Σελίδα 1 από 6 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων σε εξέλιξη 1 έως 10 από 55

Θέμα: Catamaran & Multihulls ’’Ο πλήρης οδηγός’’

 1. #1
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή CATAMARAN & MULTIHULLS ’’Ο πλήρης οδηγός’’

  Σε αυτό το θέμα θα βρείτε ότι αφορά τα catamaran και τα multihulls γενικά, από την ιστορία τους έως τα τελευταία νέα για αυτά τα μοναδικά σκάφη που τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην χώρα μας.

  Η πηγή πληροφοριών για την ιστορία τους και τα χαρακτηριστικά τους είναι κυρίως από την Βικιπαίδεια και έχει γίνει μια επεξεργασία των κειμένων από εμένα για να είναι κατανοητά σε όλους.
  Στα ακόλουθα post που θα μπουν μέσα στο θέμα θα γίνεται αναφορά της πηγής τους.

  Φυσικά το θέμα είναι ανοικτό σε όποιο μέλος θέλει να προσθέσει - διορθώσει - προτείνει και ότι άλλο θέλει να πει για τα catamaran & τα multihulls. Να προσθέσω ότι δεν είμαι ειδήμον και παντογνώστης για αυτά τα σκάφη απλά τρέφω για αυτά μία αγάπη και ένα θαυμασμό.

  Μετά από αρκετές ώρες αναζήτηση στο web και θέλοντας σε αυτό το forum να υπάρχει μια όσο γίνεται πλήρης αναφορά για αυτά τα σκάφη αποφάσισα να αναρτήσω αυτό το θέμα.

  Σας εύχομαι λοιπόν καλή ανάγνωση.EXOFYLLO_small.JPG
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη cataman : 15-08-2009 στις 08:59 Αιτία: Προσθήκη εξώφυλλου PDF.
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 2. #2
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Ιστορία & χαρακτηριστικά.

  Πηγή πληροφοριών από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

  Το καταμαράν στην γλώσσα των Ταμίλ (είναι η γλώσσα του διοικητικού ινδικού κρατιδίου του Ταμίλ Ναντού, και η πρώτη ινδική γλώσσα που πρέπει να δηλώνονται ως κλασική γλώσσα από την κυβέρνηση της Ινδίας, το 2004) λεγόταν "kattumaram» και είναι ένα είδος σκάφους που αποτελείται από δύο κύτη, ή ama (o όρος ama προέρχονται από την Μαλαισιακή και Μικρονησιακή γλώσσα και αναφέρεται για τα μέρη του εξωτερικού στηρίγματος ακάτου η κανό, επίσης ο όρος ama μπορεί να μεταφραστεί και όπως κανό) μαζί με κάποια δομή, όπου το πιο βασικό είναι ένα πλαίσιο, που σχηματίζεται από τα ama’s.
  Σημασιολογικά λοιπόν, το καταμαράν είναι ένα ζευγάρι που πραγματοποιείτε από κοινού από δυο Ama.
  Το καταμαράν μπορεί να χρησιμοποιεί ιστία (πανιά) ή μηχανή.


  Η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται καταμαράν είναι αυτά που χρησιμοποιούνταν από τους paravas (μια αλιευτική κοινότητα στην νότια ακτή της Tamil Nadu, Ινδία). Καταμαράν χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Ταμίλ ήδη από τον 5ο αιώνα μ.Χ. που διακινούνται για τους στόλους τους να εισβάλουν σε περιφέρειες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Βιρμανία, η Ινδονησία και η Μαλαισία.

