PDA

Επιστροφή στο Forum : Tορπιλοβόλο Προύσα [Torpedo boat Prousa, ex-94 F]Ellinis
31-07-2010, 18:29
Στην Κέρκυρα είχαν βυθιστεί τον Απρίλιο του 1941 από βομβαρδισμούς και δύο πολεμικά μας πλοία.
Το ένα ήταν το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΙΟΣ που ανελκύστηκε από του Γερμανούς και επισκευάστηκε ως ανθυποβρυχιακό UJ.2101 για να το αυτοβυθίσουν κατά την υποχώρηση τους στη Θεσσαλονίκη.
Το δεύτερο ήταν το τορπιλοβόλλο ΠΡΟΥΣΣΑ που ίσως ο george_kerkyra γνωρίζει να μας πει τι απέγινε το ναυάγιο του.

Παρακάτω το ναυάγιο του ΠΡΟΥΣΣΑ.

100428
πηγή: περιοδικό Περίπλους

george_kerkyra
01-08-2010, 13:22
H βύθιση του τορπιλοβόλου «Προύσα» και του φορτηγού "Σουζάνα" στην Κέρκυρα


Το τορπιλοβόλο «Προύσα» ναυπηγήθηκε στην Αυστρουγγαρία το 1915 και υπηρέτησε το ναυτικό της μέχρι τη διάλυση της Αυτοκρατορίας το 1918. Παραδόθηκε ως λεία πολέμου στο Ελληνικό ναυτικό το 1919 και βυθίστηκε στην Κέρκυρα τον Απρίλη του 1941. Είχε εκτόπισμα 250 τόνων, ενώ ο οπλισμός της περιλάμβανε δύο πυροβόλα των 76 χιλιοστών και τρεις τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 450 χιλιοστών.
Η «Προύσα» απέπλευσε από την Πάτρα το βράδυ της 3ης Απρίλη 1941 και τα ξημερώματα της επόμενης μέρας έφθασε στους Άγιους Σαράντα προκειμένου ο αντιναύαρχος Δ. Οικονόμου να επιθεωρήσει την εκεί Ναυτική Διοίκηση. Για λίγες ώρες έμεινε κοντά στην ακτή για να μην είναι εύκολα ορατή από τα εχθρικά αεροσκάφη. Το μεσημέρι επανέπλευσε στον όρμο των Αγίων Σαράντα και απέπλευσε αμέσως για την Κέρκυρα όπου έφθασε στις 14.10’.
Στην Κέρκυρα παρέμεινε 100 μέτρα από την προκυμαία (μεταξύ Καφέ Γυαλί και Βίδο) και ο αντιναύαρχος αποβιβάστηκε με βάρκα. Πριν όμως φθάσει η βάρκα στην ακτή και ενώ το πλοίο ετοιμάζοταν να πλεύσει προς το αγκυροβολίο του Δαφνίλλα (που χρησιμοποιούταν από την αρχή του πολέμου σαν λιμάνι διασποράς και απόκρυψης κατά τη διάρκεια της μέρας), εμφανίστηκαν τα εννιά ιταλικά βομβαρδιστικά JU87 B2 Picchiatello (τα γνωστά γερμανικά «Στούκας», αριθμός των οποίων είχε παραχωρηθεί στην ιταλική Reggia Aeronautica και αποτέλεσαν τη 239 μοίρα με έδρα τη Galatina κοντά στο Lecce και διοικητή το σμηναγό GiuseppeCenni). Οι μηχανές υπέστησαν βλάβες πριν το πλοίο προλάβει να εκτελέσει ελιγμούς, ενώ το αντιαεροπορικό πυροβόλο πρόλαβε να ριξει μόνο εφτά βολές. Τα ιταλικά αεροπλάνα έριξαν με κάθετη εφόρμηση πέντε βόμβες των 500 κιλών που έπεσαν σε απόσταση 5 ως 100 μέτρων και αχρήστευσαν το πλοίο χωρίς να το χτυπήσουν απευθείας.
Έγινε προσπάθεια με τη βοήθεια σχοινιών και σύρθηκε το τορπιλλοβόλο προς την προκυμαία, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία και το βοηθητικό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ προσπάθησαν μέχρι τις 11 το βράδυ να αντλήσουν τα νερά και να το σώσουν. Μόνο αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η κλίση και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί η θέση του στην προκυμαία του Καφέ Γυαλί προσαράζοντας σε βάθος τεσσάρων μέτρων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολλοί πολίτες πρόσφεραν τη βοήθειά τους στις κρίσιμες εκείνες ώρες
Παρά τον αιφνιδιασμό, το πλήρωμα πρόλαβε να αφοπλίσει τις βόμβες και τις τορπίλλες οι οποίες αν είχαν εκραγεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εκτός από την κονιορτοποίηση του πλοίου θα προκαλούσαν και τεράστιες ζημιές στην πόλη.
Ανθρώπινες απώλειες δεν υπήρξαν, πέρα από τον ελαφρό τραυματισμό οχτώ μελών του πληρώματος.
Το άχρηστο κουφάρι του τορπιλλοβόλου έμεινε στο σημείο που προσάραξε και μετά την κατάληψη του νησιού από τους ιταλούς, οι οποίοι σε μία από τις καπνοδόχους του ανέγραψαν το αρχικό γράμμα V από τη λέξη vinceremo (=θα νικήσουμε).
Κατά τον Αντρέα Σταματόπουλο, λίγους μήνες αργότερα οι Ιταλοί αποπειράθηκαν να ρυμουλκήσουν την «Προύσα» στην Ιταλία, αλλά κατά τη διαδρομή βυθίστηκε.

