχή που δεν μιλάμε συχνά .
Και δεν ειμαστε μεσηλικες.... Μεσα μας ειμαστε νεα παιδια ακομη.... Κια οι δυο μας
Aυτό είναι αλήθεια . Ετσι είναι και έτσι θα είναι γιά πάντα , γιατί η καρδιά δεν γερνάει ποτέ .
Appia_1978
12-02-2013, 16:53
Το πλοίο πρέπει να δούλεψε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 στη γραμμή Ληξουρίου-Αργοστολίου. Μετά, ήταν για λίγο καιρό (μήνες, 1-2 χρόνια, ...; Δε θυμάμαι) παρατημένο εκεί όπου βρίσκεται τώρα η νέα μαρίνα, στην αρχή της γέφυρας Δε Βοσσέτ.
pantelis2009
12-02-2013, 17:14
Ας δούμε το ΙΑΣΩΝ μισοβουλιαγμένο στις 24-01-2013 στο ναυπηγείο Φραντζή. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ξανα πάω.
137748
pantelis2009
21-02-2013, 10:37
Το Ιάσων παραμένει μισοβουλιαγμένο στην ίδια θέση και απο το ναυπηγείο μου είπαν ....ότι δεν ξέρουν ακόμη αν θα το κόψουν.
Ας δούμε τη μικρή γέφυρα του ....απ' έξω (ήταν κλειδωμένη και δεν μπήκα μέσα) και πως φαίνετε απο κάτω.
138567138568
Το Ιάσων στις-01-2013 πριν βουλιάξει :distrust:
138922
Espresso Venezia
23-02-2013, 19:52
Συγγνώμη..... αλλά τι εννοείς ??? Βούλιαξε το πλοίο, βυθίστηκε στο Πέραμα ???
Έχει μισώ βυθιστεί όπως γράφει ο Παντελής πιο πάνω.
Espresso Venezia
29-03-2013, 19:47
To πλοίο το βρίσκουμε ως ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ σε δημοσίευμα από το έντυπο "ΧΡΗΜΑ" της 22 Μαίου 1969 (σχετικό με τα πορθμεία ανοιχτού τύπου που εξυπηρετούσαν τις διάφορες πορθμειακές γραμμές εκείνο το χρονικό διάστημα), δρομολογημένο στη γραμμή Αργοστολίου - Ληξουρίου ("Κεφαλλονητοπούλα", 163,06 κοχ, επιβάται 115).
Espresso Venezia
26-06-2013, 19:39
Από ότι έμαθα το ΙΑΣΩΝ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ βρίσκεται πλέον τραβηγμένο έξω στο ναυπηγείο Φραντζή του Περάματος. Ελπίζω κάποιος .....διερχόμενος ή έχων .....διασυνδέσεις με το γνωστό ναυπηγείο, να μας διαφωτίσει για το τι γίνεται στην ιστορική παντοφλίτσα. Να θυμίσω ότι πριν αρκετό καιρό μου είχαν πει (άνθρωπος του ναυπηγείου) ότι θα έβγαινε έξω (κάποια στιγμή) προκειμένου να διαλυθεί.
pantelis2009
27-06-2013, 08:42
Επειδή η κάμπάνα ήταν.......μάλλον για μένα:fat: πήρα τηλέφωνο στον Γ. Φραντζή και μου είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα, δηλ. αν θα κοπή ή αν γίνει κάτι άλλο. Θα με ενημερώσει μόλις μάθει.
Ας δούμε το Ιάσων όταν τον Οκτώμβριο του 2010 ήταν πλαγιοδεμένο στη ΝΑΥΣΙ. Για όλους τους φίλους του.
146193
manolisfissas
02-07-2013, 16:28
Το ΙΆΣΩΝ στα ναυπηγεια Φραντζή.
146445
146446
146447
pantelis2009
07-07-2013, 15:56
Το ΙΑΣΩΝ όπως πόζαρε στο φακό μου στις 03-07-2013 στο ναυπηγείο Φραντζή που βρίσκετε. Ακόμη είναι αβέβαιο το μέλλον του.
146632146633
Espresso Venezia
07-07-2013, 18:54
Και από εμένα μία φωτό σημερινή της ιστορικής ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ(Σ). Και που δεν έχει ταξιδέψει επί πενήντα χρόνια..... Σε Εύβοια, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, και αλλού ίσως (για να μην πω σίγουρα).
