Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Tα ιταλικά τετράδυμα: Μιαούλης, Κανάρης, Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης [Miaoulis class]

Σελίδες : 1 2 3 4 [5]

Ellinis
03-06-2017, 14:42
Μια μακρινή φωτογραφία του Τζελέπη με ένα από τα τέσσερα αδελφάκια που με προβληματίζει το ποιό είναι. Από τη μια βλέπω στο φουγάρο της δυο ρίγες που είχαν τα τρία της Θηραϊκής, από την άλλη το σκαρί φαίνεται βαμμένο πιο σκούρο αλλά όχι και μαύρο όπως ήταν του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ...
Δίπλα του βλέπουμε τα ΠΙΝΔΟΣ, ΜΑΡΙΩ κ΄ΣΑΡΩΝΙΣ, ΑΙΓΙΝΑ και δυο μικρότερα των γραμμών του Σαρωνικού.

183338

Maiandros
03-06-2017, 18:57
Μια μακρινή φωτογραφία του Τζελέπη με ένα από τα τέσσερα αδελφάκια που με προβληματίζει το ποιό είναι. Από τη μια βλέπω στο φουγάρο της δυο ρίγες που είχαν τα τρία της Θηραϊκής, από την άλλη το σκαρί φαίνεται βαμμένο πιο σκούρο αλλά όχι και μαύρο όπως ήταν του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ...
Δίπλα του βλέπουμε τα ΠΙΝΔΟΣ, ΜΑΡΙΩ κ΄ΣΑΡΩΝΙΣ, ΑΙΓΙΝΑ και δυο μικρότερα των γραμμών του Σαρωνικού.

183338

Πολύ περίεργο...!!!!δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο!!!

Ellinis
03-06-2017, 21:09
Μια σκέψη είναι μήπως ήταν σε χειμερινή ακινησία και το είχαν περάσει με μίνιον. ’λλα τόσο ομοιόμορφα;

Nicholas Peppas
21-01-2018, 18:50
Προσωπικη φωτογραφια απο το Γ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ / ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.

https://www.ebay.it/itm/FOTO-NAVIGAZIONE-NAVE-POTAMIANOS-DA-ATENE-A-BRINDISI-SIGNORE-1958-m/352093211178?hash=item51fa640a2a:g:kRYAAOSwjvJZSOr x

Espresso Venezia
24-02-2018, 15:36
Δέκα (ακριβώς) ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που είχα ανοίξει το παρόν θέμα, και μέσα σε αυτά ακολούθησαν χίλια (1000 !!!) ποστ από φίλους που παρουσίασαν με αναλυτικά στοιχεία και με πάρα πολλές φωτογραφίες τα ιστορικά των τεσσάρων πλοίων.

Είπα λοιπόν να κάνουμε μία "ανασκόπηση" παρουσιάζοντας τα στοιχεία τους όπως τα βρίσκουμε στην βάση δεδομένων maritime connector.com. Αναφέρονται τα IMO numbers (δεν είχαν παρατεθεί μέχρι σήμερα) αλλά και άλλα ενδιαφέροντα. Παράλληλα, στοιχεία νηολογίου από αρχεία που μου είχε εμπιστευθεί στο παρελθόν ο αγαπητός μου φίλος emmpapad (Εμμανουήλ Παπαδάκης), και τέλος κάποιες παρατηρήσεις.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΙΑΟΥΛΗΣ (1952-1987) -- Ν.Π. 1214
SADAF I (1987-1988)
JUNIOR 3 (1988)

IMO number : 5233810
Name of the ship : JUNIOR 3
Type of ship : CARGO
Gross tonnage : 1709 tons
DWT : 290 tons
Year of build : 1952
Builder : FINCANTIERI MONFALCONE - MONFALCONE, ITALY
Last known flag : GREECE
Former names : SADAF I until 1988 Mar 11 - MIAOULIS until 1987 Mar 26

Έφτασε στο Gadani Beach στις 6 Μαίου του 1988 με το όνομα JUNIOR 3 και διαλύθηκε απο την West Pakistan Tank Terminal.

Παρόλη την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία το είχαμε δει το 1986 (https://forum.nautilia.gr/attachment.php?attachmentid=136440&d=1359466092) στο ναυπηγείο Σάββα στην Ελευσίνα (όπου τα αμέσως προηγούμενα χρόνια είχαν διαλυθεί τα ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ και ΚΑΝΑΡΗΣ) λογικά δεν θα πρέπει να έφυγε από εκεί απευθείας για διάλυση στο Πακιστάν (δεν βλέπω δηλαδή και κάποιο λόγο), αλλά να μεσολάβησε κάποια πώληση του πιθανόν για επανενεργοποίηση, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η μετονομασία του σε SADAF I πριν διαλυθεί ως JUNIOR 3.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΝΑΡΗΣ (1952-1983) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1215
TRAFALGAR (1983-1984)

IMO number : 5180996
Name of the ship : TRAFALGAR
Last known flag : CYPRUS
Former names : KANARIS until 1984 Dec 31

To είχε πάρει το όνομα (TRAFALGAR) το 1981 όταν ήταν να πάει για πλόες στην Αφρική αλλά έμεινε παροπλισμένο στον δίαυλο του Περάματος.......

........και το TRAFALGAR (πρώην ΚΑΝΑΡΗΣ) στο διαλυτήριο του Σάββα το Μάη του 1984
166439

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ (1952-1972) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1220
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (1972-1984) -- Κ/Ρ -- Ν.Π. 1220
ΣΗ ΝΥΜΦΗ (1984-1988) -- Κ/Ρ -- Ν.Π. 1220
SHADWAN (1988-1990)
STAR OFFSHORE (1990-2000)

IMO number : 5181885
Name of the ship : STAR OFFSHORE
Type of ship : PASSENGERS SHIP
Gross tonnage : 2157 tons
Builder : AZIMUT BENETTI LIVORNO - LIVORNO, ITALY
Last known flag : EGYPT
Former names : SHADWAN until 1990 - KARAISKAKIS until 1972

Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ που μετασκευάστηκε σε κρουαζιερόπλοιο κέρδισε αρκετά χρόνια ζωής και διαλύθηκε το 2000.

O Kολοκοτρώνης και ο Κανάρης διαλύθηκαν στου Σάββα και το Μιαούλης στο Πακιστάν. Το Καραϊσκάκης κάπου στην Αραβία.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Γ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ) (1952-1957) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1221
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (1957-1976) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1221
ΑΧΙΛΛΕΥΣ (1976-1984) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1221

IMO number : 5191892
Name of the ship : ACHILLEUS
Type of ship : CARGO/PASSENGER SHIP
DWT : 304 tons
Builder : FINCANTIERI TARANTO - TARANTO, ITALY
Former names : KOLOKOTRONIS (not yet confirmed)

Τα πλοία είχαν φτάσει στο τέλος της παραγωγικής τους ζωής, μιας και τα τρία διαλύθηκαν την ίδια περίοδο. Το 1983 ο ΚΑΝΑΡΗΣ, το 1984 ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, το 1988 ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ έχοντας δέσει από το 1985.

......O Kολοκοτρώνης και ο Κανάρης διαλύθηκαν στου Σάββα......

Τέλος, όπως είχε γράψει και ο ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ,

......ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ. ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΗΤΑΝ ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΟΠΟΤΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΑΠΟΡΙ ΑΠ'ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕ ΛΙΜΕΝΑ ΝΗΟΛΟΓΙΟΥ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ " ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ" ΦΑΡΔΙΑ-ΠΛΑΤΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΗΡΕ Ο ΚΟΥΣΟΥΝΙΑΔΗΣ ΕΙΧΕ ΕΞΩΦΛΗΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ.

βλέπουμε ότι το πλοίο από το 1952 έως το 1957 ονομαζόταν ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ με το Γ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ σε εισαγωγικά (ανεπίσημα δηλαδή), και κατόπιν μετονομάστηκε σε ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (1957-1976).

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
27-02-2018, 10:34
ΜΙΑΟΥΛΗΣ (1952-1987) -- Ν.Π. 1214
SADAF I (1987-1988)
JUNIOR 3 (1988)

IMO number : 5233810
Name of the ship : JUNIOR 3
Former names : SADAF I until 1988 Mar 11 - MIAOULIS until 1987 Mar 26

ΚΑΝΑΡΗΣ (1952-1983) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1215
TRAFALGAR (1983-1984)

IMO number : 5180996
Name of the ship : TRAFALGAR
Last known flag : CYPRUS
Former names : KANARIS until 1984 Dec 31

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ (1952-1972) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1220
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (1972-1984) -- Κ/Ρ -- Ν.Π. 1220
ΣΗ ΝΥΜΦΗ (1984-1988) -- Κ/Ρ -- Ν.Π. 1220
SHADWAN (1988-1990)
STAR OFFSHORE (1990-2000)

IMO number : 5181885
Name of the ship : STAR OFFSHORE
Type of ship : PASSENGERS SHIP
Gross tonnage : 2157 tons
Builder : AZIMUT BENETTI LIVORNO - LIVORNO, ITALY
Last known flag : EGYPT
Former names : SHADWAN until 1990 - KARAISKAKIS until 1972

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Γ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ) (1952-1957) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1221
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (1957-1976) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1221
ΑΧΙΛΛΕΥΣ (1976-1984) -- Ε/Γ -- Ν.Π. 1221

IMO number : 5191892
Name of the ship : ACHILLEUS
Type of ship : CARGO/PASSENGER SHIP
DWT : 304 tons
Builder : FINCANTIERI TARANTO - TARANTO, ITALY
Former names : KOLOKOTRONIS (not yet confirmed)

Φίλτατε ΕV, ενίσταμαι γιά το όνομα των ναυπηγείων.Προφανέστατα έπεσες κ συ θύμα των βάσεων δεδομένων.Αρκετές από αυτές αναφέρουν εσφαλμένα το όνομα όπως ήταν/είναι της στιγμή της καταχώρισης κ όχι όπως ήταν τον καιρό της ναυπήγησης των πλοίων.
Γιά τα ΜΙΑΟΥΛΗΣ κ ΚΑΝΑΡΗΣ το σωστό είναι Cantieri Navali Riuniti dell' Adriatico,Monfalcone.Γιά το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ είναι Αnsaldo SpA,Cantiere di Livorno ενώ γιά το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ είναι Cantieri Navali di Taranto.
O όμιλος Fincantieri δεν υπήρχε το 1952,το ναυπηγείο στον Τάραντα νομίζω δεν υφίσταται τώρα ενώ η διάδοχη κατάσταση στο ναυπηγείο του Λιβόρνο είναι πολύ διαφορετική αφού η Αzimut Benetti ασχολείται ως γνωστόν με τις ναυπηγήσεις γιώτ.

