Επιστροφή στο Forum : ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ!
evridiki
30-10-2008, 10:19
Συμφωνω μαζι σου αλλα κακα τα ψεματα....ενα διπλωμα, ειναι ενα διπλωμα...Ισχυει παντου αυτο.... αλλα ολα τα αλλα εξαρτωνται απο σενα και μονο.....:D
Nikolass
30-10-2008, 15:43
Συμφωνω κι εγω μαζι σου και μπορω μεσα σε 3 μερες να σου φερω οποιοδηποτε διπλωμα/χαρτι για οτιδηποτε θελησεις.Απο πανεπιστημιο μεχρι αεροπλανο....
Για αυτο εγραψα οτι διανυουμε την εποχη οπου δεν θα εχει σημασια πια ο τιτλος αλλα τι πραγματικα εισαι.Και χαιρομαι πολυ για αυτο,θα αργησει αλλα θα γινει....
Τελικα μου φαινεται θα παρω ιστιοπλοικο προβλεπω ενδιαφερουσες συζητησεις.....!?
withanangel
06-11-2008, 19:53
Μπορείς να μου πείς τι ηλικία πρέπει να έχω για να πάρω δίπλωμα ιστιοπλοϊας? Είμαι καινούργια σ'αυτό το site και δεν ξέρω πολλά για την ιστιοπλοϊα.:p:rolleyes:
Μπορείς να μου πείς τι ηλικία πρέπει να έχω για να πάρω δίπλωμα ιστιοπλοϊας? Είμαι καινούργια σ'αυτό το site και δεν ξέρω πολλά για την ιστιοπλοϊα.:p:rolleyes:
Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο όριο, καθώς το τελικό δίπλωμα είναι απλά πιστοποιητικό επιτυχούς εκπαίδευσης. θεωρώ ότι για ηλικίες κάτω των 18, πιθανά θα υπάρχει απαίτηση για έγκριση από κηδεμόνα.
Τώρα αναφορικά με την διακυβέρνηση σκάφους, εκεί τα πράγματα ίσως αλλάζουν, αν και πάλι για "μικρό" ιδιωτικό ιστιοπλοικό δεν υπάρχει κάποιο άλλο "δίπλωμα".
idimitrakopoulos
07-11-2008, 09:09
απο το site του ομίλου που κάνω μαθήματα
http://www.naovv.gr/open.html
Αν είσαι άνω των 16 και κάτω των 86 ετών, σε περιμένουμε για ν’ ανοίξουμε μαζί πανιά!!
evridiki
07-11-2008, 09:50
Συμφωνω με τα παιδια παραπανω....:D
Με μεγαλη μου χαρα να σας πω .....οτι απο την προηγουμενη Τεταρτη ....ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ .....:D
Η χαρα μου ειναι μεγαλη και η εμπειριες που μαζεψα σε αυτους τους 2 μηνες ...ακομα μεγαλητερες ....
evridiki
01-12-2008, 11:40
Με μεγαλη μου χαρα να σας πω .....οτι απο την προηγουμενη Τεταρτη ....ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ .....:D
Η χαρα μου ειναι μεγαλη και η εμπειριες που μαζεψα σε αυτους τους 2 μηνες ...ακομα μεγαλητερες ....
Πολλα συγχαρητηρια!!!!:D Και η παρεα μεγαλωνει....
idimitrakopoulos
01-12-2008, 12:55
και εγω το πήρα! :cool: Έχω να πω τα καλύτερα για τον όμιλο που έκανα τα μαθήματα.
NAOBB: www.naovv.gr και www.skipper.gr
εχουν τρία ιστιοπλοικά, τα δύο φέυγουν απο Βάρκιζα και το τρίτο απο Καλαμάκι οπότε υπάρχει επιλογή για τους μαθητευόμενους. Τα άτομα που κάνουν το μάθημα με πρώτο και κύριο τον Τάκη Βάμιαλη είναι συμπαθέστατα και γνωρίζουν πολύ καλά την ναυτική τέχνη. Πρίν πάω στα μαθήματα ιστιοπλοίας είχα πάρει το δίπλωμα ταχυπλόου και έχω να πώ πως στα ταχυπλόου δεν είχα μάθει τιποτα! Τώρα νιώθω έτοιμος σιγά σιγά να αρχίσω και εγώ τις μικρές αρχικά εξορμήσεις και μετά σιγα σιγά να τις εντείνω.
Καλησπέρα, είμαι από Μυτιλήνη και θέλω να βγάλω δίπλωμα πρώτα για ιστιοφόρο και έπειτα ταχύπλοο.
Ξέρει κανείς τι παίζει; εννοώ απο σχολές, τιμές κλπ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
evridiki
18-12-2008, 11:25
Καλησπέρα, είμαι από Μυτιλήνη και θέλω να βγάλω δίπλωμα πρώτα για ιστιοφόρο και έπειτα ταχύπλοο.
Ξέρει κανείς τι παίζει; εννοώ απο σχολές, τιμές κλπ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλημερα jpav.
Τα μαθηματα για τα δυο διπλωματα ειναι διαφορετικα. Το πρωτο διαρκει 2 μηνες και το αλλο 3 μαθηματα εντοσ εβδομαδας. Υπαρχει αρκετα καλο υλικο σε παλιοτερα ποστ στο αναλογο θεμα για το καθενα. Αν εχεις χρονο, διαβασε τα και οτι απορια υπαρχει με χαρα να βοηθησω.
JACKSPAROW
18-12-2008, 11:34
HI!!GUYS EGO EXW DIPLOMA TAXYPLOOY SKAPHOUS ...KANEI?:)
evridiki
18-12-2008, 11:40
Για πιο λογο αν κανει? Για να ενοικιασεις ιστιοπλοικο οχι. Για να συμμετεχεις σε καποιο αγωνα, αν εχεις γνωστους, και δεν τους ενδιαφερει η νικη, και θες να μαθεις, ναι.
Καλημερα Gpav.
Τα μαθηματα για τα δυο διπλωματα ειναι διαφορετικα. Το πρωτο διαρκει 2 μηνες και το αλλο 3 μαθηματα εντοσ εβδομαδας. Υπαρχει αρκετα καλο υλικο σε παλιοτερα ποστ στο αναλογο θεμα για το καθενα. Αν εχεις χρονο, διαβασε τα και οτι απορια υπαρχει με χαρα να βοηθησω.
Καλημέρα και ευαριστώ για την άμεση αποκριση σου!
Σχολή μου πρότεινε ενας γνωστος οστώσο αυτήν την εποχή είναι κλειστή και ανοιγει απο φεβρουαριο.
Ξέρει κανείς απο τιμές τι παιζουν πάνω κατω;
evridiki
18-12-2008, 12:04
Καλημέρα και ευαριστώ για την άμεση αποκριση σου!
Σχολή μου πρότεινε ενας γνωστος οστώσο αυτήν την εποχή είναι κλειστή και ανοιγει απο φεβρουαριο.
Ξέρει κανείς απο τιμές τι παιζουν πάνω κατω;
Για το ιστιοπλοικο 350-400 και ταχυπλοο 250ευρω
MetroStar
17-01-2009, 14:43
Γειά σας παιδιά, καλώς σας βρήκα στο φόρουμ.
Απο Μάρτιο θα ξεκινήσω μαθήματα για δίπλωμα ιστιοπλοίας στον ΝΟΘ. Το δίπλωμα που παίρνεις ισχύει και στο εξωτερικό? Μπορείς να νοικιάσεις σκάφος και στο εξωτερικό μ αυτό? Και κάτι άλλο. Είδα στου πατέρα μου το δίπλωμα ότι υπάρχουν κατηγορίες όπως στα διπλώματα αυτοκινήτων. Αυτός πχ. έχει μόνο για ακτοπλοίας και υπάρχουν ακόμη και αγωνιστική ιστιοπλοία και ωκεανοπλοία. Τι διαφορές υπαρχουν πρακτικά ? Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το που μπορείς να πας με το σκάφος σου όταν έχεις δίπλωμα ακτοπλοίας ή οι κατηγορίες αυτές είναι μόνο για σένα και για το τι μαθήματα έχεις κάνει και τι γνώσεις έχεις?
Ευχαριστω.
MetroStar
19-01-2009, 01:19
Άντε ρε παιδιά κανείς? :)
Φιλαρακι ...καλο ειναι να διαβαζεις κανα 2 ποστ πριν την ερωτηση μιας και ολλες σου οι αποριες εχουν απαντηθει σε αυτο το ιδιο θεμα ....
Εν παση περιπτωση ...
Το διπλωμα που σου δεινει μια σχολη ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ειναι ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ....που συμαινει οτι αν εχεις τασεις αυτοκτονιας περνωντας το διπλωμα μπορεις να πας να περασεις Ατλαντικο ...το οτι θα πνηγεις ειναι σηγουρο ....... αλλα θα το κανεις νομιμα !:D
Το ποσο θα ανοιχτεις στην θαλασσα υπαρχει περιορισμος απο το σκαφος καταβαση (αν δεν κανω λαθος ) απο τα σωστικα του !Αν καλυπτει τα απετουμενα .....ωρα καλη στην πρυμνη σου .....και αερα στα πανια σου !
Το διπλωμα αν καλυπτεται στο εξωτερικο ...ειναι μεγαλη συζητιση .... που εχει γινει και εδω μεσα ...Η τελικη καταλιξη ηταν οτι ΑΝ το διπλωμα αναγραφει τα στοιχεια σου και στα Αγγλικα θα το δεχτουνε ....
Γενικα υπαρχει μια γκριζα ζωνη στο θεμα ...Απο την αλλη ..αν ο αλλος ειναι να παρει λεφτα ...θα στο νοικιασει οπως και να εχει ...Εδω εμεις τα δινουμε τα σκαφη οπως να ναι !!!
evridiki
19-01-2009, 14:19
Γειά σας παιδιά, καλώς σας βρήκα στο φόρουμ.
Απο Μάρτιο θα ξεκινήσω μαθήματα για δίπλωμα ιστιοπλοίας στον ΝΟΘ. Το δίπλωμα που παίρνεις ισχύει και στο εξωτερικό? Μπορείς να νοικιάσεις σκάφος και στο εξωτερικό μ αυτό? Και κάτι άλλο. Είδα στου πατέρα μου το δίπλωμα ότι υπάρχουν κατηγορίες όπως στα διπλώματα αυτοκινήτων. Αυτός πχ. έχει μόνο για ακτοπλοίας και υπάρχουν ακόμη και αγωνιστική ιστιοπλοία και ωκεανοπλοία. Τι διαφορές υπαρχουν πρακτικά ? Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το που μπορείς να πας με το σκάφος σου όταν έχεις δίπλωμα ακτοπλοίας ή οι κατηγορίες αυτές είναι μόνο για σένα και για το τι μαθήματα έχεις κάνει και τι γνώσεις έχεις?
Ευχαριστω.
Καλως ορισες στην παρεα μας!!! Συγγνωμη για την καθυστρηση της απαντησης.... Το διπλωμα ιστιοπλοιας που θα λαβεις -κατοπιν εξετασεων πρακτικων και γραπτων - θα φερει τον τιτλο Αδεια Διακυβερνησης Ιστιοπλοικου Σκαφους. Τι σημαινει αυτο...θα μπορεις να ενοικιασεις σκαφος ιστιοπλοικο εντος χωρας αλλα και εκτος. Αλλωστε το διπλωμα ειναι και στα αγγλικα. Για την συγκριση του διπλωματος με τον πατερα σου μαλλον ειναι ατοπη, διαφορετικη. Τα πραγματα πλεον εχουν αλλαξει. Οσον αφορα το αγωνιστικο μερος μπορεις για καλυτερη πρακτικη και θεωρια στην ιστιοφορια να κανεις αλλους δυο μηνες. Αν και το να συμμετεχεις σε αγωνες εντος Ελλαδας ειναι και θεμα παρεας αλλα και γνωριμιας...μεσω του ομιλου σου για αρχη. Ξεκινα να κανεις τον Μαρτιο και θα τα δεις σιγα σιγα τα υπολοιπα.... Καλο θα ηταν, αν εχεις χρονο, να κοιταξεις λιγο και τα προηγουμενα θεματα..θα σε κατατοπησουν πιστευω. Καλη αρχη με το αθλημα σε λιγους μηνες και φυσικα καλως ηρθες στο nautilia. Θα χαρουμε να σε δουμε και στην πιτα που θα κοψουμε.
ionianskipper
28-01-2009, 21:52
Προς πρωτομπαρκους και εραστές τις ιστιοπλοΐας.
