PDA

Επιστροφή στο Forum : Οδηγός πλεύσης (How to sail a catamaran)

cataman
10-09-2009, 08:17
Σε αυτό το post θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τις βασικές οδηγίες πλεύσης που χρειάζονται τα catamaran και που θα φανούν χρήσιμες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το ιστιοπλοϊκό σκάφος είτε σαν άθλημα είτε απλά σαν χόμπι.

Προσκαλώ λοιπόν τους φίλους του MFH αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέλος γνωρίζει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό τον οδηγό όσο το δυνατό πιο πλήρη γίνεται.

Από την δική μου μεριά, σαν βάση για αυτό το post θα χρησιμοποιήσω για τα σχήματα και τις πληροφορίες που θα ανεβάσω τα δύο ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή pdf, το Hobie University HobieU.pdf (http://www.nautilia.gr/support/pdfs/HobieU.pdf) και το: HobieSailingandTraileringGuide (http://www.nautilia.gr/support/pdfs/sailguide.pdf)της εταιρείας: HOBIE CAT COMPANY από το site: http://www.hobiecat.com/experience/learn.html (http://www.hobiecat.com/experience/learn.html)

Τα θέματα που θα περιλαμβάνει ο οδηγός και είναι χρήσιμα να αναπτυχθούν είναι τα ακόλουθα:

Μέρη & εξαρτήματα του Catamaran.
Καθέλκυση & ρυμούλκηση.
Πλεύσεις σύμφωνα με τον άνεμο.
Στροφή του σκάφους σε όρτσα.
Στροφή του σκάφους σε πρίμα.
Ανατροπή & επαναφορά.
Βασικοί κανόνες.
Βασική ορολογία.

Θα παρακαλούσα όταν ένα μέλος θέλει να απαντήσει σε αυτό το post να βάζει σαν θέμα στην απάντηση του το όνομα του θέματος.
Βέβαια αν κάποιο μέλος νομίζει ότι πρέπει να αναπτυχθεί και κάποιο άλλο θέμα που χρειάζεται κάποιος αρχάριος, είναι ευπρόσδεκτο.

Φιλικά Μάκης (cataman).

cataman
17-09-2009, 09:57

Και ξεκινάμε με τα σχέδια ενός μικρού catamaran όπως το Hobie 18, για να καταλάβουμε τα μέρη και τα εξαρτήματα που αποτελείται ένα τέτοιο σκάφος.
Οι όροι που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή τους είναι οι ίδιοι για όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.
Θα προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε τα περισσότερα αν όχι όλα, αν και πολλά μέρη και εξαρτήματα σε ιστιοπλοϊκά σκάφη είναι πιο γνωστά με την αγγλική τους ορολογία.

56936

Μέρη & εξαρτήματα πλαϊνής όψης:
Main Halyard: Μαντάρι μαΐστρας.
Head: Κεφάλι μαΐστρας(άνω μέρος)
Comptip:
Mast Tang: Λαβή εξάρτων.
Forestay: Πρότονος.
Jib Halyard: Μαντάρι φλόκου.
Mast: Κατάρτι.
Tell Taill: Μαλλάκια πανιού.
Battens: Μπανέλες.
Leech: Αετός.
Jib: Φλόκος.
Luff: Γραντί.
Shroud: Εξάρτια (παράτονος).
Main Sail: Μαΐστρα.
Forestay Adjuster: Ρυθμιστής πρότονου.
Jib Furler: Ρόδα φλόκου.
Bridle Fly:
Bridle Wire:
Downhaul: ποδάρι
Tack: (μπροστινό μέρος μαΐστρας).
Foot: Ποδιά μαΐστρας.
Outhaul: τζούντα
Clew: πορτούζι της ποδιάς.
Boom: Μάτσα.
Boom block: ράουλο μάτσας.
Mainsheet: σκότα της μαΐστρας.
Ratchet Block: ράουλο με βοηθητική καστάνια.
Tiller: Λαγουδέρα.
Traveler: Σιδηρόδρομος.
Jib Block: Σφικτήρας φλόκου.
Rudder Casting:
Bow: Πλώρη.
Hull: Γάστρα (πλωτήρας ή καρίνα).
Daggerboard: Ανασυρόμενη σανίδα.
Stern: Πρύμνη.
Rudder: Πηδάλιο.

56937

Μέρη & εξαρτήματα κάθετης όψης:
Bow Spreader:
Front Crossbeam: Μπροστινός δοκός.
Front Trampoline: Μπροστινό τραμπολίνο.
Main Trampoline: Κεντρικό τραμπολίνο.
Rear Crossbeam: Πίσω δοκός.
Right Rudder: Δεξιό πηδάλιο.
Left Rudder: Αριστερό πηδάλιο.
Rudder Crossbar: Δοκός πηδάλιων.

Αν κάποιος μπορεί να μας βοηθήσει με την μετάφραση και των υπόλοιπων εξαρτημάτων θα μας ήταν χρήσιμο.

Φιλικά Μάκης(cataman).

mitsikos
24-09-2009, 22:50

Και ξεκινάμε με τα σχέδια ενός μικρού catamaran όπως το Hobie 18, για να καταλάβουμε τα μέρη και τα εξαρτήματα που αποτελείται ένα τέτοιο σκάφος.
Οι όροι που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή τους είναι οι ίδιοι για όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.
Θα προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε τα περισσότερα αν όχι όλα, αν και πολλά μέρη και εξαρτήματα σε ιστιοπλοϊκά σκάφη είναι πιο γνωστά με την αγγλική τους ορολογία.

