Επιστροφή στο Forum : Νάξος [Naxos]
Αισίως φτάσαμε τα 500 μηνύματα σχετικά με το θρυλικό πλοίο. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από την λάθος εποχή. Αυτό δε μας εμποδίζει όμως να θαυμάζουμε την επιθετική πλώρη του πλοίου, τον καθρέφτη της και γενικά τις δυναμικές καμπύλες του βάπορα.
Αφιερωμένη στους Tss Apollon, Μπεν, Αντουάν, Μάνο, Νίκο, Νιόνιο, Μάρκο, Τάσο Παπ, aopf, morpanos, esperos, ellinis, django, Τζίμη, και σε όλους τους φίλους που το αγαπήσανε.
T.S.S. APOLLON
09-07-2009, 16:33
Ευχαριστω δυο φορες μια για την αφιερωση, και αλλη μια για την πανεμορφη φωτογραφια που μοιραστηκες μαζι μας!
Giwrgos1980
09-07-2009, 16:51
Α ρε Ντίνο με τις ομορφίες σου....σε ευχαριστούμε....
morpanos
09-07-2009, 17:12
Ευχαριστω για την αφιερωση . Θα επιστρεψω συντομα με νεο υλικο για το αγαπημενο μας πλοιο.
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
09-07-2009, 18:58
Νά' σαι καλά ρε φίλε. Κι εσύ και το Ναξάκι μας. Όπου κι αν είναι, όπως κι αν λέγεται, ότι χρώμα κι αν έχει. Το σκαρί του θα είναι ίδιο. Κι η αγάπη μας γι'αυτό επίσης...
Appia_1978
11-07-2009, 13:01
Ευχαριστώ πολύ, Ντίνο!!!
T.S.S. APOLLON
11-07-2009, 18:29
F/B Νάξος... Από αφίσα της ARKADIA LINES.
48827
Χαρισμένη στον φίλο Νάξος.
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
17-07-2009, 21:12
Τί έγινε ρε παιδιά? Πολύ μούγγα έπεσε... Γιατί έτσι?
Rocinante
17-07-2009, 21:35
Τί έγινε ρε παιδιά? Πολύ μούγγα έπεσε... Γιατί έτσι?
Που ξερεις ?
Μπορει να ειναι η ηρεμια πριν την καταιγιδα...
Χεχεχε... Πιθανό να εχει δίκιο ο φίλος μας ο Ρόσης. Η αλήθεια είναι παίδες ότι για λίγες μέρες ήμουν εκτός δικτύου και εκτός πραγματικότητας λόγω δουλειάς. Έστω και με καθυστέρηση ευχαριστώ τους φίλους για τα καλά τους λόγια και τον Απόλλωνα για την πρόσφατη του τορπίλα. Το πλοίο μας έστω κι έτσι δεν έπαυε να γοητεύει. Εσένα Ρόση επειδή σε ξέχασα παραπάνω θα σου κάνω και πολύ αφιέρωση στα επόμενα. Δε σου λέω πότε για να σε έχω στήν πρίζα, χαχα.
Στέφανος
22-07-2009, 09:08
κατά λάθος έπεσα πάνω σε αυτήν την σελίδα, απο κει και πέρα όμως τζίφος.
κανένας πιο τυχερός [και σίγουρα πιο γνώστης, αφού δεν το κατέχω καλά το αντικείμενο, της διαδικτυακής αναζήτησης....] μήπως και βρεθεί κάποιο στοιχείο?
http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=zh-CN&u=http://www.cqvip.com/qk/91538X/199801/2949245.html&ei=jbZmSpuBO46CnQPx0KigDw&sa=X&oi=translate&resnum=10&ct=result&prev=/search%3Fq%3D%2522F/B%2BNAXOS%2522%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26sa%3DG
http://www.cqvip.com/qk/91538X/199801/2949245.html
Giwrgos1980
22-07-2009, 09:47
Αυτή την σελίδα την έχω βρεί κι εγώ....για να διαβάσεις το άρθρο όμως σου ζητάει να κάνεις register πράγμα που δεν πραγματοποιεί για κάποιο λόγο όμως....
morpanos
23-07-2009, 20:18
Εικονα μιας αλλης εποχης που περασε ανεπιστρεπτι.Σε πρωτο πλανο το θρυλικο βαπορι μας και πισω διακρινεται το καπεταν Αλεξανδρος Α που χαρη στην αγαπη των πλοιοκτητων του εξακολουθει να ομορφαινει τις θαλασσες.Η φωτογραφια ειναι απο τον εφοπλιστη Ιουλιος 1999
Giwrgos1980
23-07-2009, 22:59
Φίλε morpanos αυτές οι εποχές δυστυχώς δεν θα ξαναέρθουν.....
Από το τρομερό και φοβερό θυσαυροφυλάκιο του φίλου despo, η παρακάτω φωτογραφία.
Γιατί καιρό είχαμε να ανεβάσουμε και οι φανατικοί φίλοι του πλοίου θα πάθουν σύνδρομο έλλειψης :rolleyes:
Ειδικά αφιερωμένη στον καλό φίλο Νάξος
56892
Giwrgos1980
17-09-2009, 12:50
Καμαρωτός καμαρωτός ο ΒΑΠΟΡΑΣ :D ευχαριστούμε τον φίλο despo που μας την παραχώρησε κι εσένα ellinis που την ανέβασες :D
morpanos
18-09-2009, 02:24
Επιτελους!!Ειχαμε αρχισει να ανησυχουμε.Θα ηθελα να σας ενημερωσω οτι στη Ναξο ακομη ορισμενοι προσπαθουν να κερδοσκοπουν εις βαρος μας στο ονομα του καραβιου.Σε φωτογραφειο στη χωρα μου ζητησαν 150Ε για ενα αντιγραφο φωτογραφιας του Ναξος αφου πρωτα η κυρια που της ανηκε το καταστημα με πληροφορησε οτι ειχε συναισθηματικο δεσιμο με το καραβι!! Ας μην πιανομαστε κοροιδα λοιπον και ας μοιραζομαστε πληροφοριες και εικονες εμεις που αγαπαμε τα βαπορια εδω. Ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολα τα μελη του Nautilia και σε ολους τους συντελεστες.
Giwrgos1980
18-09-2009, 12:44
Επιτελους!!Ειχαμε αρχισει να ανησυχουμε.Θα ηθελα να σας ενημερωσω οτι στη Ναξο ακομη ορισμενοι προσπαθουν να κερδοσκοπουν εις βαρος μας στο ονομα του καραβιου.Σε φωτογραφειο στη χωρα μου ζητησαν 150Ε για ενα αντιγραφο φωτογραφιας του Ναξος αφου πρωτα η κυρια που της ανηκε το καταστημα με πληροφορησε οτι ειχε συναισθηματικο δεσιμο με το καραβι!! Ας μην πιανομαστε κοροιδα λοιπον και ας μοιραζομαστε πληροφοριες και εικονες εμεις που αγαπαμε τα βαπορια εδω. Ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολα τα μελη του Nautilia και σε ολους τους συντελεστες.
Σε ποιό φωτογραφείο? Θέλω να πάω κι εγώ για να κράξω λίγο.......αυτά δεν παίζουν.....μόνο στο Ελλάντα γίνονται............είναι πραγματικά λυπηρό!!!!!!!Δεν έχω λόγια......:-|:cry:
Φίλε μου Ελληνίς σ' ευχαριστώ για την καταπληκτική φωτογραφία του Νάξος και για την αφιέρωση. Τρέχω αυτές τις μέρες με δουλειές, γι' αυτό και η απάντησή μου δεν ήταν άμεση. Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο μέρος είναι φωτογραφημένη η βαποράκλα μας που σκίζει τα νερά καμαρωτή. Ευχαριστούμε και τον φίλο Δέσπω για την ευγενική χορηγία της πρώτης φθινοπωρινής μας δόσης!
Φίλοι Morpanos και Γιώργαρε1980, συμφωνώ με όσα αναφέρετε και επαυξάνω. Για πολλούς ανθρώπους το Νάξος ήταν και είναι ακόμα κομμάτι από τη ζωή τους το οποίο δε μπορεί να τυλιχτεί σε ένα φωτογραφικό χαρτί για 100, 200 ή 1000 ευρώ.
Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θα είναι οι μήνες των εκπλήξεων φίλοι μου. Περιμένω όλους τους «κατεργαραίους» να γυρίσουν στις επάλξεις τους, γιατί τις προσεχείς εβδομάδες στο νήμα του «Νάξος» θα πέσουν κανονιές και κουμπουριές.
Καλό χειμώνα σε όλους και όλες τις φίλες του φόρουμ, με κατάθεση και μοίρασμα πολλών και δυνατών καραβολατρικών εμπειριών!
Χάντοκ έχω καιρό να σε ακούσω και ανησυχώ...
Giwrgos1980
18-09-2009, 21:34
Καλό χειμώνα Ντίνο.....περιμένουμε με ανυπομονεσία :D
Κώστας Άγας
26-09-2009, 13:16
Αααααχ, αυτό το πανέμορφο πορτοκαλί χρώμα του ..... μάς είχε κλέψει την καρδιά !!! [έχω την εντύπωση αυτό το καράβι ότι έχει .... μακρινή συγγένεια με την ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ των 70ς του Γιόχαν Κρόιφ .... Άλλωστε, την εποχή που μεγαλούργησε η "πορτοκαλί ομάδα" μεγαλούργησε και το "πορτοκαλί καράβι" ..... ] ......
Αλλά κι αυτός ο ανάγλυφος χάρτης της Νάξου στα δυο φουγάρα του .... μιλάμε ΣΚΕΤΗ ΠΟΡΩΣΗ !!! Όσο για το πόσο καλοτάξιδο καράβι ήτανε .... μάλλον τα λόγια περιττεύουν !!!
Τι να πεις γι' αυτό το καράβι .... Τέτοια καράβια βγαίνουν .... ένα στα εκατό χρόνια !!! Άραγε έχει περάσει, ή πρόκειται να περάσει, καλύτερο επιβατικό καράβι από τα νερά του Αιγαίου ??? {προσοχή : αυτή είναι η υποκειμενική και καθαρά προσωπική άποψη κάποιου που ταξίδεψε ως ΑΠΛΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΣ !!! Κάποιοι που έχουν δουλέψει σε καράβια, που έχουν τεχνικές γνώσεις περί πλοίων κλπ ίσως να έχουν άλλη άποψη ... } .....
Φίλε Κώστα τα καράβια δεν είναι οι λαμαρίνες, αλλά οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτά. Πάνω απ' όλα οι ναυπηγοί που τα μελέτησαν και οι άνθρωποι που τα δουλεύουν και βγάζουν το ψωμί τους στην θάλασσα για να ευημερήσουν ολόκληρα νησιά και να περνάνε καλά ταξειδιώτες και νησιώτες. Όταν υπάρχει ψυχή πίσω από αυτά, τότε αυτές οι λαμαρίνες μας χαρίζουν δυνατές αναμνήσεις. Σαφώς και η γνώμη σου είναι υποκειμενική, αλλά δικαίωμα στη γνώμη έχουμε όλοι (μεταξύ μας, οι απόψεις μας συμπίπτουσι, χαχα). Και κλείνοντας, η ποιότητα σίγουρα δεν κρύβεται πίσω στην ποσότητα. Και επίσης, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Νάξος λοιπόν και ξερό ψωμί.
dimitris vavoulas
14-10-2009, 23:34
Δεν είχα ξαναπροσέξει την κατασκευή στην πρύμνη. Ξέρει κανείς αν είναι πρύμνια γέφυρα και αν τη χρησιμοποιούσαν?
Δίπλα του είναι το νυν MEDIA V.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΥΜΝΙΟ BAR....
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
29-10-2009, 21:55
Φίλε Νάξος σε χάσαμε... Και μας είχες υποσχεθεί κανονιές και κουμπουριές ;).
Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θα είναι οι μήνες των εκπλήξεων φίλοι μου. Περιμένω όλους τους «κατεργαραίους» να γυρίσουν στις επάλξεις τους, γιατί τις προσεχείς εβδομάδες στο νήμα του «Νάξος» θα πέσουν κανονιές και κουμπουριές.
Μας γλύκανες καλά καλά και τώρα :???? Να υποθέσω τρέχεις ακόμα?
Και καλά ο Ντίνος... Όλοι χαθήκατε ρε παιδιά? Χειμώνιασε και υλικό τέλος? Εγώ πάντως περιμένω...
Φίλε Νέαρχε να είσαι σίγουρος ότι κρατάω τις υποσχέσεις που δίνω! Περιμένω ακόμα και τους άλλους για να ξεκινήσει η γιορτή!
Tsikalos
01-11-2009, 18:12
Πότε ταξίδεψε τελευταία φορά στη χώρα μας;
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
01-11-2009, 19:35
Φίλε Tsikalos αν δε με απατά η μνήμη μου ταξίδεψε Ελλάδα τελευταία φορά το 1994, οπότε και πουλήθηκε... Το λέω γιατί δεν το πρόλαβα το "95 που κατάφερα να πάω Νάξο, είχε ήδη αποχωρήσει από τη γραμμή.
Φίλε Νάξος σε αναμένω με πραγματική αγωνία... Το εννοώ, δεν κάνω πλάκα, ούτε υπερβάλω. Επίσης σ' ευχαριστώ πολύ για το mail σου και τις ευχές σου (σήμερα αξιώθηκα να δω τα mail μου...). Να είσαι πάντα καλά και να μας φτιάχνεις το κέφι με τα ωραία σου!!:cool:
Giwrgos1980
02-11-2009, 13:00
Όντως τελευταία σεζόν του βάπορα στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 94'
Μετά το ψάχνανε οι Παριανοί και οι Αξώτες.....τι έγινε το βαπόρι και τι έγινε το βαπόρι......αλλά τότε ήταν αργά πλέον.....Σεπτέμβριο του 94' (αν δεν απατώμαι) ξεκίνησε το ταξίδι του για τα ξένα (εκεί που έυχομαι να έιναι ακόμα και σήμερα ζωντανό και ακμαίο)....................
BEN BRUCE
02-11-2009, 13:52
Ειχε βγει το 1994 μια φημη για δρομολογηση στις δυτικες κυκλαδες νομιζω απο ραφηνα.Αλλα δεν εγινε τιποτα και το βαπορι πουληθηκε.Μην ξεχνατε οτι η ARCADIA LINES τοτε στα τελη των 80's δεν αγοραζε μονο πλοια αλλα και τις αδειες σκοπιμοτητας τους.Ετσι βρεθηκε με πλοια που δεν ηξερε τι να τα κανει.Ενα απο αυτα ηταν το ΝΑΞΟΣ το αλλο ηταν το ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞΠΡΕΣ (Παρος)....δυστυχως
Giwrgos1980
19-11-2009, 17:38
Να σας γλυκάνω λίγο.....δεν ξέρω αν έχει ανέβει.......
http://www.youtube.com/watch?v=-i4OlWbyQCo&feature=related
Αφιαιρωμένο σε όλους σας!
καπετάν αντρέας
19-11-2009, 18:16
Να σας γλυκάνω λίγο.....δεν ξέρω αν έχει ανέβει.......
http://www.youtube.com/watch?v=-i4OlWbyQCo&feature=related
Αφιαιρωμένο σε όλους σας!
Ευχαριστούμε... Έχει ανέβει το βιντεάκι, αλλά δεν πειράζει που το ξαναανέβασες. Άλλωστε, είναι πρακτικά αδύνατον να ελέγξεις και τις ....53 σελίδες του συγκεκριμένου thread...:cool:
Giwrgos1980
23-11-2009, 13:25
Λοιπόν.......εάν το equasis.org είναι σωστό.........τα μαντάτα δέν πρέπει να είναι καλά.....
http://img684.imageshack.us/img684/5177/naxosinfo.th.png (http://img684.imageshack.us/i/naxosinfo.png/)
Με τελευταία ενημέρωση πρίν από 7 μέρες........
Laid Up.......which means είτε εγκαταλελημένο είτε πρίν φύγει για το τελευταίο του ταξίδι?????:|
Έχω την διαίσθηση ότι ζει, αλλά όχι στην Κίνα. Δεν πιστεύω ότι έχει πάει για παληοσίδερα.
Στέφανος
24-11-2009, 10:08
Εχω την εντύπωση πώς μία μετάφραση του laid up είναι : παροπλισμένο, με την έννοια της απόσυρσης από ενεργό υπηρεσία. Επίσης, έχω την εντύπωση, πώς χρησιμοποιείται με την έννοια της μακροχρόνιας αγκυροβολίας / μη χρησιμοποίησης [πχ από μηχανική βλάβη είτε πχ από οικονομικά θέματα.]
επίσης σαν ημερομηνία αναφέρεται κάποια πρό της αποχωρήσεώς του από τα πάτρια, άρα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία υπήρξε.
ΥΓ μπορεί κάποιος στην Νάξο να ρωτήσει τον Βασιλακάκη? ή κάποιος με γνωριμίες στον τελευταίο πλοιοκτήτη - Αρκάδια ....?
Giwrgos1980
24-11-2009, 20:03
Ναι αυτό εννοούσα....παροπλισμένο.......μην ξεχνάμε ότι ο βάπορας είναι κοντά στα 40 του χρόνια εάν υπάρχει βέβαια........
Αυτό που πρέπει να κρατάμε ως ρεζουμέ από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Γιώργαρου είναι το γεγονός ότι το πλοίο είναι laid-up, παροπλισμένο δηλαδή, και όχι scrapped, διαλυμένο. Παροπλισμένο ένα πλοίο μπορεί να είναι για χίλιους δύο λόγους. Το Νάξος είναι 34 ετών και σίγουρα χωρίς να είναι πια νέο, δέν είναι και σκουράντζο. Τόσα πλοία δέκα και βάλε χρόνια γηραιότερα ζουν και βασιλεύουν δόξα τω Θεώ.
morpanos
29-11-2009, 14:18
Το Ναξος ειναι ενα ελληνικο καραβι με ψυχη και σε καμια περιπτωση δεν αρμοζει ο παροπλισμος και ο ξεπεσμος για το καμαρι της ακτοπλοιας.Ας γινει επιτελους κατι σωστο και να επιστρεψει ενα ελληνικο βαπορι εκει οπου ανηκει αφου χαθηκαν τοσα ιστορικα και πανεμορφα σκαρια._
Tsikalos
18-12-2009, 20:11
Μετά από παραίνεση του φίλου Naxos σας ενημερώνω για μία φώτο που είχα ανεβάσει στο Link της ΑΝΕ Νάξου. Δεν την ξαναανεβάζω εδώ για να μη γεμίζουμε με την ίδια φωτογραφία, όσο όμορφη και αν είναι
Giwrgos1980
23-12-2009, 23:04
Ένα Χριστουγεννιάτικο δωράκι από έμενα.......
http://www.ina.fr/histoire-et-conflits/autres-conflits/video/CAB8301843401/l-exode-des-palestiniens.fr.html
Πηγή:ina.fr
Φίλε Γιώργο αυτό δεν ήταν δωράκι… Αυτό είναι θησαυρός, η Ναξάρα μας σε βίντεο στην Κύπρο να αποβιβάζει Παλαιστίνιους… Σ' ευχαριστούμε και ελπίζουμε σε ταχεία ανταπόδοση! Χρόνια Πολλά φίλε.
Giwrgos1980
24-12-2009, 00:36
Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία Ντίνο μου.....χαίρομαι που σας αρέσει :D
Γιώργο χτύπησες φλέβα χρυσού. Έψαχνα πολύ καιρό φωτογραφία με λήψη πρύμα, ανοιχτό καταπέλτη, και θέα το γκαράζ. Το συγκεκριμένο φιλμάκι γρασάρισε για τα καλά τη σκουριασμένη μνήμη των απανταχού Ναξάκηδων. Να θυμήσω ότι το γκαράζ του πλοίου είχε μοντέρνα και χαρακτηριστική ψευδοροφή με σειρές από φωτιστικά φθορισμού που οδηγούσαν τα λίγα αυτοκίνητα της εποχής στο αχανές γήπεδο του σκάφους. Η δουλειά των ναυπηγών ήταν προσεγμένη ακόμα και σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες όπως η πρωτοποριακή οροφή του γκαράζ. Παρ' όλο τον καλό φωτισμό και τη μοντέρνα σχεδίαση του γκαράζ, ο εξαερισμός έπασχε όπως και στο ομόσταυλο ΠΑΡΟΣ (έχουμε αναφερθεί στους ανοιχτούς πλαϊνούς καταπέλτες). Αν δεν με απατά η μνήμη μου, στο τέλος του γηπέδου, υπήρχε ένα εξόγκωμα σαν μίνι εξώστης με την επιγραφή NO SMOKING. Επειδή πάνε πολλά χρόνια, θυμάται κάποιος αν υπήρχε είσοδος για τους οδηγούς πρώρα, σε αυτό το σημείο, στο τέλος του γκαράζ?