Το πρωί της ίδιας μέρας βυθίστηκε στον όρμο του Δαφνίλα το φορτηγό «Σουζάνα», χωρητικότητας 932 τόνων, νηλογίου Πειραιώς 939 και ιδιοκτησίας Ν. Παπαδάτου. Η βόμβα που το χτύπησε, πλησίασε με διαδοχικές αναπηδήσεις στη θάλασσα και διέρρηξε το πλευρικό τοίχωμα προκαλώντας εισροή νερού και προσάραξη στα αβαθή. Αυτή η μέθοδος βομβαρδισμού είχε επινοηθεί και πρωτοεφαρμοστεί από τον ιταλό σμηναγό Giuseppe Ceni διοικητή της 239 μοίρας της ιταλικής αεροπορίας (έδρα η Galatina κοντά στο Lecce).


(ερώτημα που απευθύνθηκε παλαιότερα στην Ιστορική υπηρεσία του Ναυτικού έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα ξέρουν οι ιδιώτες)

theostam
02-01-2013, 19:41
Ένα πρωτοχρονιάτικο δωράκι για τους φίλους των πολεμικών. Ο στόλος του `30 αγκυροβολημένος στο Βόλο, λογικά στη διάρκεια κάποιας άσκησης. Ο ΑΒΕΡΩΦ ίσως λόγω μεγέθους, ίσως λόγω ελεικτικών δυνατοτήτων, έμεινε έξω από το λιμάνι.

133624
πηγή (http://81.186.130.244/e-photos)
Το πρώτο πλοίο αριστερά (όπως κοιτάμε) με το διακριτικό 75 είναι το τορπιλοβόλο Προύσα.

Το συγκεκριμένο μαζί με τα ιδίου τύπου Πέργαμος και Πάνορμος ήταν αρχικά πλοία του πολεμικό ναυτικού της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας (κατασκευάστηκαν μεταξύ 1913-1915). Παραχωρήθηκαν ως πολεμική αποζημίωση στην Ελλάδα μετά το τέλος του Α' ΠΠ. Το Προύσα βυθίστηκε στο λιμάνι της Κέρκυρας τον Απρίλιο του 1941, ανελκύστηκε από τους Ιταλούς και βυθίστηκε κατά την ρυμούλκυση του σε ναυπηγείο για επισκευή.

Το Πάνορμος αυτοβυθίστηκε στον ΝΣ Σαλαμίνας τον Απρίίο του 1941 για να μην πέσει στα χέρια τον Γερμανών. Το Πέργαμος είχε βυθιστεί από το 1928 στον Τουρλό της Αίγινας μετά από λάθος του κυβερνήτη του μάλλον.

Έχει κάποιος περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα τ/β και ιδιαίτερα για το Προύσα;

Ευχαριστώ και Καλή Χρονιά,

Θοδωρής

Ellinis
03-01-2013, 00:35
Έχει κάποιος περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα τ/β και ιδιαίτερα για το Προύσα;

Είχαμε γράψει εδώ (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?95255-Ανελκυσθέντα-ναυάγια-κατοχής)κάποια πράγματα για το ΠΡΟΥΣΑ. Θα ρωτήσω και κάποιους φίλους στην Ιταλία να δω αν γνωρίζουν κάτι για την ανέλκυση του.