  Το Καταμαράν είναι μια σχετικά πρόσφατη εισαγωγή στο σχεδιασμό των πλοίων και για τις δύο κατηγορίες: ιστιοφόρα αναψυχής και αθλητισμού, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες στην Ωκεάνια, όπου Πολυνησιακά καταμαράν επέτρεπαν στους ναυτικούς τους να φτάσουν σε πιο απομακρυσμένα νησιά.
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 3. #3
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Ιστορία  Καθώς ο ¶γγλος τυχοδιώκτης και πειρατής William Dampier ταξίδευε σε όλο τον κόσμο το 1690 σε αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών, βρήκε τον εαυτό του στη νοτιοανατολική ακτή της Ινδίας, των Ταμίλ Ναντού στο κόλπο της Βεγγάλης. Ήταν ο πρώτος που έγραψε στα αγγλικά για ένα είδος σκάφους που παρατηρείται εκεί. Ήταν κάτι περισσότερο από μια σειρά από ενωμένους κορμούς.
  Στις ακτές της Coromandel, »έγραψε στο 1697», γι αυτά που τα αποκαλούν καταμαράν. Πρόκειται για δύο συνδεδεμένα ελαφριά ξύλα τόσο μικρά, που μετέφεραν έναν άνθρωπο, του οποίου τα πόδια ήταν πάντα μέσα στο νερό.

  Παρά το γεγονός ότι το όνομα προήλθε από τους Ταμίλ, η σύγχρονη χρήση του καταμαράν ήρθε από το Νότιο Ειρηνικό. ¶γγλοι επισκέπτες χρησιμοποιούσαν αυτά που οι Ταμίλ ονόμαζαν καταμαράν που ήταν γρήγορα και σταθερά σκάφη και είχαν είτε ιστίο (πανί), είτε κουπιά και ήταν φτιαγμένα από δύο κορμούς σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους που χρησιμοποιούνταν από Πολυνησιακούς ιθαγενείς για να μετακινούνται από το ένα νησί στο άλλο.
  Ο σχεδιασμός παρέμεινε σχετικά άγνωστος στη Δύση για σχεδόν 200 χρόνια, έως ότου ένας Αμερικανός, ο Nathanael Herreshoff,
  άρχισε να κατασκευάζει ένα καταμαράν σκάφος δικού του σχεδιασμού το 1877 (US Pat. Αρ. 189459) και το ονόμασε «Amaryllis',
  The Amaryllis

  το οποίο έδειξε αμέσως της ανώτερες επιδόσεις των δυνατοτήτων του, στην Centennial Regatta που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 1876, στα ανοικτά της Νέας Υόρκης από το Yacht Club του Staten Island. Ήταν αυτό το ίδιο γεγονός, στο οποίο διαμαρτυρήθηκαν ο χαμένοι και το καταμαράν, σαν σχεδιασμός, αποκλείστηκε από όλες τις κατηγορίες και παρέμεινε αποκλεισμένο μέχρι τη δεκαετία του 1970.

  Manu kai

  Η απαγόρευση αυτή υποβάθμισε το καταμαράν να είναι μια απλή καινοτομία σχεδιασμού σκαφών μέχρι το 1947. Το 1947, ο θρύλος του σερφινγκ, Woodbridge "Γούντι" Brown και ο Alfred Kumalae σχεδίασαν και κατασκεύασαν το πρώτο σύγχρονο καταμαράν: Manu Kai, στη Χαβάη. Ένας νεαρός βοηθός τους ήταν ο Rudy Choy, ο οποίος αργότερα ίδρυσε το γραφείο σχεδιασμού Choy / Seaman / Kumalae (C / S / K, 1957) και έγινε ο καθιδρυτής για την προώθηση του καταμαράν. Οι Prout Brothers, Roland και Francis, πειραματίστηκαν με το καταμαράν το 1949 και μετέτρεψαν το 1935 το εργοστάσιο σκαφών τους στο Canvey Island, Essex (Αγγλίας), σε γραμμή παραγωγής καταμαράν το 1954. Τα Shearwater καταμαράν τους, κέρδιζαν εύκολα τους αγώνες ενάντια στο μονοκάρινα σκάφη.
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 4. #4
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Δημοτικότητα και δημοφιλή καταμαράν

  Η ταχύτητα και η σταθερότητα των καταμαράν σύντομα τα έκανε τα πιο δημοφιλή σκάφη αναψυχής, με τη δημοτικότητά πραγματικά να απογειώνεται στην Ευρώπη, και ακολούθησε αμέσως μετά στην Αμερική, στην Καραϊβική και το Νότιο Ειρηνικό.
  Τα καταμαράν επίσης είναι αρκετά δημοφιλής για αγώνες, ειδικά στην Ευρώπη και την Αυστραλία,.
  Μέχρι τη δεκαετία του 1980 τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά καταμαράν (εκτός από τα beach cats) ναυπηγήθηκαν είτε από τους ιδιοκτήτες τους στη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία ή από διάφορους ναυπηγούς. Από τότε, πολλές εταιρείες έχουν επιτυχή πώληση μαζικής παραγωγής σκαφών (με βιομηχανικά πρότυπα).