56936

Μέρη & εξαρτήματα πλαϊνής όψης:
Main Halyard: Σχοινί μαΐστρας.
Head: Κεφάλι μαΐστρας(άνω μέρος)
Comptip:
Mast Tang: Λαβή εξάρτων.
Forestay: Πρότονος.
Jib Halyard: Σχοινί φλόκου.
Mast: Κατάρτι.
Tell Taill: Μαλλάκια πανιού.
Battens: Μπανέλες.
Leech:
Jib: Φλόκος.
Luff:
Shroud: Εξάρτια (παράτονος).
Main Sail: Μαΐστρα.
Forestay Adjuster: Ρυθμιστής πρότονου.
Jib Furler: Ρόδα φλόκου.
Bridle Fly:
Bridle Wire:
Downhaul:
Tack: Γραντί (μπροστινό μέρος μαΐστρας)
Foot: Πόδι μαΐστρας.
Outhaul:
Clew:
Boom: Μάτσα.
Boom block:
Mainsheet:
Ratchet Block:
Tiller: Λαγουδέρα.
Traveler: Σιδηρόδρομος.
Jib Block: Σφικτήρας φλόκου.
Rudder Casting:
Bow: Πλώρη.
Hull: Καρίνα.
Daggerboard: Ανασυρόμενη καρίνα.
Stern: Πρύμνη.
Rudder: Πηδάλιο.

56937

Μέρη & εξαρτήματα κάθετης όψης:
Bow Spreader:
Front Crossbeam: Μπροστινός δοκός.
Front Trampoline: Μπροστινό τραμπολίνο.
Main Trampoline: Κεντρικό τραμπολίνο.
Rear Crossbeam: Πίσω δοκός.
Right Rudder: Δεξιό πηδάλιο.
Left Rudder: Αριστερό πηδάλιο.
Rudder Crossbar: Δοκός πηδάλιων.

Αν κάποιος μπορεί να μας βοηθήσει με την μετάφραση και των υπόλοιπων εξαρτημάτων θα μας ήταν χρήσιμο.

Φιλικά Μάκης(cataman).

φιλε Μάκη εκει που λες hull=καρινα εγω θυμαμαι το μεταφραζαμε πλωτηρας

cataman
24-09-2009, 23:14
φιλε Μάκη εκει που λες hull=καρινα εγω θυμαμαι το μεταφραζαμε πλωτηρας
Η λέξη Hull είναι από τις λέξεις που έχει πολλές μεταφράσεις: από τις πιο κυρίαρχες είναι καρίνα εξού και δικάρινο ή τρικάρινο, αλλά και πολλοί το μεταφράζουν καί πλωτήρας μάλλον από τα αεροπλάνα που τους χρησιμοποιούν για την προσθαλάσσωση.
Για να βοηθήσουμε και όχι να μπερδέψουμε μπορούμε να το μεταφράσουμε και πλωτήρας άν θέλεις.
Σε ευχαριστώ πάντως για την παρατήρηση σου.

Κουμπαρος
25-09-2009, 08:24
Hull γενικά είναι η γάστρα. Τουλάχιστο στα μονόγαστρα δεν έχει άλλη ερμηνεία.

Μάκη σε αυτο τον οδηγό πλευσης γιατί δεν βάζεις κάτι και από την δική σου προσωπική εμπειρία. Πιστεύω θα τον έκανε πολύ πιο ενδιαφέρον.
Όλοι μπορούμε να μπούμε σε κάποιο site ή να διαβάσουμε σε ένα βιβλίο πως να χειριστούμε ένα σκάφος. Γράφοντας όμως κάτι από την δική μας εμπειρία το πράγμα αποκτά διαφορετική γεύση.

Alkis
25-09-2009, 08:57
Επίσης το halyard, στα μονόγαστρα τουλάχιστον, το λέμε μαντάρι.

Alkis
25-09-2009, 22:48
Το γραντί δεν είναι το tack αλλά το luff.
Leech είναι ο αετός.
Το foot θα το έλεγα ποδιά αντί για πόδι.
Mainsheet είναι η σκότα της μαΐστρας.
Όπου βλέπεις block είναι μπαστέκα.
Το clew είναι το πορτούζι της ποδιάς - δεν είμαι σίγουρος αν έτσι λέγεται και το tack ή αν είναι ανάποδα.

cataman
25-09-2009, 23:15
Hull γενικά είναι η γάστρα. Τουλάχιστο στα μονόγαστρα δεν έχει άλλη ερμηνεία.

Έχεις δίκιο σε αυτό που λές φίλε κουμπάρε, οπότε γενικά μπορούμε να πούμε ότι το catamaran αποτελείται από δύο γάστρες (πλωτήρες ή καρίνες).

Μάκη σε αυτο τον οδηγό πλευσης γιατί δεν βάζεις κάτι και από την δική σου προσωπική εμπειρία. Πιστεύω θα τον έκανε πολύ πιο ενδιαφέρον.
Όλοι μπορούμε να μπούμε σε κάποιο site ή να διαβάσουμε σε ένα βιβλίο πως να χειριστούμε ένα σκάφος. Γράφοντας όμως κάτι από την δική μας εμπειρία το πράγμα αποκτά διαφορετική γεύση.

Εδώ θα πρέπει να ξανά αναφέρω φίλε κουμπάρε (όσο κι αν ακούγεται περίεργο) ότι:
Α. Δεν είμαι κάτοχος διπλώματος ανοιχτής θαλάσσης .......ακόμα, για να γνωρίζω απέξω όλα τα τμήματα ενός ιστιοπλοϊκού και τις ονομασίες τους.
Β. Οι γνώσεις μου όσων αφορά τα catamaran και τα trimaran έχουν να κάνουν μόνο με την θεωρία (ότι διαβάζω στα διάφορα ξένα site) και όχι με την πράξη ......ακόμα, αυτό θα αλλάξει βέβαια με την απόκτηση ενός 4,6μ trimaran το οποίο έχω σκοπό να κατασκευάσω (θα αναφερθώ στο ανάλογο post για αυτήν την κατασκευή).
Από το επόμενο καλοκαίρι που θα είναι έτοιμο το trimaran και θα έχω πλέον δική μου εμπειρία θα μπορώ να λέω για αυτή όσων αφορά για τα trimaran.

Μέχρι τότε θα μπορούσα να ανοίξω ένα post, μιας και δεν υπάρχει σχολή ή βιβλίο στα ελληνικά για εκπαίδευση πάνω στην πλεύση των catamaran, και να αρχίσω να ρωτάω: παιδιά ξέρει κάποιος πως στρίβουμε το catamaran σε όρτσα? πως επαναφέρουμε ένα αναποδογυρισμένο catamaran? και ούτω καθεξής.