τοξοτης
03-01-2013, 14:18
Έχεις δίκιο. Μάλιστα μα δεις εδώ τ (http://81.186.130.244/node/1348/zoomify)η μεγένθυση, φαίνεται οτι έχει 2 αστέρια στην επωτίδα.


Είχαμε γράψει εδώ (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?95255-Ανελκυσθέντα-ναυάγια-κατοχής)κάποια πράγματα για το ΠΡΟΥΣΑ. Θα ρωτήσω και κάποιους φίλους στην Ιταλία να δω αν γνωρίζουν κάτι για την ανέλκυση του.

Ακόμη μια φωτογραφία του ημιβυθισμένου Τ/Π ΠΡΟΥΣΑ


http://www.corfuhistory.eu/?p=1785

Ellinis
28-08-2014, 16:39
Να ενημερώσω όσους ενδιαφέρονται οτι το περιοδικό "Ναυτική Ελλάς" που κυκλοφορεί περιέχει ένα άρθρο για τα τορπιλοβόλα τύπου "Π" δηλαδή για τα ΠΡΟΥΣΑ, ΠΕΡΓΑΜΟΣ και ΠΑΝΟΡΜΟΣ.

Με την ευκαιρία να βάλουμε και δυο φωτογραφίες του ημιβυθισμένου πλοίου από το ιταλικό αρχείο Luce (http://www.archivioluce.com/archivio/)
158963
158964

Appia_1978
28-08-2014, 21:16
Ευχαριστούμε για την πληροφορία!

Appia_1978
01-09-2014, 16:05
Αγόρασα σήμερα το τρέχον τεύχος της "Ναυτική Ελλάς" και πρέπει να ομολογήσω, πως έμεινα ενθουσιασμένος. Αγόραζα το περιοδικό κάπου κάπου και παλαιότερα, αλλά δε μου κινούσε το ενδιαφέρον λόγω του τρόπου που ήταν γραμμένα τα περισσότερα άρθρα και της μη ενδιαφέρουσας επιλογής θεμάτων (τουλάχιστον για μένα). Αυτή τη φορά όμως, υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα όπως του φίλτατου ’ρη και πολύ καλογραμμένα! Εύχομαι να συνεχιστεί αυτό!
’ρη, ήταν πολύ ενδιαφέρον. Θα υπάρξει και ανάλογο για τα τύπου Κ και το Σμύρνη;

Ellinis
14-09-2014, 19:55
Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο φίλε Μάρκο. Ναι, σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το τεύχος που θα έχει τη συνέχεια για τα τύπου "Κ" (ΚΙΟΣ, ΚΥΔΩΝΙΑΙ και ΚΥΖΙΚΟΣ). Για το ΣΜΥΡΝΗ δεν έχω κάτι άμεσο στο πλάνο ίσως γιατί είχε μικρότερη παρουσία στο Π.Ν. και χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα.

Appia_1978
15-09-2014, 19:52
Ευχαριστώ. Θα το περιμένω :)

τοξοτης
15-09-2014, 21:33
Να ρωτήσω πρώτα αν οι κατηγορίες τορπιλοβόλων τύπων <Κ> , <Π> και οποιονδήποτε άλλων με αυτό το χαρακτηρισμό ήταν υπαρκτές ή απλά είναι τορπιλοβόλα που το όνομά τους αρχίζει από <Κ> ή από <Π> ή ......

Εγκυκλοπαιδικά για όποιον τον ενδιαφέρει βρήκα (σίγα το δύσκολο) το παρακάτω :

Τορπιλοβόλο
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τορπιλοβόλο (Τ/Β), και παλαιότερα ναυκλαστροβόλο*, είναι είδος πολεμικού πλοίου, μεγαλύτερο της τορπιλακάτου με κύριο οπλισμό τορπίλες. Ο τύπος αυτός δημιουργήθηκε στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αι. και χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. με εκτόπισμα 150-300 τον. Στην αρχή ήταν μικρότερο. Σήμερα έχει εκλείψει.