Εφόσον σου άρεσε η ιστιοπλοΐα γιατί είδες κάποιο ρεπορτάζ στην τηλεόραση η γιατί ο κολλητό σου το παίζει πολύ χαι που πήρε δίπλωμα από κάποια σχολή θα πρέπει να ξέρεις ότι θα βρέξεις κώλο για να γίνεις ένας ασφαλής ιστιοπλόος.
Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές σχολές που υποτίθεται σου μαθαίνουν ιστιοπλοΐα είναι όμως έτσι τα πράγματα. Για μένα όχι φυσικά και αυτό δεν θα σου το πουν προτού δώσεις ορισμένα χρήματα για τα πρώτα μαθήματα γιατί αργότερα θα δεις ότι πρέπει να δώσεις πολύ περισσότερα για να μάθεις τα βασικά.
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά δεν θέλω όμως να θίξω ένα θέμα από το οποίο πάρα πολλοί συντηρούν τις οικογένειες τους απλά θα δώσω μια συμβουλή σε όλους ότι η ιστιοπλοΐα είναι χόμπι και όχι επάγγελμα που ορισμένοι το έχουν κάνει.
Προτού πας σε σχολή για να σου δώσει ένα δίπλωμα το καλύτερο είναι να πας πρώτα να κανείς μερικά μίλια με κάποιο φίλο σου για να δεις τι παίζεται στο σκάφος και στην θάλασσα και εφόσον κρίνεις τον εαυτό σου κατάλληλο τότε άνετα προχώρα.
Έχουν δοθεί χιλιάδες διπλώματα πόσοι όμως είναι πραγματικοί ιστιοπλόοι και πόσοι είναι καπεταναίοι του σαββατοκύριακου αυτό μπορείς να το δεις σε κάθε λιμάνι ιδιαίτερα τον Αύγουστο που όλοι γίνονται καπεταναίοι τις παρέας.
pink floyd
29-01-2009, 16:02
Φίλε,ionianskipper, όντως θίγεις ένα μεγάλο θέμα. Επιγραμματικά να σου πω ότι είναι πολλά τα χόμπι που έχουν γίνει επάγγελμα και αυτό δεν θεωρώ πως είναι άσχημο. Εδώ έχουμε τόσα¨λειτουργήματᨨ που τα έχουν κάνει επάγγελμα……κακός φυσικά. Η ιστιοπλο’ί’α υφίσταται και ως ειδικότητα στα ΤΕΦΑΑ παίρνοντας στη συνέχεια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, όπως
και από τα σχολεία της ΕΙΟ.Τώρα για το ποιός είναι ικανός ή όχι να δουλέψει ως προπονητής ή εκπαιδευτής, από τη μία αυτό είναι κ προσωπικό θέμα το κατά πόσο θα ψαχτεί ο καθένας και από την άλλη είναι όπως στα περισσότερα επαγγέλματα. Όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του δεν έχει κ δουλειά!!Η μαύρη τρύπα υπάρχει την έλλειψη ενός ΣΟΒΑΡΟΥ πλαισίου που να ορίζει προϋποθέσεις και όρους λειτουργίας μαζί με προσόντα εκπαιδευτικού προσωπικού και διδακτέας ύλης. Υπάρχει ένας νόμος που αφορά γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης αθλημάτων ,αλλά περιορίζετε μόνο σε κτιριακές προϋποθέσεις!! Φυσικά αναφέρει προσόντα εκπαιδευτών αλλά
είναι πολλά τα παραδείγματα των ¨αλεξιπτωτιστών¨ στο χώρο .Για τη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου δεν αρκεί μόνο η ΓΓΑ αλλά θα πρέπει όλοι οι ιστιοπλο’ι’κοί φορείς να συνεργαστούνε.
Προτιμώ να μην βρίσκω όμιλο γιατί τα στάνταρς θα είναι υψηλά παρά επειδή ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι. Στην πρώτη περίπτωση θα αναγκαστώ να γίνω καλύτερος στη δεύτερη απλά να τα παρατήσω!!!
Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η δουλεία που γίνετε στις περισσότερες σχολές είναι πάρα πολύ καλή και το χρηματικό αντίτιμο, προσιτότατο για τους μαθητές. Τα ίδια χρήματα κοστίζει κ το δίπλωμα ταχυπλόου με πολύ λιγότερες ώρες αλλά και γνώσεις. Τώρα όσον αφορά το πόσο ικανός είσαι μετά το πέρας των μαθημάτων, το παρομοιάζω με το δίπλωμα αυτοκινήτου αλλά και με τις ώρες πτήσης των πιλότων.Τα ευτράπελα που συναντάμε στα λιμάνια δεν οφείλονται τόσο στην ελλιπή εκπαίδευση αλλά στη μαγκία και στην διάθεση επίδειξης των νέων κυβερνητών……Φυσικό είναι να πάρεις μαζί σου άλλες 2 πλώρες στην προσπάθεια σου να δέσεις το 46άρι όταν τελείωσες τη σχολή πριν 2 μήνες με 36άρι!!!Δεν είναι δυνατόν μία σχολή να σου τα μάθει όλα,θα πάρεις τις βάσεις και τον τρόπο να της αμβλύνεις. Άρα οφείλεις και εσύ να έχεις την αυτογνωσία του τι μπορείς κ τι όχι στα πρώτα σου βήματα .Θεωρώ επίσης ότι η πληθώρα των αποφοίτων την έχει, καμία φορά και στον αντίποδα(σιγά μην πάρώ ποτέ σκάφος εγώ…).ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ αλλά βήμα βήμα.
Ας μου επιτραπεί, με την ελάχιστη εμπειρία που διαθέτω, να πω πως θα προτιμούσα το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις πρακτικές εξετάσεις και να κόβονται εκεί παρά στα γραπτά. Βέβαια υπάρχει η άποψη που λέει ότι από εσένα εξαρτάται κ.εκπαιδευτά να τους τα μάθεις καλά και να¨χώνεις¨ όσους λουφάρουν. Δεν διαφωνώ σαυτό, αλλά πολλοί εφισυχάζονται ξέροντας ότι ¨κουτσά στραβά¨θα φτάσουν στο θεωρητικό και μετά τους μένει το διάβασμα!!!
Φίλοι συνιστιοπλόοι,
για την κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα, τα έχουμε ξαναπεί και σε αυτό το θέμα με τα τόσα posts. Η δουλειά που γίνεται στις σχολές είναι σχετικά τίμια παρά τις αρκετές παρατηρήσεις που θα είχα να κάνω προσωπικά (για παράδειγμα η απλή μετάβαση στην ταβέρνα της σαλαμίνας και επιστροφή στο χρόνο του οκταώρου εκπαίδευσης σε ένα σύνολο περίπου 70 ωρών εκπείδευσης είναι μεγάλη χασούρα, παρά το γεγονός ότι μου αρέσει και η παρέα και οι μπύρες). Το γεγονός ότι με την έλλειψη κάποιου άλλου σοβαρότερου θεσμικού πλαισίου η διαδικασία αυτή από απλή εισαγωγή στην ιστιοπλοία ανοιχτής θάλασσας, που είναι στην πραγματικότητα, έχει αναχθεί σε πιστοποίηση ικανότητας διακυβέρνησης σκάφους είναι ιδίωμα της ρηχής ελληνικής πραγματικότητας, η οποία ας σημειωθεί είναι ακόμα πιο ρηχή στην αντίστοιχη πιστοποίηση για ταχύπλοα σκάφη (το δίπλωμα μην ξεχνάμαι λαμβάνεται με εκπαίδευση και εξέταση σε βαρκάκι-μπανιέρα και έχει ισχύ για καραβάκια 15 μέτρων). Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμαι ότι, παρά το φυσικό περιβάλλον που έχουμε γύρω μας, η ιστορία της εκπαίδευσης στη θάλασσα σε αστικό περιβάλλον είναι υπόθεση λίγων δεκαετιών!
Αυτά τα έχουμε ξαναπεί. Νομίζω όμως ότι η αγορά ωριμάζει με τα χρόνια. Αισθάνομαι ότι έχει έρθει η ώρα που θα μπορούσαν να παρασχεθούν αναβαθμισμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης, ανεξάρτητες από το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο, για αυτούς που το επιθυμούν και πλέον γίνονται περισσότεροι. Οι υπάρχουσες σχολές γνωρίζουν την ιστιοπλοία σε αρκετό κόσμο, ήρθε ίσως η ώρα να καλυφθεί το κενό της πραγματικής εκπαίδευσης για αυτούς που πραγματικά το επιθυμούν και συνειδητά το θέλουν, αφού έχουν ήδη περάσει από το στάδιο της γνωριμίας. Το κόστος φυσικά θα είναι πολλαπλάσιο, το κοινό στην αρχή πολύ λίγο (αλλά ίσως με καλές προδιαγραφές) αρκεί νομίζω να το συνειδητοποιήσουν οι επαγγελματικά ασχολούμενοι με το χώρο και να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα. Μια δειλή παρουσίαση σχολής με υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ίσως, γιατί όχι, πιστοποίηση αναγνωρισμένων φορέων με παγκόσμια εμβέλεια, νομίζω ότι θα έβρισκε σιγά σιγά το κοινό της.
ionianskipper
29-01-2009, 23:30
Το θέμα όντως είναι πολύ μεγάλο γι αυτό θα προσπαθήσω να μην θίξω κανέναν που έχει άμεσο συμφέρον από την όλοι υπόθεση.
Το θεσμικό πλαίσιο είναι στον αέρα και μόνον από το γεγονός ότι στις εξετάσεις για τα διπλώματα ιστιοπλοΐας δεν παρίσταται με εκπροσωπώ της η ΓΓΑ
Από τις τελευταίες πληροφορίες που έχω η ΓΓΑ θα αλλάξει τον τρόπο εξέτασης και παρακολούθησης μαθημάτων με κάτι αντίστοιχο που γίνετε με τα διπλώματα ταχυπλόου και οι σχολές ιστιοπλοΐας θα παραδίδουν μόνο μαθήματα και όχι διπλώματα τα οποία θα δίνονται μόνον μετά από εξετάσεις στο λιμεναρχείο.
Τώρα θα μου πεις λύθηκε το πρόβλημα ΟΧΙ γιατί ξέρουμε από την αρχή τι θα γίνεται και με αυτήν την αλλαγή.
Έχω προσωπική άποψη από περίπτωση που για δίπλωμα ταχύπλοου αντί να παραστεί ο υπευθύνως αξιωματικός του λιμενικού που είναι ορισμένος γι αυτή την δουλειά ήταν με κανονική άδεια να έρθει να κάνει τις εξετάσεις ο αξιωματικός υπηρεσίας που ήταν εκείνη την ημέρα υπηρεσία .
Εγώ δεν μιλάω για τέτοιες καταστάσεις αλλά να προσλάβει το λιμενικό νέα άτομα που τελειώνουν την Γυμναστική Ακαδημία με ειδικότητα ιστοιοπλοου και να τα έχει μόνον να κάνουν τις εξετάσεις.