  Hobie Cat

  Στα μέσα του εικοστού αιώνα, το καταμαράν που θα εμπνεύσει ακόμη πιο πολύ είναι το δημοφιλή ιστιοφόρο, Beach Cat. Στην Καλιφόρνια, ένας κατασκευαστής ιστιοσανίδων, ο Hobie Alter παράγει το Hobie Cat 14 το 1967, και δύο χρόνια αργότερα, το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο Hobie 16. Το σκάφος αυτό παραμένει στην παραγωγή, με περισσότερα από 100.000 κομμάτια που κατασκευάστηκαν κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

  Tornado

  Το καταμαράν Tornado ήταν μια Ολυμπιακή κατηγορία ιστιοπλοϊκό καταμαράν, με πλήρωμα δύο ατόμων. Είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Είχε σχεδιαστεί το 1967 από τον Μάρτιο τον Rodney March από την Brightlingsea, της Αγγλίας, με τη βοήθεια από τον Terry Pierce, και Reg White, ειδικά για το σκοπό να γίνει Ολυμπιακή κατηγορία καταμαράν. Κατά τις IYRU Ολυμπιακές Εξετάσεις Catamaran, νίκησε εύκολα τους άλλους ανταγωνιστές της.

  Μια νέα φυλή των καταμαράν έχει ήδη αρχίσει να παίρνουν μορφή, με αυτή των σούπερ mega καταμαράν. Ο ορισμός αυτός προορίζεται για εκείνες άνω των 60 ποδιών μήκους. Συνήθως διαρκεί πάνω από ένα έτος για να οικοδομηθούν αυτά τα μεγάλα πλοία και συχνά, ένα μεγάλο μέρος τους στις παραμετροποιήσεις του σκάφος πραγματοποιείται μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη.
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 5. #5
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Χρήση και Εφαρμογή

  Αν και οι αρχές της ιστιοπλοΐας είναι οι ίδιες για καταμαράν και μονοκάρινα, υπάρχουν μερικές "ιδιαιτερότητες" στην ιστιοπλοΐα με καταμαράν. Για παράδειγμα:

  >Τα καταμαράν για να ανθίστανται στους πλευρικούς ανέμους, προκειμένου να πλεύσουν σε κατευθύνσεις άλλες από ούρια, πρέπει να έχουν dagger boards. Επίσης, λόγω του ότι τα καταμαράν είναι ελαφρύτερα σε αναλογία με το μέγεθος των πανιών, έχουν λιγότερο δυναμική κατά την διάρκεια του ΤΑΚ σε όρτσα. Απαιτείται σωστή χρήση του φλόκου για την επιτυχή ολοκλήρωση του ΤΑΚ χωρίς να καταλήξει να κολλήσει στην νεκρή ζώνη του άνεμου.

  >Έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα από ό, τι άλλα ιστιοπλοϊκά του ίδιου μεγέθους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά μπορούν να έχουν μια πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια πανιών την κατάλληλη στιγμή. Θα μπορεί να φτάσει πάνω από 1,5 φορές την ταχύτητα του ανέμου.

  >Τα καταμαράν έχουν μικρή πιθανότητα να ανατραπούν στο πλάι από δυνατούς πλαϊνούς ανέμους και μεγαλύτερη πιθανότητα να ανατραπούν μπροστά από δυνατό ούριο άνεμο.

  >Μια άλλη διαφορά είναι ότι συνήθως μπορούν να φτάσουν μέχρι την αμμουδιά σε πολύ ρηχά νερά με ασφάλεια, δεδομένου ότι δεν έχουν βαθιές καρίνες για να ισορροπούν όπως τα μονοκάρινα. Επιπλέον, τα πηδάλια τους έχουν σύστημα να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν έτσι ώστε να προστατεύονται από ζημίες όταν το πλοίο είναι σε ρηχά νερά.