Τα τορπιλλοβόλα του Ελληνικοκύ Πολεμικού Ναυτικού ήταν:

Αίγλη Ι (Τορπιλοβόλο) / 60, 02 - Αλκυόνη Ι (Τορπιλοβόλο) / 58, 03
Αρέθουσα (Τορπιλοβόλο) / 56, 01 - Αττάλεια (Τορπιλοβόλο) / 62

Δάφνη ΙΙ (Τορπιλοβόλο) / 57 - Δήλος Ι (Τορπιλοβόλο) - Δωρίς Ι (Τορπιλοβόλο) / 59, 20

Θέα (Τορπιλοβόλο) - Θέτις ΙΙ (Τορπιλοβόλο) / 61

Ιωνία Ι (Τορπιλοβόλο)

Καλλιθέα (Τορπιλοβόλο) - Καλυψώ ΙΙ (Τορπιλοβόλο) - Κύλας (Τορπιλοβόλο)
Κύπρος (Τορπιλοβόλο) Μ-17 - Κως Ι (Τορπιλοβόλο) Μ-9

Μυτιλήνη (Τορπιλοβόλο)

Πάνορμος (Τορπιλοβόλο) - Πέργαμος (Τορπιλοβόλο) / 74 - Περσεφόνη Ι (Τορπιλοβόλο) / 3α
Περσεφόνη ΙI (Τορπιλοβόλο) - Προύσα (Τορπιλοβόλο) / 75

Ρόδος Ι (Τορπιλοβόλο)

Σάμος ΙΙ (Τορπιλοβόλο) - Σαπφώ ΙΙΙ (Τορπιλοβόλο) - Σμύρνη ΙΙ (Τορπιλοβόλο)

Τερψιθέα (Τορπιλοβόλο) - Τερχιχόρη ΙΙ (Τορπιλοβόλο)

Φερενίκη (Τορπιλοβόλο)

Χίος I (Τορπιλοβόλο) - Χίος IΙ (Τορπιλοβόλο)


Ναυκλαστροβόλο*

Τα λεγόμενα ναυκλαστροφόρα ήταν οι πρόδρομοι των σημερινών ναρκοθέτιδων κα των τορπιλοβόλων, την εποχή που οι επιθετικές νάρκες και οι αυτοκινούμενες τορπίλες ονομάζονταν από κοινού ναύκλαστρα.

Τα ναυκλαστροφόρα ήταν πολεμικά πλοία ελαφρά, ταχύπλοα και ευέλικτα που προορίζονταν ειδικά για προσβολές εχθρικών στόχων δια των επιθετικών ναυκλάστρων που μετέφεραν, τα οποία άλλοτε εξακόντιζαν και άλλοτε καταβίβαζαν στη θάλασσα μέσω του "σωλήνος - σκελεστού", όπως λεγόταν τότε ο τορπιλοσωλήνας. Το ναυκλαστροφόρο διακρίνονταν ανάλογα σε ναυκλαστροθέτις και ναυκλαστροβόλο.

Πρότυπα ναυκλαστροφόρων πολεμικών πλοίων αγγλικής και γαλλικής κατασκευής φιλοξενεί σήμερα το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στη Φρεαττύδα στον Πειραιά.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%C F%81%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
16-09-2014, 11:03
"K" κ "Π" αποκλήθηκαν από το ΠΝ δύο παρόμοιοι τύποι αυστριακών τορπιλοβόλων που μας εδόθησαν ως πολεμική αποζημίωση μετά τον Α' Π.Π. κ αυτό από το γράμμα που άρχιζαν τα ονόματα:
ΚΙΟΣ,ΚΥΖΙΚΟΣ,ΚΥΔΩΝΙΑΙ κ ΠΑΝΟΡΜΟΣ,ΠΕΡΓΑΜΟΣ,ΠΡΟΥΣΣΑ.
Το Τ/Β είναι τύπος πολεμικού πλοίου ο οποίος εξέλιπε μετά τον Β' Π.Π.

sv1xv
18-09-2014, 06:39
Εγκυκλοπαιδικά για όποιον τον ενδιαφέρει βρήκα (σίγα το δύσκολο) το παρακάτω... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειαΈχω την εντύπωση ότι όλα σχεδόν τα σχετικά άρθρα στην ελληνική Βικιπαίδεια είναι πιστή μεταφορά (με μετάφραση στην δημοτική) από κάποια στρατιωτική & ναυτική εγκυκλοπαίδεια του μεσοπολέμου. Επομένως είναι πολύ χρήσιμα ιστορικά, αλλά σχεδόν έναν αιώνα μακριά από την σημερινή πραγματικότητα και ορολογία. Δυστυχώς, και αντίθετα με την πολιτική της Βικιπαίδειας, αυτός που τα ανέβασε αδιαφόρησε να αναφέρει την πηγή.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
18-09-2014, 09:26
Eπιπλέον η Βικιπαίδεια γενικά δεν είναι ό,τι το αξιόπιστο. Προσωπικά την χρησιμοποιώ σαν "σημείο αναφοράς" γιά περαιτέρω έρευνα.