Υπήρχαν Νικόλα μου, δύο πλευρικές κόκκινες (αν δεν κάνω λάθος) πόρτες στο τμήμα του γκαράζ με το μικρότερο ύψος (το τμήμα προς την πλώρη). Σωστά θυμάσαι τα σχετικά με την επιγραφή NO SMOKING. H οροφή του γκαράζ του Νάξος δε θύμιζε πλοίο αλλά σαλέ. Το ίδιο και τα τοιχώματα του γκαράζ. Σε άλλα πλοία οι σωληνώσεις, οι νομείς/διαδοκίδες των μεταλλικών πλαισίων καθώς και άλλα κατασκευαστικά μέλη του πλοίου ήταν ορατά και το αισθητικό αποτέλεσμα θύμιζε εργοτάξιο ή ναυπηγείο. Το γκαράζ του Νάξος θύμιζε πάρκιν πολυτελείας.Το λευκό χρώμα των τοιχωμάτων που και που έσπαγαν λοξές μαύρες και κίτρινες λωρίδες σε εναλλαγή, ενώ το δάπεδο του γκαράζ ήταν πράσινο με ειδικά εξογκώματα που αφενός το διαχώριζαν σε λωρίδες διευκολύνοντας τη στοιβασία των οχημάτων, αφετέρου δε ήταν υποδοχείς γάτζων για τη στήριξη των οχημάτων.
Για τον εξαερισμό του γκαράζ η κατάσταση δεν ήταν τόσο χάλι γιατί μαζύ με κάποιον από τους πρυμνιούς πλαϊνούς καταπέλτες άνοιγε επίσης και ένας από τους δύο μικρούς πλαϊνούς δημιουργώντας ένα ρεύμα αέρα. Επίσης υπήρχαν κάποιες γρίλλιες εξαερισμού στα ρεμέτζα της πρύμνης. Ολα αυτά σε συνδυασμό με το άνοιγμα του κεντρικού καταπέλτη ανακουφίζαν την κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι και τα δύο πλοία δε μεταφέραν πολλά ΙΧ. Πιθανότατα πάνω από την ψευδοροφή του γκαράζ να υπήρχε σύστημα εξαερισμού.
Ένα μηνυματάκι με δύο φωτογραφίες του αγαπημένου βάπορα έτσι, για το καλό της χρονιάς.
Η πρώτη ανεβάστηκε από τον πολύ καλό φίλο Τσίκαλος στο θέμα της ΑΝΕ Νάξου. Παραθέτω το σύνδεσμο για να θαυμάσουμε την κοφτερή πλώρη του Νάξος που προβάλλει περήφανα ανάμεσα στις πλώρες του Πάρος και του Σαντορίνη στο βάθος.
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=264846&postcount=19
Την άλλη φωτογραφία τη βρήκα στο shipsnostalgia χάρη στην εκπληκτική όσφρηση του φίλου gtogias που βρήκε φλέβα χρυσού στο θέμα του Άτλας 2. Εδώ το σχετικό link και πιο κάτω η φωτογραφία με Νάξος και Αλέκο στη Νάξο τον Αύγουστο το 1988 για όσους δε μπορούν να δουν τη φωτογραφία από τον παρακάτω ιστότοπο:
http://www.shipsnostalgia.com/gallery/showphoto.php/photo/214316
© Jim McFaul
Giwrgos1980
05-01-2010, 23:08
Καλοκαίρι στην Αξά να χαζέυεις αυτά τα δύο βαπόρια στο λιμάνι........7 χρονώ μικράκι ήμουν τότε.....
Σχολιάζοντας την παραπάνω φωτογραφία και διαβάζοντας τα σχόλια του δημιουργού της θυμήθηκα πώς στο ίδιο κτίριο αλλά 2-3 πατώματα πιο κάτω φωτογράφιζα ίσως την ίδια χρονιά τον βάπορά μας σε μία διαφορετική πόζα:
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=113804&postcount=195
Τώρα, ας πάμε στην ψαριά της μέρας: μία φωτογραφία πραγματικό ντοκουμέντο για το Γιώργαρο (που τότε ήταν αγέννητος) με το Νάξος σε μία εκπληκτική λήψη. Το Νάξος, καλλίγραμμο και λυγερό σε ρεμέτζο στη Χώρα το 1976. Για αυτούς που θυμούνται τη Χώρα του '70 και των μέσων της δεκαετίας του '80, το φανάρι του στύλου της ΔΕΗ που οριακά διακρίνεται κάτω δεξιά, εκφράζει την εποχή που η παραλία της Χώρας δεν είχε διαπλατυνθεί. Μία εποχή με λιγότερη (έως καθόλου) χλιδή, περισσότερο αυθορμητισμό και φιλότιμο και απείρως μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον. Η φωτογραφία προέρχεται από τον παρακάτω ιστότοπο που έχει πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες μιας άλλης Νάξου:
http://oldnaxos.blogspot.com/
http://1.bp.blogspot.com/_BbG0G4uHmio/Sx7Eh06lJBI/AAAAAAAAGBs/tJ1OYmgm0Go/s1600-h/ΝΑΞΟΣ+1976+126.jpg
Αφιερωμένο στους «απανταχού Ναξάκηδες» όπως μας έχει χαρακτηρίσει ο μάγος, από τον οποίο περιμένω μεγάλες αποκαλύψεις. Νικόλα καλημέρα σου!
Εδώ τα λόγια περιττεύουν:
http://4.bp.blogspot.com/_BbG0G4uHmio/S0S6sIxtmDI/AAAAAAAAGWc/hsntspEYh24/s1600-h/ΝΑΞΟΣ+1987+(3).jpg
© Αντώνης Εμμ. Μανδηλαράς
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
07-01-2010, 21:14
Η φωτογραφία προέρχεται από τον παρακάτω ιστότοπο που έχει πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες μιας άλλης Νάξου:
http://oldnaxos.blogspot.com/
Ντίνο, απίστευτε, τρομερέ Αξιώτη, που το ξετρύπωσες το blog?? Μιλάμε έχει γίνει καταπληκτική δουλειά!! Πολύ υλικό, πάρα πολύ καλή ποιότητα και κυρίως μιλάει στις καρδιές μας. Μου θύμισε τα μικράτα μου στο νησί (κάθε καλοκαίρι). Τότε που -όπως επεσήμανες- ο παραλιακός δεν ήταν τόσο μεγάλος. Τότε που αγοράζαμε το "Μπλεκ" από του Βυθούλκα. Που κανονίζαμε μέρες πριν ραντεβού με το Βασίλη τον ταξιτζή για να μας πάει στη Χώρα. Που παίρναμε πασατέμπο στο χάρτινο χωνάκι και πληρώναμε δυο δραχμούλες. Που αγοράζαμε ποτό κίτρο "Προμπονά" για να έχουμε να τρατάρουμε τον κόσμο όταν γυρνούσαμε σπίτι από τις διακοπές μας...
Φίλε Ντίνο να είσαι πάντα καλά και να μιλάς πάντα στις καρδιές των απανταχού Αξιωτών με όσα "ανεβάζεις" στο διαδίκτυο.:D
Μητσάρα το blog το ανακάλυψε ο μάγος Χάντοκ. Αυτό που δε φανταζόμαστε είναι ότι οι διαχειριστές του το ανανεώνουν σε συχνή βάση. Τώρα που είπες για το Μπλεκ από το Βυθούλκα υπενθυμίζω ότι το Νάξος ήταν κατά βάση το πλοίο που έφερνε τον περιοδικό Τύπο στο νησί. Θυμάμαι τα μεσημέρια, μετά τις 3 να πηγαίνουμε με το ξαδερφάκι μου το Μάρκο για εφημερίδα ή για κάποιο περιοδικό. Όταν δε ήμουνα στο χωριό, η εφημερίδα έφτανε στην Τραγαία (από εκεί έπρεπε να την πάρουμε) κατά τις 7 με το ΚΤΕΛ από τη Χώρα. Εποχές γεμάτες ξεγνοιασιά δικέ μου.
Giwrgos1980
07-01-2010, 22:23
Πόσο χαίρομαι για όλα αυτά που ακούω για την αγαπημένη πατρίδα (ιδιαίτερη πατρίδα για μένα καθώς δεν γεννήθηκα εκέι) που δεν έχω ζήσει........
Ντίνο σε ευχαριστώ για την αφιαίρωση.......πάρα πολύ ωραίες μνήμες........
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
08-01-2010, 21:18
Μητσάρα το blog το ανακάλυψε ο μάγος Χάντοκ.
Επανορθώνω λοιπόν αφού πρώτα ζητήσω συγνώμη από το μάγο :oops::
Ευχαριστώ πρωτίστως το "Haddock" που βρήκε το καταπληκτικό blog και μετά τον "Νάξος" που μας το κοινοποίησε... Να είστε καλά και οι δύο καθώς και οι άνθρωποι που έχουν στήσει το blog. Κι όπως λέει και ο Ντίνος, όντως από τις ημερομηνίες φαίνεται να γίνεται συχνή ενημέρωση...
Πόσο χαίρομαι για όλα αυτά που ακούω για την αγαπημένη πατρίδα (ιδιαίτερη πατρίδα για μένα καθώς δεν γεννήθηκα εκέι) που δεν έχω ζήσει........
Ντίνο σε ευχαριστώ για την αφιαίρωση.......πάρα πολύ ωραίες μνήμες........ Φίλε Γιώργο για πολλούς από μας η Νάξος μας, είναι απλά ο τόπος καταγωγής και όχι γέννησης ή μόνιμης διαμονής. Ωστόσο η αγάπη που της έχουμε είναι η ίδια (ίσως και περισσότερη) με αυτην των μόνιμων κατοίκων. Είναι το ίδιο που συμβαίνει με τους μετανάστες μας κι εμάς τους Ελληνάρες. Οι "ξένοι" πονάνε περισσότερο την Ελλάδα από εμάς. Τέλος πάντων...
Ντίνο, για τον Τύπο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και αν θυμάσαι οι απογευματινές εφημερίδες ήταν της προηγούμενης μέρας. Μόνο οι πρωινές και οι αθλητικές που έφερνε το Ναξάκι ήταν "φρέσκιες" και αυτό όχι πάντοτε...
Απευθύνομαι στα λαγωνικά του φόρουμ κυρίως που ψάχνουν για το Νάξος εδώ και καιρό στην Κίνα. Προτείνω ως περιοχή έρευνας παιδιά την Ινδονησία. Έχω βάσιμες υποψίες ότι το πιο πρόσφατο πέρασμα του πλοίου ήταν από εκεί. Βεβαίως, η χώρα αυτή είναι κατάρα σε ότι αφορά την ευκολία των ερευνών. Είναι αχανής, πολυπληθής και τα νησιά της εκατοντάδες… Δε χάνουμε όμως τίποτε με το να κυττάξουμε και από εκεί. Πάμε στην Ινδονησία λοιπόν.
Giwrgos1980
09-01-2010, 02:46
Το βαπόρι πιθανότατα να μην βρεθεί ποτέ.....εγώ προσωπικά τα έχω παρατήσει.....δεν μπορώ να βρώ ίχνος του πουθενα....με όποιους και αν επικοινώνησα.....όπου και αν έψαξα......από γνωστούς (στο νησί....πρώην μέλοι του πληρώματος που είναι οικογενιακοί φίλοι) μία κουβέντα ακούω....μας έχει φύγει.........ακόμα και οι άνθρωποι από το equassis.org δεν μπορούν να βρούν κάτι σχετικό για το βαπόρι και με παραπέμπουν συνεχώς στις πληροφορίες που έχει το site τους..........νομίζω είναι μάταιο πλέον......
Φίλε Γιώργο μέχρι να δούμε το πλοίο να κόβεται σε κάνα Αλή Αγά ή Αλάνγκ, το καράβι θα ζει και βασιλεύει. Αν είναι στην Ινδονησία τα πράγματα είναι σκούρα γιατί ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Ωστόσο οι Ινδονήσιοι δεν έχουν τη γραφή των Κινέζων και αυτό βοηθάει στην έρευνα που θα γίνει.
Ελπίζω να μην κακοκαρδίσω τους απανταχού Ναξάκηδες αλλά θεωρώ ότι το βαπόρι έχει γίνει ταβανόπροκες και μαχαιροπίρουνα. :rolleyes: :rolleyes: Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος αλλά με παραξενεύει πολύ που ένα πλοίο δραστηριοποιείται σε γραμμή της Άπω Ανατολής και να μην υπάρχει ούτε μία φωτογραφία του.
Δεν έχω εγκαταλείψει την έρευνα και έχω ανοίξει το ραντάρ μέχρι Ινδονησία και Φιλιππίνες. Μάλιστα, έχω επικοινωνήσει με καραβολάτρες από Κίνα, Φιλιππίνες, και Ινδία. Κοιτάξτε κι εδώ (http://www.flickr.com/groups/psss/) [Philippine SHIP Spotters Society], μήπως φανεί η γνωστή σιλουέτα σε κάποια από τις χιλιάδες φωτογραφίες.
Ο πορτοκαλής βάπορας παραμένει αγνοούμενος κι ας τον έχουμε επικηρύξει έναντι αδράς αμοιβής. :mrgreen: :mrgreen:
Roi Baudoin
12-01-2010, 20:47
Στη Ραφήνα συνάντησα πρόσφατα έναν παλιό αυτοκινητιστή.
Ο άνθρωπος ξεκίνησε να ταξιδεύει με τα καράβια από την εποχή του "Έλενα Π".
Για το έτερο "κινέζικο", το "Χρυσή Άμμος ΙΙ", μου ανέφερε ότι έχει βυθιστεί (σύμφωνα με πληροφορίες που έχει).
Πάντως, και αυτό το πλοίο συνεχίζει να υπάρχει ακόμα στις διάφορες λίστες πλοίων.
Ελπίζω, βέβαια, το "Νάξος" να ζει.
Ίσως, όμως, είναι καλύτερο να καταλήξει ένα πλοίο στο βυθό από το να "τελειώσει" στο διαλυτήριο.
To "Αιγαίον" μπορεί και να ήταν τελικά πιο τυχερό από τα άλλα "βέλγικα"...
Διαφωνώ καλέ μου Αντουάν για το τέλος των πλοίων. Τα πλοία για μένα πρέπει να διαλύονται. Πάνω από την όποια λατρεία που έχουμε για ένα συγκεκριμένο πλοίο είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Τα πλοία βυθιζόμενα είναι κατά κανόνα τοξικές βόμβες και με το να τα βυθίζουμε δεν παραδίδουμε ένα ακόμη καθαρότερο περιβάλλον στα παιδιά μας. Ακόμα και αν τους αφαιρεθούν καύσιμα, λιπαντικά και ό,τι άλλο είναι δυνατό να αφαιρεθεί από αυτά, το κουφάρι δεν είναι ό,τι καλλίτερο για την θαλάσσια φύση. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου βυθισμένα πλοία δημιουργούν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα. Αλίμονο όμως αν βυθίζαμε όλα τα πλοία και ειδικά τά μεγάλα χαλύβδινα για αυτόν το σκοπό. Αλίμονο αν ταριχεύαμε κάθε άνθρωπο που πέθαινε. Όταν τα πλοία κάνουν τον κύκλο τους τότε μένει για μας η μνήμη, όπως γίνεται με αυτούς που φεύγουν. Όσο τους θυμόμαστε θα είναι πάντα ζωντανοί. Το «Αιγαίο» εκεί που έχει βυθιστεί κάνει τα πράγματα ακόμα πιο προβληματικά για ένα ανεπανόρθωτα επιβαρυμένο οικοσύστημα. Κι όμως, πριν από λίγες δεκαετίες, εκεί τα νερά ήταν καταγάλανα και πεντακάθαρα.
Πάντως για το Νάξος είμαι εξαιρετικά αισόδοξος. Αποκλείω προς το παρόν την περίπτωση διάλυσης. Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα μάθουμε νέα του. Η Ινδονησία είναι μία χώρα 240.000.000 με αχανή έκταση που κατανέμεται σε εκατοντάδες νησιά. Ιδού η Ινδονησία, ιδού το πήδημα!
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
13-01-2010, 19:08
Τα πλοία βυθιζόμενα είναι κατά κανόνα τοξικές βόμβες και με το να τα βυθίζουμε δεν παραδίδουμε ένα ακόμη καθαρότερο περιβάλλον στα παιδιά μας.
Ντίνο συμφωνώ μαζί σου. Καταλαβαίνω ωστόσο και τον Αντώνη. Συναισθηματικά είμαι μαζί του. Κι εγώ ρε παιδιά θα προτιμούσα ένα τέλος "ένδοξο" κι όχι να μπει σε κάποιο διαλυτήριο και να το βλέπω σε φωτογραφίες να σκίζεται και μαζί να σκίζεται και η καρδιά μου. Νομίζω κι οι περισσότεροι από εμάς, βλέποντας το θέμα με την καρδιά μας μόνο, το ίδιο σκεφτόμαστε.
Όμως λόγοι περιβαλλοντικοί (και όχι μόνο) επιβάλλουν τη διάλυση των βαποριών... Ακόμα και τα ναυάγια πρέπει να τα "σηκώνουν" εφόσον είναι εφικτό. Θυμηθείτε το χαμό που γίνεται μέχρι τώρα για το Sea Diamond. Ακόμα και "άδειο" να είναι ένα βαπόρι, το χρώμα του και το μέταλλό του μόνο φτάνουν για να ρυπάνουν τις ήδη επιβαρυμένες θάλασσές μας.
Δυστυχώς Αντώνη η εποχή μας, μας αναγκάζει να ξεχάσουμε την έννοια της δόξας και να βλέπουμε μόνο με το μυαλό και όχι με την καρδιά...
Το ότι είμαι υπέρ της διάλυσης των πλοίων δε σημαίνει ότι θα άντεχα να δω τον αγαπημένο μου βάπορα να διαλύεται… Θα έκανα ό,τι μπορούσα για να μην διαλυθεί, αλλά δεν θα προτιμούσα να βυθιζόταν. Τα εσκεμμένα ναυάγια και οι εσκεμμένες καταποντήσεις είναι πράξη ασέβειας προς τις επόμενες γενιές. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, η ταφή τους είναι στιγμή που σε διαλύει. Μπορούμε όμως να κάνουμε διαφορετικά; Ή μήπως πρέπει να μετέλθουμε μεθόδους φαραωνικές; Με το ίδιο σκεπτικό μπορούμε να κρατήσουμε τα πλοία αιώνια στη ζωή; Κι αν ναι, τότε αυτό μπορεί να γίνει με πραγματικά πολύ λίγα.
Η εύρεση του Νάξος στην Άπω Ανατολή είναι ένας από τους δυσκολότερους γρίφους για τους απανταχού Ναξάκηδες. Για το αγνοούμενο Χρυσή Άμμος βρέθηκε στο flickr μια φωτογραφία του στο Dalian, μία αξιόπιστη και ζωντανή μαρτυρία που να δηλώνει ότι, ναι, το πλοίο όντως πέρασε από την Κίνα. Το Νάξος όμως; Πιστεύω ότι ζει. Έχω καλούς λόγους να το πιστεύω. Ένας από αυτούς είναι το να βλέπω με τι πλεούμενα ταξιδεύουνε ο κόσμος εκεί πέρα· το Νάξος, που αντικειμενικά είναι πλοίο άλλης ποιότητας, χτυπάει σαν την μυίγα μες το γάλα. Δεν έχουν λόγο να διαλύσουν ένα τέτοιο πλοίο σε αυτές τις χώρες όπου τα τερατουργήματα από την Ιαπωνία (οι πρώτες διδάξαντες την τέχνη του κατασκευάζειν μπαούλα) μαζύ με κάτι μυστήρια πλεούμενα δίνουν και παίρνουν. Πειστική απόδειξη ο υπερσύνδεσμος του κάπτα-Χάντοκ λίγα μηνύματα παραπάνω.
Giwrgos1980
13-01-2010, 20:39
Ντίνο μου πάντως δεν βλέπω φώς στον υπερσύνδεσμο του Haddock καθώς έιχα κάποιες συζητήσεις και με τον Admin του Philippine SHIP Spotters Society ο οποίος προσπαθεί βέβαια να βρέι πληροφορίες αλλά προσωπικά κι εκείνος όπως με διαβεβαίωσε δεν του θυμίζει κάτι το σκαρί της Ναξάρας μας. Πολύ πιθανόν να μήν έχει περάσει κάν από τα νερά της Ινδονησίας και να βρίσκεται κάπου παρατημένο στην ???Κίνα??? όπως αναφέρει και το equassis.org
Εμένα προσωπικά πλέον το μόνο που με κάνει να λέω ότι το βαπόρι ίσως ακόμα να είναι εν ζωή είναι το ότι οι Κινέζοι ίσως να το έχουν μετατρέψει σε κανένα πλωτό ξενοδοχείο ή καζίνο ή κάτι σε πλωτό τέλος πάντων.....
Ινδονησία και παίρνω την ευθύνη για το κράξιμο.
Giwrgos1980
13-01-2010, 20:45
Ρε συ Ντίνο.....μήπως λέω μήπως ξέρεις κάτι και δεν μας το λές? :D
Κάτι ξέρω, αλλά από το να μετατραπεί η βάσιμη υποψία σε απόδειξη χρειάζεται κάποιος χρόνος. Το Νάξος σίγουρα ζούσε μέχρι πρόσφατα και πιθανόν να ζει ακόμα. Ενω λοιπόν δεν έχω φωτογραφίες του από το πέρασμα του στην Ανατολή, έχω τη μαρτυρία ανθρώπων που το ζήσανε σχετικά πρόσφατα. Αυτή τους η μαρτυρία με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να το αναζητήσουμε στην Ινδονησία.