  Τα Καταμαράν σε γενικές γραμμές, είναι συνήθως ταχύτερα από τα πλοία μονού κύτους, για τρεις λόγους:
  >Τα καταμαράν είναι ελαφρύτερα, λόγω του γεγονότος δεν υπάρχει αντίβαρο στις καρίνες τους.

  >Τα καταμαράν έχουν μεγαλύτερο πλάτος το οποίο τα καθιστά πιο σταθερά και, συνεπώς, μπορούν να φέρουν μεγαλύτερα πανιά ανά μονάδα μήκους από ένα ισοδύναμο μονού κύτους και τέλος.

  >Εχουν μεγαλύτερη σταθερότητα που σημαίνει ότι το κατάρτι τους είναι πιο πιθανό να μείνει όρθιο σε ένα φύσημα του ανέμου, αντλώντας μεγαλύτερη δύναμη από αυτή ενός μονού κύτους γιατί η αύξηση της απόστασης μεταξύ του κέντρου βάρους και το κέντρο της άνωσης παρέχουν υψηλότερη σταθερότητα σε σύγκριση με τα πλοία με μονό κύτος.

  Ένα καταμαράν είναι πιθανόν να επιτύχει την μέγιστη ταχύτητα κατά την κίνηση προς τα εμπρός χωρίς να διαταραχθεί από την δράση του κύματος. Αυτό επιτυγχάνεται σε ύδατα όπου το μήκος κύματος των κυμάτων είναι κάπως μεγαλύτερο από την ίσαλο γραμμή του κύτους, για το λόγο του ότι τα καταμαράν σε όρτσα κύμα προπορεύετε η μια καρίνα από την άλλη οπότε υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια στο κύμα, οπότε και η αντίσταση του είναι μειωμένη.


  Τα καταμαράν επίσης είναι ιδανικά για σκάφη μεγάλων αποστάσεων. Το 2001 σε αγώνα γύρο του κόσμου κέρδισε το γιγαντιαίο καταμαράν Club Med με skipper τον Grant Dalton. Έκανε τον γύρω της Γης σε 62 ημέρες με μέση ταχύτητα τους δεκαοκτώ κόμβους.
  Club Med
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 6. #6
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Καταμαράν κρουαζιέρας

  Τα καταμαράν κάτω από ένα ελάχιστο μέγεθος, περίπου 8μ (24 ft), δεν έχουν επαρκή όγκο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως χώρος διαβίωσης για πολυήμερα ταξίδια. Επίσης, και το bridgedeck δεν είναι αρκετό για την άνετη διαβίωση στο σκάφος.  Υπάρχουν πολλοί ιστιοπλόοι που κάνουν μεγάλες αποστάσεις σε υπεράκτιες πλεύσεις με γιότ μονού κύτους των 9m (30 ft) και λιγότερο. Κανένας υπεύθυνος σχεδιαστής ή ναυτικός καταμαράν θα πρότεινε αυτό για ένα καταμαράν. 12m (40 ft) είναι η μικρότερη σύσταση για άνετη διαβίωση και 15m (50 ft) είναι η προτιμότερη. Αυτό το μέγεθος επιτρέπει επαρκές χώρους για την αποθήκευση αναγκαίου εξοπλισμού και επίσης μπορεί να σας δώσει καλά ΤΑΚ με ταχύτητα, άνεση και ασφάλεια.
  Αν τα 15m (50 ft) ακούγονται τεράστια, να θυμάστε ότι το βάρος ενός καταμαράν, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι κάτι πολύ περισσότερο από το μισό του βάρους ενός μονού κύτους στο ίδιο μήκος και μπορεί να πλέει και με λιγότερο πλήρωμα.

  Και τέλος η σταθερή πλατφόρμα ενός καταμαράν καθιστά λιγότερο την πιθανή ναυτία στους επιβάτες του.

  Αυτά τα σκάφη λοιπόν μπορούν να αρμενίζουν σε άνετο ταξίδι και 300 ναυτικά μίλια ανά ημέρα, με τις εκδόσεις των αγωνιστικών να καταγράφουν πάνω από 400 ναυτικά μίλια ανά ημέρα.
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 7. #7
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Μειονεκτήματα των καταμαράν

  Το πλάτος ενός καταμαράν είναι συχνά ένα ζήτημα, ιδίως όταν αγκυροβολεί σε λιμάνια και μαρίνες επειδή καταλαμβάνουν χώρο σχεδόν όσο δυο μονοκάρινα μαζί.