146641
Espresso Venezia
02-07-2014, 21:31
Να θυμίσω ότι πριν αρκετό καιρό μου είχαν πει (άνθρωπος του ναυπηγείου) ότι θα έβγαινε έξω (κάποια στιγμή) προκειμένου να διαλυθεί.
.....πήρα τηλέφωνο στον Γ. Φραντζή και μου είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα, δηλ. αν θα κοπή ή αν γίνει κάτι άλλο. Θα με ενημερώσει μόλις μάθει.
Ένα χρόνο πριν (μα ακριβώς) κάναμε την παραπάνω κουβέντα με τον Παντελή, και τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το πάλαι ποτέ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ. Το πλοίο εξακολουθεί να...... ανθίσταται και να στέκει αγέρωχο στο ίδιο πάντα σημείο στο ναυπηγείο Φραντζή του Περάματος.
156794
2 Ιουλίου 2014 - Πέραμα
pantelis2009
04-07-2014, 15:20
Σήμερα που πήγα Πέραμα έπεσαν στα χέρια μου τα σχέδια του Κεφαλονιτοπούλα, υπογεγραμένα απο τους Κυρίους Κουϊμάνη-Σιμόπουλο τον Ιούνιο του 1977. Θεώρισα σωστό να τα ανεβάσω.
Έχω ανεβάσει κάποιες φωτο, έξω απο τη γέφυρα και πως φαίνετε απο το deck, αλλά θα προσπαθήσω να πάρω τα κλειδιά και να φτάσω ως το μηχανοστάσιο. Θα είναι επικίνδυνο γιατί δεν υπάρχει ρεύμα και είναι θεοσκότεινα, αλλά με το φίλο μου Γιώργο Φραντζή.....όλα μπορούν να συμβούν. Τον ευχαριστώ και για τα σχέδια.
156891 156892
Γεια σου Παντελή με τα ωραία σου.:fat:
pantelis2009
01-08-2014, 21:00
Μετά τα σχέδια του πλοίου που σας έδειξα στο προηγούμενο ποστ, να πούμε ότι το πλοίο μινιάρετε, (έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Γιώργου Φραντζή) έχει φέρει μηχανικούς για τον έλεγχο και συντήρηση των μηχανών, έχουν βγει προπέλες, τιμόνια, θα βγουν άξονες για έλεγχο και γενικά έχει σκοπό να το φτιάξει με σκοπό την πώληση του.
Εύχομαι να τα καταφέρει και κάποια στιγμή να το δούμε να .......ξανά κυκλοφορεί.
158169 158170
Σημερινές φωτο.
pantelis2009
12-09-2014, 12:59
Φρέσκο πράγμα.........χθεσινό.:fat: Όπως βλέπεται οι μηχανές του πλοίου βγήκαν και θα πάνε για συντήρηση, ενώ ένα κομμάτι του γκαράζ κόπηκε για να βγουν οι μηχανές και να γίνουν οι δουλειές που πρέπει στο χώρο του μηχανοστασίου.
Για όλους τους φίλους του θέματος.
159542 159543 159544
Δεν νομίζω να έχετε παράπονο. Αυτά τα πράγματα μόνο στο Nautilia.gr ανεβαίνουν, γιατί είμαστε παντούυυυυυυυυυ.
σε ευχαριστούμε Παντελή.πολύ ενδιαφερουσες και οι φωτο και οι πληροφορίες που μας δίνεις κάθε φορά.και αφού εσύ τρυπώνεις παντού...παντου είναι και το n@utilia.gr!
pantelis2009
24-09-2014, 13:17
Το μηχανοστάσιο του πλοίου.....άδειασε. Ότι είναι χρήσιμο θα κρατηθεί και ότι άχρηστο θα πεταχτεί.
Στα ύφαλα του πλοίου έγινε παχυμέτριση και αλλάζεται ότι χρειάζεται. Γίνεται έλεγχος στις φρακτές, θα μπουν νέες βάσεις για τις μηχανές και τη γεννήτρια, θα αγοραστή νέα γεννήτρια, οι μηχανές έφυγαν για ρεκτιφιέ και στο σαλόνι όλα ξηλώθηκαν για να μπουν νέα.
Θα ακολουθήσουν και φωτο από το ......άδειο σαλόνι (για να υπάρχει σύγκριση μετά).
Από τα λεγόμενα του φίλου Γιώργου Φραντζή θα δούμε αυτό το πλοίο να ....αναγεννιέται. Σιγά-σιγά θα το παρακολουθούμε από κοντά.