Να δίνονται βεβαιώσεις από τις σχολές για πραγματικά μίλια και όχι σε πόσες ταβέρνες πήγαμε.
Πάντως ας μου απαντήσει κάποιος εκπαιδευτής από σχολή γιατί προτιμούνται πάντα οι ίδιες συγκεκριμένες ταβέρνες στην Σαλαμίνα μήπως είναι κάτι που δεν το ξέρουμε.
Ας με ενημερώσει κάποια σχολή όποια θεωρείτε καλύτερη στο χωρο από το σύνολο τον μαθητών της πόσοι σε ποσοστό απέτυχαν στις εξετάσεις και γιατί.
Προσωπικά εάν ήμουν εξεταστής θα έδινα δίπλωμα μόνον σε αυτόν που θα μπορούσε να ξεκινήσει το σκάφος από τον ντοκο με 2-3 μποφόρ το λιγότερο χωρίς να κάνει ζημιά να αγκυροβολήσει επιτυχώς έξω από το λιμάνι και να ξαναδέσει στην ίδια θέση χωρίς να χρησιμοποιήσει την μηχανή.
Υπάρχουν πάρα πολύ αλεξιπτωτιστές στο χώρο με αποτέλεσμα οι απλοί ναύτες να νοιώθουν λίγο άβολα .
Επιμένω και πάλι ότι η υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν εάν θέλουμε να δούμε μετά από χρόνια τα παιδιά μας να είναι έτοιμα για διάπλους μεγάλων αποστάσεων αλλά και διεθνείς διακρίσεις.
Το θέμα μεγάλο, αλλά η αντιγραφή μεθοδολογίας επιτυχημένης στο εξωτερικό θα ήταν η απλή και στέρεη βάση εκκίνησης.
1-2 παρατηρήσεις στις σωστές επισημάνσεις του φίλου ionian skipper
Αυτοί που τελειώνουν τη ΓΑ με ειδικότητα ιστιοπλοίας κατά τεκμήριο δεν έχουν καμία σχέση με την ανοιχτή θάλασσα και πολύ ορθά. Η ιστιοπλοία σαν άθλημα είναι το αντικείμενο της ειδίκευσής τους και η εκπάιδευση νέων παιδιών σε αυτό. Αν και εκεί έχω παρατηρήσεις για τις γνώσεις που παίρνουν σχετικά με αυτό το αντικείμενο, το βέβαιο είναι ότι στην ανοιχτή θάλασσα μιλάμε κατ΄αρχήν για καράβια και μετά για άθληση. Στην Ελλάδα έχουμε απόλυτη ειδίκευση στο να τα κάνουμε όλα σαλάτα, οπότε το χώρο της εκπαίδευσης στη ναυτοσύνη μικρών σκαφών, ταχύπλοων ή ιστιοπλοικών, λυμαίνεται όποιος προλάβει.
Η απάντηση για τις ταβέρνες είναι απλή .... εκεί βολαεύει από πλευράς απόστασης - κατάστασης θάλασσας. Βέβαια όπου και εάν βόλευε, η σχέση την οποία υπονοείς θα έβρισκε εύφορο έδαφος να δημιουργηθεί!
Ναι οι σχολές δεν κόβουν κανέναν, αλλά δεν θα ήταν ο ρόλος τους να κόβουν .... θα ήταν άδικο εξ' αρχής. Η διαδικασία εξέτασης δεν διασφαλίζεται ούτε εντός ομίλων ούτε εντός ΛΣ ούτε με παιδιά της ΓΑ. Ο εξεταστής πρέπει να έχει την πιστοποίηση ανεξάρτητου φορέα να έχει περάσει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης πρώτα αυτός + αποδεδειγμένη εμπειρία και να λειτουργεί κάτω από την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό ... ασ δούμε τις διαδικασίες της RYA ή του αντίστοιχου Αμερικάνικου φορέα και ας τις αντιγράψουμε, αλλάζοντας στοιχεία για την εναρμόνιση και μόνο και όχι για την κατακρεούργηση!
ionianskipper
30-01-2009, 18:01
Μετά και τις εύστοχες παρατηρήσεις του φίλου Jerry p που συμφωνώ απόλυτα
πιστεύω ότι ο κάθε ψαγμένος μελλοντικός ιστιοπλόος θα προσέξει πάρα πολύ καλά σε ποια σχολή η φορέα θα πρέπει να στοχεύσει για να μάθει τα μυστικά τις ιστιοπλοΐας.
Εύχομαι σε όλους καλές πλεύσεις με καλούς εκπαιδευτές και ούριο άνεμο στα πανιά τους
Spyros87
03-03-2009, 14:38
Εγω παντως γραφτηκα στον Ιστιοπλοικο ομιλο πατρων, στην 63 σειρα που ξεικινα τα μαθηματα απο βδομαδα! εχω ακουσει πολυ καλα λογια για τον εκπαιδευτη! Καλες και ασφαλεις πλευσεις να εχουμε!!!!
pink floyd
04-03-2009, 20:28
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στη "λύση" της ΓΓΑ όσο κ του λιμεναρχείου.Η πρώτη δεν έχει ιδέα τι εστί ιστιοπλο'ί'α,το βλέπουμε εξάλλου και από τους νόμους της.Όσο για το λιμεναρχείο δεν θεωρώ ότι είναι ικανό να
προσδώσει περισσότερο ουσιαστικό κύρος στα πτυχία,μόνο τυπικό!!!Τώρα αυτό για το λύσιμο,αγκυροβολία και δέσιμο χωρίς μηχανή,σίγουρα είναι κάτι που στην ιστιοπλο'ι'κή διαδρομή όλων μας θα το βρούμε μπροστά μας και απαιτείται να εξασκούμαστε,αλλά είναι αστείο να το βάλουμε ως προϋπόθεση!!!Τέλος,σίγουρα οι Άγγλοι μπορεί να έχουν ένα πολύ καλό δομημένο πλαίσιο,αλλά ας μου επιτρέψετε να πιστεύω,με όσα έχω δει,ότι δεν είναι καλύτεροι ναύτες από εμάς.
Σκεφτείτε το πόσοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο και πόσοι στη θάλασσα!!!
pink floyd
07-03-2009, 16:54
Επανέρχομαι,σαφώς και χρειάζεται ένα ουσιαστικό πλαίσιο,τόσο για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά κυρίως για ξεσκαρτάρισμα των''αλεξιπτωτιστών”. Το θέμα δεν είναι αν νιώθουν άβολα ή βολικά οι "ναύτες" αλλά το άθλημα και ο χώρος δεν προοδεύει όσο αυτοί υπάρχουν. Εξέλιξη έχεις μόνο όταν αφιερώνεις πολύ χρόνο σε κάτι και ο απλός ιδιοκτήτης ενός σκάφους που τυγχάνει να κάνει και μια σχολή, δεν τον έχει και ας έχει τις γνώσεις.Μόνο όταν μπεις στο "παιχνίδι" της ελεύθερης αγοράς "αναγκάζεσαι" να εξελιχθείς. Αν μη τι άλλο, άδεια ασκήσεως απαιτούμενη σε όλους όσους εκπαιδεύουν. Δεν χρειαζόμαστε καμία rya. Το ήθος και η προσήλωση που επιδεικνύει το σύνολο των Ελλήνων εκπαιδευτών είναι πολύ υψηλό. Το άθλημα δεν είναι μόνο αυτοδιαιτητούμενο αλλά και αυτοδιαχειριζόμενο σε μεγάλο βαθμό.Η συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται γνωρίζουν καλά το τι μπορούν να κάνουν και μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Δεν έχω δει κανέναν ΤΕΦΑΑ-τζη να βγαίνει με το καλημέρα και να κάνει σχολές αν προηγουμένως δεν έχει "ψηθεί". Αντιθέτως έχω δει πολλούς Άγγλους να τα κάνουν μαντάρα στα λιμάνια!!!! Θα διαφωνήσω κάθετα για το πόσο ικανά είναι τα παιδιά των ΤΕΦΑΑ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ομίλους και στο τρίγωνο. Μην ξεχνάτε ότι εκεί μιλάμε για το κάθε αυτού άθλημα που διέπεται από προπονητικές και παιδαγωγικές αρχές, τις οποίες και διδάσκονται.Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι η ιστιοπλοΐα μαθαίνεται στα θρανία, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων η κάθε αυτού γνώση έρχεται από την ενασχόληση και την τριβή. Όσο για το λιμεναρχείο,ας μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι αν και τα διπλώματα ταχύπλοου δίνονταν από ναυτικούς ομίλους, σίγουρα οι κάτοχοί τους θα είχαν περισσότερη ναυτοσύνη. Δεν επικρίνω τους ανθρώπους που έχουν επωμιστεί το δύσκολο έργο της θαλάσσιας αστυνόμευσης αλλά θεωρώ ότι εκεί και αν υπάρχει έλλειμμα σε επίπεδο ναυτοσύνης. Τέλος,σίγουρα μία σχολή με αναβαθμισμένες υπηρεσίες,υψηλότερα standars να προσέφερε πολλά περισσότερα,;όχι μόνο σε γνώσεις αλλά θα προέτεπε και τους υπολοίπους να την”ακολουθήσουν”.Το θέμα του κόστους και ειδηκά στις μέρες μας φαντάζει ανασταλτικό.Το σημείο όπου "πονάνε" οι περισσότεροι όμιλοι είναι στις παρεχόμενες υπηρεσίες μετά το δίπλωμα και αυτό κυρίως στη επαρχία.Τμήμα αρχαρίων για τις βασικές γνώσεις και προχωρημένων για περαιτέρω εξάσκηση.Εδώ όμως είναι που η αρχική επιλογή κάποιον ομίλων να καταφύγουν στη λύση του μη επαγγελματία εκπαιδευτή γυρνάει μπούμερανγκ γιατί πολύ απλά ο έχων μόνο 8 ώρες(2χ4 τα σκ.ως συνήθως) την εβδομάδα να διαθέσει, δεν μπορεί να επεκταθεί σε περαιτέρω τμήματα, σε αντίθεση με τον επαγγελματία που μπορεί να αφιερώσει όλο τον εργασιακό του χρόνο. Δεν είναι τυχαίο εξάλου ότι οι αντικημενικά καλήτερες σχολές αυτή τη στιγμή απασχολούνε εκαπιδευτές που ασχολούντε αποκλειστηκά σχεδόν με την ιστιοπλο'ί'α.
Διευκρινίσεις ....
Οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ είναι επαρκέστατοι και κατάλληλοι για τους ομίλους και τη τρίγωνο. Με την εκπάιδευση διακυβέρνησης σκάφους ανοιχτής θάλασσας δεν έχουν σχέση, εκτός και εάν ασχοληθούν από μόνοι τους.
Φυσικά και δεν βγαίνουν να κάνουν σχολές με το καλημέρα σας και καλά κάνουν, αλλά το να είναι οι ασχολούμενοι υπεύθυνοι και σοβαρότεροι από το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι λύση.
Οι Άγγλοι τα κάνουν μαντάρα στα λιμάνια γιατί στην Ελλάδα ναυλώνεις σκάφος (οι αλλοδαποί) με υπεύθυνη δήλωση για την ικανότητά σου, δηλαδή τρία πουλάκια κάθονται ..., για να μην προσθέσω το αλαλούμ των λιμανιών μας (τα περισσότερα από αυτά δεν χαρακτηρίζονται σαν λιμάνια ούτε με κριτήριο το πρωτόγονο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο).