  Επίσης, είναι πιο ακριβά για την παραγωγή τους από ότι ενός μόνου κύτους στο ίδιο μήκος.

  Αν μια καταιγίδα ή ένα μεγάλο κύμα αναποδογυρίσει ένα μικρό μονοκάρινο, αυτό μπορεί να ανακάμψει από το βάρος του έρματος που εξισορροπεί το σκάφος, αλλά αν δεν το κάνει γρήγορα αυτό θα βυθιστεί πριν ανακάμψει. Τα σύγχρονα καταμαράν δεν έχουν βάρος σε έρμα και γι’ αυτό μπορεί όταν ανατραπούν να μην μπορούν να ανακάμψουν, αλλά όμως τις περισσότερες φορές δεν βυθίζονται.


  Απλά επιπλέουν ανάποδα, παρέχοντας ένα μεγάλο σωστικό μέσο για να τους επιζώντες, κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί σε μια αναζήτηση από μια σωστική λέμβο ή ένα ατομικό σωσίβιο. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να επανέλθει ένα μεγάλο καταμαράν κάτι που θα απαιτούσε ακόμα και τη χρήση ενός γερανού.


  Σε μικρότερα καταμαράν τελευταία έχει βρεθεί μια απλή λύση τοποθετώντας στην κορυφή του καταρτιού ένα αεροδυναμικό και ελαφρύ μπαλονάκι που αποτρέπει την βύθιση του καταρτιού. Όποτε και η επαναφορά του σκάφους γίνεται πιο εύκολα.


  Επίσης ένα μονοκάρινο μπορεί και περνά μέσα από τα κύματα λόγο της δυναμικής του μεγάλου του βάρους ενώ το καταμαράν είναι αναγκασμένο να περνά από πάνω επειδή είναι πιο ελαφρύ. Αυτό σημαίνει ότι τα καταμαράν είναι πιο επιρρεπή στον κυματισμό μόνο όταν είναι υπερφορτωμένα. Οπότε οι μικρότερες διαφορές στο ωφέλιμο φορτίο κάνουν μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοση.
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη cataman : 30-05-2009 στις 09:04
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 8. #8
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Multihulls - Trimaran

  Κυρίως όταν λέμε multihulls εννοούμε τα πολυκάρινα σκάφη. Μετά την αναφορά μας για τα catamaran τα οποία αποτελούνται από δυο καρίνες, σειρά έχουν τα trimaran. To Trimaran είναι ένα σκάφος το οποίο έχει ένα κεντρικό κύτος και δυο συμμετρικές καρίνες, μια σε κάθε πλευρά που ενώνονται μεταξύ τους.
  Αυτά τα σκάφη έχουν μερικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα σκάφη μονού κύτους. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι η υψηλή σταθερότητα ενάντια στην δύναμη των πλαϊνών ανέμων στα πανιά από την αυξημένη απόσταση από το κέντρο βάρους του σκάφους. Αυτή η σταθερότητα παρέχεται στα trimaran και από το βάρος του συνολικού σκάφους σε αντίθεση από τα σκάφη μονού κύτους τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν ένα αντίβαρο κάτω από το κύτος για αυτό τον σκοπό.
  Γι αυτό και επιτρέπετε στα
  trimaran να έχουν στενότερα κύτη με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη αντίσταση στο κυματισμό προσφέροντας μεγαλύτερη ταχύτητα με λιγότερη προσπάθεια.
  Επειδή λοιπόν αυτά τα σκάφη μπορούν να αναπτύξουν πολύ μεγάλη ταχύτητα για την αποφυγή αναποδογυρίσματος, επιβάλετε η χρήση πολλές φορές της πλωτής άγκυρας αλλά και η μείωση της ιστιοφορίας σε πολλή δυνατούς ανέμους.