Για όλους τους φίλους του θέματος.
159966 159967 159968
pantelis2009
27-09-2014, 08:11
Η σκάλα που σε οδηγεί στο σαλόνι με την όμορφη, κλασική κουπαστή και γενικά ο χώρος μετά από την απομάκρυνση σε ότι είχε μείνει σπασμένο μέσα στο σαλόνι.
160039 160040
Espresso Venezia
14-12-2014, 17:56
Μία χθεσινή φωτό της παντοφλίτσας από το ναυπηγείο Φραντζή όπου εξακολουθεί βέβαια να βρίσκεται.
162689
Espresso Venezia
25-03-2015, 08:54
Σε παλιά - ιστορική φωτό (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?25275-%C5%C3-%CF%C3-%D9%F1%F9%F0%EF%FD-%C5%F1%DD%F4%F1%E9%E1%F2-%28Ferries-in-Oropos-Eretria-route%29&p=549363#post549363), βλέπουμε το ΚΥΜΗ στο λιμάνι της Ερέτριας, στα μέσα της δεκαετίας '60.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ
25-03-2015, 13:28
ΩΡΑΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ...ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ...ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ;;;; ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΣΕ ΤΙ ΤΙΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΑΡΙ ;;;
Leonardos.B
25-03-2015, 19:29
ΩΡΑΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ...ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ...ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ;;;; ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΣΕ ΤΙ ΤΙΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΑΡΙ ;;;
Μάλιστα,,,αυτό είναι ενα σκεπτικό......Ενα αλλο , λέει οτι ο σημερινός του ιδιοκτήτης ,είναι ο Γιώργος Φρατζής (ιδιοκτήτης του ναυπηγείου-ιδιοκτήτης των μηχανημάτων-εργοδότης πολλών τεχνιτών,και το κυριότερο ,χρόόόνια στο "κουρμπέτι").Μάλλον ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει τι κάνει-πότε το κάνει-και γιατι το κάνει.
Ενα αλλο σκεπτικό ,λέει ,οτι το κάνει γιατί του αρέσουν οι αναπαλαιώσεις.
Μέ λίγα λόγια,,"αβυσσος το σκεπτικό του κάθε ανθρώπου":single_eye:
Espresso Venezia
25-03-2015, 20:10
Καλό θα είναι πιστεύω να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, για να μην γράφουμε και ότι θέλουμε. Ούτε για καμμία .....αναγέννηση του πλοίου πρόκειται, ούτε για ξανα-φτιάξιμο από την αρχή, ούτε για αναπαλαίωση. Αστεία πράγματα......
Δεν μιλάμε για κανένα παλιό γιώτ, ή για παλιό επιβατηγό (σε στυλ ΝΕΡΑΙΔΑ), αλλά για μία μικρή (μα πολύ - πολύ μικρή), ......φτωχή, ταπεινή και πενηνταπεντάχρονη (55) παντοφλίτσα. Προκειμένου ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου να την κόψει για παλιοσίδερα (σιγά το τονάζ.....), αποφάσισε να επιδιορθώσει τις μηχανές και το σύστημα πρόωσης, να διαμορφώσει το πρώην "σαλόνι" (πιθανότατα σε δυό καμπίνες και μια κουζινίτσα), να του κάνει και μία καλή συντήρηση - βάψιμο και μετά να το πουλήσει σε κανένα ιχθυοτροφείο (ιδανικό μέγεθος, βλέπε παράδειγμα ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΙΙ (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?123275-%C1%ED%E4%F1%EF%EC%DC%F7%E7-%C9%C9-Andromahi-II-%C1%EB%DD%EE%E1%ED%E4%F1%EF%F2-%CC&p=535823#post535823)) ή το πολύ σε καμμιά νησιώτικη εταιρεία για τοπική (αποκλειστικά) απασχόληση.
Ούτε σε πορθμειακή γραμμή ως Ε/Γ-Ο/Γ πρόκειται να επαναδρομολογηθεί μετά από 15 χρόνια σε ρόλο μπάριζας, ούτε ως κρουαζιερόπλοιο στα νησιά του Αιγαίου, ούτε ως ......προσωπική θαλαμηγός του κ. Φραντζή.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ
25-03-2015, 20:25
ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ...ΑΛΛΑ...ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΑΓΟΡΑ - ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΠΩΛΗΣΗ) ΣΚΕΦΤΙΚΑ ΕΑΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΚΕΡΔΟΥΣ)
pantelis2009
26-03-2015, 07:16
Το θέμα φίλε μου είναι ότι δεν τον βιάζει τίποτε, ότι είναι να γίνει ....θα γίνει όταν δεν έχει δουλειά το ναυπηγείο.