Giwrgos1980
13-01-2010, 21:50
Χμμμμμ.........μακάρι....μακάρι...
καπετάν αντρέας
13-01-2010, 23:58
Κάτι ξέρω, αλλά από το να μετατραπεί η βάσιμη υποψία σε απόδειξη χρειάζεται κάποιος χρόνος. Το Νάξος σίγουρα ζούσε μέχρι πρόσφατα και πιθανόν να ζει ακόμα. Ενω λοιπόν δεν έχω φωτογραφίες του από το πέρασμα του στην Ανατολή, έχω τη μαρτυρία ανθρώπων που το ζήσανε σχετικά πρόσφατα. Αυτή τους η μαρτυρία με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να το αναζητήσουμε στην Ινδονησία.
H υπόθεση είναι σκέτος ....ψύλλος στα άχυρα...:| Σίγουρα έχετε δει στο χάρτη τις περιοχές που λέτε, και καταλαβαίνετε τι εννοώ....
Εκτός αυτού, επειδή δεν μιλάμε για οργανωμένα και ευνομούμενα κράτη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έχει συμβεί κάτι που δεν έχει καταγραφεί επισήμως, είτε αυτό είναι ναυάγιο ή διάλυση (που, φυσικά, κανένας μας δεν θέλει να το σκέπτεται :oops: ), είτε μετασκευή, είτε πώληση του πλοίου σε κάποια ακόμη πιο τριτοκοσμική χώρα.
Είναι λίγο πιάσ' τ' αβγό και κούρευτο...
Όποιος καταφέρει να εντοπίσει το καράβι, θα πρέπει να πάρει πολλά και ειδικά εύσημα!
Ο καπτά Ντίνος μας έβαλε μπουρλότο για μία ακόμη φορά. Μακάρι συνταξιδιώτες να επιβεβαιωθεί η φήμη περί Ινδονησίας, αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι γιατί πολλά έχουν ακουστεί. Πάντως, το Ναξάκι δεν αναφέρεται στον στόλο (http://www.pelni.co.id/ship.asp?loc=id) της κρατικής Pelni. Άρα, το πλοίο υποθετικά εξυπηρετεί λιγότερο γνωστές γραμμές, κι όπως λέει και ο καπετάν αντρέας ο εντοπισμός του θα είναι σχεδόν αδύνατος. Με άλλα λόγια, χ*#^ θέατρο, κ#*^% παράσταση.
Για όσους σηκώσουν τα μανίκια τους και αναζητήσουν το ποστάλι, Kapal ferry ή Kapal Ro-Ro είναι οι ζητούμενες λέξεις στις φωτογραφίες. Αν κρίνουμε από (http://www.flickr.com/photos/best_photo/3488025090/) τα ποστάλια (http://www.pbase.com/archiaston/image/78965499) που εξυπηρετούν (http://www.flickr.com/photos/ghewebe/2823208893/) το Αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ίσως να το βρούμε χρέπι (http://www.flickr.com/photos/harigundul/3041483647/). Αν και οι εκεί πλοιοκτήτες δεν φημίζονται για τις μετασκευές τους, δεν αποκλείεται να έχει αλλάξει κάπως το σουλούπι του. Ποιος ξέρει, ίσως και να έχει ήδη παραδώσει το πνεύμα του... http://www.nautilia.gr/forum/images/icons/icon6.gif
Tsikalos
14-01-2010, 00:32
[QUOTE=Νάξος;297263]Ένα μηνυματάκι με δύο φωτογραφίες του αγαπημένου βάπορα έτσι, για το καλό της χρονιάς.
Η πρώτη ανεβάστηκε από τον πολύ καλό φίλο Τσίκαλος στο θέμα της ΑΝΕ Νάξου. Παραθέτω το σύνδεσμο για να θαυμάσουμε την κοφτερή πλώρη του Νάξος που προβάλλει περήφανα ανάμεσα στις πλώρες του Πάρος και του Σαντορίνη στο βάθος.
Ευχαριστώ γισ τα καλά σου λόγια φίλε Νάξος. Αν και δεν έχω κατέβει στο νησί σου, μόνο περαστικός από άλλα νησιά, θαυμάζω τη νοσταλγία σου για κάτι που αποτελεσε και ίσως αποτελεί ακόμη ένα από τα σύγχρονα σημάδια του νησιού σου.
Prince Philip
14-01-2010, 00:46
Πορτοκαλι δεν ηταν το χρωμα του ?
Φίλε prince Philip το χρώμα του ήταν πορτοκαλί από το 1975 εως το 1990. Το 1991 άλλαξε σινιάλα και έγινε λευκό. Το 1994 πουλήθηκε σε κινέζικη εταιρεία και έκτοτε αναζητούμε τα ίχνη του αγνοώντας τα νέα του σινιάλα.
Για του λάτρεις του πλοίου μια φωτό του από το 1988:
http://www.shipsnostalgia.com/gallery/showphoto.php/photo/216272
Rocinante
17-01-2010, 21:34
Για του λάτρεις του πλοίου μια φωτό του από το 1988:
http://www.shipsnostalgia.com/gallery/showphoto.php/photo/216272
Αστα. Την ειδα το μεσημερι και επαθα σοκ!!!!!!
Ειχαμε και προβλημα με το φορουμ και δεν μπορεσα να δωσω λινκ. Τωρα ετοιμαζομουν να ειδοποιησω τους "γνωστους φιλους" του βαποριου να μην παθουν τιποτα:D:D
Giwrgos1980
17-01-2010, 21:38
Α πα πα πα πα!!!!! Ζημίες......σε πάρα πολύ καλή ανάλυση παρακαλώ!!!!!! Προσέξτε πόσο κόσμο είχε πάνω ο ΒΑΠΟΡΑΣ!!!!!!! Όχι προσέξτε!!!! Φίσκα είναι!!!!
Χωρίς να είμαι ειδικός έχω την εντύπωση ότι είναι από τις καλύτερες φωτογραφίες του πλοίου.
Rocinante
17-01-2010, 21:44
Χωρίς να είμαι ειδικός έχω την εντύπωση ότι είναι από τις καλύτερες φωτογραφίες του πλοίου.
Γιωργο αυτο νομιζω και εγω. Πιστευω οτι η φωτογραφια αυτη θα γινει επιφανεια εργασιας σε πολλους υπολογιστες αν οχι εκτυπωση και τοποθετηση σε καδρακι...
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
20-01-2010, 20:59
Αυτό δεν είναι φωτογραφία ρε παιδιά. Καρτ ποσταλ είναι!! Νομίζω πως θα συμφωνήσω με τους Γιώργηδες (και ως προς την τέλεια ευκρίνεια και κυρίως ως προς την καλύτερη -κατά την ταπεινή μου γνώμη- λήψη ever).
Άντε τώρα να κάτσω να δουλέψω εγώ τώρα στον υπολογιστή... Κι είμαι και από τις 04:30 όρθιος... Χαλάλι όμως για τέτοια "ποιήματα" το αποψινό black out που έπαθα!!:p:shock::p
T.S.S. APOLLON
20-01-2010, 21:35
F/B Nαξος...
Φωτο ΛΕΑΝΔΡΟΣ
73631
Giwrgos1980
20-01-2010, 21:46
Κανονίες πάλι....αχ ρε ΒΑΠΟΡΑ που είσαι.......
Σε ευχαριστούμε T.S.S APOLLON με το απύθμενο αρχέιο σου!!!!!!!!!!
Τί να λέμε τώρα… Γιώργο πάλι θα μας κάνεις να ξενυχτήσουμε απόψε. Σ' ευχαριστούμε.
Αναμνήσεις Γιώργο...πολλές αναμνήσεις...Να'σαι καλά!!
ξεχνάει κανέις τις σαλονάρες του Νάξος!!!!! Τα πλοία πλέον έχουν γίνει απρόσωπα!
Ως φανατικός ταξιδιώτης της πρώτης θέσης κατάστρωμα ™ δεν μπορώ να πω ότι θυμάμαι με νοσταλγία τα μινιμαλιστικά ντεκόρ των πλοίων της δεκαετίας του 1970. Από ένα σημείο και μετά, το λέω με βαριά καρδιά, το ξενοδοχείο του πορτοκαλί θεριού είχε ξεπεραστεί και μόνο σαλονάρες δεν θα χαρακτήριζα το προσφερόμενο προϊόν. :rolleyes: Ο ξενοδοχειακός του πλοίου φώναζε «ανακαίνιση» από μίλια μακρυά. Ευτυχώς που το κατάστημα διέθετε κόντρα γέφυρα και πρόσβαση στην πλώρη, διότι οι καμπίνες και τα σαλόνια είχαν κρατήσει ατόφια τη μυρωδιά και την αίσθηση του 1975... :rolleyes:
Και όπως λέει κι ένας αγαπημένος μου συγγραφέας, το ρετρό δεν αναβιώνει το χθες, απλά βρικολακιάζει το σήμερα... ;)
Giwrgos1980
24-01-2010, 02:57
Εγώ θα επιμείνω Σαλονάρες......σε σχέση με τα ανύπαρκτα σαλόνια των σημερινών κουτιών ήταν Σαλονάρες :D:rolleyes:
Από παλιά σκαναρισμένα slides Αφιερωμένη σε όσους αρέσει.
74099
Καί για να φαντασθούμε οτι είμαστε λέει στήν Παροικιά και ξαφνικά να το δούμε να μπάινει στό λιμάνι !!!
Βρήκα και αυτή μέσα στό σεντούκι μου.
74100
Κάρολε, λαχταριστά και πεντανόστιμα τα μεζεδάκια που μας φίλεψες από την Παροικιά.
Πορτοκαλί ξαραθύμιο! :)
Κάρολε, λαχταριστά και πεντανόστιμα τα μεζεδάκια που μας φίλεψες από την Παροικιά.
Πορτοκαλί ξαραθύμιο! :)
Νά είσαι καλά σε ευχαριστώ πολύ.
Κάθε εποχή έχει τη δική της αισθητική και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός των πλοίων έναν καθορισμένο κύκλο ζωής. Συμφωνώ εν μέρει με το Νίκο. Εν μέρει, διότι κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα του τύπου «συγκρίνω το Νάξος όταν είναι 35 ετών με τα πλοία του σήμερα».
Οι χώροι του Νάξος για τους επιβάτες ήταν αν μη τι άλλο άπλετοι για τους 900 τυχερούς που μπορούσε να μεταφέρει το πλοίο βάσει θερινού πρωτοκόλλου. Τώρα, αν γίνονταν ματσαράγκες και αντί για 900 μετέφερε 1300 αυτό είναι άλλο θέμα.
Έχουμε και λέμε: σαλόνι γ' θέσης για καμιά 140αριά νοματαίους, σαλόνι β' θέσης χωρητικότητα 160 άτομα (η θέση του λαού), α' θέσης 60 άτομα. Κλίνες 200 (!!!) παρακαλώ. Τραπεζαρία α' θέσης 17 τραπέζια των 4 ατόμων (68 σύνολο), τραπεζαρία β' θέσης 9 τραπέζια (2 των 4, 3 των 6 και 4 των 8 ατόμων) και τραπεζαρία γ' θέσης (self service) με ίδια διαρρύθμιση όπως της β', σύνολο 116 (Η τραπεζαρία του πληρώματος ήταν αλλού, δεν την υπολογίζουμε προφανώς ούτε φυσικά και τις καμπίνες του). Οι παραπάνω χωρητικότητες αφορούν καθισμένους πισινούς σε πολυθρόνα, καναπέ ή καρέκλα χώρου εστίασης και όχι καταστάσεις τσιγκαναριού στο δάπεδο ή απελπισμένου επιβάτη σε καρέκλες που κατακλύζουν εσωτερικούς αλουέδες. Στα ανοιχτά καταστρώματα και τις περατζάδες του πλοίου χωρούσαν άνετα 400 επιβάτες, 4 πλαϊνές περατζάδες σε 2 επίπεδα, 1 αλάνα το ανώτερο κατάστρωμα και η κόντρα γέφυρα και άλλο ένα κατάστρωμα πρυμνιό, δε βάζω μέσα ρεμέτζα πρύμνης και πλώρης). Το πλοίο λοιπόν τους 900 (και τους 1000) τους ταξείδευε και άνετα και ωραία. Να μην ξεχάσουμε και τα 4 αναψυκτήρια, 3 εσωτερικά και ένα υπαίθριο.
Πάμε τώρα στην αισθητική της διακόσμησης του πλοίου. Σε σχέση με τα άλλα (Γεώργιος, Δήλος) υπερτερούσε γιατί ο Βασιλακάκης έβαλε ό,τι πιο τολμηρό και καινούριο είχε η εποχή το 1975. Άλλο το 1975 και άλλο το 1965, υπάρχει διαφορά φάσης 10 χρόνια, πως να το κάνουμε παίδες. Ειδικά το Γεώργιος είχε αισθητική κανονιοφόρου (στρατώνας σκέτος ρε παιδί μου). Τώρα, αν το Νάξος σήμερα είχε τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του τότε αυτό θα πρόδιδε ματζίρη ιδιοκτήτη. Ακόμα και αν αυτός ήταν αρρωστάκι με την σκανδιναυϊκή αισθητική του '70, το μαλλί αφάνα και τη φαβορίτα δάσος, θα έπρεπε να ξηλώσει καναπέδες, καρέκλες, ντιβάνια (© Λιακόπουλος) και να παραγγείλει τα ίδια του κουτιού στο ίδιο στυλ (λέμε τώρα). Προφανώς αν το Νάξος ζούσε σήμερα θα είχε ξενδοχειακό εξοπλισμό του σήμερα, όπως ακριβώς η ελεγεία του Ιονίου που ακούει στο όνομα Ιονίς.
Όσοι ταξιδεύαμε τότε, στα μάτια μας το Νάξος δεν ήταν το «παλαιομοδίτικο» πλοίο καλέ μου μάγε. Πλοία με μεγαλύτερους χώρους όπως ο Απόλλωνας και ο Ποσειδώνας ήταν πλοία του 1972 και του 1974 που η αισθητική τους σε καμιά περίπτωση δεν ήταν πιο μπροστά από εκείνη του Νάξος, άλλο αν υπερτερούσαν σε γκάζι και μέγεθος.
Ρεζουμέ: ναι, οι ξενοδοχειακοί εξοπλισμοί πρέπει βασικά να ανανεώονται γιατί πρώτα γερνάνε υλικά και μετά αισθητικά. Η αισθητική είναι σε τελική ανάλυση υποκειμενική, η φθορά του χρόνου αντικειμενική και αμείλικτη σε ό,τι υλικό υπάρχει στον πλανήτη.
Ναι, οι χώροι του Νάξος, για τα 900 άτομα που μπορούσε να μεταφέρει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια ήταν υπέρ το δέον επαρκείς. Το Νάξος χτυπούσε στα ίσια και το Δήλος στην παράμετρο «χώροι επιβατών» φίλε μου Νιόνιο, αλλά έχανε σε οχήματα και ελαφρώς σε ταχύτητα.
900 άτομα στο Γεώργιος χωρούσαν ασφαλώς γιατί γεμίζανε τότε και οι σωσίβιες λέμβοι. Κι επειδή Νικόλα μας βάζεις στη μπρίζα βάζω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια κάποιες φωτογραφίες για να θυμηθούμε ότι οι χώροι του Νάξος ήταν και επαρκείς και όμορφοι και ανθρώπινοι. Βάζα με λουλούδια στα self service (πρόσεξε, στα self service! ) των σημερινών πλοίων φίλε μου δεν παίζει. Ούτε επένδυση με ξύλο. Ούτε αλκάνταρες (αλκάνταρες και όχι «αλκαντάρες» που λένε ορισμένα καγκουρώ, Αλκάνταρα λέγεται η πόλη στην Πορτογαλία) έχουν οι πολυθρόνες των σημερινών πλοίων στα σαλόνια της α' θέσης τους. Ούτε χαλκογραφίες 4x1 m. Όλα αυτά υποδηλώνουν ποιότητες που δύσκολα κάποιος τις προσέχει. Είναι όμως οι ποιότητες που κάνουνε τη διαφορά. Το Νάξος δεν ήτανε χλιδάτο πλοίο, έσφυζε όμως από ζεστασιά, άνεση και πολιτισμό. Η δε εργονομία του ήταν αρχιτεκτονική πρόκληση. Δεν πήρε άδικα τον τίτλο «μικρό υπερωκεάνειο».
Οι φωτογραφίες είναι από το εκπληκτικό αρχείο του τεράστιου Appia 1978 τον οποίω και υπερευχαριστώ.
Τη στιγμή που έγραφα την απάντηση μου σε μάγο και Γιώργαρο έρχεται ο Κάρολος και πετάει τα μπουρλότα. Εν τω μεταξύ, για ένα λόγο που και 'γω δεν ξέρω, αδυνατώ να φορτώσω τις φωτογραφίες που ήθελα όλες μαζύ. Τις φορτώνω τώρα, λίγες λίγες. Κάρολε είναι η καλλίτερη φωτογραφία που έχει δει με τον βάπορα κατάμπαντα. ΚΑΡΟΛΕ ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ.
Ιστορική φωτογραφία. Το Νάξος στο «Γαρμπή» της Πάρου με το Γεώργιος πίσω στην Μαϊστροτραμουντάνα. Κάρολε τι έκρυβες στο σεντούκι σου τόσο καιρό; Είναι 7 το πρωΐ, καταλαβαίνεις ότι πάει ο ύπνος για απόψε;
Ιστορική φωτογραφία. Το Νάξος στο «Γαρμπή» της Πάρου με το Γεώργιος πίσω στην Μαϊστροτραμουντάνα. Κάρολε τι έκρυβες στο σεντούκι σου τόσο καιρό; Είναι 7 το πρωΐ, καταλαβαίνεις ότι πάει ο ύπνος για απόψε;
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια να είσαι πάντα καλά.
karystos
24-01-2010, 11:06
http://www.youtube.com/watch?v=9vBa01trxpo (http://www.youtube.com/watch?v=9vBa01trxpo)
Μεγάλο Σάββατο του 1992, κατάπλους ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ και ΝΑΞΟΣ στην Παροικιά. Το ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ πήγε στο κεφάλι (Θέση Νο 1) και το ΝΑΞΟΣ στο Γαρμπή. Το βίντεο κόβεται απότομα επειδή οι Αρχές ανακάλυψαν ξαφνικά ότι «απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση εντός του λιμένος». Τρόμαξα να σώσω την κασέτα.
Captain_Nionios
24-01-2010, 12:33
Ο Ναξος βρισκετε ηδη με εγγεφαλικο σε καποιο νοσοκομειο, ο karystos εχει ηδη συλληφθει για φονο εκ προ μελετης!!!;)
Kάρολε,Νάξος και Karystos...μας αποτελειώσατε μεσημεριάτικα...!!!
Χαζέυω τις φωτογραφίες εδώ και πολύ ώρα και μου έχουν τελειώσει και τα υπογλώσια.....:D
Πάω να βρώ ανοιχτό φαρμακείο να πάρω......
Σας ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που απλόχερα μοιράζεστε μαζί μας...
Να'στε πάντα καλά....
Rocinante
24-01-2010, 13:29
Πω πω ηρθαν ολα μαζεμενα. Πραγματικος σεισμος :shock::shock:
Πω πω ηρθαν ολα μαζεμενα. Πραγματικος σεισμος :shock::shock:
Καλησπέρα στα δικά μας τα παιδιά.
74159
Giwrgos1980
24-01-2010, 14:30
Ωχ.....ωχ.....σεισμός 8 ριχτερ!!!! Ρε παιδάκια πιό μαλακά......δεν θα παμε στην εντατική απο Η1Ν1 αλλά από Ναξοπληξία!!!!!!
Τρομερές φωτό........Κάρολε-Ντίνο!!!!!!! Karystos ότι και να πούμε είναι πολύ λίγο για το απίστευτο βίντεο!!!!!!!!!
Σας ευχαριστούμε!!!!!!!!!!
Μπαίνω αργά στο φόρουμ ύστερα από τα χτεσινά ξενύχτια. Εκεί λοιπόν που ο Κάρολος μας χαρίζει δύο ακόμη πίνακες ζωγραφικής, έρχεται και ο Κάρυστος και μας αποτελειώνει. Για τους λιμενικούς της Πάρου έχω να πω ότι εξαντλήσαν την αυστηρότητά σε κρεττινισμούς όταν και από -να μην πω τη λέξη- δικές τους …… στο λιμάνι της Πάρου έχουνε συμβεί τα χειρότερα. Κλείνω την παρένθεση εδώ για να μη μιζεριάσω με τους μίζερους.