Όσον αφορά τα πλοία αυτά καθεαυτά,το έχω κάπου ξαναγράψει,ήταν γιά μένα λόγω Χίου η μία από τις 2 σημαντικές αφορμές ώστε να αποκτήσω παιδιόθεν καραβολατρική συνείδηση.Η άλλη αφορμή ήταν ότι προέρχομαι από ναυτική οικογένεια.
Αμέτρητα ταξίδια με τα 3 αυτά,ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ δεν έκανε ποτέ Χ-Μ.Ατελείωτες ώρες σε Χίο κ Πειραιά να παρακολουθώ κατάπλους κ απόπλους με τον χαρακτηρισμό θόρυβο των μηχανών τους να ηχεί ακόμα στα αυτιά μου...

Espresso Venezia
27-02-2018, 10:49
Καλέ μου φίλε ΒΙΚΤΩΡ, πολύ καλά πράττεις και ενίστασαι, άλλωστε τι αξία θα είχαν οι συζητήσεις και οι παραθέσεις στοιχείων χωρίς ενστάσεις !!!

Θα μου επιτρέψεις ωστόσο να διαφωνήσω όσον αφορά το ότι "έπεσα θύμα". Επειδή είμαι παλιά π...... στα φόρουμς https://forum.nautilia.gr/images/icons/icon7.png, και έχουν δει πολλά τα μάτια μου, έχω μάθει να κρατάω αποστάσεις και επιφυλάξεις σε κάθε είδους στοιχείο ή πληροφορία. Γι αυτό και έγραψα :

Είπα λοιπόν να κάνουμε μία "ανασκόπηση" παρουσιάζοντας τα στοιχεία τους όπως τα βρίσκουμε στην βάση δεδομένων maritime connector.com.

Αν είχα αναφέρει τα ναυπηγεία ως ...παντογνώστης, χωρίς να αναφέρω παράλληλα και την πηγή μου, τότε ναι, πράγματι θα είχα πέσει θύμα. https://forum.nautilia.gr/images/icons/icon6.png
.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
28-02-2018, 12:11
Ένα άλλο λάθος που κάνουν ορισμένες πηγές είναι ότι αναφέρουν σαν χώρα κατασκευής αυτή στην οποία βρίσκεται τώρα το αντίστοιχο ναυπηγείο.Τα παραδείγματα είναι πολλά:
Kρoατία αντί της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.Γερμανία αντί των άλλοτε Δυτικής κ πολύ περισσότερο Ανατολικής Γερμανίας.Ουκρανία ή Ρωσία αντί της πρώην ΕΣΣΔ. Πιό καραμπινάτη η είναι η περίπτωση του Ντάντσιχ το οποίο παλιά ήταν γερμανικό , μεταπολεμικά ανήκει στην Πολωνία κ είναι το γνωστό μας λιμάνι Γκντάνσκ.Δλδ πάει να λένε ότι καράβια που χτίστηκαν εκεί μέχρι το 1945 είναι πολωνικής ναυπήγησης;;;

Maiandros
20-04-2018, 08:21
Ένα βιντεάκι αρκετών λεπτών όπου από το 5'19" ως το 7'00" μπορούμε ν'απολαύσουμε πλάνα του ΚΑΝΑΡΗΣ πλαγιοδετημένο στο λιμάνι της Πάρου το καλοκαίρι του 1976 και επίσης στο 13΄53" ως το 15΄04" τον ήλιο να δύει πίσω από την πρύμνη ενός από τα "τετράδυμα" https://www.youtube.com/watch?v=_BOhTA3-oCE

Nicholas Peppas
29-07-2018, 01:57
Αριστερα ενα απο τα τεσσερα πλοια του Νομικου σε φωτογραφια του 1957 στο λιμανι του Ναυπλιου. Απο το ΦΒ παλαιων φωτογραφιων του Ναυπλιου.

189399

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
30-07-2018, 08:38
Αριστερα ενα απο τα τεσσερα πλοια του Νομικου σε φωτογραφια του 1957 στο λιμανι του Ναυπλιου. Απο το ΦΒ παλαιων φωτογραφιων του Ναυπλιου.

189399
Ο Νομικός είχε τα 3 από αυτά.Ξεκαθαρίζει κανείς το όνομα του φορτηγού;

Ellinis
16-08-2018, 16:09
Το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ στην Τήνο σε φωτογραφία του Π.Αλαβάνου με οπίσθια σημείωση: "Εγκαίνια πλευρίσματος". Δεν ξέρω αν αναφέρεται στην πρώτη πλαγιοδέτηση στο λιμάνι γενικά ή του συγκεκριμένου πλοίου.
189795

και σε μια φωτογραφία τραβηγμένη από το κατάστρωμα του ΑΙΓΑΙΟΝ φαίνεται ένα από τα τετράδυμα που λογικά πρέπει να είναι το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
189794
Πηγή (https://www.facebook.com/groups/tinos.htes/photos/)

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
17-08-2018, 07:51
Το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ στην Τήνο σε φωτογραφία του Π.Αλαβάνου με οπίσθια σημείωση: "Εγκαίνια πλευρίσματος". Δεν ξέρω αν αναφέρεται στην πρώτη πλαγιοδέτηση στο λιμάνι γενικά ή του συγκεκριμένου πλοίου.
189795

Περίεργα εγκαίνια αλλά κ ο στολισμός!!

esperos
17-08-2018, 11:58
189795

και σε μια φωτογραφία τραβηγμένη από το κατάστρωμα του ΑΙΓΑΙΟΝ φαίνεται ένα από τα τετράδυμα που λογικά πρέπει να είναι το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
189794
Και δίπλα στον ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ το ΑΝΔΡΟΣ;

T.S.S. APOLLON
18-08-2018, 10:32
189795

Αναφερεται στην πρωτη πλαγιοδετηση πλοιου στο λιμανι

Ellinis
18-08-2018, 10:40
Και δίπλα στον ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ το ΑΝΔΡΟΣ;
Και εμένα για το ’ΝΔΡΟΣ μου φαίνεται, με τις χαρακτηριστικές καμπύλες.

Maiandros
18-08-2018, 12:26
Αναφερεται στην πρωτη πλαγιοδετηση πλοιου στο λιμανι

Οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο η πρώτη πλαγιοδέτηση του πλοίου στο λιμάνι της Τήνου να έγινε στην γιορτή της Παναγίας βάση του στολισμού που βλέπουμε,το 1954,έτος που αν δεν κάνω λάθος άρχισε το πλοίο να προσεγγίζει το νησί

Espresso Venezia
28-08-2018, 20:57
Δεν ξέρω αν έχει ξαναπαρατεθεί η φωτό (πολλά τα 1000τόσα ποστ του θέματος για να τα κοιτάξω όλα !!!), αλλά αξίζει να την δούμε αφού είναι πολύ όμορφη και μας δείχνει μία προσέγγιση του ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ στη Σάμο (https://i.ebayimg.com/images/g/OdsAAOSwvspbg8AI/s-l1600.jpg). Από το ebay βέβαια, και μόνη παραφωνία ο πολύ πρόχειρος (επιεικής χαρακτηρισμός) και περιττός επιχρωματισμός της. Ως αυθεντική ασπρόμαυρη θα ήταν πραγματικά "χάρμα οφθαλμών".

Dream Star Glaros
02-09-2018, 08:14
[QUOTE=Nicholas Peppas;364908]ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ...
ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ
ANCONAβΛ†’ ΡΟΔΟΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Στις 30 Οκτωβριου 1960, η Ατμοπλοια Νομικου ανακοινωσε οτι απο τις 4 Μαιου 1961 το Μιαουλης θα αρχιζε να κανει δρομολογια απο την Ancona στην Ροδο. Φευγοντας απο την Ancona στις 12 το βραδυ του Σαββατου και εφθανε στην Ροδο την Τεταρτη το πρωι

96190[/QUOTE.

Καλό μήνα! Κάνω επανάληψη στις παλιές δημοσιεύσεις. Έπεσε το μάτι μου και σε αυτή τη δημοσίευση του κ.Πέππα προ οκταετίας και βάλε. Είναι δημοσίευμα εφημερίδας του 1960 που διαφήμιζε ταξίδι από Ανκόνα έως ...Ρόδο με τον Μιαούλη και υποσχόταν στους επιβάτες ...πισίνα, κινηματογράφο και ...χορό! Εκ βαθέων απορία: πού στο λύκο χωρούσε πισίνα και κινηματογράφος στον Μιαούλη; Σε ποιο ακριβώς σημείο του πλοίου υπήρχε χώρος για πίστα και ...χορευτικές φιγούρες; Η παιδική μου μνήμη πάντως δεν έχει μπορέσει να βρει χώρο για τέτοια....

Espresso Venezia
02-09-2018, 08:38
Όλα σχετικά είναι φίλε μου !!! Το δημοσίευμα (πολύ λογικά) δεν αναφερόταν σε ...συγκεκριμμένους παραμέτρους των διαθέσιμων χώρων, δεν έλεγε δηλαδή "πισίνα ή ειδική αίθουσα χορού τάδε μέτρων", ή "αίθουσα κινηματογράφου τάδε χωρητικότητας". Οπότε, αναλογικά και με το μέγεθος του πλοίου, μπορεί ο καθένας να σκεφτεί - υπολογίσει τους υπάρχοντες διαθέσιμους χώρους. ’σε που με καλή διάθεση και φαντασία όλα γίνονται, π.χ. "σαλονάκι μου τρία επί τρία, σε βαπτίζω αίθουσα χορού" !!! https://forum.nautilia.gr/images/icons/icon7.png

Maiandros
02-09-2018, 22:52
[QUOTE=Nicholas Peppas;364908]ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ...
ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ
ANCONAβΛ†’ ΡΟΔΟΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Στις 30 Οκτωβριου 1960, η Ατμοπλοια Νομικου ανακοινωσε οτι απο τις 4 Μαιου 1961 το Μιαουλης θα αρχιζε να κανει δρομολογια απο την Ancona στην Ροδο. Φευγοντας απο την Ancona στις 12 το βραδυ του Σαββατου και εφθανε στην Ροδο την Τεταρτη το πρωι

96190[/QUOTE.