Αυτό που θέλω να κάνω με αυτό το post είναι ένα συγκεντρωμένο οδηγό με εμπειρίες από μέλη του Nautilia,gr που έχουν ή είχαν catamaran και μπορούν να μας περάσουν τις εμπειρίες τους, όσων αφορά τα βασικά που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει. Έτσι μέσα από τις αναφορές αυτές θα μάθουνε όσοι ενδιαφέρονται αυτά που χρειάζονται, (φυσικά και εγώ), αλλά και όλα να είναι οργανωμένα και με μία σειρά.
Αν κάτι τέτοιο δεν το βλέπεις σωστό να το σταματήσουμε εδώ.

Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση της μετάφρασης αλλά και την ευκαιρία που μου έδωσες να απολογηθώ για να μην γίνουν παρεξηγήσεις.

Φιλικά Μάκης.

Επίσης το halyard, στα μονόγαστρα τουλάχιστον, το λέμε μαντάρι.

Σε ευχαριστώ φίλε Alkis για την βοήθεια.

cataman
25-09-2009, 23:27
Το γραντί δεν είναι το tack αλλά το luff.
Leech είναι ο αετός.
Το foot θα το έλεγα ποδιά αντί για πόδι.
Mainsheet είναι η σκότα της μαΐστρας.
Όπου βλέπεις block είναι μπαστέκα.
Το clew είναι το πορτούζι της ποδιάς - δεν είμαι σίγουρος αν έτσι λέγεται και το tack ή αν είναι ανάποδα.

Έγιναν οι διορθώσεις. Σε ευχαριστώ φίλε Alkis.

Alkis
26-09-2009, 16:51
Δες και στα παρακάτω links για ορολογία:

http://www.horc.gr/themata.php?show=on&id=76&thema_id=8&lang=1

http://www.albatros-yachting.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=2

http://www.lexique-jo.org/2004/lexique.cfm?rubrique=VOIL

cataman
26-09-2009, 18:49
Φίλε Alkis σε ευχαριστώ για άλλη μία φορά. Ειδικά το site των Ολυμπιακών Αγώνων είναι φοβερό και το πιο πλήρες, δεν το γνώριζα.

jerry_p
26-09-2009, 19:55
να βοηθήσω με κάποιες μικρές διορθώσεις στην ορολογία .....

τα blocks που έχουν αναφερθεί, είναι ράουλα ή συστοιχίες από ράουλα, όχι όμως μπαστέκες. Η διαφορά είναι ότι η μπαστέκα είναι ανοιγόμενο ράουλο, για να μπορεί να μπεί ένα σχοινί που ήδη δουλεύει, χωρίς να απαιτείται να το βάλω στο ράουλο από την άκρη του.

Ratchet block είναι το ράουλο με βοηθητική καστάνια
jib block το ράουλο του φλόκου.
boom block τα ράουλα της μάτσας (πρακτικά της σκότας της μαίστρας
daggerboard είναι το πτερύγιο, συνήθως ανασυρόμενο, με το οποίο επιτυγχάνεις την δυνατότητα πλεύσης στα όρτσα, ή καρίνα αλλά όχι με την έννοια του έρματος που είναι συνηθισμένη στα μονόγαστρα. Ακόμη όμως και τα μονόγαστρα μπορούν να έχουν daggerboards, ειδικά εάν έχουν κινητές καρίνες canting keel, οπότε η καρίνα με το έρμα κινείται σοφράνο για ευστάθια, χάνεις όμως το βαθύ πτερύγιο που χρειάζεσαι στα όρτσα, το οποίο ακριβώς αντικαθιστάς με daggerboards.
για τα τριγωνικά πανιά οι τρείς γωνίες είναι head (κορυφή), tack η βάση που στεραιώνεται μόνιμα στο σκάφος ή στο άλμουρο και clew η τρίτη γωνία η οποία ελέγχεται με την αντίστοιχη σκότα (sheet) και ρυθμίζει τη θέση του πανιού.
outhaul ή σαλούμπαρδος είναι το σχοινάκι με το οποίο ρυθμίζεις τη θέση του clew της μαίστρας επάνω στη μάτσα και κατά συνέπεια την μορφή της αεροτομής (βαθειά ή ρηχή), καθώς η μαίστρα έχει την ιδιεταιρότητα να ρυθμίζεις τη μάτσα με τη σκότα και όχι απευθείας το clew, όπως στα πλωριά τριγωνικά πανιά.

cataman
26-09-2009, 21:08
Φίλε jerry να σε ευχαριστήσω για τις πολύτιμη βοήθεια όσον αφορά την ορολογία.
Όλες αυτές οι πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας είναι πολύ χρήσιμες.

Απλά να επαναλάβω ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στα catamaran για την ιστιοφορία είναι οι ίδιοι για όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη και ότι η κυριότερη διαφορά τους με τα μονοκάρινα είναι στις γάστρες.

Alkis
27-09-2009, 10:20
να βοηθήσω με κάποιες μικρές διορθώσεις στην ορολογία .....

τα blocks που έχουν αναφερθεί, είναι ράουλα ή συστοιχίες από ράουλα, όχι όμως μπαστέκες. Η διαφορά είναι ότι η μπαστέκα είναι ανοιγόμενο ράουλο, για να μπορεί να μπεί ένα σχοινί που ήδη δουλεύει, χωρίς να απαιτείται να το βάλω στο ράουλο από την άκρη του.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, δεν το γνώριζα αυτό.
Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

cataman
27-09-2009, 11:29
Ο κύριος λόγος που ανέβασα αυτό το post φίλε Alkis είναι για να μάθουμε πράγματα που αφορούν την πλεύση των catamaran.
Όμως εφόσον η ιστιοφορία τους είναι κοινή με τα μοκάρινα θα περιμένουμε να μάθουμε από αυτό το post, πολλά πράγματα που χρησιμοποιούν οι ιστιοπλόοι και των δύο τύπων και βρίσκονται και στα μονοκάρινα αλλά και στα catamaran.
Γι’ αυτό και δίνω το βήμα σε εσάς τους ’’ζωντανούς Ιστιοπλόους’’.

Κουμπαρος
28-09-2009, 08:16
Αν κάτι τέτοιο δεν το βλέπεις σωστό να το σταματήσουμε εδώ.
.

Όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως πιστέυω πως η θεωρία πάντα βοηθά όταν προηγείται της πρακτικής. Αλλιώς πας αδιάβαστος και η πράξη γίνεται συνήθως οδυνηρή (κάτι ξέρω από τα ....παθήματα μου που μου γιναν μάθημα).

cataman
28-09-2009, 08:39
Όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως πιστέυω πως η θεωρία πάντα βοηθά όταν προηγείται της πρακτικής. Αλλιώς πας αδιάβαστος και η πράξη γίνεται συνήθως οδυνηρή (κάτι ξέρω από τα ....παθήματα μου που μου γιναν μάθημα).

Έτσι είμαι πάντα εγώ, πρίν κάνω κάτι το μελετάω τουλάχιστων τρεις φορές. Έτσι έκανα και με το windserfing, χωρίς να ξέρω καθόλου πήρα το βιβλιαράκι το διάβασα και έμαθα μόνος μου.

Αν θυμάμαι καλά φίλε κουμπάρε έχεις κάνει και με Hobbie 16 κάποιου φίλου σου φέτος ιστιοπλοία, όποτε να περιμένουμε και τις δικές σου εντυπώσεις (όταν φτάσουμε σε αυτό το θέμα) από πλεύσεις στα όρτσα και πρίμα με αυτά τα ''τερατάκια'' όπως τα χαρακτήρισες!

Κουμπαρος
28-09-2009, 09:05
Α εδώ δυστυχώς θα περιμένεις. Αν φυσάει μέχρι 4-5 μποφώρ θα με βρεις να κόβω βόλτες με το σκάφος και την οικογένεια (εκτός αν έχω αγώνες). Αν φορτώσει κάνα 20άρι+ κόμβους θα μαι και γω στην σανίδα του widsurf να παίζω με τα κύματα. Οπόταν το hobbie μόνο αν τύχει.

ΥΓ: Αντιθέτως από σένα, το 1992 που ξεκίνησα το σερφ είχα βρει μια σανίδα 25 κιλά και 4 μέτρα μήκος (πω, πω τι εποχές και κείνες) και χωρίς να διαβάσω την θεωρία προσπαθούσα επί ένα μήνα να καταφέρω να σταθώ πάνω της. Την στιγμή που το πέτυχα και άρχισε να τσουλάει, το αίσθημα που ένοιωσα ήταν απερίγραπτο (.....και ακριβώς εκείνη τη στιγμή συνηδειτοποίησα πως πρόσφερα θέαμα στους λουόμενους όλο αυτό τον καιρό γιατί με χειροκροτήσαν!)

cataman
28-09-2009, 09:44
Καλώς, δεν βιάζομαι.
Πρωτείνω η κουβέντα μας για το windsurfing να συνεχιστεί στο ανάλογο post (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?p=258696#post258696) που άνοιξα.

cataman
02-10-2009, 23:33
Καθέλκυση & ρυμούλκηση ενός catamaran.

Η ρυμούλκηση ενός μικρού catamaran όταν αυτό είναι λυμένο δεν ξεχωρίζει και πολύ από την ρυμούλκηση ενός 470. Όταν όμως το catamaran είναι συναρμολογημένο η μεταφορά του γίνεται σχεδόν απαγορευτική για την κυκλοφορία στον δρόμο και ενδείκνυται μόνο για την καθέλκυση και ανέλκυση.

59120
Εδώ βλέπουμε ένα catamaran συναρμολογημένο πάνω σε τρέιλερ μεταφοράς.

Βασική προϋπόθεση πριν την καθέλκυση ενός catamaran είναι να έχει γίνει πλήρης έλεγχος όλων των συνδέσεων των καρινών με τους δοκούς και επίσης των συρματόσχοινων στα ξάρτια και στον πρότονο του καταρτιού.
(Να αναφέρουμε ότι, μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν γίνεται η ιστοθέτηση του καταρτιού, θα πρέπει να προσέχουμε να μην ακουμπίσει σε καλώδια της ΔΕΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ).

Τα πηδάλια θα πρέπει να είναι στην πάνω θέση για να μην ακουμπήσουν στον βυθό κατά την καθέλκυση του catamaran στην ράμπα.
Οι κινητές καρίνες πρέπει να είναι έξω από τις θέσεις τους για να βρίσκονται πάνω στο σκάφος. Μόνο όταν φτάσουμε σε ικανοποιητικό βάθος τις τοποθετούμε.

Για να βάλουμε το catamaran στο νερό βάζουμε το τρέιλερ μέχρι το σημείο που αυτό αρχίζει να επιπλέει και αφού το κρατάμε με ένα σχοινί προσπαθούμε να μην ακουμπήσει στην ράμπα μέχρι να παρκάρουμε το τρέιλερ.

cataman
20-10-2009, 22:48
Οι Πλεύσεις ενός catamaran

Στο σχεδιάγραμμα βλέπουμε τις πλεύσεις που μπορεί να κάνει ένα catamaran σύμφωνα με τον φορά του ανέμου.

61404

Οι πλεύσεις του σκάφους είναι:
Όρτσα
Κλειστή πλαγιοδρομία
Πλαγιοδρομία
Λασκάδα
Δευτερόπρυμα
Πρύμα - ουριοδρομία

Κανένα ιστιοπλοϊκό δεν μπορεί να πλεύσει κόντρα στον άνεμο ούτε καν ένα catamaran, οπότε ας δούμε σε ποιές μοίρες μπορεί να πλεύσει ένα catamaran και ποια θα πρέπει να είναι η θέση των πανιών του και του πληρώματος.