Και πάω στο κινηματογραφικό αριστούργημα του Κάρυστος με σκηνοθέτη τον ίδιο και πρωταγωνιστές το Εξπρές Ολύμπια και τη Ναξάρα μας. Φίλε Κάρυστος και φίλε Κάρολε τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πρέπει να γραφτούν με μεγάλη γραμματοσειρά και χρυσούς χαρακτήρες. Δύο από τα πιο ιερά τέρατα της γραμμής μαζύ στο πιο ζόρικο λιμάνι της Παροναξίας. Το Νάξος στο γαρμπή τώρα και κινηματογραφημένο. Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Την πλώρη καταδρομικού στο 5:34 ;; Το σταθερό χέρι και την ποιότητα της λήψης; Το ζωντανό ήχο όταν ποντίζεται η άγκυρα; Η τους καπνούς από τη δεξιά μηχανή του πλωριού έλικα;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Παιδιά εμένα να μη με ευχαριστείτε καθόλου, αναδημοσίευσα κάποιες φωτογραφίες του πολύ Appia 1978 για να θυμηθούμε κάποια πράγματα. Αυτά που ανέβασαν οι φίλοι Κάρολος Κάρυστος δεν έχουνε ταίρι.
Κάποιοι έχουν ρέντα αυτές τις μέρες. Είδαμε και το γαρμπή καπαρωμένο από το βαποράκι μας. Άντε, άμα δούμε και το Ναξάκι στην ανατολική, θα χρειαστούμε ιατρική παρακολούθηση. Είναι όμως να στενοχωριέσαι να το βλέπεις πρυμνοδετημένο στη δεύτερη θέση του βάθρου. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στο κεφάλι, ανέβαινε πάντα ο νικητής της κούρσας.
MARGARITIS24
24-01-2010, 23:22
φιλε καρυστος σε ευχαριστω παρα πολυ που ξαναειδα το καραβι της πατριδας μου μετα απο 17 χρονια να ταξιδευει στα νησια που αγαπησε
καπετάν αντρέας
25-01-2010, 22:15
Σημαντική εφεύρεση η φωτογραφική μηχανή και η βιντεοκάμερα....
Ακόμα πιο σημαντικό, ότι κάποιοι ήξεραν να τις χρησιμοποιούν όπως έπρεπε... :D
Και όχι μόνον για οικογενειακές στιγμές και συνηθισμένα φυσικά τοπία... :|
Για αυτό και μόνον, τους αξίζει ένα μπράβο...;)
Για πάμε κάποια χρόνια πίσω. Μέσα Αυγούστου 1987 και το Νάξος αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη για την πρωτοκαθεδρία. Με το Γεώργιος Εξπρές να έχει το πάνω χέρι, το Δήλος να κερδίζει το σεβασμό όλων, το Σαντορίνη να καραδοκεί στη γωνία και την Ελληνική Ακτοπλοΐα να κάνει λάθη επί λαθών το πορτοκαλί άτι δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη στις πρωϊνές μάχες της Παροναξίας.
Ακτή Τζελέπη λοιπόν, το βαπόρι είναι έτοιμο να μολάρει. Οι τυχεροί παρακολουθούν το θέαμα από το ρεμέτζο της πρύμνης. Αυτοκίνητα, μηχανάκηδες και γκρούβαλοι με τα σακίδια είναι έτοιμοι να μουντάρουν στο βαπόρι. Το δεξαμενόπλοιο «τσέπης» σε λίγα λεπτά θα έχει αποκολληθεί από το πέτσωμα του πλοίου και ο εφοδιασμός θα έχει τελειώσει. Τότε είναι που θα ξεκινήσει η γιορτή.
Για τους λάτρεις του Νάξος όλη η μυσταγωγία ήταν ο «διακτινισμός» από το ρεμέτζο της πρύμνης σε εκείνο της πλώρης. Λύσιμο των κάβων, φουλ οι έλικες για να φύγει το πλοίο από το ντόκο και τρέξιμο μέσα από τα σαλόνια γ' και β' θέσης και την περατζάδα για να πάμε στην πλώρη και να ακούσουμε τις κλαγγές της καδένας και το χλιμίντρισμα του αλόγου που δονούσε τα ουράνια.
Αφιερωμένο ειδικά στο Κάπτα-Νίκο (που γουστάρει απύθμενα το γκρουβαλίζειν! ), τον Αντουάν, τον Καρλομάγνο ή Κάρολο Κουν ή αλλιώς Μέγα-Κάρολο του φόρουμ, τον ανεπανάληπτο Φωτάρα, τον αφ' Ηγουμενίτσας ορμώμενο Τζιμάκο, το Γιώργαρο, το morpano και όλους τους μύστες του πορτοκαλή μας ονείρου.
Πηγή: Καθημερινή 15/8/1987
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να είαι πάντα καλά. Υπερβάλεις όμως.
74550
Ανταποδίδω με το μιαλό του βαποριού (Γέφυρα)
Δεν υπερβάλλω φίλε Κάρολε, Η συνεισφορά σου στα τεκταινόμενα του φόρουμ είναι μέγιστη. Ερώτηση: από την αμέσως προηγούμενη σου φωτογραφία εδώ,
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=304981&postcount=594
έχεις σβήσει τα τρεξίματα κάτω από το αριστερό όκι και την δεξιά καδένα της άγκυρας από τη φωτογραφία που βρίσκεται εδώ;
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=304816&postcount=583
Μήπως θυμάσαι τό έτος που τις τράβηξες; Εκτιμώ ότι ήταν το 1987. Τα φώτα σου άρχοντα.
Δεν υπερβάλλω φίλε Κάρολε, Η συνεισφορά σου στα τεκταινόμενα του φόρουμ είναι μέγιστη. Ερώτηση: από την αμέσως προηγούμενη σου φωτογραφία εδώ,
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=304981&postcount=594
έχεις σβήσει τα τρεξίματα κάτω από το αριστερό όκι και την δεξιά καδένα της άγκυρας από τη φωτογραφία που βρίσκεται εδώ;
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=304816&postcount=583
Μήπως θυμάσαι τό έτος που τις τράβηξες; Εκτιμώ ότι ήταν το 1987. Τα φώτα σου άρχοντα.
Μάλον εάν θυμάμαι καλά είναι από το 1989 καλοκαίρι πού είχα πάει στήν Πάρο από Τήνο με το Μεγαλόχαρι το μικρό.
Ναι από την ίδια φωτό είναι.
morpanos
27-01-2010, 01:20
Για πάμε κάποια χρόνια πίσω. Μέσα Αυγούστου 1987 και το Νάξος αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη για την πρωτοκαθεδρία. Με το Γεώργιος Εξπρές να έχει το πάνω χέρι, το Δήλος να κερδίζει το σεβασμό όλων, το Σαντορίνη να καραδοκεί στη γωνία και την Ελληνική Ακτοπλοΐα να κάνει λάθη επί λαθών το πορτοκαλί άτι δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη στις πρωϊνές μάχες της Παροναξίας.
Ακτή Τζελέπη λοιπόν, το βαπόρι είναι έτοιμο να μολάρει. Οι τυχεροί παρακολουθούν το θέαμα από το ρεμέτζο της πρύμνης. Αυτοκίνητα, μηχανάκηδες και γκρούβαλοι με τα σακίδια είναι έτοιμοι να μουντάρουν στο βαπόρι. Το δεξαμενόπλοιο «τσέπης» σε λίγα λεπτά θα έχει αποκολληθεί από το πέτσωμα του πλοίου και ο εφοδιασμός θα έχει τελειώσει. Τότε είναι που θα ξεκινήσει η γιορτή.
Για τους λάτρεις του Νάξος όλη η μυσταγωγία ήταν ο «διακτινισμός» από το ρεμέτζο της πρύμνης σε εκείνο της πλώρης. Λύσιμο των κάβων, φουλ οι έλικες για να φύγει το πλοίο από το ντόκο και τρέξιμο μέσα από τα σαλόνια γ' και β' θέσης και την περατζάδα για να πάμε στην πλώρη και να ακούσουμε τις κλαγγές της καδένας και το χλιμίντρισμα του αλόγου που δονούσε τα ουράνια.
Αφιερωμένο ειδικά στο Κάπτα-Νίκο (που γουστάρει απύθμενα το γκρουβαλίζειν! ), τον Αντουάν, τον Καρλομάγνο ή Κάρολο Κουν ή αλλιώς Μέγα-Κάρολο του φόρουμ, τον ανεπανάληπτο Φωτάρα, τον αφ' Ηγουμενίτσας ορμώμενο Τζιμάκο, το Γιώργαρο, το morpano και όλους τους μύστες του πορτοκαλή μας ονείρου.
Πηγή: Καθημερινή 15/8/1987
Ευχαριστω για την αφιερωση .Οταν συνελθω απο τα απανωτα εγκεφαλικα θα επανελθω δυναμικα
Σε περιμένουμε δριμύτερο φίλε!
Νέτα πρύμα, καθαρή προπέλα, νοσταλγέ κοντονησιώτη!
Τυμβωρυχε Ντίνο, τι πας και ξεθάβεις πάλι; Μεγάλο φλάσμπακ στο παρελθόν! Αν και ασπρόμαυρη, η εικόνα ξεχειλίζει από χαρακτήρες και ιστορίες για αγρίους. Το παραθερίζειν λιτά εστί φιλοσοφείν. :)
Για πάμε κάποια χρόνια πίσω.......
Boήθεια μας με σένα που μπλέξαμε...:D
Giwrgos1980
27-01-2010, 14:20
Διπλά εμφράγματα και τριπλά εγκεφαλικά......Ντίνο, Κάρολε σας ευχαριστούμε!!!!!!!!
Πάντα μου άρεσε αυτή η φωτογραφία του "Νάξος".
http://i123.photobucket.com/albums/o314/Aspis/DSCF3556.jpg
GiorgosVitz
28-01-2010, 19:36
Προχθές, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα ένα βίντεο του 1992, που δείχνει το βάπορα (και το εξπρές Ολύμπια) να μπαίνουν στο λιμάνι τις Πάρου. Αφιερωμένο στους απανταχού φίλους του Νάξος...
http://www.youtube.com/watch?v=9vBa01trxpo
Φωτογραφία φίλε Γρόττα που προβάλλει με τον πιο πειστικό τρόπο τον ορισμό των ανοικτών καταστρωμάτων... Δεν ήταν τυχαίο που αυτή η φωτογραφία είχε γίνει αφίσα στα τουριστικά πρακτορεία, αλλά και σε πολλά καφενεία και ταβερνάκια του νησιού. Ένας φίλος την έχει ανεβάσει σε προηγούμενο μήνυμα του στα ελληνικά. Αναμνήσεις φίλε μου…
Φίλε GiorgVitz, το φιλμ του Νάξος που βρήκες στο διαδίκτυο το ανέβασε ο πολύς Κάρυστος εδὠ:
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=304922&postcount=590
Στέφανος
29-01-2010, 08:18
Δεν ξέρω αν είναι οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας [και η γλυκόπικρη γεύση που αναπόφευκτα αφήνουν], αλλά είναι πολύ έντονες οι εικόνες από διάφορα πράγματα του "Νάξος" - στα ελάχιστα ταξείδια που έκανα με αυτόν, με πρώτο το 1977 για Πάρο.
Η εικόνα της γέφυρας και του τιμονιού, μίας ωραίας καμπίνας με το φινιστρίνι της, η σκάλα για το πάνω κρεββάτι, το ξύλο στην κουπαστή [μέχρι εκεί πρέπει να έφτανα! 7 χρονών τότε] η άκρη της πλώρης που μου άρεσε να κάθομαι.
Ο Βασιλακάκης να με έχει από κοντά και στο πρώτο ειδικά ταξείδι να κάνει ξενάγηση περήφανος για το πλοίο του κι εγώ πολλούς πόντους ψηλότερος γιατι είχα πάει παντού σε αυτό το όμορφο πλοίο.
Είχα ήδη κολλήσει το μικρόβιο γιατί για να πάμε Μυτιλήνη [γενέθλιος τόπος κατά το ήμισυ] πηγαίναμε με την Σαπφώ!
Τι άλλο να "πάθει" ένα παιδί?! Γιατί πέρα από τον παιδικό ενθουσιασμό, αντικειμενικά Νάξος και Σαπφώ ήταν [ίσως και είναι] αισθητικά εξαιρετικά. Μερικά σημεία τους θεωρώ ότι είναι ακόμη σχεδόν τέλεια.
Δυστυχώς [ευτυχώς] τα όνειρα για ναυπηγική καρριέρα δεν προχώρησαν. Ομως αυτες οι εικόνες αναβιώνουν τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα με τον πιο γλυκό τρόπο. Δυστυχώς και πικρό γιατί από το 1977 πέρασαν πολύ γρήγορα πολλά χρόνια.
Πάντως η αναζήτηση πληροφορίας για το Νάξος με έφερε εδώ και πράγματι το ευχαριστώ για όσους μοιράζονται τις δικές τους αναμνήσεις, είναι λίγο!!
@ Κάρολος: οι πιο ωραίες φωτό! τι κορεσμό δίνουν τα σλάιτς!!!
@ Καρυστος: κάβουρας ο βάπορας?! :p
[θυμάμαι το Γεώργιος να μας προσπερνάει με απίστευτο τρόπο -παρ' όλο που ο κυρ Γιάννης τα είχε δώσει όλα!! τι "κόντρες" κι αυτές!]
karystos
29-01-2010, 13:39
Φίλε μου stefanos δεν είχα ποτέ την καλύτερη γνώμη για το ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ. Προσωπικά θυμάμαι τουλάχιστον τρεις φορές που φύγαμε με τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ μαζί από τον Πειραιά και του ρίξαμε ένα μισάωρο ως την Πάρο. Δυο μέρες πριν από το βιντεο είχαμε φύγει τρία βαπόρια μαζεμένα στις 8 (το τρίτο ήταν το ΠΑΡΟΣ) λόγω της ημέρας. Το ΟΛΥΜΠΙΑ είχε φύγει πρώτο αλλά στο δρόμο το περάσαμε. Γι αυτό κάβουρας.
Στέφανε, το ωραίο με το Ναξάκι ήταν τα φινιστρίνια στις καμπίνες της Β, Γ θέσης και στην τραπεζαρία κατάμπαντα στη μάσκα. Αυτά τα φινιστρίνια φάνταζαν σαν μια τέλεια ευκαιρία να χαζέψεις τα οργισμένα κύματα, που τα μεγάλωνε η παιδική φαντασία, και τώρα πια απομένουν ως όνειρα. Τα δε φινιστρίνια των καμπίνων που ήταν στην ίσαλο είχαν μια διαφορετική μαγεία όταν ο καιρός ήταν στις μπάντες.
Το χειμώνα, όταν το σπρέι από τη φουρτούνα έφτανε μέχρι το εκκλησάκι του Άη Νικόλα, αναγκαστικά βρίσκαμε απάγκιο στο αγαπημένο μας σημείο του πλοίου, στην τραπεζαρία της τρίτης θέσης. Το ταξίδι ήταν απόλαυση αφού ήμουν με τις ώρες κολλημένος στο τζάμι του φινιστρινιού. :)
karystos, νομίζω ότι ο Στέφανος έγραψε «κάβουρας» εννοώντας την ευκολία ελιγμών του ΝΑΞΟΣ και πόσο εύκολα σβούριζε.
Στέφανος
29-01-2010, 21:13
Haddock, μακάρι να είχα τις γνώσεις να κρίνω τις μανούβρες του Νάξος. Το έγραψα για να "πειράξω" τον φίλο Κάρυστο που κάπου μονολογεί "κάβουρας" βλέποντας το Νάξος, χαιδευτικά υποθέτω.
ΥΓ εκτός αν δεν έχω ακούσει καλά στο βίντεο οπότε και το γλυκόπικρο των αναμνήσεων γίνεται εντονότερο καθώς προστίθενται και τα πρώτα συμπτώματα του πανδαμάντορος χρόνου, αυτό της βαρυκοϊας.
Σας χαιρετώ [πάω να κάνω δεύτερο σκρίν σέιβερ την φοβερή α' φωτό του Καρόλου]
εντιτ: ακούγοντας το ξανά ίσως τελικά να μην έχω βαρυκοϊα! κάβουρας μεν αλλά όχι το Νάξος μετά την αναφώνιση του οποίου ακολουθεί η λέξη κάβουρας αλλά το Ολυμπία, όπως εξηγεί ο Κάρυστος.
αλλά εγώ ακούω κάβουρας το Νάξος διότι, όποιος έχει την μύγα .......κλπ σχετικές παροιμίες
karystos
30-01-2010, 06:18
Το "κάβουρας" ήταν για το ΟΛΥΜΠΙΑ
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
30-01-2010, 10:31
Φίλοι μου αγαπημένοι, μία εβδομάδα σχεδόν έλειψα κι έγινε ο χαμός (ο καλός χαμός όμως!).
Κατ' αρχάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Κάρυστος.
Μεγάλο Σάββατο του 1992, κατάπλους ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ και ΝΑΞΟΣ στην Παροικιά. Το ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ πήγε στο κεφάλι (Θέση Νο 1) και το ΝΑΞΟΣ στο Γαρμπή. Το βίντεο κόβεται απότομα επειδή οι Αρχές ανακάλυψαν ξαφνικά ότι «απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση εντός του λιμένος». Τρόμαξα να σώσω την κασέτα.
Το καλύτερο βίντεο που έχω δει ως τώρα. Κι ας έχει τα «λάθος» σινιάλα…
Και πράγματι, το Ολύμπια δεν ήταν και το καλύτερο βαπόρι της γραμμής... Κάβουρας δεν ξέρω αν ήταν, δελφίνι πάντως σίγουρα δεν ήταν!! Άσε που όταν είχε καιρό πήγαινε σα χορεύτρια του Μουλέν Ρουζ.
Αφιερωμένο ειδικά στο Κάπτα-Νίκο (που γουστάρει απύθμενα το γκρουβαλίζειν! ), τον Αντουάν, τον Καρλομάγνο ή Κάρολο Κουν ή αλλιώς Μέγα-Κάρολο του φόρουμ, τον ανεπανάληπτο Φωτάρα, τον αφ' Ηγουμενίτσας ορμώμενο Τζιμάκο, το Γιώργαρο, το morpano και όλους τους μύστες του πορτοκαλή μας ονείρου.Ντίνο σ' ευχαριστώ πολύ! Μέχρι αύριο (οπότε και αναχωρώ πάλι, για το Μεγάλο Χωριό αυτή τη φορά) θα τα πούμε...
Για τα σαλόνια που άνοιξε η κουβέντα με το Μάγο και με το Γιώργο, νομίζω ότι είναι καθαρά υποκειμενικό το ζήτημα. Όπως στα σπίτια μας άλλοι βάζουμε έπιπλα Λουδοβίκου και άλλοι ότι πιο μοντέρνο έτσι και τα βαπόρια. Όλοι λοιπόν έχουν δίκιο αφού καθένας μας το βλέπει από τη δική του οπτική. Κρατώ ωστόσο την άποψη του Νάξος που αναφέρει πως για την εποχή του ήταν ότι πιο ποιοτικό υπήρχε...
Τα δε φινιστρίνια των καμπίνων που ήταν στην ίσαλο είχαν μια διαφορετική μαγεία όταν ο καιρός ήταν στις μπάντες.
Το χειμώνα, όταν το σπρέι από τη φουρτούνα έφτανε μέχρι το εκκλησάκι του Άη Νικόλα, αναγκαστικά βρίσκαμε απάγκιο στο αγαπημένο μας σημείο του πλοίου, στην τραπεζαρία της τρίτης θέσης. Το ταξίδι ήταν απόλαυση αφού ήμουν με τις ώρες κολλημένος στο τζάμι του φινιστρινιού.
Μάγε ακριβώς όπως τα έλεγα κι εγώ πέρυσι 8 Μαρτίου εδώ μέσα... Τα τέλεια φινιστρίνια!!! Μπορούσες να χαζεύεις τα κύματα να αφρίζουν καθώς ο βάπορας έσκιζε τα νερά.
Κάρολε, τι να πω?? Τα είπαν όλα οι άλλοι… Το ευχαριστώ είναι λίγο…
Να είστε όλοι καλά ρε παιδιά…
Άλλος ένας μεζές για να πάει καλά η εβδομάδα και ο μήνας. :) Παροικιά αρχές του 1980 και το βαπόρι ρεμετζάρει σ' ένα από τα σπάνια ραντεβού του με τα πρωινά δρομολόγια. Η λήψη έχει γίνει από την παραλία Λιβάδια με θέα το λιμάνι. Το τοπίο με το πορτοκαλί βαπόρι ήταν χάρμα ιδέσθαι. Για όλους τους απανταχού Ναξάκηδες. :D
http://img695.imageshack.us/img695/4268/naxosparoikia.th.jpg (http://img695.imageshack.us/i/naxosparoikia.jpg/)
Ανοίγει σε υψηλότερη ανάλυση
© Photo by C. Wiethüchter
T.S.S. APOLLON
04-02-2010, 20:30
Τσικνοπεμπτη σημερα, αυτος ο μεζες ηταν οτι επρεπε! Ευχαριστουμε.
Άλλος ένας μεζές για να πάει καλά η εβδομάδα και ο μήνας. :) Παροικιά αρχές του 1980 και το βαπόρι ρεμετζάρει σ' ένα από τα σπάνια ραντεβού του με τα πρωινά δρομολόγια. Η λήψη έχει γίνει από την παραλία Λιβάδια με θέα το λιμάνι. Το τοπίο με το πορτοκαλί βαπόρι ήταν χάρμα ιδέσθαι. Για όλους τους απανταχού Ναξάκηδες. :D
© Photo by C. Wiethüchter
Αυτός και αν είναι μεζές . Είναι για πολύ ζαλάδα.