Έτσι όπως μας έχουν καταντήσει όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, όσα και να αφήσει από κέρδος στο ναυπηγείο, κάποιοι θα πάρουν ένα-δύο μεροκάματα και αυτό είναι καλό. Έχω βέβαια να πάω πάνω από 2 μήνες στο ναυπηγείο για να δω αν έχουν κάνει κάτι, αλλά που θα πάει ....κάποια στιγμή θα πάω.
Ας δούμε μία αεροφωτογραφία του από τον leo85 όπως το αποθανάτισε τον 07/2014.
165202
BEN BRUCE
26-03-2015, 08:24
Το θέμα φίλε μου είναι ότι δεν τον βιάζει τίποτε, ότι είναι να γίνει ....θα γίνει όταν δεν έχει δουλειά το ναυπηγείο.
Έτσι όπως μας έχουν καταντήσει όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, όσα και να αφήσει από κέρδος στο ναυπηγείο, κάποιοι θα πάρουν ένα-δύο μεροκάματα και αυτό είναι καλό. Έχω βέβαια να πάω πάνω από 2 μήνες στο ναυπηγείο για να δω αν έχουν κάνει κάτι, αλλά που θα πάει ....κάποια στιγμή θα πάω.
Ας δούμε μία αεροφωτογραφία του από τον leo85 όπως το αποθανάτισε τον 07/2014.
165202
Να πεις Παντελη του φιλου μας LEO 85 οτι ειναι καταλληλος και για την εκπομη <ζορικα επαγγελματα> της TV
pantelis2009
07-04-2015, 19:09
Το πρωί μετά από σχεδόν 2+ μήνες πήγα στο ναυπηγείο Φραντζή. Δεν είχε τίποτε βγαλμένο έξω, είχε δουλειά ο Γιώργος και έφευγε ...οπότε τράβηξα μια φωτο μόνο το Ιάσων και τώρα που την βλέπω.......έβγαλα λαγό.
Βλέποντας λοιπόν την φωτο είδα ότι όλη η κατασκευή πίσω από τη γέφυρα .....λείπει. Δείτε στο ποστ 32 πως ήταν και στο ποστ 36 το χώρο του υπήρχε. Πλέον αυτά δεν υπάρχουν. Μετά το Πάσχα που θα πάω θα ανέβω επάνω και θα δούμε τι έχουν κάνει......από κοντά.
165497
BEN BRUCE
07-04-2015, 19:41
Για να κοβουν κομοδεσιο μυριζει ιχθυοκαλλιεργιες η δουλεια...για να δουμε τι επιφυλασει το μελλον για το συμπαθες και ιστορικο σκαφος
Espresso Venezia
18-04-2015, 09:18
Βλέποντας λοιπόν την φωτο είδα ότι όλη η κατασκευή πίσω από τη γέφυρα .....λείπει.
Να το δούμε λοιπόν σε πιό κοντινές φωτό το καραβάκι, το οποίο φαίνεται να ξανανιώνει κάτω από τις προσωπικές φροντίδες του Γιώργου Φραντζή. Όπως είπε και ο Παντελής, στο πάνω ντεκ έχει απομείνει μόνο η γέφυρα, ή οποία όμως και αυτή θα αλλαχθεί με καλύτερη και ίσως μεγαλύτερη. Ενώ πρύμα αριστερά, κατασκευάζεται εξωτερική σκάλα (σύγκριση (http://www.nautilia.gr/forum/attachment.php?attachmentid=146641&d=1373216042)) μιας και η πρόσβαση στο επάνω ντεκ γινόταν πριν με εσωτερική σκάλα.
165730__165731__165732
Πέραμα - 17/04/2015
pantelis2009
26-04-2015, 17:24
Αυτό είναι ότι απέμεινε από το άνω deck και τη γέφυρα, ενώ αυτή είναι η νέα σκάλα που λέει ο Γιώργος.
165937 165938
Nicholas Peppas
09-05-2015, 18:28
ΙΑΣΩΝ 5/11/2011 http://moriasnow.gr/article/efyge-to-sapiokarabo-apo-nea-epidayro
Τιτλος της ειδησης: Εφυγε το σαπιοκαραβο απο την Νεα Επιδαυρο!