Η RYA φυσικά δεν μας είναι απαραίτητη, αλλά μην έχοντας κανένα πλαίσιο και υποδομή (διαδικασίες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υλικό κ.λ.π.) τα αντίστοιχα καταξιωμένα πλαίσια φαντάζουν σαν πρότυπα. Μακάρι να αντιγράψουμε ότι μπορούμε και να επεκτείνουμε προς το καλύτερο ... (το άλλο με τον Τοτό σας το είπα??)
Δεν αναφέρομαι στο λιμενικό, γιατί δεν φταίει να του φορτώνουν ότι περισεύει, χωρίς μέσα, εκπαίδευση, υποδομές. Σε κανένα σοβαρό σύστημα το λιμενικό δεν πιστοποιεί γνώσεις, αλλά η πρωτοτυπία είναι ίδιο του κράτους μας.
pink floyd
08-03-2009, 13:41
Φίλε jerry νομίζω ότι λίγο πιο πάνω είχες τις ενστάσεις όσον αφορά την πληρότητα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ και για το τρίγωνο,γιαυτό και το έθιξα.
Έχω κάνει μια εκτενέστερη αναφορά και παράθεση προτάσεων στο forum του
istioploos.gr και στο θέμα ''κανονισμός προπονητών''.Όπως προανέφερα σαφ-
ώς και ο χώρος χρήζει ενός ουσιαστικού και ρεαλιστικού πλαισίου τόσο για ομ-
ίλους όσο και για εκπαιδευτές-προπονητές.Η πλάκα όμως είναι ότι κάθε λίγο
και λιγάκι εμφανίζονται νόμοι που υποτίθεται ότι θα θωρακίσουν το άθλημα,
αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να τα κάνουν μπάχαλο!!!Με χαρά διάβα-
σα στο site της ομοσπονδίας ότι ορίστηκε επιτροπή που θα προτείνει την αλλαγή του πρόσφατου νόμου περί προπονητών.Ελπίζω να υπάρξει και ανάλογη κίνηση για αυτόν που ορίζει προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σχολών και ομίλων ο οποίος δεν κάνει κανέναν απολύτως διαχωρισμό για τα
ιδιαίτερα αθλήματα(indoor kai outdoor).Ξοδεύουμε λοιπόν χρόνο και σκέψη για
να καταφέρουμε να αλλάξουμε διατάξεις,ενώ θα μπορούσαμε να τις προλάβου-
με.
Φίλοι θαλασσινοί και μη, να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω για τους λόγους που οι "Άγγλοι" δείχνουν/είναι άσχετοι όταν προσπαθούν να δέσουν στα ελληνικά λιμάνια. Απλούστατα, στερούνται αντίστοιχης πείρας, μιας και οι περισσότεροι μαθαίνουν ιστιοπλοΐα όσο είναι μικροί σε ανοικτά σκάφη και όταν αναβαθμίζονται στα καμπινάτα είτε χρησιμοποιούν μαρίνες με έτοιμα αγκυροβόλια είτε πασσάλους, πολλές φορές μάλιστα δεν έχουν καν περασμένη την καδένα στον εργάτη! Αντίθετα, στην ελληνική πραγματικότητα λόγω παντελούς έλλειψης επάκτιας υποδομής περισσότερο κινδυνεύεις φουνταρισμένος παρά εν πλω.
pink floyd
15-03-2009, 10:14
Tο θέμα μας δεν είναι οι "Αγγλοι",η αναφορά έγινε λόγο RYA.Σε καμία περίπτωση δεν είμαι σε θέση να αμφισβητήσω την παράδοση,τις ικανότητες ούτε και το σύστημα των Άγγλων.Μου έχει πεί φίλος που έχει πάρει το πτυχίο απο rya πόσο εξονυχιστική και πολύωρη ήταν η εξέταση.Η δική
μου"ένσταση" είναι στο ότι σχεδόν πάντα καταφεύγουμε στην έτοιμη λύση,χωρίς αυτό να είναι 100% λάθος.Απλά ακόμα και αυτό το"τέλειο"σύστημα
δείχνει να έχει κενά.Το ότι πλαγιοδετούνε και προφανώς δεν χρησιμοποιούν
πολύ την άγκυρα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το γνωρίζουν και να γίνονται
τόσο επικίνδυνοι στα λιμάνια.Κάνω λάθος????
Φίλοι θαλασσινοί και μη, να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω για τους λόγους που οι "Άγγλοι" δείχνουν/είναι άσχετοι όταν προσπαθούν να δέσουν στα ελληνικά λιμάνια. Απλούστατα, στερούνται αντίστοιχης πείρας, μιας και οι περισσότεροι μαθαίνουν ιστιοπλοΐα όσο είναι μικροί σε ανοικτά σκάφη και όταν αναβαθμίζονται στα καμπινάτα είτε χρησιμοποιούν μαρίνες με έτοιμα αγκυροβόλια είτε πασσάλους, πολλές φορές μάλιστα δεν έχουν καν περασμένη την καδένα στον εργάτη! Αντίθετα, στην ελληνική πραγματικότητα λόγω παντελούς έλλειψης επάκτιας υποδομής περισσότερο κινδυνεύεις φουνταρισμένος παρά εν πλω.
Στην Αγγλια αλλα και σε ολες τις χωρες που εχουν παλυρριακα λημανια η πρυμοδετηση ειναι απλα αδυνατη!
Καλώς σας βρήκα...
ΝΑΟΚΘ 11/2001
emmanoss
27-03-2009, 12:13
Διπλ. Ιστιοπλοιας ανοικτης θαλασσας του Ι.Ο.Η. (Ηρακλειου) 1994..
Σας χαιρετω ολους και πρεπει να πω οτι στο συγκεκριμενο θεμα βρηκα πολλες χρησιμες πληροφοριες .
Εχω διπλωμα ιστιοπλοιας ανοιχτης θαλασσης απο τον Ν.Ο.Γ.Κ [ναυταθλητικο ομιλο Γαζιου κρητης ] απο το 2006 . Μου αρεσει η θαλασσα η ιστιοπλοια και τα μακρινα ταξιδια δυστιχος ομως δεν εχω καταφερει ακομα να κανω ενα μακρινο ταξιδι .
Την καλησπερα μου σε όλους τους συμπλωτήρες....
να εκφρασω και εγω την γνώμη μου με την μικρή μου πειρα.
Η διακυβέρνηση Ιστ/κου σκάφους έχει 2 σκέλη.
Πρώωση με πανιά.
Πρώωση με μηχανή.
Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να γίνεται η εξέταση και η πιστοποίηση για την απόκτηση διπλώματος από ανεξάρτητη αρχή πχ Λιμενικό ή αλλος φορέας ο οποίος θα εξετάζει όλες τις παραμέτρους ΕΚΤΟΣ της πλεύσης των με πανιά. Η σχολή απλά θα πιστοποιεί οτι γνωρίζεις να κινηθείς κ με πανιά,
για όλα τα άλλα ΔΚΑΣ πορεία σωστικά εγγραφα κτλ θα πρεπει να δίδεται έγκριση κ πιστοπόιηση από ανεξάρτητη αρχή.
Οπως είναι τώρα η κατάσταση είναι σαν να δίνεις εξετάσεις για διπλωμα αυτοκινήτου και τα σήματα να τα δίνεις στην σχολη που κάνεις μαθήματα, εκεί που εισαι δηλαδή πελάτης. Δυστυχώς λόγω της πελατειακής σχέσης με τις σχολές οι εξετάσεις δεν μπορεί να είναι αδιάβλητες.(Ας μην κάνουμε πανω σε αυτό κουβέντα για την περίπτωση να έχεις μπατζανακη στο λιμεναρχείο ή το εξεταστικό κέντρο)
Στις σχολές υπάρχουν πολλα σενάρια που μπορει να σου τύχουν.Να είσαι ο μόνοσ μαθητής στο σκάφος που θέλει να μάθει και όλοι οι υπόλοιποι να είναι παραλίες, να είναι ο εκπαιδευτής παραλίας κτλ. Όλα τα παραπάνω με κατάλληλες αποφάσεις υπάρχει περίπτωση να αντιμετοπιστούν πχ να πάς με άλλη σειρά ή αλλο σκάφος του ιδίου ομιλου η να αλλάξεις όμιλο κτλ...
Απο την εμπειρία μου, παρα πολυ μεγάλο ποσοσστό όταν νοικίαζει σκάφος δεν γωρίζει τα βασικά του ΔΚΑΣ. Όσο για το ΄θεμα του λιμενισμού είναι το μεγάλο αγκάθι και το ποιό δύσκολο στην πράξη. Πολλές σχολες δεν σε αφήνουν να πιάσεις τιμόνι για να δέσεις φοβούμενοι τις ζημιές και δίνουν στο βάρος στα τακ και το τέλειο τριμμάρισμα.
Για να βάλω και εδώ μια τελευταία γραμμή θα έπρεπε οι σχολές να δίνουν εξίσου βάρος στην ναυτιλια και το πως δένεις λύνεις σε ένα λιμάνι και αυτό να εξετάζεται από μια ανεξάρτητη αρχή, ας ήμαστε σίγουροι για τα στοιχειώδη.
Φιλικά Σπύρος
Επειδή έχω λίγο μπερδευτεί με την ανάγνωση όλου του post.
Δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης χρειάζεται μόνο για την ενοικίαση επαγγελματικού ιστιοπλοϊκού?
Εάν κάποιος έχει ένα δικό του ιστιοπλοϊκό, δεν χρειάζεται δίπλωμα για να ταξιδέψει?
Ερωτάω γιατί έχω σκοπό να πάω για δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης επειδή πρόκειται να αποκτήσω ένα 6,5μ ιστιοπλοϊκό και όχι για να νοικιάσω ένα σκάφος.
Spyros87
08-04-2009, 16:38
Διπλωμα χρειαζονται μονο τα ταχυπλοα. Για να αποκτησεις δικο σου ιστιοπλοικο δεν χρειαζεται.
Spyros87
08-04-2009, 17:40
ΤΑ διπλωματα που δινουν οι σχολες ιστιοπλοιας ειναι αθλητικα διπλωματα ουσιαστικα και ειναι πιστοποιημενα απο τη γενικη γραμματεια αθλητισμου και τιποτα παραπανω για να ακριβολογησω
pink floyd
08-04-2009, 18:44
Μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ως αθλητικά γιατί οι όμιλοι που τα δίνουν οφείλουν να είναι αναγνωρισμένοι από αυτή,αλλά δεν είναι κ δελτίο αθλητού!!
Εξάλλου η ισχύς τους έχει να κάνει κ με τις λιμενικές αρχές.Τώρα για το τι εί-ναι "σωστό" και τι "λάθος".....ας μην ξανανοίξουμε την ίδια κουβέντα!!!
Όσο για κάποια σχόλια που διάβασα σε προηγούμενες αναφορές,είναι όντως απαράδεκτο να μην πιάνεις τιμόνι και ειδικά σε τμήμα αρχαρίων και αδυνατώ
να το πιστέψω!!!Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει γιαυτό και αν κάποιοι φοβούνται το καινούργιο σκάφος,ας μην το βάζαν για σχολές!!!Είναι άτοπο και
απο εκπαιδευτικής άποψης,για όσους γνωρίζουν τον ορισμό της εκπαίδευσης!!!
Όταν στο προτελευταίο μάθημα έμεινα τελευταίος έξω απο την πασαρέλα λέγοντας:λύστε εσείς και θα πηδήξω εγώ....η ερώτηση τους ήταν:μα καλά μας
εμπιστεύεστε???και ήμουν άκρως ειλικρινής:θέλοντας και μή οφείλω να σας εμπιστευτώ,γιατί αλλιώς αυτοακυρώνομαι!!!Μπορεί να τους ακολούθησα με το
φουσκωτό,αλλά η αυτοπεποίθηση που πήραν θεωρώ ότι τους τους βοήθησε πολύ ώστε να συνεχίσουν κ μετά το δίπλωμα.