Να είσαι πάντα καλά να μας σερβήρεις τούς καλύτερους μεζέδες.
Giwrgos1980
19-02-2010, 19:16
Λοιπόν....επειδή δεν άντεξα :) έστειλα ένα e-mail στον Mr Rodger Haworth από το Miramar Ship Index μπάς και υπάρχει κάποια πληροφορία για τον Βάπορα......
Σας παραθέτω ατόφια τα e-mail.
Dear sir
I'm an individual named George Anevlavis....i've created an 7days trial account on Miramar Ship Index.
I've tried to find some information about a specific ship [Ferry (pax/RORO)] named Naxos year of built 1975 at United Sg Yard of Perama with IMO No:7350507
This ship had Greek Flag and on the start of it's carrier under Naxos Maritime S.A. (Anen Lines) and later on from 1989 till september 1993 (under Arkadia Lines) which was sold on a Chinise Maritime Company (probably named Hainan Libao or something like that).
I've tried also on your site to find some specific information or maybe some photos of that ship (if exists till now) but also the info you give of that ship is so limited.
Is there any possibility to provide me every info you have for that ship? I'll be very glad on that.........
Yours Sencerely
George Anevlavis
Και η απάντηση:
Good morning,
There is, as you say, very little information on the NAXOS on the website. Unfortunately, there is also very little information on Lloyd's Register about her. Lloyd's still list her as NAXOS, but laid up, not in service (that information is on-line as at 19/2/10). If she has been sold to the Chinese, Lloyd's have not yet caught up with that.
This is one of those cases where, if you do find anything specific, I would be glad of some information.
Best regards,
Rodger Haworth
Miramar Ship Index
Από ότι φαίνεται από την αχανή Κίνα δεν παίζει να βρούμε πληροφορίες......τώρα για την Ινδονησία που επιμένει ο Ντίνος μην περιμένετε να βρούμε κάτι.......εκεί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα!
Με μεγάλη πίκρα έχω να πω ότι ανατολικότερα της Κύπρου μιλάμε για άλλο κόσμο…
Γιώργο να 'σαι καλά για την προσπάθεια που έκανες. Το πλοίο ήταν δηλωμένο στο Γαλλικό και τον Αμερικάνικο νηογνώμονα. Ίσως από εκεί να μπορούμε ακόμα να πάρουμε κάποιες πληροφορίες. Ακόμα κι έτσι πάντως, πιστεύω ότι το πλοίο ζει. Ελπίζουμε μόνο να μην έχει την τύχη του Δήλος.
BEN BRUCE
20-02-2010, 19:58
Βρεθηκε το ΝΑΞΟΣ......
78066
Στην κηφισια οπου καποιος μερακλης θελησε να το εχει και να το βλεπει πριν απο 30 χρονια.
BEN BRUCE
20-02-2010, 20:00
Στη γεφυρα δεν υπαρχει κανεις και τα οργανα τα εχουν κουρσεψει....
78069
BEN BRUCE
20-02-2010, 20:01
Μονο ενας μεθυσμενος τουριστας ειναι στα καταστρωματα νομιζοντας οτι το πλοιο θα ταξιδεψει για την ναξο.......
78070
T.S.S. APOLLON
20-02-2010, 20:05
Αυτη και αν ειναι ανακαλυψη!!!
Μονο ενας μεθυσμενος τουριστας ειναι στα καταστρωματα νομιζοντας οτι το πλοιο θα ταξιδεψει για την ναξο.......
78070
Αυτή την ανακάληψη μόνο εσύ μπορούσες να την κάνεις !!!
Στα ναυπηγεία σου γρήγορα για.......................επισκευή!!!!!!!!!!
Ο Peter Stafford έχει αποδείξει πολλές φορές πως είναι μέγας παραγαδιάρης και μερακλής ψαράς της ιστορικής ακτοπλοΐας. Ανέβασε ένα ξιφιάκι τις προάλλες στο «μπέη» σκέτη μούρλια από Τζελέπη μεριά. Ελπίζω οι ειδικοί να το χτυπήσουν. ;)
Giwrgos1980
07-04-2010, 08:20
Καλημέρες καλημέρες και χρόνια πολλά σε όλους....να κάνω κι εγώ ένα αργοπορημένο Πασχαλινό δωράκι.
http://www.youtube.com/watch?v=wQKDPTxgODQ&feature=related
Από τον δίσκο του αήμνηστου Γιώργου Κονιτόπουλου που κρατάει το τιμόνι του Νάξος ;)
Ο Peter Stafford έχει αποδείξει πολλές φορές πως είναι μέγας παραγαδιάρης και μερακλής ψαράς της ιστορικής ακτοπλοΐας. Ανέβασε ένα ξιφιάκι τις προάλλες στο «μπέη» σκέτη μούρλια από Τζελέπη μεριά. Ελπίζω οι ειδικοί να το χτυπήσουν. ;)
Έστω και με σχετική καθυστέρηση να προσπαθήσω να ικανοποιήσω την παραπάνω επιθυμία.
Πάμε πίσω στο 1979 και το Νάξος με την παρέα του στον Πειραιά σε φωτογραφία του Peter Stafford:
85338
Φανταστική φωτογραφία!!
Σε ευχαριστούμε πολύ!!
T.S.S. APOLLON
17-04-2010, 21:03
Έστω και με σχετική καθυστέρηση να προσπαθήσω να ικανοποιήσω την παραπάνω επιθυμία.
Πάμε πίσω στο 1979 και το Νάξος με την παρέα του στον Πειραιά σε φωτογραφία του Peter Stafford:
85338
Και με τι παρεα!!! Ελληνικα δημιουργηματα δια χειρος Χ. Μεσσηνη!
Εδώ έχουνε συμβεί πράματα και θάματα. Από τα αλιεύματα του Νικόλα στα οπτικοακουστικά πασχαλινά δώρα του Γιώργου και πάλι στους θησαυρούς που ανακάλυψε ο μάγος και που μας παραδίδει σε χορταστική θέα ο καλός μας φίλος gtogias. Φίλοι μου σας ευχαριστώ. Για να συμμαζευτούμε οι απανταχού Ναξάκηδες σιγά σιγά και νά θαυμάσουμε τα καλούδια που μας προσφέρουν οι φίλοι μας…
Δε θα μπω στη διαδικασία και στη λογική να πω ποιο από τα 3 κομψοτεχνήματα είναι το πιο όμορφο. Εστιάζω αλλού, γιατί αυτή η φωτογραφία είναι από τις ελάχιστες, ίσως η μοναδική, που έχει το Νάξος με το Ιόνιον και το Ελλη μαζύ. Το Έλλη κατασκευάστηκε το 1967, το Ιόνιο το 1972 και το Νάξος το 1975. Παρά τη μικρή ηλιακή διαφορά του Νάξος με τα άλλα δύο και ειδικά με το Ιόνιον, η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του πορτοκαλιού βαποριού είναι τόσο έντονη και τόσο διαφορετική από τα πλοία της εποχής του. Τα πλοία του Μεσσήνη έχουν σιλουέττα που παραπέμπει ευθέως σε παραδοσιακά καΐκια. Η χάρη του ξύλινου σκαριού και οι γυναικείες καμπύλες της πλώρας και της πρύμνης με κάνουν να πιστεύουν ότι αυτά τα δύο πλοία σχεδιάστηκαν από έμπειρα μαστόρια μιας άλλης παληάς εποχής. Σαν να μην καταργήθηκε το ξύλο στα ναυπηγεία του Καμίτση στο Πέραμα.
Βλέποντας από την άλλη το Νάξος πλάϊ στα πλοία της εποχής του νιώθω ότι η αισθητική του ήρθε από το μέλλον. Κανένα πλοίο εκείνη την εποχή στον Πειραιά, ίσως και στην Ευρώπη, δε φαινόταν νεότερο δίπλα του. Ακόμα και όταν ήρθαν εκπληκτικά βαπόρια στο λιμάνι χρόνια αργότερα, το Νάξος ήταν ανάμεσά τους το αιώνια νέο.
Πάντως, παραδέχομαι προς τέρψη του μάγου ότι τη μαλαγανιά της Έλλης δεν την είχε άλλο πλοίο, ούτε καν τα ξαδελφάκια της «διά χειρός Μεσσήνη».
Σλουρπ σλουρπ, είναι να μη μας τρέχουν τα σάλια με αυτά που βλέπουμε. Τέτοιου είδους μεζέδες σερβίρονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες με τα ανάλογα οινοπνευματώδη. Το Kodachrome σλάιντ δίνει μια ξεχωριστή υφή στη μαγευτική εικόνα που δε τη χορταίνει το μάτι. Οι δε μάτζικαλ αποχρώσεις είναι τόσο υπνωτικές που ξεχαρμανιάζεις στη στιγμή. Εδώ και πολλά χρόνια έψαχνα να βρω μια φωτογραφία του τρίο Στούτζες και νομίζω ότι η προσμονή άξιζε τον κόπο. Εύγε στον μίστερ Στάφορντ και τον gtogia!
Η φωτογραφία όντως αποκαλύπτει την εξέλιξη του ναυπηγικού στυλ την περίοδο των νεότευκτων του Περάματος. Το φτερωτό ΝΑΞΟΣ είναι έτοιμο να κάνει το άλμα σε επιδόσεις και σέρβις, ειδικά στο γκαράζ, κλέβοντας την παράσταση από δυο πλοία που η σχεδίαση τους έδειχνε τα σίξτις. Τα σέβεντις με τη ναυπήγηση του ΝΑΞΟΣ απέδειξαν ότι το αυτοκίνητο ήρθε για να μείνει στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και ότι το μέγεθος του γκαράζ είναι αυτό που μετράει ως συνταγή επιτυχίας για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Το πας αλλού το πράμα μάγε! Κι όμως το Ιόνιον μπορούσε να μεταφέρει τον ίδιο αριθμό ΙΧ σε σχέση με το πορτοκαλί άτι, ίσως και περισσότερα μια και διέθετε πατάρια. Και όμως δούλεψε στην Παροναξία για μιά διετία πριν την έλευση του Νάξος. Και η υπηρεσιακή ταχύτητά του ήταν κοντά στα 17-18 ΚΝ, όση σχεδόν του Νάξος. Το δε μέγεθός του γύρω στα 90 m. Παρόλα αυτά, το Νάξος άφησε εποχή και υποσκέλισε τα δυο αλόγατα του Μεσσήνη (και όχι μόνο), όχι γιατί ήταν ένα πλοίο της εποχής των «σέβεντηζ», αλλά ένα πλοίο που ήρθε μπροστά από την εποχή του από κάθε άποψη. Η αισθητική είναι και η πλέον προφανής.
Roi Baudoin
22-04-2010, 21:43
Φίλοι καλοί, θα διατυπώσω μια ταπεινή άποψη.
Κάθε κάθε νησί έχει το δικό του πλοίο-θρύλο.
Κάθε νησί αναδεικνύει, δένεται, ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο πλοίο που, ενδεχομένως, να περνά αδιάφορο σε ένα άλλο νησί.
Για μας στις Δυτικές Κυκλάδες τα τρία μυθικά πλοία, κατά τη γνώμη μου, είναι το "Κάλυμνος", το "Ιόνιον" και το "Μήλος Εξπρές".
Το "Κάλυμνος" πήγε και δεν "ακούμπησε" στα Δωδεκάνησσα.
Το "Ιόνιον" πέρασε, σχεδόν, απαρατήρητο από την Παροναξία και τη Σάμο.
Το "Μήλος Εξπρές" ταυτίστηκε από την αρχή με τις Δυτικές Κυκλάδες.
Και, φυσικά, "Νάξος" σημαίνει Νάξος.
Είναι μια σχέση αμφίδρομη.
Σίγουρα το γκαράζ παίζει ρόλο.
Αλλά πόσοι στην Παροναξία θυμούνται πια το "Σούπερ Ναϊάς" με το αχανές γκαράζ και τις πολλές καμπίνες.
Εργάτης καλός, αλλά εργάτης.Ενώ τα ονόματα "Γεώργιος Εξπρές", "Απόλλωνας" και "Ποσειδώνας" είναι ταυτισμένα με τη γραμμή για Παρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη.
Όσο για το πατάρι του "Ιόνιον" δεν ήταν και ότι καλύτερο υπήρχε.
Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζει και η σχέση με τον πλοιοκτήτη.
Το "Ιόνιον" ήταν του Σταθάκη, το "Έλλη" του Φραγκουδάκη και το "Νάξος" της Νάξου.
Σωστός Αντώνη! Το Ιόνιο άφησε αναμφίβολα εποχή στις Δυτικές Κυκλάδες. Στην τριάδα που ανέφερες θα προσέθετα και το Κίμωλος, αν και μεταξύ μας έχω κάποιες επιφυλάξεις για το Κάλυμνος.
Giwrgos1980
23-04-2010, 03:36
Θέλω να εκφράσω κάτι κι εγώ βλέποντας την παραπάνω πραγματικά μεγευτική εικόνα από τα παλιά και βεβαίως να συμφωνήσω κι εγώ με τον Αντώνη ότι το κάθε βαπόρι άφησε την δική του εποχή και ιστορία στην εκάστοτε γραμμή που δούλευε.......αλλά θα συνεχίσω λέγοντας ότι βλέποντας την παραπάνω εικόνα που μάς παρέθεσε ο φίλτατος gtogias και συγκρίνοντας τα 3 βαπόρια, έχοντας ζήσει σε ένα βαθμό το Νάξος (το Έλλη ούτε κάν το πρόλαβα ούτε το θυμάμαι μόνο από φωτό εδώ το έχω δεί καθώς και το Ιόνιον απλά το αχνοθυμάμαι κάπου δεμένο στον Πειραιά περιμένοντας την αναχώρηση του) όπότε αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη γιατί ποτέ δεν τα είδα και τα 3 δίπλα-δίπλα, το Νάξος ή αλλιώς πορτικαλί Άτι (όπως το παρομοιάζει ο φίλος Ντίνος) δείχνει 2 φορές το μέγεθος ίσως και παραπάνω από το Ιόνιον (όπως γνωρίζω δεν πρέπει να είχαν διαφορά πάνω από 5 μέτρα με το Νάξος) σαν να συγκρίνω δηλαδή σήμερα τα Παλάτια των Μινωϊκών ή το Έλυρος της ΑΝΕΚ με τα Νήσος Χίος/Μύκονος.........εδώ θέλω τα φώτα σας επειδή σίγουρά είχατε την τύχη να τα δείτε και τα 3 δίπλα-δίπλα σε live time χρόνο στον Πειραιά εκείνες της χρυσές εποχές της ακτοπλοίας μας που έβγαιναν από τα Ελληνικά ναυπηγία αυτά τα διαμάντια!
Φίλε και πατριώτη Γεώργιε, κατ' αρχήν χρόνια πολλά και καλά! Σε αυτά που είπες να προσθέσω μόνο λίγα πραματάκια. Το λοιπόν, ο χαρακτηρισμός «πορτοκαλί άτι» © είναι σήμα κατατεθέν του μάγου, όχι δικός μου. Τον χρησιμοποιώ με την άδειά του (under licence που λέμε οι νεοέλληνες) . Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του Νάξος σε σχέση με το Έλλη, όντως υπήρχε μεγάλη διαφορά. Το Ιόνιον όμως δίπλα στο Νάξος δε φάνταζε τόσο μικρό. Εδώ τα τεχνικά του χαρακτηριστικά: http://www.faktaomfartyg.se/ionion_1972.htm
Το Νάξος δίπλα στο Ιόνιο φάνταζε όπως ο Ποσειδώνας πλάϊ στον Απόλλωνα. Αυτό που χτυπούσε έντονα, πιστεύω, όταν ήταν πλάϊ-πλάϊ ήταν η φυσιογνωμία τους. Πλοία με διαφορετικές καμπύλες. Παραδοσιακές το ένα, μελλοντικές το άλλο. Σε κάθε περίπτωση όμορφες.
Με αφορμή σχετικό άρθρο του Αντώνη στο θέμα του Δήλος θα ήθελα να σας ενημερώσω αγαπητοί μου φίλοι ότι εδώ και μήνες έχω δημιουργήσει μία ιστοσελίδα στο facebook αφιερωμένη στο Νάξος.
Προσωπικά δεν τρέφω και τη μεγαλύτερη εκτίμηση σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» όπως το facebook και τα συναφή του είδους. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν. Ο βασικός λόγος που δημιούργησα τη σχετική ιστοσελίδα είναι ο επανεντοπισμός του πλοίου. Η αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων, δεξαμενές εικόνων όπως το flickr και η έρευνα στο google μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει το παραμικρό αποτέλεσμα. Γιατί όχι λοιπόν, να μη χρησιμοποιηθεί ένα ακόμη εργαλείο;
Πέρα από το σχετικό φωτογραφικό υλικό που θα εμπλουτίζεται προϊόντος του χρόνου, υπάρχουν και χώροι για συζήτηση γύρω από το αγαπημένο μας πλοίο. Είστε ευπρόσδεκτοι να γίνετε μέλη της συγκεκριμένης ομάδας της οποίας η διεύθυνση είναι αυτή:
http://www.facebook.com/group.php?gid=61399997658
Απώτερη φιλοδοξία είναι κάποια στιγμή να μεταφερθεί η παρούσα ιστοσελίδα από το facebook και να μετασχηματιστεί σε έναν ανεξάρτητο ιστότοπο. Μέχρι τότε ίδωμεν.
Rocinante
03-05-2010, 14:38
Μιας και αυτες τις μερες ειχα λιγο περισσοτερο ελευθερο χρονο ειπα και εγω να ψαξω λιγο πιο ζεστα για τον εντοπισμο του πλοιου μιας και ολοι λενε "που πας και τα βρισκεις Rocinante ;"
Σκοταδι...........
Και μου κανει εντυπωση γιατι για παραδειγμα για το Hong Ju βρηκα πολλα πραγματα ( Εταιρεια, τηλεφωνα , σημαια κλπ ) απο διαφορες πηγες.
Εψαξα με λεξεις κλειδια στα κινεζικα και ινδονησιακα, τιποτα.
Και που δεν εψαξα.....
Φιλε Ναξος πιστευω οτι με τις ερευνες σου κατι θα βγαλεις. Κατι ομως μου λεει οτι μας εχει διαφυγει απ ολους, καποια λεπτομερεια που οταν αποκαλυφθει θα χτυπαμε το κεφαλι μας που τοσο καιρο ηταν μπροστα στα ματια μας.
Ποτε ηταν η τελευταια ημερομηνια που να δειχνει την βεβαιη υπαρξη του πλοιου; Και μηπως πρεπει να ξαναψαξουμε λιγο πιο πισω ;
Εκεινο το Libao απο που ειχε προκυψει;;;;;
Giwrgos1980
03-05-2010, 15:37
Roci λοιπόν......είχα μιλήσει με e-mail πρίν 2 μήνες με το miramar, η απάντηση που μου έδωσαν ήταν ότι το βαπόρι δεν έχει αλλάξει όνομα ποτέ σύμφωνα με τα αρχεία τους και ήταν laid up κάπου (δεν ξέρανε και οι ίδιοι πού) και η τελευταία ενημέρωση πού είχαν ήταν για τον Γεννάρη ή τον Φλεβάρη του 2010 (πρέπει να δώ το mail αν το βρώ αλλά είμαι σίγουρος 1000% ότι είναι για αρχές της φετινής χρονιάς)
Πάντως και εκείνου του φάνηκε περίεργο που τα records τους ήταν too low with info για το συγκεκριμένο βαπόρι.........όσο για το Libao δεν νομίζω να σχετίζεται με το όνομα του βαποριού που πήρε αφού έφυγε από την Ελλάδα (καθώς τα πάντα μαρτυρούν ότι το βαπόρι δεν έχει αλλάξει όνομα μέχρι και αρχές του 2010 τουλάχιστον) αλλά μάλλον εικάζω ότι πιθανόν να ήταν η Hainan Libao Maritime Co. η οποία όμως δεν υφύστατε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ίσως και παραπάνω (records στο νετ δεν υπάρχουν και γι'αυτήν πάντως και μάλλον ο Σουηδός που το έχει σαν Li Bao κατά την πώληση του το 1994 δεν είναι σωστός).
Από εκεί κι έπειτα ο Ντίνος είναι σίγουρος ότι το βαπόρι βρίσκετε στην κάπου στην Ινδονησία.......αν ισχύει αυτό τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα εώς ακατόρθωτα να βρεθεί το βαπόρι καθώς εκεί γίνεται ένα χάος.......