Όρτσα.
Η πλεύση όρτσα είναι περίπου στις 45° και τα πανιά μας πρέπει να είναι καλά τεντωμένα για να επιτύχουμε την καλύτερη ροή του ανέμου. Σε αυτή την πλεύση το catamaran τείνει να σηκωθεί στην μία καρίνα για να ισορροπήσει από την δύναμη του ανέμου και έτσι ο τιμονιέρης και το πλήρωμα θα πρέπει να γείρουν προς τα έξω για να αποφύγουν την ανατροπή του.
Κλειστή πλαγιοδρομία.
Η πλεύση κλειστή πλαγιοδρομία είναι περίπου στις 60° , τα πανιά είναι λίγο πιο χαλαρά από ότι στην όρτσα και ο τιμονιέρης και το πλήρωμα θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν το catamaran σε ισορροπία για να αποφευχθεί η ανατροπή του.
Πλαγιοδρομία.
Η πλαγιοδρομία είναι περίπου στις 90° και τα πανιά δέχονται πλέον όλη την δύναμη του ανέμου από τα πλάγια. Ο τιμονιέρης και το πλήρωμα θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν ισορροπία γέρνοντας προς τα έξω καθώς το catamaran αναπτύσσει ταχύτητα.
Λασκάδα.
Η λασκάδα είναι περίπου στις 120° και τα πανιά είναι τόσο λάσκα όσο να μην παίζουν. Το catamaran πλέει και με τις δύο καρίνες ενώ ο τιμονιέρης και το πλήρωμα πρέπει να κάθονται μέσα στο σκάφος έτσι ώστε να πλέουν ισορροπημένα.
Δευτερόπρυμα.
Η δευτερόπρυμα είναι περίπου στις 160° και το catamaran πλέει σχεδόν υπό μικρή γωνία με τον άνεμο. Ενώ η μαΐστρα δέχεται όλο τον άνεμο, ο φλόκος μετά βίας δέχεται καθαρό. Ο τιμονιέρης και το πλήρωμα κάθονται πρύμα για να ισορροπήσουν το catamaran.
Πρύμα - ουριοδρομία.
Η πρύμα ή ουριοδρομία είναι στις 180° και το catamaran πλέει πλέον με την φορά του ανέμου. Αν η μαΐστρα είναι τελείως ανοιχτή σταβέντο ο φλόκος θα πρέπει να είναι ανοιχτός σοφράνο έτσι ώστε το catamaran να πλέει με σταυρωτά πανιά. Ο τιμονιέρης και το πλήρωμα κάθονται σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε το σκάφος να πλέει ισορροπημένο.

61405

mitsikos
25-10-2009, 22:36
Με αφορμή το τραγικό συμβαν που εγινε στο Βόλο σήμερα θα ηθελα να σταθω για λιγο στην ασφαλεια πανω στα καταμαραν. καταρχην δεν βγαινουμε ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ χωρις το ατομικό μας σωσιβιο (τυπου γιλεκο). οι κανονισμοι αναφερουν οτι πρεπει να εχουμε μαζι μας βεγγαλικα χειρος και καπνογονο αλλα εγω πιστευω οτι η μεγαλυτερη ασφαλεια μετα το σωσιβιο επανω στο καταμαραν ειναι το κινητο τηλεφωνο. οταν βγαιναμε κουβαλουσα παντα μαζί μου κρεμασμενο στο λαιμο μου σε αδιαβροχη θηκη το κινητο μου.Είχα ενα φιλο με φουσκωτο ο οποιος ηξερε οτι βγαιναμε και ανα πασα στιγμη μπορουσα να τον καλεσω. ευτυχως δεν χρειστηκε να τον καλεσω ποτε .επίσης πανω στο καταμαραν ειχαμε και ενα κουπι αλλα αυτο το κουβαλουσαμε πιο πολυ για την περιπτωση που επεφτε ο αερας. αυτα προς το παρων για τη ασφαλεια.

cataman
25-10-2009, 23:15
Πολύ σωστά όλα αυτά που μας αναφέρεις φίλε mitsikos και σε ευχαριστούμε.
Να αναφέρω ότι, άν και για το θέμα ασφάλεια θα ασχοληθούμε και παρακάτω εκτενέστερα θα ήθελα να αναφερθούμε τώρα στο θέμα: Ανατροπή catamaran & επαναφορά, μιάς και σε αυτό το κομμάτι θέλουν προσοχή τα catamaran.

Ας δούμε πρώτα ένα βιντεάκι για το πώς πρέπει να γίνεται η επαναφορά ενός catamaran:
http://www.youtube.com/watch?v=unTtOrCH4xE

mitsikos
26-10-2009, 23:15
Πολύ σωστά όλα αυτά που μας αναφέρεις φίλε mitsikos και σε ευχαριστούμε.
Να αναφέρω ότι, άν και για το θέμα ασφάλεια θα ασχοληθούμε και παρακάτω εκτενέστερα θα ήθελα να αναφερθούμε τώρα στο θέμα: Ανατροπή catamaran & επαναφορά, μιάς και σε αυτό το κομμάτι θέλουν προσοχή τα catamaran.

Ας δούμε πρώτα ένα βιντεάκι για το πώς πρέπει να γίνεται η επαναφορά ενός catamaran:
http://www.youtube.com/watch?v=unTtOrCH4xE

στο θεμα της ανατροπης του καταμαραν θα ηθελα να πω πως μια μερα ηρθε ενας σκιπερ απο μεγαλα νοικιαρικα ιστιοπλοικα ο οποιος ηταν απο Αθηνα και ειχε ενα hobbie fox και μας ειπε οτι πρεπει οπωσδηποτε να τουμπαρουμε επιτηδες το καταμαραν για να μαθουμε πως ξετουμπαρει και να συνηθησουμε σε αυτο . πραγματι το τουμπαραμε στα ρηχα νερα οπως δειχνει το βιντεακι και διαπιστωσαμε οτι ειναι παρα πολυ δυσκολο να το ξετουμπαρεις και ιδιαιτερα αν εισαι σε βαθια νερα που δεν πατωνεις. θεωρητικα αν τουμπαρει ενα ιστιοπλοικο καταμαραν το πρωτο πραγμα που κανει το πληρωμα ειναι να απελευθερωσει τα πανια(να βγαλει τις σκοτες) ωστε να ειναι τελειως λασκα. στη συνεχεια γυριζουμε το σκαφος με τις πλωρες να δειχνουν προς τη μερια που μας ερχεται ο αερας.ο ενας παει στη κορυφη του αλμπουρου η οποια ειναι μεσα στο νερο και προσπαθει να τη σηκωσει απο την επιφανεια της θαλασσας και ταυτοχρονα ο αλλος ανεβαινει ορθιος πανω στον πλωτηρα που βρισκεται στο νερο και τραβωντας απο το κρεμαστικο προσπαθει να το επαναφερει. δεν ειναι ευκολη υποθεση να το κανεις και το βιντεακι δεν ειναι πολυ κατατοπιστικο γιατι δεν εναι στα βαθια, δεν εχει πολυ αερα και δεν ειναι τα πανια επανω. πιστευω οτι για να τουμπαρει ενα καταμαραν πρεπει να το πηγαινεις στα ορια του δηλαδη να το τρεχεις πολυ και να μην προσεχεις πολυ . ολοι αυτοι που κανουν πρωταθλητισμο σιγουρα εχουν φαει πολλες τουμπες προσπαθωντας να πανε το σκαφος τους ολο και πιο γρηγορα αλλα σιγουρα θα ειχαν και τον προπονητη τους απο κοντα με καποιο φουσκωτο να τους παρεχει βοηθεια . τα καταμαραν δεν ειναι επικινδυνα σκαφη και μην σας φοβιζουν, απλα επειδη ειναι γρηγορα σκαφη θελουν λιγο προσοχη και σιγουρα αυτο που λενε παντα για τη θαλασσα ειναι οτι δεν πρεπει να τη φοβασαι αλλα να τη σεβεσαι και οταν ακους οτι ο καιρος χαλαει μεινε στο λιμανι και αυριο μερα ειναι .