Διπλωμα χρειαζονται μονο τα ταχυπλοα. Για να αποκτησεις δικο σου ιστιοπλοικο δεν χρειαζεται.
Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να βγάλω το δίπλωμα μόνο και μόνο για τις γνώσεις που θα αποκτήσω, μιας και δεν είναι υποχρεωτικό.
Γιατί δεν θέλω να λέω κάποια στιγμή στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.
Μπορεί να γνωρίζω ιστιοσανίδα αλλά από την ιστιοσανίδα στο ιστιοπλοϊκό υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση.
Spyros87
08-04-2009, 23:40
Φιλε cataman η αληθεια ειναι οτι μαθαινεις πολλα χρησιμα πραγματα στα μαθηματα (αν φυσικα πεσεις σε καλο εκπαιδευτη) και αποκτας σφαιρικες γνωσεις γυρω απο το αντικειμενο που δεν σου δινει μονο η εμπειρια με τη θαλασσα. Η απαντηση μου αφορουσε μονο το τυπικο κομματι του αν χρειαζεται διπλωμα για να αγορασεις σκαφος. Κατα τ αλλα συμφωνω μαζι σου και καλα κανεις και θα το βγαλεις.
Παναγιώτης
09-04-2009, 00:19
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω για το τυπικό του θέματος φίλε Spyros87. Χρειάζεται άδεια διακυβέρνησης ιδιωτικού πλοίου
αναψυχής (από όμιλο ή σχολή με άδεια της νομαρχίας) και για να κυβερνήσεις ιστιοφόρο πλοίο και ας είσαι ο ιδιοκτήτης του, δεν είναι αθλητικές άδειες.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν 1940/1991 (μπορείς να δεις το ΦΕΚ εδώ http://www.yen.gr/php/download_xitem.php?xitem=30101/n1940_fek40_91.pdf :
" 1. Με άδεια του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία σχολείων προς εκπαίδευση υποψηφίων για την απόκτηση άδειας κυβερνήτη πλοίου αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μέχρι 100 ΚΟΧ, σε ιστιοπλοϊκούς και ναυτικούς ομίλους ναυταθλητικά σωματεία και συλλόγους, καθώς και ιδιωτικές σχολές ιστιοπλοϊας, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα."
Βέβαια στη δεύτερη παράγραφο λέει ότι την εποπτεία των σχολών την έχει το ΥΕΝ αλλά δεν ξέρω πως ασκεί την εξουσία αυτή.
Ο παραπάνω Νόμος συμπληρώθηκε με το Άρθρο 9 του Ν 2743/1999 ( το ΦΕΚ μπορέις να το δεις εδώ http://www.yen.gr/php/download_xitem.php?xitem=24828/n_fek211_99.pdf ):
"3. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζεται ημερομηνία, μετά την παρέλευση της οποίας δεν είναι δυνατή η διακυβέρνηση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής χωρίς την κατοχή της σχετικής άδειας κυβερνήτη."
Και για να μην έχουμε απορίες τι είναι ο Κυβερνήτης από το άρθρο 1 (Ορισμοί) του ίδιου Νόμου:
"ζ) "Κυβερνήτης": αα) Για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής: Το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή ο επιβάτης, που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, το οποίο μπορεί να εκναυλώνεται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σύμφωνα με το νόμο αυτόν.
ββ) Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής: Το πρόσωπο το οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση του πλοίου και διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία. Ο κυβερνήτης έχει όλες τις αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και ευθύνες που προβλέπονται για τον πλοίαρχο."
Από το ίδιο άρθρο ο ορισμός για το πλοίο αναψυχής:
"α) "Πλοίο αναψυχής": Κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων, το οποίο, είτε διαθέτει είτε όχι χώρους ενδιαίτησης, έχει τη δυνατότητα, από τη γενική κατασκευή του, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης."
Δηλαδή πιάνε ακόμα και βάρκες!!!
pink floyd
09-04-2009, 08:27
Όπως και εσύ θα γνωρίζεις το ΥΕΝ όχι μόνο δεν ασκεί καμία εποπτεία,αλλά και "πλαίσιο" ίδρυσης και λειτουργίας(που εδώ είχα διαβάσει)είναι στον αέρα.Σε
επικοινωνία μου με το ΥΕΝ πρό εξαμήνου μου είπανε ότι την εποπτεία την έχει
η ΓΓΑ, αν και θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει και αυτό το θέμα!!!
Το θέμα δεν είναι το ποίος ασκεί την εποπτεία,αλλά οι νόμοι που καθορίζουν
τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των σχολών να είναι προσαρμοσμένοι στις ρεαλιστικές απαιτήσεις.Ο παρών νόμος το μόνο που ζητά είναι κτιριακές εγκαταστάσεις ανάλογες των γυμναστηρίων και τίποτα περισσότερο!!!Είναι εξωφρενικό να απαιτούνε 100τ.μ + 4ντουζιέρες + 2 αποδυτήρια για μία σχολή ανοιχτής θάλασσας!!!Βέβαια ο νόμος λέει ότι υπερισχύουν οι προδιαγραφές που
θέτει και η οικία ομοσπονδία.....αλλά όπως φαίνεται η δική μας δεν ενδιαφέρετε,κάτι που το χρησιμοποιούν και ως άλλοθι στη ΓΓΑ,λέγοντας ότι
κατά τη σύνταξη του νόμο,που τώρα εφαρμόζετε,ερωτήθει η ΕΙΟ για τυχόν
διορθώσεις-επισημάνσεις και δεν έλαβε απάντηση.Η πλάκα είναι ότι ακόμα και
οι ίδιοι που φτιάξανε το νόμο,ακόμα και αυτοί που καλούντε να τον εφαρμόσουν,τα αρμόδια όργανα της κάθε νομαρχίας,αντιλαμβάνονται το "ηλίθιο" του θέματος.....αλλά πλέον είναι νόμος!!!
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω για το τυπικό του θέματος φίλε Spyros87. Χρειάζεται άδεια διακυβέρνησης ιδιωτικού πλοίου
αναψυχής (από όμιλο ή σχολή με άδεια της νομαρχίας) και για να κυβερνήσεις ιστιοφόρο πλοίο και ας είσαι ο ιδιοκτήτης του, δεν είναι αθλητικές άδειες...........................
"3. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζεται ημερομηνία, μετά την παρέλευση της οποίας δεν είναι δυνατή η διακυβέρνηση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής χωρίς την κατοχή της σχετικής άδειας κυβερνήτη."
....................
"α) "Πλοίο αναψυχής": Κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων, το οποίο, είτε διαθέτει είτε όχι χώρους ενδιαίτησης, έχει τη δυνατότητα, από τη γενική κατασκευή του, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης."
Φίλε Παναγιώτη, ο φίλος Spyros87 εννοεί, από ότι κατάλαβα, ότι το 6,5μ ιστιοπλοϊκό, όπως ανέφερα, δεν θεωρείτε πλοίο αναψυχής, οπότε δεν απαιτείτε και δίπλωμα, μιας και από 7μ και άνω θεωρούνται πλοία αναψυχής βάση του νόμου.
Spyros87
09-04-2009, 14:30
Επειδη και εγω τωρα ολοκληρωνω τα μαθηματα ιστιοπλοιας, μπορω να ρωτησω τον εκπαιδευτη να μου πει λεπτομερως τι ισχυει για να ειμαστε σιγουροι. Κραταω μια μικρη επιφυλαξη...
(παρεπιπτοντως το Σαββατο θα ειμαι στον αγωνα Θυσιας Πατρα-Μεσολογγι αν υπαρχει κανενας απο εδω που θα συμμετασχει...:D)
αναψυχής (από όμιλο ή σχολή με άδεια της νομαρχίας) και για να κυβερνήσεις ιστιοφόρο πλοίο και ας είσαι ο ιδιοκτήτης του, δεν είναι αθλητικές άδειες.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν 1940/1991 (μπορείς να δεις το ΦΕΚ εδώ http://www.yen.gr/php/download_xitem.php?xitem=30101/n1940_fek40_91.pdf :
" 1. Με άδεια του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία σχολείων προς εκπαίδευση υποψηφίων για την απόκτηση άδειας κυβερνήτη πλοίου αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μέχρι 100 ΚΟΧ, σε ιστιοπλοϊκούς και ναυτικούς ομίλους ναυταθλητικά σωματεία και συλλόγους, καθώς και ιδιωτικές σχολές ιστιοπλοϊας, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα."
Βέβαια στη δεύτερη παράγραφο λέει ότι την εποπτεία των σχολών την έχει το ΥΕΝ αλλά δεν ξέρω πως ασκεί την εξουσία αυτή.
Ο παραπάνω Νόμος συμπληρώθηκε με το Άρθρο 9 του Ν 2743/1999 ( το ΦΕΚ μπορέις να το δεις εδώ http://www.yen.gr/php/download_xitem.php?xitem=24828/n_fek211_99.pdf ):
Και για να μην έχουμε απορίες τι είναι ο Κυβερνήτης από το άρθρο 1 (Ορισμοί) του ίδιου Νόμου:
"ζ) "Κυβερνήτης": αα) Για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής: Το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή ο επιβάτης, που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, το οποίο μπορεί να εκναυλώνεται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σύμφωνα με το νόμο αυτόν.
ββ) Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής: Το πρόσωπο το οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση του πλοίου και διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία. Ο κυβερνήτης έχει όλες τις αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και ευθύνες που προβλέπονται για τον πλοίαρχο."
Από το ίδιο άρθρο ο ορισμός για το πλοίο αναψυχής:
Παναγιώτη διατηρώ κάποιες αμφιβολίες για την υποχρέωση σχετικής άδειας για ιστιπλοικά ιδιωτικά. Δεν έχω δει πουθενά τη σχετική Υπουργική απόφαση που αναφέρει ο νόμος. Φυσικά δεν μου έχει ζητηθεί ποτέ σχετική άδεια, ακόμα και όταν έπαιρνα απόπλου.
Καλησπερα και απο εμενα για το θεμα που συζητατε δεν γνωριζω πολλα παντος νομιζω οτι ειναι απαραιτητη η κατοχη διπλωματος ιστιοπλοιας για σκαφοι ανω των 7 μετρων. Παρολα αυτα η αποκτηση αυτου του διπλωματος δεν σημαινει οτι ο/η κατοχος του εχει της απαιτουμενες γνωσεις , εαν το συγκεκριμενο διπλωμα δεν συνοδευεται απο την αναλογη εμπειρια που αποκτατε κυριος απο της ωρες που εχει στην θαλασσα .
Οσο για το ποιος ειναι ο αρμοδιος για την εποπτεια των σχολων ενα ειναι σιγουρο , αν ω μη γεννητο συμβει καποιο ναυτικο ατυχημα με υπαιτιοτητα απο λαθος η απο παραληψη καποιας σχολης τοτε ολοι μα ολοι θα δηλωσουν αναρμοδιοι και θα αποθεσουν τις ευθηνες τους ως μπαλακι απο εδω και απο εκει
ionianskipper
10-04-2009, 23:20
Καλές η γνώμες και οι απόψεις όλων.
Να βάλουμε τα πράγματα σε κάποια τάξη.
Εάν έχεις σκάφος μέχρι 7 μέτρα και με μηχανή μέχρι 30 άλογα δεν χρειάζεται τίποτα.
2.Εαν έχεις σκάφος ταχύπλοο από 7 μέχρι 15 μέτρα και με μηχανή πάνω από 30 άλογα χρειάζεσαι δίπλωμα ταχύπλοου.
Εάν έχεις σκάφος ιστιοπλοϊκό από 7 έως 18 μέτρα ανεξάρτητα ιπποδύναμης μηχανής χρειάζεσαι δίπλωμα ιστιοπλοΐας.
Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε εάν το σκάφος έχει άδεια πλοίου και είναι επάνω στο πλοίο ο ιδιοκτήτης και το διακυβερνά ο ίδιος δεν χρειάζεται να έχει τίποτα απολύτως όσα μέτρα και εάν είναι το πλοίο και όσα άλογα και να έχει.
Μιας και ήμουν αυτός που έκανε την παρένθεση αυτήν σε αυτό το post όσον αφορά για το τι σκάφη χρειάζονται δίπλωμα καταρχήν θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον φίλο asteria που ξεφύγαμε λίγο από το θέμα του και τέλος να ευχαριστήσω τον φίλο ionianskipper για την ξεκάθαρη απάντηση του, αλλά και όλους τους άλλους φίλους που ενδιαφέρθηκαν να με κατατοπίσουν στην απορία μου .
Και τώρα ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα που έχει αυτό το post που είναι :
ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΚΑΦΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΟΜΙΛΟΥ;;;
Αγωνιστικό Δίπλωμα Ιστιοπλοίας : ΠΟΙΑΘ 2003
Δυστυχώς πέρα από το δίπλωμα (τους 3 αγώνες κατά την διάρκεια των μαθημάτων) και ενός μονοήμερου ταξιδιού με φίλους διπλωματούχους (sic), τίποτα άλλο.
Και αφού την άφησα εγώ, με άφησε και η ιστιοπλοία και πλέον δε θυμάμαι σχεδόν τίποτα. Αλλά το μεράκι υπάρχει ακόμα και η φλόγα δεν έχει σβήσει.
Ετοιμάζομαι ξανά για μαθήματα για να τα φρεσκάρω.
ps. ψάχνω για σχολή στην αττική πιστοποιημένη από RYA. Γνωρίζει κανείς τίποτα ???? Γνωρίζει κανείς κάτι για κάποια " istion sailing academy " ????
pink floyd
02-05-2009, 12:32
Δεν γνωρίζω τίποτα από τα δυο....αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την "εμμονή" με την rya.Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ καλές σχολές με καταξιωμένους εκπαιδευτές,ικανές να προσφέρουν υψηλό επίπεδο γνώσεων.
Καμία εμμονή αγαπητέ μου φίλε.
Αν υπάρχει όμως κάποια σχολή που να δίνει τέτοιο δίπλωμα, θα την προτιμούσα. Χωρίς να γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν είναι καλύτερη ή χειρότερη από τις υπόλοιπες σχολές των ομίλων. Μία δοκιμή δε βλάπτει.....:)
pink floyd
03-05-2009, 12:54
Απόσο γνωρίζω υπάρχουν κάποια ναυταθλητικά κέντρα που φέρουν την πιστοποίηση της rya σε ιόνιο και Παγασητικό!Επίσης υπάρχουν εκπαιδευτές
που έχουν διπλώματα απο την rya,αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει σχολή που να
έχει την πιστοποίηση της.Κανείς δεν αντιλέγει για ότι η rya δεν είναι αξιόπιστη,το αντίθετο μάλιστα,αλλά θεωρώ ότι και εμείς έχουμε αν όχι καλύτερους, τουλάχιστον εφάμιλλους εκπαιδευτές.Ίσως η οργάνωση των περισσοτέρων ομίλων να υπολείπεται σε σχέση με αυτή των Άγγλων,αλλά το
επίπεδο των περισσοτέρων εκπαιδευτών δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα.
MetroStar
23-09-2009, 10:13
Παιδιά το δίπλωμα που παίρνεις από τις διάφορες σχολές είναι τυποποιημένο και το ίδιο για όλους (όπως το δίπλωμα οδήγησης) ή είναι διαφορετικό ανάλογα με την σχολή που το πήρες? Εμφανισιακά μιλάω πάντα. Έχει κάποιος φώτος? Ευχαριστώ πολύ.
Kαι ακόμη, πιστεύετε καλύτερα να πάω στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης ή σε κάποια μικρότερη σχολή?
Alifragi Elisavet
23-09-2009, 23:02
Η κάθε σχολή έχει το δικό της δίπλωμα
MetroStar
23-09-2009, 23:22
Σ'ευχαριστώ πολύ Ελισάβετ για την απάντηση. Τα διάφορα διπλώματα όμως είναι ουσιαστικά ίδια έχουν ίδια δικαιώματα και είναι αναγνωρισμένα διεθνώς, έτσι?
@metrostar
Τα διπλώματα μπορει να διαφέρουν εικαστικώς, αλλα εχουν την ιδια βαρυτητα.
Για Θεσσαλονίκη, εγω θα συστηνα Μπαξεβάνη.Εχει καλή σχολή και κανουν και αρκετες δραστηριοτητες.
Αγαπητοί φίλοι, ξεχάστε θεωρία και μαθήματα στο θρανίο! Η ιστιοπλοϊα είναι ΠΡΑΞΗ και αυτοματισμός στις αντιδράσεις. Έχοντας κάνει ιστιοπλοϊα στο εξωτερικό, σε διαφορετικές χώρες και θάλασσες, και πάρει δίπλωμα skipper RYA, σας διαβεβαιώ ότι στο μόνο ζήτημα που δεν κάνουν πουθενά εκπτώσεις είναι η ασφάλεια: μηνύματα κινδύνου στο VHF (MAYDAY + PAN PAN), φωτοβολίδες, βεγγαλικά και ασκήσεις περισυλλογής ναυαγού (ΜΟΒ), αυτά μαθαίνει κανείς στη μία βδομάδα training για να πάρει δίπλωμα, μεταξύ μάλιστα των εκπαιδευόμενων άλλοι πάνε για σκίπερ (τους ζητάνε γνώσεις ναυτιλίας) και άλλοι για «μέλος πληρώματος-competent crew». Μην κοροϊδευόμαστε, κανείς δεν θα μάθει ιστιοπλοΐα και ναυτωσύνη μέσα σε μία βδομάδα. Για να καταλάβεις τη διαφορά, πάρε ένα λέιζερ, παιδέψου μία βδομάδα (οπότε θα ρίξεις και μερικά τουμπαρίσματα, ίσα-ίσα για την εμπειρία) και ύστερα τα ξαναλέμε.
ΥΓ: Κάτι που παραλείπουν στην εκπαίδευση, αν και σοβαρότατο, είναι ο κυματισμός και το δέσιμο.
ΥΓ2: Ο «άσχετος» φαίνεται αμέσως είτε στο τιμόνι (κάνει ζιγκ-ζαγκ, δεν μπορεί να «κρατήσει» σταθερή πορεία όρτσα, δεν ξέρει από ποια μπάντα θα κάνει τακ και από ποια τσίμα, δεν μπορεί να εκτιμήσει από πριν τη ρότα που θα έχει μετά το τακ), είτε στο τριμάρισμα (να λασκάρει ή να μαζέψει, πόσες βόλτες να τυλίξει το σκοινί στο βαρούλκο, ποιο σκοινί είναι η σκότα και ποιο το μαντάρι, πού έχει μπλοκάρει το μαύρο σκοινί, να μετατοπίσει το βαγονάκι μπρος ή πίσω και πώς γίνεται αυτό) ή στα πρωρατικά (πόσο έκταμα έχει ήδη αφήσει στην καδένα, σε ποιο σημείο έχει φουντάρει την άγκυρα, πώς ντουκιάζουν τα σκοινιά, ποιος κόμπος είναι κατάλληλος για συγκεκριμένη χρήση, πώς ασφαλίζεται το παλαμάρι στο κοτσανέλο, σε ποιο ύψος να κρεμάσει τα μπαλόνια) και άλλα πολλά.
ΥΓ3: Στη θάλασσα κάνουν λάθη ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι. Θυμάμαι κάποιον θαλασσόλυκο να προσπαθεί να γεμίσει νερό από την υποδοχή του δοχείου συγκράτησης λυμάτων (προφανώς διάβασε την αναγραφή WASTE στο καπάκι ως WATER). Η διαφορά είναι ότι οι πραγματικοί ναυτικοί δεν ντρέπονται, αλλά ξεκαρδίζονται στα γέλια από τις γκάφες τους.
MetroStar
15-10-2009, 22:42
Bασικά θα το γνωρίζεται αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε για κάποιους που ίσως δεν ξέρουν. Δίπλωμα ιστιοπλοιας (skipper) είναι ένα μόνο. Το επίσημο αναγνωρισμένο. Τα άλλα ''διπλώματα'' που δίνουν (προχωρημένων, αγωνιστικά κ.α.) είναι απλά ενδεικτικά του κάθε ομίλου και δεν σου προσφέρουν κάτι επίσημο εκτός από εμπειρία βέβαια. Για αγώνες π.χ. για να παρεις μερος δε θα σου πει κανεις εχεις διπλωμα αγωνιστικο, ούτε με το προχωρημένων μπορείς να νοικιάσεις μεγαλύτερο σκάφος κτλ.
παντελησ λιτσακησ
30-12-2009, 13:52
ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε.Ν. ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ
ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΜΕΝΙΖΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ
ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΤΟΥΤΟ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΕΧΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
lucas123
30-08-2010, 13:06
Σαν πρωτο θεμα που δημοσιευω θα ηθελα κατ' αρχας να συγχαρω ολους σας για το τοσο πληρες φορουμ.
Το θεμα που με απασχολει ειναι η υποχρεωση διπλωματος ανοιχτης θαλασσας για ιδιωτικο σκαφος αναψυχης με μηκος 22 ποδων και κινητηρα 10 ιππων.
Το θεμα εχει ξανασυζητηθει στο παρελθον ομως δεν ειμαι σιγουρος για τυχον μεταβολες. Παρακαλω οποιος γνωριζει κατι για το θεμα να με διαφωτισει.
Ευχαριστω
Λουκας
Παναγιώτης
30-08-2010, 15:37
Δεν έχω μάθει ότι έχει αλλάξει κάτι οπότε αφού είναι κάτω από 7 μέτρα (22 πόδια=6,7m) και έχει μηχανή που δεν το καθιστά ταχύπλοο δεν χρειάζεται κάποιο δίπλωμα.
Giovanaut
30-08-2010, 16:07
Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση...!!!
Εχω ασχοληθει ελαχιστα με την ιστιοπλοϊα και αυτο σε σκαφη φιλων, αλλα σκεφτομαι να ασχοληθω σοβαρα με το αντικειμενο...!!!
Ετσι λοιπον, θα ηθελα να μου πειτε, τι διπλωμα μπορω να βγαλω στη φαση που ειμαι, και τι ακριβως χρειαζομαι για να μπορεσω να ναυλωσω ενα σκαφος μονος μου....!!!
lucas123
31-08-2010, 08:22
Δεν έχω μάθει ότι έχει αλλάξει κάτι οπότε αφού είναι κάτω από 7 μέτρα (22 πόδια=6,7m) και έχει μηχανή που δεν το καθιστά ταχύπλοο δεν χρειάζεται κάποιο δίπλωμα.
Παναγιωτη, σ'ευχαριστω για την πληροφορια.Αν καποιος αλλος γνωριζει κατι επ' αυτου (καποια παραπομπη σε ΦΕΚ ισως) θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα.
Λουκας
Αγαπητέ Giovanaut, «να ασχοληθώ σοβαρά» σημαίνει να αποκτήσω εμπειρία (δηλαδή τα ουσιαστικά προσόντα) και έπειτα να παρακολουθήσω μαθήματα σε Σχολή Σκαφών Ανοικτής Θαλάσσης, ώστε να εμπεδώσω τις εμπειρικές μου γνώσεις παίρνοντας παράλληλα σχετικό πτυχίο κυβερνήτη (τυπικά προσόντα), και να μπορώ έτσι με ασφάλεια, στηριζόμενος στις δικές μου (μεταξύ άλλων ψυχικές) δυνάμεις, να ανοιχτώ στο πέλαγος.