Ellinis
18-09-2014, 16:07
Σωστά, όπως εδώ που ξέχασαν εντελώς τα ΚΙΟΣ, ΚΥΖΙΚΟΣ, ΚΥΔΩΝΙΑΙ αλλά και τα παλαιότερα που έφεραν μόνο αριθμούς.

sv1xv
18-09-2014, 16:15
Eπιπλέον η Βικιπαίδεια γενικά δεν είναι ό,τι το αξιόπιστο. Προσωπικά την χρησιμοποιώ σαν "σημείο αναφοράς" γιά περαιτέρω έρευνα.Να σου πώ, η Αγγλική Wikipedia είναι πολύ καλή και σε αξιοπιστία συγκρίνεται άνετα με οποιαδήποτε άλλη τριτογενή πηγή. Σε μερικά σύγχρονα θέματα που δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος των επαγγελματιών "λογίων", είναι μοναδική & αναντικατάστατη. Από την άλλη, η Ελληνική Βικιπαίδεια, για να το πω ευγενικά, αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής κοινωνίας.

τοξοτης
18-09-2014, 23:05
Σωστά, όπως εδώ που ξέχασαν εντελώς τα ΚΙΟΣ, ΚΥΖΙΚΟΣ, ΚΥΔΩΝΙΑΙ αλλά και τα παλαιότερα που έφεραν μόνο αριθμούς.

ΤΟΡΠΙΛΟΒΟΛΟ 11

Το τορπιλοβόλο -11 ήταν το πρώτο του ιδίου τύπου ελληνικό πολεμικό πλοίο (τα άλλα ήταν τα Τορπιλοβόλο-12, Τορπιλοβόλο-13, Τορπιλοβόλο-14, Τορπιλοβόλο-15, και Τορπιλοβόλο-16). Ναυπηγήθηκε το 1884-1885 στα γερμανικά ναυπηγεία Vulkan (Ενετάγη στον Στόλο το 1885) Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897. Το 1905 υπέστη μετασκευή στο εργοστάσιο "ΜακΝτούαλ και Βαρβούρ" στον Πειραιά. Προστέθηκε δεύτερος λέβητας και απέκτησε δεύτερη καπνοδόχο, ενώ αυξήθηκε η ταχύτης του και βελτιώθηκε ο οπλισμός του.

Με την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού πόλεμου και με κυβερνήτη τον ΥποπλοίαρχοΝ. Βότση στις 18 Οκτωβρίου 1912, μπήκε νύκτα στον λιμένα της Θεσσαλονίκης και τορπίλισε την αγκυροβολημένη εκεί παλαιά τουρκική θωρακοβάριδα FETH-I-BULEND. Βυθίσθηκε κατόπιν προσαράξεως στις 23 Απριλίου 1913 στον όρμο Μούδρου της Λήμνου συνεπεία σφοδρής κακοκαιρίας, χωρίς θύματα. Αργότερα ανελκύσθηκε και επανήλθε στην ενεργό δράση. Το 1918 μετατράπηκε σε υδροφόρο. Παροπλίσθηκε το 1920.[2]

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-11


Τορπιλοβόλο-13Το τορπιλοβόλο -13 ήταν το τρίτο του ιδίου τύπου ελληνικό πολεμικό πλοίο ( τα άλλα ήταν τα Τορπιλοβόλο-11, Τορπιλοβόλο-12, Τορπιλοβόλο-14, Τορπιλοβόλο-15, και Τορπιλοβόλο-16). Ναυπηγήθηκε το 1884-1885 στα γερμανικά ναυπηγεία Vulkan (Ενετάγη στον Στόλο το 1885) Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897. Στις 28 Μαρτίου 1900 καταστράφηκε στο στενό της Σαλαμίνος από έκρηξη λέβητα κατά την οποία σκοτώθηκαν ο κυβερνήτης Υποπλοίαρχος Α. Χριστομάνος και 8 μέλη του πληρώματος[2].