kostinos
27-10-2009, 09:01
Παραθέτω την εμπειρία μου.
Είχα την τύχη να πάω για δουλειά στην Νάξο και να μαθητεύσω σε σχολή καταμαράν.
Καναμε δύο τούμπες εκπαιδευτικές και τα συμπεράσματα είναι ότι
1)το πεσμένο πανί να βλέπει αντίθετα απο τον άνεμο γιατί μόλις ανασηκωθεί λίγο το σκάφος ο αέρας το βοηθάει να έρθει στη θέση του

2)χρειάζονται δύο ατομα ανεβασμένα στον πλωτήρα να τραβήξουν το σκοινί και μάλιστα όχι προς τα έξω αλλά προς τα κάτω για να μην τους έρθει το σκάφος κατακέφαλα.

3)κρατάμε το σκοινί για να μην μας φύγει το σκάφος.

cataman
27-10-2009, 19:57
Να ξεκαθαρίσουμε ότι, άλλο η μερική ανατροπή και άλλο η ολική.
Η ολική ανατροπή είναι όταν το πανί του catamaran έχει βυθιστεί όλο και έχει έρθει σε κάθετη θέση. Είναι η πιο δύσκολη ανατροπή και για να επανέλθει το catamaran κανονικά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και καλή γνώση.
Η μερική ανατροπή είναι όταν το catamaran έχει πέσει στο πλάι και πατάει μόνο η μία καρίνα και η άλλη είναι στον αέρα. Για να μείνει σε αυτή την θέση το catamaran αυτό που χρειάζεται είναι ένα μικρό αεροδυναμικό μπαλονάκι (http://www.sunjammers.com/category/righting_systems)το οποίο τοποθετείτε στην κορυφή του καταρτιού και αποτρέπει το κατάρτι στο να βυθιστεί. Από αυτή την θέση είναι πιο εύκολο το catamaran να επανέλθει στην κανονική του θέση.
Ας δούμε δύο άλλα βιντεάκια αυτή την φορά με δυνατό αέρα και τον τρόπο επαναφοράς τους.
http://www.youtube.com/watch?v=INN7yJlzAPg (http://www.youtube.com/watch?v=INN7yJlzAPg)
http://www.youtube.com/watch?v=80mBnkAVyG8 (http://www.youtube.com/watch?v=80mBnkAVyG8)
Όπως ανάφερε ο φίλος kostinos σε άλλο post ότι το σωσίβιο σε τέτοιες καιρικές συνθήκες είναι υποχρεωτικό.

cataman
04-11-2009, 07:53
Να αναφέρουμε και δυο τρία τελευταία πράγματα για την ανατροπή για να κλείσουμε αυτό το θέμα.

Το σχοινί που θα χρησιμοποιούμε για την επαναφορά βοηθάει πάρα πολύ αν είναι από τα σχοινιά που επιπλέουν. Θεωρό ότι είναι δύσκολο να ψάχνεις τα βουλιαγμένα σχοινιά για να βρεις αυτό που πρέπει να τραβήξεις.

Και για το θέμα ότι τα μικρά catamaran επανέρχονται μόνο από δύο άτομα, μία έξυπνη λύση για τους μοναχικούς καβαλάρηδες είναι και αυτό:

63554
Είναι ένα σάκος που τον γεμίζεις με νερό και σε βοηθάει να επαναφέρεις το σκάφος όταν είσαι μόνος (πάντα από την μερική ανατροπή, για την ολική είπαμε ότι βοηθάει το μπαλονάκι). Το αναφέρω αυτό για να μην εννοηθεί ότι catamaran είναι αποκλειστικά για δύο άτομα. Υπάρχουν catamaran και για ένα άτομο αλλά και για δύο και η ανατροπή τους δεν διαφέρει.

Και το τελευταίο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι ο ρουχισμός μας θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος (ρουχισμός σαν αυτόν που χρησιμοποιούν οι σέρφερς). Όταν είσαι βρεγμένος και σε φυσήξει ο αέρας το κρύωμα το έχεις σίγουρο.

fanman
04-11-2009, 08:57
Καλημερίζω

Φίλε catman, οι πλεύσεις που αναφέρεις είναι καθαρά θεωρητικές. Στην πράξη στα μικρά καταμαράν (Hobbie, Nacra, Tornado, Hurricane) ποτέ δεν ταξιδεύουμε πρίμα, δηλαδή με διεύθυνση φαινόμενου μεγαλύτερη των 110-130 μοιρών κι ανάλογα με την ένταση (όσο ανεβαίνει ποδίζουμε). Όταν λέμε πρίμα εννοούμε να κατεβαίνουμε όσο πιο ποδιστοί μπορούμε στοχεύοντας πάντοτε στο VMG. Όσοι έχουν ασύμετρο ποδίζουν παραπάνω. Μόνο στην μπουνάτσα (έως 5knots) πάμε σχεδόν κατάπριμα

Τα όρτσα δεν είναι 45 μοίρες αλλά πάντοτε λίγο πιο ποδιστά γιατί και πάλι στόχος μας είναι το vmg.

Για τη θέση του πληρώματος:
Στα όρτσα κρέμεται όλος ο κόσμος με κρεμαστικά και όσο ανεβαίνει η ένταση μετακινούμε τα βάρη πίσω. Τα ίδια και στην πλαγιοδρομία.

Στα πρίμα ο τιμονιέρος πάντοτε μέσα, κέντρο ή και σοφράνο. Το πλήρωμα σταβέντο για να σηκώσουμε πλωτήρα. Άμα όμως φρεσκάρει το πλήρωμα έρχεται πίσω κέντρο ή σοφράνο. Αυτά χωρί ασύμετρο. Αν βιράρουμε μπαλόνι με χαμηλή ένταση το πλήρωμα πάλι σταβέντο, ενώ με μέτρια ένταση και άνω το πλήρωμα βγαίνει με το κρεμαστικό του τιμονιέρου και άμα τα πράματα ζορίσουν κρεμιέται όσο πιο πρίμα γίνεται, έως και πίσω από τον τιμονιέρο μπροστά κριβώς από τα τιμόνια. Πάντοτε προσέχουμε τα καρφώματα > βουλιάζει η σταβέντο πλώρη > χάνουμε την ποδισιά γιατί τα τιμόνια ξενερίζουν >το σκάφος καρφώνει.

Αυτά για τις πλεύσεις
χαιρετώ

fanman
04-11-2009, 09:20
Για να ξετουμπάρουμε από απλό τουμπάρισμα (ξαπλωμένο το σκάφος):

1. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ. Το τραμπολίνο δουλεύει σα πανί και το σκάφος ταξιδεύει γρήγορα.
1. Ένας παέι κολυμπωντας στην πλώρη για να ορθοπλωρίσει το σκάφος.
2.Ο άλλος ταυτόχρονα ανεβαίνει όρθιος στον πλωτήρα στο ύψος του καταρτιού και ξενετάρει το μαντάρι της μαϊστρας. Το περνά 2-3 βόλτες στο κρεμαστικό του - ΟΧΙ ΚΟΜΠΟ.
3.Έρχεται κι άλλος από την πλώρη και ξαπλώνει με την πλάτη σε αυτόν που έχει δεθεί με το μαντάρι και κρεμιούνται.
4.Το σκάφος ξετουμπάρει ΑΛΛΑ:
5. Με το που το κατάρτι ξεπεράσει τις 45μοίρες (γωνία επιπέδου θάλασσας με την κατακόρυφο) και συνεχίζει να'ρχεται και οι δύο πρέπει να πιαστούν από το dolpnin striker (δελφινιέρα?) και να κρατηθούν γερά.
6. Ανεβαίνουμε - στραγγίζουμε - πέρνουμε μια ανάσα - και συνεχίζουμε (μη ξεχάσουμε να νετάρουμε το μαντάρι και να ρίξουμε καλού κακού μια ματιά στους σταυρούς και τα ξάρτια).

ΠΡΟΣΟΧΗ:
1.Αν ένας μείνει μακριά ο άλλος (ή οι άλλοι) φέρνουν καπάκι το σκάφος (καθόμαστε ελαφρά πάνω στη μάτσα). Με το που μαζευτούμε όλοι στο σκάφος ένας παει και κάθετε οσο πιο πρίμα γίνεται (καβαλά την πρύμη σα να ανεβαίνει σε γαϊδούρι) > το σκάφος κάνει σούζα κι έρχεται τουμπαρισμένο με την μπάντα. Μετά κάνουμε ότι και παραπάνω.
2. Αν μείνουμε και οι δύο πίσω και μακριά από το σκάφος κολυμπάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δε ασχολούμαστε με τον άλλο ακόμα κι ανα έχει χτυπήσει. ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ
3. Πάντοτε φοράμε ΠΛΕΥΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ Ή ΣΩΣΣΙΒΙΟ
4. Φροντίζουμε να έχουμε καλή φυσική κατάσταση.
5. Δεν κάνουμε τα παλικάρια. Όλα τα σκάφη έχουν όρια και τα πληρώματα επίσης. Ποτέ βόλτες με άνεμο > 18knots χωρίς να υπάρχουν παραπλέοντα σωστικά που μας έχουν στο νου τους.

και φυσικά απαιτείται εξάσκηση για όλα τα παραπάνω

καλές πλεύσεις

Να αναφέρουμε και δυο τρία τελευταία πράγματα για την ανατροπή για να κλείσουμε αυτό το θέμα.

Το σχοινί που θα χρησιμοποιούμε για την επαναφορά βοηθάει πάρα πολύ αν είναι από τα σχοινιά που επιπλέουν. Θεωρό ότι είναι δύσκολο να ψάχνεις τα βουλιαγμένα σχοινιά για να βρεις αυτό που πρέπει να τραβήξεις.

Και για το θέμα ότι τα μικρά catamaran επανέρχονται μόνο από δύο άτομα, μία έξυπνη λύση για τους μοναχικούς καβαλάρηδες είναι και αυτό:

63554
Είναι ένα σάκος που τον γεμίζεις με νερό και σε βοηθάει να επαναφέρεις το σκάφος όταν είσαι μόνος (πάντα από την μερική ανατροπή, για την ολική είπαμε ότι βοηθάει το μπαλονάκι). Το αναφέρω αυτό για να μην εννοηθεί ότι catamaran είναι αποκλειστικά για δύο άτομα. Υπάρχουν catamaran και για ένα άτομο αλλά και για δύο και η ανατροπή τους δεν διαφέρει.

Και το τελευταίο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι ο ρουχισμός μας θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος (ρουχισμός σαν αυτόν που χρησιμοποιούν οι σέρφερς). Όταν είσαι βρεγμένος και σε φυσήξει ο αέρας το κρύωμα το έχεις σίγουρο.

cataman
05-11-2009, 06:54
Φίλε fanman καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Να υποθέσω από τα λεγόμενά σου και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσες, ότι είσαι γνώστης του αντικειμένου και μιλάς από πείρας.
Αν διάβασες από την αρχή στον οδηγό, θα καταλάβαινες ότι η δική μου η εμπειρία, αφορά μέχρι στιγμής την θεωρία για αυτό το θέμα. Και η οποία φυσικά δεν είναι πλήρης και ολοκληρωμένη.
Τον οδηγό τον ανέβασα για να δώσω την ευκαιρία σε άτομα σαν και εσένα να μας πουν την γνώμη τους και τις εμπειρίες τους όσον αφορά την πλεύση του catamaran, βάζοντας σαν βιβλιογραφία αυτό που προσφέρει η Hobbie στο site της.