Θυμηθείτε: η θάλασσα απαιτεί σεβασμό και το σκάφος είναι ανθεκτικότερο από τον άνθρωπο.
Τα είπες όλα φίλε μου σε τρεις γραμμές, συγχαρητήρια! Γιάννη αυτό είναι, αν έχεις κότσια, προχώρα.
Giovanaut
01-09-2010, 13:24
Σας ευχαριστω για τις συμβουλες και τις πληροφοριες, σιγουρα το αντικειμενο κρυβει πολλα, τα οποια δεν φαινονται απο την πρωτη ματια...
Θα προσπαθησω να ψηθω οσο μπορω...!!!
Ακριβώς έτσι! Να ψηθείς, έστω και χωρίς καλοκαιρινό καύσωνα, και μάλιστα με διαφορετικούς ... ψήστες (εννοώ «θαλασσόλυκους»).
ενώ για το δίπλωμα ταχυπλόου, υπάρχει σαν όριο η ιπποδύναμη του σκάφους, κι έτσι ένα πλαστικό σκάφος με μηχανή 10 ίππων δεν θεωρείται ταχύπλοο και δεν υποχρεούσαι να έχεις σχετικό δίπλωμα για να το οδηγείς, με τα ιστιοπλοϊκά δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο όριο, οπότε θεωρώ πως είναι πολύ πιθανόν να απαιτείται δίπλωμα για να οδηγήσει κάποιος ένα ιστιοπλοϊκό έστω κι αν είναι 22 ποδών.
Δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά... έτσι κι αλλιώς η παρακολούθηση των μαθημάτων, θα ωφελήσει πολύ κάποιον που θέλει να οδηγάει ένα τέτοιο σκαφάκι, και δεν κοστίζουν και τόσο πολύ.
SurvivaL
03-09-2010, 09:08
Όχι απ'ότι ξέρω εάν έχεις ενα ιστιοπλοικό στην ιδιοκτησία σου μέχρι 22 μέτρα δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο δίπλωμα. Απεναντίας για να νοικιάσεις ένα ιστιοπλοικό χρείαζεται, 2 άτομα κιόλας, να έχουν δίπλωμα αγωνιστικής ιστιοπλοίας ανοικτής θαλάσσης. :)
lucas123
03-09-2010, 09:37
Κυριοι,
Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας.Οι πληροφοριες που μου δωσατε ειναι αυτα που εχω ακουσει κι' εγω ομως ειναι αντικρουομενες.Σχολη θα περασω το χειμωνα η την ανοιξη, σιγουρα ειναι κατι που πρεπει να γινει μιας και προερχομαι απο ιστιοπλοια τριγωνου, ομως τα Σαβ/κα που βγαινω για αναψυχη με την οικογενεια καλο θα ηταν να μην εχω την ανησυχια επιβολης προστιμου (η και χειροτερα).
Προσπαθησα να παρω απαντησεις στο παρελθον απο καποιο Λιμεναρχειο αλλα ...
Αν καποιος απο σας ειναι Λιμενικος η εχει καποια σχεση, ισως θα μπορουσε να διαφωτισει την κατασταση.
Σας ευχαριστω ακομη μια φορα.
Λουκας
GiorgosRib
13-09-2010, 20:48
Έκανα ένα γρήγορο διάβασμα (βλέπεις οι σελίδες είναι πολλές)
όμως δεν βρήκα την περίπτωση μου.
Έχω Δίπλωμα Πλοιάρχου Γ΄τάξεως μπορώ να ενοικιάσω Ιστιοπλοικό?
Παναγιώτης
15-09-2010, 16:52
Έχει απαντηθεί παλιότερα. ΑΜπορέις να νοικιάσεις αφού το δίπλωμάσου είναι τουλάχιστον πάνω από το Γ Κυβερνητιό:
ΥΑ 334/2004, ΦΕΚ 478 Β 2004
1. Καθορίζουμε τα προσόντα του Κυβερνήτη επαγγελματικού πλοίου αναψυχής (ιστιοφόρου ή μηχανοκίνητου) όταν σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 2743/99 (ΦΕΚ 211 Α), όπως αντικαταστάθηκε από τις διατάξεις της παραγρ. 14(α) του άρθρου 40 του Ν. 3182/2003 (ΦΕΚ 220 Α), εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σ' αυτό Πλοίαρχος και πλήρωμα ως ακολούθως:
Α) Ο Κυβερνήτης ιστιοφόρου επαγγελματικού πλοίου αναψυχής είναι κάτοχος:
α) Πτυχίου Κυβερνήτη Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.) Γ τουλάχιστον Τάξης ή
β) Πτυχίου Κυβερνήτη "τουριστικών θαλαμηγών του Π.Δ. 264/77 (ΦΕΚ Α 39) όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 54/96 (ΦΕΚ Α 47) ή του Π.Δ. 243/98(ΦΕΚ Α 181) ή
γ) Πτυχίου Κυβερνήτη ρυμουλκών ή
δ) Άδειας διακυβέρνησης ιστιοφόρου ιδιωτικού πλοίου αναψυχής, που προβλέπεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση της παραγ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 1940/91 (ΦΕΚ Α 40), όπως τροποποιήθηκε με την παραγρ. 6 του άρθρου 9 του Ν. 2743/99 ή
ε) Αποδεικτικού παρακολούθησης, μαθημάτων του σχολείου Κυβερνητών σκαφών αναψυχής που είχε λειτουργήσει κατά το παρελθόν στο ΥΕΝ ή
στ) Βεβαίωσης της σχολής Ναυτικών Δοκίμων περί επιτυχούς αποφοίτησης από τον πρακτικό και θεωρητικό κύκλο εκπαίδευσης στην ιστιοπλοϊα ή
ζ) Άδειας Γ΄ τουλάχιστον κατηγορίας προπονητή ιστιοπλοϊας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή
η) Πτυχίου του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ) με ειδικότητα ιστιοπλοϊας ή
θ) Πτυχίου, διπλώματος ή άλλου αποδεικτικού επιτυχούς αποφοίτησης από Σχολή Ιστιοπλοϊας Ναυτικών Ομίλων ή Ναυταθλητικών Σωματείων ή Συλλόγων που έχουν αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή ιδιωτικών σχολών ιστιοπλοϊας που λειτουργούν με άδεια του Νομάρχη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από το οποίο αποδεικνύεται η ικανότητα διακυβέρνησης ιστιoφόρoυ σκάφους ανοικτής θαλάσσης ή
ι) Βεβαίωσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, θεωρημένης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σύμφωνα με την οποία έχει λάβει μέρος ως Κυβερνήτης σε σκάφη ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων σε αγώνες του επίσημου προγράμματος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας συνολικής διαδρομής δύο τουλάχιστον χιλιάδων (2000) ναυτικών μιλίων.
Β) Ο Κυβερνήτης Μηχανοκίνητου επαγγελματικού πλοίου αναψυχής είναι κάτοχος:
α) Πτυχίου Κυβερνήτη Γ΄ τουλάχιστον τάξης Ε.Ν. ή
β) Πτυχίου Κυβερνήτη τουριστικών θαλαμηγών του Π.Δ. 264/77 (ΦΕΚ Α 90), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 54/96 (ΦΕΚ Α 47) ή του Π.Δ. 243/98(ΦΕΚ Α 181) ή
γ) Πτυχίου Κυβερνήτη Ρυμουλκών ή
δ) Άδειας διακυβέρνησης μηχανοκίνητου ιδιωτικού πλοίου αναψυχής που προβλέπεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας που εκδίδεται κατ΄ εξουσιοδότηση της παραγρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 1940/91, όπως τροποποιήθηκε με την παραγρ. 6 του άρθρου 9 του Ν. 2743/99, ή
ε) Άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους που εκδίδεται από τις Λιμενικές Αρχές της χώρας ή αντίστοιχης άδειας που έχει εκδοθεί ή αναγνωρισθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) πλην Ελβετίας.
" 2. Εναλλακτικά των περιπτώσεων (Α) ή (Β) της προηγούμενης παραγράφου 1, η ναυτική ικανότητα και εμπειρία Κυβερνήτη επαγγελματικού πλοίου αναψυχής αποδεικνύεται από αντίστοιχο πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί ή αναγνωρισθεί επίσημα από Κρατική Αρχή ξένου κράτους ή από ναυτικό ή ιστιοπλοϊκό όμιλο ή από ιστιοπλοϊκή σχολή του εξωτερικού.
Αν το πιστοποιητικό αυτό δεν έχει εκδοθεί από χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να συνοδεύεται από μετάφραση στην Ελληνική ή Αγγλική.
Για την απόδειξη της εγκυρότητας των πιο πάνω αναφερομένων πιστοποιητικών και τυχόν μεταφράσεών τους καθώς και της ικανότητας διακυβέρνησης του πλοίου κατατίθεται από τον αναλαμβάνοντα χρέη Κυβερνήτου και Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρ. 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) μόνον όταν η αρμόδια Λιμενική αρχή αντιμετωπίζει την περίπτωση για πρώτη φορά και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη και λειτουργία του ομίλου, της σχολής κ.λ.π. που εξέδωσε το σχετικό πιστοποιητικό".
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Η εντός " " παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω από την ΥΑ 3342/13/2004 (ΦΕΚ Β΄ 1330/31.8.2004).
"3. Δεν επιτρέπεται η διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής του οποίου τα χαρακτηριστικά (είδος, μεταφορική ικανότητα κ.λπ.) δεν καλύπτονται από τυχόν περιορισμούς των αδειών, πτυχίων ή πιστοποιητικών που αναφέρονται στις παρ. 1(Α) περ. (δ), (ε), (στ), (θ), 1(B) περ.(δ) και 2".
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Η εντός " " παρ. 3 αντικαταστάθηκε ως άνω από την ΥΑ 3342/13/2004 (ΦΕΚ Β΄ 1330/31.8.2004).
4. Η 3342/06/2000/8.2.2000 απόφαση Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ Β 237) καταργείται.
5. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πειραιάς, 21 Ιανουαρίου 2004
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
GiorgosRib
16-09-2010, 22:28
Παναγιώτη όπως το λες έτσι είναι για το Δίπλωμα
τότε γιατί για το ταχύπλοο μου έδωσαν Άδεια χειριστού (άνευ εξετάσεων φυσικά)
Εδώ στο Ελλάδα πολλά να περιμένεις...λόγω ιστιοφόρου λέω ....μήπως θέλουν κάτι απο αυτά του πίνακα.
Παναγιώτης
16-09-2010, 23:47
Όπως μπορέις να δεις και στο σχετικό θέμα για το ταχύπλοο χρειάζεσαι άδεια χειριστού ταχυπλόου σύμφωνα με το ΓΚΛ. Κια το γνωστό οξύμωρο ότι μπορεί κάποιος να κυβερνα ένα γκαζάδικο 300 m αλλά αν πάρει ένα φουσκωτό 5 m χωρίς άδεια χειριστή να τον γράψει το λιμεναρχείο.
Για τα ιστιοφόρα απλώς πρέπει να έχει τα κατάλληλα προσόντα για να είναι κυβερνήτης (και να πάιρνει τις αντίστοιχες νομικές ευθύνες).