Καλό μήνα! Κάνω επανάληψη στις παλιές δημοσιεύσεις. Έπεσε το μάτι μου και σε αυτή τη δημοσίευση του κ.Πέππα προ οκταετίας και βάλε. Είναι δημοσίευμα εφημερίδας του 1960 που διαφήμιζε ταξίδι από Ανκόνα έως ...Ρόδο με τον Μιαούλη και υποσχόταν στους επιβάτες ...πισίνα, κινηματογράφο και ...χορό! Εκ βαθέων απορία: πού στο λύκο χωρούσε πισίνα και κινηματογράφος στον Μιαούλη; Σε ποιο ακριβώς σημείο του πλοίου υπήρχε χώρος για πίστα και ...χορευτικές φιγούρες; Η παιδική μου μνήμη πάντως δεν έχει μπορέσει να βρει χώρο για τέτοια....

Καλό μήνα να έχουμε Dream Star Glaros, μία σκέψη μου είναι μήπως έγινε μπέρδεμα με τα "συγγενικά" του,να το πω έτσι και μεγαλύτερα πλοία,τα ΑΧΙΛΛΕΥΣ και ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, τα οποία διέθεταν πισίνα και είχαν την δυνατότητα προβολής ταινίας

Nicholas Peppas
03-09-2018, 02:34
Παραπονα για το ΜΙΑΟΥΛΗΣ στην Κυθνο. Ελευθερια. 26/7/1960

190052

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
03-09-2018, 13:06
[QUOTE=Dream Star Glaros;606360]

Καλό μήνα να έχουμε Dream Star Glaros, μία σκέψη μου είναι μήπως έγινε μπέρδεμα με τα "συγγενικά" του,να το πω έτσι και μεγαλύτερα πλοία,τα ΑΧΙΛΛΕΥΣ και ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, τα οποία διέθεταν πισίνα και είχαν την δυνατότητα προβολής ταινίας
Γιά κινηματογράφο έστηναν μιά οθόνη σε οποιονδήποτε κατάλληλο χώρο,που αν ήταν καλός ο καιρός μπορούσε ναν ήταν κ έξω στο κατάστρωμα.
Κ μη ξεχνάμε ότι ήταν άλλες οι απαιτήσεις του κόσμου τότε.

Dream Star Glaros
15-09-2018, 09:30
Το ΜΙΑΟΥΛΗΣ σε μια μακρινή φωτογραφία κατά τον απόπλου του από το λιμάνι των Καταπόλων με τα χρώματα των αδερφών Αγαπητού.

166743

...και η επανάληψη των αναρτήσεων συνεχίζεται.....Repetitio matter est studiorum, όπως θυμάμαι τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου να λέει! :moon: Σε αυτήν την φωτό που δείχνει τον Μιαούλη να «βγαίνει» από τα Κατάπολα, θα ήθελα να παρακαλέσω τον Μαίανδρο που την ανέβασε να μας πει από πλοίο την έχει τραβήξει...:confused:

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
15-09-2018, 10:24
...και η επανάληψη των αναρτήσεων συνεχίζεται.....Repetitio matter est studiorum, όπως θυμάμαι τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου να λέει! :moon:
’σχετο αλλά φίλε πόσο χαίρομαι αυτά τα υπέροχα λατινικά τα οποία κάποιος ηλίθιος πάει να καταργήσει...

Ellinis
15-09-2018, 10:29
Θα μας το πει ο φίλος maiadros, αλλά νομίζω οτι είναι τραβηγμένη απο τη ξηρά. Εξάλλου εκείνη την εποχή ήταν απίθανο να συνυπάρχουν δυο πλοία στα Καταπολα, πλην του τοπικού ΜΑΡΙΑΝΝΑ.

Dream Star Glaros
15-09-2018, 13:09
Θα μας το πει ο φίλος maiadros, αλλά νομίζω οτι είναι τραβηγμένη απο τη ξηρά. Εξάλλου εκείνη την εποχή ήταν απίθανο να συνυπάρχουν δυο πλοία στα Καταπολα, πλην του τοπικού ΜΑΡΙΑΝΝΑ.

Κοίτα, απίθανο είναι ακόμα και σήμερα. Από την άλλη, όμως, στη φωτό φαίνεται ότι μεσολαβούν λευκά κάγκελα ή ρέλια μεταξύ του φωτογράφου και του θέματος. Στο σημείο από το οποίο καταλαβαίνω ότι βρισκόταν ο φωτογράφος, δηλαδή κάπου απέναντι από το φανάρι του λιμανιού, δεν θυμάμαι να υπήρχε κτίσμα που να δικαιολογεί τέτοια κάγκελα. Σήμερα πες ότι είναι κάπου εκεί οι εγκαταστάσεις του βιολογικού. Τότε όμως ...nulla erat, για να προσπαθήσουμε να προβάλλουμε όσο γίνεται και μια γλώσσα στην κατάργηση της οποία και εγώ είμαι αντίθετος, Victor. O tempora, o mores :very_drunk:

post scriptum: παρατηρώ, βέβαια, ότι στο κάτω μέρος της φωτό διακρίνεται κάτι που πιο πολύ μοιάζει με χώμα ...

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
17-09-2018, 10:53
Τότε όμως ...nulla erat, για να προσπαθήσουμε να προβάλλουμε όσο γίνεται και μια γλώσσα στην κατάργηση της οποία και εγώ είμαι αντίθετος, Victor. O tempora, o mores :very_drunk:

post scriptum Mην με ξεσηκώνεις,θα πουν ότι είμαι εκτός θέματος!:adoration:

threshtox
17-09-2018, 14:12
Μην ανησυχείτε. Σε λίγο θα ψάχνουμε και τα ελληνικά..

Ω καιροί, ω ήθη.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
18-09-2018, 08:15
Μην ανησυχείτε. Σε λίγο θα ψάχνουμε και τα ελληνικά..

Ω καιροί, ω ήθη.
Έτσι όπως πάει με αυτούς που μπλέξαμε...’κου λέει,τα Αρχαία Ελληνικά ξένη γλώσσα!

Maiandros
18-09-2018, 10:32
...και η επανάληψη των αναρτήσεων συνεχίζεται.....Repetitio matter est studiorum, όπως θυμάμαι τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου να λέει! :moon: Σε αυτήν την φωτό που δείχνει τον Μιαούλη να «βγαίνει» από τα Κατάπολα, θα ήθελα να παρακαλέσω τον Μαίανδρο που την ανέβασε να μας πει από πλοίο την έχει τραβήξει...:confused:

Συγνώμη που άργησα ν'απαντήσω,μόλις τώρα είδα το μήνυμα...,η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον παραλιακό δρόμο των Καταπόλων, στο "γεφυράκι" όπως συνηθίζουμε να το λέμε,καθώς κάτω από τον δρόμο σε αυτό το σημείο περνάει το ρέμα που εκβάλει εκεί μπροστά στη θάλασσα όταν αυτό κατεβάζει νερό.Την εποχή εκείνη υπήρχαν μεταλλικά προστατευτικά κάγκελα κι από τις δύο πλευρές ενώ τα τελευταία χρόνια έχει χτιστεί πέτρινο στηθαίο.Να πω επίσης ότι στην φωτογραφία το ΜΙΑΟΥΛΗΣ είναι σε φάση που συνεχίζει για λίγο ακόμα σε "πίσω ολοταχώς" ώστε μετά να γυρίσει την πλώρη του και να σημαδέψει την έξοδο του λιμανιού για να βγει. Ιδανικό σημείο για πανοραμική θέαση του λιμανιού και του ηλιοβασιλέματος το καλοκαίρι

Dream Star Glaros
23-09-2018, 08:31
Συγνώμη που άργησα ν'απαντήσω,μόλις τώρα είδα το μήνυμα...,η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον παραλιακό δρόμο των Καταπόλων, στο "γεφυράκι" όπως συνηθίζουμε να το λέμε,καθώς κάτω από τον δρόμο σε αυτό το σημείο περνάει το ρέμα που εκβάλει εκεί μπροστά στη θάλασσα όταν αυτό κατεβάζει νερό.Την εποχή εκείνη υπήρχαν μεταλλικά προστατευτικά κάγκελα κι από τις δύο πλευρές ενώ τα τελευταία χρόνια έχει χτιστεί πέτρινο στηθαίο.Να πω επίσης ότι στην φωτογραφία το ΜΙΑΟΥΛΗΣ είναι σε φάση που συνεχίζει για λίγο ακόμα σε "πίσω ολοταχώς" ώστε μετά να γυρίσει την πλώρη του και να σημαδέψει την έξοδο του λιμανιού για να βγει. Ιδανικό σημείο για πανοραμική θέαση του λιμανιού και του ηλιοβασιλέματος το καλοκαίρι

...Μαίανδρε καλημέρα και ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Είναι γεγονός ότι είχα σχηματίσει εντελώς διαφορετική αντίληψη για το σημείο της λήψης, θεωρώντας, εσφαλμένα, ότι το πλοίο απεικονίζεται εν κινήσει πρόσω (για να μην πω full ahead!) να εξέρχεται του λιμένος....:culpability:

karavofanatikos
23-10-2018, 12:52
Επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας. Ο θρυλικός Μιαούλης στην όμορφη Ηρακλειά.

190877

Φωτογραφικό αρχείο: Γιώργος Κωβαίος

TSS QUEEN ANNA MARIA
23-10-2018, 14:41
Επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας. Ο θρυλικός Μιαούλης στην όμορφη Ηρακλειά.

190877

Φωτογραφικό αρχείο: Γιώργος Κωβαίος Την έχω ζήσει αυτή την εικόνα το 1979 νωρίς το πρωί στην Ηρακλειά ενώ πηγαίναμε η παρέα στη Σχοινούσα. Τουλάχιστον η Ηρακλειά είχε ντόκο. Στη Σχοινούσα η αποβίβαση γινόταν τότε με λάντζες.

Maiandros
19-11-2018, 10:25
Το λιμάνι του Πειραιά τo 1964 με το ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ σε πρώτο πλάνο και το ΜΙΑΟΥΛΗΣ ή το ΚΑΝΑΡΗΣ πίσω του. Την φωτογραφία την "ψάρεψα" από σελίδα του facebook, σε δημόσια προβολή προερχόμενη,όπως αναφέρεται, από το ebay.

191251

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
19-11-2018, 13:25
Το λιμάνι του Πειραιά τo 1964 με το ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ σε πρώτο πλάνο και το ΜΙΑΟΥΛΗΣ ή το ΚΑΝΑΡΗΣ πίσω του. Την φωτογραφία την "ψάρεψα" από σελίδα του facebook, σε δημόσια προβολή προερχόμενη,όπως αναφέρεται, από το ebay.