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-13

Τορπιλοβόλο-14

Το Τορπιλοβόλο-14 ήταν το τέταρτο του ιδίου τύπου ελληνικό πολεμικό πλοίο (τα άλλα ήταν τα: Τορπιλοβόλο-11, Τορπιλοβόλο-12, Τορπιλοβόλο-13, Τορπιλοβόλο-15, και Τορπιλοβόλο-16). Ναυπηγήθηκε το 1884-1885 στα γερμανικά ναυπηγεία Vulkan και ενετάγη στον Στόλο το 1885. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897. Μαζί με το «ΠΗΝΕΙΟΣ» αρχές Μαΐου του 1897 συνέλαβε το τουρκικό επίτακτο ΓΕΩΡΓΙΟΣ το οποίο μετέφερε στρατιώτες και πυρομαχικά το οποίο και κατασχέθηκε ως λεία πολέμου.

Το 1905 υπέστη μετασκευή στο εργοστάσιο "ΜακΝτούαλ και Βαρβούρ" στον Πειραιά. Προστέθηκε δεύτερος λέβητας και απέκτησε δεύτερη καπνοδόχο, ενώ αυξήθηκε η ταχύτης του και βελτιώθηκε ο οπλισμός του.

Στις 8 Νοεμβρίου 1912, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Π. Αργυρόπουλο και Ύπαρχο τον Σημαιοφόρο Χρ. Κονιάλη βύθισε με τορπίλη μέσα στον όρμο των Κυδωνιών (Αϊβαλί) την τουρκική κανονιοφόρο ΤΡΑΒΖΟΝ.

Παροπλίσθηκε το 1919[2].

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-14


(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-14) Τορπιλοβόλο-16


Το τορπιλοβόλο -16 ήταν το τελευταίο του ιδίου τύπου ελληνικό πολεμικό πλοίο (τα άλλα ήταν τα Τορπιλοβόλο-11, Τορπιλοβόλο-12, Τορπιλοβόλο-13, Τορπιλοβόλο-14, και Τορπιλοβόλο-15). Ναυπηγήθηκε το 1884-1885 στα γερμανικά ναυπηγεία Vulkan.

Το πλόιο ενετάγη στον Στόλο το 1885. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897. Στις 11 Απριλίου 1897, στην επιχείρηση αποβάσεως αγήματος στην Σκάλα Λεπτοκαρυάς με το ΤΟΡΠΙΛΟΒΟΛΟΝ 14 και το ΑΛΦΕΙΟΣ, σκοτώθηκε ο κυβερνήτης του Ανθυποπλοίαρχος Ε. Αντωνιάδης που ήταν και ο μοναδικός αξιωματικός του ναυτικού που χάθηκε σε αυτόν τον πόλεμο. Το 1905 υπέστη μετασκευή στο εργοστάσιο "ΜακΝτούαλ και Βαρβούρ" στον Πειραιά. Προστέθηκε δεύτερος λέβητας και απέκτησε δεύτερη καπνοδόχο, ενώ αυξήθηκε η ταχύτης του και βελτιώθηκε ο οπλισμός του. Έλαβε μέρος στον Βαλκανικό πόλεμο του 1912. Παροπλίσθηκε το 1919[2].


(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-14)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-16


Αναφορές


http://www.hellasarmy.gr/hn_tech.php?id=TR-TYPE3&table=1
Άλμα πάνω ↑ http://www.hellasarmy.gr/hn_unit.php?id=TORP-16


(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-14)
(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B2%C F%8C%CE%BB%CE%BF-14)

τοξοτης
18-09-2014, 23:26
Έχω την εντύπωση ότι όλα σχεδόν τα σχετικά άρθρα στην ελληνική Βικιπαίδεια είναι πιστή μεταφορά (με μετάφραση στην δημοτική) από κάποια στρατιωτική & ναυτική εγκυκλοπαίδεια του μεσοπολέμου. Επομένως είναι πολύ χρήσιμα ιστορικά, αλλά σχεδόν έναν αιώνα μακριά από την σημερινή πραγματικότητα και ορολογία. Δυστυχώς, και αντίθετα με την πολιτική της Βικιπαίδειας, αυτός που τα ανέβασε αδιαφόρησε να αναφέρει την πηγή.