Giwrgos1980
03-05-2010, 15:50
Roci λοιπόν......είχα μιλήσει με e-mail πρίν 2 μήνες με το miramar, η απάντηση που μου έδωσαν ήταν ότι το βαπόρι δεν έχει αλλάξει όνομα ποτέ σύμφωνα με τα αρχεία τους και ήταν laid up κάπου (δεν ξέρανε και οι ίδιοι πού) και η τελευταία ενημέρωση πού είχαν ήταν για τον Γεννάρη ή τον Φλεβάρη του 2010 (πρέπει να δώ το mail αν το βρώ αλλά είμαι σίγουρος 1000% ότι είναι για αρχές της φετινής χρονιάς)
Πάντως και εκείνου του φάνηκε περίεργο που τα records τους ήταν too low with info για το συγκεκριμένο βαπόρι.........όσο για το Libao δεν νομίζω να σχετίζεται με το όνομα του βαποριού που πήρε αφού έφυγε από την Ελλάδα (καθώς τα πάντα μαρτυρούν ότι το βαπόρι δεν έχει αλλάξει όνομα μέχρι και αρχές του 2010 τουλάχιστον) αλλά μάλλον εικάζω ότι πιθανόν να ήταν η Hainan Libao Maritime Co. η οποία όμως δεν υφύστατε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ίσως και παραπάνω (records στο νετ δεν υπάρχουν και γι'αυτήν πάντως και μάλλον ο Σουηδός που το έχει σαν Li Bao κατά την πώληση του το 1994 δεν είναι σωστός).
Από εκεί κι έπειτα ο Ντίνος είναι σίγουρος ότι το βαπόρι βρίσκετε στην κάπου στην Ινδονησία.......αν ισχύει αυτό τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα εώς ακατόρθωτα να βρεθεί το βαπόρι καθώς εκεί γίνεται ένα χάος.......
Δια του λόγου το αληθές υπάρχει το mail και η απάντηση που μου έδωσαν αυτόυσια στην σελίδα 63
http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?t=22189&page=63
Rocinante
03-05-2010, 16:38
Οκ Γιωργο σε ευχαριστω πολυ.
Μαλλον οσο θα ψαχνετε εσεις φυσιολογικα θα πρεπει να κανω παραλληλα καποια εντελως ανορθοδοξη αναζητηση μηπως πεσω πουθενα.
Giwrgos1980
03-05-2010, 16:41
Μόλις έστειλα και ένα mail στο equasis.org Είδωμεν.....
Rocinante
03-05-2010, 17:07
Μόλις έστειλα και ένα mail στο equasis.org Είδωμεν.....
Εγω οπως σου ειπα Γιωργο κανω κατι ποιο ανορθοδοξο.
Ειδα απο τις φωτογραφιες οτι καποιος ξενος θα μπορουσε να μπερδεψει απο μακρυα το X με Μ. Ψαχνω τωρα στο Flickr κλπ... μηπως εχει βγαλει κανεις το πλοιο NAMOS φωτογραφια...
Εχω ψαξει για NAXO, για AXOS, να δω τι αλλη βλακεια θα σκαρφιστω..:D
Περιμένω 2 κρίσιμα email παιδιὰ ἀπὸ τὸ νηογνώμονα τοῦ Παναμᾶ. Μὲ βάση κάποιες πληροφορίες ποὺ πρόσφατα ἔλαβα, τὸ πλοῖο ἐμφανίζεται μὲ σημαία Παναμᾶ. Οἱ Κινέζοι ποὺ ἔλαβαν πρὸ πολλοῦ μήνυμά μου ἔκαναν τοὺς Κινέζους.
Giwrgos1980
03-05-2010, 18:05
Περιμένω 2 κρίσιμα email παιδιὰ ἀπὸ τὸ νηογνώμονα τοῦ Παναμᾶ. Μὲ βάση κάποιες πληροφορίες ποὺ πρόσφατα ἔλαβα, τὸ πλοῖο ἐμφανίζεται μὲ σημαία Παναμᾶ. Οἱ Κινέζοι ποὺ ἔλαβαν πρὸ πολλοῦ μήνυμά μου ἔκαναν τοὺς Κινέζους.
Ντίνο, σημαία Παναμά το έδινε το equasis και το miramar όσο ακόμα είχαν πήροφορίες μέχρι το 2006 που το έδειναν in service τότε (μιλάω για ένα χρόνο + που είχα ψάξει τότε στα συγκεκριμένα site). Πλέον δεν δίνουν κάτω από ποιά σημαία είναι.......
Επίσης από το equasis.org με παρέπεμψαν στο lrfairplay.com και σε ένα e-mail που μου έδωσαν για commercial help. Είδωμεν.
Γιώργαρε, ὅσο ζοῦμε ἐλπίζουμε καὶ ὅσο ἐλπίζουμε κρούουμε πόρτες.
Φίλοι μου καλησπέρα, μόλις ἔλαβα ἀπάντηση ἀπὸ Παναμά. Τὸ πλοῖο, ὅπως μὲ πληροφόρησαν, δὲν εἶναι στὰ ἀρχεῖα τους. Πικρὴ ἀπάντηση, ἀλλὰ τώρα τουλάχιστον γνωρίζουμε ὅτι εἶναι ὑπὸ ἄλλη σημαία. Ἀπάντηση ἀπὸ τοὺς Κινέζους ἀκόμα περιμένω, ἀλλὰ αὐτοὶ πρὸς τὸ παρὸν κάνουν το Σημίτη καὶ μὲ ἀγνοοῦν. Τὸ σίγουρο εἶναι ὅτι τὸ Νάξος μας ἐκτὸς τοῦ ὅτι ἔχει κάνει ρόμπα ὅλες τὶς μηχανὲς ἀναζήτησης, δοκιμάζει τὴν ἀξιοπιστία ἑνὸς μάτσου σοβαρῶν ὀργανισμῶν ποὺ στὴν καλλίτερη τὸ θέτουν κάπου κάποτε. Ἐξακολουθοῦμε καὶ σαρώνουμε τὴν Ἰνδονησία…
Rocinante
05-05-2010, 19:39
Φιλε Ναξος περιμεναμε με αγωνια την απαντηση αυτη.
Δεν πειραζει θα συνεχισουμε την ερευνα. Απλως η λυση του μυστηριου παιρνει μια χρονικη παραταση.
SW8FEW NAXOS
06-05-2010, 23:08
:( TΩΡΑ ΦΙΛΕ ΝΤΙΝΟ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΝΔΟΝΙΣΙΑ ΜΠΛΕΞΑΜΕ. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ FORUM ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΞΟ.
Γειά σου Νικόλα! Μακάρι νὰ γνωρίζαμε ὅτι εἶναι σἰγουρα στὴν Ἰνδονησία, ἀλλὰ κάποιες σοβαρὲς ἐνδείξεις μᾶς δείχνουν τὸ δρόμο γιὰ ἐκεῖ. Ἀπὸ τὰ 3 αἰνίγματα ποὺ στοιχειώνουν τὸ βαπόρι, αὐτὸ εἶναι τὸ πιὸ δύσκολο νὰ ἀπαντηθεῖ.
SW8FEW NAXOS
07-05-2010, 12:13
ΟΣΟ ΖΩ ΕΛΠΖΩ ΝΤΙΝΟ........
naxos ship
04-06-2010, 15:38
γεια σας και απο μενα
θελω να δωσω σε ολους ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ενα πολυ μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ για ολες τις πληροφοριες φωτο και βιντεο που προσφερατε στο forum πραγματικα εντυπωσιαστηκα για ολα οσα διαβασα και ειδα για το βαπορακι μας....
ποτε μου δεν ξεχναω που περιμενα τις διακοπες χριστουγ.,πασχα και καλοκαιριου να κατεβω στο λιμανι και να μπω στον ΚΙNG της παροναξιας να με παρει ο παππους μου και να με παει στην γεφυρα , ν αναψω το κερακι μου στον ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ν ακουσω το καμπανακι ν ακουσω την μπουρου ,να τρεξω στο λιμανι της ναξου οταν καναμε μπανιο κατω απ την πορταρα να σε καμαρωσω , και να μελαγχολω οταν εφευγε ....
Μακαρι να το ξαναεβλεπα στο λιμανι μας εκει διπλα στην πορταρα το καστρο και ολες τις υπολοιπες ομορφιες του νησιου μας .....
ΝΑΞΟΣ υπαρχεις και θα υπαρχεις παντα μα παντα στις καρδιες μας ακομα και τα παιδια μας θα σε λατρευουν κι ας μην σε γνωρισαν, σ ακουσαν, σε περπατησαν, σε γευτηκαν, σε εχασαν..
ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
gigeorgi
05-06-2010, 08:49
Μια που η φωτογραφία στο post του Apostolos που ξεκίνησε το θέμα δεν εμφανίζεται πια, είπα να ξανανοίξω το αρχείο μου και να την ξαναποστάρω. Ιδού:Πειραιάς 24 Ιουλίου 1977.
92355
T.S.S. APOLLON
05-06-2010, 08:59
Πανεμορφο Ναξακι! Μια φωτογραφια χιλιες λεξεις, ευχαριστουμε φιλε gigeorgi.
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
31-07-2010, 22:04
Καλά που χαθήκατε όλοι ρε παιδιά?? Ξέμειναν από καύσιμα τα pc και τα laptop σας? Το ότι δεν έχουμε υλικό ή νέα από το βαπόρι, σημαίνει ότι πρέπει να χαθούμε????
Σε λίγες μέρες -πρώτα ο Θεός- πάω για το νησί και αναπολώ τα ταξίδια με το Ναξάκι μας... Ωραίες εποχές... Πιο αγνές, πιο ανθρώπινες, πιο "νησιώτικες"... Δε συμφωνείτε?
Άντε, καλές διακοπές σε όσους δεν πήγαν ακόμη και καλή δύναμη σε όσους δεν θα πάνε καθόλου και σε όσους ήδη πήγαν και γύρισαν...
Giwrgos1980
05-08-2010, 13:37
Καλησπέρες και από μένα......επειδή κι εγώ την κάνω άυριο πρωί πρωί για την Αξά έκανα μια προσπάθεια ακόμα μπάς και βρθούν τα ίχνη του ΒΑΠΟΡΑ, αλλά μετά λύπης μου βλέπω σε όλα τα γνωστά sites ότι πλέον το IMO του δεν υπάρχει πουθενά.......είτε είναι κάπου παρατημένο είτε έχει κοπεί..................:(:(
Nicholas Peppas
05-09-2010, 21:11
Το Ναξος μαζι του και αλλα πλοια της εποχης... Δρομολογιο απο τις 15 Αυγουστου 1980, 14 Απριλιου 1982 και 15 Σεπτεμβριου 1983
104642
104643
104644
Το ρολόϊ του χρόνου γυρνάει πίσω στο 1988. Στη γνώριμη θέση του στα Λεμονάδικα, το Νάξος μας κοιτάει πονηρά... και εμείς μένουμε να κοιτάζουμε αμίλητοι την ομορφότερη πλώρη των Κυκλάδων!
Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους του Πορτοκαλί Καραβιού και ειδικά στο φίλτατo Nτίνο.
105360
BEN BRUCE
10-09-2010, 09:24
Tι γινετε ρε παιδια?Ολα τα ελληνικα σκαρια εχουν την ιδια κλιση στη πλωρη?
Φανταστικη η φωτο φιλε ellinis
Ἀσφαλῶς καὶ ὄχι. Τὸ Πάρος καὶ τὸ Σαντορίνη ἔχουν πλῶρες μὲ σημεῖο κυρτότητας, δηλαδὴ παρουσιάζουν ἀλλαγὴ καμπυλότητας. Εἶναι πλῶρες ἀπὸ αὐτὲς ποὺ συνήθως ἀγαπᾶς ἢ ἀντιπαθεῖς. Τὸ Κεφαλληνία, Ἕλλη καὶ τὸ Ἰόνιον ἔχουν τὴν κλασικὴ πλώρα μὲ ἁπαλὴ κλίση καὶ ἐξίσου ἁπαλὰ τελειώματα καμπύλων κατὰ τὸ διάμηκες (half-breadth plan). Ὁ μορφονιὸς (Κυκλάδες) ἔχει πλώρη ἀρκετὰ κλασική, ἂν καὶ σὰν πλοῖο ἔχει πιὸ μοντέρνες γραμμὲς ἀπὸ τὸ Ιόνιον στὸ σύνολό του. Βέβαια, τὸ Ἰόνιον εἶναι κατ' ἐμὲ πολὺ πιὸ ὅμορφο. Καὶ πᾶμε στὸ Κασταλία, Χρυσὴ Ἅμμος, Νάξος, Λῆμνος, Ἰονίς. Μπορεῖ νὰ πῇ κάποιος ὅτι ὑπάρχει ὁμοιότητα στὶς πλῶρες τῶν παραπάνω πλοίων ποὺ ἔχουν ὅλες πολὺ ἐπιθετικὴ κοψιά. Ἡ πιὸ κοφτερὴ ὅμως εἶναι τοῦ Νάξος, 1-2° πιὸ ὀξεία ἀπὸ ἐκείνη τοῦ Λῆμνος. Τὰ προαναφερθέντα πλοῖα ἑλληνικῆς σχεδίασης καὶ κατασκευῆς τοῦ '70 (κι ἄλλα πολλὰ ποὺ παραλείπω) πιστεύω ὅτι διαμορφώνουν -ἐπιτέλους- μιὰ ἰσχυρὴ ἑλληνικὴ ναυπηγικὴ φυσιογνωμία καὶ ἡ Ἑλλάδα ἀποκτᾶ αὐτὸ ποὺ λέμε ναυπηγικὴ «σχολή».
Φίλε Ἑλληνίς, ἡ ἑπόμενη φωτογραφία ποὺ θὰ ἀνεβάσω θὰ εἶναι ὅλη δική σου. Τὸ εὐχαριστῶ εἶναι πολὺ λίγο γιὰ νὰ ἐκφράσῃ αὐτὸ ποὺ νιώθω. Πιστεύω ὅτι θὰ ἦταν παράλειψη νὰ λείπῃ ἀπὸ τὸ θέμα τοῦ Νάξος μιὰ ὑπέροχη φωτογραφία τοῦ φίλου Tsikalos (ποὺ ἀνεβάζω ἐλαφρῶς ἐπεξεργασμένη μὲ λίγο πιὸ ἔντονα χρώματα). Τὸ ἀρχέτυπό της μποροῦμε νὰ δοῦμε κι ἐδῶ:
http://www.nautilia.gr/forum/showpost.php?p=264846&postcount=19
T.S.S. APOLLON
10-09-2010, 11:13
F/B Nαξος... Artistic
105377
F/B Nαξος... Artistic
105377
Φίλε Apollon να προσέχεις τους ρασοφόρους αυτές τις μέρες... το #666 post στο θέμα του Νάξος σου έκατσε αθεόφοβε; :mrgreen:
T.S.S. APOLLON
15-09-2010, 21:32
ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ!!!
T.S.S. APOLLON
15-10-2010, 09:16
F/B Ναξος...στο λιμανι του Πειραια το 1979 εχοντας παρεα το Μινως, και στα δεξια της φωτογραφιας δυο Ελληνικα σκαρια δια χειρος Χ.Μεσσηνη το Ιονιον και το Ελλη.
Φωτογραφια Peter Stafford
111369
BEN BRUCE
15-10-2010, 14:48
Eυχαριστουμε φιλε TSS APOLLON που μοιραζεσαι αυτα τα μοναδικα αρχεια μαζι μας
Τί καλούδια εἶναι αὐτά; Εὖγε καὶ πάλι εὖγε!
Joyrider
15-10-2010, 23:39
Πάντα το θυμάμαι αυτό το πλοίο.Ισως γιατί το χρώμα του το έκανε ιδιαίτερο ανάμεσα στα υπόλοιπα λευκά σκαριά.Ισως πάλι γιατί μικρός το είχα ταξιδέψει αρκετές φορές με τους παππούδες μου για να πάμε εκδρομή στην Παναγιά της Πάρου.
Γιὰ νὰ ὀργανωνόμαστε σιγὰ-σιγὰ… Δὺο μοναδικὲς λήψεις τοῦ βάπορα στὴν ὑπέροχη Ἑρμούπολη. Ἀπανταχοῦ Ναξάκηδες βομβαρδίστε τὰ φόρα μὲ πορτοκαλὶ ρουκέττες! (Χάντοκ ποῦ εἶσαι;)
111619
111622
© http://komiaki.ning.com/photo/to-naxos-to-karavi-sten-syro-1?context=user
© http://komiaki.ning.com/photo/to-naxos-to-karavi-sten-syro?context=user
SW8FEW NAXOS
19-10-2010, 16:20
ΕΥΓΕ ΤΕΛΕΙΑ Η ΦΟΤΟ.................:D:D:D
yiannisdj
23-10-2010, 17:53
καλησπερα.τι μου θυμησατε και ποσα χρονια πισω με πηγατε.μιλαμε για το καραβι που θρυλοσ εγηνε απο το πορτοκαλι του χρωμα την υπεροχη μελωδια της σφυριχτρας του και αυτο το κατι μαγικο που εβγαζε οταν το εβλεπες να ταξιδευει.λιγο μελο ομως για μενα αυτο το πλοιο ειναι ο ζωντανος θρυλος των επιβατιγων πλοιων του αιγαιου την δεκαετια κυριως του 80΄¨.
GiorgosVitz
24-10-2010, 14:22
Είναι ένα βιντεάκι που έφτιαξα για το αγαπημένο μου πλοίο: http://www.youtube.com/watch?v=7R3-Pj_vbHg (http://www.youtube.com/watch?v=7R3-Pj_vbHg)
Θέλω να σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορα όλους για τις όμορφες φωτογραφίες που μοιράζεστε μαζί μας.
Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους του πλοίου
Υ.Γ.: Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα που δεν πήρα πρώτα άδεια να τις χρησιμοποιήσω ( Στο τέλος του βίντεο αναφέρω την πηγή). Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώστε με να το κατεβάσω.
Είναι ένα βιντεάκι που έφτιαξα για το αγαπημένο μου πλοίο: http://www.youtube.com/watch?v=7R3-Pj_vbHg (http://www.youtube.com/watch?v=7R3-Pj_vbHg)
Θέλω να σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορα όλους για τις όμορφες φωτογραφίες που μοιράζεστε μαζί μας.
Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους του πλοίου
Υ.Γ.: Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα που δεν πήρα πρώτα άδεια να τις χρησιμοποιήσω ( Στο τέλος του βίντεο αναφέρω την πηγή). Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώστε με να το κατεβάσω.
Μπράβο πολύ ωραία δουλειά.
yiannisdj
24-10-2010, 23:30
μια φωτο απο τι θρυλικο πλοιο...
Καλῶς ἦρθες φίλε Γιάννη στὴν παρέα τῶν Ναξάκηδων καὶ στό φόρουμ! Ἡ φωτογραφία αὐτὴ προέρχεται ἀπὸ τὸ δεύτερο φυλλάδιο τῆς Ἑλληνικῆς Ἀκτοπλοΐας ΑΕ ποὺ κυκλοφόρησε τὸ 1988.
+100000000000000000000000000 στο πόστ του Νάξος........τα είπε όλα.....δεν νομίζω να έχει να προσθέσει κάποιος κάτι άλλο.........δυστυχώς η ευτυχώς αυτή είναι η μάυρη αλήθεια........
Πρώτο μου μήνυμα στο φόρουμ το οποίο είναι πράγματι εκπληκτικό. Οι ιστορίες για τη Ναξάρα με γυρίζουν πίσω στα ωραία χρόνια και στη μεγάλη μου αγάπη, που ήταν ο πορτοκαλί βάπορας. Γι αυτό θα σας δώσω κι εγώ μια ιστορία. Πρέπει να ήταν μεταξύ 1985- 1988 με το Νάξος στα πορτοκαλί ακόμα. Καλοκαίρι, αναχώρηση 8.00 το πρωί με το Λήμνος να έχει φύγει στις 7.30 και τα Αιγαίον και Γεώργιος Εξπρές στις 8.15, όλα με πρώτο λιμάνι άφιξης την Πάρο. Τη μέρα εκείνη απάλαυσα την καλύτερη κόντρα που έτυχε ποτέ να δω με το Αιγαίο να μπαίνει πρώτο στην Παροικιά, το Γεώργιος από πίσω, ένα πεντάλεπτο δεκάλεπτο πίσω τη Ναξάρα και τελευταίο το Λήμνος!!!! Ακόμη θυμάμαι από τη γέφυρα όπου είχα δειλά δειλά χωθεί, το Λιμεναρχέιο Πάρου να απορεί για την αργοπορία του Λήμνος και να ρωτά τη γέφυρα του Νάξος για το που βρίσκεται και τί έπαθε για να πάρει την απάντηση " έ, μηχνές είναι κουράζονται κι αυτές καμιά φορά".
Το ΑΙΓΑΙΟΝ έφευγε στις 8.00 και το ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ στις 8.15. ¨ομως, επειδή είχαν τον ίδιο δρόμο σπάνια θα το πέρναγε μέχρι την Πάρο.
dokimakos21
06-11-2010, 13:03
Μια πανεμορφη ταμπελα σε ενα καταστημα στην Ναξο αποικονιΖε το θρυλικο ΝΑΞΟΣ..
114254
114256
BEN BRUCE
06-11-2010, 13:06
Μπραβο dokimakos 21 μπραβο ειναι υπεροχες!Πω Πωωωω!Επρεπε να τις σκαναρεις;)
T.S.S. APOLLON
22-12-2010, 19:41
Η καθελκυσις του ΕΓ/ΟΓ Ναξος Σαββατο 23 Φεβρουαριου 1974
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τεταρτη 27 Φεβρουαριου 1974
119684
Giwrgos1980
22-12-2010, 21:16
Ωχ αμάν.......τι μας έκανες χρονιάρες μέρες........ο ΒΑΠΟΡΑΣ στα γενοφάσκια του!!!! Τρομερό ντοκουμέντο!!!!!!!