166252
Espresso Venezia
16-05-2015, 19:20
Πλέον αφαιρέθηκε και η γέφυρα του πλοίου, η οποία όπως έχουμε πει και πιό πάνω θα αντικατασταθεί από άλλη, μεταχειρισμένη ή καινούργια.
166434
Πέραμα - 16/05/2015
pantelis2009
19-05-2015, 18:32
Η νέα του γέφυρα έχει ξεκινήσει και κατασκευάζεται στα σκέπαστρα που υπάρχουν, μπαίνοντας στο ναυπηγείο Φραντζή ...αριστερά.
Φωτο.........όταν φτιαχτεί το PC.:apologetic:
Όπως τα λες Παντελή η γέφυρα κατασκευάζεται,αφού δεν μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες σε βοηθάμε εμείς.
166571 166572 166573
20-5-2015.
BEN BRUCE
21-05-2015, 22:42
Aπιστευτη η ιστορια του πλοιου οπως και οι φωτο σου φιλε LEO 85
pantelis2009
22-05-2015, 07:10
Ευχαριστούμε Λεωνίδα για τις ....αποδείξεις.
Όντως απίστευτη φίλε Κώστα, οι δουλειές αργά αλλά σταθερά προχωρούν και μένει να δούμε που τελικά θα ....καταλήξει.
Λετε με την αρση της 35ετιας να το δουμε σε γραμμη???
Espresso Venezia
23-05-2015, 12:27
Λετε με την αρση της 35ετιας να το δουμε σε γραμμη???
Προφανώς αστειεύεσαι φίλε μου. Εδώ δεν μιλάμε για 35ετία, αλλά για .....55ετία !!! Κατασκευής 1960 είναι η παντοφλίτσα, αλλά ακόμα και να γινόταν το θαύμα των θαυμάτων και επέστρεφε ως επιβατηγό (λέμε τώρα και κανένα αστείο να περνάει η ώρα !!!), η μόνη γραμμή που θα μπορούσε να δουλέψει λόγω μεγέθους, είναι αυτή του Πόρου - Γαλατά......
Προφανώς αστειεύεσαι φίλε μου. Εδώ δεν μιλάμε για 35ετία, αλλά για .....55ετία !!! Κατασκευής 1960 είναι η παντοφλίτσα, αλλά ακόμα και να γινόταν το θαύμα των θαυμάτων και επέστρεφε ως επιβατηγό (λέμε τώρα και κανένα αστείο να περνάει η ώρα !!!), η μόνη γραμμή που θα μπορούσε να δουλέψει λόγω μεγέθους, είναι αυτή του Πόρου - Γαλατά......
Υποθετω οτι η αρση αφορα ολλα τα πλοια ανεξαρτιτου ηλικιας
Espresso Venezia
23-05-2015, 17:02
Εγώ πάλι δεν υποθέτω διότι δεν γνωρίζω. Και αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι πρόκειται για μία 55ετή παντοφλίτσα μικρού (μικρότατου) μεγέθους. Όποιος μάλιστα κάνει τον ......κόπο να διαβάσει το ιστορικό της στο παρόν θέμα, θα διαπιστώσει ότι αφ' ενός την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία έχει υπάρξει διαδοχικά ως μπάριζα σε αμμοβολές στο Πέραμα, παροπλισμένη, και μπάριζα σε ιχθυοτροφείο, αφ' εταίρου να διαπιστώσει από τις πολλές φωτογραφίες που υπάρχουν ότι όλη η υπερκατασκευή της είναι αλλοιωμένη-σφραγισμένη και έχουν αφαιρεθεί μέχρι και οι πλευρικοί διάδρομοι επιβίβασης.
Τώρα φίλε μου, αν εσύ επιμένεις ότι μπορεί να ξαναδουλέψει ως επιβατηγό φέρρυ...... τι να πω...... Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις !!!!!