Πιστεύω σε ότι αφορά ιστορικά στοιχεία οι αναφορές σε αυτά είναι σωστό να γίνονται με την ορολογία της εποχής

Appia_1978
28-09-2014, 20:02
Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο φίλε Μάρκο. Ναι, σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το τεύχος που θα έχει τη συνέχεια για τα τύπου "Κ" (ΚΙΟΣ, ΚΥΔΩΝΙΑΙ και ΚΥΖΙΚΟΣ). Για το ΣΜΥΡΝΗ δεν έχω κάτι άμεσο στο πλάνο ίσως γιατί είχε μικρότερη παρουσία στο Π.Ν. και χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα.

Κυκλοφόρησε ήδη;

Ellinis
28-09-2014, 20:38
Nαι Μάρκο, κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα.

Appia_1978
29-09-2014, 19:46
Σε ευχαριστώ!

Ellinis
07-10-2014, 20:45
Mια πόζα του ΠΡΟΥΣΑ, από το αρχείο του ΕΛΙΑ, κάπου τη δεκαετία του '30. Τα μικρά και παλιά αυστριακά τορπιλοβόλα είχαν μικρή συμμετοχή στον πόλεμο του '40 και κανένα τους δεν μπόρεσε τον Απρίλη του '41 να διαφύγει στη Μέση Ανατολή.

160347

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
08-10-2014, 08:08
Δυστυχώς εκείνη την μαύρη Μεγάλη Εβδομάδα του 1941 απωλέσθηκαν όλα σχεδόν τα τορπιλοβόλα κ άλλα μικρά σκάφη.Δεν είχε να κάνει τόσο με την παλαιότητα, αφού διέφυγαν τα ΝΙΚΗ κ ΣΦΕΝΔΟΝΗ (παλαιότερο συμμαχικό πλοίο στον Β' Παγκ.Πόλεμο ! ), αλλά με την κατάστσαη που επικράτησε κάποια τορπιλοβόλα θα μπορούσαν να είχαν διαφύγει με τον υπόλοιπο Στόλο.:apologetic:

Ellinis
08-10-2014, 11:38
Έτσι είναι φίλε. Ο Καββαδίας (τότε Αρχηγός Στόλου) γράφει στο βιβλίο του οτι με τις ανάγκες των Συμμάχων στη Μεσόγειο και την έλλειψη σκαφών, ακόμη και τα παλαιότερα και μικρότερα τορπιλοβόλα μας θα τους ήταν χρήσιμα. Και πράγματι το αρχαίο ΣΦΕΝΔΟΝΗ και το ΑΣΠΙΣ κάνανε περιπολίες από την Αλεξάνδρεια και μέχρι τις ακτές του Τομπρούκ.
Ο λόγος που δεν έφυγαν τα υπόλοιπα Τ/Β είχε να κάνει και με τις εμμονές του Αντιναυάρχου Οικονόμου διοικητή των Ναυτικών Αμυντικών Περιοχών (στις οποίες υπάγονταν τα Τ/Β). Παρότι είχε εγκριθεί από το ΓΕΝ η μεταφορά των Τ/Β στο Αρχηγείο Στόλου για να ακολουθήσουν το Στόλο προς νότο, αυτός έβρισκε προσχήματα και αφορμές για να μην τα αποδεσμεύσει όλα. Ο Οικονόμου ήταν της άποψης οτι δεν έπρεπε να φύγει ο Στόλος από την Ελλάδα. Έτσι αρκετά έμειναν για ημέρες άπραγα να αναμένουν τις διαταγές που ποτέ δεν ήρθαν, μέχρι που τα βυθίσανε οι Γερμανοί στη Βούλας-Βάρκιζας (ΚΙΟΣ, ΘΥΕΛΛΑ, ΑΙΓΛΗ, ΑΛΚΥΩΝΗ, ΑΡΕΘΟΥΣΑ). Την ίδια τύχη είχαν και άλλα βοηθητικά που υπάγονταν στις ΝΑΠ.
Τον Οικονόμου τον κατηγορεί και ο Πλοίαρχος Πετρόπουλος στο βιβλίο του "Αναμνήσεις ενός ναυτικού" γράφοντας οτι τις ημέρες που ανέμεναν τη γερμανική εισβολή δεν έμεινε να προετοιμάσει την άμυνα του Πειραιά αλλά πήγε περιοδία στο Ιόνιο με το ΠΡΟΥΣΑ σαν θαλαμηγό του.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
09-10-2014, 12:57
Έτσι φίλε είχαν τα πράγματα χωρίς ωραιοποιήσεις.Το γιατί τα ΑΣΠΙΣ,ΝΙΚΗ,ΣΦΕΝΔΟΝΗ υπάγονταν στο Α.Σ. οφείλεται προφανέστατα στο ότι ήσαν πρώην Α/Τ.