Appia_1978
23-12-2010, 10:35
Σε ευχαριστούμε θερμά :D Καταπληκτικό ιστορικό ντοκουμέντο!
(Υ.Γ.: Έχεις κάτι αντίστοιχο για το Ιονίς; ;))
Καλλίτερο Χριστουγεννιάτικο δῶρο δύσκολα θὰ μποροῦσα νὰ φανταστῶ. Ἀπόλλωνα σ' εὐχαριστοῦμε!
T.S.S. APOLLON
24-12-2010, 15:38
Φιλε Ναξος για να γινει το δωρο ομορφοτερο ας δουμε την φωτογραφια της καθελκυσις σε λιγο καλυτερη ποιοτητα
Ηνωμενα Ναυπηγεια Περαματος - Ιτεας Α.Ν.Β.Ε. Σαββατο 23 Φεβρουαριου 1974
119875
Φωτογραφια Σ.Βαλακης (Αρχειο περιοδικου ΑΡΓΩ)
naxos ship
24-12-2010, 16:12
πολυ τελειο το δωρο σου ;)
αρε ΝΑΞΑΡΑ
Ἀπανταχοῦ Ναξάκηδες ἐλᾶτε νὰ δεῖτε! Γιώργαρε ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Χρόνια Πολλὰ καὶ καλὰ σὲ ὅλα τὰ παιδιά!
SW8FEW NAXOS
25-12-2010, 00:40
ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
26-12-2010, 16:02
Καταπληκτική η φωτογραφία και το άρθρο της εποχής...
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.
Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους φίλους της ναυτιλίας και της nautilias!! ;)
SW8FEW NAXOS
11-02-2011, 19:24
123091ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟ ΚΑΠΤ. ΖΑΖΑΝΗ
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
11-02-2011, 20:08
123091ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟ ΚΑΠΤ. ΖΑΖΑΝΗ
Ένας μύθος γεννιέται...
Ευχαριστούμε!!
Aπίθανη η φωτογραφία του Κάπταιν!
Είναι ιδέα μου ή τα πηδάλια είναι κάπως μικρά για το μέγεθος του πλοίου;
T.S.S. APOLLON
11-02-2011, 21:39
Καταπληκτικη φωτογραφια!!! Το Ναξακι στην ναυπηγικη κλινη!!!
Τὰ πηδάλια ὄντως φαίνονται μικρὰ στὴν φωτογραφία φίλε Ἑλληνίς, ἀλλὰ στὴν πράξη ἀποδείχτηκαν ἀρκετὰ μαϊτζέβελα! Ἡ φωτογραφία αὐτὴ ἀποδεικνύει ὅτι τὸ Νάξος εἶχε μπόλικο βύθισμα γιὰ τὸ μῆκος του. Νὰ εἶναι καλὰ ὁ κάπτα-Γιάννης ποὺ ἔχει ἀνεβάσει πολλὰ φωτογραφικὰ κειμήλια ἀνεκτίμητης ἀξίας στὸ διαδίκτυο. Σὲ αὐτὰ φαίνονται ἀκόμα καλλίτερα ἡ γάστρα τοῦ πλοίου, ὁ βολβὸς καὶ ἄλλα πολὺ ἐνδιαφέροντα σημεῖα του. Εἶμαι βέβαιος ὅτι μὲ τὸν καιρὸ θὰ ζήσουμε δυνατὲς συγκινήσεις στὸ θέμα τοῦ Νάξος. Γι' αὐτὸ ἀπανταχοῦ Ναξάκηδες ἂς μείνουμε συντονισμένοι!
SW8FEW NAXOS
11-02-2011, 21:50
Ε ΤΩΡΑ ΑΣΤΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑ ΜΙΚΡΑ Κ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΣ ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΙΣΩ!!!!
ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΛΕΣ Ο ΚΑΠΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΦΡΑΓΜΑ!!!
SW8FEW NAXOS
11-02-2011, 22:02
123118ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΤΝ ΖΑΖΑΝΗ.....
Φίλε μου SW8FEW NAXOS, ἔχοντας μιλήσει μὲ τοὺς ναυπηγοὺς τοῦ Νάξος ὁ ἴδιος προσωπικά, ὀφείλω νὰ πῶ καὶ ξαναπῶ (ἂν δὲν τὸ ἔχω κάνει ἤδη στὸ παρελθὸν) ὅτι σὲ ἀντίθεση μὲ μιὰ φημολογία ποὺ ὑπῆρχε καὶ ἐξακολουθεῖ νὰ ὑπάρχῃ στὸ νησί, τὸ Νάξος δὲν σχεδιάστηκε ποτὲ ὡς πλοῖο ποὺ θὰ γινόταν 10, 15 ἢ 20 μέτρα μακρύτερο. Αὐτὴ εἶναι ἡ τοποθέτηση τῶν ναυπηγῶν του ποὺ ἐγὼ προσωπικὰ τὴν ἐκλαμβάνω ὡς πιὸ ἔγκυρη ἀπὸ κάθε ἄλλη γνώμη ποὺ δὲν ἔχει τὸ βάρος τῶν εἰδικῶν.
Τὰ δεδομένα τῆς ἐποχῆς τότε δικαιολογοῦσαν τὴν ἐπιλογὴ τοῦ συγκεκριμένου μεγέθους. Πιστεύω ὕστερα ἀπὸ μακροχρόνια προσωπικὴ μελέτη στὸ θέμα «Νάξος» ὅτι ἀκόμη καὶ σήμερα ἂν ζοῦσε τὸ πλοῖο μὲ μία ὑπηρεσιακὴ ταχύτητα πάνω ἀπὸ 20 ΚΝ θὰ εἶχε ἄνετη κερδοφορία (ναί, κερδοφορία) ἂν ἔμπαινε στὴν Παροναξία (Πάρο-Νάξο-Ἴο-Θήρα) ὡς καράβι χειμώνα, ἐνῶ δὲν θὰ εἶχε πρόβλημα στὸ δρομολόγιο γιὰ Νάξο ἢ Πάρο-Νάξο τὰ καλοκαίρια. Τὸ ὅτι ἔχουμε συνηθίσει νὰ βλέπουμε στὰ μέρη μας πλοῖα ἀρκετὰ μεγαλύτερα δὲν σημαίνει ὅτι αὐτὸ προῆλθε μόνο ἀπὸ τὶς ἀνάγκες τὶς γραμμῆς. Ἔχω κατὰ καιροὺς πεῖ ὅτι τόσο τὰ Μπλοῦ Στὰρ ὅσο καὶ τὰ πλοῖα τῆς Ἑλλήνικ, εἶναι πλοῖα ποὺ «εὐδοκίμησαν» στὴν γραμμὴ ἀκριβῶς ἐπειδὴ ἡ ἀκτοπλοϊκὴ κατάσταση στὸ Αἰγαῖο εἶναι ἄκρως ὁλιγοπωλιακὴ καὶ μάλιστα καραμπινάτη περίπτωση καρτέλ. Κομμένη καὶ ραμμένη στὰ μέτρα τους.
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
11-02-2011, 23:00
Ἔχω κατὰ καιροὺς πεῖ ὅτι τόσο τὰ Μπλοῦ Στὰρ ὅσο καὶ τὰ πλοῖα τῆς Ἑλλήνικ, εἶναι πλοῖα ποὺ «εὐδοκίμησαν» στὴν γραμμὴ ἀκριβῶς ἐπειδὴ ἡ ἀκτοπλοϊκὴ κατάσταση στὸ Αἰγαῖο εἶναι ἄκρως ὁλιγοπωλιακὴ καὶ μάλιστα καραμπινάτη περίπτωση καρτέλ. Κομμένη καὶ ραμμένη στὰ μέτρα τους.
Φίλε Νάξος, θα ήταν καλό να γράψεις δυο αράδες για τους λόγους που το πλοίο μπήκε από εταιρεία λαϊκής βάσης (από τους νησιώτες...) και όχι από εφοπλιστές. Για να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να μάθουν οι νέοι φίλοι. Η έρευνά σου είναι διαφωτιστική στο θέμα αυτό... Και εξηγεί ακριβώς αυτά που λες παραπάνω περί καρτέλ!!
Ἀναφέρεσαι στοὺς λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους τὸ πλοῖο μπῆκε στὴν γραμμὴ ἢ σὲ 'κείνους γιὰ τοὺς ὁποίους τὸ πλοῖο μπῆκε μέσα καὶ φαλήρισε;
Α/Τ ΝΕΑΡΧΟΣ
12-02-2011, 00:55
Νομίζω ότι το πως και το γιατί μπήκε στη γραμμή από τον απλό νησιώτη ενδιαφέρει περισσότερο, αφού μάλιστα εξηγεί εν μέρει και το γιατί φαλήρισε αργότερα. Αν έχεις την καλωσύνη όμως, πες μας και για τα δύο...
ΜΠΡΑΒΟ............ ΜΕΣΑ ΕΙΣΟΥΝ ????
Giwrgos1980
13-02-2011, 13:08
Είναι απλό ρε παιδιά γιατί μπήκε το καράβι από τους νησιώτες. Θυμηθείτε μόνο τα βαπόρια που εκτελούσαν το δρομολόγιο της Παροναξίας τότε, τα τετρίπια των εκάστοτε πλοιοκτητών που είχαν φέρει σε απόγνωση τα δύο συγκεκριμένα νησιά και τους εμπόρους που έβλεπαν τα προιόντα τους να πάνε στον........τους φορτηγατζήδες κλπ κλπ κλπ κλπ οπότε αφού είχαν στα χέρια τους δύο δοκιμασμένες λύσεις (γαρ Μινόαν και Ανέκ) θεώρησαν σωστό (και κατά την δική μου άποψη ορθό) να κάνουν μια εταιρία λαϊκής βάσης με σκοπό την εξυπηρέτηση των νησιών χειμώνα καλοκαίρι (τώρα το γιατί έπεσε έξω όπως πολύ καλά γνωρίζουν πολλοί είναι άλλο θέμα και σηκώνει τεράστια συζήτηση και πιστέυω σε αυτό θα συμφωνήσει και ο καλός φίλος Ντίνος που τουλάχιστον από μένα γνωρίζει πολλά πράγματα καλύτερα). Καλώς ή κακώς η Παροναξία αναπτύχθηκε πάρα πολύ τουριστικά τουλάχιστον από την δρομολόγηση πρωτίστως Νάξος και μετέπειτα του Πάρος (γεμάτα ανεβοκατεβαίνανε χειμώνα καλοκαίρι) και οι νησιώτες ήξεραν ότι δεν θα τους αφήσει κανείς ξεκρέμαστους είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, είχαν τα "δικά" τους βαπόρια τα οποία τα λάτρεψαν και τα στήριξαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (13-15 χρόνια περίπου). Από εκεί κι έπειτα όσο αφορά την ναυπήγηση του Νάξος, θεωρώ και σύμφωνα με αυτά που μας ανέφερε ο Ντίνος, το βαπόρι είχε σχεδιαστεί από τους Σιμόπουλο-Κουιμάνη για της ανάγκες της γραμμής εκείνη την εποχή, σήμερα (αν υπάρχει σε υπηρεσία ακόμα ο Βάπορας) δεν ξέρω εγώ προσωπικά αν θα μπορούσε να σταθεί και να βγάλει κέρδος το Βαπόρι σύμφωνα με τα τώρινα δεδομένα. Αν όντως είχε μια ταχύτητα άνω των 20 μιλίων όπως αναφέρει ο Ντίνος σίγουρα θα μπορούσε να προσφέρει κάτι και αυτό (γιατί καλώς ή κακώς γνωρίζουμε ότι η Παροναξία με την μονοπωλιακη πολιτική της σημερινής κατάστασης έχει πρόβλημα το καλοκαίρι, ειδικά η Νάξος). Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα και η ΑΝΕ Νάξου υπήρχε μέχρι και σήμερα και ήταν υγιής σαν εταίρία σίγουρα θα είχαν προβεί σε ναυπήγηση νέων πλοίων για να εξυπηρετήσουν τα νησιά. Συγγνώμη για το μακροσκελές μου Post ενδεχομένως να είναι και εκτός θέματος.......
Φίλε Γιώργο, Τζιμάκο και άλλοι αγαπητοί Ναξάκηδες λόγῳ μεγάλης πίεσης δεσμεύομαι να επανέλθω «δημήτριος» σύντομα. Γιώργο, είναι μεγάλο το θέμα, συμφωνώ σε πολλά μαζύ σου.
Maiandros
15-03-2011, 12:24
Φιλε NAXOS, μιας που δικαιως αγαπας τοσο πολυ αυτο το πλοιο,σου αφιερωνω αυτη τη φωτογραφια.Δεκαπενταυγουστος του 1984, τοΕΓ/ΟΓ ΝΑΞΟΣ,φωτογραφημενο απο το ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ του Βεντουρη, να σκιζει τη θαλασσα με τερμα τα γκαζια!
126487
Maiandros
15-03-2011, 12:32
Sorry φιλε Ναξος,στην παραπανω αφιερωση εγραψα καταλαθως το "ονομα" σου στα αγγλικα.
BEN BRUCE
15-03-2011, 12:46
Ευχαριστουμε φιλε maiandros για τα ωραια που μας εχεις δειξει και την σιγουρα καλη συνεχεια
Sorry φιλε Ναξος,στην παραπανω αφιερωση εγραψα καταλαθως το "ονομα" σου στα αγγλικα.
Φίλε Μαίανδρε δὲν τρέχει κάστανο. Ἐξάλλου ὑπάρχει κι ἄλλος φίλος στὸ φόρουμ μὲ τὸ ἴδιο ὄνομα στὰ λατινικὰ ποὺ εἶμαι σίγουρος ὅτι ἀγάπησε κι αὐτὸς τὸ πλοῖο, ὅπως δεκάδες μέλη στὸ ναυτιλία. Ἡ φωτογραφία σου εἶναι ὅ,τι καλλίτερο μοῦ ἐπεφύλασσε ἡ μέρα. 1984, τελευταίο καλοκαίρι τοῦ βάπορα ὑπὸ τὴν σκέπη τῆς ΑΝΕΝ καὶ -δυστυχῶς- ἀρχὴ μιᾶς ἀσταμάτητα πτωτικῆς πορείας. Ἐντούτοις, ἡ θέα τοῦ βαποριοῦ δὲν προδίδει τίποτε ἀπ' ὅλα αὐτά. Ἡ ἀκτινοβολία αὐτοῦ τοῦ καραβιοῦ ἦταν τόσο μεγάλη ποὺ ἡ παρακμὴ τῆς ΑΝΕΝ καὶ τῆς Ἑλληνικῆς Ἀκτοπλοΐας ἦταν ἀδύνατον νὰ ξεβάψῃ πάνω του.
Φίλε Μαίανδρε μᾶς ἔφτιαξες τὴν μέρα! Σ' εὐχαριστοῦμε στὴν νιοστή!
*Κάτι μοῦ λέει ὅτι τράβηξες κι ἄλλες φωτογραφίες τοῦ βάπορα ἀπὸ ἐκεῖνο τὸ καταπληκτικὸ ταξείδι μὲ τὸ Παναγία Τήνου…
126502Και μία σε B&W. Εν πλω 18 Αυγούστου 1982.
Maiandros
15-03-2011, 17:30
*Κάτι μοῦ λέει ὅτι τράβηξες κι ἄλλες φωτογραφίες τοῦ βάπορα ἀπὸ ἐκεῖνο τὸ καταπληκτικὸ ταξείδι μὲ τὸ Παναγία Τήνου…
Δυστυχως δεν τραβηξα αλλες φωτογραφιες σ'εκεινο το ταξιδι...αφιερωνω ομως σε ολους τους ΝΑΞΟλατρες αλλη μια με την αναχωρηση του απο το λιμανι των Καταπολων της Αμοργου, στα τελη Αυγουστου του 1982.Φαινεται καθαρα και η προσθετη υπερκατασκευη -bar που μειωνε την απλα και τη θεα που ειχαν τα καταστρωματα της πρυμνης παλιοτερα.
Αυτο το "κουτι" πανω σ'αυτο το πανεμορφο πλοιο, μου καθοταν στο στομαχι...
126503
Ο esperos και ο maiandros, μας ταξιδεύουν σε μαγικές στιγμές της ακτοπλοϊας :-D ελπίζω το ταξίδι να είναι μακρύ!
Maiandros
16-03-2011, 13:40
Ευχαριστουμε φιλε maiandros για τα ωραια που μας εχεις δειξει και την σιγουρα καλη συνεχεια
Κι εμεις ευχαριστουμε φιλε ΒEN,για τα οσα κατα καιρους μας εχεις προσφερει τοσο με τις σημαντικες για ολους μας πληροφοριες και φωτογραφιες αλλα και με τις μοναδικες δημιουργιες σου!
Maiandros
20-03-2011, 11:57
Το Ε/Γ-Ο/Γ ΝΑΞΟΣ σε ολο του το μεγαλειο!Τα λογια ειναι περιττα...Απολαυστε την!
127122
Εκπληκτική φωτογραφία φίλε maiandros! κουκλίστικο και ξεχωριστό σκαρί :-D
Μένω ἄναυδος ἀπὸ τὸ ἀρχεῖο σου φίλε Μαίανδρε! Ἡ συγκεκριμένη τροπίλα ποὺ ἔριξες στὸ φόρουμ εἶναι ἡ φωτογραφία ποὺ ἀργότερα ἔγινε ἀφίσα μὲ τὶς ἀναχωρήσεις τοῦ βάπορα στὰ τουριστικὰ πρακτορεῖα. Μάλιστα, εἶχε βγεῖ σὲ δύο διαφορετικὲς ἐκδόσεις, στὰ ἑλληνικὰ καὶ στὰ ἀγγλικά. Σ' εὐχαριστοῦμε φίλε ποὺ τὴν μοιράστηκες μαζύ μας. Νὰ ὑποθέσουμε ὅτι τὴν ἀεροφωτογραφία τράβηξε ὁ Κουρούπης;
Τί ἀνοιχτὰ καταστρώματα Θεέ μου… Πλώρη, κόντρα-γέφυρες, περατζάδες καὶ μάλιστα κουβερτωμένες…
Maiandros
21-03-2011, 18:25
Φιλε ΝΑΞΟΣ,η αεροφωτογραφια του ΝΑΞΟΣ που ανεβασα...ηταν αφισουλα που ειχα παρει το 1975 απο τα κεντρικα πρακτορεια της Α.Ν.Ε.Ν στον Πειραια,φατσα εκει,στην Ακτη Ποσειδωνος που,νομιζω καλα θυμαμαι,ηταν στεγασμενα στον ιδιο χωρο με της Μινωικης Στον τοιχο,πισω απ'την υπαλληλο της Α.Ν.Ε.Ν,υπηρχε μια απ'τις φωτογραφιες καθελκυσης του ΝΑΞΟΣ που εχουν ανεβει στο Forum(φωτο 1).Η αφισα ηταν διπλης οψεως και καλυπτοταν ολοκληρη με αυτην την αεροφωτογραφια, απλα στην μια οψη εγραφε με ασπρα γραμματα και στα ελληνικα το ονομα του πλοιου,Ε/Γ-Ο/Γ ΝΑΞΟΣ, ενω στην αλλη το εγραφε στα αγγλικα,F/B NAXOS. Ηταν σε χαλια κατασταση,γεματη με ασπρες γραμμες απο τσαλακωματα,και γι'αυτο την εδωσα σε εργαστηριο για ρετουσαρισμα και εγινε καινουργια!
Μοιαζει πραγματικα με ταχυπλοο κρουαζιεροπλοιο ετσι οπως σκιζει με ορμη τα νερα...
Μας λειπεις Ε/Γ-Ο/Γ ΝΑΞΟΣ !!
127256
Maiandros
27-03-2011, 13:05
Φωτογραφια του ΝΑΞΟΣ,κομμενη απο εντυπο δρομολογιων του.Πλοιο με πολυ εντονη κι επιβλητικη παρουσια!
127836
Φίλε Μαίανδρε τὸ φυλλάδιο στὸ ὁποῖο ἀναφέρεσαι ἦταν τῆς ΑΝΕ Νάξου; Θὰ μποροῦσες νὰ τὸ ἀνεβάσῃς ὁλόκληρο ἂν τὸ ἔχῃς;; Ἔχουμε πάθει τὴν πλάκα μας μὲ ὅ,τι ἔχεις ἀνεβάσει μέχρι τώρα στὸ φόρουμ φίλε. Συνέχισε ἀκάθεκτος!
Captain_Nionios
29-03-2011, 21:41
Ο φιλος Μαιανδρος πραγματικα ειναι αξιος συγχαρητηριων, αυτα που εχει ανεβασει ειναι υπεροχα και σημαδευουν ακριβως εκει που πονουν τα περισσοτερα σημερινα πλοια που μας ταξιδευουν σε ολες τις θαλασσες μας. Τι μπορεις να πεις για την εξωστρεφεια και την ανθρωπια του Ναξος οπως φαινεται απο την αεροφωτογραφια; Ο κοσμος ειχε δικαιωμα στην απολαυση και στην επαφη με το θαλασσινο στοιχειο ενω μπορουσε να κατανοησει πολυ καλυτερα την οντοτητα πλοιο μιας που μπορουσε να δει και να αγγιξει ολες τις πτυχες του... Να σαι καλα και παλι και ευχομαι να ξεσηκωσεις κ' αλλο τον Ντινο!!!
SW8FEW NAXOS
01-04-2011, 20:51
MOY ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΑΝ ΔΟΚ. ΜΗΧ. ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ -ΣΑΝΤΑΜ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑΞΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 4,45 ΛΕΠΤΑ ΤΕΡΜΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΛ Κ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΚΑΤΩ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΜΗΧΝΑΝΟΣΤΑΣΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΒΑΠΟΡΑΣ.
Giwrgos1980
03-04-2011, 09:17
4,45 μου φαίνεται λίγο δύσκολο να κατάφερε να κάνει ποτέ ο ΒΑΠΟΡΑΣ το Πειραιάς-Νάξος ή το ανάποδο......η ταχύτητα του ποτέ δεν μπορούσε να υπερβεί τα 18μίλια.......
Kαι εμένα κάπως πολύ μου φαίνεται... η απόσταση Νάξος-Πειραιάς είναι το λιγότερο 100 ν.μίλλια. Για να την κάνει σε 4,45 ώρες πάει να πει οτι πήγαινε το λιγότερο με 23 μίλλια!
SW8FEW NAXOS
03-04-2011, 10:19
απο οτι ξερω ηταν αδειο κ το εκανε χωρις την παρο
παντως μπορω να σου πω κ ποιος ηταν μεσα τοτε κ τον ξερεις προς το αεροδομιο ειναι το μαγαζι του κ εχει κατι κοκινα φορτηγα < οδ.βοηθ.>
Ἡ ἀπόσταση Νάξου-Πειραιᾶ εἶναι 101 ναυτικὰ μίλια. Ἂν τὸ Νάξος ἔκανε τὸ ταξείδι γιὰ Πειραιὰ σὲ 4 ὥρες καὶ 45 λεπτά (4,75-4,8 h) προκύπτει μία ταχύτητα τῆς τάξης τῶν 21-21,2 ΚΝ. Ἀπὸ ὅσα γνωρίζω ὁ ἴδιος γιὰ τὸ πλοῖο ἡ μέγιστη ταχύτητά του δὲν ξεπερνούσε τὰ 20ΚΝ, γιὰ νὰ μὴν πῶ τὰ 19 ΚΝ, ἐννοεῖται ξεφόρτωτο.
Maiandros
04-04-2011, 19:02
Φίλε Μαίανδρε τὸ φυλλάδιο στὸ ὁποῖο ἀναφέρεσαι ἦταν τῆς ΑΝΕ Νάξου; Θὰ μποροῦσες νὰ τὸ ἀνεβάσῃς ὁλόκληρο ἂν τὸ ἔχῃς;; Ἔχουμε πάθει τὴν πλάκα μας μὲ ὅ,τι ἔχεις ἀνεβάσει μέχρι τώρα στὸ φόρουμ φίλε. Συνέχισε ἀκάθεκτος!
Θελω να συνεχισω ακαθεκτος αλλα αυτο θα ειναι εφικτο μονο οταν επιστρεψω Αθηνα,δηλαδη τελη Ιουνιου πια...Εδω στο νησι το σημα(οποτε εχει)ειναι ασθενες και η διαδικασια πολυ αργη και κουραστικη κυριως επειδη και η δουλεια που πρεπει να φερω εις περας στο συγκεκριμενο αυτο χρονικο διαστημα μου απορροφα πολυ ενεργεια και χρονο.Η φωτογραφια που ανεβασα ηταν στο επανω μερος μιας ανακοινωσης-αν θυμαμαι καλα- δρομολογιων του.Εκοψα την φωτογραφια πιτσιρικας τοτε,και το υπολοιπο δυστυχως το εξαφανισα,γιατι τοτε μου ηταν αδιαφορο."Στερνη μου γνωση..."
Μάιος 1978:
Το ΝΑΞΟΣ στο λιμανι του Πειραια,(πρυμνοδετημενο στα "λεμοναδικα")λιγο πριν την απογευματινη του αναχωρηση
128735
Rocinante
07-12-2012, 21:10
Αν μπορούμε κάποια στιγμή να ανακεφαλαιώσουμε το τι γνωρίζουμε σχετικά με την αναζήτηση.
Δόκίμασα πάλι χθές με διάφορους συνδυασμούς και τραβηγμένες υποθέσεις να βρώ κάτι αλλά.............
MARGARITIS24
08-12-2012, 11:49
ψαχνω μια φορα την βδομαδα σχεδον ολη την κινα κ τα λιμανια της κ δεν βρισκω τιποτε!
Rocinante
08-12-2012, 13:39
Φίλε MARGARITIS24 πιστεύω πως το μυστήριο κρύβεται σε μια λεπτομέρεια που μας διαφέυγει.
Εχω ψάξει όλα τα λιμάνια της Κινας και της Ινδονησίας ακόμα και απο το Google Earth. ΤΙΠΟΤΑ.......
Πήγα ο τρελός και ειδα όλες τις φωτογραφίες του shipspotting όλων των κατηγοριών μήπως έστω στο Background εμφανιστει η γνωστη σιλουέτα. ΤΙΠΟΤΑ...
Εκανα αναζήτηση στα Κινέζικα. ΤΙΠΟΤΑ
Εχω βρεί την ύπαρξή του σε λίστες ως Νάξος αλλα και ως Libao.....
Είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή κάποιος είδε αυτή τη λεπτομέρεια και δεν της έδωσε την απαραίτητη σημασία.
Πρίν λίγες μέρες έκανα και εγώ ένα λάθος. Σε μία αναζήτηση μου εμφάνισε το όνομα μιας εταιρείας. Τη στιγμή εκείνη έκανα μια γρήγορη αναζήτηση και επειδή δεν την εντόπισα είπα να το αφήσω για αργότερα. Και το ξέχασα. Οταν μετα απο μέρες θέλησα να επαναλάβω πιο σοβαρα την αναζήτηση είχα ξεχάσει και το όνομα της εταιρείας αλλά και που το είχα βρεί.
Κάτι μας διαφεύγει.....
Όπως στην περίπτωση του Hong Ju. Ψάχναμε το πλοίο ενώ απλώς αρκούσε να γίνει μια επικοινωνία με την Εταιρεία οπου τελικά μάθαμε για την τύχη του....
Maiandros
19-01-2013, 16:01
Συγχωρέστε μου για την κακή ποιότητα της φωτογραφίας αλλά την είχα τραβήξει σούρουπο με μια απλή μηχανή και με το λιγοστό φως που υπήρχε δε θα μπορούσε να βγει καλύτερη...Ίσως όμως να είναι η τελευταία φωτογραφία του ΝΑΞΟΣ με την πορτοκαλί του φορεσιά μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.Την είχα βγάλει Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 1990.Θυμάμαι ότι εκείνο το απόγευμα το ΝΑΞΟΣ είχε έρθει από το δρομολόγιό του με καθυστέρηση και έδεσε στην ασυνήθιστη γι 'αυτό ,θέση, όπως το βλέπουμε στη φωτογραφία, πέρα μακριά στον Άγ.Διονύσιο, εκεί που δένουν τα κρητικά.Στο γκαράζ και στην αποθήκη του τα πάντα γίνονταν με μεγάλη ταχύτητα!Απορημένος για το λόγο της τόσης βιασύνης, ρώτησα το λοστρόμο και μου είπε ότι πρέπει σε λίγο να λύσουν και να πάνε στο Πέραμα.Από τότε δεν ξαναείδα το ΝΑΞΟΣ πορτοκαλί.
135188
T.S.S. APOLLON
20-01-2013, 10:51
To ομορφο Ναξος σε σκιτσο
135256
Φίλε Μαίανδρε, ἡ χειρότερης ποιότητας φωτογραφία τοῦ Νάξος δὲν μπορεῖ παρὰ νὰ εἶναι ὅμορφη λόγῳ τοῦ ἀντικειμένου τῆς φωτογραφίας. Ἡ συγκεκριμένη εἶναι μουσειακή, διότι τὸ νὰ πετύχαινε κάποιος τὸν βάπορα στὸν Ἅγιο Διονύσιο ἰσοδυναμοῦσε μὲ 13άρι στὸ Προ-πό. Ἡ βεβήλωση τοῦ πλοίου μὲ τὸν ἀποχρωματισμό του καὶ τὸ ξήλωμα τῶν διακριτικῶν πρέπει νὰ ἔλαβε χώρα στὶς ἀρχὲς τοῦ Ἰουνίου τοῦ 1991 μὲ τὸ ξεπούλημα τοῦ πλοίου στὴν Ἀρκάδια Λάϊνς.
Στὴν ζωγραφιὰ τοῦ φίλου Γιώργου ἀποδεικνύεται ὅτι ὅσο κι ἂν προσπάθησαν κάποιοι νὰ ἀσελγήσουν στὴν αἰσθητικὴ καὶ τὴν ἱστορία τοῦ πλοίου, αὐτὸ ἦταν πολὺ ὅμορφο γιὰ νὰ χαλαστῇ καὶ νὰ χάσῃ τὴν ταυτότητά του.
Ας προσθέσω και εγώ pour le plaisir des yeux που λένε και οι Γάλλοι μια φωτογραφία της ομορφότερης πλώρης που πέρασε ποτέ από τις Κυκλάδες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το Νοέμβριο του 91 από άλλο πλοίο, νομίζω το Απόλλων Εξπρές, που ήταν αραγμένο δίπλα στο Νάξος στα λεμονάδικα, λίγο πριν την αναχώρηση μας για τη Νάξο. Το Νάξος αστραφτερό, φωτισμένο και πανέμορφο όπως πάντα, αν και με τα λάθος σινιάλα, διενυκτερεύει στον Πειραιά περιμένοντας την πρωινή αναχώρηση για τις Κυκλάδες.
Maiandros
22-01-2013, 10:58
Ας προσθέσω και εγώ pour le plaisir des yeux που λένε και οι Γάλλοι μια φωτογραφία της ομορφότερης πλώρης που πέρασε ποτέ από τις Κυκλάδες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το Νοέμβριο του 91 από άλλο πλοίο, νομίζω το Απόλλων Εξπρές, που ήταν αραγμένο δίπλα στο Νάξος στα λεμονάδικα, λίγο πριν την αναχώρηση μας για τη Νάξο. Το Νάξος αστραφτερό, φωτισμένο και πανέμορφο όπως πάντα, αν και με τα λάθος σινιάλα, διενυκτερεύει στον Πειραιά περιμένοντας την πρωινή αναχώρηση για τις Κυκλάδες.
Απίθανη φωτογραφία φίλε gimbozo!! Η όμορφη και επιθετική πλώρη του ΝΑΞΟΣ σε όλη της το μεγαλείο! Πιστεύω ότι η λήψη της φωτογραφίας έγινε από το πλωριό κατάστρωμα του ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ
T.S.S. APOLLON
22-01-2013, 11:08
Καλως ηρθες στην παρεα μας φιλε gimbozo!!!
Μας χαρισες μια ατμοσφαιρικη φωτογραφια γεματη αναμνησεις νοσταλγια και λιγη μελαγχολια για την ομορφια που εφυγε απο κοντα μας και χαθηκε στα ξενα...
Σ'ευχαριστουμε!!!
Captain_Nionios
22-01-2013, 11:34
Απλα υπεροχη, γλυκα χρωματα, καθαρη και σε πρωτο πλανο η πλωραρα του Ναξος. Να εισαι καλα και καλως ηθρες.
Σας ευχαριστώ για τα καλα σας λόγια. Η νοσταλγία γι αυτό το πλοίο είναι που με οδήγησε στην ανακάλυψη αυτού του φόρουμ. Είμαι περίπου συνομίληκος με το πλοίο :o, οπότε όλες μου οι παιδικές ανάμνήσεις από τις καλοκαιρινές διακοπές στη Νάξο έχουν το πορτοκαλί του χρώμα.
Στην Αθήνα το σπίτι μου είναι σε ύψωμα και από το μπαλκόνι μου κάθε πρωί παρατηρούσα με τα κυάλια τα πλοία που εμφανίζονταν στην Καστέλλα και περνούσαν πίσω από το ΣΕΦ. Η μεγάλη μου χαρά ήταν φυσικά όταν έβλεπα να περνάει το πορτοκαλί μας βαπόρι. Κάθε πρωί επαναλαμβανόταν η ίδια ιεροτελεστία.
Γύρω στις αρχές του 91, το πλοίο εξαφανίστηκε τόσο από τα ηχογραφημένα δρομολόγια του ΟΤΕ όσο και από την πρωινή μου παρατήρηση. Ωσπου ξαφνικά ένα πρωί, Ιούλιος πρέπει να ήτανε, παίρνω το 134 και ακούω "Νάξος-8πμ για Πάρο-Νάξο-ϊο-Θήρα". Τρέχω σαν τρελλός στο μπαλκόνι να προλάβω και τί να δώ: η γνωστή σιλουέττα αλλά με άσπρο χρώμα, σινιάλα της Arcadia και χωρις τη Νάξο στα φουγάρα. Ακόμα θυμάμαι το σοκ που έπαθα.
Για όλους εσάς 3 φωτογραφίες μου από το τελευταίο καλοκαίρι του Νάξος με την ποροκαλί φορεσιά (με μάλλον κακή ποιότητα, αλλα μεγάλη συναισθηματική και ιστορική αξία).
http://www.flickr.com/photos/58780736@N08/8167323308/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/58780736@N08/8167323408/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/58780736@N08/8167292607/in/photostream/
Στέφανος
22-01-2013, 15:18
καλώς ήρθες και ευχαριστούμε για τις φωτό!!!!!! ειδικά η βραδυνή, πολύ ωραία!!!!
Ἀρρώστησα! Φίλε gimbozo εἶσαι γίγαντας! Καλῶς ὅρισες στὸ ναυτιλία καὶ στὴν παρέα τῶν ἀπανταχοῦ Ναξάκηδων!
Maiandros
23-01-2013, 09:48
Πάρος 1983, "Κόντρες στο λιμάνι": ΝΗΡΕΥΣ VS NAΞOΣ.
Για όλους τους φίλους του Nautilia και εξαιρετικά στον φίλο gimbozo ως καλωσόρισμα και για τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μοιράστηκε μαζί μας!!
135633
Captain_Nionios
23-01-2013, 10:06
Θες να μας πεις φιλε Maiandros οτι εμπαιναν παραλληλα και σε τοσο μικρη αποσταση μεταξυ τους, τοσο κοντα στον προβλητα; Αν ειναι δυνατον!!!
Η φωτογραφία αυτή προέρχεται από διαφήμιση στο ημερολόγιο-ατζέντα της ΟΝΑΣ του 1979 (Ομοσπονδία Nαξιακών Συλλόγων για όσους δεν ξέρουν). Το "δικό μας πλοίο" που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο στη Νάξο μέχρι να οδηγηθεί στην απαξίωση και στην εγκατάλειψη...
Για όλους τους φίλους του "Ναξος" στο φόρουμ.
Rocinante
23-01-2013, 11:02
Θες να μας πεις φιλε Maiandros οτι εμπαιναν παραλληλα και σε τοσο μικρη αποσταση μεταξυ τους, τοσο κοντα στον προβλητα; Αν ειναι δυνατον!!!
Διονύση το 1980 είχα δεί κάτι παρόμοιο στη Νάξο. Δύο πλοία (Αδύνατον να θυμηθώ ποιά ήταν...) ξεκινούν ταυτόχρονα απο το λιμάνι της Νάξου το ένα μάλιστα σχεδόν σέρνοντας τις άγκυρες. Το θέμα ήταν ποιό θα δέσει πρώτο στην Πάρο. Ο κόσμος στο λιμάνι καθόταν και χάζευε το θέαμα. η κόντρα συνεχίστηκε ενώ κάποιοι έβαζαν και στοιχήματα για το ποιός θα χαθεί πρώτος απο το οπτικό μας πεδίο πίσω απο την Πάρο....
Maiandros
24-01-2013, 08:48
Η φωτογραφία για την οποία αναφέρεσαι φίλε Captain Nionios, είχε έρθει στα χέρια μου το καλοκαίρι που μας πέρασε από μία πρώην συνάδερφο της γυναίκας μου η οποία της την είχε δώσει μετά από κουβέντα που τυχαία είχαν αναπτύξει.Την ευχαρίστησα τηλεφωνικός και δεν την ρώτησα περισσότερα πράγματα που αφορούν την συγκεκριμένη φωτογραφία (όπως και για μία άλλη που μου έδωσε). Πίσω της η φωτογραφία έγραφε αυτά ακριβώς που έγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου σαν τίτλο... Το πιθανότερο είναι να έχεις δίκιο, να μην πρόκειται περί κόντρας... Το ΝΗΡΕΥΣ ίσως να βγαίνει από το λιμάνι καθώς το ΝΑΞΟΣ μπαίνει για να δέσει...
Rocinante
24-01-2013, 09:52
Το πιθανότερο είναι να έχεις δίκιο, να μην πρόκειται περί κόντρας... Το ΝΗΡΕΥΣ ίσως να βγαίνει από το λιμάνι καθώς το ΝΑΞΟΣ μπαίνει για να δέσει...
Στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα έπρεπε να βλέπουμε έστω μια υποψία απο τα απόνερα του Νηρέως ;
Maiandros
24-01-2013, 10:34
Στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα έπρεπε να βλέπουμε έστω μια υποψία απο τα απόνερα του Νηρέως ;
Φαντάζομαι ότι η λήψη της φωτογραφίας ίσως να έγινε από το ύψος του καταστρώματος λεμβών οπότε το ύψος να δικαιολογεί το ότι δεν φαίνονται απόνερα καθότι η ταχύτητα του πλοίου πρέπει να ήταν ακόμα πολύ αργή γιατί άλλωστε έμπαινε στο λιμάνι και το ΝΑΞΟΣ. Σκέφτομαι επίσης ότι η κλίση που έχει ο βραχίωνας του προβολέα φανερώνει ότι αυτός θα πρέπει να έχει κάθετη θέση στην επιφάνεια στην οποία βρίσκεται και αυτό με κάνε να μπω στην σκέψη μήπως ο προβολέας αυτός βρίσκεται στην επιφάνεια του παραπέτου της βαρδιόλας του ΝΗΡΕΥΣ που κοιτάει πρύμα ( χρειάζεται χρόνος για να το τσεκάρουμε αυτό από τις φωτογραφίες του πλοίου) Επίσης η φωτογράφος ίσως να ήθελε αρχικά να τραβήξει την επιθετική και εντυπωσιακή πλώρη του ΝΑΞΟΣ έτσι όπως πλησίαζε αλλά να μην πρόλαβε λόγο της ταχύτητας και των δύο πλοίων
Captain_Nionios
24-01-2013, 10:41
Φιλε Maiadnros στο παραπανω μηνυμα απλα εκφραζω την εκπληξη μου αν τα βαπορια εκαναν κοντρα, δεν ειναι οτι δεν πιστευω οτι εκαναν. Η γνωμη μου ειναι ιδια με του Roci... Μαλλον μιλαμε για κοντρα και οχι ο ενας μπαινει ο αλλος βγαινει...
Rocinante
24-01-2013, 10:41
Φαντάζομαι ότι η λήψη της φωτογραφίας ίσως να έγινε από το ύψος του καταστρώματος λεμβών οπότε το ύψος να δικαιολογεί το ότι δεν φαίνονται απόνερα καθότι η ταχύτητα του πλοίου πρέπει να ήταν ακόμα πολύ αργή γιατί άλλωστε έμπαινε στο λιμάνι και το ΝΑΞΟΣ. Σκέφτομαι επίσης ότι η κλίση που έχει ο βραχίωνας του προβολέα φανερώνει ότι αυτός θα πρέπει να έχει κάθετη θέση στην επιφάνεια στην οποία βρίσκεται και αυτό με κάνε να μπω στην σκέψη μήπως ο προβολέας αυτός βρίσκεται στην πίσω επιφάνεια του παραπέτου της βαρδιόλας του ΝΗΡΕΥΣ, να κοιτάει δηλαδή πρύμα. Επίσης η φωτογράφος ίσως να ήθελε αρχικά να τραβήξει την επιθετική και εντυπωσιακή πλώρη του ΝΑΞΟΣ έτσι όπως πλησίαζε αλλά να μην πρόλαβε λόγο της ταχύτητας και των δύο πλοίων
Τελικά επιβεβαιώνεσαι 100% !!!!!!!! Απο μια έρευνα που έκανα βρήκα οτι ο συγκεκριμένος προβολέας είναι ΑΚΡΙΒΩΣ εκεί που υπολόγιζες !!!!!
Captain_Nionios
24-01-2013, 10:48
Λυθηκε λοιπον το θεμα, με το φιλο Maiandros να υπολογιζει σωστα. Ο ενας μπαινει, ο αλλος βγαινει λοιπον... Παντως που βρηκε ο Roci καλη φωτογραφια του Νηρεα ωστε να φαινεται ο προβολεας μονο αυτος το ξερει.