Υποθέτω ότι για αυτό ισχύει και αυτό που γράφτηκα ότι αν είσαι ο ιδιοκτήτης αφού φαντάζομαι ισχύει το άρθρο 84 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικάιου:
"Ο πλοιοκτήτης ενέχεται εκ των δικαιοπραξιών ας επιχείρησεν ο πλοίαρχος κατά την εκτέλεσιν των ανατεθειμένων εις αυτόν καθηκόντων. Ο πλοιοκτήτης ευθύνεται ωσαύτως εκ των αδικοπραξιών τας οποίας διέπραξεν ο πλοίαρχος, το πλήρωμα ή ο πλοηγός κατά την εκτέλεσιν των ανατεθειμένων εις αυτούς καθηκόντων. "
Οπότε αν είσαι ο ιδιοκτήτης έχεις έτσι κι αλιώς ευθύνες.
Και να σημειώσουμε ότι Ο ΚΙΝΔ ισχύει για όλα τα πλόια και πλωτά ναυπηγήματα πάων από 10 κόρους.
Αν σου πόυν τίποτα έχεις τα προσόντα σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση παραπάνω.
GiorgosRib
17-09-2010, 09:38
Σε ευχαριστώ πολύ.
GiorgosRib
17-09-2010, 10:02
Λοιπόν μόλις τώρα πήρα τηλ. την Athenian Yachts στο Φάληρο και μου απήντησαν οτι με το δίπλωμα που έχω δεν μου ενοικιάζουν ιστιοπλοικό...μόνο αν έχω σχετική άδεια ιστιοπλοοίας.
Παναγιώτης
17-09-2010, 12:10
Στέιλε τους με φαξ το συνημμένο ΦΕΚ που αναφέρεται η παραπάνω υπουργική απόφαση. Στο κάτω κ'ατω υπάρχουν πλοίαρχοι Εν που εκπαιδέυτηκαν στιν Ευγένιο Ευγγενίδη με ιστιοφορία κάπου τρία στρέματα, πολύ μεγαλύτερη από ένα ιστιοπλοϊκό 40 πόδια.
Όχι ότι θα κάνεις τίποτα μια και μπορέι να επιστρατέυσουν το αφοπλιστικό επιχείρημα "δικό μου είναι το σκάφος και όπου θέλω το νοικιάζω", ας πούμε αρκετοί δεν νοικιάζουν το σκάφος τους χωρίς δικό τους σκίπερ. Τουλάχιστον να έχεις την ικανοποίηση.
Δεν ξέρω αν θα κάνει τίποτα να στέιλεις και κανα φαξ στον ΣΙΤΕΣΑΠ (http://www.sitesap.gr/contact.php?lang=el).
παιδια εχω ερωτηση.
Εχω διπλωμα Πλοιαρχου Γ ταξης απο Αεν. Διπλωμα ταχυπλου(ανευ εξετασεων λογω σχολης) και ξεκινησα μαθηματα για ιστιοπλοια ανοιχτης θαλασσης.
1η ερωτηση: στο διπλωμα/αδεια ταχυπλου αναφερει "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ:01.06" τι ειναι αυτο?στου πατερα μου, που το πηρε κανονικα με εξετασεις κτλ δεν το γραφει.
2η ερωτηση: για μελλοντικη δουλεια, σαν skipper, σε κοτερο για αναψυχη,ιστιοπλοικο κρουαζιερες κτλ. οχι αγωνιστηκά. Το διπλωμα που ξεκινησα να βγαλω ειναι αυτο που θελω σωστα? το διπλωμα του ανθυποπλοιαρχου που δινει ενα συν σε σχεση με αλλους?
Χρειαζομαι μηπως το αθλητικο διπλωμα γιαυτο που θελω να ακολουθησω; Μηπως δεν χρειαζεται καν να βγαλω το διπλωμα ιστιοπλοικου, μιας και με του ανθυρχου εχω τις ιδιες πιθανοτητες για εργασια?
Ευχαριστω και συγνωμη για τις τυχον "γελοιες" ερωτησεις..
Παναγιώτης
13-10-2010, 21:03
Για την πρώτη ερώτηση :
Μήπως γράφει 06.01; Αν είναι έτσι τότε πιθανότατα αναφέρεται στην πρώτη περίπτωση του άρθρου 6 του νομοθετήματος για τα διπλώματα ταχυπλόου. Όπς είδαμε εδώ στο άρθρο 6 αναφέρει ποιοι εξαιρούνται από εξετάσεις και η πρώτη περίπτωση είναι οι για τους αξιωματικούς ΕΝ.
Για τη δέυτερη ερώτηση αν εέχεις τουλάχιστον κυβερνητικό μπορέις να δουλέψεις σαν σκίπερ όπως είδαμε εδώ οπότε έχεις τα τυπικά προσόντα η σχολή σε ένα όμιλο που παρακολουθείς είνα ένα έξτρα ίσς θα σε βοηθήσει να μάθεις το ταξίδεμα με πανιά αλλά τυπικά δεν το χρειάζεσαι. Τα αθλητικά, προχωρημένων κ.λπ. που δίνουν οι όμιλοι δεν έχουν καμία τυπική αξία.
GiorgosRib
14-10-2010, 11:17
Παναγιώτη Καλημέρα
Ευχαριστούμε πολύ για τις άμεσες και σωστές απαντήσεις σου
έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.
ευχαριστω πολυ παναγιωτη. Για οτιδηποτε νεοτερο θα σε ξαναρωτησω.
συγχαρητηρια για ολα ;)
Αγαπητε φίλε ειμαι εκπαιδευτης σε Σχολη Ανοιχτής Θαλάσσης και υπεύθυνος εκπαιδευσης. Σε οτι μπορω να φανω χρησιμος σε ερωτησεις ευχαρίστως. Εχουν αλλαξει αρκετα πράματα στο πεδίο και εχουμε ξεδιαλυνει αρκετα.
Φιλικα SailorGR
Μια απορία , το δίπλωμα ανοιχτής θάλασσας , που δίνουν οι Ελληνικοί όμιλοι , με ποιο δίπλωμα της RYA αντιστοιχεί ???
Παναγιώτης
29-04-2013, 17:21
Πρέπει να αντιστοιχεί με το Coastal Skipper ή Yachtmaster Coastal όπως λέγεται τώρα πια, έχουν σχετικό αντικείμενο και σχετικά δικαιώματα δηλαδή να μπορέις να κυβερνήσεις ένα ιστιοφόρο σκάφος (μέχρι 100 κόρους λέει ο νόμος όπως είδαμε πιο πριν (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?226-%C4%C9%D0%CB%D9%CC%C1-%C9%D3%D4%C9%CF%D0%CB%CF%DA%C1%D3-%C1%CD%CF%C9%D7%D4%C7%D3-%C8%C1%CB%C1%D3%D3%C7%D3!&p=191217#post191217)).
Έχω δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης , από τον ΙΟΜΑΓ
Ευχαριστώ για την απαντηση Παναγιωτη .
Ind.Des.
16-05-2016, 14:24
Καλησπέρα στα μέλη του φόρουμ,
Ενεργοποιώ μετά από καιρό στο τοπίκ έχοντας μερικές απορίες.
Ασχολούμαι απο μικρός με την θάλασσα καθώς ειμαι απο την Πάρο και έχουμε οικογενειακώς μια 7μετρη βάρκα ξύλινη.
Πάντα την ταξιδευα-έδενα σε ημερήσιες βόλτες και ταξιδάκια 4ωρα ακόμα και σε καιρό.
Για διάφορους λόγους δεν είχα ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα παρότι λάτρης του πανιού. Όσο εμένα στην Αθήνα σκεφτόμουν να παρακολουθήσω μαθήματα ανοιχτής θαλάσσης αλλα δεν έβγαινα σε χρόνο και χρημα.
Εν τέλει γύρισα στο νησί μου και πριν ένα 3μηνο παρακολούθησα μαθήματα στον Ναυτικό Όμιλο Παρου με εκπαιδευτή τον Αλέξανδρο Ταγαροπουλο.
Πραγματικά ευχαριστήθηκα τα μαθήματα και έμαθα επιπλέον πράγματα για την ναυτιλία και βέβαια την ιστιοπλοΐα απο την αρχή.
Εντυπωσιάστηκα εννοείται και απο την εύκολο χειρισμού στα σύγχρονα σκάφη σε σχέση με τα παραδοσιακά.
Απέκτησα λοιπόν το διπλωμα και ψαχνοναι για ενοικίαση ιστιοπλοϊκού τέλη Σεπτεμβρίου για να είναι πιο ήσυχες οι μαρίνες και εγώ πιο χαλαρός με την κοπέλα μου και ένα ζευγάρι φιλων
Αντιστοιχεί το δίπλωμα απο τον όμιλο με κάτι πιο επίσημο;
Υπάρχει η δυνατότητα για bareboat ενοικίαση;
Ευχαριστώ προκαταβολικά
Αντιστοιχεί το δίπλωμα απο τον όμιλο με κάτι πιο επίσημο;
Υπάρχει η δυνατότητα για bareboat ενοικίαση;
Στην Ελλάδα, για την ιστιοπλοΐα, τα διπλώματα των ομίλων επαρκούν και δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο επίσημο. Υπάρχουν προχωρημένα τμήματα, που δίνουν επιπλέον γνώση και εμπειρία, αλλά ως "επίσημο" χαρτί χρησιμοποιούμε πάντα το αρχικό - πρώτο δίπλωμα που παίρνουμε.
Τα παραπάνω ισχύουν για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη και όχι για τα ταχύπλοα, όπου η διαδικασία (εκμάθησης-εξετάσεων-διπλώματος) είναι διαφορετική.
Για την ενοικίαση σκάφους χωρίς skipper, το δίπλωμα του ομίλου επαρκεί αλλά ζητείται να επιβαίνουν ΔΥΟ άτομα-κάτοχοι διπλώματος.
OfTheHighSeas
22-02-2021, 08:49
Καλώς σας βρήκα, ψάχνω πληροφορίες σχετικά με την αγορά την συντήρηση (τι μπορώ να κάνω εγώ και τι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό) σχοινιά, πανιά.. πάγια ετήσια έξοδα. Εναλλακτικές.
Τώρα ψάχνω σχολή για να βγάλω το δίπλωμα και να κάνω μια αρχή.
Υποθέτω ενδιαφέρεσαι για ανοικτή θάλασσα.
Στην σχολή θα έχεις επαφές και θα πάρεις και τις πληροφορίες που ζητάς.
Αν είσαι πρόθυμος να πάρεις μεταχειρισμένο σκάφος 20+ χρονών 7-8 μέτρα ,ίσως βρεις αξιόπλοο γύρω στα 15.000 (μπορεί το 20+ να φαίνεται πολύ παλιό αλλά τα σκάφη δεν είναι αυτοκίνητα, και είναι καλή ιδέα για να ξεκινήσεις).
Για καινούργιο σκάφος 35-37 ποδών να υπολογίζεις γύρω στα 50.000.
Ενοικίαση εκτός εποχής είναι αρκετά οικονομική γύρω στα 1.000 την εβδομάδα για παλιό σκάφος.
Ως προς τη συντήρηση εξαρτάται από το αν πιάνουν τα χέρια σου και αν έχεις γνώσεις. Οι περισσότεροι ιστιοπλόοι με τον καιρό μαθαίνουν να κάνουν πολλά πράγματα.
Ως προς τα πάγια έξοδα, νάχεις υπόψη σου ότι η ασφάλιση και η επιθεώρηση από νηογνώμονα είναι υποχρεωτικά και φυσικά η μαρίνα.
Μετά το πρώτο δίπλωμα πολλές σχολές κάνουν ταξίδια απόκτησης εμπειρίας καθώς και μαθήματα κυβερνητών και/ή αγωνιστικής ιστιοπλοΐας.
Επίσης εταιρείες ενοικίασης κάνουν φλοτίλες για πληρώματα χωρίς μεγάλη εμπειρία και δέχονται paying crew στα delivery (μεταφορά σκαφών στη αρχή και το τέλος της σεζόν, συνήθως οι τιμές είναι πολύ χαμηλές).
Καλά Ταξίδια