Εγώ πάλι δεν υποθέτω διότι δεν γνωρίζω. Και αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι πρόκειται για μία 55ετή παντοφλίτσα μικρού (μικρότατου) μεγέθους. Όποιος μάλιστα κάνει τον ......κόπο να διαβάσει το ιστορικό της στο παρόν θέμα, θα διαπιστώσει ότι αφ' ενός την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία έχει υπάρξει διαδοχικά ως μπάριζα σε αμμοβολές στο Πέραμα, παροπλισμένη, και μπάριζα σε ιχθυοτροφείο, αφ' εταίρου να διαπιστώσει από τις πολλές φωτογραφίες που υπάρχουν ότι όλη η υπερκατασκευή της είναι αλλοιωμένη-σφραγισμένη και έχουν αφαιρεθεί μέχρι και οι πλευρικοί διάδρομοι επιβίβασης.
Τώρα φίλε μου, αν εσύ επιμένεις ότι μπορεί να ξαναδουλέψει ως επιβατηγό φέρρυ...... τι να πω...... Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις !!!!!
Δεκτα οσα λες φιλε μου ισως παρεληψα να διαβασω πιο πανω...
Espresso Venezia
30-05-2015, 18:54
Η νέα γέφυρα τοποθετήθηκε πάνω στο πλοίο και οι εργασίες αποπεράτωσης της συνεχίζονται.
166778__166776__166777
Πέραμα - 30/05/2015
pantelis2009
30-07-2015, 08:36
Ας δούμε στις 19/05 τη γέφυρα του όταν κατασκευαζόταν και φωτογραφημένο στις 22/07 που βρίσκετε πλέον στη θάλασσα, στο μόλο του ναυπηγείου Φραντζή, ώστε να ξεκινήσει να χτίζεται το Σπυρίδων Σ.
168466 168467 168468
Espresso Venezia
01-11-2015, 10:13
Κανα τρίμηνο έχουμε να δούμε την δεύτερη "εν ζωή" παλαιότερη Ελληνική παντοφλίτσα, που συνεχίζει να βρίσκεται στο ναυπηγείο του Γιώργου Φραντζή στο Πέραμα. Και όχι, δεν της..... πρόσθεσαν Π στην πλώρη (όπως ξεγελάει η πρώτη φωτό από θάλασσα μεριά !!!!!),
170379
Πέραμα - 31/10/2015
και όπως μπορούμε να δούμε και στην δεύτερη πόζα της πάνω από το αμφίπλωρο ΣΠΥΡΙΔΩΝ Σ.
170380
Πέραμα - 31/10/2015
Να σημειώσουμε ότι λίγο μέτρα πιό πέρα, βρίσκεται τραβηγμένη έξω στο ναυπηγείο Κελαιδή και η πρώτη "εν ζωή" παλαιότερη Ελληνική παντοφλίτσα, η ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΗΡΕΣΙΑ Κ όπως είδαμε και εδώ (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?170964-%C9%F9%DC%ED%ED%E7%F2-%C8%E7%F1%E5%F3%DF%E1-%CA-%C9%F9%DC%ED%ED%E7%F2-%C8%E7%F1%E5%F3%DF%E1-%C8%E7%F1%E5%F3%DF%E1-%CA-%C9%C9-%C8%E7%F1%E5%F3%DF%E1&p=561416#post561416).
Μια παλιά φωτογραφία της Ερέτρειας μας δίνει και μια καλή άποψη του ΚΥΜΗ με το "φουτουριστικό" σινιάλο
178286
Πηγή (https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14258138_1733591823569766_9098756720519218784_o.jp g)
Espresso Venezia
09-10-2016, 19:26
Άρη, πολύ όμορφη και σπανιοτάτη φωτό του πλοίου. Στην Ερέτρια, σε αναχώρηση για "απέναντι", στο πρώτο μισό της δεκαετίας "60.
Το σινιάλο που διακρίνεται στην ψευτοτσιμινιέρα, το Κ σε κύκλο με ακτίνες, ψιλοδιακρίνεται και ακριβώς κάτω από την γέφυρα, πράγμα αρκετά πρωτότυπο. Το ίδιο σινιάλο έχουμε δει και σε άλλες παντόφλες της εποχής, όπως για παράδειγμα σε αυτή την φωτό (http://www.nautilia.gr/forum/attachment.php?attachmentid=165188&d=1427268133) και πάλι από την Ερέτρια, στην πρώτη παντόφλα (πρώην πολεμικό αποβατικό), όπου μάλιστα διακρίνεται και πάλι το ΚΥΜΗ (στην μέση).
Espresso Venezia
09-03-2019, 21:17
1983, και στο Ληξούρι βλέπουμε το όμορφο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ εν ώρα ανάπαυσης.
Από το facebook και την ομάδα Ληξούρι - Μικρές Ιστορίες.
192523
Espresso Venezia
31-05-2019, 15:43
Το ΚΥΜΗ κατασκευάστηκε το 1960 με αριθμό νηολογίου Ν.Π. 1688 στο Πέραμα (δεν γνωρίζω το ναυπηγείο).
Μιας και τα χρόνια πέρασαν (πριν από έξι είχα γράψει τα παραπάνω στοιχεία) και δεν έχουμε κατορθώσει μέχρι σήμερα να βρούμε κάποιο παραπάνω στοιχείο που να επιβεβαιώνει το έτος κατασκευής (π.χ. ναυπηγείο, αριθμό ΙΜΟ), ας κρατήσουμε μία μικρή επιφύλαξη αν εκείνη την χρονιά κατασκευάστηκε (εξ αρχής) ή μετασκευάστηκε - ανακατασκευάστηκε από προυπάρχον σκάφος (βλέπετε, έχουμε γίνει και σοφότεροι με τόσα που "ανακαλύψαμε" τόσα χρόνια στην πορεία των αναζητήσεων μας).
Αυτό λοιπόν είναι το μοναδικό στοιχείο που έχουμε μέχρι στιγμής για την πρωτοεμφάνιση του πλοίου ως πορθμείο στην χώρα μας, ο αριθμός νηολογίου Πειραιά 1688 που του χορηγήθηκε το 1960 (στοιχεία : Εμμανουήλ Παπαδάκης). Αν τώρα χάριν της συζήτησης υποθέσουμε ότι δεν κατασκευάστηκε εξ αρχής, αλλά μετασκευάστηκε - ανακατασκευάστηκε, άραγε τι είδους πλοίο μπορεί να ήταν πρωτύτερα ??? Με αφορμή την πρόσφατη παράθεση στοιχείων από τον φίλο μας Ellinis, τα οποία αποκάλυψαν το ιστορικό του ΕΥΒΟΙΑ (https://forum.nautilia.gr/showthread.php?144145-%C5%FD%E2%EF%E9%E1-Euvoia-%B8%F8%E9%EB%EF%ED-%CC%E1%F1%DF%E1-%C3&p=614625#post614625), θα μπορούσαμε ίσως να αναρωτηθούμε μήπως και το ΚΥΜΗ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ - ΙΑΣΩΝ ήταν κάποιου παρόμοιου ή ίδιου τύπου (X-Lighter) πρώην αποβατικό ???
Οι αρχικές διαστάσεις των X-Lighter, όπως μας έχει πληφορήσει ο Ellinis, ήταν 32m X 6,4m., διαστάσεις πολύ παραπλήσιες με αυτές του ΚΥΜΗ, 31,4m X 6,8m. (δείτε εδώ (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=156892&d=1404479996)). Ακόμα, το ΚΥΜΗ φέρει μέχρι και σήμερα ένα "ζωνάρι" (δεν γνωρίζω την ακριβή του ορολογία) αρκετά παραπλήσιο νομίζω (δείτε σε φωτογραφίες μου εδώ (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=162689&d=1418576157) και εδώ (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=146641&d=1373216042)) με τα δύο αντίστοιχα που έφεραν (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=193642&d=1559142386) τα X-Lighters.
Υπάρχει λοιπόν άραγε περίπτωση, το πλοίο του παρόντος θέματος να είχε κάποιο παρόμοιο ιστορικό με τα πρώην X-Ligters ΕΥΒΟΙΑ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Α ???
.
Ενδιαφέρουσα η θεωρία Γιώργο, θα προσπαθήσω να διαλευκάνω την "καταγωγή" του σκάφους και θα επανέλθω. Το επτάψυχο σκαρί πάντως έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με των x-lighter.
Μιας και τα χρόνια πέρασαν (πριν από έξι είχα γράψει τα παραπάνω στοιχεία) και δεν έχουμε κατορθώσει μέχρι σήμερα να βρούμε κάποιο παραπάνω στοιχείο που να επιβεβαιώνει το έτος κατασκευής (π.χ. ναυπηγείο, αριθμό ΙΜΟ), ας κρατήσουμε μία μικρή επιφύλαξη αν εκείνη την χρονιά κατασκευάστηκε (εξ αρχής) ή μετασκευάστηκε - ανακατασκευάστηκε από προυπάρχον σκάφος (βλέπετε, έχουμε γίνει και σοφότεροι με τόσα που "ανακαλύψαμε" τόσα χρόνια στην πορεία των αναζητήσεων μας).
Αυτό λοιπόν είναι το μοναδικό στοιχείο που έχουμε μέχρι στιγμής για την πρωτοεμφάνιση του πλοίου ως πορθμείο στην χώρα μας, ο αριθμός νηολογίου Πειραιά 1688 που του χορηγήθηκε το 1960 (στοιχεία : Εμμανουήλ Παπαδάκης). Αν τώρα χάριν της συζήτησης υποθέσουμε ότι δεν κατασκευάστηκε εξ αρχής, αλλά μετασκευάστηκε - ανακατασκευάστηκε, άραγε τι είδους πλοίο μπορεί να ήταν πρωτύτερα ??? Με αφορμή την πρόσφατη παράθεση στοιχείων από τον φίλο μας Ellinis, τα οποία αποκάλυψαν το ιστορικό του ΕΥΒΟΙΑ (https://forum.nautilia.gr/showthread.php?144145-%C5%FD%E2%EF%E9%E1-Euvoia-%B8%F8%E9%EB%EF%ED-%CC%E1%F1%DF%E1-%C3&p=614625#post614625), θα μπορούσαμε ίσως να αναρωτηθούμε μήπως και το ΚΥΜΗ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑ - ΙΑΣΩΝ ήταν κάποιου παρόμοιου ή ίδιου τύπου (X-Lighter) πρώην αποβατικό ???
Οι αρχικές διαστάσεις των X-Lighter, όπως μας έχει πληφορήσει ο Ellinis, ήταν 32m X 6,4m., διαστάσεις πολύ παραπλήσιες με αυτές του ΚΥΜΗ, 31,4m X 6,8m. (δείτε εδώ (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=156892&d=1404479996)). Ακόμα, το ΚΥΜΗ φέρει μέχρι και σήμερα ένα "ζωνάρι" (δεν γνωρίζω την ακριβή του ορολογία) αρκετά παραπλήσιο νομίζω (δείτε σε φωτογραφίες μου εδώ (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=162689&d=1418576157) και εδώ (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=146641&d=1373216042)) με τα δύο αντίστοιχα που έφεραν (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=193642&d=1559142386) τα X-Lighters.
Υπάρχει λοιπόν άραγε περίπτωση, το πλοίο του παρόντος θέματος να είχε κάποιο παρόμοιο ιστορικό με τα πρώην X-Ligters ΕΥΒΟΙΑ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Α ???
.
Τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τη νηολόγηση του ΚΥΜΗ, προκύπτει οτι αυτό ναυπηγήθηκε το 1960. Οι ομοιότητες στη γάστρα με αυτές των X-lighter είναι σίγουρα μεγάλες αλλά τουλάχιστον επισήμως δεν υπάρχει κάποια "σκιά" για το οτι ήταν νεότευκτο. Πολλά γινόντουσαν βέβαια τότε (και παλιότερα) στο Πέραμα οπότε τίποτα δεν αποκλείεται.
Τ
Την δεκαετία 2000, χρησιμοποιήθηκε σε συνεργεία επισκευών στη Ν.Ε.Ζ. Περάματος, ενώ το φθινόπωρο του 2010 το είδαμε να επισκευάζεται
και να βάφεται στο Πέραμα με το όνομα ΙΑΣΩΝ (Ν.Π. 2505).
137504
Τα επόμενα δύο χρόνια βρέθηκε στην Ν. Επίδαυρο πιθανώς χρησιμοποιούμενο ως φορτηγίδα στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ επέστρεψε ρυμουλκούμενο στο Πέραμα στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη.
Με την ευκαιρία να συμπληρώσουμε και κάποιες λεπτομέρειες για την πορεία του σκάφους.
Ως ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 1998 από το νηολόγιο Β' κλάσης σε αυτό των φορτηγίδων (α/α 2505) αφού βρέθηκε να μην διαθέτει πια μηχανή. Τον Μάιο του 2006 μετονομάστηκε ΙΑΣΩΝ και τον Φεβρουάριο του 2012 μεταφέρθηκε στο νηολόγιο Α' κλάσης (α/α 10838).
Μια φωτογραφία απο το Πέραμα όπου ξωφαλτσα βλέπουμε και το ΚΎΜΗ. Ανέβηκε στην ομάδα Πειραϊκος Χρονοσυλλεκτης του ΦΒ με λεζάντα 1964 συλλογή Κ.Μητρόπουλου.
194853