Ellinis
09-10-2014, 13:26
Στις ΝΑΠ τα είχαν εντάξει και αυτά, αλλά σταδιακά και με πιέσεις τα αποδεσμεύσαν τον Απρίλη του '41 στον Α.Σ.
Υπήρχε και θέμα με ορισμένους κυβερνήτες που δεν ήθελαν να ακολουθήσουν. Έτσι το ΝΙΚΗ πέρασε στον Α.Σ. όταν βρέθηκε στο Ναύσταθμο αλλά κυβερνήτης ανέλαβε ένας νεαρός σημαιοφόρος, ο "αρχαιότερος" από το πλήρωμα. Για το ΑΣΠΙΣ που ήταν ο Μπλέσας κυβερνήτης δεν ερχόταν σήμα να αποπλεύσει και επειδή φοβόταν οτι το πλήρωμα θα "διαρεύσει" πήγε και το εκμαίευσε μόνος του το σήμα.
Στον ΑΣ είχε περάσει και το ΚΥΔΩΝΙΑΙ αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στην Κρήτη επειδή έμεινε για μέρες στη Μονεμβασιά όπου και τελικά το βύθισαν οι Γερμανοί.
Τα ΠΕΡΓΑΜΟΣ και ΚΥΖΙΚΟΣ ήταν στο Ναύσταθμο αλλά χωρίς δυνατότητα να αποπλεύσουν λόγω οτι βρίσκονταν σε μακρά επισκευή, βασικά χωρίς πλήρη επάνδρωση.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
10-10-2014, 07:47
Δυστυχώς παρατηρήθηκαν κρούσματα απειθαρχίας με συνέπεια εικόνα διάλυσης,θέμα γερμανόφιλων στο Ναυτικό τουλάχιστον δεν νομίζω να υπήρξε.Η αιτία ήταν το τι μέλλοι γενέσθαι την επαύριο κ η αναχώρηση στο άγνωστο.

Ellinis
10-10-2014, 08:29
Η εικόνα διάλυσης άρχιζε από πιο πάνω, την κυβέρνηση που τις ημέρες της κατάρευσης είχε εξαφανιστεί και κοίταζαν πως θα μεταφέρουν τα σόγια τους μακριά. Ο δε υπουργός των Ναυτικών είχε αποσυρθεί στο σπίτι του και μόνο όταν αντικαταστάθηκε από τον ΑΓΕΝ δώθηκε με αποφασιστικότητα μια σαφής κατέθυνση. Ο Π/χος Πετρόπουλος κάνει λόγο για "γερμανόπληκτους" εννοώντας κάποιους - σε κράτος, στρατό και ναυτικό - που δεν είχαν διάθεση να πολεμήσουν τους Γερμανούς θεωρώντας την αντίσταση χαμένη υπόθεση. Τα όποια κρούσματα σίγουρα δεν μειώνουν τη σημασία της μετακίνησης του εναπομείνοντος Στόλου και τη συνέχιση του αγώνα, κάτι που δεν έκανε ή δεν μπόρεσε να κάνει κανένα άλλο ναυτικό. Να θυμηθούμε τα γαλλικά θωρηκτά κλπ που έμειναν σε όλο τον πόλεμο "καραβοφάναρα" δεμένα στην Αλεξάνδρεια; :uncomfortableness:

Και δυο ακόμη φωτογραφίες του ημιβυθισμένου ΠΡΟΥΣΑ στην Κέρκυρα, από το ιταλικό αρχείο Luce (http://www.archivioluce.com/archivio/)
160449160450

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
10-10-2014, 08:55
Σίγουρα δεν μειώνεται η σημασία της μετακίνησης του εναπομείνοντος Στόλου.Το τότε Β.Ν. όταν κατέβηκε στην Αλεξάνδρεια ήταν η μόνη συγκροτημένη μορφή ελεύθερου Ελληνικού κράτους.
'Οσο γιά την Γαλλία λόγω της κυβέρνησης-ανδρείκελο του Βισύ τα γεγονότα στο Μερς ελ Κεμπίρ,στο Ντακάρ,στην Τουλώνα απετέλεσαν τραυματικές εμπειρίες τ ις οποίες έκανε χρόνια να ξεπεράσει.