191251Από τα 2 το πιθανότερο ο ΚΑΝΑΡΗΣ αφού ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΄πήγαινε τότε περισσότερο Πρίντεζι.
Στο βάθος ένα φορτηγό τύπου Ηansa της Ελληνικής.

esperos
19-11-2018, 14:07
Από τα 2 το πιθανότερο ο ΚΑΝΑΡΗΣ αφού ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΄πήγαινε τότε περισσότερο Πρίντεζι.
Το μπλε ζωνάρι παραπέμπει περισσότερο στο ΚΑΝΑΡΗΣ μιας και το ΜΙΑΟΥΛΗΣ το είχε αποβάλει.

T.S.S. APOLLON
19-11-2018, 20:36

191251

...και ειναι φωτογραφια απο τον Peter Stafford

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
20-11-2018, 08:39
Το μπλε ζωνάρι παραπέμπει περισσότερο στο ΚΑΝΑΡΗΣ μιας και το ΜΙΑΟΥΛΗΣ το είχε αποβάλει.
Αυτή τη λεπτομέρεια δεν την θυμάμαι.Δεν μας ερχόταν στη Χίο.:smile-new:

Maiandros
20-11-2018, 11:00
Από τα 2 το πιθανότερο ο ΚΑΝΑΡΗΣ αφού ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΄πήγαινε τότε περισσότερο Πρίντεζι.

Πίσω από το ΚΑΝΑΡΗΣ λοιπόν,μου φαίνεται ότι είναι το ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ φρεσκοαγορασμένο τότε από την ΕΛΜΕΣ με τα βίντσια που είχε,πριν του αφαιρεθούν,στη βάση των πλευρών του φουγάρου του,σηκωμένα ενώ το μπροστινό μέρος του φουγάρου φαίνεται να είναι καλυμμένο ή βαμμένο ακόμα διαφορετικά για κάποιο λόγο από το υπόλοιπο που έχει βαφτεί ήδη με τα χρώματα της εταιρείας του.

Maiandros
22-11-2018, 13:51
Φωτογραφία,πιθανότερο της δεκαετίας του΄50, που βρήκα τυχαία στο διαδίκτυο με ένα από τα θρυλικά τετράδυμα να είναι πρυμνοδετημένο στο Λουτράκι.

191271

TSS QUEEN ANNA MARIA
22-11-2018, 14:27
Φωτογραφία,πιθανότερο της δεκαετίας του΄50, που βρήκα τυχαία στο διαδίκτυο με ένα από τα θρυλικά τετράδυμα να είναι πρυμνοδετημένο στο Λουτράκι.

191271Μπορεί να είναι το Μιαούλης όταν έκανε την γραμμή του Μπρίντιζι. Την δεκαετία του 50 οι περισσότεροι επαρχιακοί δρόμοι ήταν κατσικόδρομοι και η σύνδεση πόλεων γινόταν περισσότερο δια θαλάσσης.

Dream Star Glaros
22-11-2018, 15:54
Μπορεί να είναι το Μιαούλης όταν έκανε την γραμμή του Μπρίντιζι. Την δεκαετία του 50 οι περισσότεροι επαρχιακοί δρόμοι ήταν κατσικόδρομοι και η σύνδεση πόλεων γινόταν περισσότερο δια θαλάσσης.

Από Αθήνα για Πάτρα όμως δεν ήταν κατσικόδρομος.

Στη σελίδα 36 του νήματος, με αριθμό 354, ο Haddock είχε ανεβάσει (24/2/2010) ακριβώς την ίδια φωτο, η οποία βέβαια τώρα δεν φαίνεται σε εκείνη τη δημοσίευση.

Στα μηνύματα που ακολούθησαν είχαμε κάνει κάποιες εικασίες σχετικά με τους λόγους που ήταν εκεί αγκυροβολημένο το βαπόρι, και νομίζω όλες θα μπορούσαν να ευσταθούν…

Espresso Venezia
22-11-2018, 16:08
Στη σελίδα 36 του νήματος, με αριθμό 354, ο Haddock είχε ανεβάσει (24/2/2010) ακριβώς την ίδια φωτο, η οποία βέβαια τώρα δεν φαίνεται σε εκείνη τη δημοσίευση.

Το ίδιο πλοίο, στην ίδια θέση στο Λουτράκι, "κυκλοφορεί" στο διαδίκτυο σε τρεις - τέσσερις διαφορετικές εκδοχές (γωνίες λήψης). Μία από αυτές, διαφορετική από αυτήν που παρέθεσε ο φίλος Maiandros, βρίσκεται και στο φόρουμ, εδώ (https://forum.nautilia.gr/showthread.php?58535-%C9%F3%F4%EF%F1%E9%EA%DD%F2-%F6%F9%F4%EF-%E1%F0%FC-%F4%EF-%CB%EF%F5%F4%F1%DC%EA%E9-Historic-photos-of-Loutraki&p=576621#post576621).

Dream Star Glaros
22-11-2018, 16:22
Το ίδιο πλοίο, στην ίδια θέση στο Λουτράκι, "κυκλοφορεί" στο διαδίκτυο σε τρεις - τέσσερις διαφορετικές εκδοχές (γωνίες λήψης). Μία από αυτές, διαφορετική από αυτήν που παρέθεσε ο φίλος Maiandros, βρίσκεται και στο φόρουμ, εδώ (https://forum.nautilia.gr/showthread.php?58535-%C9%F3%F4%EF%F1%E9%EA%DD%F2-%F6%F9%F4%EF-%E1%F0%FC-%F4%EF-%CB%EF%F5%F4%F1%DC%EA%E9-Historic-photos-of-Loutraki&p=576621#post576621).

Ναι. Αυτή του Μαίανδρου είναι ίδια με την"παλαιά" του Haddock. Θυμάμαι το πεύκο στα αριστερά που δεν υπάρχει στη φωτο του δικού σου link

Espresso Venezia
22-11-2018, 19:10
Δεν διαφωνώ φίλε μου, αφού το θυμάσαι, έτσι θα είναι όπως τα λες.

Θα διαφωνήσω όμως ως προς το "από Αθήνα για Πάτρα δεν ήταν κατσικόδρομος". Ο φίλος TSS QUEEN ANNA MARIA μίλησε για την δεκαετία '50, κατά την οποία δεν υπήρχαν ούτε καν εθνικοί οδοί στην Ελλάδα. Η εθνική Αθήνας-Κορίνθου εγκαινιάστηκε το 1962 (ούτε συζήτηση για Πάτρα που ανέφερες, η Κορίνθου - Πατρών κατασκευάστηκε το 1969) και αποκαλείτο "εθνική" με τα τότε δεδομένα, αφού αρχικά διέθετε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και ούτε καν νησίδα η διαχωριστικό στην μέση. Την δεκαετία του '50 η Αθήνας-Κορίνθου ήταν η σημερινή "παλιά εθνική" (από Ελευσίνα, Μεγάλο Πεύκο, Κινέτα κλπ.), και αν και μέχρι σήμερα θεωρείται ως επικίνδυνη διαδρομή (η Κακιά Σκάλα δεν πήρε τυχαία το όνομα της) ούτε τολμώ να φανταστώ σε τι κατάσταση βρισκόταν το '50, πιθανόν να ήταν χειρότερη και από .....σημερινό κατσικόδρομο ακόμα.

TSS QUEEN ANNA MARIA
23-11-2018, 08:42
Δεν διαφωνώ φίλε μου, αφού το θυμάσαι, έτσι θα είναι όπως τα λες.

Θα διαφωνήσω όμως ως προς το "από Αθήνα για Πάτρα δεν ήταν κατσικόδρομος". Ο φίλος TSS QUEEN ANNA MARIA μίλησε για την δεκαετία '50, κατά την οποία δεν υπήρχαν ούτε καν εθνικοί οδοί στην Ελλάδα. Η εθνική Αθήνας-Κορίνθου εγκαινιάστηκε το 1962 (ούτε συζήτηση για Πάτρα που ανέφερες, η Κορίνθου - Πατρών κατασκευάστηκε το 1969) και αποκαλείτο "εθνική" με τα τότε δεδομένα, αφού αρχικά διέθετε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και ούτε καν νησίδα η διαχωριστικό στην μέση. Την δεκαετία του '50 η Αθήνας-Κορίνθου ήταν η σημερινή "παλιά εθνική" (από Ελευσίνα, Μεγάλο Πεύκο, Κινέτα κλπ.), και αν και μέχρι σήμερα θεωρείται ως επικίνδυνη διαδρομή (η Κακιά Σκάλα δεν πήρε τυχαία το όνομα της) ούτε τολμώ να φανταστώ σε τι κατάσταση βρισκόταν το '50, πιθανόν να ήταν χειρότερη και από .....σημερινό κατσικόδρομο ακόμα. Να συμπληρώσω και εγώ σε αυτά που γράφει ο φίλος Espresso Venezia. Νομίζω ότι η γραμμή του Μπρίντιζι την δεκαετία του 50 και μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της δεκαετίας 60 είχε αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά. Τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 1964 οικογενειακώς ταξιδέψαμε με το Καρίνα του Χανδρή από Πειραιά για Μπρίντιζι μέσω Ισθμού. Αν πάλι θυμάμαι καλά το Εγνατία εγκαινίασε την τακτική γραμμή Πάτρα-Μπρίντιζι. Η Ελλάδα την εποχή εκείνη είχε κακό ή ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, ελάχιστα λεωφορεία ΚΤΕΛ ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μέρη που πλέον δεν εξυπηρετούνται δια θαλάσσης όπως τα λιμάνια της Ευβοίας (Χαλκίδα, Λίμνη, Αιδηψός) και αλλού τότε είχαν τακτική θαλάσσια σύνδεση με άλλα λιμάνια πάνω στην γραμμή των καραβιών. Πιστεύω ότι ένα από τα λιμάνια αυτά ήταν και το Λουτράκι.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
23-11-2018, 13:12
Να συμπληρώσω και εγώ σε αυτά που γράφει ο φίλος Espresso Venezia. Νομίζω ότι η γραμμή του Μπρίντιζι την δεκαετία του 50 και μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της δεκαετίας 60 είχε αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά. Τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 1964 οικογενειακώς ταξιδέψαμε με το Καρίνα του Χανδρή από Πειραιά για Μπρίντιζι μέσω Ισθμού. Αν πάλι θυμάμαι καλά το Εγνατία εγκαινίασε την τακτική γραμμή Πάτρα-Μπρίντιζι. Η Ελλάδα την εποχή εκείνη είχε κακό ή ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, ελάχιστα λεωφορεία ΚΤΕΛ ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μέρη που πλέον δεν εξυπηρετούνται δια θαλάσσης όπως τα λιμάνια της Ευβοίας (Χαλκίδα, Λίμνη, Αιδηψός) και αλλού τότε είχαν τακτική θαλάσσια σύνδεση με άλλα λιμάνια πάνω στην γραμμή των καραβιών. Πιστεύω ότι ένα από τα λιμάνια αυτά ήταν και το Λουτράκι.
Το 1968 θυμάμαι το ΚΑΛΥΜΝΟΣ να κάνει Πρίντεζι.Ίσως κ ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ να πήγαινε τότε.
Έχω την εντύπωση ότι η προσέγγιση στο Λουτράκι ήταν εποχιακή.

T.S.S. APOLLON
23-11-2018, 16:59
Το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ στο Λουτρακι σε καρτποσταλ εποχης

191277

Ellinis
25-11-2018, 19:14
Πέρα από τις προσεγγίσεις που γινόντουσαν εποχιακά στο Λουτράκι, τα πλοία που έκαναν τη γραμμή της Ιταλίας ή την εσωτερική γραμμή "του Αμβρακικού" χρησιμοποιούσαν ως τερματικό λιμάνι το Λουτράκι σε διαστήματα που ο ισθμός ήταν κλειστός, π.χ. το 1959 λόγω κατολισθήσεων όπως έχει γράψει ο φίλος Βαγγέλης Ρόκος.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
26-11-2018, 13:54
191303φωτο Χαβιάρας

Ο ΚΑΝΑΡΗΣ στη Χίο. Βλέπετε τον τρόπο πλαγιοδέτησης κ οι γνωρίζοντες, το καλντερίμι που είχε παλιά η προκυμαία της Χίου.Ίσως δεκαετία '50.

Maiandros
18-01-2019, 20:29
Η φωτογραφία είναι μέσα από την ιστοσελίδα www.kaipoutheos.gr στην οποία απεικονίζεται το ΚΑΝΑΡΗΣ πρυμνοδετημένο στα "λεμονάδικα", φρεσκοβαμμένο,περιποιημένο και επειδή είναι χωρίς σινιάλο στο φουγάρο του με κάνει να θεωρώ πολύ πιθανό χρονικά να είναι το 1973,σε αναμονή μετά την πώλησή του από τον Νομικό,να "φορέσει" το σινιάλο της νέας του εταιρείας των Σταθάκη και Μανούσου.

191894

T.S.S. APOLLON
16-04-2019, 18:43
Το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στο Τροκαντερο στα μεσα της δεκαετιας του 70

192997
Φωτογραφια Στελιος Βαλακης

Maiandros
14-05-2019, 11:46
Αχθοφόρος φωτογραφίζεται με φόντο το ΜΙΑΟΥΛΗΣ,φαντάζομαι κάπου μέσα στην δεκαετία του '50. Η φωτογραφία είναι μέσα από το agiasos.gr

193445

idrohoos
14-05-2019, 14:31
Τό ΑΧΙΛΛΕΥΣ στόν Αγιο κήρυκο τόν σεπτέμβριο τού 1978.

193449

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
15-05-2019, 11:42
Τό ΑΧΙΛΛΕΥΣ στόν Αγιο κήρυκο τόν σεπτέμβριο τού 1978.

193449
Μέχρι πότε δεν πλαγιοδετούσαν στον ’γιο φίλε μου;

idrohoos
15-05-2019, 15:30
Μέχρι πότε δεν πλαγιοδετούσαν στον ’γιο φίλε μου;

Μέχρι τό 1969-70.Aχιλλεύς καί Μιαούλης έμεναν καί αρόδου,ισως όταν δέν είχαν νά βγάλουν ή νά πάρουν αυτοκίνητο μέ τίς μπίγες για συντόμευση, καί όταν είχε άλλο καράβι στόν προβλήτα πρυμνοδετημένο καί μότορσιπ πού ξεφόρτωναν π.χ ρόδιος,στροβίλι,καλή αρχή κλπ.

xyma60
27-06-2019, 00:57
1939861965 Πειραιάς λίγο πριν φύγει στην Γερμανία η Συμέλα Χατζοπούλου την αποχαιρετά ο σύζυγός της Βασίλης Βασιλειάδης ( φεύγαν πρώτα οι γυναίκες και μετά οι άντρες ) (Αρχείο :Ροδή Κίτσου - Βασιλειάδου )

karavofanatikos
06-10-2019, 10:27
Ο θρυλικός Κανάρης το 1974 στο Καψάλι Κυθήρων μέσα απ' τον φωτογραφικό φακό του Ολλανδού Frank van Weerde.

195392 195393

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
06-10-2019, 16:59
Ο θρυλικός Κανάρης το 1974 στο Καψάλι Κυθήρων μέσα απ' τον φωτογραφικό φακό του Ολλανδού Frank van Weerde.

195392 195393
Με σινιάλα Σταθάκη Μανούσου.
Όσοι δεν προλάβατε τα των ιταλικών επανορθώσεων στις καλές τους,σας πληροφορώ οι συνθήκες ήταν ανθρώπινες κ ειχες άμεση επαφή με το θαλασσινό στοιχείο.
Χλιδα κ πολυτέλεια,άγνωστα πράγματα. Βέβαια κ ό κόσμος που ταξιδευε τότε ήταν λιγοστός.

Αυτά γιά τον φίλο μου τον Threshtox σχετικά με μιά συζήτηση που είχαμε προχθές.

Ellinis
01-01-2020, 20:05
Το ΚΑΝΑΡΗΣ στον Αγιο Νικόλαο, από την ομάδα του ΦΒ Παλιές φωτογραφίες στον Δήμο Αγίου Νικολάου .Old photos of Agios Nikolaos (https://www.facebook.com/groups/327135167731900/permalink/412573732521376/)

196301

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
08-01-2020, 09:04
196365

Aπόδειξη αυτού που είχα γράψει παλιότερα εδώ,ότι το βαπόρι δεν έγραφε λιμένα νηολογίου στη πρύμη αλλά ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ.

Παναγιώτης
08-01-2020, 17:14
Ναι το έχουμε κουβεντιάσει παλιότερα:

Mια πρυμνιά άποψη σε οικογενειακή φωτογραφία που βρήκα στο ιμπέι

172295
O ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ίσως το μοναδικό βαπόρι που δεν έγραφε πουθενά λιμένα νηολογίου κ αυτό γιά να γράψει ο Πέτρος Ποταμιάνος το ανεπίσημο όνομα αφού σαν ενυπόθηκο που ήταν δεν μπορούσε να το μετονομάσει τότε. Αυτά δεν γίνονται σήμερα!
Το περίεργο είναι ότι το να γράφεται το λιμάνι νηολόγηησς στην πρύμη έχει καθειρωθεί από το 1836 με το άρθρο 10 του Διατάγματος περί εμπορικής ναυτιλίας του Όθωνα (ΦΕΚ 68Α 1836). Πως κατάφεραν αν το αποφύγουν;

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
09-01-2020, 11:13
Ναι το έχουμε κουβεντιάσει παλιότερα:

Το περίεργο είναι ότι το να γράφεται το λιμάνι νηολόγηησς στην πρύμη έχει καθειρωθεί από το 1836 με το άρθρο 10 του Διατάγματος περί εμπορικής ναυτιλίας του Όθωνα (ΦΕΚ 68Α 1836). Πως κατάφεραν αν το αποφύγουν;
Το κατάφεραν γιατί τα πράγματα ήταν παλιά πιό ελαστικά .Νομίζω ότι τον λιμένα νηολογίου δεν τον έγραφε ούτε στις βάρκες αλλά ούτε στα σωσίβια.Εννοείται ότι όταν το βαπόρι πουλήθηκε,αφού είχε εξοφληθεί, στον Κουσουνιάδη΄,έγραψαν κανονικά Πειραιεύς.

Maiandros
18-01-2020, 22:15
Η φωτογραφία είναι μέσα από σελίδα του facebook με ένα από τα τετράδυμα του Νομικού να διακρίνεται στο βάθος.Στην περιγραφή της γράφει, "Κρήτη,Ηράκλειο.Από το βιβλίο This is Greece,1955,του Otto Siegner,εκδότης Ludwig Simon Verlag-Munich-Pullach". Φαντάζομαι το βιβλίο αυτό θα εμπεριέχει πολλές όμορφες φωτογραφίες από την Ελλάδα εκείνης της εποχής.

196420

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
20-01-2020, 09:27
Η φωτογραφία είναι μέσα από σελίδα του facebook με ένα από τα τετράδυμα του Νομικού να διακρίνεται στο βάθος.Στην περιγραφή της γράφει, "Κρήτη,Ηράκλειο.Από το βιβλίο This is Greece,1955,του Otto Siegner,εκδότης Ludwig Simon Verlag-Munich-Pullach". Φαντάζομαι το βιβλίο αυτό θα εμπεριέχει πολλές όμορφες φωτογραφίες από την Ελλάδα εκείνης της εποχής.

196420
Αγαπητέ φίλε τα τετράδυμα ήταν 3 του Νομικού κ 1 του Πέτρου Ποταμιάνου.
Από παρόμοια φωτό ίδιας εποχής είναι ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ.

Maiandros
20-01-2020, 10:38
Αγαπητέ φίλε τα τετράδυμα ήταν 3 του Νομικού κ 1 του Πέτρου Ποταμιάνου.
Από παρόμοια φωτό ίδιας εποχής είναι ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ.

Όπως ακριβώς τα λες φίλε μου,ήταν καθαρά λάθος η διατύπωσή μου!

Ellinis
14-04-2020, 17:23
Μια απίθανη περιγραφή που είχει κάνει ο Γιάννης Αγαπητός σε συνέντευξη στο περιοδικό Εφοπλιστής το 1996:

..αγοράσαμε τον ΜΙΑΟΥΛΗ από τον Στρίντζη. Πέτυχε ο Στρίντζης μια φορά τον αδελφό μου και τον "έψησε" να το αγοράσει. Αυτός το είχε πάρει από κάποιον που τόνε λέγαμε - παρατσούκλι ήταν - "ο παράξενος ταξιδιώτης", και αυτός το είχε πάρει από τον Νομικό [...] Τι να τον κάνεις με τα χάλια που είχε. Μια φορά πάει ο Κατσιφάρας στην Νάξο και πέρναγε από εκεί και ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ. Και είχε αρπάξει η τσιμινιέρα του φωτιά. Καπετάνιο είχαμε τότε τον Παπαδάτο. Πέρναγε λοιπόν ο Κατσιφάρας από δίπλα με το κότερο και του έβαλε τις φωνές :
- "Ρε σύ, τι κάνεις εκεί πέρα".
- "Τι να κάνουμε υπουργέ μου, μη φοβάσει θα σβήσει μόνη της" και γέλαγε ο Παπαδάτος.
Mας πήρε την άλλη μέρα ο Κατσιφάρας τηλέφωνο και ήθελε να διώξουμε τον καπετάνιο! Λες και αυτός έφταιγε.

Και εδώ ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ το 1984 σε φώτο που παραχώρησε ο φίλος Peter Fitzpatrick:
197002

Ellinis
13-05-2020, 10:52
Οι μπίγες του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ επί το έργο...

197436
Από τη συλλογή Jack P. Lewis του Harding University.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
13-05-2020, 11:06
Οι μπίγες του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ επί το έργο...

197436
Από τη συλλογή Jack P. Lewis του Harding University.
Ωραία φωτό κ πόσο του πήγαινε το κίτρινο ζωνάρι!

Ellinis
13-05-2020, 11:10
Ωραία φωτό κ πόσο του πήγαινε το κίτρινο ζωνάρι!

Ναι λεπτομέρειες που δείχνουν μεράκι, άλλο χρώμα κατάρτι και μπίγες κλπ. Και το είχαν στην πένα το καραβάκι! ούτε τρεξίματα. Καμία σχέση με τα αρπακολατζίδικα κάποιων άλλων.

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
13-05-2020, 11:32
Ναι λεπτομέρειες που δείχνουν μεράκι, άλλο χρώμα κατάρτι και μπίγες κλπ. Και το είχαν στην πένα το καραβάκι! ούτε τρεξίματα. Καμία σχέση με τα αρπακολατζίδικα κάποιων άλλων.
K κάτω στην μπότα είχε άσπρο ζωνάρι,όλα αυτά έκαναν ωραία αντίθεση.Με την πάροδο του χρόνου όμως τα κατάργησαν.

Maiandros
30-06-2020, 01:33
Μιας και μιλάμε στα προηγούμενα μηνύματα για το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ας το δούμε κι εδώ,πλευρισμένο στο λιμάνι του Πειραιά το 1966 από φιλμ των Sharon & Tom Onak όπως αναφέρει η περιγραφή της φωτογραφίας η οποία έχει αναρτηθεί σε σελίδα του facebook.

197690

Maiandros
17-02-2021, 19:10
Φωτογραφία ανεβασμένη στο facebook σε δημόσια προβολή και είναι παρόμοια με αυτές που έχουμε ξαναδεί σ' αυτή τη σελίδα,με το ΑPPIA και το ΜΙΑΟΥΛΗΣ στο λιμάνι της Κέρκυρας με την διαφορά ότι εδώ βλέπουμε τώρα και το ΚΡΗΤΗ των αδελφών Τυπάλδου. Κάτι αφρόνερα μπροστά στην πλώρη του ΜΙΑΟΥΛΗ προδηλώνουν ίσως ότι το πλοίο μόλις έχει φουντάρει την δεξιά του άγκυρα ενώ βλέπουμε και την σκάλα επιβίβασης του να έχει πέσει σε οριζόντια θέση,έτοιμη να κατέβει και ν'αγγίξει το τσιμέντο.

198736

T.S.S. APOLLON
17-02-2021, 20:13
Πανεμορφη εικονα!!!

Nicholas Peppas
17-02-2021, 20:29
Φωτογραφία ανεβασμένη στο facebook σε δημόσια προβολή και είναι παρόμοια με αυτές που έχουμε ξαναδεί σ' αυτή τη σελίδα,με το ΑPPIA και το ΜΙΑΟΥΛΗΣ στο λιμάνι της Κέρκυρας με την διαφορά ότι εδώ βλέπουμε τώρα και το ΚΡΗΤΗ των αδελφών Τυπάλδου. Κάτι αφρόνερα μπροστά στην πλώρη του ΜΙΑΟΥΛΗ προδηλώνουν ίσως ότι το πλοίο μόλις έχει φουντάρει την δεξιά του άγκυρα ενώ βλέπουμε και την σκάλα επιβίβασης του να έχει πέσει σε οριζόντια θέση,έτοιμη να κατέβει και ν'αγγίξει το τσιμέντο.

198736

Η φωτογραφια αναρτηθηκε απο τον Henry Casciaro με το παρα κατω σχολιο
Date unknown but most likely circa late 60’s or thereabouts in what looks like Kerkyra port. Image shared from ‘Liza’s Photographic Archive of Greece’.
https://www.facebook.com/groups/168018396983018/permalink/1159118721206309

Ellinis
18-02-2021, 06:24
Φωτογραφία ανεβασμένη στο facebook σε δημόσια προβολή και είναι παρόμοια με αυτές που έχουμε ξαναδεί σ' αυτή τη σελίδα,με το ΑPPIA και το ΜΙΑΟΥΛΗΣ στο λιμάνι της Κέρκυρας με την διαφορά ότι εδώ βλέπουμε τώρα και το ΚΡΗΤΗ των αδελφών Τυπάλδου.

198736
Δέκα μόλις χρόνια διαφορά είχαν ΜΙΑΟΥΛΗΣ και ΑΡΡΙΑ αλλά η φιλοσοφία τους ήταν γέννες μακρυά... Τώρα για το "greco carnavalo" (ΚΡΗΤΗ) τι να πουμε; 😁

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
18-02-2021, 10:50

198736Ωραία φωτό,χρονικά τοποθετείται μεταξύ 1961-66.
Το πανέμορφο ΑPPIA που μπορείτε να το δείτε στην "Κόμισσα της Κέρκυρας",περιέργως δεν πουλήθηκε στα πέριξ αλλά στην Ινδία γιά περαιτέρω υπηρεσία.

Ellinis
08-04-2022, 10:18
Μερικές φωτο από τα αδελφάκια της Θηραϊκής, από το ολλανδικό φωτογραφικό μουσείο.

201557

201558

201559

Maiandros
12-04-2022, 13:58
Μερικές φωτο από τα αδελφάκια της Θηραϊκής, από το ολλανδικό φωτογραφικό μουσείο.

201557

201558

201559

Υπέροχες φωτογραφίες,στην τελευταία μάλιστα νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε και προσωπικά εξεπλάγην, σε ένα από αυτά τα πλοία(το συγκεκριμένο ίσως να είναι το ΚΑΝΑΡΗΣ) οι χώροι ενδιαίτησης και στα δύο επίπεδα-καταστρώματα να είναι βαμμένοι με αυτό το ανοιχτό μπεζ χρώμα όπως ήταν του ΜΑΡΙΛΕΝΑ για παράδειγμα...,στο βάθος δεξιά βλέπουμε και το ΕΛΛΗ με τα αρχικά του φουγάρα

Maiandros
22-10-2022, 20:17
Στο ακόλουθο φιλμάκι, https://www.youtube.com/watch?v=vA0Kmg8BA0E ,στο 0:40'' έχουμε την χαρά να δούμε τον κατάπλου του ΜΙΑΟΥΛΗΣ,ένα πρωινό στο λιμάνι των Καταπόλων της Αμοργού, την περίοδο του Πάσχα του 1981 ή '82. Στην βαρδιόλα του,ο αξέχαστος καπετάν Παναγής Παπαδάτος.

202685 202686 202687

T.S.S. APOLLON
26-10-2022, 12:05
Εξαιρετικο το βιντεακι!

Maiandros
28-10-2022, 10:14
Στο ακόλουθο μικρό φιλμάκι, https://www.youtube.com/watch?v=FU-fODS-AAI ,βλέπουμε το ΜΙΑΟΥΛΗΣ της Θηραϊκής Ατμοπλοοίας στο λιμάνι του Πειραιά το καλοκαίρι του 1959 και τον ηγέτη της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα,να επιβιβάζεται στο πλοίο λίγο πριν την αναχώρησή του.

202691 202692 202693

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
28-10-2022, 16:58
Στο ακόλουθο μικρό φιλμάκι, https://www.youtube.com/watch?v=FU-fODS-AAI ,βλέπουμε το ΜΙΑΟΥΛΗΣ της Θηραϊκής Ατμοπλοοίας στο λιμάνι του Πειραιά το καλοκαίρι του 1959 και τον ηγέτη της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα,να επιβιβάζεται στο πλοίο λίγο πριν την αναχώρησή του.

202691 202692 202693 Στη 3η φαίνεται το Υ/Κ ΟΛΥΜΠΙΑ στο βάθος

Maiandros
05-11-2022, 11:25
Στο ακόλουθο μικρής διάρκειας βιντεάκι, https://www.youtube.com/watch?v=YBil_9lVKJg ,βλέπουμε από την γέφυρα του ΜΙΑΟΥΛΗΣ τον κατάπλου του στον όρμο της Αιγιάλης της Αμοργού για να φουντάρει αρόδο καθώς το 1975 δεν υπήρχε ακόμη προβλήτα /πρόβλητας να δέσει. Ακολούθως ,από το κατάστρωμα της πλώρης βλέπουμε και το λιμάνι των Καταπόλων καθώς το πλοίο απομακρύνεται με πίσω ολοταχώς για να γυρίσει και να βγει από την μπούκα. Προφανώς, ερχόμενο από Αστυπάλαια, νωρίς το πρωί, έχοντας σαρώσει σχεδόν όλα τα Δωδεκάνησα και πήγαινε για Πειραιά. Το πλοίο τότε ανήκε στην εταιρεία του Θ. Μαγιάση, "Αθηναϊκαί Κρουαζιέρες" ("Athenian Cruises S.A) και είχε τον Μαίανδρο ψηλά στο φουγάρο του. Βλέπουμε και το παραπέτο της πλώρης βαμμένο με εκείνο το χαρακτηριστικό ανοιχτό πράσινο χρώμα, με το οποίο ήταν βαμμένο και όλο το παραπέτο της περατζάδας στο κυρίως κατάστρωμα, όπου ήταν οι σκάλες επιβίβασης, όπως επίσης και όλες οι εξωτερικές οροφές. Γενικά θυμάμαι πολύ πρασινίλα, κι έτσι διατηρήθηκε κι επί Στρίντζη σε αντίθεση με το ΑΧΙΛΛΕΥΣ του Γ.Κουσουνιάδη, που λίγο αργότερα άρχισε να εξυπηρετεί το νησί παράλληλα με το ΜΙΑΟΥΛΗΣ, στο οποίο ήταν βαμμένα λευκά (έχω την εντύπωση και στο ΚΑΝΑΡΗΣ) με αποτέλεσμα οι εξωτερικοί αυτοί χώροι να δείχνουν πιο μεγάλοι, "καθαροί" και να κυριαρχεί γενικά μια πιο ανάλαφρη και δροσερή εικόνα. Παρεμπιπτόντως ο Στρίντζης διατήρησε και το ανοιχτό κιτρινομπέζ χρώμα στους ψηλούς αεραγωγούς "μανιτάρια" πίσω από το φουγάρο οι οποίοι επί Νομικού ήταν λευκοί (κάποια στιγμή στο ΚΑΝΑΡΗΣ βάφτηκαν με γκρι ανοιχτό κι έτσι παρέμειναν μέχρι το τέλος της καριέρας του), αεραγωγοί που όπως έχω παρατηρήσει σε φωτογραφίες, από το ΚΟΛΩΚΟΤΡΩΝΗΣ και το ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, δείχνουν να απουσιάζουν!

Maiandros
07-11-2022, 19:46
Μου διέφυγε στο προηγούμενο μήνυμα μου, εκεί που περιέγραφα την "πρασινίλα" του ΜΙΑΟΥΛΗ στους εξωτερικούς του χώρους να αναφέρω και την συμβολή σε αυτό και των πράσινων μουσαμάδων που ήταν στο κυρίως κατάστρωμα πάνω από το παραπέτο,τους οποίους ξετύλιγαν μέχρι την κουπαστή όταν η θάλασσα έβρεχε.

Dream Star Glaros
15-11-2022, 21:08
Στο ακόλουθο φιλμάκι, https://www.youtube.com/watch?v=vA0Kmg8BA0E ,στο 0:40'' έχουμε την χαρά να δούμε τον κατάπλου του ΜΙΑΟΥΛΗΣ,ένα πρωινό στο λιμάνι των Καταπόλων της Αμοργού, την περίοδο του Πάσχα του 1981 ή '82. Στην βαρδιόλα του,ο αξέχαστος καπετάν Παναγής Παπαδάτος.

202685 202686 202687

Στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα που ο κινηματογραφιστής επιβαίνει σε καράβι, αυτό δεν είναι το "Μιαούλης". Από το τρόπο προσέγγισης στον ντόκο, είναι σαφές ότι πρόκειται για φέρυ. Και, αν προσέξετε στο 12" που φαίνεται για λίγο η πλώρη του, θα πόνταρα στο ότι είναι το Χρυσή ’μμος ΙΙΙ ( TSS Apollon τι λες; ). Κατά τα λοιπά, οι λήψεις στη Χώρα περιλαμβάνουν και κόσμο που προσέρχεται στο σχολείο (στον Καλογερικό) για να ψηφίσει, καθώς και αφίσες με το σύνθημα "Αλλαγή". Επομένως, είμαστε 18/10/1981! Βέβαια, πρόκειται για ποτ πουρί, οπότε μπορεί κάποιες λήψεις να είναι πασχαλινές... Μελαγχολία, φυσικά, που πολλοί από τους εμφανιζόμενους Χωραΐτες (συμπεριλαμβανομένου και του τραγουδιστή Μάρκου Γαβρά) δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή... :blue::blue:

Dream Star Glaros
15-11-2022, 21:18
...και, φυσικά, στα πλάνα των Καταπόλων, μετά την πρόσδεση του Μιαούλη, φαίνεται καθαρά και το σκοπελίτικο "Μαριάννα", στη γνωστή του θέση...

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
16-11-2022, 09:30
Στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα που ο κινηματογραφιστής επιβαίνει σε καράβι, αυτό δεν είναι το "Μιαούλης". Από το τρόπο προσέγγισης στον ντόκο, είναι σαφές ότι πρόκειται για φέρυ. Και, αν προσέξετε στο 12" που φαίνεται για λίγο η πλώρη του, θα πόνταρα στο ότι είναι το Χρυσή ’μμος ΙΙΙ ( TSS Apollon τι λες; ). Κατά τα λοιπά, οι λήψεις στη Χώρα περιλαμβάνουν και κόσμο που προσέρχεται στο σχολείο (στον Καλογερικό) για να ψηφίσει, καθώς και αφίσες με το σύνθημα "Αλλαγή". Επομένως, είμαστε 18/10/1981! Βέβαια, πρόκειται για ποτ πουρί, οπότε μπορεί κάποιες λήψεις να είναι πασχαλινές... Μελαγχολία, φυσικά, που πολλοί από τους εμφανιζόμενους Χωραΐτες (συμπεριλαμβανομένου και του τραγουδιστή Μάρκου Γαβρά) δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή... :blue::blue:
Το ΕΓ/ΟΓ είναι το ΝΗΡΕΥΣ.

Maiandros
16-11-2022, 13:32
Την φωτογραφία την βρήκα στο Flickr (συλλογή Dionysis Anninos) και την αναρτώ σε αυτό το θέμα γιατί πιστεύω ότι ο φωτογράφος βρίσκεται σε κάποιο από τα τετράδυμα, κοντά στην βαρδιόλα του πλοίου και μάλιστα κάπου πρέπει να έχει ανέβει ,στα ρέλια ίσως, γιατί έχει ξεπεράσει αρκετά το ύψος των σωστικών λεμβών και του στύλου με το φως που ήταν μπροστά από αυτές. Βλέπουμε το πλοίο ξημερώματα να έχει φουντάρει αρόδο κοντά στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, κάτω από την Οία στην Σαντορίνη και μάλλον μιλάμε για δεκαετία του ΄50.

202730

Dream Star Glaros
17-11-2022, 19:09
Το ΕΓ/ΟΓ είναι το ΝΗΡΕΥΣ.

Α γεια σου Ευάγγελε! Από αυτό και μόνον, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η αρχική σκηνή εισόδου στο λιμάνι και προσέγγισης στο ντόκο είναι από 1982 και μετά, αφού ο Νηρέας πριν το 1982 δεν έπιανε Αμοργό. Επομένως, το ποτ πουρί είναι και χρονικό.. :smile-new:

Maiandros
25-01-2023, 09:44
Η παρακάτω φωτογραφία μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε στο κατάστρωμα της πλώρης του ΜΙΑΟΥΛΗΣ, ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1976 ή του '77, έχοντας μόλις αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά με πλώρη τα νησιά, με την Ψυττάλεια στο βάθος, κάπου ανοιχτά της Πειραϊκής και του Παλαιού Φαλήρου. Διακρίνονται και πρόσωπα μέσα από τα παράθυρα ενώ μέσα από ένα της γέφυρας βλέπουμε και το εικόνισμα του Αγίου Νικολάου πίσω από τον τιμονιέρη! Η φωτογραφία είναι του Wolfgang Mann μέσα από το f/b.

202904

Ellinis
25-01-2023, 11:27
Εξαιρετική τεκμηρίωση από τον μετρ του είδους! Φίλε maiandros, με τα σινιάλα του Στρίντζη είναι το πλοίο;

Maiandros
25-01-2023, 12:45
Εξαιρετική τεκμηρίωση από τον μετρ του είδους! Φίλε maiandros, με τα σινιάλα του Στρίντζη είναι το πλοίο;
Ναι, ακριβώς φίλε Ellinis, με τα σινιάλα του Στρίντζη την εποχή εκείνη.

Dream Star Glaros
01-02-2023, 10:39
Η παρακάτω φωτογραφία μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε στο κατάστρωμα της πλώρης του ΜΙΑΟΥΛΗΣ, ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1976 ή του '77, έχοντας μόλις αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά με πλώρη τα νησιά, με την Ψυττάλεια στο βάθος, κάπου ανοιχτά της Πειραϊκής και του Παλαιού Φαλήρου. Διακρίνονται και πρόσωπα μέσα από τα παράθυρα ενώ μέσα από ένα της γέφυρας βλέπουμε και το εικόνισμα του Αγίου Νικολάου πίσω από τον τιμονιέρη! Η φωτογραφία είναι του Wolfgang Mann μέσα από το f/b.

202904

Γυμνά ράντζα άδετα και στοιβαγμένα άγαρμπα στα αριστερά..... Εάν αυτό είχε συμβεί σήμερα σε κατάστρωμα Blue Star, θα είχε γίνει θέμα στα κανάλια ότι πχ. κινδύνευσαν παιδιά κλπ

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
01-02-2023, 11:33
Γυμνά ράντζα άδετα και στοιβαγμένα άγαρμπα στα αριστερά..... Εάν αυτό είχε συμβεί σήμερα σε κατάστρωμα Blue Star, θα είχε γίνει θέμα στα κανάλια ότι πχ. κινδύνευσαν παιδιά κλπ
Έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα Ο κόσμος έχει γίνει πιό ευαίσθητος κ πιό διεκδικητικός στο ο,τιδήποτε
Μάλλον θα ήταν καλός ο καιρός στο ταξίδι διότι αν δεν ήταν,θα τα είχε πάρει η θάλασσα!

Dream Star Glaros
01-02-2023, 16:05
Έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα Ο κόσμος έχει γίνει πιό ευαίσθητος κ πιό διεκδικητικός στο ο,τιδήποτε
Μάλλον θα ήταν καλός ο καιρός στο ταξίδι διότι αν δεν ήταν,θα τα είχε πάρει η θάλασσα!

Ανάμεσα στα ράντζα και το αριστερό σωσίβιο βλέπουμε ένα φινιστρίνι μέσα από το οποίο φαίνεται να κοιτάει ένα (μάλλον παιδικό) πρόσωπο. Εκεί ήταν το σαλόνι Α' θέσεως;

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
01-02-2023, 17:40
Ανάμεσα στα ράντζα και το αριστερό σωσίβιο βλέπουμε ένα φινιστρίνι μέσα από το οποίο φαίνεται να κοιτάει ένα (μάλλον παιδικό) πρόσωπο. Εκεί ήταν το σαλόνι Α' θέσεως;
Το έχω ξαναγράψει κάπου εδώ,από τα 3 πλην Μιαούλη έχω έντονες αναμνήσεις παιδιόθεν όταν ταξίδευα Πειραιά-Χίο κ τανάπαλιν!

Maiandros
05-02-2023, 12:03
Σίγουρα το γνωρίζει και ο φίλος ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ απλά ίσως δεν πρόσεξε το ερωτηματικό στο τέλος του μηνύματός σου, είναι πράγματι το σαλόνι της Α' Θέσεως το οποίο ήταν ένας όμορφος και προσεγμένος χώρος, με ξύλινη επένδυση γύρω γύρω, μοκέτα στο δάπεδο, ένα μπαρ με ψηλά σκαμπό, αριστερά όπως βλέπουμε την φωτογραφία και ένα επίσης ξύλινο μικρού μήκους διαχωριστικό, εγκάρσια του χώρου με όμορφα, ντιζαϊνάτα σχεδιασμού ανοίγματα (νομίζω με τζάμι), δεξιά όπως βλέπουμε την φωτογραφία, το οποίο μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι εμπλούτιζε αισθητικά και "στόλιζε" τον χώρο, Γενικά, το σαλόνι αυτό και η τραπεζαρία που βρισκόταν ακριβώς από κάτω, στο ίδιο σημείο, απέπνεαν μέχρι ένα βαθμό, μια αίσθηση πολυτέλειας.

Maiandros
31-03-2023, 18:23
Το ΜΙΑΟΥΛΗΣ, χειμώνα του 1979, φουνταρισμένο αρόδο στον Όρμο της Αιγιάλης, φωτογραφημένο πιθανώς μέσα από λάντζα που περιμένει την σειρά της να το πλησιάσει. Η φωτογραφία είναι της Maria Roussou - Tomasello , δημοσιευμένη σε ομάδα του f/b.

203045

Maiandros
24-05-2023, 09:34
Ο γερο-ΜΙΑΟΥΛΗΣ αναχωρεί από την Αιγιάλη ένα καλοκαιρινό δειλινό με τον καπτα-Παναγή σε τρελά κέφια στην Βαρδιόλα, να τραγουδάει στο μεγάφωνο με βεγγαλικό/καπνογόνο αναμμένο στο χέρι και το κλίμα, όπως συνήθως, να γίνεται πανηγυρικό! Η φωτογραφία είναι της Kathrin Thomas και είναι δημοσιευμένη σε ομάδα στο f/b.

203298 203299 203300

Ellinis
24-05-2023, 15:55
Απίθανες εικόνες... :pirate:
Φαντάζομαι πως θα φαίνονταν στα μάτια των λιγοστών τουριστών της εποχής εκείνης

Ανταποδίδω με μια φωτογραφία ενός εκ των τεσσάρων αδελφών αρόδο στη Ρόδο του 1957

203301
πηγή (https://www.prm.ox.ac.uk/databaseterms.html), φωτο Schuyler Jones

T.S.S. APOLLON
24-05-2023, 19:52
Πραγματικα μοναδικες και ανεπαναληπτες εικονες!!!

roussosf
24-05-2023, 21:52

Ανταποδίδω με μια φωτογραφία ενός εκ των τεσσάρων αδελφών αρόδο στη Ρόδο του 1957

203301

Μήπως η φωτογραφία είναι του 1975 και όχι του 1957

Maiandros
25-05-2023, 07:32

203301
Εκτός από πολύ όμορφη φωτογραφία, έχει και πολύ ενδιαφέρων! Από το μήκος της γραμματοσειράς του ονόματος, μου φαίνεται ότι είναι το ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όπως αναφέρει και ο φίλος Ellinis. Το βλέπουμε να έχει φουντάρει ανοιχτά, όπως πιστεύω, στην δυτική παραλία της πόλης της Ρόδου, ενώ έχει καθαιρέσει και μια σωσίβια λέμβο, την πρώτη που είναι κοντά στη γέφυρα. Επίσης, δεν φαίνονται να υπάρχουν επιβάτες στο πλοίο, καθώς αν υπήρχαν θα είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε αυτό το σημείο στα καταστρώματα και στις περαντζάδες. Η κατεύθυνση που έχει, στοχεύει προς το λιμάνι, σαν να έρχεται από τον Πειραιά και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα αλλά αποκλείεται να φτάνει στη Ρόδο άδειο από επιβάτες, οπότε υπάρχει ένα ενδεχόμενο, ποιος ξέρει....., να κατέβασε κανονικά τους επιβάτες στο λιμάνι και μετά να βγήκε στα ανοιχτά για να κάνει το πλήρωμα κάποιες ασκήσεις/δοκιμές.

Ellinis
25-05-2023, 19:05
Μήπως η φωτογραφία είναι του 1975 και όχι του 1957

Εκτός από πολύ όμορφη φωτογραφία, έχει και πολύ ενδιαφέρων! Από το μήκος της γραμματοσειράς του ονόματος, μου φαίνεται ότι είναι το ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όπως αναφέρει και ο φίλος Ellinis. Το βλέπουμε να έχει φουντάρει ανοιχτά, όπως πιστεύω, στην δυτική παραλία της πόλης της Ρόδου, ενώ έχει καθαιρέσει και μια σωσίβια λέμβο, την πρώτη που είναι κοντά στη γέφυρα. Επίσης, δεν φαίνονται να υπάρχουν επιβάτες στο πλοίο, καθώς αν υπήρχαν θα είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε αυτό το σημείο στα καταστρώματα και στις περαντζάδες. Η κατεύθυνση που έχει, στοχεύει προς το λιμάνι, σαν να έρχεται από τον Πειραιά και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα αλλά αποκλείεται να φτάνει στη Ρόδο άδειο από επιβάτες, οπότε υπάρχει ένα ενδεχόμενο, ποιος ξέρει....., να κατέβασε κανονικά τους επιβάτες στο λιμάνι και μετά να βγήκε στα ανοιχτά για να κάνει το πλήρωμα κάποιες ασκήσεις/δοκιμές.

H λεζάντα στη φωτογραφία αναφέρει οτι βλέπουμε ένα "κρουαζιερόπλοιο" στη Ρόδο το 1957. Μου κάνει εντύπωση οτι έχει μείνει αρόδο γιατί στη Ρόδο υπήρχε δυνατότητα να δέσει κανονικά. Να ήταν όντως άραγε σε κάποια κρουαζιέρα;

Maiandros
26-05-2023, 10:49
H λεζάντα στη φωτογραφία αναφέρει οτι βλέπουμε ένα "κρουαζιερόπλοιο" στη Ρόδο το 1957. Μου κάνει εντύπωση οτι έχει μείνει αρόδο γιατί στη Ρόδο υπήρχε δυνατότητα να δέσει κανονικά. Να ήταν όντως άραγε σε κάποια κρουαζιέρα;
Όντως, υπήρχε λιμάνι τότε να δέσουν κανονικά τα πλοία, στο παλιό λιμάνι του Μανδρακίου. Από το σημείο που έχει φουντάρει το πλοίο, για να φτάσει και να δέσει στο Μανδράκι, έχει απόσταση περίπου 1,5 ναυτικά μίλια και τίθεται το ερώτημα γιατί να φουντάρει τόσο μακριά και σε μια τέτοια θέση όπου δεν υπάρχει καθόλου δυνατότητα οπτικής επαφή με το λιμάνι ( το πλοίο είναι ανοιχτά της δυτικής παραλίας και το λιμάνι στην ανατολική πλευρά της πόλης) και επίσης γιατί να κατεβάσει βάρκα (σωσίβια λέμβο),ειδικά εκεί, τόσο μακριά από το υπάρχον λιμάνι, είτε εκτελούσε το κανονικό του ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, είτε αν έκανε κρουαζιέρα....

Gallos952
21-06-2023, 11:31
Ο γερο-ΜΙΑΟΥΛΗΣ αναχωρεί από την Αιγιάλη ένα καλοκαιρινό δειλινό με τον καπτα-Παναγή σε τρελά κέφια στην Βαρδιόλα, να τραγουδάει στο μεγάφωνο με βεγγαλικό/καπνογόνο αναμμένο στο χέρι και το κλίμα, όπως συνήθως, να γίνεται πανηγυρικό! Η φωτογραφία είναι της Kathrin Thomas και είναι δημοσιευμένη σε ομάδα στο f/b. 203298 203299 203300

O Mavros, the legendary Captain Papadatos, liked to play with emergency fires, as a victory, when arriving somewhere after a 24 hours cruise from Piraeus with the gost Miaoulis…

Gallos952
21-06-2023, 11:35

There is no port, then it can't be in Rhodos. In 1975, Miaoulis was coming in Astypalaia but not under the Nomikos funnel, like on the current picture. I published a picture of a similar desembarquing with kaikia out
of Pera Yialos…

Maiandros
23-02-2024, 16:56
Μια παρέα χορεύει και διασκεδάζει με παραδοσιακά τραγούδια στο κατάστρωμα της πλώρης του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ. Η φωτογραφία είναι μέσα από σελίδα του f/b και ως έτος αναφέρει το 1957 με φωτογράφο τον Lamberto Vitali.

203638

Maiandros
21-09-2024, 13:48
Το ΜΙΑΟΥΛΗΣ με τον μαίανδρο στο φουγάρο, αρόδο στον Όρμο της Αιγιάλης, στα μέσα της δεκαετίας του '70. Η φωτογραφία είναι από το ημερολόγιο του Συνδέσμου Αμοργίνων για το 2025.

203697

ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
22-09-2024, 21:53
Αθηναϊκαί Κρουαζιέραι! Προσωπικά πολλά ταξίδια με τα αδελφια του

Maiandros
05-11-2024, 11:14
Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Keith Brindle, την δεκαετία του '70 ή του '80 και μας μεταφέρει νοερά στο κατάστρωμα περιπάτου, πρύμα, ενός από τα τετράδυμα, όπου επιβάτες απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία τους. Πιθανολογώ ότι πρόκειται για το ΜΙΑΟΥΛΗΣ γιατί αυτά που βλέπουμε βαμμένα με γκρι ανοιχτό χρώμα, στο ΑΧΙΛΛΕΥΣ, ήταν βαμμένα με μπλε χρώμα ενώ στο ΚΑΝΑΡΗΣ, μπροστά από την σωσίβια λέμβο, εκεί περίπου που βλέπουμε την ανεμόσκαλα, υπήρχε στα ρέλια ένα σωσίβιο που στην φωτογραφία δεν υπάρχει. Το δε ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ τα χρόνια εκείνα, είχε ήδη υποστεί αλλοίωση της αρχικής του μορφής έχοντας μετασκευαστεί σε κρουαζιερόπλοιο.

203767