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις καταιγιστικές πληροφορίες και περιμένουμε οτιδήποτε άλλη πληροφορία ή άλλο θέμα, πιστεύεις ότι πρέπει να ειπωθεί ή να συζητηθεί σε αυτό το post.
Φυσικά μπορείς να μας διορθώσεις, αν κάτι έχει ειπωθεί λάθος.

Μάκης (cataman).

cataman
06-11-2009, 21:11
Καλημερίζω

Φίλε catman, οι πλεύσεις που αναφέρεις είναι καθαρά θεωρητικές. Στην πράξη στα μικρά καταμαράν (Hobbie, Nacra, Tornado, Hurricane) ποτέ δεν ταξιδεύουμε πρίμα, δηλαδή με διεύθυνση φαινόμενου μεγαλύτερη των 110-130 μοιρών κι ανάλογα με την ένταση (όσο ανεβαίνει ποδίζουμε). Όταν λέμε πρίμα εννοούμε να κατεβαίνουμε όσο πιο ποδιστοί μπορούμε στοχεύοντας πάντοτε στο VMG. Όσοι έχουν ασύμετρο ποδίζουν παραπάνω. Μόνο στην μπουνάτσα (έως 5knots) πάμε σχεδόν κατάπριμα

Τα όρτσα δεν είναι 45 μοίρες αλλά πάντοτε λίγο πιο ποδιστά γιατί και πάλι στόχος μας είναι το vmg.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις μοίρες που αναφέρεις ας δούμε στο ακόλουθο σχέδιο τις μοίρες πλεύσης και τις ταχύτητες που μπορούν να πιάσουν τα catamaran.

63894

Θα μπορούσες να μας εξηγήσεις λίγο περισσότερο για το VMG?

fanman
09-11-2009, 09:00
Κατ’αρχήν αυτό που βλέπουμε στην εικόνα είναι το πολικό διάγραμμα ενός συγκεκριμένου σκάφους (τα παρέχει ο κατασκευαστής). Μας λέει ποια είναι η βέλτιστη πραγματική ταχύτητα του σκάφους σε σχέση με την διεύθυνση του ανέμου. Οι ομόκεντροι κύκλοι αναπαριστούν την ταχύτητα. Προσέξτε τη συμμετρία του πολικού διαγράμματος ως προς τα δύο μπράτσα. Η καμπύλη γραμμή (σα πεταλούδα) δίνει την ταχύτητα που πιάνει το σκάφος σε κάθε πλεύση.
Έτσι ένα ταξιδεύουμε δευτερόπριμα με το συγκεκριμένο σκάφος, δηλαδή με γωνία 230 ως προς τον άνεμο) η ταχύτητά μας θα είναι 10 κόμβοι. Εάν ταξιδέψουμε κατάπριμα η ταχύτητα θα πέσει στους 4,8 κόμβους.

Έστω τώρα ότι θέλουμε να ταξιδέψουμε από το σημεία Α στο σημείο Τ και η πλεύση είναι κατάπριμα.

Αν πάμε από το Α στο Τ σχεδόν κατάπριμα στις 170 και βάσει των πολικών του σκάφους θα έχουμε ταχύτητα 4,9 κόμβους.
Αν πάμε με ανοιχτή πλαγιοδρομία στις 110 θα κατεβαίνουμε με 14,8 κόμβους αλλά θα διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση.
Τι από τα δύο συμφέρει;

Υπολογίζουμε το Velocity Made Good από τον τύπο VMG = συν(θ) * ταχύτητα όπου θ η γωνία μας από τη διεύθυνση του ανέμου.
Για το παράδειγμά μας έχουμε
VMG1 = συν110 * 4,9 = -4,82
VMG2 = συν170 * 14,8 = -5,06

Το μεγαλύτερο κατ’ απόλυτη τιμή VMG κερδίζει! Επομένως στο παράδειγμα συμφέρει να κατέβουμε ανοιχτή πλαγιοδρομία.

Στην πράξη, στα μικρά σκάφη δεν τρέχουμε με τα κομπιουτεράκια και τα μοιρογνωμόνια στο χέρι, αλλά προπόνηση, προπόνηση και πάλι προπόνηση. Σε μεγάλα σκάφη (ανοιχτής) υπάρχουν όργανα που υπολογίζουν το VMG κι έχουν καταχωρημένα τα πολικά διαγράμματα.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις μοίρες που αναφέρεις ας δούμε στο ακόλουθο σχέδιο τις μοίρες πλεύσης και τις ταχύτητες που μπορούν να πιάσουν τα catamaran.

63894

Θα μπορούσες να μας εξηγήσεις λίγο περισσότερο για το VMG?

cataman
10-11-2009, 07:42
............
Στην πράξη, στα μικρά σκάφη δεν τρέχουμε με τα κομπιουτεράκια και τα μοιρογνωμόνια στο χέρι, αλλά προπόνηση, προπόνηση και πάλι προπόνηση. ........

Εγώ θα έλεγα Φάνη, πρώτα θα μάθουμε πως πλέει ένα catamaran και μετά θα μάθουμε πως να τρέχουμε με αυτό.
Ένας αρχάριος δεν θα σηκώσει πλωτήρα από τις πρώτες μέρες αν δεν ξέρει που να στρέψει το σκάφος και πόσο μάλλον πως να το σταματήσει. Δεν νομίζεις?

Άρα λοιπόν, αν θέλουμε να αναπτύσσουμε ταχύτητα με το catamaran μας, θα πρέπει να το στρέψουμε μεταξύ 50° με 130° και 230° με 310° σε πλαγιοδρομία. Με απλά λόγια να φέρουμε τον αέρα στην πλάτη μας, σωστά? Τότε το catamaran σηκώνει πλωτήρα και ......η αδρεναλίνη απογειώνεται.
Όσο φέρνουμε τον αέρα στο δεξί ή το αριστερό μας χέρι τόσο το σκάφος επιβραδύνει και .....προσθαλασσωνόμαστε.