  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 9. #9
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Κατασκευή Trimaran

  Δυο τύποι trimaran υπάρχουν: το κανονικό trimaran και το ανοιχτό trimaran.
  Το κανονικό trimaran κατασκευάζεται σαν μια ενιαία κατασκευή του κεντρικού κύτους με τις πλαϊνές καρίνες, ενώ το ανοιχτό χρησιμοποιεί τραμπολίνο ανάμεσα στις ενώσεις των πλαϊνών καρινών.  Ο πατέρας των μοντέρνων trimaran ήταν κατά την ιστορία ο Victor Tchetchet, ένας ρώσος μετανάστης ο οποίος ζούσε στο Great Neck της Νέας Υόρκης από το 1940 μέχρι το θάνατο του. Κατασκεύασε κατά την περίοδο αυτή που ζούσε στις Η.Π.Α. δυο trimarans, τα Eggnog 1 και 2. Και τα δυο αυτά σκάφη κατασκευάστηκαν από κοντραπλακέ θαλάσσης και ήταν περίπου 24 πόδια μήκος.

  Eggnog

  Τα ιστιοπλοϊκά multihulls (catamaran και trimaran) άρχιζαν να κερδίζουν οπαδούς ιστιοπλόους που έψαχναν ένα σταθερό και ασφαλές σκάφος, τις δεκαετίες του 1960 και ‘70. Αν και ξεκίνησαν να κατασκευάζονται σαν ιδιοκατασκευές σήμερα υπάρχουν πολλά ναυπηγία που κατασκευάζουν παραγωγικά multihulls. Σε ένα εύρος από 14 έως 36 πόδια τα τελευταία 30 χρόνια έχουν σχεδιαστεί αρκετά σκάφη τα οποία να μπορούν να μεταφέρονται με αυτοκίνητο από τους ιδιοκτήτες τους. Τα τελευταία χρόνια ειδικά για να είναι αυτό ακόμα πιο εφικτό οι ναυπηγοί έχουν βρει διάφορους τρόπους ώστε οι καρίνες των trimaran να διπλώνουν ώστε και στην θάλασσα να καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο με του ιδίου μήκους μονοκάρινα.


  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

 10. #10
  Εγγραφή
  Mar 2009
  Περιοχή
  Βορ. Προάστεια
  Μηνύματα
  1.069

  Προεπιλογή Οι επιδώσεις των Trimaran World Record’s

  Μετά το 1877 και την νίκη του N.G. Herreshoff με το Amarylis, πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν στην ανωτερότητα των multihulls. Το 1978, εκατόν ένα χρόνια μετά, ιστορία ξαναγράφτηκε με την νίκη ενός μικρού trimaran: του Olympus photo, με κυβερνήτη τον Mike Birch στον πρώτο αγώνα: Route du Rhum. Ελαφρύ και ευέλικτο το Olympus photo διέσχιζε την θάλασσα αφήνοντας πίσω του όλους τους άλλους τύπους των σκαφών. Κανένα μονοκάρινο δεν κέρδισε από τότε αγώνα ανοιχτού ωκεανού.
  Από τότε που το 1978 το Olympus photo έκανε 23μ 6ώρες 58’35’ στον αγώνα: Route du Rhum το ρεκόρ χρόνου έπεσε κατά 70% με το Gitana 11 στις 7μ 17ωρες 19'6", το 2006.


  Olympus photo

  Gitana 11

  O Francois Joyon κρατά το νέο ρεκόρ για το solo circumnavigation του κόσμου, το οποίο έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2008. Ο 51χρονος γάλλος έκανε τον γύρο του κόσμου μόνος σε 57 μέρες, 13 ώρες, 34 λεπτά, 6 δευτερόλεπτα με το trimaran IDEC. Κέρδισε την βρετανίδα ιστιοπλόο Ellen MacArthur η οποία κατείχε το ρεκόρ από το Φεβρουάριο του 2005 όπου πέρασε πάνω από 71 μέρες στην θάλασσα.

  IDEC

  Ο γάλλος ιστιοπλόος Olivier de Kersauson είναι ο μόνος ο οποίος έχει κερδίσει το Jules Verne Trophy με το trimaran Geronimo.

  Geronimo
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
  http://sailandunder.blogspot.gr/
  Sail and Under Adventures

Σελίδα 1 από 6 123 ... ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε απαντήσεις
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις αναρτήσεις σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας