Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Εκπαίδευση - Σχολές Πλοιάρχων / Σχολές Μηχανικών (Συνθήκες/ Πληροφορίες)

Σελίδες : 1 2 [3] 4 5 6 7 8

navigation
14-06-2008, 19:02
Μια νέα αλλαγή στο όριο των μαθημάτων για τα εκπαιδευτικά ταξίδια εχει γίνει αυτές τις μέρες...
Οι δευτεροετής σπουδαστές θα μπορούν πλέον να εκτελέσουν το δευτερο εκπαιδευτικό τους ταξίδι ακομα και αν οφείλουν 5 μαθήματα ανεξαρτήτος εξαμήνων
(παλιά ήταν και πάλι 5 τα μαθήματα άλλα δεν μπορούσες να οφείλεις 4 από ένα εξάμηνο)

LNGmania
17-06-2008, 14:55
Αυτες τις μερες στον Ασπροπυργο εχουν γινει τα αδιανοητα ! Οταν γραφαμε Ευσταθεια Στ μας πηρανε τις χαρτια αναφορας πανω στην 1μιση ωρα!!! και γιατι παρακαλω ? Γιατι ο επητηρητης βιαζοτανε να παει για μια δουλεια! Περι παραπονων στην διοικηση η απαντηση ηταν "ας μου το λεγατε νωριτερα!"

Το αλλο κορυφαιο ητανε σημερα οταν γραφαμε Ευσταθεια Ε οι επιτηρητες ερχοντουσαν συνεχως απο πανω μας και μας επεξεργαζοντουσαν τα γραπτα μας επανειλημενως (εως 4 φορες σε ενα 2ωρο) και χωρις να εχουμε δωσει αφορμη με αποτελεσμα να χανουμε τον ειρμο και την συγκεντρωση μας.

Το αποκορυφωμα παντως που με εκανε σημερα να <<εκραγω>> απο τα νευρα μου ητανε η απαντηση των καθηγητων στους συμμαθητες μου που γραφανε Μεταφορα Φορτιων και οι οποιοι σαν ανθρωποι 8ελανε να πανε στην τουαλετα και η απαντηση ητανε " Μετα απο οσα εγιναν στο ΚΕΣΕΝ, κρατηθειτε και συνεχιστε να γραφετε ή να παραδοσετε την κολλα σας και να πατε." Στις πανελλαδικες οταν διναμε μας αφηνανε τουλαχιστον να κανουμε τις φυσικες μας αναγκες αλλα εδω μας το απαγορευουνε δια ροπαλου και ας ειναι 2 και 3 καθηγητες επιτηρητες σε μια αιθουσα!

Η εικονα της σχολης του Ασπροπυργου ειναι απλα απελπιστικη πλεον στο τεταρτο ετος και δεν ειναι καθολου σαν αυτο που μου περιγραφανε οι τεταρτοετεις του 2005 και των προηγουμενων ετων! Τελευταια εχουνε ξεφυγει ολοι (με εξαιρεση θα ελεγα αντικειμενικα 4 καθηγητες) και αμα ηξερα οτι θα ηταν ετσι τα πραγματα 8α ειχα παρει μεταγραφη απο το 2ο ετος. Τωρα πλεον δεν μπορουμε να παρουμε μεταγραφη και εχουμε κολλησει εδω να χρωσταμε μαθηματα και οι εταιρειες να μας παιρνουνε τηλεφωνο και να μας ρωτανε ποτε θα φυγουμε επανηλειμενως με αποτελεσμα οταν μενουμε για ψυλλου πηδημα (μας κοβουνε για 0,1 ως συνηθως οι γερακοματηδες) και μετα γινομαστε ρομπες και στην εταιρεια μας, που οσον αφορα για μενα προσωπικα δεν εχω μουτρα να τους αντικρισω γιατι νοιωθω ταπεινωμενος που τους απογοητευσα και δεν θα μπορεσω να ανταποκριθω στις προσδοκιες τους και επειδη θα χαρακτηρισθω δευτερας διαλογης αποφοιτος.

Ενοιωσα οτι επρεπε να εκφρασω αυτα που νοιωθω και τα οποια απο οτι παρατηρω δεν ειναι μονο δικα μου αισθηματα αλλα και των υπολοιπων συναδελφων μου για αυτο και εκανα την προσπαθεια να σας μεταφερω το κλιμα που επικρατει εντος.

Στιγμες σαν αυτη μου ερχονται τα προφητικα λογια ενος συμμαθητη που αφησε την σχολη "Δεν παμε να γινουμε καλυτερα κομμωτριες?" Αν θελετε να ξερετε το μεγαλυτερο ποσοστο των δοκιμων στον Ασπροπυργο παρατανε την σχολη και το επαγγελμα στο 4ο ετος παρα στα μπαρκα και στα υπολοιπα ετη!

Kapetanissa
18-06-2008, 02:01
LNGΜania,

είναι τραγικά αυτά που περιγράφεις. Ως παλιά απόφοιτη σχολής Ε.Ν. (ΑΔΣΕΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ) ντρέπομαι για τα χάλια που επικρατούν σήμερα. Και ιδιαίτερα γιατί αρκετοί της σειράς μου είναι λογικά σε θέσεις καθηγητών εκεί. Ελπίζω να είναι τουλάχιστον από τους τέσσερις που αποτελούν την εξαίρεση...

Είχαμε και εμείς προβλήματα με τις σπουδές μας εκείνα τα χρόνια. Και χρειάστηκε να τα βάλουμε με τη διοίκηση της σχολής και να το πληρώσουμε σκληρά... Αλλά όχι και έτσι που περιγράφεις σήμερα... Ούτε σε χώρες του τρίτου κόσμου δεν συμβαίνει αυτό να αρνούνται σε άνθρωπο να κάνει τη φυσική του ανάγκη. Θα έλεγα πως αντί να εγκαταλείπετε τις σπουδές σας, θα έπρεπε να διαμαρτυρηθείτε γραπτώς. Αν όχι ως άτομα (καταλαβαίνω τι μπορεί να επακολουθήσει αν κάποιος το κάνει αυτό ατομικά...) τουλάχιστον μέσω του συλλόγου σπουδαστών.

Το ίδιο και για τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτεις. Κανείς δεν πρόκειται να σας λύσει προβλήματα αν δεν αγωνιστείτε μόνοι σας. Στα δικά μας χρόνια (1978 - 1980) οι σχολές ήταν ημιστρατιωτικού τύπου. Φοράγαμε στολές και κάναμε πρωινή αναφορά λες και ήμασταν φαντάροι. Δεν άλλαξαν αυτά τα πράγματα από μόνα τους. Κάθε γενιά έδωσε τους δικούς της μικρούς ή μεγάλους αγώνες. Το ίδιο χρωστάτε τώρα κι εσείς. Η διακοπή φοίτησης ή ακόμη και η μεταγραφή δεν είναι λύση. Είναι απλώς φυγή... υποχώρηση... σκύψιμο κεφαλιού ... Και τελικά περνάνε ανεμπόδιστα όλα αυτά που καταγγέλεις. Λίγο πείσμα. Να μη γίνεται το δικό τους. Να γίνει αυτό που είναι σωστό και δίκαιο και θα σας βοηθήσει να βγείτε σωστοί επαγγελματίες.

LNGmania
18-06-2008, 20:16
Αγαπητη Καπετανισσα, η ειρωνεια ειναι οτι τα τελευταια χρονια συναντω Καπετανιους με το Κ κεφαλαιο οι οποιοι ειναι αποφοιτοι ναυτικων λυκειων και κανανε υπηρεσια ναυτη πριν γινουν ανθυποπλοιαρχοι, και ειναι σαφεστατα ανωτεροι σε θεμα συμπεριφορας, ηθικης και παραδειγματος στους αλλους σε σχεση με αυτους που εχουμε στην σχολη και οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι αποφοιτοι της ιδιας της σχολης.

Σε θεμα γνωσεων δεν ειμαι σε θεση να τους συγκρινω λογω της μικρης μου εμπειριας αλλα απο θεμα συμπεριφορας και παραδειγματος το χασμα ειναι πολυ μεγαλο υπερ των μεν αλλα αυτο δεν το λεω κατηγορηματικα οτι δεν υπαρχουν αποφοιτοι σχολων με το σωστο παρουσιαστικο απλα οσοι βρισκονται στην σχολη μας ειναι μετρημενα στα δαχτυλα ενος χεριου και οι υπολοιποι, ειτε ταξιδευουν ακομα ή θα δουλευουν σε καποιο γραφειο.

Ευτυχως που υπαρχουν Καπετανιοι με οπως ο Καπτα Αποστολος ο Ζαχοπουλος στην σχολη μας και μας φωτιζουν με τις γνωσεις και τις εμπειριες τους και δεν φευγουμε απο αυτη την σχολη με γνωσεις προ δεκαετιων αλλα συγχρονες και το πιο σημαντικο χρησιμες και οχι απλα περιττες.

Οσον αφορα για τους αγωνες που λετε, αυτοι απαιτουν οργανωση και το πιο σημαντικο στοιχειο ειναι να συμμετεχουμε ολοι και οχι να ξεκιναμε τα 8/10 και να καταληγουμε το 1/10 και αυτοι να τρωμε τιμωριες και καταδιωξη ως εκει που δεν παιρνει. Στις καταληψεις ημουνα παρων και βιωσα απο πρωτο χερι αυτες τις σκηνες και απογοητευθηκα οικτρα κυριως απο τον συλλογο σπουδαστων οι οποιοι οτι προτεινουν ειναι εναντιον μας και οπως στις περισσοτερες σχολες εξυπηρετουν τα συμφεροντα τους και τις πολιτικες τους βλεψεις.

Προσωπικα πιστευω ειμαστε ετη φωτος πισω στην ικανοτητα οργανωσης ενος τετοιου αγωνα ο οποιος θα ειναι αποτελεσματικος και οχι απλα για καποιους να σκοτωνουν την ωρα τους. Σαν παραδειγμα εχω τον παππου μου που ηταν πιλοτος στη Ολυμπιακη επι Ωναση και καταφερανε οι συνδικαλιστικες οργανωσεις του προσωπικου της Ολυμπιακης να υποχρεωσουν τον Ωνασση να συμμορφωθει με τις απαιτησεις τους!!! Εμεις δεν ειμαστε σε θεση να επιχειρηματολογησουμε προκειμενου να πεισουμε τους καθηγητες μας να μας αλλαξουν τις ημερομηνιες των προοδων μας!

Συμπερασμα ειναι η κατασταση μπαχαλο αλλα και εμεις δεν εχουμε την "φωνη" για να μιλησουμε. Εγω μπηκα στον κοπο να το κανω και γλυτωσα την παρολιγο εισαγωγη μου στην μαυρη λιστα της σχολης αφου πηγανα διεκδηκησω τα αυτονοητα δικαιωματα μου αφου πρωτα τηρω τις υποχρεωσεις μου απεναντι στην σχολη.

LNGmania
18-06-2008, 22:59
Κατι τελευταιο που θα ηθελα να προσθεσω ειναι σχετικα με την επισκεψη εφοπλιστη μεγαλης και γνωστης εταιρειας με στολο 27 πλοιων και αρκετων αλλων υπο ναυπηγηση, μαζι με τον SQT Manager της εταιρειας προκειμενου να συζητησουν με την διευθυνση των Πλοιαρχων για τον παραδοξα μικρο αριθμο των σπουδαστων που αποφοιτουν ετησιως απο την σχολη σε σχεση με τους εισαχθεντες σε αυτην και οχι μονο. Η συναντηση ειχε γινει κατοπιν ραντεβου αλλα κατα ενα περιεργο τροπο ο Διευθυντης της σχολης ελειπε, ειχε κλειστο το κινητο του και κανεις δεν ηξερε που ειναι με αποτελεσμα να περιμενουν ο εφοπλιστης και ο αρχιπλοιαρχος για μιση ωρα τον διευθυντη και μετα αγανακτησμενοι με την συμπεριφορα του φυγανε με τις χειροτερες εντυπωσεις για την σχολη. Το γεγονος αυτο μου το ειπε ο ιδιος ο αρχιπλοιαρχος που ηταν εκει και η ερωτηση του προς εμενα ητανε "Ποιος νομιζει πως ειναι ο διευθυντης σας?". Το προβλημα τους δεν ηταν η απουσια του αλλα γενικως η συμπεριφορα του επι του θεματος η οποια τους εξεπληξε βαθυτατα. Πειτε μου ποιες ειναι οι εντυπωσεις σας επι του θεματος;

Kapetanissa
19-06-2008, 00:01
Σημασία δεν έχουν οι εντυπώσεις οι δικές μας... αλλά πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Μην ξεχνάς ότι ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Βάλε στίγμα στο χάρτη σου, εκτίμησε τις συνθήκες και χάραξε πορεία. Για να βγεις στο λιμάνι που θες και όχι να ταξιδεύεις σαν καρυδότσουφλο και όπου φυσάει ο άνεμος. Τη θέση μας την έχεις ήδη δώσει, το λιμάνι το περιέγραψες... τι μένει;

Και μην ξεχνάς ότι εμείς οι έλληνες κρατάμε ναυτική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου. Γίνε Οδυσσέας, πολυμήχανος και καστροκαταλύτης. Μην περιμένεις να σε λυπηθεί ο Κύκλωπας. Χρωστάς να βρεις μόνος σου την έξοδο από τη σπηλιά.

Κι εμείς χρωστάμε να προβάλουμε το ζήτημα όσο καλύτερα μπορούμε. Υπόσχομαι να το κάνω και σύντομα στο διαδικτυακό τόπο που έχουμε οι ελληνίδες καπετάνισσες. Και σε ό,τι άλλο χρειαστείτε οι σπουδαστές... Θα μας έχετε δίπλα σας. Γιατί θέλουμε και εμείς να καμαρώνουμε για το επίπεδο ναυτικών σπουδών της χώρας μας.

LNGmania
19-06-2008, 00:43
Πρεπει να παραδεχτω Καπετανισσα πως τα λογια σου ειναι περα για περα αληθινα και απο πρωτοετης εχω συνηθισει σε αυτη την κατασταση επιβιωσης σε αυτη την σχολη με καθε τροπο.

Εκανα υπομονη τεσσερα χρονια εως τωρα και απλα ελεγα οτι ετσι εχουν τα πραγματα αλλα εγω θα παραμεινω ο εαυτος μου και θα προσπαθω για κατι καλυτερο αλλα αυτα που βλεπω τις τελευταιες μερες δεν τα ειδα οσο καιρο ειμαι στην σχολη και για αυτο ειπα αυτα που ειπα γιατι εγω αργα ή γρηγορα θα παρω το πτυχιο αλλα ειναι κριμα παιδια που θα μπορεσουν να αγαπησουν την θαλασσα και την δουλεια του ναυτικου να απογοητευθουν απο την ιδια την σχολη.

Το μονο καλο που σιγουρα αποκομιζει πιστευω κανεις απο αυτη την κατασταση ειναι σταθεροτητα και επιμονη στις δυσκολιες, τα οποια ειναι απαραιτητα προσοντα πιστευω σε αυτη την δουλεια.

Ευχαριστω για την υποστηριξη και μακαρι να υπηρχαν και αλλα ατομα σαν εσενα που να ενθαρρυναν τους σπουδαστες να συνεχισουν την δουλεια και να τους διδασκουν μεσα απο το παραδειγμα τους γιατι κακα τα ψεμματα απο οτι μπορω να φανταστω εαν οι ανδρες δυσκολευονται σε αυτο το επαγγελμα τοτε εσεις πρεπει να εχετε περασει απο χειροτερες δυσκολιες λογω των διαφορων προκαταληψεων που επικρατουσαν και συνεχιζουν να επικρατουν.

Silent_oz
19-06-2008, 15:29
kalispera an kai kainourios sto forum to diavasa me prosoxi tha ithela mia apantisi se ena post pou eida stin selida 10 sygkekriman pws dld tha perimenta na antidrasi to ds kai gia pia epoxi epoxi milate gia tis katalipseis? kai ti enoeite gia proswpika tous sumferonta an kai kainourios stin sxoli tha ithela na enimerothw gia ta flegon zitimata auta

PiEpsilon
25-06-2008, 13:34
Απόφοιτος της ανωτέρω σχολής εν έτη 1990 όταν ακόμη στεγαζόταν σε ιδιόκτητο κτήριο...

Αναμνήσεις πολλές οι οποίες θα αναβιώσουν πιστεύω μέσα από αυτό το θέμα και από τη συμμετοχή συναδέλφων.

nektarios15
25-06-2008, 13:56
Απόφοιτος της ανωτέρω σχολής εν έτη 1990 όταν ακόμη στεγαζόταν σε ιδιόκτητο κτήριο...

Αναμνήσεις πολλές οι οποίες θα αναβιώσουν πιστεύω μέσα από αυτό το θέμα και από τη συμμετοχή συναδέλφων.Καλώς όρισες στο forum, εγώ σπούδαζα εκείνη την εποχή(από 1987) στην ΑΔΣΕΝ Ηρακλείου Κρήτης.

PiEpsilon
25-06-2008, 15:13
θένκς για το καλοσώρισμα.

geopapa
03-07-2008, 01:16
Ευτυχως που υπαρχουν Καπετανιοι με οπως ο Καπτα Αποστολος ο Ζαχοπουλος στην σχολη μας και μας φωτιζουν με τις γνωσεις και τις εμπειριες τους και δεν φευγουμε απο αυτη την σχολη με γνωσεις προ δεκαετιων αλλα συγχρονες και το πιο σημαντικο χρησιμες και οχι απλα περιττες.

Αγαπητε φιλε LNGmania ειμαι και εγω φοιτητης στον ασπροπυργο στο τριτο ετος. Συμφωνω για αυτα που εγραψες για τον ΚΠΤ. Ζαχοπουλο (ο οποιος θα ξαναφυγει για τα κεσεν αν γνωριζω καλα) και για μερικους ακομα καθηγητες οι οποιοι δυστηχως ομως ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα!!! Απο το πρωτο ετος και μεχρι σημερα δεν μπορω ακομα να καταλαβω την λογικη της πλειοψηφειας των καθηγητων οι οποιοι απ'την μια μας θεωρουν συναδελφους τους και απ'την αλλη το κυριο μελημα τους ειναι πως θα καταφερουν να μας κοψουν..... ισως βεβαια να ειναι και αυτη η γραμμη που εχουν παρει απ'την διευθυνση!!! Επισης δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι δυνατον απ'την σχολη π.χ. της υδρας στο τεταρτο ετος να ειναι 30 μαθητες και να παιρνουν πτυχιο οι 25 και στον ασπροπυργο στο αντιστοιχο ετος να ειναι 200 μαθητες και να παιρνουν πτυχιο οι 30. Δεν μπορει κατι συμβαινει.Η αληθεια ειναι οτι εχω απογοητευτει πληρως και φυσικα οχι απ'το επαγγελμα το οποιο και θα συνεχισω αλλα απ'το κατεστημενο που επικρατει στον ασπροπυργο.Ειπε η καπετανισσα να κανουμε τον αγωνα μας μεσω του συλλογου των σπουδαστων.ποιου συλλογου σπουδαστων?Της Ν.Δ. που ειναι αυτη τη στιγμη εξουσια(μαζι με την διευθυνση) στην σχολη?Δε βγαζω ακρη ρε παιδια και ειλικρινα εχω στεναχωρηθει παρα πολυ που η σχολη εχει φτασει σε αυτο το σημειο.Το μονο που εχω καταλαβει οτι μπορει να κανει καποιος ειναι να ειναι τυπικος με τα μαθηματα του μηπως και καταφερει και αποφητησει on time (αν και δεν ειναι απολυτα στο χερι του ουτε αυτο πλεον).Σχετικα φιλε LNGmania με αυτο που ειπες οτι ηρθε ενας αρχιπλοιαρχος απο μεγαλη εταιρεια και ο διευθυντης την ειχε κανει με πηδηματακια σε ρωτω το εξης. Και αν ηταν εκει και ειχε την συναντηση με τον αρχιπλοιαρχο τι θα του ελεγε?Τα χαλια μας τα μαυρα?Οτι οι ιδιοι εχουν ριξει την σχολη σε χαμηλο επιπεδο γιατι πολυ απλα αυτο τους συμφερει?Απ'την μια ερχεται ο υφυπουργος ο Καμμενος και μας λεει οτι εχουμε λιγους αποφοιτους και οτι χρειαζομαστε ναυτικους και απ'την αλλη βλεπεις τους καθηγητες να σε κοβουν για 0,1 ή 0,2 και καθυστερεις να παρεις το πτυχιο πολλες φορες εξαιτιας μαθηματων οπως το σχεδιο(το οποιο δεν υπαρχει πλεον) ή ναυτικες μηχανες που εγω πιστευω οτι την παραμικρη γνωση δεν προσφερουν στον χωρο της δουλειας που επιλεξαμε.Τελως παντων συγνωμη αν σας κουρασα αλλα ευτυχως που υπαρχει και αυτος εδω ο χωρος και συζηταμε λιγο τα πραγματα και τα προβληματα μας.

Φιλικους χαιρετισμους ;)

Νικόλας
03-07-2008, 14:47
εγώ παιδιά που θέλω να γίνω καπετάνιος και του χρόνου θα μπώ στην σχολή έχω την εντύπωση πως ο ασπρόπυργος άντε γεια μακρύα και αγαπημένοι γι αυτό το 1ο εξάμηνο(όπως μ είπε μια ψυχή;)) πέρνω μεταγραφή και κύριος

gvaggelas
06-07-2008, 16:06
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννη Λέκκα, προεγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης των ακόλουθων Υποέργων:
o «Προμήθεια ενός πλήρους συστήματος προσομοιωτή Μηχανοστασίου πλοίου», ποσού 606.810 για την ΑΕΝ Χίου
o «Προμήθεια ενός πλήρους συστήματος προσομοιωτή GMDSS», ποσού 144.075 ευρώ, για την ΑΕΝ Οινουσσών.
Και τα δυο Υποέργα υλοποιούνται στο πλαίσιο των ενταγμένων στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου Πράξεων με τίτλο:
«Προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού ΑΕΝ Χίου» και «Προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού ΑΕΝ Οινουσσών».

www.chiosnews.gr (http://www.chiosnews.gr)

Νικόλας
06-07-2008, 22:17
τι διαφορά έχει ΑΕΝ ειδι.κατηγορίας απο της γενικής σειράς???

ViliWiz
06-07-2008, 23:03
ακυρο παιδια... βρηκα την απάντηση thx

navigation
06-07-2008, 23:07
τι διαφορά έχει ΑΕΝ ειδι.κατηγορίας απο της γενικής σειράς???
Ειδική κατηγορία είναι πολύτεκνοι και γενικότερα με επιπλεόν μόρια (έχουν χάσει κάποιο γονιό κτλ.)

Νικόλας
06-07-2008, 23:42
ααα οκ και έχει πιο μεγάλη πιθανότητα να σε πάρουν εκεί με αίτηση ρωτάω γιατι είμαστε πολύτεκνοι:D

navigation
06-07-2008, 23:49
Νομίζω οτι αυτές οι κατηγορίες αφοράν μόνο την εισοδο στην σχολή με υποβολή μηχανογραφικου! Για αιτηση στην σχολή δεν ξέρω...καλο κακού αν πας για αιτηση κρατα και ένα πιστοποιητικό από πολυτεκνικό σύλλογο (δεν ξέρω αν κάνει το πιστοποιητικό οικογεννειακής κατάστασης)

Νικόλας
06-07-2008, 23:56
οκ σε ευχαριστώ θα πάρω τηλ και θα ρωτήσω για να είμαι και 100% για το χαρτί

Roger Rabbit
09-07-2008, 16:52
Θα ήθελα να κάνω 2 ερωτησούλες..
1. Μπορώ να γραφτώ στην ΑΕΝ και να πάω για φοίτηση 1 χρόνο μετα;
2. Οι ειδική κατηγορία τι πλεονεκτήματα έχει;

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν οι ερωτήσεις μου είναι λίγο άκυρες..:rolleyes:

navigation
09-07-2008, 23:53
Θα ήθελα να κάνω 2 ερωτησούλες..
1. Μπορώ να γραφτώ στην ΑΕΝ και να πάω για φοίτηση 1 χρόνο μετα;
2. Οι ειδική κατηγορία τι πλεονεκτήματα έχει;

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν οι ερωτήσεις μου είναι λίγο άκυρες..:rolleyes:

Άκυρες δεν έιναι...πολυαπαντημένες είναι:D:D
1.) όχι δεν μπορείς
2.) Πλεονέκτημα? Έχεις παραπάνω μόρια συνεπώς παραπάνω πιθανότητες εισαγωγης!

Roger Rabbit
10-07-2008, 00:15
Σοβαρά;Είναι αδύνατο δηλαδή;Ελεγα να τελείωνα με το στρατιωτικό πρώτα και μετά να έμπαινα..:confused:

sakis18
13-07-2008, 16:47
παιδια μια ερωτηση.επειδη μαλλον εχω περασει στο εμπορικο.μηπως μπορειτε να μου πειτε για τα μαθηματα.πανω-κατω πως ειναι.(τα μαθηματικα ειναι ευκολα?)

Kapetanissa
13-07-2008, 20:04
Τι απάντηση να δώσει κανείς; Πέρασες πλοιάρχων ή μηχανικών; Σε ποια σχολή; Κάθε σχολή έχει τα δικά της. Περίμενε πρώτα να βεβαιωθείς που περνάς και ρώτα μετά πιο συγκεκριμένα. Μια και λες πάντως για τα μαθηματικά, από τις ΑΕΝ δε βγαίνει κανείς μαθηματικός αλλά τα μαθηματικά είναι απαραίτητα σε πολλούς τομείς της δουλειάς και των πλοιάρχων και των μηχανικών.

sakis18
14-07-2008, 15:06
μονο για πλοιαρχος δηλωσα.απλως θελω να ξερω πως ειναι η σχολη.

kostas-gus
14-07-2008, 15:35
οσο αφορα τα μαθηματικα θα κανεις σφαιρικη τριγωνομετρια.Ημιτονα και τετοια.

sakis18
14-07-2008, 15:40
απο τεε ειμαι.δεν εχουμε κανει τετοια.

Morgan
14-07-2008, 15:55
Enw emeis pou eixame kanei sto lykeio….
Mhn agxesai prink ala mpeis.. diavasma thelei kai prosoxh kai otan den ksereis na psaxneis, na rwtas kai na vriskeis.
Pragmatika den ta mathimata ayto gia to opoio prepei na agxwtheis mesa sthn sxolh. Tha ta katafereis ftanei na prospathiseis & na kinhtheis.

Kalh synexeia na exeis kai poly anagnwsh! Ta topics edw mporoun na einai thysayros gia ayta pou psaxneis kai rwtas. Kai ola ta melh sthn diathesh olwn.

kostas-gus
14-07-2008, 15:56
καλα,τι διαολο δεν κανατε καθολου μαθηματικα στο τεε????

sakis18
14-07-2008, 16:05
καναμε παραγουσες, ορια, στατιστικη.

Kapetanissa
14-07-2008, 16:11
Μην αγχώνεσαι. Έχω βγάλει τη σχολή πλοιάρχων πριν χρόνια. Τώρα είμαι εκπαιδευτικός και μ' αυτή την ιδιότητα θα σου μιλήσω περισσότερο. Το άγχος είναι ο πρώτος αρνητικός παράγοντας για να μην καταλάβεις ένα μάθημα. Η προσπάθεια και η σωστή προσέγγιση των καθηγητών σου θα είναι οι καλύτεροι βοηθοί σου. Τώρα βέβαια αν τύχουν καθηγητές ιδιότροποι... Γι' αυτό σου λέμε, κάτσε να μπεις και μετά ρώτα για τη συγκεκριμένη σχολή. Όλο και κάποιος θα βρεθεί που θα έχει πρόσφατη εμπειρία για τις συνθήκες που επικρατούν.

kostas-gus
14-07-2008, 16:12
Ενταξει μωρε,μην αγχωνεσαι.Θα διαβασεις και θα μαθαινεις σιγα σιγα.Το μονο μυστικο ειναι να μην αφηνεις κενα και αποριες.Δεν ειναι και τρομερα δυσκολα τα μαθηματικα αλλα ουτε και ευκολα.

sakis18
14-07-2008, 16:15
απλως ειχα ακουσει απο παιδια.για τα μαθηματικα.για αυτο ρωτησα.μην παω και τα ξερουν ολοι.και εγω να ειμαι εκτος.

Roger Rabbit
14-07-2008, 16:16
Καλά μη φανταστείς και οτι έχουμε τρελή διαφορά απο τα μαθηματικά του ενιαίου..:cool:

sakis18
14-07-2008, 16:20
ευχαριστω για την πληροφορια.ναστε καλα.

Michael
16-07-2008, 14:42
παιδια μια ερωτηση.επειδη μαλλον εχω περασει στο εμπορικο.μηπως μπορειτε να μου πειτε για τα μαθηματα.πανω-κατω πως ειναι.(τα μαθηματικα ειναι ευκολα?)

Γενικά τα μαθήματα είναι εύκολα. Εκείνο που είναι δύσκολο ενίοτε είναι ορισμένοι καθηγητάδες και το ότι δεν έχεις πάντοτε την ευκολία να πας σε μια βιβλιοθήκη και να μελετήσεις την βιβλιογραφία προκειμένου να λύσεις τις απορίες σου (τουλάχιστόν για εμένα αυτό ήταν βασικό πρόβλημα).
Εκείνο που χρειάζεται είναι να τα πάρεις όλα τα μαθήματα από την αρχή με προσοχή και σύστημα. Αν διαβάζεις καθέ μέρα τα μαθήματα και δεν αφήνεις να δημιουργηθούν κενά στην κατανόηση δεν θα ΄χεις κανένα πρόβλημα. Όταν έχεις απορία να ρωτάς και να την λύνεις άμεσα. Αυτό είναι και το νόημα της υποχρωτικής φοίτησης. Για την ακρίβεια δεν είναι "φοίτηση" αλλά "σπουδές" και εσύ όχι φοιτητής, αλλά σπουδαστής. Αυτό σημαίνει ότι απλά δεν φοιτείς (= συχνάζεις) στην σχολή άλλα με σπουδή (= με ιδιαίτερη προσοχή και ένταση) μελετάς ένα συγκεριμενό γνωστικό τομέα τόσο απο θεωρητικής όσο και από πρακτικής απόψεως. Τώρα αν αφήνεις να περνάν οι απορίες, τα μαθήματα και ο χρόνος και πας στην τελευταία βδομάδα να διαβάσεις... όπως καταλαβαίνεις κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τίποτα. Υπάρχουν μαθήματα εύκολα και δύσκολα, με λίγη ύλη και πολύ ύλη. Θυμήσου όμως τον μύθο με τον λαγό και την χελώνα...

Τώρα ειδικά για τα μαθηματικά μην ανησυχείς. Από ό,τι θυμάμαι, στην αρχή είναι κατί απλές ασκήσεις με τριγωνομετρία (νόμος ημιτόνων κλπ) με εφαρμογή στην ναυτιλία μετα παράγωγοι, μήτρες (πίνακες), ορίζουσες, κανόνας L' Hopitale, στατιστική (πολύ βασικά πράγματα) και ολοκληρώματα. Α, και την σφαιρική τριγονομετρία που αμα την μάθεις ΄θα σου φανεί εκ των υστέρων πολύ έυκολη και πολύ χρήσιμη στην κατανόηση των υπολογισμών της αστροναυτιλίας. Η ύλη είναι σε δυο εξάμηνα (ή τουλάχιστόν ήταν). Γενικά για να σου δώσω να καταλάβεις εγώ ήμουν κλασσικής παιδείας. Στην τρίτη λυκέιου δεν είχα κανει καθόλου μαθηματικά. Το αποτέλεσμα; Στο τέλος έκανα φροντιστήρια σε συναδέλφους μου που είχαν κάνει όλα τα παραπάνω στο λύκειο! Απλά εγώ στρώθηκα λίγο παραπάνω στην αρχή και τα έμαθα στην σχολή και οι συνάδελφοι πήγαιναν για καφέ διότι τα ξέραν από το λύκειο και στο τέλος θυμόντουσταν ότι πρέπει να διαβάσουν και μαθηματικά... Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι εσύ μάλλον έχει περισσότερες γνώσεις μαθηματικών από ότι έιχα εγώ τότε. Επομένως αν μελετάς συστηματικά, στο τέλος δεν θα ξενυχτας διαβάζωντας με άγχος, αλλά θα κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου και με καθαρό μυαλό και χαμογελαστός θα πας να δώσεις το πρωι εξετάσεις.
Επειδή μου δώθηκε η ευκαιρία να κάνω κι άλλα πιο προχωρημένα μαθηματικά στην μετέπειτα σταδιοδρομία μου, πιστεψέ με τα μαθηματικά της σχολής δεν πρέπει να σε αγχώνουν. Δες το περισσότερο σαν μια ευκαιρία επανάληψης μαθαίνωντας και κάτι καινούργιο.
Εκείνο που πρέπει ίσως να προσέξεις αν δεν γνωρίζεις ακόμα παράγωγους και ολοκληρώματα ( όπως δεν γνώριζα εγώ τότε) είναι την φυσική Ι διότι, αν είναι ακόμα το ίδιο βιβλίο, από ότι θυμάμαι χρησιμοποιούσε παραγώγους και ολοκληρώματα ενώ ακόμα στην σχολή δεν είχαμε κανει τα αντίστοιχα μαθηματικά!

Kapetanissa
17-07-2008, 14:11
πιστευω οτι ολες οι σχολες ειναι πολυ καλυτερες απο τη σχολη του Ασπροπυργου...απλα επελεξα την Μηχανιωνα γιατι θα ειμαι πιο κοντα στους συγγενεις μου,ολες οι φιλες μου πηραν μεταγραφη Μηχανιωνα και για πολλους αλλους λογους

Όλες οι σχολές καλύτερες από τον Ασπρόπυργο; Κρίμα... Στα δικά μου χρόνια ο Ασπρόπυργος ήταν ασυζητητί το προπύργιο της ναυτικής εκπαίδευσης. Με το καλύτερο διδακτικό προσωπικό και εξοπλισμό που οι άλλες σχολές ζήλευαν. Τι στο καλό συμβαίνει και φτάσαμε να λένε οι σημερινοί σπουδαστές πως ο Ασπρόπυργος είναι χειρότερος από όλες τις άλλες σχολές;

mastropanagos
17-07-2008, 14:24
Φτασαμε να το λεμε γιατι στον ασπροπυργο το διδακτικο προσωπικο να μιην χαρακτηρισω πως ειναι τη σημερον ημερα και πως συμπεριφερεται η διοικηση της σχολης,δεν νοιαζονται καθολου για τους σπουδαστες και ατομα που αξιζουν εκει μεσα τα χαντακωνουν χωρις λογο απλα οπως λενε και οι ιδιοι "ε δεν μπορουν να περασουν και ολοι,καποιους πρεπει να κοψουμε ακομα και αν εχουν γραψει"..απλα ΕΛΕΟΣ..

Kapetanissa
17-07-2008, 14:50
Αγαπητέ Παναγιώτη, σήμερα είμαι εκπαιδευτικός και θα μπορούσα ίσως να δω το ζήτημα ως συνήθη διαμαρτυρία των σπουδαστών κατά των καθηγητών τους. Πώς όμως να παραβλέψει κανείς περιπτώσεις σαν την Ίνας που ζητάνε μεταγραφή σε άλλη σχολή; Θα ήθελα να το προσέξει αυτό το αρμόδιο υπουργείο και να αναζητήσει τις αιτίες που τα παιδιά ζητάνε να φύγουν από τον Ασπρόπυργο. Θέλω να πιστεύω ότι το κύρος του nautilia.gr είναι τέτοιο που το παρακολουθούν και άνθρωποι από το υπουργείο. Ας το δούνε λοιπόν το ζήτημα και ας πράξουν τα δέοντα. Η πατρίδα μας έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται για τη ναυτική της παράδοση και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την πλήττει αλλά αντίθετα έχει χρέος να την υπηρετεί με όλες του τις δυνάμεις. Μακάρι σύντομα να αλλάξουν οι μαρτυρίες των σπουδαστών και να ακούσουμε και πάλι τα καλύτερα για τον αγαπημένο μας Ασπρόπυργο. Αγαπημένος γιατί εκεί δώσαμε κι εμείς τον όρκο μας κι εκεί παραλάβαμε από τον τότε ΥΕΝ το πτυχίο μας. Μικρό αναμνηστικό των όμορφων στιγμών που ζήσαμε εκεί:

http://bp1.blogger.com/_ncYc90S0USE/RrUgbsS0JuI/AAAAAAAAABQ/2xQKapJt9X4/s400/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AE.jpg

Ασπρόπυργος, 1980.

Αποφοίτηση των πρώτων Ελληνίδων από τη σχολή πλοιάρχων

Roger Rabbit
17-07-2008, 14:57
Υπάρχει περίπτωση να συντάξει κάποιος ένα e-mail ''παραπόνων'' να το πώ έτσι:D,,,,,,ωστε να το στείλει ο καθένας μας πρωσοπικά στο Υ.Ε.Ν;;
Θα ωφελήσει σε κάτι;;
Κάποιος εμπειρότερος να μας πεί;;

Υ.Γ. Ωραία φωτογραφία,,,,,!

mastropanagos
17-07-2008, 14:58
Συμφωνω σε ολα οσα ειπες,αλλα απο τοτε εχουν αλλαξει πολλα μονο το κτιριο εχει μεινει ιδιο και οσο αναφορα το υπουργειο θα ελεγα οτι μπορει να ενδιαφερεται αλλα καποιοι αλλοι που ειναι μεσα στις σχολες δεν τους ενδιαφερει καθολου ουτε η ναυτικη παραδοση ουτε τιποτα απ'οσα ειπες,τους νοιαζει μονο πως να κοψουν κοσμο γιατι και οι ιδιοι το λενε οτι δεχονατι πιεσεις απο τη διοικηση να μην παιρνανε πολλους τη στιγμη που η ζητηση σε μηαχανικους και πλοιαρχους ειναι μεγαλη,ας ελπισουμε ομως να τα δουν τα πραγματα απο την κανονικη τους πλευρα και ας γινει ο ασπροπυργος ΣΧΟΛΗ επιτελους...

mastropanagos
17-07-2008, 15:02
Υπάρχει περίπτωση να συντάξει κάποιος ένα e-mail ''παραπόνων'' να το πώ έτσι:D,,,,,,ωστε να το στείλει ο καθένας μας πρωσοπικά στο Υ.Ε.Ν;;
Θα ωφελήσει σε κάτι;;

Να σε πληροφορησω οτι εχουν γινει αρκετες προσπαθειες απο τους σπουδαστες της σχολης μου αλλα δεν αλλαξε τιποτα..το μονο που αλλαξε ειναι ο νομος φετος για τα μαθηματα αλλα παλι ο ιδιος αριθμος ατομων θα μπαρκαρει,τοσους θελουν,τοσους θα περασουν..προσωπικα εγω θα ειχα μπαρκαρει τωρα εαν σε ενα γραπτο μου ειχε μπει αυτο που εγραψα,αλλα δεν μπηκε και ετσι παω για σεπτεμβρη..τα παραπονα πολλα απο ολους τους σπουδαστες αλλα λιγοι αυτοι που τα ακουνε..

Kapetanissa
17-07-2008, 15:15
Θα ωφελήσει σε κάτι;;

Τέτοιες κινήσεις μόνο από τους ίδιους τους σπουδαστές μπορούν να γίνουν και μάλιστα από τον επίσημο φορέα που τους εκπροσωπεί. Μη βιαστείτε να μου πείτε διάφορα... τα έχω ξανακούσει από πολλά παιδιά... Το θέμα όμως είναι ότι μόνο ο σύλλογος των σπουδαστών έχει δύναμη να προβάλει τα προβλήματα με τις σπουδές. Όλα τα άλλα είναι ντουφεκιές στον αέρα. Με την ευκαιρία να σας ρωτήσω αν έχουν οι σπουδαστές των ΑΕΝ κάποιο επίσημο χώρο στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον έτσι θα μπορούσαμε όλοι να αναδημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις τους και να βοηθάμε να τις διαβάσουν περισσότερα μάτια.

Υ.Γ. Ευχαριστώ και για το κοπλιμάν... Αν και η αξία της φωτογραφίας είναι νομίζω μόνο συναισθηματική..

mastropanagos
17-07-2008, 15:18
Τέτοιες κινήσεις μόνο από τους ίδιους τους σπουδαστές μπορούν να γίνουν και μάλιστα από τον επίσημο φορέα που τους εκπροσωπεί. Μη βιαστείτε να μου πείτε διάφορα... τα έχω ξανακούσει από πολλά παιδιά... Το θέμα όμως είναι ότι μόνο ο σύλλογος των σπουδαστών έχει δύναμη να προβάλει τα προβλήματα με τις σπουδές. Όλα τα άλλα είναι ντουφεκιές στον αέρα. Με την ευκαιρία να σας ρωτήσω αν έχουν οι σπουδαστές των ΑΕΝ κάποιο επίσημο χώρο στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον έτσι θα μπορούσαμε όλοι να αναδημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις τους και να βοηθάμε να τις διαβάσουν περισσότερα μάτια.

Υ.Γ. Ευχαριστώ και για το κοπλιμάν... Αν και η αξία της φωτογραφίας είναι νομίζω μόνο συναισθηματική..
Εκτος απο την ιστοσελιδα της σχολης και του υπουργειου δεν υπαρχει κατι αλλο σχετικα με τη σχολη στο διαδικτυο..αν περιμενουμε απο το συλλογο καηκαμε..

Kapetanissa
17-07-2008, 15:46
Τότε από πού το περιμένετε; Αν ο σύλλογός σας δεν είναι όπως τον θέλετε, φτιάξτε τον καλύτερο. Γιατί αν είναι "καήκαμε", ευθύνη έχετε όλοι. Είπα, τα έχω ακούσει και πάλι αυτά τα σχόλια, οπότε και δεν αμφισβητώ την άποψή σου. Αλλά ξέρεις τι λέει η παροιμία των ναυτικών;

- Αη - Νικόλα, βόηθά με!
- Κούνα κι εσύ τα χέρια σου!

Εσύ βέβαια, αν κατάλαβα καλά, είσαι έτοιμος να πάρεις πτυχίο. Άρα και δεν μπορείς προσωπικά να κάνεις τίποτε. Όμως τα ίδια λένε και από μικρότερα έτη... παράπονα με τη σχολή από τη μια, παράπονα και για το σύλλογο από την άλλη. Και τελικά τους βλέπω να ζητάνε μεταγραφή για να γλιτώσουν. Η Ίνα δεν είναι η μόνη περίπτωση... Απορώ όμως. Αν αύριο δείτε να κινδυνεύει το καράβι, θα ορμήσετε κατευθείαν στις σωσίβιες; Καμία προσπάθεια δε θα κάνετε να το σώσετε;

Προσωπική μου γνώμη είναι πως ακόμη και ο σύλλογος είναι "καήκαμε", η βασική αιτία των προβλημάτων της σχολής ξεκινά από την αδιαφορία της πλειοψηφίας των σπουδαστών. Δε θέλω να υποτιμήσω τις ευθύνες όποιου άλλου, μα εκείνοι που θα έπρεπε περισσότερο από τον καθένα να ενδιαφέρονται να ανεβάσουν το επίπεδο, είναι οι σπουδαστές. Αυτοί θα τα βρουν μπαστούνια μεθαύριο στη δουλειά αν δεν έχουν υψηλά επαγγελματικά εφόδια. Και λόγω της φύσης του επαγγέλματος και των ιδιαίτερων συνθηκών της πατρίδας μας, είναι βέβαιο πως θα έχετε τη συμπαράσταση και των αυριανών εργοδοτών σας αν ζητήσετε καλύτερη εκπαίδευση. Καλύτερη δεν εννοώ το να περνάτε εύκολα τα μαθήματα...

Πρώτο βήμα όμως είναι να αποκτήσετε ένα γερό σύλλογο και ακόμη ένα συντονιστικό όργανο των συλλόγων όλων των σχολών.

Όσο για το τόσους θέλουν οι εταιρείες και επομένως σε τόσους δίνουν πτυχίο... Τι να σου πω; Δεν έχω γνώμη προσωπική. Αλλά και έτσι να είναι, πάλι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους και να περιορίσουν τον αριθμό των εισακτέων στις ΑΕΝ. Γιατί και πτυχίο να πάρετε, έτσι όπως τα λέτε, θα μείνετε άνεργοι...

Πάντως έχω υπόψη μου εταιρεία που προσέλαβε δόκιμο μόνο για το καλοκαίρι. Αν και είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις εκπαιδευτικών ταξιδιών, ζήτησε έγκαιρα από την εταιρεία να τον ναυτολογήσει και το καλοκαίρι για απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας. Και η εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες σήμερα και σοβαρότερες, δέχτηκε και τον έστειλε μάλιστα σε ένα από τα καλύτερα καράβια της. Ένα μεγαθήριο μόλις δύο ετών. Και νομίζω το έκανε γιατί εκτίμησε την όλη στάση του μέσα στο καράβι αλλά και την πορεία του στη σχολή. Γι' αυτό σου λέω και επιμένω ότι οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ενδιαφέρονται να βγαίνουν σωστοί επαγγελματίες από τις ΑΕΝ. Κι αν υπεύθυνα τις ενημερώσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, θα σταθούν στο πλευρό σας.

kostas-gus
17-07-2008, 16:03
Φιλε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ υποστηριζεις σε προηγουμενο μηνυμα σου οτι υπαρχει ζητηση για πλοιαρχους και μηχανικους.Πλακα κανεις??????Αφου στις σχολες προκυρησονται 1300 θεσεις περιπου πλοιαρχων/μηχανικων και δεν παταει κανεις....Εκτος αν λεγοντας ζητηση εννοουσες ζητηση απο τις εταιριες ως προς το να βρουν πλοιαρχους/μηχανικους.Τοτε,ναι εχεις δικιο.

mastropanagos
17-07-2008, 16:03
Εγω συμφωνω απολυτα αλλα ενας μονος του δεν μπορει να κανει κατι πρεπει να υπαρχει συνολο και αυτο δεν γινεται γιατι ολοι κοιτανε τη παρτη τους εκει και ο ιδιος ο συλλογος πως θα ικανοποιησει τα δικα του συμφεροντα και οχι τους σπυδαστες σαν συνολο,οσο αναφορα την εκλογη του συλλογου δεν αντιλεγω αλλα οι σπυδαστες δεν κοιτανε τη σχολη αλλα πως θα αναδειξουν καποιον γνωστο τους που αποσκοπει και στις πολιτικες βλεψεις του καθενος για να τον εχει αλλη μερα να τον βοηθησει μιας και θα εχει αναπτυξει καλυτερες σχεσεις με τους καθηγητες..εγω προσωπικα δεν παιρνω πτυχιο ακομα,εχω τελειωσει το 2ο ετος και περιμενω το Σεπτεμβρη να μπαρκαρω και μετα το Φλεβαρη να συνεχισω στο 3ο ετος..!!

mastropanagos
17-07-2008, 16:07
Φιλε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ υποστηριζεις σε προηγουμενο μηνυμα σου οτι υπαρχει ζητηση για πλοιαρχους και μηχανικους.Πλακα κανεις??????Αφου στις σχολες προκυρησονται 1300 θεσεις περιπου πλοιαρχων/μηχανικων και δεν παταει κανεις....Εκτος αν λεγοντας ζητηση εννοουσες ζητηση απο τις εταιριες ως προς το να βρουν πλοιαρχους/μηχανικους.Τοτε,ναι εχεις δικιο.
Εννοω οτι η αγορα δεν διαθετει πλοιαρχους και μηχανικους και οχι οτι υπαρχει ζητηση απο τους νεους,αντιθετως απο τις 1300 θεσεις καθε χρονο μενουν κενες τουλαχιστον 200 και παραπανω..αλλα ας δουμε και τα στατιστικα εγγραφης στις σχολες αλλα και αποφοιτησης καθε χρονο,ειναι απογοητευτικα..

Kapetanissa
17-07-2008, 19:09
Εγω συμφωνω απολυτα αλλα ενας μονος του δεν μπορει να κανει κατι πρεπει να υπαρχει συνολο και αυτο δεν γινεται γιατι ολοι κοιτανε τη παρτη τους εκει και ο ιδιος ο συλλογος πως θα ικανοποιησει τα δικα του συμφεροντα και οχι τους σπυδαστες σαν συνολο,οσο αναφορα την εκλογη του συλλογου δεν αντιλεγω αλλα οι σπυδαστες δεν κοιτανε τη σχολη αλλα πως θα αναδειξουν καποιον γνωστο τους που αποσκοπει και στις πολιτικες βλεψεις του καθενος για να τον εχει αλλη μερα να τον βοηθησει μιας και θα εχει αναπτυξει καλυτερες σχεσεις με τους καθηγητες..!

Τι να πω; Έχεις δίκιο... Τα ίδια δυστυχώς συμβαίνουν σήμερα σε όλους τους χώρους. Ένας συνδικαλισμός που αντί να λύνει τα προβλήματα των μελών, λύνει μόνο των συνδικαλιστών...

Πάντως οφείλω να πω ότι έχω ακούσει παράπονα και για άλλες σχολές. Δεν είναι ρόδινα αλλού. Μην τα ρίχνουμε όλα στον Ασπρόπυργο.

kostas-gus
17-07-2008, 21:58
θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με τις συνθηκες που επικρατουν στις ΑΕΝ{εκτος ασπροπυργου}.Υπαρχουν πλυντηρια για να πλενει καποιος τα ρουχα του μεσα στην σχολη εφοσον ζει εσωκλειστος σε αυτη η' ειναι πολυτελεια αυτο που ρωταω???Και κατι τελευταιο.Υπαρχουν κανονες στην σχολη του στυλ ''τα φωτα το βραδυ πρεπει να κλεινουν υποχρεωτικα την ταδε ωρα η' απαγορευεται η τηλεοραση εντος δωματιων και τετοια????Ευχαριστω εκ των προτερων

Roger Rabbit
20-07-2008, 03:33
sta krouazieroploia an se paroun san dok. ploiarxo o mis8os einai 1578 euro me tis yperwries kai thn aukshsh an omws se paroun san ekpaidevomeno ploiarxo o vasikos mis8os einai gyrw sta 650 euro kai me tis yperwries ftanei peripou sta 900 (auto ginetai sinithws stin aktoploia)...se gkazadika einai peripou sta 1800 euro kai se fortiga peripou sta 1400 euro

Πάει καιρός αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει το παραπάνω;;

Kapetanissa
20-07-2008, 07:50
Να σου εξηγήσω τι είπε άλλος δεν μπορώ. Ξέρω μόνο ότι την άνοιξη που μπάρκαρε για εκπαιδευτικό ένας δόκιμος σε φορτηγάκι εντός Ελλάδας, πήρε μισθό 600 ευρώ. Με δύο διαδοχικά μπόνους που του έδωσαν έφτασε στα 800. Έρχονται δηλαδή 200 ευρώ τη βδομάδα. Συνήθως δουλεύει και τις εφτά μέρες της βδομάδας και πολύ παραπάνω από το οκτάωρο. Εκτός από τα κλασικά καθήκοντα, τον βάζουν να κάνει και φόρτωση μόνος του και τελευταία προχωρήσαν και σε βάρδια, μόνος του και χωρίς παρουσία ναύτη. (Βέβαια ο Γραμματικός είναι ΚΑΠΟΥ... τριγύρω... )

Πόσα του έρχονται τη μέρα; Να πούμε χοντρικά 30 ευρώ; Είναι και λίγο λιγότερο...

Ο μάγειρας (εννοείται) φιλιππινέζος. Το φαΐ συνήθως δεν τρώγεται. Ευτυχώς πιάνουν συχνά λιμάνια και τρώει έξω.

Δε θέλω να πω και άλλες λεπτομέρειες της ζωής που περνάει εκεί, για να μην αποκαλύψω την ταυτότητα του παιδιού.

Θα πω μονάχα ότι για εφτά ώρες εργασία η Αλβανίδα που παίρνω για βοήθεια στην καθαριότητα του σπιτιού, παίρνει 50 ευρώ, της φτιάχνω καφεδάκια, την κερνάω γλυκά, σάντουιτς κλπ. Κάνει διάλειμμα για τσιγαράκι... Και γενικώς την παρακαλάω κιόλας για να έρθει διότι είναι πολυάσχολες και περιζήτητες... Συνήθως οι περισσότερες χτυπάνε δυο μεροκάματα τη μέρα, δηλαδή 100 ευρώ, και επομένως ο μήνας τους αφήνει πάνω από δυο χιλιάρικα. Και φυσικά το βράδυ κοιμούνται στο σπίτι τους και δε θαλασσοπνίγονται, ούτε τρώνε το κακομαγειρεμένο φαγητό του φιλιππινέζου.

Να προσθέσω ότι τις προάλλες από καθαρή τύχη γλίτωσε από έναν κάβο που έσπασε... Ο δόκιμος πλοίαρχος φυσικά. Γιατί στα σπίτια δεν έχουμε κάβους... Μόνο μουσικούλα για να κάνουμε πιο ευχάριστη την εργασία στον άνθρωπο που απασχολούμε.

Κατά τα άλλα, βλέπω τη διαφήμιση αυτό τον καιρό στη τηλεόραση για τη σπουδαία μας ναυτιλία και αναρωτιέμαι... Πότε επιτέλους θα διαφημίσουν και το σπουδαίο και αξιόλογο επάγγελμα της καθαρίστριας; Και πότε αντί για τα μεγαθήρια της ναυτιλίας θα δείξουν το αληθινό πρόσωπο της ναυτιλίας; Το πρόσωπο ενός δοκίμου που προσπαθεί να μπει στο επάγγελμα. Με τα χίλια ζόρια στη σχολή (είναι γραμμένα παραπάνω πόσα τραβάνε...) και με όσα τους περιμένουν μετά στα καράβια.

Ευτυχώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις έτσι. Υπάρχουν και πολύ καλύτερες συνθήκες. Με μισθό ικανοποιητικό και συνθήκες διαβίωσης και εργασίας άριστες. Αλλά και πάλι μένει ακόμη άλυτο το πρόβλημα της επικοινωνίας. Στα παλιά χρόνια υπήρχε Μαρκόνης και έστω με ένα ολιγόλογο τηλεγράφημα μπορούσες να επικοινωνήσεις. Τώρα χρυσοπληρώνεις τα κινητά... Πότε επιτέλους θα δοθεί δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση των ναυτικών στο διαδίκτυο; Για το καλό όλων μας βρίσκονται εκεί... Τους το χρωστάμε σαν κοινωνία τουλάχιστον να μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο άνετα.

MELE
22-07-2008, 19:38
ειμαι τελειοφοιτοσ τησ αεν ηπειρου.πρεπει να σας πω οτι και απο τις 9 ελληνικεσ σχολες καμια δεν ειναι αξια κατα την γνωμη μου.το καλυτερο σχολειο που πρεπει ο καθενασ μας να κανει μεγαλες προσπαθειες ειναι το πλοιο.αν δειτε πωσ ειναι οι σχολεσ στο εξωτερικο θα μεινετε με ανοιχτο το στομα.

Kapetanissa
22-07-2008, 21:42
Σε ποια χώρα αναφέρεσαι; Γιατί δε νομίζω όλες μα όλες οι άλλες χώρες να έχουν καλύτερες ναυτικές σχολές από τις δικές μας.

Και δε θα συμφωνήσω και με το πλοίο. Εκτός αν εννοείς ξένης εταιρείας. Στα δικά μας οι περισσότεροι αξιωματικοί είναι ακόμα απόφοιτοι ελληνικών σχολών... άρα...

kostas-gus
22-07-2008, 22:03
Απο τις χειροτερες ακαδημιες εμπορικου ναυτικου ειναι της σκωτιας.Οταν λεω της πλακας εννοω εντελως της πλακας.

MELE
22-07-2008, 23:05
μιλαω για χωρες τησ ΕΕ.σε αυτες τισ σχολεσ υπαρχει εξοπλισμος που εμεισ δεν θα δουμε στισ σχολες μας ουτε σε 10 χρονια.οσο για το πλοιο που ειπα θελω να σου πω οτι μαθαινεισ την δουλεια σου απο εκει.απο ανθρωπους που εχουν τελειωσει καποια ΑΕΝ αλλα ολα αυτα που ξερουν τα εχουν μαθει απο Ελληνες ναυτικους.τοτε υπηρχαν ακομα.ετσι αμα πετυχεις καποιον που θελει να σου μαθει θα μπορεις να ανταπεξελθεις πανω στον ναυτικο τομεα.

μια ζωη κοιταμε παντα τα χειροτερα.ποτε δεν κοιταμε τα καλυτερα.γιατι να κοιταξουμε της Σκωτιας και οχι της Ρωσσιας.

παλια σε αυτες τις σχολες υπηρχαν πλυντηρια για να πλενουν.μιλαμε ομως για εποχες που φορουσαν ολη την ημερα στολη.καποιες σχολες ακομα εχουν πλυντηρια αλλα δεν τα χρησιμοποιουν.οσο για τα φωτα και για ωρεσ κοινης υσηχιας σε καποιες σχολες υπαρχουν ακομα,μαζι με αλλα πολλα.τα περισσοτερα τα εχω προλαβει.αλλα προσπαθησα μαζι με καποιους συναδελφουσ μου οταν πηγα τεταρτο ετος να τα μειωσουμε κατα πολυ.δεν ξερω ομως αμα το συνεχισουνοι επομενοι ή συνεχισουν κανονικα το καταστατικο τησ σχολης.

Michael
23-07-2008, 17:23
Εκτιμώ πως είναι κάπως άκομψο να αναφερώμαστε αφοριστικά για όλες τις σχολές, σε όλους τους τομείς και διαχρονικά. Υπάρχουν σχολές και σχολές που σε διαφόρους τομέις μπορούμε να βαθμολογήσουμε διαφορετικά σε κάθε χρονική στιγμή. Νομίζω π.χ. ότι στην Χιό και στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετα καλές συνθήκες διαβίωσης. Στην Ύδρα υπήρξαν λαμπρές φυσιογνωμίες μαθητών και ναυτοδιδασκάλων (ας μην λησμονούμε ότι πρόκειται για αρχαιοτέρα σχολή στον κόσμο και το πρώτο -μη εκκλησιαστικό- ίδρυμα του νεοτέρου ελληνικού κράτους).
Γενικά οι σχολές δεν προσέχθηκαν όσο θα έπρεπε και υπήρξε μια γενική υποβαθμισή τους ενώ θα έπρεπε να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Όμως τα τελευταία χρόνια όλο και κάτι γίνεται έστω και αν το αποτέλεσμα μπορεί συνήθως να είναιι δυσανάλογο του κόστούς και πολλάκις άνευ συνέχειας. Εγκειται όμως και στον καθένα μας χωριστά από το πόστο του να συμβάλλει στην αναβάθμιση. Είτε με συλλογικές προσπάθειες είτε ατομικά. Διότι όπως συχνά μ' αρέσει να λέω στον εαυτό μου, αν θες αλλάξεις τον κόσμο ξέκινα αλλάζωντας πρώτα τον εαυτό σου. Ακούγεται ωραίο και απλό, άλλα μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο στην πράξη... Στο πλοίο θα πρέπει να εμπνέουμε στους δόκιμους την γοητεία του επαγγέλματος και την περηφάνεια για το έργο που επιτελούμε χωρίς βέβαια να φτάνουμε σε ακρότητες. Και δεν αρκεί μόνο να τους μεταδίδουμε γνώσεις και δεξιότητες, αλλά θα πρέπει να να του μαθαίνουμε και την νοικοκυροσύνη και το ήθος. Είναι λυπηρό να υπάρχουν σπουδαστές που καταστρέφουν την δημόσια περιουσία που έγινε με χρήματα φόρων που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε και δωρεές των εχοντων το χρήμα άλλα και την σχετική ευαισθησία. Το ίδιο λυπηρό είναι να υπάρχούν τα μέσα και αυτά να μην χρησιμοποιούνται. Σε αυτό βέβαια ευθύνωνται και οι διοικήσεις των σχολών. Στην σχολή μου είχαμε μια αίθουσα με υπολογιστές που σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε "για να μην χαλάσουν"..... Οι υπολογιστές μπορεί να μην χάλασαν τελικά (τουλάχιστόν όχι από εμάς, αλλά δεν μπορώ να πώ το ίδιο και για την σκόνη, την υγρασία και την σκεπή που έσταζε...), αλλά εμείς δεν μάθαμε ποτέ να τους χειριζόμαστε στην σχολή.
Σίγουρα οι συνθήκες διαβίωσης ήταν μάλλον συνθήκες στρατωνισμού, αλλά υπήρξαν ορισμένοι καθηγητές που πρόσπάθησαν να μας μάθουν δυο πράγματα ενώ σε άλλες σχολές μπορεί να μην έμαθαν τα δυο αυτά πράγματα, αλλά είχαν πολύ καλύτερες συνθήκες διαβιώσης... Εν ολίγοις δεν είναι παντού όλα ίδια και με λίγο συνεχή πίεση όλο και κάτι θα άλλάζει. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως οι ναυτικοί είναι σαν τους μετανάστες στην Ελλάδα ( για να μην πώ και χειρότερα) και δεν μπορούν λόγω της παράμονής τους στο πλοίο να ελέγξουν εύκολα την κατάσταση. Νομίζω οτι αυτό που θα μπορούσε να περισώσει κάπως την κατάσταση θα ήταν ο συνασπισμός των άμεσων συγγενών τους και των φίλων του ναυτικού. Ίσως θα επρεπε πλέον να δημιουργηθούν σε κάθε σχολή επιτροπές κοινωνικής συμπαράστασης από τους γονείς των σπουδαστών και συνταξιουχούς ναυτικούς ή φίλους του ναυτικού επαγγέλματος και να αποτελέσουν κέντρα πίεσης στις διοικήσεις των σχολών και στο ΥΕΝ για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μάθησης, και φορείς επαφών με εφοπλιστές που θα ήθελαν να προσφέρουν στις σχολές βοηθώντας τους να ελέγχούν την τύχη των προσφορών τους... Κάτι θα λέγαμε λίγο πιο απλοϊκά σαν "Μαμάδες εν δράσει" ή "Καπετάνισσες εν δράσει" αν πρόκειται για συζύγους ναυτικών. Αυτό βέβαια θα πρέπει να προκύψει αυθόρμητα και δίχως μικροκομματικούς εναγγαλισμούς και άλλα τινά μίση και πάθη. Αυθόρμητα και υγιώς γα το καλό των παιδιών που διάλεξαν να γίνουν ναυτικοί, άλλα και της ελληνικής ναυτιλίας εν τέλει.

MELE
23-07-2008, 17:37
Συμφωνω οτι δεν ειναι παντου τα ιδια.Αλλα πρεπει οι καθηγητεσ να ενημερονονται πανω σε κατι καινουργιο που βγαινει.Μην ξεχναμε το τι μαθαμε στην σχολη πανω σε καποια πραγματα που εχουν καταργηθει εδω και παρα πολλα χρονια.Γιατι να μαθαινουμε για το LORAN-C μια θεωρια δεκα σελιδων και οχι για το G.P.S.αλλα ποιοσ να στο διδαξει αφου οι καθηγητες που σου τα διδασκουν δεν το εχουν δει ποτε καθωσ και κανενας δεν τουσ εχεισ ενημερωσει.(αυτο ειναι ενα παραδειγμα που εδωσα,υπαρχουν παρα πολλα πραγματα που οι σχολεσ και τα βιβλια δεν τα γραφουν)

Michael
23-07-2008, 17:51
Συμφωνω οτι δεν ειναι παντου τα ιδια.Αλλα πρεπει οι καθηγητεσ να ενημερονονται πανω σε κατι καινουργιο που βγαινει.Μην ξεχναμε το τι μαθαμε στην σχολη πανω σε καποια πραγματα που εχουν καταργηθει εδω και παρα πολλα χρονια.Γιατι να μαθαινουμε για το LORAN-C μια θεωρια δεκα σελιδων και οχι για το G.P.S.αλλα ποιοσ να στο διδαξει αφου οι καθηγητες που σου τα διδασκουν δεν το εχουν δει ποτε καθωσ και κανενας δεν τουσ εχεισ ενημερωσει.(αυτο ειναι ενα παραδειγμα που εδωσα,υπαρχουν παρα πολλα πραγματα που οι σχολεσ και τα βιβλια δεν τα γραφουν)
Συμφωνώ και επαυξάνω. Τα κριτήρια επιλογής καθηγητών δεν υπήρξαν τα καλύτερα. Αλλά ούτε και τα κίνητρα. Γιατί να αφήσει κάποιος ικανός και γνώστης μια καριέρα με πολλά χρήματα για να πάει ωρομίσθιος με τρεις και έξηντα; Μοιράια θα πάει αυτός που δεν μπορέι να σταθεί μες στο πλοίο΄ή αυτός που μένει κοντα στην σχολή και θέλει να πάρει σύνταξη γιατί βαρέθηκε τα πλοία. Θα επρέπε να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια και κίνητρα και όχι κομματικά. Θα έπρεπε επίσης να δίνεται η δυνατότητα όπως και στους καθηγητές των ΑΕΙ να παίρνουν εκπαιδευτική αάδεια για ένα χρόνο προκειμένου να αναναεώσουν τις γνώσεις τους. Θα έπρεπε να έχουν βιβλιοθήκες, περιοδικά, κέντρα τεκμηρίωσης κλπ κλπ κλπ
ετσι όμως όπως είναι διάσπαρτες οι σχολές και αμφιβόλου εκπαιδευτικής βαθμίδας δύσκολο και αντιοικονομικό να γίνουν όλα αυτά όταν η διοίκηση ανήκει σε ανθρώπούς που μάλλον σκέφτωνται πως θα πάρούν την μίζα τους και όχι το μέλλον της ναυτικής εκπαίδευσης. Και αν τύχουν και ορισμένοι που θέλουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους κινδυνεύουν να βρουν τον μπελά τους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μόνιμη στρατηγική από ανθρώπους που πονάν την ναυτική εκπαίδευση. Αυτός ο δυϊσμός στις ΑΕΝ σχετικά με την διοίκηση, έτσι όπως εφαρμόζεται έως τώρα έχει σωρεύσει πλείστα όσα δεινά..

Michael
23-07-2008, 18:33
Αν θυμάμαι καλά ο τελευταίος νόμος δίνει εκπαιδευτική άδεια όχι πέραν του εξαμήνου ή τριμηνού. Δεδομένου ότι ένα μπαρκο σε ποντοπόρο τουλάχιστον ένα 6μηνο... Δώρον άδωρον...Δεν ξέρω, δεν βλέπω να υπάρχει βούληση στους αποφασίζωντες να αντιμετωπίσούν σοβαρα και μακροχρόνια το θέμα. Εχω την αίσθηση πως μόλις δουν εφοπλιστη τους πιάνει μια νιρβανωειδή ευφορία και γενικά δεν βλέπουν πέρα από τον επόμενο άνασχηματισμό ή εκλογές... Έτσι όμως δεν γίνεται σοβαρή δουλειά. Μόνο μπαλώματα. Και μπάλωμα στο μπάλωμα, κάποια στιγμή θα φύγει όλο μαζί με τα μπαλώματα...

MELE
24-07-2008, 00:19
poly apla sta nea paidia dinoyn mia kali eikona.opws edwsan kai se mena.twra ebgalan mia kainoyrgia diafimisi.an thn exeis dei ayth kai thymasai kai thn palia katalabaineis ti lew.oso gia to olo systhma ayto mono ena mporw na pw.oti zoyme sthn ellada.

Michael
24-07-2008, 14:16
Χρόνια γίνεται λόγος για την αναβάθμιση των ΑΕΝ. Πάντα στο τέλος όμως κάτι γίνεται και δεν αναβαθμίζωνται. Εδώ υπέχουν ευθύνη και οι συνδικαλιστές, διότι δεν σηκώνουν το θέμα όσο θα έπρεπε. Θυμάμαι να λεν πως η ανωτατοποίηση των ΑΕΝ ήταν θέμα υψίστης προταιρεότητας και τελικά μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου που μάλλον τις υποβαθμίζει (διότι μέσα από την θολούρα για παράδειγμα τουλάχιστον μέχρι πρότινος στο στρατό σε θεωρούσαν απόφοιτο ΤΕΙ και στον ΑΣΕΠ κατηγορία ΠΕ) να το κάνουν "αβαβά" με χλιαρές και περιορισμένες δηλώσεις.
Τώρα για τον αν υπάρχει γραμμή, εκ του αποτελέσματος φαίνεται να υπάρχει. Αλλιώς γιατί να ανωτατοποιούμε και να χρηματοδοτούμε τις πιο απίθανες σχολές και όχι τις ναυτικές σε μια χώρα με την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο και την αρχαιότερη σχολή Πλοιάρχων;
Προσωπικά καταλήγω ότι πρέπει πιθανόν να υπάρχουν δυο πόλοι που δεν επιθυμούν την αναβάθμιση και εσχάτως ένας ακόμη τρίτος. Ο ένας είναι οι η μάλλον πλειοψηφούσα μερίδα των εφοπλιστών που θέλουν να μην είναι ο ναυτικός και πολύ μορφωμένος, να ξέρει μόνο τα απαράιτητα προκειμένου να μην μπορεί να αντδρά έυκολα και να κάνει ότι του λεν, χωρις πολλά-πολλά και "αν γίνει και καμμία στραβή, να τα φορτώσουμε επάνω του". Επίσης, "μη τυχόν και ξυπνήσει και μας φάει και την δουλειά" ή "αρχίσει και έχει και πολλές απαιτήσεις". Συν επιπλέον το ότι πιστεύουν ότι όσο περισσότερο περιορίζουν τις γνώσεις του ναυτικού και τα τυπικά προσόντα του τόσο περιορίζούν και τις πιθανότητες εξόδου από το ναυτικό επάγγελμα επί του πλοίου. Περιορίζουν δηλ. ,πιστεύουν, τις διαρροές. "Οι έξυπνοι και έχοντες οικονομική άνεση δεν θα έρθούν σε σχολές με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης και μάθησης, θα΄έρθούν μόνο όσοι δεν μπορούν να παν αλλού και άρα θα τους έχουμε "τσακωμένους" στην φάκα". Έτσι προφανώς σκέπτωνται. Θα βγάλωμε, σου λένε, και ένα φυλλαδιακί ιλουστρασιόν ή ένα βιντεάκι πριν την περίοδο που λάμβάνει την απόφαση για επιλογή σχολής ή που θα ψάχνει εναλλακτική αν έχει αποτύχει στις πανελλήνιες, που θα εκμεταλεύεται ύπουλα το εθνικό συναίσθημα και θα δίνει σε αδρές γραμμές το μήνυμα "κατατάξου στο ναυτικό και θα πάρεις λεφτά και γυναίκες" και είμαστε οκ!΄Έφριξα όταν ήμουν στο πλοίο και πληροφορήθηκα από τον δόκιμο ότι στην Ελλάδα έπαιζε σποτάκι με έναν τύπο σε μπαρ που άκουγε για ΑΕΝ και "πρωτο μισθό τρια χιλιαρικά" και ξαφνικά οι κοπελίτσες (για να μην πω την άλλη λέξη) από το φτύσιμο αίφνης γυρίζαν επάνω του... 'Ενοιωσα τον πλήρη ευτελισμό του ναυτικού επαγγέλματος.
Αυτό βέβαια βραχυχρόνια μπορεί λειτουργεί ως έναν βαθμό, άλλα σίγουρα δεν αποτελεί αποτελεσματική μακροχρόνια στρατηγική και λύση.

Ο 2ος πόλος είναι το ΥΕΝ και οι λιμενικοί που θέλουν να διατηρείται το καθεστώς αυτό για να έχουν μερικές θέσεις για καλές μεταθέσεις και ευκαιρίες για "τυχηρά" από τις μίζες και ευκαιρία για ρουσφέτια στους ημετέρους (είτε υπαλλήλους, είτε λιμενικούς, είτε καθηγήτες, είτε και σπουδαστές).

Ο άρτι εκδηλωθείς πόλος είναι ορισμένοι πανεπιστημιακοί που καθώς εν πολλοίς δρουν ως μαθητευόμενοι μάγοι στον παρθένο χώρο της ναυτιλίας, νοιώθουν να απειλούνται από μια αναβάθμιση (τυπική και ουσιαστική) των Ναυτικών Σχολών. Κακώς βέβαια διότι θα μπορούσαν να το δουν και σαν ευκαιρία αν αυτό που τους ενδιέφερε βέβαια ήταν το καλό της επιστήμης και του τόπου. Ευτυχώς βέβαια υπάρχούν εδώ και χρόνια και οι αντίθετες φωνές μέσα από τον πανεπιστημιακό χώρο, αν και άκόμα δεν εισακούωνται επαρκώς. Αλλά ως γνωστόν, πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ου σοφία εστί.

Βέβαια υπάρχούν πάντα και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολών και των φροντιστηρίων οι οποίοι δεν μπορούν να μην συνυπολογιστούν στις οπισθοδρομικές δυνάμεις αντίδρασης στην αναβάθμιση των σχολών.

Αυτά εν συντομία.

MELE
24-07-2008, 14:21
Συμφωνω απολυτα μαζι σου.καθως πρεπει να σου πω πως οταν εβγαινε αυτοσ ο νομος ολες οι σχολες εκαναν καταληψεις.το αποτελεσμα ειναι γνωστο για το τι εγινε.

Morgan
26-07-2008, 00:04
Χρόνια γίνεται λόγος για την αναβάθμιση των ΑΕΝ. Πάντα στο τέλος όμως κάτι γίνεται και δεν αναβαθμίζωνται. Εδώ υπέχουν ευθύνη και οι συνδικαλιστές, διότι δεν σηκώνουν το θέμα όσο θα έπρεπε. Θυμάμαι να λεν πως η ανωτατοποίηση των ΑΕΝ ήταν θέμα υψίστης προταιρεότητας και τελικά μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου που μάλλον τις υποβαθμίζει (διότι μέσα από την θολούρα για παράδειγμα τουλάχιστον μέχρι πρότινος στο στρατό σε θεωρούσαν απόφοιτο ΤΕΙ και στον ΑΣΕΠ κατηγορία ΠΕ) να το κάνουν "αβαβά" με χλιαρές και περιορισμένες δηλώσεις.
Τώρα για τον αν υπάρχει γραμμή, εκ του αποτελέσματος φαίνεται να υπάρχει. Αλλιώς γιατί να ανωτατοποιούμε και να χρηματοδοτούμε τις πιο απίθανες σχολές και όχι τις ναυτικές σε μια χώρα με την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο και την αρχαιότερη σχολή Πλοιάρχων;
Προσωπικά καταλήγω ότι πρέπει πιθανόν να υπάρχουν δυο πόλοι που δεν επιθυμούν την αναβάθμιση και εσχάτως ένας ακόμη τρίτος. Ο ένας είναι οι η μάλλον πλειοψηφούσα μερίδα των εφοπλιστών που θέλουν να μην είναι ο ναυτικός και πολύ μορφωμένος, να ξέρει μόνο τα απαράιτητα προκειμένου να μην μπορεί να αντδρά έυκολα και να κάνει ότι του λεν, χωρις πολλά-πολλά και "αν γίνει και καμμία στραβή, να τα φορτώσουμε επάνω του". Επίσης, "μη τυχόν και ξυπνήσει και μας φάει και την δουλειά" ή "αρχίσει και έχει και πολλές απαιτήσεις". Συν επιπλέον το ότι πιστεύουν ότι όσο περισσότερο περιορίζουν τις γνώσεις του ναυτικού και τα τυπικά προσόντα του τόσο περιορίζούν και τις πιθανότητες εξόδου από το ναυτικό επάγγελμα επί του πλοίου. Περιορίζουν δηλ. ,πιστεύουν, τις διαρροές. "Οι έξυπνοι και έχοντες οικονομική άνεση δεν θα έρθούν σε σχολές με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης και μάθησης, θα΄έρθούν μόνο όσοι δεν μπορούν να παν αλλού και άρα θα τους έχουμε "τσακωμένους" στην φάκα". Έτσι προφανώς σκέπτωνται. Θα βγάλωμε, σου λένε, και ένα φυλλαδιακί ιλουστρασιόν ή ένα βιντεάκι πριν την περίοδο που λάμβάνει την απόφαση για επιλογή σχολής ή που θα ψάχνει εναλλακτική αν έχει αποτύχει στις πανελλήνιες, που θα εκμεταλεύεται ύπουλα το εθνικό συναίσθημα και θα δίνει σε αδρές γραμμές το μήνυμα "κατατάξου στο ναυτικό και θα πάρεις λεφτά και γυναίκες" και είμαστε οκ!΄Έφριξα όταν ήμουν στο πλοίο και πληροφορήθηκα από τον δόκιμο ότι στην Ελλάδα έπαιζε σποτάκι με έναν τύπο σε μπαρ που άκουγε για ΑΕΝ και "πρωτο μισθό τρια χιλιαρικά" και ξαφνικά οι κοπελίτσες (για να μην πω την άλλη λέξη) από το φτύσιμο αίφνης γυρίζαν επάνω του... 'Ενοιωσα τον πλήρη ευτελισμό του ναυτικού επαγγέλματος.
Αυτό βέβαια βραχυχρόνια μπορεί λειτουργεί ως έναν βαθμό, άλλα σίγουρα δεν αποτελεί αποτελεσματική μακροχρόνια στρατηγική και λύση.

Ο 2ος πόλος είναι το ΥΕΝ και οι λιμενικοί που θέλουν να διατηρείται το καθεστώς αυτό για να έχουν μερικές θέσεις για καλές μεταθέσεις και ευκαιρίες για "τυχηρά" από τις μίζες και ευκαιρία για ρουσφέτια στους ημετέρους (είτε υπαλλήλους, είτε λιμενικούς, είτε καθηγήτες, είτε και σπουδαστές).

Ο άρτι εκδηλωθείς πόλος είναι ορισμένοι πανεπιστημιακοί που καθώς εν πολλοίς δρουν ως μαθητευόμενοι μάγοι στον παρθένο χώρο της ναυτιλίας, νοιώθουν να απειλούνται από μια αναβάθμιση (τυπική και ουσιαστική) των Ναυτικών Σχολών. Κακώς βέβαια διότι θα μπορούσαν να το δουν και σαν ευκαιρία αν αυτό που τους ενδιέφερε βέβαια ήταν το καλό της επιστήμης και του τόπου. Ευτυχώς βέβαια υπάρχούν εδώ και χρόνια και οι αντίθετες φωνές μέσα από τον πανεπιστημιακό χώρο, αν και άκόμα δεν εισακούωνται επαρκώς. Αλλά ως γνωστόν, πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ου σοφία εστί.

Βέβαια υπάρχούν πάντα και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολών και των φροντιστηρίων οι οποίοι δεν μπορούν να μην συνυπολογιστούν στις οπισθοδρομικές δυνάμεις αντίδρασης στην αναβάθμιση των σχολών.

Αυτά εν συντομία.

στο μονο που δεν συμφωνω Μιχαλη ειναι οι πανεπιστημιακοι και οι φροντιστηριουχοι.
αυτοι συμφερον θα ειχαν και οχι χασουρα και θα το συζητησουμε σε οποια περιπτωση υπαρχει λιγος παραπανω χρονος.

εν ολιγοις ομως, αναβαθμιση ν.σχολων=με αναβαθμιση του ιδιου του ναυτικου=με μεγαλυτερη επιθυμια του για ανελιξη επαγγελματικη και απο πλευρας σπουδων=πανεπιστημιο=φροντιστηριο (κ τουμπαλιν)...αυτοι που θα ειχαν σιγουρα θεμα ειναι τα παιδια που προερχονται μονο απο πανεπιστημιο.

Kapetanissa
26-07-2008, 02:04
μιλαω για χωρες τησ ΕΕ.σε αυτες τισ σχολεσ υπαρχει εξοπλισμος που εμεισ δεν θα δουμε στισ σχολες μας ουτε σε 10 χρονια.οσο για το πλοιο που ειπα θελω να σου πω οτι μαθαινεισ την δουλεια σου απο εκει.απο ανθρωπους που εχουν τελειωσει καποια ΑΕΝ αλλα ολα αυτα που ξερουν τα εχουν μαθει απο Ελληνες ναυτικους.τοτε υπηρχαν ακομα.ετσι αμα πετυχεις καποιον που θελει να σου μαθει θα μπορεις να ανταπεξελθεις πανω στον ναυτικο τομεα.

Να σου μάθουν στο καράβι.. αλλά η εξέλιξη επηρεάζει και τα καράβια. Κι εσύ δεν πας για λοστρόμος εκεί... Αν δεν έχεις και γερή θεωρητική κατάρτιση ποτέ δε θα κάνεις καριέρα. Ή θα αναγκαστείς να πηγαίνεις σε καράβια της συμφοράς.

Μετά την Εμποροπλοιάρχων (που ήταν διετής στην εποχή μου) σπούδασα παιδαγωγικά πέντε χρόνια (και σε μεταπτυχιακό επίπεδο). Συγκρίνοντας τις πρώτες σπουδές με τις δεύτερες μπορώ να πω ότι είναι πολύ δυσκολότερο να αποκτήσεις σωστές γνώσεις ως πλοίαρχος παρά ως δάσκαλος. Όρεξη να έχεις μονάχα. Και ειδικά σήμερα που οι απαιτήσεις του επαγγέλματος έχουν ανέβει.

MELE
26-07-2008, 23:57
mallon den exeis katalabei kati.enas ploiarxos prepei na xerei mono apo xartia kai na pigainei to karabi me asfaleia?????gia ola ta ypoloipa einai o lostromos????den nomizw.mallon den exeis kanei me xeno lostromo.

Kapetanissa
27-07-2008, 00:05
Με Φιλιππινέζο... αν το λες για μένα. Αλλά μάλλον εσύ δεν κατάλαβες το

και γερή θεωρητική κατάρτιση

και... δεν είπα μόνο θεωρητική...

MELE
27-07-2008, 00:11
h thewria erxetai.h peira omws einai to dyskolo.kathws kai to oti na xereis ta panta panw sto ploio.shmera h ekpaideysi poy dinoyn oi sxoles den einai arketi.tote mporei na itan twra den einai

Παναγιώτης
27-07-2008, 00:32
Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται και τα δύο και η θεωρία και η εμπειρία. Όπως έχω γράψει κάπου αλλού η θεωρία σου μαθαίνει γιατί γίνεται κάτι η εμπειρία σου δείχνει το πώς. Την πρώτη την μαθαίνεις από τη σχολή και αν δεν σε καλύπτει (όπως διάβασα παραπάνω) με προσωπική έρευνα, τη δεύτερη από την εμπειρία και το λοστρόμο, το ναύτη, το ντοκουμάνη, το λαδά.
Και όσο ποιο καλή γνώση της θεωρίας έχει κάποιος, τόσο πιο έυκολα θα αποκτήσει εμπειρία στην πράξη μια και μαθαίνοντας το "πως" σε συνδυασμό με την γνώση του "γιατί" μπορεί να απαντήσει και "έτσι" ή "θα γίνει αυτό" σε μια δύσκολη κατάσταση ή σε μια μπλεγμένη κατάσταση.

Και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι που πρέπει να πουλάει ένας Έλληνας Αξιωματικός σε σχέση με κάποιο άλλο τη ναυτοσύνη και τη γνώση της ναυτικής τέχνης κι επιστήμης.

MELE
27-07-2008, 00:35
poly swsta file panagiwti.alla pia den yparxoun atoma na sthn deixoyn kai ayto einai to asximo

Παναγιώτης
27-07-2008, 01:08
Για το καράβι έχει απαντηθεί παλιότερα
Θα μου επιτρέψεις μια συμβουλή αν δε σε καλύπτει η ύλη της σχολής και οι καθηγητές σου ψάξτο μόνος σου. Πήγαινε σε βιβλιοθήκες, ψάξε στο ίντερνετ, βάλε ερωτήσεις εδώ μέσα. Μην αφήνεις κενά, τώρα έχεις την ευκαιρία, σκέψου ότι τώρα έχεις καιρό να ψάξεις. Μετά όταν θα ξεμπαρκάρεις τι θεα πρωτοκάνεις θα βλέπεις την οικογένειά σου ή θα ψάχνεις να μάθεις και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου; (αν και δεν πρέπει να σταματάς να προσπαθέις να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου)
Όσο κι αν κάτι φαίνεται άχρηστο ή εξεζητημένο.

Kapetanissa
27-07-2008, 11:58
Συμφωνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη. Και μη νομίζετε ότι διαφέρει η κατάσταση στις ΑΕΝ από τις άλλες σχολές. Τα ίδια πάνω κάτω θα ακούσετε να λένε και τα παιδιά που σπουδάζουν στα ΤΕΙ ή και στα ΑΕΙ. Από κει και πέρα ο καθένας που βλέπει σοβαρά την επαγγελματική του καριέρα, βρίσκει και μόνος του τους τρόπους να συμπληρώσει τις γνώσεις και την εμπειρία που του χρειάζονται για να πετύχει στη δουλειά του.

Τον καιρό που σπούδαζα στην ΑΔΣΕΝ (1978 - 1980) καθώς μάλιστα ήταν και νεοσύστατη, δεν μπορώ να πω ότι όλα ήταν ρόδινα. Είχαμε και καλούς καθηγητές πχ. τον κ. Γαβαλά στη Ναυτιλία που ήταν πριν επί σειρά ετών διευθυντής σπουδών στην Ύδρα ή τον κ. Παπαϊωάννου, έμπειρο πλοίαρχο, στις Φορτώσεις, μα ήταν και άλλοι που όχι μάθημα δεν έκαναν μα πέρναγαν την ώρα με ανέκδοτα. Ευτυχώς όμως που η τύχη μου έφερε έναν πολύτιμο φίλο, δευτεροετής εκείνος στον Ασπρόπυργο και από ναυτική οικογένεια. Με πατέρα πλοίαρχο και θείο εφοπλιστή. Ο ίδιος είχε μεγαλώσει από πιτσιρίκι μέσα στα καράβια. Χάρη στις δικές του οδηγίες έκανα αυτό που λέει ο Παναγιώτης. Έτρεξα στα μεγάλα βιβλιοπωλεία του Πειραιά και αγόρασα ό,τι καλύτερο βιβλίο υπήρχε στο εμπόριο για τους καπεταναίους.

Αλλά και στο καράβι δεν έχανα ποτέ την ευκαιρία να ρωτάω και να μαθαίνω και βεβαίως να χώνομαι σε όλα. Γιατί είναι επιστήμη είναι και τέχνη αυτό το επάγγελμα και αν δεν κάνεις με τα χεράκια σου όλες τις δουλειές του ναύτη όπως ειπώθηκε και παραπάνω από τον Μέλε, δε θα μπορείς αργότερα να τις ελέγχεις και να τις εποπτεύεις.

Και όχι μόνο στην κουβέρτα. Την ίδια τρέλα πρέπει να έχει ο δόκιμος και στη γέφυρα. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν τα ηλεκτρονικά και δορυφορικά μέσα, αλλά οφείλεις να γνωρίζεις και τους κλασικούς τρόπους ναυτιλίας. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με τα αυτόματα συστήματα.

Και να πω και το εξής: Για μένα ο πετυχημένος ναυτίλος δεν είναι εκείνος που απλώς κατέχει θεωρία και εμπειρία σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά εκείνος που μπορεί και να τις εξελίξει. Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να μάθει όλα όσα ήδη υπάρχουν. Όχι δηλαδή μόνο να αναπαράγει σωστά όσα του έμαθαν είτε στη σχολή είτε στο καράβι, μα να παράγει και ο ίδιος καινούρια γνώση.

Βλέπω όμως πολλές φορές τα σημερινά παιδιά που κυρίως ενδιαφέρονται να περάσουν το μάθημα... Η τακτική της ήσσονος προσπαθείας. Τι να περιμένεις κανείς όταν αύριο θα ανέβουν στις γέφυρες; Μια στραβή να τους τύχει και δε θα ξέρουν τι να κάνουν.

MELE
27-07-2008, 15:35
polles fores omws paidia poy teleiwnoyn thn sxoli kai oi idioi thewroyntai apo toys kalyterous,polles fores ayta ta paidia den synexizoun giati den antexoun mesa sto karabi.alla paidia omws poy den htan oi kalyteroi sthn sxoli exoun ginei kaloi axiwmatikoi koi ploiarxoi.panta se ola ta themata ths douleias ayths prepei na shmeiwsoume to pio basiko.na agapas ayto poy kaneis.eite legetai karabi h' estw kai mia aplh douleia.

Kapetanissa
27-07-2008, 19:18
Καλέ μου Μέλε, δε θα διαφωνήσω στο θέμα της αγάπης. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο η ικανότητα. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν αλλά είναι μέτριοι... Όσο για τους αριστούχους των σχολών υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Δεν είναι ότι δεν άντεξαν όπως λες τα πλοία... αλλά τα πλοία στάθηκαν μικρά για να ικανοποιήσουν τα προσόντα τους. Ξέρεις πόσοι σημαντικοί άνθρωποι ξεκίνησαν κάποτε τη ζωή τους από τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού; Ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού, εφοπλιστές, πολιτικοί, στελέχη εταιρειών, καθηγητές στις ΑΕΝ. Η θάλασσα είναι μεγάλη αγάπη αλλά δε χρειάζεται να είσαι μέσα στη θάλασσα για να της προσφέρεις την αγάπη σου και τις υπηρεσίες σου.

Ως παράδειγμα θα φέρω τον καπετάνιο του ΙΜΟ. Τον καπετάν Θύμιο Μητρόπουλο. Από το ShippingNews του Pathfinder (http://homepages.pathfinder.gr/marineman/Mitropoulos.html) αντιγράφω το εξής:

Το όνειρο για καριέρα στη ναυτιλία ζέσταινε τη σκέψη του. Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί που θα τον οδηγούσε. Αν και μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού ο πατέρας του εκείνος επέλεξε να γίνει καπετάνιος. Καριέρα που ακολουθούσαν πολλοί νέοι της εποχής.

Μόλις πήρε το δίπλωμά του μπαρκάρησε ως δόκιμος δεύτερος και στη συνέχεια πρώτος Αξιωματικός καταστρώματος σε εμπορικά πλοία 1959-1962.

Ανήσυχω πνεύμα όμως θέλησε να δοκιμάσει και αλλού την τύχη του. Αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Λιμενικό Σώμα. Πέρασε πρώτος το 1962 στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, από όπου αποφοίτησε το 1964 πρώτος, με έπαινο.

Αυτός ο "ανήσυχος" άνθρωπος που κάποτε πέρασε από τα θρανία των σχολών Εμπορικού Ναυτικού, κρατά τώρα για δεύτερη μάλιστα τετραετία το τιμόνι του ΙΜΟ και επηρεάζει τις αποφάσεις για τη Ναυτιλία και την ασφάλεια πλοίων και ναυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δες πώς το πέτυχε αυτό:

Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος δεν αρκέστηκε στην απλή καριέρα ενός Λιμενικού. Θέλησε να οπλιστεί με εφόδια αφού είχε άλλους στόχους. Σε αντίθεση με τους συμμαθητές του που έγιναν καπεταναίοι και μετά πλοιοκτήτες, εκείνος διάλεξε δικό του δρόμο. Ήθελε να κάνει καριέρα στα διοικητικά δρώμενα.

Σπούδασε, με υποτροφία, Ναυτιλιακή Οικονομία στην Ιταλία.Πήγε σε Ρώμη Βενετία και Γένοβα, από το 1965 έως το 1969, και το 1970 Ναυτική Τεχνολογία-πυρασφάλεια και σωστικά μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο –Lloyd’s Register of Shipping).

Σπουδές και θέληση. Πολλές σπουδές και δυνατή, ακλόνητη, θέληση για επίτευξη υψηλών στόχων.

http://homepages.pathfinder.gr/marineman/mitropoulos.jpghttp://cache.daylife.com/imageserve/0gRb9EI4LGgPG/340x.jpg

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ DAYLIFE (http://www.daylife.com/photo/0gRb9EI4LGgPG)

Ο καπετάν Θύμιος είναι παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο που ξεκινά σπουδές στις ΑΕΝ. Η θέση του πλοιάρχου δεν είναι το τέλος του δρόμου που μπορεί να ονειρευτεί. Αρκεί να έχει τα κατάλληλα προσόντα και να το προσπαθήσει.

Και τονίζω ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Απλώς μία από τις πιο λαμπρές. Ακόμη και από μας τις γυναίκες αποφοίτους έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε κάποιες που κατάφεραν να κατακτήσουν σπουδαίες θέσεις στη στεριά. Παράδειγμα θα αναφέρω την καπετάν Βαγγελιώ, μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν δίπλωμα πλοιάρχου. Σήμερα διδάσκει σωστικά στον Ασπρόπυργο. Και όχι γιατί δεν άντεξε τα καράβια. Αν δεν τα είχε αντέξει δε θα είχε φτάσει στο βαθμό του πλοιάρχου και μάλιστα όντας γυναίκα.

Μια ακόμη περίπτωση που όμως δεν μπορώ να αναφέρω όνομα για λόγους δεοντολογίας, αφορά μια καπετάνισσα που στράφηκε στο λιμενικό. Σήμερα βρίσκεται στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα έρευνας και διάσωσης. Από εκείνη θα ζητήσει βοήθεια κάθε πλοίαρχος ελληνικού πλοίου που θα αντιμετωπίσει κίνδυνο. Μπορεί κανείς να πει ότι είναι λιγότερο ζηλευτή η θέση της από τη θέση κάποιου άλλου συμμαθητή της που συνέχισε καριέρα στη θάλασσα;

Βέβαια όσον αφορά τους άντρες αποφοίτους υπάρχουν όπως τόνισα πολλά περισσότερα παραδείγματα. Και σχεδόν όλα αφορούν ανθρώπους που διέπρεψαν στις σπουδές τους. Η επιτυχία στις σπουδές είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη μετέπειτα επαγγελματική καταξίωση. Είτε μέσα στα πλοία είτε εκτός.

MELE
28-07-2008, 23:04
DEN NOMIZA NA EINAI TOSO MIKRA TA PLOIA.APLA AS PARADEXTOYME OTI KAPOIOI DEN KANOYN.DEN EXW AKOYSEI KANENAN NA LEEI OTI TA XEREI OLA.SYMFWNW MAZI SOY OTI MPOROYN NA PIASOYN KAPOIA POLY KALH THESI STHN STERIA.

Kapetanissa
29-07-2008, 01:09
"Ας παραδεχτούμε ότι κάποιοι δεν κάνουν";

Αυτή είναι η γνώμη σου. Τη σέβομαι αλλά δε συμφωνώ. Όπως σέβομαι και τον καθένα που θα αποφασίσει να μείνει στα καράβια για πάντα. Όμως ένας έξυπνος και ικανός άνθρωπος φροντίζει συνεχώς να βελτιώνεται. Να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά.

Συμπτωματικά άκουσα σήμερα μια εκπομπή του διευθυντή του CBE (http://www.sbe.gr/), του κ. Γ. Μανιατάκη. Είπε ακριβώς αυτό που υποστήριξα κι εγώ πιο πάνω. Αν κάποιος έχει την εμπειρία της θάλασσας μπορεί σήμερα να κατακτήσει μια αξιοζήλευτη θέση στη στεριά εφόσον κάνει τις κατάλληλες συμπληρωματικές σπουδές. Εκείνος βέβαια ήθελε να διαφημίσει τη σχολή του, την οποία δεν ξέρω και δε θέλω έμμεσα να διαφημίσω. Όμως υπάρχουν και δημόσιες σχολές κατάλληλες. Όπως υπάρχει βέβαια και το εξωτερικό.

Επειδή και το θέμα είναι σχετικό, οφείλουμε να ενημερώνουμε τα νέα παιδιά για τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους και όχι να το παρουσιάζουμε ως αποτυχία αν κάποιος αφήσει το καράβι για κάτι καλύτερο. Το ίδιο ισχύει και σε όλα τα άλλα επαγγέλματα. Πχ σ' αυτό που κάνω τώρα, στον εκπαιδευτικό χώρο. Το να αφήσει κάποιος την αίθουσα διδασκαλίας για να γίνει διευθυντής ή προϊστάμενος, σημαίνει πως δεν κάνει για δάσκαλος; Ή ότι έχει αυξημένα προσόντα;

Όσο λοιπόν και αν σέβομαι τη γνώμη σου, εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να παραδεχτούμε πως η θέση του πλοιάρχου δεν είναι τελικός προορισμός για έναν απόφοιτο των ΑΕΝ. Έχει και άλλα λιμάνια εξίσου όμορφα που τον περιμένουν. Αρκεί να έχει την όρεξη και τα κότσια. Και φυσικά να μην είναι ο τύπος που μόλις βρει το πρώτο λιμάνι βιάζεται να αράξει... Τα ταξίδια δεν είναι μόνο ως κυριολεξία στο αίμα ενός ναυτικού αλλά και μεταφορικά. Όπως η Ιθάκη δεν είναι μόνο ένα νησί στο χάρτη αλλά και ο απώτερος στόχος που έθεσε ο Καβάφης για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν Οδυσσείς.

Και θα σου πω και κάτι ακόμη. Σήμερα υπάρχει γενικώς η τάση για συνδυασμό επαγγελματικών γνώσεων. Είναι χιλιάδες εκείνοι που σπουδάζουν φαινομενικά ετερόκλητα αντικείμενα αλλά στην πορεία γίνονται περιζήτητοι ακριβώς γιατί συνδυάζουν δυο διαφορετικούς τομείς. Κι αυτό γιατί έχει περάσει η βιομηχανική εποχή και η εξειδίκευση που επέβαλε και βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή που απαιτεί συνολικότερη αντιμετώπιση καταστάσεων.

Πχ σπουδάζει κάποιος σε βασικές σπουδές γυμναστής. Και μετά ακολουθεί Φυσιοθεραπεία και Ιατρική με ειδίκευση στην Ορθοπαιδική. Καταλαβαίνεις πόσο μεγαλύτερο εύρος προσφοράς επαγγελματικών γνώσεων έχει; Να τονίσω ότι η περίπτωση που ανέφερα είναι αληθινή και όχι φανταστική έστω και αν αποτελεί εξεζητημένη επιλογή και ειλικρινά απορώ που ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να την υλοποιήσει.

Ας πάμε όμως σε κάτι πιο απλό. Κι εδώ θα χρησιμοποιήσω τη δική μου περίπτωση για να μη μιλάω μόνο θεωρητικά και για άλλους. Μετά τη θάλασσα κάθισα και πάλι στα θρανία και έγινα δασκάλα σε δημοτικό σχολείο. Εκ πρώτης όψεως μπορεί κανείς να πει ότι είναι τελείως άσχετο το ένα με το άλλο. Και όμως όχι. Είναι πολλές οι φορές που στην τωρινή μου εργασία αξιοποιώ τις γνώσεις και την εμπειρία από το πρώτο μου επάγγελμα. Το πιο απλό είναι στο μάθημα της Γεωγραφίας. Αλλά και πολλά κεφάλαια της γλώσσας καθώς η πατρίδα μας έχει πλούσια ναυτική παράδοση και πολλά κείμενα στα αναγνωστικά αναφέρονται σ' αυτήν. Ακόμη και στην Ιστορία που κι αυτή είναι δεμένη στενά με το υγρό στοιχείο. Είναι άλλο να μιλάς για τους αγώνες στη θάλασσα ως ένας απλός δάσκαλος και άλλο να έχει περάσει από σχολή πλοιάρχων και από καράβια. Θέλω να πιστεύω ότι στους μαθητές μου κατάφερα να περάσω μια ιδιαίτερη αγάπη για τη θάλασσα και να μεταδώσω γνώσεις πέρα από τα προβλεπόμενα για τη ναυτιλία και τη σχέση του λαού μας με τη γαλανή κυρά.

Είναι ακόμη και το παράδειγμα που δίνεις. Δεν νομίζω ότι πέρασε κοριτσάκι από τα χέρια μου και δεν έμαθε πως η γυναίκα σήμερα μπορεί να κάνει και τα επαγγέλματα που θεωρούνται αντρικά. Και το ίδιο για τα αγόρια μου. Πιστεύω ότι τους δίδαξα το σεβασμό στο "αδύνατο" φύλο, σημαντικό στοιχείο για την ευτυχία αύριο στην προσωπική τους ζωή αλλά και τη συνεργασία τους με τις γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο.

Εκείνο όμως που θεωρώ ως το σημαντικότερο είναι η "στράτευσή" μου στον αγώνα για καθαρότερες θάλασσες, στον αγώνα που δίνει η HELMEPA (http://www.helmepajunior.gr/). Μπορεί να έκανα το ίδιο και αν δεν είχα τον ιδιαίτερο δεσμό με τη θάλασσα. Όμως είναι αλλιώς να μιλάς για τη θάλασσα στα παιδιά και να έχει ποτίσει τις φλέβες σου και αλλιώς να την αγαπάς θεωρητικά. Με τους μαθητές μου έχουμε πάρει πολλές φορές μέρος στα προγάμματα της HELMEPA. Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν μας διάλεξαν να εκπροσωπήσουμε όλα τα παιδιά της Ελλάδας στην εκδήλωση για τα 25χρονα που έγιναν πέρυσι στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:

http://www.helmepa.gr/images/helmepa_event/photos_big/Picture40.jpg

Τα παιδάκια που είναι δεξιά στη σκηνή είναι τα "δικά" μου. Και η πηγή της φωτογραφίας είναι το σάιτ της HELMEPA (http://www.helmepa.gr/gr/25years.html). Δες τα πώς υψώνουν τις σημαιούλες τους... είναι η ώρα που φωνάζουν ενώπιον πλήθους επισήμων και εκπροσώπων της ναυτιλιακής οικογένειας:

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ! (http://mikrateratakia2.blogspot.com/2007/10/25-helmepa.html)

Η συγκίνησή μου εκείνη τη στιγμή ήταν απερίγραπτη. Γιατί ένιωθα τα "χαμένα" μου χρόνια σε ένα άλλο επάγγελμα που από κανέναν δεν αναγνωρίστηκαν (εννοώ μισθολογικά ή για εξέλιξη) να δικαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο. Μπορεί εσύ να λες ότι όσοι αφήσαμε τη θάλασσα δεν κάναμε για τα καράβια αλλά ξέρω από πρώτο χέρι πως είναι άλλο να σου δίνει το ψωμί σου η θάλασσα ή και την ευχαρίστηση να ζεις κοντά της, και άλλο να δίνεις εσύ τη ζωή σου για τη θάλασσα. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το λέει η παρακάτω παιδική ζωγραφιά:

http://i47.servimg.com/u/f47/11/67/15/71/91395770.jpg

Είναι έργο των παιδιών μου και είναι δημοσιευμένο και στο site της HELMEPA (http://www.helmepa.gr/gr/junior_program.html) αλλά και στο φόρουμ (http://mikrateratakia.forumotion.com/forum-f16/topic-t150.htm#725) και στην ιστοσελίδα (http://mikrateratakia2.blogspot.com/2007/09/blog-post_8041.html) της τάξης μας.

Στις σελίδες μας μπορείς να δεις και το βίντεο (http://mikrateratakia.blogspot.com/2007/11/blog-post_9150.html) από την επίσκεψη στο Θωρηκτό Αβέρωφ, μια ακόμη εκδήλωση για να έρθουν τα παιδιά κοντά στη θάλασσα και να καταλάβουν πόσο αναπόσταστα είναι δεμένη με την πατρίδα τους.

Θέλω να πιστεύω αγαπητέ Μέλε, ότι αρκετά από τα παιδιά που πέρασαν από τα χέρια μου θα στραφούν αύριο σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα. Ήδη έχω μαθητές που φοίτησαν στις ΑΕΝ. Και δε θα το κάνουν αυτό τυχαία, αλλά συνειδητά και με επίγνωση καθώς ήδη έχουν περάσει ένα πρώτο "ναυτικό" σχολείο. Αλλά και όλα τα άλλα παιδιά είμαι βέβαιη πως θα κρατήσουν στην καρδιά τους μια μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και θαυμασμό για όσους δουλεύουν κοντά της.

Αυτά τα λίγα από μένα που ανήκω σε εκείνους που εκτιμάς ότι δεν έκαναν για τα καράβια και τη θάλασσα αλλά που μερικές φορές είναι τόση η αγάπη τους και για τα δύο που να συνεχίζουν και έξω στη στεριά να τα υπηρετούν για όλη τους τη ζωή.

MELE
30-07-2008, 12:52
to pws tha apoktisei thn thalassia empeiria den les omws.afou sou exigisa oti polla atoma den patane pote se karabi pali otan broune ta dyskola thn prwti fora.akoma kai sto limeniko gia na apoktiseis kapoia moria parapanw prepei na exeis panw apo 6 mines ypirisia.poly apla den kanoun oloi osoi exoun mpei se ayth thn sxoli gia ta karabia.gia ayto kai apo ta tosa atoma pou pairnoun to ptyxio toys synexizoun para poly ligoi.

Kapetanissa
30-07-2008, 13:28
Αφού δεν κάνουν ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτοί επομένως φεύγουν νωρίς για αλλού. Το ίδιο δε συμβαίνει νομίζεις και σε άλλα επαγγέλματα; Ειδικά η θάλασσα αν δεν την ζήσεις δεν μπορείς να ξέρεις αν την αντέχεις αυτή τη ζωή ή όχι. Τι πρέπει να γίνει; Να ζητάνε πρώτα να μπαρκάρουν τα παιδιά και μετά να δώσουν σε σχολή; Αυτό καταλαβαίνεις ότι δε γίνεται για πολλούς λόγους. Νομίζω ότι ο νέος τρόπος να τους στέλνουν σχεδόν αμέσως με την είσοδο στη σχολή να κάνουν εξάμηνη υπηρεσία στο πλοίο, είναι πολύ έξυπνο σύστημα για να διαχωριστεί η ήρα από το σιτάρι.

Όμως το πρόβλημα ΜΕΛΕ δεν είναι ποιοι εγκαταλείπουν αλλά εκείνοι που συνεχίζουν και εκείνοι που αν και ήθελαν να συνεχίσουν βρέθηκαν εκτός. Ενδιαφέρει δηλαδή αφενός να δίδεται σωστή επαγγελματική κατάρτιση σε όσους θέλουν να κάνουν καριέρα στη θάλασσα (πχ ακόμη και στη δημοτικό τα δύο τελευταία χρόνια διδάσκονται δύο ξένες γλώσσες, γιατί όχι και στις ΑΕΝ αφού πλέον είναι ζητούμενο από τις εταιρείες η γλωσσομάθεια των αξιωματικών; ) και αφετέρου να μην πηγαίνει στράφι η κατάρτιση αυτή. Να υπάρχει υποστήριξη στα νέα παιδιά για εξεύρεση εργασίας. Έχουν γίνει βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι όπως παλιά. Δεν αρκούν όμως. Συχνά οι σπουδαστές διαμαρτύρονται πως ψάχνουν για μήνες να βρουν καράβι να κάνουν τα επαγγελματικά τους ταξίδια.

Να υπάρχει επίσης επίβλεψη για το πώς ακριβώς εκπαιδεύονται μέσα στα πλοία. Τώρα τελευταία έμαθα από μια κοπελιά πως την έχουν και κάνει καφέδες. Νομίζω το ανέφερα και πιο πάνω. Δε λέμε να τους ξεπατώνουν στη δουλειά (όπως επίσης συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, πχ από άλλο δόκιμο μαθαίνω πως όχι μόνο δεν τηρείται το οκτάωρο μα είναι ελάχιστες οι ώρες που καταφέρνει να κοιμηθεί) ούτε πολύ περισσότερο να τους κάνουν καψόνια. Υπάρχει και η χρυσή τομή. Να τους σκληραγωγήσουν τόσο ώστε να γίνουν αύριο ικανοί να κυβερνούν πλοίο. Σκληραγώγηση μέσα στα όρια των καθηκόντων τους και συνεχής βοήθεια να μάθουν τη δουλειά τους. Αυτό εξάλλου είναι και καθήκον κάθε αξιωματικού στο πλοίο. Πχ από το βιβλίο του Μιχαήλ Γ. Μηνάτση:

"ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Α. ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ
Β. ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Γ. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΕΩΣ"

Πειραιάς, 1980, αντιγράφω από τα πειθαρχικά παραπτώματα του ανθυποπλοιάρχου (σελ. 166) το εξής:

14. Δεν παρέχει στο δόκιμο πλοίαρχο κάθε τεχνική διευκρίνιση και δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για την υποβοήθηση της επαγγελματικής του καταρτίσεως.

Αντίστοιχα επίσης θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για το Δόκιμο Πλοίαρχο το να μην επιδεικνύει την απαιτούμενη προσοχή κατά την άσκηση και εκπαίδευσή του από τον Υποπλοίαρχο και Ανθυποπλοίαρχο στην οποία έχει υποχρέωση να υποβάλλεται.

Έλα όμως τώρα στη θέση ενός δοκίμου που πήγε στο καράβι ο φουκαράς να μάθει τη δουλειά του κι εκεί βρέθηκε υποχρεωμένος να μαγειρεύει... Και τόλμησε να πει βάλτε με να κάνω ό,τι άλλο θέλετε αλλά εγώ δεν ήρθα εδώ για να γίνω μάγειρος μα αξιωματικός καταστρώματος και τον απείλησαν πως θα του χαλάσουν το "φύλλο ποιότητας"... Πού να απευθυνθεί αυτό το παιδί; Πού να βρει το δίκιο του που έτσι και μιλήσει θα τον κακοχαρακτηρίσουν κι άντε μετά να βρει δουλειά;

Αυτά νομίζω είναι τα πραγματικά προβλήματα των παιδιών που σπουδάζουν στις σχολές συν και πολλά άλλα βεβαίως... πχ το μισθό που παίρνουν... λιγότερα και από το να δούλευαν γκαρσόνια στη στεριά για τα πλοιάρια εντός Ελλάδας, και όχι αν κάποιοι πηγαίνουν στο καράβι και διαπιστώνουν ότι δεν κάνουν για το επάγγελμα αυτό.

k_chris
03-08-2008, 14:09
kala ola ayta alla einai filiiogies.....
to problhama shmera oti oi neoi exoun alles proteraiothtes apo to na asxolh8oun me mia kariera pou to mono sigouro einai oti de 8a exoun thn kafeteria gia na pane opws ma8ame. as mh geliomaste oloi shmera psaxnoun to bolema kai ayto pou lene sunh8ws einai "ela mwre kai ti 8a xareitai eseis sth 8alassa?" kai den exoun kai polu adiko. den yparxei anagnwrhsh gia to epagkelma mas kai 8a anoixw pali ayto to 8ema.

oso afora thn ekpaideush twn dokimwn mh krinetai apo periptwseis. kai bebaia 8a xenuxtisei kai bebaia 8a kanei kafedes kai bebaia 8a doulepsei panw apo to problepomeno. 8a prosferei ekei pou pona to ploio ekeinh th stigmh kai 8a antamoif8ei argotera. kaneis den adikhtai shmera (oson afora ta pontopora) isa isa pou antaboibetai me diafores eukolies.

oi dokimoi de briskoun ploia...
pws enas operator na ependusei se ena mellontiko axiwmatiko otan tou phgainei ba8mous mesou orou 6 kai duskoleuaite kai sta agglika. ti perimenete aytos pou den endiaferetai sth sxolh na endiafer8ei sto bapori? kai milame gia ules geloies pou etsi kai tis diabasei kapoios tou papei 8a pa8ei plaka. ase pou stis periferiakes sxoles ta pragmata einai akomh pio geloia.
kai fusika katalhgoume kai pali sto 8ema ths poiothtas. axiologa atoma den mpainoun eukola sto epaggelma mas gia polous logous (prepei na yparxei kai topic)

kai prosoxh de 8elw na fanw uperopths oute apaxiwnw tous sunadelfous mou pou douleyoun ta baporia kai bgazoun lefta gia tis oikogeneies tous kai gia ta grafeia kai trwei tosos kosmos. to 8ema einai oti den yparxei syneidhsh. giname oloi eidikoi gia to pws prepei na nai oi naytikoi xwris na exoume syneidhtopoihsei oti aytoi leipoun autoi taxideuoyn aytoi xenhxtoun kai aytoi den exoun wraria. to 1o bhma prepei na nai h ektimhsh tous kyriws apo to grafeia kai na einai dipla tous stis ka8hmerines tous anagkes. gia paradeigma einai anepitrpto oi naytikoi na pairnoun stegastika apo trapezes kai oxi apo tis etairies tous pou gi ayth dinoun olo tous to einai. to problhma mas einai oti exw apo ta baporia xexnoume ti eimaste kai ti kanoume giati ntrepomaste pragmatika na poume poioi eimaste. ekei einai to problhma kai ola ta alla boleuontai me ligh 8elhsh.

de 8elw na epekta8w allo sto 8ema oi perissoteroi fantazomai katalabate thn kyria grammh ths skepsews mou. prwta apo emas 8a xekinhsei h beltiwsh twn sun8hkwn kai meta 8a akolou8hsoun oi apofaseis. opote proteinw na shneidhtopoihsoume ti zhtame apo tous neous mas na prosferoun (dld na 8ysiasoun) kai pws 8a tous antamoipsoume. xreiazontai alla pragmata pera apo ta xrhmata. as kanoume tous neous ths 8alassas na mhn ais8anontai to ligotero grafikoi. kai eseis sta grafeia xamogelaste tous ligo sthrixte tous deixte thn parousia sas stis oikogeneies tous. balte an8rwpia sto apan8rwpo ayto epagkelma alliws ma8aitai kinezika giati m aytous 8a katanthsetai sto telos. ki eseis sta baporia kante tous neous melh ths omadas empistey8hte tous ekpaideuste tous mh tous apoxenwnetai me thn idiothta "dokimos". polla paidia 8eloun ligo sprwximo ligo piesh sthn arxh alla panta anagnwrhsh. fer8hte tous sa paidia sas pou 8a sunexisoun ayto pou brhkame apo tous palaioterous. alliws 8a xupname to prwi kai 8a leme good morning sth kaluterh periptwsh se kanena pipino.

ayta gia twra. apo olous emas exartatai to mellon. fysiko einai ola na allazoun h akinhsia fernei to 8anato se otidhpote alla as to allaxoume pros ofelos mas. as mhn afhsoume aytes tis douleies na fugoun apo ta xeria mas. to filotimo den yparxei se oles tis fules. oi naytikoi 8a me katalaboun kai oi ypoloipoi 8a upopsiastoun. de nomizw na yparxei kaneis pou na mhn antilambanetai to forto ergasias se syndiasmo me to ergasiako periballon tou baporiou.

sygxwrhsteme gia to megalo keimeno

Michael
03-08-2008, 14:17
http://forum.nautilia.gr/images/icons/icon14.gif

Kapetanissa
03-08-2008, 14:39
de nomizw na yparxei kaneis pou na mhn antilambanetai to forto ergasias se syndiasmo me to ergasiako periballon tou baporiou.

Εγώ ομολογώ ότι δε σε αντιλαμβάνομαι. Αν υπάρχει μονίμως φόρτος εργασίας σημαίνει ότι λείπουν χέρια από το καράβι. Το να ακούω λοιπόν από παιδιά που δεν έκλεισαν ούτε τα είκοσι και βρίσκονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι ότι τα αφήνουν μόνο τέσσερις ώρες το 24ωρο να κοιμηθούν, το βρίσκω απαράδεκτο. Ο δόκιμος βρίσκεται εκεί για να εκπαιδευτεί και όχι για να κλείσει όλες τις τρύπες του καραβιού. Αυστηρά οκτώ ώρες θα έπρεπε να εργάζονται. Μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά θα γυρίσουν στις σπουδές τους και οφείλουν να έχουν τη δύναμη να τις συνεχίσουν και όχι να είναι ξεθεωμένοι.

Και πολύ περισσότερο δεν καταλαβαίνω να τους απασχολούν για καφέδες. Γιατί θα έπρεπε να το καταλαβαίνουμε; Είναι νόμιμη απασχόληση αυτή για δοκίμους που προσελήφθησαν για εκπαιδευτικό ταξίδι;

Οφείλω μάλιστα να πω ότι το συγκεκριμένο κορίτσι απογοητεύτηκε τόσο που ήδη τα εγκατέλειψε. Αν ήθελε να γίνει καφετζής καθόταν και στη στεριά. Η οικογένειά της ετοιμάζεται να της πληρώσει τα έξοδα να φύγει έξω για να σπουδάσει άλλο επάγγελμα. Ποιος όμως θα αποζημιώσει τα έξοδα που γίνονται από την πολιτεία για κάθε νέο παιδί που ξεκινά με όνειρα τις σπουδές του και στην πορεία φροντίζουν κάποιοι να του τα καταστρέψουν;

Κάπου παραπάνω αναφέρεται πως είναι πάρα πολλοί εκείνοι που διακόπτουν σπουδές σήμερα στις ΑΕΝ. Τα έξοδα που πάνε στο βρόντο είναι τεράστια. Νομίζω αξίζει να διερευνηθούν οι λόγοι που τόσα παιδιά σήμερα ξεκινάνε σπουδές για αξιωματικοί ΕΝ και έπειτα τα παρατάνε. Είναι μόνο η αδυναμία τους να αντέξουν τη ζωή της θάλασσας; Ή και οι απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όταν μπαρκάρουν;

Μαζί με το ΚΕΠ που συμπληρώνουν για αξιολόγηση της εκπαίδευσής τους, να υπάρχει και έντυπο που τα ίδια τα παιδιά να ενημερώνουν υπεύθυνα τη σχολή και το υπουργείο για τις συνθήκες εκπαίδευσης πάνω στο πλοίο. Το να ληφθούν μέτρα να μη σταμπαριστούν, το θεωρώ αυτονόητο...

Roger Rabbit
03-08-2008, 14:52
Πιστεύετε πως θα υπάρξει βελτίωση μετά τη φετινή προβολή του επαγγέλματος ;

Michael
03-08-2008, 15:12
Νομίζω αξίζει να διερευνηθούν οι λόγοι που τόσα παιδιά σήμερα ξεκινάνε σπουδές για αξιωματικοί ΕΝ και έπειτα τα παρατάνε. Είναι μόνο η αδυναμία τους να αντέξουν τη ζωή της θάλασσας; Ή και οι απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όταν μπαρκάρουν;
Πάντως σε έρευνα που είχε γίνει γενικότερα για το ναυτικό επάγγελμα τα ποσοστα δυσαρέσκειας από αυτό σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική ζωή και την κοινωνική αναγνώριση ήταν σχεδόν απόλυτα! Και αυτοί που απαντούσαν ήταν υποψήφιοι Πλοιάρχοι και Υποπλοιάρχοι και όχι αυτοί που ήδη είχαν δυσαρεστηθεί τόσο ώστε και να έχουν πλέον εγκαταλείψει το ναυτικό επάγγελμα!

Μαζί με το ΚΕΠ που συμπληρώνουν για αξιολόγηση της εκπαίδευσής τους, να υπάρχει και έντυπο που τα ίδια τα παιδιά να ενημερώνουν υπεύθυνα τη σχολή και το υπουργείο για τις συνθήκες εκπαίδευσης πάνω στο πλοίο.
Πολύ καλή ιδέα!

Michael
03-08-2008, 15:19
Πιστεύετε πως θα υπάρξει βελτίωση μετά τη φετινή προβολή του επαγγέλματος ;
Κοίταξε ο τρόπος προβολής είναι αποσπασματικός και συνήθως σε λάθος βάση. Σίγουρα από ολότελα καλή και παναγιώτενα, αλλά δεν φτάνει αυτό. Για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει κεντρικός και μακροχρόνιως σχεδιασμός και στρατηγική χωρίς πρόθεση εξαπάτησης των νέων. Η διαφήμιση δεν είναι λύση τυπικής και ουσιαστικής αναβάθμισης των σχολών και του επαγγέλματος. Είναι ένα ημίμετρο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ιδιαίτερα όταν γίνεται αποσπασματικά και με μια κοντόφθαλμη λογική.

k_chris
03-08-2008, 15:41
pame pali apo thn arxh...
8a milhsw ws axiwmatikos pontoporwn kai exw plhrh agnoia gia to xwro ths aktoploias

opoios den antilambanetai to terastio forto ergasias kai tis idiaiteres syn8hkes leitourgias tou ploiou h exei taxidepsei polu ligo kai polu palaiotera h mallon ka8olou. ean 8eleis na ta exeis ola senia kai na mh mporoun na se piasoun pou8ena afierwneis polu megalo meros ths hmeras gi ayth th douleia akomh kai an exeis ena polu organwmeno programma.

twra sta perissotera ploia kai milw sobarwn etairiwn threitai to 8wro twn spoudastwn. alla to xanalew... ayta ta paidia prepei na ma8oun giati eftase h ell. naytilia se ayto to shmeio. eftase apo to filotimo twn naytikwn. de 8a koimh8w mexri na ginei h douleia na doulepsei to bapori kai na sunexhsoume. giati nomizetai kratoun ellhna an8ypoploiarxo th stigmh pou me ta idia xrhmata bazoun toulaxiston 2 xenous. einai h proswpikh aytofusia einai ayto pou mas xarakthrizei..... kai proteinw na afhsoume tis genikologies ekane mia kafedes kai parathses to epagkelma? as paei sto arxiploiarxo. de 8a katadikasoume oles tis etairies kai tous axiwmatikous. exalou as doume ti 8eloume. naytikous h as mou epitrapei h ekfrash adelfes?

kai apey8unomai stous naytikous twra: apo th stigmh pou kostizoume 2-3 fores perissotero apo tous allous 8a prepei na apodidoume 4-5 fores perissotero. as mh geliomaste yphresies prosferoume kai kaneis den einai dipla mas na mas sthrixei. eimaste monoi apenanti se mia
apaithtikh biomhxania.

oson afora ta metra axiologhshs yparxei kaneis toso afelhs pou na nomizei pws 8a bgei kati??
ayta efarmozontai xronia twra apo stoma se stoma kai xeroume ti ginetai? exoume na kanoume me klado pou zhthse kai phre nomo 5 ellhnwn me ypoxrewtiko mono ton kapetanio ellhna. as doume ti egine me tis ypoloipes xwres pou proxwrhsan se paromoia metra. exallou as proetoimastoume meta apo megalh akmh akolou8ei megalh parakmh. den kindunologw aples zhtw ligh sobarothta.

apla as suneidhtopoihsoume pou douleuoume sunadelfoi allwste gia ta kaka tou xwrou emeis kuriws euthinomaste pou ta anexomaste. allwste se 2 etairies exw yphrethsei kai ta pragmata den htan etsi opws parousiazontai kai milw panta gia thn pontoporo. loipon eyxomai naytosunh gia tous 8alassinous kai eusuneidisia gia tous gurw tous.

Kapetanissa
04-08-2008, 04:42
Κι εγώ αγαπητέ Κ_chris, ως αξιωματικός ποντοπόρων θα σου απαντήσω αφού έτσι το θέτεις.

Η λέξη αξιωματικός έχεις ποτέ αναρωτηθεί από πού παράγεται; Από το αξιώ - αξιώνω, που σημαίνει προβάλλω απαίτηση. Και από το άξιος και το άγω που σημαίνει οδηγώ, καθοδηγώ. Κι όχι από το είλωτας ή το χαμάλης πολύ περισσότερο.

Όσο για το φιλότιμο το λεξικό παραπέμπει στο αντίστοιχο επίθετο και σημειώνει: Αυτός που έχει έντονο το συναίσθημα της τιμής και της προσωπικής αξιοπρέπειας | που καταβάλλει ευσυνείδητες προσπάθειες να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ή να
ή να διακριθεί σε κάτι.

Πουθενά δε θα βρεις την ερμηνεία που εσύ δίνεις ότι φιλότιμο είναι η εξαντλητική εργασία μέχρι τελικής πτώσεως γιατί αλλιώς θα μας φάνε τις θέσεις οι ξένοι.

Κι ακόμη. Ποιοι Έλληνες ανθυποπλοίαρχοι μου λες; Στα περισσότερα καράβια είναι ήδη ξένοι. Και όχι μόνο τώρα... Αρχές δεκαετίας του '80 και αρκετές εταιρείες (πχ Τσάκος) είχαν ήδη Φιλιππινέζους. Σήμερα έχουν φτάσει και πλοίαρχοι. Παράδειγμα το ελληνικών συμφερόντων Friendship Gas που είχε το ατύχημα στο Πέραμα λίγες μέρες πριν. Φιλιππινέζος ο Γραμματικός που σκοτώθηκε και Φιλιππινέζος και ο Πλοίαρχος που προφυλακίστηκε. Έχεις την εντύπωση πως με την τακτική που προτείνεις θα σώσεις την κατάσταση; Το πολύ πολύ να καταντήσει και ο Έλληνας αξιωματικός να αμοίβεται όπως ο Φιλιππινέζος για να καταφέρει να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί.

Η είσοδος των ξένων δεν έχει καμία σχέση με την κακώς εννοούμενη έλλειψη φιλοτιμίας των Ελλήνων ναυτικών παρά μόνο με το μισθολόγιο.

Επίσης: Κακώς σε πληροφορήσανε πως οι ναυτικοί παλιότερα στα καράβια δούλευαν 8ωρο και μετά κάααααααααθονταν. Προσωπικά στη φορτοεκφόρτωση του γκαζάδικου δούλευα 48ωρο συνεχόμενο. Φυσικά όλη η κουβέρτα έτσι δούλευε, όχι μόνο εγώ. Και όταν υπήρχε ανάγκη και εν πλω, εκτός από το 8ωρο μας έβγαζαν και έξτρα υπερωρίες ακόμη και την Κυριακή. Από τη στιγμή μάλιστα που πληρωνόμασταν και έξτρα χρήματα, παρακαλούσαμε να υπάρχει οβερτάιμ. Άλλο όμως ο επαγγελματίας και άλλο ο πιτσιρικάς της σχολής. Παιδιά είναι ακόμη. Η παρουσία τους στο καράβι έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Θα συμφωνήσω ότι από τις πληροφορίες που έχω οι σοβαρές εταιρείες όχι μόνο τηρούν το οκτάωρο μα και το τετράωρο το Σάββατο και το ρεπό για την Κυριακή. Μιλάω πάντα για τα παιδιά των σχολών. Κι ακόμη δίνουν μεγάλη σημασία ο δόκιμος να αφιερώνει πολλές ώρες στη μελέτη. Γιατί δεν περιμένουν έναν ακόμη χαμάλη, αλλά να γίνει αξιωματικός με γνώσεις και αξία.

Και είναι αυτές οι εταιρείες που έχουν κάνει σπουδαία τη ναυτιλία μας και όχι εκείνες που αντιμετωπίζουν το ναυτικό σαν ζώο και που κάθε τρεις και λίγο δημιουργούνται ατυχήματα στα πλοία τους και δυσφημίζουν το στόλο μας.

Αν κατάλαβες πως υποστηρίζω τους φυγόπονους και τους τεμπέληδες, κακώς κατάλαβες. Τόσο στις σπουδές μου όσο και στην εργασία μου υπήρξα πάντα εργασιομανής γιατί έτσι ήθελα εγώ. Όχι από φόβο. Ούτε για να καλομορφιστώ σε ανωτέρους και αφεντικά. Αυτό μου επιβάλλει η αξιοπρέπειά μου. Και δε βγήκα ποτέ χαμένη. Όχι τουλάχιστον στα μάτια εκείνων που ξέρουν να εκτιμούν την αξία του ανθρώπου και φυσικά να την ανταμοίβουν ανάλογα.

Αυτό που περιγράφεις εσύ, να γίνομαι χαλί να με πατάν και να δουλεύω σαν σκυλί, καταλήγει ακριβώς εκεί... Σε αντιμετώπιση σαν ζώου. Ε, δε χρειάζεται τότε να μπαρκάρεις. Υπάρχει και στη στεριά τέτοιο "καλό" μεροκάματο. Από οικοδομή μέχρι Πέραμα.

Κι ένα τελευταίο. Πού έφτασε η Ναυτιλία; Να έχουμε συνεχή μείωση του ποσοστού των Ελλήνων και σχεδόν εξαφάνιση των κατώτερων πληρωμάτων; Ακόμη και αμιγή ξένα πληρώματα έχουν πια μερικές εταιρείες. Ή μήπως στο να πληρώνονται οι υπάλληλοι του γραφείου καλύτερα από το ναυτικό; Και δεν αναφέρομαι στα στελέχη, μόνο στους απλούς υπαλλήλους.

Όσο για τους δοκίμους... αυτοί σε μερικές εταιρείες πληρώνονται λιγότερο και από τις Αλβανίδες καθαρίστριες. Πχ. αύριο περιμένω την κυρία που με βοηθάει στο σπίτι... Ένα πενηντάρι για 7 ώρες. Πόσα παίρνει ο δόκιμος στα φορτηγάκια εντός Ελλάδας; Από 600 μέχρι 1000 ευρώ το μήνα κλειστά. Χωρίς Κυριακές και αργίες και χωρίς τήρηση του 8ώρου. Η κοπελιά με τους καφέδες ήταν στα 650 συγκεκριμένα. Να μη νιώσει απαξίωση και να μη σηκωθεί να φύγει; Γιατί; Για να στηρίξει τη μεγάααααααλη μας ναυτιλία; Νομίζω πολύ έξυπνα αποφάσισε να στηρίξει τον εαυτό της. Και να ψάξει για άλλη δουλειά που θα βγάζει με αξιοπρέπεια το ψωμί της.

πχ. Σήμερα υπάρχει τεράστια έλλειψη για δασκάλους. Τέσσερα χρονάκια είναι κι εκεί οι σπουδές και διορίζεσαι αμέσως. Ξέρεις ποιο είναι το ωράριο; 30 ώρες την εβδομάδα εργασιακό και στην πράξη 25 για τους νέους και 21 μετά από λίγα χρόνια. Άσε τις διακοπές. Με αυστηρή καταμέτρηση των ημερών εργασίας, οι δάσκαλοι δουλεύουν το μισό χρόνο. Και ο μισθός πέφτει συνέχεια. Και μάλιστα μαζί με τα δώρα και τις άδειες, βγαίνουν 14 μισθοί ετησίως. Ούτε να ψάχνεις για δουλειά και ούτε να παρακαλάς κανένα για να σε προσλάβει. Και φυσικά σπίτι σου κάθε μέρα και στην οικογένειά σου. Πες μου λοιπόν γιατί ένα νέο παιδί να προτιμήσει τις ΑΕΝ;

k_chris
04-08-2008, 20:05
loipon 8a apanthsw giati apeu8ynetai se mena alla 8a einai to teleutaio gia na mh metatrepsoume to site se proswpikh arena kapetanissa.

ektimw idiaitera th prospa8eia sou na mou exhghseis thn ermhneia twn lexewn. omologw pws prwth fora mou ginetai tetoia timh.

den einai to filotimo meso xeiragwghshs gia na petuxeis th megisth apodosh twn ergazomenwn. einai ayto pou se odhgei na prosfereis perissotero XWRIS NA SOU EXEI ZHTH8EI apla kai mono gia na ais8anesai kalutera esy proswpika. einai ayto pou dhmiourghse to ell. 8ayma. kai einai epishs xarakthritiko olwn twn petyxhmenwn se ka8e klado. einai ayto pou odhgei kapoion xwris katafanes idio ofelos na prodferei kai na paragei perissotera h toulaxiston na kaluptei na probepomena kai na mhn einai to stulaki ela mwre mh duneis shmasia h poios 8a to dei mwre ktl. kai ekplhsomai pou den anagnwrizetai apo an8rwpo pou exei prosferei sto xwro mas

twra oswn afora tous allodapous sta ell. ploia den einai kati paraxeno kai agnwsto se kanena mas. de katalabainw thn anafora ayth. to mono pou 8a pw einai oti kaneis paragwgikos de xa8hke pote.

den eipa pote pws an xa8ei to folotimo twn ellhnwn 8a xa8oun kai oi 8eseis ergasias. ta xoume mperdepsei. fusika kai einai 8ema mis8ologiwn. sxetika omws kante mia ereuma gia tis sxeseis amoibhs kai apodoshs kai 8a ekplaghtai. de to paizw exupnos alla ti na ton kanw kapoion pou gnwisei alla de prosferei giati de 8a amoiu8ei?

palaiotera oi naytikoi douleuane perissotero kai sklhrwtera. kai panta 8a lew pws oi palioi htan naytikoi enw egw eimai grammateas. tpt allo. enas grammateas pou xerei aplws kai dkas

fysiaka kai oi dokimoi einai paidia kai ta exoume sa paidia mas pistepste me. kai gia na mh pw olles alla tis perissoteres fores apo monoi tous oi naytikoi kai oxi epeidh to leei kapoio egxeiridio tous anoigoun ta matia. eleos pia ti nomizeis pws eimaste h ti nomizeis pws tous kanoume. les na ebala pote dokimo na kanei douleia nayth ?? ta diabazoun kai ektos xwrou an8rwpoi kai ti 8a lene...

gnwrizw poia eisai kapetanissa kai osoi exoun yphrethsei mazi sou oloi se eixane gia paradeigma. kaneis den anaferei pote kaka sxolia gia sena. alla eleos.
gia poio fobo milas kai kalomisfismo? ti einai ayta pou les? ais8anomai toulaxiston prosbevlhmenos. shmera de mporeis na eisai realistikos. de 8a pw tpt allo gi ayto.

poios milhse gia katapathsh ergasiakwn dikaiwmatwn na ginesai xali ktl. mh metafereis thn proswpikh sou apogohteysh sta nea paidia kai mh mou milas gia zwa ktl sumazepsou ta baporia einai polu diaforetika ap oti ta perigrafeis. oi sun8hkes ergasias polu kaluteres.

ola ta upoloipa pou anafereis ta 8ewrw apla anaxeia logou. mono se ena 8a apanthsw
kanenas neos na mhn er8ei sto xwro thn naytilias. kaneis na mh mplexei s ayto to klado thn exapathshs kai ths akmetaleushs. exalou giati mas kaiei toso polu gia tous ellhnes neous? o ka8enas exei tous logous tou alla oloi eimaste ypoxeiria ths koinwnikhs asuneidhsias.

kapetanissa an 8eleis na synexhseis ayth th suzhtish kantw etsi ki alliws de 8a eimai edw. 9a paw na doulepsw kapou sa zwo fovoumenos mhpws me diwxoun kai baloun kapoion allodapo glufontas tous anwterous mou gia kalh axiologhsh kai phgainontas dwrakia sta grafia. eleos

Kapetanissa
04-08-2008, 22:31
Θεωρώ ότι η συζήτηση σε ένα φόρουμ δε αφορά προσωπικές κουβέντες και πολύ περισσότερο προσωπικές αντεγκλήσεις. Αν έτσι εξέλαβες το δικό μου ενδιαφέρον για τους νέους ή ακόμη χειρότερα πως κρύβει άλλες σκοπιμότητες, έπεσες τελείως έξω.

Καμία σχέση επίσης δεν έχει τι έκανα εγώ στα καράβια. Ούτε και τι λένε ακόμη εκείνοι που υπηρέτησαν μαζί μου. Δεν είναι η δική μου ελάχιστη παρουσία στα πλοία το θέμα της παρούσας συζήτησης μα οι νέοι που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Ναι, στηρίζομαι και στη δική μου προσωπική εμπειρία για να γράψω, κυρίως όμως στηρίζομαι στην καθημερινή προσωπική επικοινωνία με παιδιά που τώρα είναι μέσα σε καράβι. Αν ήμουν σίγουρη πως δε θα έχει επιπτώσεις στην καριέρα τους το να μιλήσει κανείς ανοιχτά και με στοιχεία για το τι ζούνε, δε θα ήταν τόσο αόριστα και γενικόλογα αυτά που γράφω. Οφείλω όμως να προασπίσω με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν. Και αναφέρομαι τόσο στις συνθήκες εντός σχολής όσο και στα πλοία. Καθόλου τυχαία δεν έβαλα ζήτημα να διερευνηθούν τα αίτια της διαρροής σπουδαστών των ΑΕΝ. Έχω πολύ σοβαρούς λόγους που το λέω. Και ως παιδαγωγός σήμερα, ορκισμένη να τάσσομαι στο πλευρό της μαθητιώσας νεολαίας και ως απόφοιτος αυτών των σχολών.

Εξάλλου τα ίδια τα παιδιά στις παραπάνω σελίδες έχουν περιγράψει με μελανά χρώματα τις συνθήκες σπουδών τους. Όλοι όσοι γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του χώρου, καταλαβαίνουμε πόσο ανάγκη έχουν από στήριξη των απέξω για βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης. Κάποιος παραπάνω έκανε λόγο ακόμη και για μαμάδες σε δράση... Αν και το θεωρώ υπερβολή και είμαι της άποψης πως ένας μελλοντικός αξιωματικός οφείλει να βρίσκει την πυγμή να διεκδικεί ο ίδιος όσα θεωρεί ότι του ανήκουν, δεν μπορώ και να αποστασιοποιηθώ από την ευθύνη κάθε μεγαλύτερου απέναντι στη νέα γενιά. Έχουμε χρέος απέναντι στους νέους, αυτοί είναι το αύριο του τόπου και του λαού μας.

Προσωπικά ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα νέα κορίτσια. Τα ίδια είναι αδύνατον να βγουν και να πουν στα ίσα όσα αντιμετωπίζουν. Οι παλιές, που περάσαμε ανάλογες καταστάσεις και ξέρουμε επομένως ότι δεν υπερβάλλουν, έχουμε τεράστια ευθύνη να παίρνουμε στην περίπτωση αυτή τη σκυτάλη. Όχι για να απογοητεύσουμε άλλα παιδιά, αλλά για να γλιτώσουμε από την απογοήτευση αυτούς που ήδη ξεκίνησαν σπουδές και που δυστυχώς έχουμε παραδείγματα συγκεκριμένα για να το λέμε. Σε μια συνάντηση με συναδέλφισσες και συσσπουδάστριες προ ολίγου καιρού, μια φίλη που έχει φτάσει στο βαθμό του Γραμματικού, μας αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε κάποτε το Υπουργείο και ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες της θάλασσας για τις γυναίκες αφού δεν παίρνονται μέτρα προστασίας της θέσης τους στα πλοία.

Ο καθένας τώρα μπορεί να νομίζει ότι άλλα επιδιώκουμε κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου. Λέω πως εμείς ειδικά που "χάσαμε" χρόνια στη θάλασσα, έχουμε κάθε δικαίωμα. Δεν μπορεί να λιώνεις στο διάβασμα και δεν μπορεί να λιώνεις στη δουλειά και στο τέλος να βρίσκεσαι άνεργος. Το είπα και παραπάνω ότι δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση τους φυγόπονους. Ακριβώς το αντίθετο. Θεωρώ όμως αυτονόητο πως είναι συμφέρον της ναυτιλίας να στηρίζεται κάθε νέος που έχει το μεράκι να γίνει ένας καλός αξιωματικός και όχι να αφήνεται απροστάτευτος στα χέρια του κάθε ανεύθυνου. Κάπου παραπάνω τα έβαλα με ένα παιδί που έλεγε πως προσπαθούν να περάσουν τα μαθήματα... Και του τόνισα πως στον καιρό μου ο στόχος ήταν όχι να μην κοπείς αλλά να πάρεις άριστα. Το ίδιο λέω και σε όσα παιδιά γνωρίζω. Να διαβάζουν και να προσπαθούν όσο περισσότερο γίνεται. Το ίδιο απαιτώ ακόμη και από τα μωρά του δημοτικού. Σκληρή δουλειά. Η χώρα μας είναι μικρή και έχει τα προβλήματα που γνωρίζουμε όλοι. Μόνο ο προσωπικός μας μόχθος αποτελεί ελπίδα για καλύτερο μέλλον. Για να το πετύχουμε όμως αυτό στα νέα παιδιά, πρέπει να υπάρχει και αναγνώριση σε όσους μοχθούν. Όχι μόνο ως επιβράβευση στους ίδιους αλλά και ως παράδειγμα για τους άλλους. Δεν αρκούν οι διαφημίσεις στις τηλεοράσεις με επίδειξη των ωραίων πλοίων. Γιατί την ίδια ώρα υπάρχουν τα αρνητικά παραδείγματα των παιδιών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και που για το καθένα ξεχωριστά θα έπρεπε να υπάρχει το ενδιαφέρον να διερευνηθούν οι λόγοι της αποχώρησης. Αν είναι ανικανότητα προσωπική, με γεια του και χαρά του. Ας πάει αλλού. Αν όμως οι λόγοι αφορούν δυσλειτουργία στο σύστημα εκπαίδευσης, δεν πρέπει επιτέλους να τους μάθουν οι υπεύθυνοι και να πάρουν μέτρα;

Η ζημιά δεν είναι μόνο ατομική για το παιδί που αναγκάζεται να ξεκινήσει νέα επαγγελματική αποκατάσταση. Η ζημιά είναι για το κοινωνικό σύνολο. Έχω γνωστή κοπέλα που επιμένει πως πρέπει να κλείσουν οι δημόσιες σχολές και μόνο ιδιωτικές να υπάρχουν. Σήμερα πάλι στο μέιλ που μου έστειλε από το καράβι, αυτό έγραφε. Να πληρώνουμε αλλά να παίρνουμε και αυτό που μας αξίζει και χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας. Καταλαβαίνουμε τι πίκρα κρύβει μια τέτοια άποψη; Όσο και αν αδυνατώ να φανταστώ ότι τόσο άσχημα είναι τα πράγματα, στα δικά μου χρόνια τέτοιο παράπονο δεν είχαμε, ίσα ίσα που η σχολή μας μας πρόσφερε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, δεν μπορώ να μη λαμβάνω υπόψη τι λέει ένα παιδί που ξέρω από πρώτο χέρι πόσο αγαπά τα καράβια και πόσο προσπαθεί να γίνει μια άριστη αξιωματικός. Ευτυχώς έχει πέσει και σε καλή εταιρεία. Και αναγνωρίζουν τις ικανότητές της και οι συνθήκες στο καράβι της είναι κάτι περισσότερο από καλές. Γι' αυτά τα παιδιά και γι' αυτές τις εταιρείες χρωστάμε όλοι όσοι αγαπάμε το χώρο της ναυτιλίας τη βοήθειά μας. Έχοντας την επίγνωση της τεράστιας προσφοράς της ναυτιλίας στον τόπο.

Roger Rabbit
05-08-2008, 03:27
Θα συμφωνήσω ότι από τις πληροφορίες που έχω οι σοβαρές εταιρείες όχι μόνο τηρούν το οκτάωρο μα και το τετράωρο το Σάββατο και το ρεπό για την Κυριακή. Μιλάω πάντα για τα παιδιά των σχολών. Κι ακόμη δίνουν μεγάλη σημασία ο δόκιμος να αφιερώνει πολλές ώρες στη μελέτη. Γιατί δεν περιμένουν έναν ακόμη χαμάλη, αλλά να γίνει αξιωματικός με γνώσεις και αξία.

Και είναι αυτές οι εταιρείες που έχουν κάνει σπουδαία τη ναυτιλία μας και όχι εκείνες που αντιμετωπίζουν το ναυτικό σαν ζώο και που κάθε τρεις και λίγο δημιουργούνται ατυχήματα στα πλοία τους και δυσφημίζουν το στόλο μας.

E πες μας και εμάς βρε Καπετάνισσα για ποιές εταιρείες μιλάς να μαθαίνουμε...

MELE
05-08-2008, 09:05
ki omws file nikitasko esw tha symfwnisw me tin kapetanissa.polles etairies symperiferontai etsi me ayto to wrario stoys dokimoys.ola ayta throyntai ektos apo to an exeis stand by.

Michael
06-08-2008, 17:02
Νομίζω πως το πρόβλήμα έγκειται όχι τόσο στην έννοια της λέξεως φιλότιμο, όσο στο γεγονός ότι κάποιοι καταχρώνται την διάθεση προσφοράς κάθε ορεξάτου νέου και εκμεταλεύωνται αφειδώς το όποιο φιλότιμο ενδέχεται να επιδεικνύει (και μάλιστα επιτρέψτε μου να πω, ενίοτε άσχετα προς την εθνικότητα, διότι και ο φιλιπινέζος γραμματικός που έτρεξε να σώσει το συνεργείο κάτω στο αμπάρι και αυτός φιλότιμο είχε...).
Από μια ηλικία και ύστερα όταν ο άνθρωπος ωριμάζει, κάνει οικογένεια και χάνει την ακμάδα της νιότης αρχίζει και βλέπει τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Είναι η ώρα που έχει την ανάγκη να γίνει πλέον και ο ίδιος δέχτης του φιλότιμου των άλλων για του οποίους δούλεψε με φιλότιμο ο ίδιος. Είτε οι άλλοι είναι τα στελέχη του γραφείου είτε οι εφοπλιστές είτε το κράτος. Εδώ όμως πλέον διαπιστώνει την αξία του ρητού που λέει, ουδείς αχαριστότερος του ευεργετιθέντος. Και η αχαριστία πονάει, ειδικά όταν οι άλλοι δεν προσφέρουν αυτά που ούτως ή άλλως οφείλουν να προσφέρουν, και συνεχίζουν να προσπαθούν να τον εξεζουμίσουν και ύστερα όταν πια στεγνώσει δεν το έχουν σε τίποτα να τον πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα και να κοιτάξουν αν υπάρχει κανένα άλλο ζουμερό, ανυποψίστο και πρόθυμο λεμόνι. όλοι στην αρχή είμαστε γεμάτοι όρεξη και φιλότιμο, στην συνέχεια όμως πρέπει να κόβουμε και λίγο φόρα, να ρεγουλάρουμε, διότι η φυσική και ψυχική δύναμη κάθε ανθρώπου δεν είναι ανεξάντλητη, αν και όταν είμαστε νέοι έχουμε συνήθως ακριβώς την αντίθετη εντύπωση.. Ρέγουλο για να μην στεγνώσουμε. Διότι αμά στεγνώσουμε και για τους άλλους θα είμαστε άχρηστοι και με τον εαυτό μας δεν θα τα πηγαίνουμε καλά. Και στην καλύτερη θα καταλήξουμε σαν κάτι ναυτικούς που βρίζουν και καταριώνται όλην την ώρα, αλλά κάποτε και αυτοί δεν ήταν έτσι, ήταν αλλιώς...
Και για να θυμηθούμε το σχετικό σύγχρονο άσμα, καλός με του καλούς, κακός με τους κακούς και με τις γάτες σκύλος...

eliasg17
19-08-2008, 19:34
Γεια σας!
Θα μπορουσε καποιος να μου πει πως ειναι ας πουμε μια κανονικη μερα στης ΑΕΝ?Δηλαδη ποσες ωρες εχουν μαθημα,ποσο διαβασμα πεφτει κτλπ.
χαιρετω.

SOLAS74/78
20-08-2008, 00:44
Επειδή μόλις φέτος αποφοίτησα απο την ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ θα σου παραθέσω μερικές πληροφορίες:
Αρχικά τα μαθήματα ξεκινούν στις 08:30 και είναι καθημερινά 6ωρα με καταγραφή απουσιών κάτι αντίστοιχο του λυκείου.Διαρκεί η κάθε ώρα 45 λεπτά με ενδιάμεσα διαλλείματα των 10 λεπτών.Η μέγιστη δυνατότητα απουσιών δεν θα πρέπει να ξεπερνα τις 67 χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα δικαιολόγησης απουσιών.Μεταφορικό μέσο όπως πουλμαν σχολής δεν υπάρχει πλέον οπότε αν δεν έχεις μεταφορικό μέσο η μεταφορά σου καθιστάται εξαιρετικά δύσκολη λόγω κίνησης στην ανωτέρω περιοχή.Επίσης αν συμμετάσχεις στην προαιρετική αιμοδοσία δικαιούσαι επιπλέον απουσίες 2 ημερών ως αντάλλαγμα.Απο πλευράς μαθημάτων η πιο δύσκολη σχολή θεωρειται του ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΕΝ αλλά η αλήθεια είναι ότι με ένα τυπικό διάβασμα θα γελάς με το επίπεδο της σχολής.Καμία σχέση με ΑΕΙ ή ΤΕΙ.Επίσης μετά το πρώτο και τρίτο εξάμηνο ακολουθολυν ταξίδια υποχρεωτικά με καράβι που υπάγεται στην δική σου πρωτοβουλία για να βρεις.Αν έχεις να ρωτήσεις κάτι στην διαθεσή σου.

eliasg17
20-08-2008, 07:43
Ευχαριστω για της πληροφοριες!;)

Roger Rabbit
26-08-2008, 18:05
Πέρασε κάποιος απο εδώ ΑΕΝ;;

AlexG
26-08-2008, 18:05
Για την ιστορια
ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
Το 2008 απο τις 222 θεσεις που υπηρχαν διαθεσιμες για τους αποφοιτους των ημερησιων λυκειων και αυτων που εκαναν τα χαρτια τους με το 10&#37; καλυφθηκαν οι 124. Το 2007 οι προσφερομενες θεσεις ηταν 216 και καλυφθηκαν οι 150

ΣΧΟΛΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
2008 Προσφερομενες θεσεις 178 καλυφθηκαν οι 23. Το 2007 ηταν 173 και καλυφθηκαν παλι 23

Και βεβαια να δουμε ποσοι απ αυτους θα γραφτουν στις σχολες και ποσοι θα εγκαταλειψουν κατα τη διαρκεια η μετα απο το 1ο εκπαιδευτικο ταξιδι!

Δυστυχως ουτε οι ημεριδες για το ναυτικο επαγγελμα, ουτε τα τηλεοπτικα σποτακια φαινεται οτι επιασαν τοπο

Morgan
26-08-2008, 19:49
θελει υπομονη, επιμονη και...θεληση....

AlexG
26-08-2008, 21:52
θελει υπομονη, επιμονη και...θεληση....
Morgan, οταν βλεπουμε την ανεργια που υπαρχει στη στερια και τους μισθους των 700 ευρω, πρεπει να προβληματιζει το γεγονος οτι οι νεοι δεν πειθονται ν ακολουθησουν το επαγγελμα, παρ ολη την αμμεση επαγγελματικη αποκατασταση και τις ψηλες οικονομικες απολαβες. Πολυ δε περισσοτερο θα επρεπε να προβληματιζονται οι ιθυνοντες του ΥΕΝ και οι εφοπλιστες. Εκτος κι αν σκοπιμα θελουν ν απαξιωσουν τις ΑΕΝ περισσοτερο απ οτι ηδη ειναι, ωστε σε καποια χρονια (κοντος ψαλμος αλληλουια) επικαλουμενοι την ελλειψη αξιωματικων να απαιτησουν τη περαιτερω μειωση του αριθμου των Ελληνων αξιωματικων στα βαπορια με Ελληνικη σημαια.

Morgan
26-08-2008, 22:02
και...θεληση....

αυτο δεν ειπα?

αλλα ας μεινουμε στο θεμα μας

νανσυ89
27-08-2008, 20:12
παιδια για σας μολις γραφτηκα για καποιες αποριες μου!/

καταρχην με λενε Νανσυ!/

απο μερα σε μερα περιμενω τα αποτελεσματα οχι για μενα αλλα για το αγορι μου σε ποια σχολη θα το παρουν!/

μενει αθηνα ειναι σιγουρο οτι θα το παρουν Ασπροπυργο?/

δεν εχει περασει με πανελληνιες στη σχολη αλλα με το απολυτηριο λυκειου του!/

τι λετε?/

ειμαι σε ασχημη ψυχολογικη κατασταση γιατι δε ξερω τι να κανω(τι ζωη θα εχουμε?)

θα ηθελα να με πληροφορησετε!/

nautikos
27-08-2008, 22:31
ειμαι σε ασχημη ψυχολογικη κατασταση γιατι δε ξερω τι να κανω(τι ζωη θα εχουμε?)

Μη ξεχνας οτι σε λιγο θα αρχισει να φευγει για κατι 6-7μηνα μπαρκα... Η ζωη ενος ναυτικου (και των δικων του ανθρωπων) δεν ειναι ευκολη υποθεση δυστυχως...

mastropanagos
27-08-2008, 22:59
παιδια για σας μολις γραφτηκα για καποιες αποριες μου!/

καταρχην με λενε Νανσυ!/

απο μερα σε μερα περιμενω τα αποτελεσματα οχι για μενα αλλα για το αγορι μου σε ποια σχολη θα το παρουν!/

μενει αθηνα ειναι σιγουρο οτι θα το παρουν Ασπροπυργο?/

δεν εχει περασει με πανελληνιες στη σχολη αλλα με το απολυτηριο λυκειου του!/

τι λετε?/

θα ηθελα να με πληροφορησετε!/
Κατ'αρχην καλως ηρθες στο forum..Κοιτα να δεις το οτι μενει Αθηνα δεν παιζει και τοσο σημαντικο ρολο,π.χ.εγω εμενα ευβοια και με πηραν ασπροπυργο.εξαρταται απο τη σειρα που εχει δηλωσει τις σχολες και ποσα μορια θα μαζεψει(εξαρταται απο το βαθμο του απολυτηριου και αν εχει lower στα αγγλικα που του δινει παραπανω μορια)..με απολυτηριο λυκειου καλυπτει περισσοτερες θεσεις στις σχολες παρ'οτι απο πανελληνιες(50% με απολυτηριο,30% με πανελληνιες).με τα κενα παντως που εχουν οι σχολες παντως με ενα μετριο βαθμο απολυτηριου παντως θα τον παρουν σιγουρα.οσο αναφορα το τι ζωη θα εχετε δεν ξερω πως το εννοεις αλλα αμα μπει στη σχολη του χρονου το μαρτη θα πρεπει να φυγει για το πρωτο εκπαιδευτικο ταξιδι,ενα 6μηνο.......πιστευω να σε καλυψα.!!!

mastropanagos
27-08-2008, 23:01
Και οπως πολυ σωστα ειπε ο φιλος nautikos,η ζωη για καποιον ναυτικο και τους δικους του ανθρωπους ειναι λιγο δυσκολη..!!!

MELE
27-08-2008, 23:25
πολυ σωστα σε ολα αυτα που ακουσα απο τους συναδελφους.οπου και να μπει μπορει του χρονου να παρει μεταγραφη αν δεν την παρει φετος.αλλα καλο θα ειναι αν πραγματικα νοιαζεσαι για αυτον να εισαι διπλα του,οχι μονο στην σχολη,αλλα και μετα που θα παει το πρωτο του ταξιδι.

νανσυ89
28-08-2008, 00:01
σας ευχαριστω για τα λογια σας!/

κ καλως σας βρηκα!/

ειμαι παρα πολυ μπερδεμενη!/..

μακαρι να περασει ασπροπυργο αν κ λιγο δυσκολο του το ειπαν κιολας γιατι δεν εχει

καλο βαθμο απολυτηριου κ ουτε lower εχει!/

τον οκτωμβρη δεν θα μπει στη σχολη?σωστα ε?

mastropanagos
28-08-2008, 00:04
5 οκτωμβριου ξεκινανε τα μαθηματα..οπως ειπε και ο φιλος mele υπαρχουν και οι μεταγραφες,που δεν ειναι και τοσο δυσκολο να παρει..

MELE
28-08-2008, 12:55
πολυ σωστα.πρεπει να σε ενημερωσω οτι θα εχει καποιες δυσκολιες αμα αποφασισει να μεινει μεσα στην σχολη.οταν μαθεις σε ποια σχολη μπηκε μπορουμε να σε ενημερωσουμε για την κατασταση επιβιωσης μεσα στην σχολη.μην φανταστεις οτι τους κανουν βασανιστηρια.απλα σε καποιες σχολες επικρατουν ακομα καποιοι κανονισμοι που πρεπει να τους ακολουθεις.

Morgan
28-08-2008, 16:45
oxi epiviwshs re MELE...
diaviwshs...! den einai survivor, mhn tromazeis ton kosmo!!! ;)

νανσυ89
28-08-2008, 20:35
παιδια οταν μαθω τη σχολη θα σας ενημερωσω!/

κοπελες πηγαινουν στις σχολες αυτες?/

η κλιμακα μεταξυ των δυο φυλων εχει μεγαλη διαφορα??(ο αριθμος προσβασης)

τα κοριτσια φοιτουν μαζι με τα αγορια?/(ενδιαφερομαι γι αυτο ρωταω)

MELE
28-08-2008, 23:20
sygnvmh file MORGAN.symbainoyn kai lathi.pantws ekanes poly kala poy pe diorthwses.alla prepei na pw oti poia oi A.E.N einai eykoles ston tropo zwis mesa stin sxoli,kamia sxesi me osa ginontoysan prin para polla xronia.

mastropanagos
28-08-2008, 23:25
παιδια οταν μαθω τη σχολη θα σας ενημερωσω!/

κοπελες πηγαινουν στις σχολες αυτες?/

η κλιμακα μεταξυ των δυο φυλων εχει μεγαλη διαφορα??(ο αριθμος προσβασης)

τα κοριτσια φοιτουν μαζι με τα αγορια?/(ενδιαφερομαι γι αυτο ρωταω)
Ναι νανσυ πηγαινουν κοπελες στη σχολη αλλα οι θεσεις ειναι λιγο περιορισμενες σε σχεση με αυτες των αγοριων..Εαν εννοεις τη διδασκαλια,στα τμηματα υπαρχουν και αγορια και κοριτσια μαζι..

νανσυ89
28-08-2008, 23:28
Ναι νανσυ πηγαινουν κοπελες στη σχολη αλλα οι θεσεις ειναι λιγο περιορισμενες σε σχεση με αυτες των αγοριων..Εαν εννοεις τη διδασκαλια,στα τμηματα υπαρχουν και αγορια και κοριτσια μαζι..

thanks!/

εσεις παιδια ειστε μεσα στη σχολη?

πως σας φαινεται?/

εξοδος υπαρχει?/

mastropanagos
28-08-2008, 23:31
thanks!/

εσεις παιδια ειστε μεσα στη σχολη?

πως σας φαινεται?/

εξοδος υπαρχει?/
Εγω προσωπικα ειμαι στην ΑΕΝ Ασπροπυργου και παω για 3ο ετος..πως μας φαινεται απο ποια αποψη το εννοεις??Οσο αναφορα την ΑΕΝ Ασπροπυργου η φοιτηση ειναι εξωτερικη,δεν μενεις μεσα...

νανσυ89
28-08-2008, 23:34
Εγω προσωπικα ειμαι στην ΑΕΝ Ασπροπυργου και παω για 3ο ετος..πως μας φαινεται απο ποια αποψη το εννοεις??Οσο αναφορα την ΑΕΝ Ασπροπυργου η φοιτηση ειναι εξωτερικη,δεν μενεις μεσα...

απο γενικη αποψη μιλαω!/

ναι το ξερω οτι ειναι εξωτερικη για τον ασπροπυργο!/

αν δεν γινομαι αδιακριτη τα λεφτα ειναι καλα οταν ταξιδευεις κ πας ακομα σχολη?/

6 μηνες ειναι η θαλασσια θυτεια οταν εισαι στη σχολη?/

mastropanagos
28-08-2008, 23:43
απο γενικη αποψη μιλαω!/

ναι το ξερω οτι ειναι εξωτερικη για τον ασπροπυργο!/

αν δεν γινομαι αδιακριτη τα λεφτα ειναι καλα οταν ταξιδευεις κ πας ακομα σχολη?/

6 μηνες ειναι η θαλασσια θυτεια οταν εισαι στη σχολη?/
Απο γενικη αποψη στον Ασπροπυργο ειναι καλα μπορω να πω,αλλα οσο αναφορα τα μαθηματα θελει λιγο διαβασμα..τα λεφτα κυμαινονται αναλογως την εταιρια που διαλεγεις να ταξιδεψεις γιατι καθε εταιρια εχει τα δικα της μισθολογια,παντως ειναι καλα τα λεφτα..τα 2 εκπαιδευτικα τα ξιδια που κανεις μεσα στη σχολη ειναι 6 μηνων το καθενα γιατι για να παρεις πτυχιο χρειαζεσαι 12μηνη θαλασσια υπηρεσια..!!!

MELE
29-08-2008, 01:05
apla sta 4 xronia ths sxolis prepei na pas 2 taxidia poy to synolo toys na einai 12 mines.etsi mporeis na pareis to ptyxio soy.me 12 mines ypiresia,na peraseis ola ta mathimata kai na dwseis kai thn ptyxiaki soy to teleytaio etos.an ta kaneis ola ayta to pairneis to ptyxio.pisteyw na se kalypsa.

mastropanagos
29-08-2008, 01:53
Ελαχιστη διαρκεια πρωτου εκπαιδευτικου ταξιδιου 4 μηνες και 7 ημερες, ελαχιστη διαρκεια 2ου εκπαιδευτικου ταξιδιου 5 μηνες και 3 ημερες..

george_gav21
05-09-2008, 15:33
GEIA SAS PAIDIA PERASA STIN SXOLI TIS MIXANIWNAS MIPOS KSEREI KANEIS TO TILEFWNO TIS SXOLIS I KAPOIES PLIROFORIES GIA AUTIN

Mohic
05-09-2008, 15:38
Εγω πέρασα στο Αργοστόλι, έχει κανένας καποιο link να δόσει για να δούμε διάφορες πληροφορίες για τις σχολές? πως μπορούμε να πάμε, τις εγκαταστάσεις τους, και ολα τα σχετικά?

Morgan
05-09-2008, 21:21
Εγω πέρασα στο Αργοστόλι, έχει κανένας καποιο link να δόσει για να δούμε διάφορες πληροφορίες για τις σχολές? πως μπορούμε να πάμε, τις εγκαταστάσεις τους, και ολα τα σχετικά?

Συγχαρητηρια..
Το μονο που μπορω να σου δωσω εγω ειναι καποιες πληροφοριες-λιγο παλιες αλλα αν εχουν αλλαξει ολο κ καποιος θα μας ενημερωσει..
Στην Σχολη Κεφαλληνιας στο πρωτο ετος μεναμε σε θαλαμους των 10-12 ατομων . Τα κρεββατια ηταν μονα ή και με αλλο κρεββατι απο πανω.
Η νυχτερινη κατακλιση ηταν κατα τις 11 απο οτι θυμαμαι, σβησιμο φωτα κ υπνος (λεμε τωρα).
το ρπροβλημα ηταν οι ντουλαπες που οι σπουδαστες του πρωτου ετους δεν ειχαμε . ειιχαμε μονο μιρα ερμαρια. Νορμαλ ντουλαπες απο το β' ετος .
τα μπανια ηταν σε ανεκτη κατασταση αλλα δεν θυμαμαι καθε ποτε ειχε ζεστο νερο.
μπορουσα κ εμενα εξω δευτερα-τεταρτη κα ΠΣΚ συγκατοικος σε ενα 2αρακι με εναν συναδελφο.
ειναι οι αντιστοιχες μερες που τοτε ειχαμε κ εξοδο.
παρεπιπτοντως (ασχετο) πολλοι συναδελφοι παντρευτηκαν μετα την σχολη κ εμειναν στο νησι.
στον κατω χωρο υπηρχε και φανταζομαι ακομα ενα υποτυπωδες γυμναστηριο, μπασκετες κ γηπεδο ποδοσφαιρου...
εστιατοριο και χωρος πινγκ-πονγκ και τι-βι..

καλη σταδιοδρομια..

Morgan
05-09-2008, 21:22
Mpikes protos sti sxoli tis idikotitas sou, nomizo

Ego mpika sti MAKEDONIA!!!!

a paidia, ego perasa os Mixanikos, domatio dikeoume? ine gia olous?

φυσικα και δικαιουσε κ ειναι για ολους

Morgan
06-09-2008, 14:44
http://forum.nautilia.gr/showthread.php?t=34297&page=5

Νικόλας
08-09-2008, 12:39
παιδιά τι γίνεται με το lower αν δεν το έχεις και μπεις???

mastropanagos
08-09-2008, 12:42
παιδιά τι γίνεται με το lower αν δεν το έχεις και μπεις???
Εαν δεν εχεις lower διδασκεσαι κανονικα αγγλικα μεσα στη σχολη σε ολα τα εξαμηνα...Καποιος που εχει lower παιρνει απαλλαγη απο το μαθημα και δεν το διδασκεται αλλα εαν σε καποια εξεταστικη δεν τα περασει τα αγγλικα η απαλλαγη κοβεται..!!!

Νικόλας
08-09-2008, 12:46
α ευχαριστώ αλλά αν το πάρεις ενδιάμεσα πάλι παίρνεις απαλλαγή σωστά?

mastropanagos
08-09-2008, 12:50
α ευχαριστώ αλλά αν το πάρεις ενδιάμεσα πάλι παίρνεις απαλλαγή σωστά?
Δεν νομιζω να ισχυει κατι τετοιο αν και δεν ειμαι απολυτα σιγουρος..η απαλλαγη γινεται συμφωνα με το lower το οποιο το εχεις δωσει μαζι με τα χαρτια σου οταν μπηκες στη σχολη και σου εχει δωσει και παραπανω μορια για να μπεις δεν ειμαι σιγουρος εαν αργοτερα παιρνεις απαλλαγη αλλα εχω τη εντυπωση οτι δεν γινεται αυτο..

Νικόλας
08-09-2008, 12:51
α οκ ευχαριστώ

Morgan
08-09-2008, 16:08
synadelfoi, katey8ynetai erwthseis sxetika me ma8hmata sthn antistoixh enothta gia tis sxoles...

Daimon
08-09-2008, 16:50
synadelfoi, katey8ynetai erwthseis sxetika me ma8hmata sthn antistoixh enothta gia tis sxoles...

http://forum.nautilia.gr/showthread.php?t=34297

Morgan
08-09-2008, 18:06
http://forum.nautilia.gr/showthread.php?t=34297

http://forum.nautilia.gr/showthread.php?t=1017&page=14

gia mathimata edw...

Kapetanissa
09-09-2008, 14:50
Πριν λίγο παρέλαβα στο μέιλ μποξ μου ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε σήμερα σ' αυτή την ενότητα. Ευτυχώς όταν μπήκα εδώ διαπίστωσα πως δεν υπάρχει πια. Φαντάζομαι πως κάποιος διαχειριστής το αφαίρεσε και πολύ καλά έκανε. Όπως και να έχει όμως στάλθηκε αυτόματα σε όσους έχουμε επιλέξει να παρακολουθούμε αυτή την ενότητα και αναγκαστήκαμε να διαβάσουμε ένα κείμενο που το λεξιλόγιο και το ύφος του μόνο σε μελλοντικό αξιωματικό δεν αρμόζουν. Μπορεί ο συντάκτης του να πέρασε το χι μάθημα όπως επαίρεται, αλλά στον τομέα ήθος μένει μεταξεταστέος. Και είναι σημαντικότερος αυτός από οποιοδήποτε μάθημα. Ειλικρινά λυπάμαι πολύ για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου δοκίμου.

Morgan
09-09-2008, 14:56
o mellontikos .."ploiarxos"... hdh eidopoih8hke me mail..

egw to esvhsa, synadelfissa

Michael
09-09-2008, 15:36
...το λεξιλόγιο και το ύφος του μόνο σε μελλοντικό αξιωματικό δεν αρμόζουν. Μπορεί ο συντάκτης του να πέρασε το χι μάθημα όπως επαίρεται, αλλά στον τομέα ήθος μένει μεταξεταστέος. Και είναι σημαντικότερος αυτός από οποιοδήποτε μάθημα. Ειλικρινά λυπάμαι πολύ για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου δοκίμου.
θα συμφωνήσω απόλυτα. Φίλε μου και δίκιο να έχεις με αυτόν τον τρόπο το χάνεις...

SOLAS74/78
09-09-2008, 20:38
Όλος αυτός ο ντόρος για την ΑΕΝ Ασπροπύργου και μέσα και τηλέφωνα κτλ. για μία σχολή που εγώ προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να είσαι χαζός για να μην τελειώσεις ή τεμπέλης.
Κύριοι του ΥΕΝ και αξιότημη ΠΕΠΕΝ να τους χαίρεσται τους λοστρομοδόκιμους με συμπεριφορά καρνάγιου και τρούμπας.

Ypox8onios
10-09-2008, 17:39
Περασα φετος στην α.ε.ν κρητης και εχω μια-δυο ερωτησεις σχετικα με το μαθημα των αγγλικων...ειμαι κατοχος proficiency εχω δικαιωμα απαλλαγης απο το μαθημα?και γενικοτερα,διδασκομαστε ναυτικη ορολογια στα αγγλικα η τα κλασικα του φροντιστηριου?ευχαριστω εκ των προταιρων...:D

marios.sp
15-09-2008, 20:59
Καλησπέρα

Είμαι μαθητής Γ Λυκείου και έχω κάποιες απορίες..

1)Το lower πρέπει να το έχω πριν μπω στην σχολή η μπορώ να το πάρω κατά την διάρκειά της σχολής?

2)Η εξεταστική καθε ποτέ είναι?

3)Η Φυσική και τα Μαθηματικά της σχολής έχουν καμία σχέση με αυτά που κάνω τώρα στην 3η Λυκείου?

Ευχαριστώ.

Morgan
15-09-2008, 21:24
eksetastikes exeis kalokairi kai fthinopwro alla exei na kanei k me to etos spoudwn.
ta mathimatika k h fysikh nomizw einai ligo pio apla apo 3h lykeiou - pantws oxi dyskola akoma k gia mena (asxetos)..
gia to lower tha sou apanthsei kapoios synadelfos

marios.sp
15-09-2008, 21:28
Ευχαριστώ πολύ morgan.Oποιος ξέρει σχετικά με το lower παρακαλώ ας μου απαντήσει..

Ευχαριστώ

mastropanagos
15-09-2008, 22:10
Φιλε μου εαν διαθετεις lower παιρνεις καποια μορια παραπανω για να μπεις στη σχολη και επισης μεσα στη σχολη δεν διδασκεσαι το μαθημα των αγγλικων με τη προυποθεση στη εξεταστικη να το περνας το μαθημα ειδαλλως η απαλλαγη κοβεται..εαν παρεις το lower ενω εισαι στη σχολη δεν ξερω τι ισχυει,θα μαθω ομως και θα σου απαντησω και σε αυτο συντομα..!!!

mastropanagos
15-09-2008, 22:12
Περασα φετος στην α.ε.ν κρητης και εχω μια-δυο ερωτησεις σχετικα με το μαθημα των αγγλικων...ειμαι κατοχος proficiency εχω δικαιωμα απαλλαγης απο το μαθημα?και γενικοτερα,διδασκομαστε ναυτικη ορολογια στα αγγλικα η τα κλασικα του φροντιστηριου?ευχαριστω εκ των προταιρων...:D
εχεις απαλλαγη απο το μαθημα,διαβασε τι εγραψα και παραπανω..!!!τα αγγλικα περιεχουν τα κλασσικα του φροντιστηριου αλλα περιεχουν και ναυτικη ορολογια εννοειται..!!!

marios.sp
15-09-2008, 23:14
εχεις απαλλαγη απο το μαθημα,διαβασε τι εγραψα και παραπανω..!!!τα αγγλικα περιεχουν τα κλασσικα του φροντιστηριου αλλα περιεχουν και ναυτικη ορολογια εννοειται..!!!

Από αυτά που λέτε το lower δεν είναι απαραίτητο για να μπεις στην σχολή.
Θα πρέπει να το έχεις πάρει μέχρι να τελειώσεις έτσι??

mastropanagos
15-09-2008, 23:19
Από αυτά που λέτε το lower δεν είναι απαραίτητο για να μπεις στην σχολή.
Θα πρέπει να το έχεις πάρει μέχρι να τελειώσεις έτσι??
Κοιτα η σχολη δεν σε υποχρεωνει για να παρεις πτυχιο να εχεις lower γι'αυτο διδασκονται και αγγλικα μεσα στη σχολη...Αλλα πιστεψε με ειναι καλο να το εχεις γιατι η αγγλικη γλωσσα μεσα στα καραβια χρειαζεται παρα πολυ..και επισης ζητανε και οι εταιριες να εχεις lower..!!!

marios.sp
15-09-2008, 23:32
Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξης

1)ποτέ,που,και αν συμφέρει να κάνεις μεταπτυχιακό?θα σου χρειαστεί σε κάτι?οι εταιρίες τα κοιτάνε αυτά?

2) ποτέ πας στρατό και σε τι θέση?

mastropanagos
15-09-2008, 23:38

1)ποτέ,που,και αν συμφέρει να κάνεις μεταπτυχιακό?θα σου χρειαστεί σε κάτι?οι εταιρίες τα κοιτάνε αυτά?

Κοιτα εδω για μεταπτυχιακο http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?t=23184
morgan δωσε τα φωτα σου για τα υπολοιπα..!!!

Morgan
15-09-2008, 23:45

για τα μεταπτυχιακα εχουμε του κοσμου τις επιλογες - για τον στρατο δες το σχετικο θεμα...

και μια παρακληση : ψαξε πριν ποσταρεις ...ας μεινουμε στα θεματα που οριζει ο τιτλος του καθε τοπικ! καλα να ημαστε

kostas-gus
16-09-2008, 18:25
Πηγα και γραφτηκα χτες στην ΑΕΝ Κρητης/πλοιαρχοι...Επιτρεψτε μου τον χαρακτηρισμο αλλα ειναι και...γαμω τις σχολες.Τρομερη οργανωση,εξυπηρετικοι υπαλληλοι,πεντακαθαρα τα παντα,ωραιες αιθουσες,προτζεκτορες.Εχει ωραια θεα στη θαλασσα,ωραιο τοπιο...
{σε προηγουμενο ποστ ειχα γραψει κατα λαθος οτι περασα Πρεβεζα,απο την χαρα μου ισως!!!!}

mastrovasilis
16-09-2008, 18:30
καλή σταδιοδρομία λοιπόν. Άντε και γρήγορα καπετάνιος.;)

kostas-gus
16-09-2008, 18:52
Ευχαριστω φιλε.

Glomer
20-09-2008, 18:27
geia sas paidia!!
na sas rotisw oloi apo edw exete teleiwsei to sxoleio?

mastropanagos
20-09-2008, 18:36
geia sas paidia!!
na sas rotisw oloi apo edw exete teleiwsei to sxoleio?
Καλησπερα φιλε μου και καλως ηρθες στο forum..οι περισσοτεροι εδω μεσα το εχουν τελειωσει αλλα ειναι και 2-3 που ειναι στην ιδια θεση με εσενα..οσο αναφορα τα μορια που ειπες πριν,δεν ειναι και υψηλα για τη σχολη,αν θυμαμαι καλα ειναι γυρω στα 9000 με 10000..

Glomer
21-09-2008, 00:55
wraia!
euxaristw pl p me voi8as r
dn xerw ama parakolu8eis kai to alo post p exw kanei alla
pes pws pernaw aspropirgo kai arxizei i xronia
ti 8a kanw?
ti 8a ma8enw?
posa xronia 8a eimai sto panepistimio?
pote 8a paw sta karavia?
xriazomai metaptixiako?

mastropanagos
21-09-2008, 22:57
wraia!
euxaristw pl p me voi8as r
dn xerw ama parakolu8eis kai to alo post p exw kanei alla
pes pws pernaw aspropirgo kai arxizei i xronia
ti 8a kanw?
ti 8a ma8enw?
posa xronia 8a eimai sto panepistimio?
pote 8a paw sta karavia?
xriazomai metaptixiako?
Οπα κατσε πηρες φορα..ακομα δεν μπηκες στη σχολη εφτασες στο μεταπτυχιακο???για το καραβι δεν χρειαζεσαι μεταπτυχιακο,εκτος και αν εσυ θες να το πας αλλου μετα τη σχολη..Αυτα που θα μαθαινεις μεσα στη σχολη ειναι στοιχειωδης γνωσεις σε φυσικη-μαθηματικα-χημεια-αγγλικα καθως και σε μαθηματα ειδικοτητας..4 χρονια ειναι η σχολη,εκ των οποιων τα 3 ειναι θεωρητικα και 2 εξαμηνα εξασκηση επι πλοιου..Το πρωτο χρονο που θα εισαι στη σχολη θα κανεις ενα εξαμηνο και μετα απο φλεβαρη το επομενο εξαμηνο θα πρεπει να πας ταξιδι (δεν υπαγεται σε ΑΕΙ αλλα σε ΑΤΕΙ η σχολη)..

Glomer
22-09-2008, 13:29
xexe sorry >.<
ok mia xara mexri stigmis :P
A!! akusa pws 8a m dinun kai ena poso xrimatwn to panepistimio swsta?
afu teleiwso to panepistimio mporw na paw se eborika karavia kai na taxideuw?
an nai ti 8esi 8a exw ekei?

mastropanagos
22-09-2008, 16:15
xexe sorry >.<
ok mia xara mexri stigmis :P
A!! akusa pws 8a m dinun kai ena poso xrimatwn to panepistimio swsta?
afu teleiwso to panepistimio mporw na paw se eborika karavia kai na taxideuw?
an nai ti 8esi 8a exw ekei?
Οσο ταξιδευεις σαν δοκιμος εφοσον εισαι στη σχολη θα πληρωνεσαι...οταν τελειωσεις παιρνεις πτυχιο Γ ταξεως πλοιαρχου η μηχανικου..μολις τελειωσεις μπορεις να πας σε εμπορικα καραβια με βαθμο ανθυποπλοιαρχου η τριτου μηχανικου αναλογα τι εισαι..

Εύη
22-09-2008, 19:16
Θα ηθελα να ρωτησω μερικα πραγματα σχετικα με την εσωτερικη φοιτηση που λετε. Εστιες υπαρχουν σε ολες τις σχολες? Ειναι μικτες ή χωριστες για αγορια και κοριτσια? Παιρνουν ολοι εστια? Οι σχολες παρεχουν και σιτιση? Αυτα!:D

mastropanagos
22-09-2008, 19:23
Θα ηθελα να ρωτησω μερικα πραγματα σχετικα με την εσωτερικη φοιτηση που λετε. Εστιες υπαρχουν σε ολες τις σχολες? Ειναι μικτες ή χωριστες για αγορια και κοριτσια? Παιρνουν ολοι εστια? Οι σχολες παρεχουν και σιτιση? Αυτα!:D
Εκτος απο την ΑΕΝ ασπροπυργου σε ολες τις αλλες ειναι εσωτερικη η φοιτηση και παρεχεται και σιτιση..για τα υπολοιπα ας απαντησει καποιος αλλος συναδελφος που ξερει..

Roger Rabbit
22-09-2008, 19:26
Υπάρχουν και μερικές που διαλέγεις εξωτερική ή εσωτερική φοίτηση..

Εύη
22-09-2008, 19:31
Ευχαριστω, οι γονεις μου δεν συμφωνουν με την επιλογη μου να γραφτω σε ΑΕΝ και να διαγραφω απο τη σχολη που ηδη φοιτω και δεν θα με στηριξουν οικονομικα, οποτε δε θελω να ρισκαρω να μεινω χωρις εστια, γι'αυτο ρωταω.:D

mastropanagos
22-09-2008, 19:39
Ευχαριστω, οι γονεις μου δεν συμφωνουν με την επιλογη μου να γραφτω σε ΑΕΝ και να διαγραφω απο τη σχολη που ηδη φοιτω και δεν θα με στηριξουν οικονομικα, οποτε δε θελω να ρισκαρω να μεινω χωρις εστια, γι'αυτο ρωταω.:D
Δυσκολο το προβλημα και δεν ειμαστε αρμοδιοι εμεις σε αυτο...αλλα εχω μια εντυπωση πως μονο στη ΑΕΝ ασπροπυργου δεχονται κοριτσια που ειναι εξωτερικη η φοιτηση,με επιφυλαξη παντα...εαν κανω λαθος να με διορθωσει καποιος συναδελφος...

kostas-gus
22-09-2008, 21:07
Ευη,σε ποια σχολη φοιτας και θες να την κοπανησεις???

eva22
22-09-2008, 21:07
Δυσκολο το προβλημα και δεν ειμαστε αρμοδιοι εμεις σε αυτο...αλλα εχω μια εντυπωση πως μονο στη ΑΕΝ ασπροπυργου δεχονται κοριτσια που ειναι εξωτερικη η φοιτηση,με επιφυλαξη παντα...εαν κανω λαθος να με διορθωσει καποιος συναδελφος...
oxi bre afoy ego eixa kanei ta xartia m gia oloes tis sxoles!!de paizei ayto ego pou phra sta xania htan kai kopeles ekei!!!aytes pos phgan????

Εύη
22-09-2008, 21:11
Ευη,σε ποια σχολη φοιτας και θες να την κοπανησεις???

Διοίκηση επιχειρήσεων. Είμαι στο 4ο έτος(τυπικά).;)

eva22
22-09-2008, 21:13
Διοίκηση επιχειρήσεων. Είμαι στο 4ο έτος(τυπικά).;)
kai giati thes na thn parathseis teleiose thn ma enas xronos einai kai meta phgaine kai sth sxolh!!!krima einai!!!

Εύη
22-09-2008, 21:16
kai giati thes na thn parathseis teleiose thn ma enas xronos einai kai meta phgaine kai sth sxolh!!!krima einai!!!

Θελω οπωσδηποτε 2 χρονια, τουλαχιστον.... οποτε αφου δε με ενδιαφερει το αντικειμενο, λεω να μη χαραμιζω αλλο τα χρονια μου. Εσυ περασες ΑΕΝ απο πανελληνιες?

eva22
22-09-2008, 21:18
Θελω οπωσδηποτε 2 χρονια, τουλαχιστον.... οποτε αφου δε με ενδιαφερει το αντικειμενο, λεω να μη χαραμιζω αλλο τα χρονια μου. Εσυ περασες ΑΕΝ απο πανελληνιες?
nai!!!sthn aen aspropyrgoy tha pas esi?ax pes nai de mporo na mhn exei allh gynaika ekei!!!tha patho krish na eimai monh m!!!

kostas-gus
22-09-2008, 21:19
EVA στην κρητη περασες???

Εύη
22-09-2008, 21:20
nai!!!sthn aen aspropyrgoy tha pas esi?ax pes nai de mporo na mhn exei allh gynaika ekei!!!tha patho krish na eimai monh m!!!

Γλυκια μου εγω θα κανω φετος τα χαρτια μου για του χρονου. Αν περιμενεις ως τοτε, τοτε θα γινουμε 2! χεχε:D:D:D

eva22
22-09-2008, 21:21
EVA στην κρητη περασες???
oxi aspropyrgo alla ekana ta xartia m gia metagrafh sta xania!!!

Green Chaos
23-09-2008, 01:40
Μη στεναχωριεστε οταν πηγα να γραφτω εγω ειχε 5-6 κοπελες :)

mastropanagos
23-09-2008, 12:11
oxi bre afoy ego eixa kanei ta xartia m gia oloes tis sxoles!!de paizei ayto ego pou phra sta xania htan kai kopeles ekei!!!aytes pos phgan????
Οκ εκανα λαθος εγω..αλλωστε σου ειπα και στο μηνυμα μου με επιφυλαξη απαντω και ας απαντησεις καποιος αλλος που να ξερει καλυτερα...;)

mastropanagos
23-09-2008, 12:11
Αμ δεν θα εισαι η μονη.....θα βρεις αρκετες κοπελες εκει...

mastropanagos
23-09-2008, 12:45
Ισως κανω λαθος που το αναφερω,αλλα εγω θα αναφερω κατι το οποιο ακουσα με τα αυτια μου σημερα στην ΑΕΝ ασπροπυργου και το οποιο με εξοργισε και το καταδικαζω...!!παω σημερα στη σχολη να κοιταξω κατι αποτελεσματα,φθανω λοιπον στη γραμματεια της σχολης καθομαι λιγο απ'εξω και απο μεσα παιρνει το αυτι μου μια συζητηση καθηγητων..ρωταει λοιπον ο ενας τον αλλον "κοσμο εκοψες?" απανταει στη συνεχεια ο αλλος καθηγητης "οχι τους περασα ολους",και τωρα ερχεται το κορυφαιο απο τον αλλο καθηγητη(εαν πιστευει οτι του αξιζει αυτος ο τιτλος) "τετοια κανετε εδω μεσα και πανε μπαρκαρουν στα καραβια βγαζουν μερικα λεφτα και μετα γυριζουν και νομιζουν οτι ειναι καποιοι,κοφτε τους ολους"...Το συγκεκριμενο διαλογο τον ακουσαν αρκετοι σπουδαστες που ηταν εκει φυσικα...Πραγματικα σαν σπουδαστης στην εν λογω σχολη ντρεπομαι...Τα συμπερασματα δικα σας..

jdrs17
24-09-2008, 01:25
Παιδιά ο πατέρας μου είναι πλοίαρχος του Ε.Ν-ταξίδεψε όλη του την ζωή με φορτηγά ποντοπόρα πλοία. Πρόσφατα βγήκε στην σύνταξη. Αποφοίτησε απο την σχολή της Κύμης την περίοδο της επταετίας. Εκείνη την εποχή , απο τα όσα μου έχει πεί, αυτες οι σχολές ήταν σαν στρατιωτικές-με την στολή τους τις διαταγές κλπ. Ο πατέρας μου είχε φαει και καψώνια μέσα στην σχολή. Αρκετοί πλοίαρχοι στην ηλικία του έχουν σε ένα βαθμό και τον χαρακτήρα του στρατιωτικού-χωρίς πλάκα.Χωρίς να θέλω να υπερβάλω λόγω ότι τότε οι πλοίαρχοι του Ε.Ν έκαναν θητεία στο ΠΝ πολλοί απο αυτούς έβγαιναν έφεδροι αξιωματικοί του ΠΝ, και μάλιστα απο περιστατικά οχι μόνο δικά του αλλά και συναδέλφων του οι αξιωματικοί του Ε.Ν έκαναν σημαντική δουλειά στα πλοία του ΠΝ.

Αλλά για την παρούσα εποχή δεν μου ανέφερε και τα καλύτερα. Γενικά το επάγγελμα του ναυτικού δεν έχει μέλλον για τον έλληνα. Με εξαίρεση τα επιβατικά της δικιάς μας ακτοπλοίας, οι εταιρίες εδώ και καιρό έχουν βγάλει τα ελληνικά πληρώματα απο τα καράβια τους. απλά γίνεται μια προσπάθεια να παραμείνουν Έλληνες ο πλοίαρχος και ο α΄μηχανικός-αν και ήδη πολλοί αξιωματικοί του Ε.Ν είναι άνεργοι.Επιπρόσθετα οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν την ζωή του ναυτικού όπως οι πατεράδες μας η δε απόπειρα για οικογένεια απλά αδύνατη.

Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα έχουν-αν δεν γίνεται ήδη- μόνο τεχνικοοικονομική σχέση με την θάλασσα, δηλαδή θα ασκούν διοίκηση μέσα απο τις εταιρίες-γραφεια, αλλά την δουλειά πάνω στα καράβια θα την κάνουν ξένοι-τουλάχιστον στα ποντοπόρα.

Roger Rabbit
24-09-2008, 14:31
Συνάντησα εχθές ένα παιδί που φοιτεί στην ΑΕΝ Κρήτης και μου είπε 2-3 πράγματα για τη σχολή:
Πολύ καλές και καθαρές εγκαταστάσεις,καινούργια εργαστήρια,στους θαλάμους είναι περίπου 4-5 άτομα,πολύ καλοί καθηγητές,πολύ ωραίο φαγητό και γενικά μου είπε πως οι εταιρείες προτιμούν παιδία απο αυτήν τη σχολή.
Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν τα παραπάνω,απλά είπα να σας τα μεταφέρω..
:cool:

Belitos
24-09-2008, 20:23
r palikaria g tin ydra den lete tpt :/ omws

Michael
25-09-2008, 17:05
r palikaria g tin ydra den lete tpt :/ omws
http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?p=117491#post117491

SiFiS
26-09-2008, 17:07
Καλησπερα+απο 1 νεο μελος-μηχανικος..Η αληθεια ειναι οτι η Α.Ε.Ν Κρητης εχει καλη φημη οσο αναφορα την επιμελεια+την πορεια των σπουδαστων(η οποια προφανως προκυπτει απ'την εξισου καλη δουλεια των εκπαιδευτικων)-απο κει+περα τις χειροτερες αποψεις εχω λαβει για το τμημα της Πρεβεζας...

eva22
28-09-2008, 16:08
Συνάντησα εχθές ένα παιδί που φοιτεί στην ΑΕΝ Κρήτης και μου είπε 2-3 πράγματα για τη σχολή:
Πολύ καλές και καθαρές εγκαταστάσεις,καινούργια εργαστήρια,στους θαλάμους είναι περίπου 4-5 άτομα,πολύ καλοί καθηγητές,πολύ ωραίο φαγητό και γενικά μου είπε πως οι εταιρείες προτιμούν παιδία απο αυτήν τη σχολή.
Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν τα παραπάνω,απλά είπα να σας τα μεταφέρω..
:cool:
paidia leei alhtheia ego pou phga ekei gia na katatheso ta xartia m einai poly kathara kai exei kai teleia thea!!!einai se ena boyno xamhla kai apo kato einai thalassa!!!emena m arese poly gia ayto thelo na pao kai ego ekei!!!:D

mastropanagos
28-09-2008, 16:26
τις χειροτερες αποψεις εχω λαβει για το τμημα της Πρεβεζας...
Μην εισαι σιγουρος οτι η Πρεβεζα εχει τη χειροτερη φημη..!!!

Hxomystis
28-09-2008, 21:05
gia kefalonias... ti leei i sxoli??? apo apopsei ekpaideysis kai ta loipa gt apo apopsi peripou pws einai eswterika m xei pei o admin pou itan ekei...kaiekswterika tin eida otan piga gia eggrafi itan komple..

Morgan
28-09-2008, 23:17
gia kefalonias... ti leei i sxoli??? apo apopsei ekpaideysis kai ta loipa gt apo apopsi peripou pws einai eswterika m xei pei o admin pou itan ekei...kaiekswterika tin eida otan piga gia eggrafi itan komple..

δεν μοιραζεσαι με εμας πως ηταν εσωτερικα να μαθουν και οι αλλοι?

Hxomystis
28-09-2008, 23:21
eswterika m pes peripou esy pws itan... ekswterika fenete wreo ktirio mpolikos xwros gyrw apo tin sxoli.. gipedaki mpasket.. kai ena ypoti8emeno gipedaki podosfairou... 8elei ligo ksexortiariasma:p:p poly wreo to dioikitirio...

_TeO_
30-09-2008, 17:13
paidia ti wra tha prepei na eimai aurio ston aspropirgo??eperna thl shmera alla de to shkwne kanenas!!eleos
mou eixan pei na paw 1oktwvrh kai na parw thl gia to ti wra na paw ws prwtoeths.an gnwrizei kapoios as mou pei.

mastropanagos
30-09-2008, 17:15
paidia ti wra tha prepei na eimai aurio ston aspropirgo??eperna thl shmera alla de to shkwne kanenas!!eleos
mou eixan pei na paw 1oktwvrh kai na parw thl gia to ti wra na paw ws prwtoeths.an gnwrizei kapoios as mou pei.
Κοιτα τα μαθηματα κανονικα ξεκινανε στις 8μιση..Οταν μπηκα εγω πρωτοετης μας ειχαν πει να ημαστε εκει στις 9 το πρωι..Εσυ πηγαινε κατα τις 8μιση να εισαι σιγουρος..

mastropanagos
30-09-2008, 21:51
Αντε καλη αρχη να εχετε ολοι σας..περιμενουμε εντυπωσεις αυριο απο τη πρωτη σας μερα στη Α.Ε.Ν.!!

Hxomystis
04-10-2008, 11:07
AEN ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ...

Πάρα πολύ καλό κλίμα και καθήγητες πολύ καλές εγκαταστάσεις εσωτερικής φοίτησης και όλα τα παιδιά είναι κομπλέ μέχρι στιγμής... σε λίγο καιρό θα βάλω μία ολοκληρωμένη άποψη γιατί ακόμα είναι νωρίε πάντως είμαστε γύρω στους 100 πρωτοετής

Roger Rabbit
04-10-2008, 11:46
Καλησπέρα,
τη Τετάρτη ξεκινήσαμε στην ΑΕΝ Ασπροπύργου.
Στην αρχή περιμέναμε πολύ ώρα μέχρι να πάμε στο αμφιθέατρο όπου εκεί μας μίλησε ο διευθυντής της σχολής και ο διοικητής.
Εμένα προσωπικά μου έκανε εντύπωση,ότι στη πρώτη γνωριμία μας ο διευθυντής μας μίλησε για τη σχολή των μηχανικών σαν να είναι κατώτερη.
Δηλαδή μας είπε: Αφήστε τους αυτούς,έχουν μια δικιά τους νοοτροπία
και ότι γίνει στο καράβι ο πλοίαρχος έχει την ευθύνη κλπ..
Αλλά ο τρόπος του μου έδειξε ότι θέλει να επικρατεί μια κόντρα μεταξύ πλοιάρχων και μηχανικών,κάτι που απ'όσο ξέρω στα καράβια μέσα δεν υφίσταται.
Για τους καθηγητές,όσο προλάβαμε αυτές τις μέρες να τους γνωρίσουμε,οι καπετανέοι είναι πολύ ''εντάξει'' χαρακτήρες και πολύ ''μαγκιόροι''.
Ειδικά ο ένας έχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης και σε συνδιασμό με την εμπειρία του στη πλοιαρχία του είναι κάτι που φαίνεται πολύ ''δυνατό'' και ωραίο.
Μας είπαν επίσης να τους ενοχλήσουμε για οτιδήποτε χρειαστούμε και για ότι θέλουμε να τους ρωτήσουμε.
Τέλος,στο τμήμα είμαστε γύρω στα 35-36 άτομα.

Michael
04-10-2008, 14:10
Κανένας ή καμμία από Ύδρα να μας πει εντυπώσεις;

Roger Rabbit
04-10-2008, 14:25
Και κάτι άλλο,
στη σχολή μέσα απαγορεύονται ρητά και χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σκουλαρίκια,οι βερμούδες και τα μακριά μαλλιά.

mastropanagos
04-10-2008, 16:19
στη πρώτη γνωριμία μας ο διευθυντής μας μίλησε για τη σχολή των μηχανικών σαν να είναι κατώτερη.
Δηλαδή μας είπε: Αφήστε τους αυτούς,έχουν μια δικιά τους νοοτροπία
και ότι γίνει στο καράβι ο πλοίαρχος έχει την ευθύνη κλπ..
Καλα καθε χρονο δεν βαρεθηκε να λεει τα ιδια και τα ιδια αυτος ο ανθρωπος???βαζει μια κασετα στους πρωτοετης καθε χρονο και δημιουργει κοντρες μεσα στη σχολη μεταξυ πλοιαρχων-μηχανικων..!!Τον ξερουμε ποιος ειναι και αυτος αλλα ας μην τον σχολιασω καλυτερα..!!

Roger Rabbit
10-10-2008, 17:06
Σήμερα επισκέφτηκε τη σχολή μας ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος όπου μας καλωσόρισε και μας μίλησε για τη ναυτιλία σήμερα.

Roger Rabbit
10-10-2008, 17:19
Μία 1ετής κοπέλα του έθεσε μία φανταστική ερώτηση όσον αναφορά τις γυναίκες στο ναυτικό επάγγελμα
και της απάντησε καθησυχαστικά λέγοντάς της πως τώρα πια οι γυναίκες αρχίζουν να μπαίνουν για τα καλά στο επάγγελμα σε σχέση με παλιότερα.
(είπε κ άλλα,αλλά δε τα θυμάμαι:p)
Επίσης δεσμεύτηκε πως δε θα μείνει καμία κοπέλα χωρίς θαλάσσια υπηρεσία κατά τη διάρκεια της σχολής.

LNGmania
11-10-2008, 09:10
Καλα καθε χρονο δεν βαρεθηκε να λεει τα ιδια και τα ιδια αυτος ο ανθρωπος???βαζει μια κασετα στους πρωτοετης καθε χρονο και δημιουργει κοντρες μεσα στη σχολη μεταξυ πλοιαρχων-μηχανικων..!!Τον ξερουμε ποιος ειναι και αυτος αλλα ας μην τον σχολιασω καλυτερα..!!
Δυστυχώς Μαστρο Παναγιώτη όπως το ψάρι βρομάει απο το κεφάλι, ετσι και αυτος που την εχει δει εξουσία εκει περα μέσα κάνει αυτά τα σχόλια και δυστυχώς τα παιδιά πάνε προκατειλημένα μέσα στο πλοίο και με τέτοιες συμβουλές περιπλεκουν τα πράγματα. Το θέμα είναι να ξέρουν όσοι είναι πρωτοετείς και οχι μόνο τώρα να ξέρουν ποιά είναι η τωρινή θέση τους στο πλοίο και να μην μεταφέρουν λόγια. Αυτά για μενα θα έπρεπε να τους τονίζουν για να μένουν μακριά απο τις κακοτοπιές αλλά και να κανουν ενα ήρεμο ταξίδι χωρίς δυσάρεστα γεγονότα.

MELE
11-10-2008, 14:14
symfwnw apolyta.mesa sto ploio prepei na synergazontai oi ploiarxoi me toys michanikoys oxi mono gia tin doyleia alla kai gia tin iremia toy ploioy.gia na paei ena ploio xreiazontai kai oi dyo eidikotites.

Belitos
11-10-2008, 14:40
paidia me tis metagrafes xerete tpt?

mastropanagos
11-10-2008, 16:05
Δυστυχώς Μαστρο Παναγιώτη όπως το ψάρι βρομάει απο το κεφάλι, ετσι και αυτος που την εχει δει εξουσία εκει περα μέσα κάνει αυτά τα σχόλια και δυστυχώς τα παιδιά πάνε προκατειλημένα μέσα στο πλοίο και με τέτοιες συμβουλές περιπλεκουν τα πράγματα. Το θέμα είναι να ξέρουν όσοι είναι πρωτοετείς και οχι μόνο τώρα να ξέρουν ποιά είναι η τωρινή θέση τους στο πλοίο και να μην μεταφέρουν λόγια. Αυτά για μενα θα έπρεπε να τους τονίζουν για να μένουν μακριά απο τις κακοτοπιές αλλά και να κανουν ενα ήρεμο ταξίδι χωρίς δυσάρεστα γεγονότα.
Πολυ σωστα αυτα που λες φιλε μου και θα συμφωνησω μαζι μου,αλλα καποιοι οπως ξερεις πολυ καλα μεσα στη σχολη εχουν μεινει ακομα στα Liberty,και οι μεν πλοιαρχοι κατηγορουν τους μηχανικους,και οι μεν μηχανικοι τους πλοιαρχους..!!

symfwnw apolyta.mesa sto ploio prepei na synergazontai oi ploiarxoi me toys michanikoys oxi mono gia tin doyleia alla kai gia tin iremia toy ploioy.gia na paei ena ploio xreiazontai kai oi dyo eidikotites.
Απο οσα λιγα εχω δει στα καραβια αυτο που επικρατουσε ηταν πως οι "γεφυραιοι" την ελεγαν στους κατω,και οι μεν κατω την ελεγαν στους πανω οπως γινεται και στη σχολη και απο εκει εχει επικρατησει..!!

mastropanagos
11-10-2008, 16:44
paidia me tis metagrafes xerete tpt?
Γιατι δεν ρωτας στη γραμματεια της σχολης σου??Εκει θα ξερουν καλυτερα και θα σου πουν αν και ποτε θα παρεις μεταγραφη..!!

MELE
12-10-2008, 20:41
alla prepei kapoia stigmi olo ayto to skiniko na allaxei

SiFiS
12-10-2008, 21:17
Σήμερα επισκέφτηκε τη σχολή μας ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος όπου μας καλωσόρισε και μας μίλησε για τη ναυτιλία σήμερα.

Πληρη απαξιωση απο τους ιδιους τους καθηγητες,ποσο μαλλον απο τους ιδιους τους σπουδαστες για το συγκεκριμενο γεγονος της επισκεψης του υφυπουργου.Δεν υποθηκε καμια οδηγια για τη διαλεξη-σαν 1ο ετης μηχανικος δεν ελαβα γνωση για το ολο θεμα παρα μονο εχασα 1 ωρα διδασκαλιας!

Roger Rabbit
12-10-2008, 21:29
Τι εννοείς;;
Πάντως οι μηχανικοί ήρθαν καθυστερημένα..!

SiFiS
12-10-2008, 23:06
Τι εννοείς;;
Πάντως οι μηχανικοί ήρθαν καθυστερημένα..!

Αυτο συνεβη γιατι κανεις αρμοδιος δεν διευκρινισε τους σπουδαστες που ακριβως να κατευθυνθουν.Το μονο που υποθηκε ηταν οτι η διαλεξη θα γινοταν στο αμφιθεατρο πραγμα που αναγκασε ολους τους 1ο ετεις μηχανικους να πηγαινουν στο αμφιθεατρο τους+οχι στο αντιστοιχο των πλοιαρχων...τελικα για να κλεισει το θεμα καταληξαμε στο ΚΨΜ!

mastropanagos
13-10-2008, 00:04
Αυτο συνεβη γιατι κανεις αρμοδιος δεν διευκρινισε τους σπουδαστες που ακριβως να κατευθυνθουν.Το μονο που υποθηκε ηταν οτι η διαλεξη θα γινοταν στο αμφιθεατρο πραγμα που αναγκασε ολους τους 1ο ετεις μηχανικους να πηγαινουν στο αμφιθεατρο τους+οχι στο αντιστοιχο των πλοιαρχων...τελικα για να κλεισει το θεμα καταληξαμε στο ΚΨΜ!
Το ιδιο ειχε συμβει και περσι..!!Κυλικειο,οχι ΚΨΜ..:D:D

LNGmania
16-10-2008, 00:01
Πολυ σωστα αυτα που λες φιλε μου και θα συμφωνησω μαζι μου,αλλα καποιοι οπως ξερεις πολυ καλα μεσα στη σχολη εχουν μεινει ακομα στα Liberty,και οι μεν πλοιαρχοι κατηγορουν τους μηχανικους,και οι μεν μηχανικοι τους πλοιαρχους..!!

Ακριβως φιλτατε και νομιζω πως πλεον αφου εχουν αλλαξει οι εποχες και οι απαιτησεις ετσι εχει αλλαξει και η νοοτροπια αυτη οπου πλεον υπαρχει πιο στενη συνεργασια χαρις στις πρωτοβουλιες πρωτοποριακων Πλοιαρχων αλλα και Πρώτων Μηχανικών κυριως που προ8υμοποιουνται και βοηθανε περαν των τυπικων τους καθηκοντων!

Αυτα να τα βλεπουν οι νεοτεροι που μολις τωρα μπηκαν στην σχολη και να εχουν κατα νου οτι αυτο το επαγγελμα θελει προσαρμοστικο και συγχρονο πνευμα και μην συγκρινεται τους ανθρωπακους αυτους στην σχολη που το παιζουν εξουσια αλλα αυτους στα πλοια που μπορει να ειναι και 50 χρονων αλλα ειναι πιο πρωτοποριακοι και ανοιχτομυαλοι απο εναν πιτσιρικα, για αυτο ξυπναται κ μην νομιζεται ποως η εμπορικη ναυτιλια ειναι μοναχα η σχολη και το πλοιο που πηγατε ή θα πατε αλλα κατι το απεραντο κ ετσι ειναι οι δυνατοτητες που σας προσφερει αλλα και ο τροπος σκεψης που θα πρεπει να δειξετε!!!

Αυτα εχω καταλαβει με την δικια μου αντιληψη και νομιζω πως διαφευγουν απο πολυ κοσμο και ιδιαιτερα νεους που κανουν στενομυαλες συγκρισεις που δεν τους ταιριαζουν!

mastropanagos
16-10-2008, 00:44
Ακριβως φιλτατε και νομιζω πως πλεον αφου εχουν αλλαξει οι εποχες και οι απαιτησεις ετσι εχει αλλαξει και η νοοτροπια αυτη οπου πλεον υπαρχει πιο στενη συνεργασια χαρις στις πρωτοβουλιες πρωτοποριακων Πλοιαρχων αλλα και Πρώτων Μηχανικών κυριως που προ8υμοποιουνται και βοηθανε περαν των τυπικων τους καθηκοντων!

Αυτα να τα βλεπουν οι νεοτεροι που μολις τωρα μπηκαν στην σχολη και να εχουν κατα νου οτι αυτο το επαγγελμα θελει προσαρμοστικο και συγχρονο πνευμα και μην συγκρινεται τους ανθρωπακους αυτους στην σχολη που το παιζουν εξουσια αλλα αυτους στα πλοια που μπορει να ειναι και 50 χρονων αλλα ειναι πιο πρωτοποριακοι και ανοιχτομυαλοι απο εναν πιτσιρικα, για αυτο ξυπναται κ μην νομιζεται ποως η εμπορικη ναυτιλια ειναι μοναχα η σχολη και το πλοιο που πηγατε ή θα πατε αλλα κατι το απεραντο κ ετσι ειναι οι δυνατοτητες που σας προσφερει αλλα και ο τροπος σκεψης που θα πρεπει να δειξετε!!!

Αυτα εχω καταλαβει με την δικια μου αντιληψη και νομιζω πως διαφευγουν απο πολυ κοσμο και ιδιαιτερα νεους που κανουν στενομυαλες συγκρισεις που δεν τους ταιριαζουν!
Με καλυψες πληρως,να εισαι καλα..!!:D

XENAKIS
23-10-2008, 18:29
Γενικά σε αυτές τις σχολές οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες(έλλειψη υποδομών κτλ). Κάποιες σχολές μάλιστα δεν είχαν κατασκευαστεί για αυτό το σκοπό.Του Ασπροπύργου όμως έχω ακούσει πως είναι πολύ καλή .
ime stin aen aspropirgou stous mixanikous!!katharistries dn iparxoun toso vroma pou fovame min patho xolera

XENAKIS
23-10-2008, 18:31
eimai stin aen aspropirgou sxoli pliarxon i sunthikes ine athlies oles i taxis eine mes sti vroma dioti katharistries dn iparxoun kai kaneis dn kanei tpt :(

Roger Rabbit
23-10-2008, 19:45
kathariste mia fora kai meta na kratate tin aithousa kathari ;)

condor
23-10-2008, 22:50
σωστός, γιατί εσείς ζείτε εκεί μέσα και εσείς πρέπει να φροντήσετε για την καθαριότητα του χώρου σας και να μόνο αν τον καθαρίσετε εσείς θα το εκτιμήσετε και θα το διατηρήσετε.

Morgan
24-10-2008, 09:44
Nai , mageireyte kiollas… MONOI sas! Giati eseis trwte ekei kai prepei na frontisete thn poiothta ths diatrofhs sas! Kai pou ste! Mias kai that a PSWNISETE kiollas, parte mou kai 2 kila patates apo thn laikh kai kammia ntomata!

MA TI LES????????????????????? Se mwra apeythinese h se mellontikous PLOIARXOUS kai MHXANIKOUS???

Allo pisteyw htan to nohma ths parenaishs tou nikitasko kai me vriskei symfwno – Eite uparxei kapoios (katharistria/es) eite oxi, oi spudastes ofeiloun gia to diko tous kalo na diathroun tis sxoles se aksioprepes epipedo.

Azzos
24-10-2008, 09:59
Kalimera se olous kai se oles.....
thn prohoumeni Tetarti hmouna sthn sxolh twn mixanikwn ston Aspropyrgo gia na sizitiso ena 8ema me ton dieu8inti spoudon. exo teliosi kai ego thn sxolh tou aspropurgou to 1999.

opos thn eixa afisi etsi einai kai tora....den exei alaksi kati pros to kalitero...fenete to ipourgio den boi8aei me kondilia...oi mpasketes xalia, to gipedo tou volley xalia, ta ergqastiria xalia.....POU EINAI TO MONTELO TOU MIXANOSTASTIOY pou eixe to mixanourgeio?? patomata me apotsigara....kai einai molis protes meres ths xronias!!oute pagkakia gia na katsoun oi spoudastes kai spoudastries (pia) ekso sthn aylh....krima...

mpikos_christos
24-10-2008, 17:11
arxika kalispera se olo to nautilia...
eimai enas mathitis g' lykeiou k exw orismenes apories sxetika!
exw apofasisei na mpw sti sxoli!pragmatika to thelw poly...exw enimerothei en meri gia ts dyskolies k ta sxetika tou epagelmatos apla tha ithela na mathw kapoia epipleon stoixeia!
1)tropous eisagwgis ektos panelladikwn
2)epagelmatiki apokatastasi
3)diskolia k sinthikes sxolis(mixanikwn)
4)amoibes sti thalassa
k genika oti allo...
tha sas parakalesw an mporei kapoios na help!
thank you!

Παναγιώτης
24-10-2008, 17:32
Καλώς ήλθες Χρήστο,
1) Για την εισαγωγή στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού δες σε αυτό το θέμα

2) Για το επάγγελμα του ναυτικού δες σε αυτό και αυτό το θέμα.

3) Για τις συνθήκες δες στις προηγούμενες σελίδες (φαντάζομαι έχει όλες τρις απορίες). Για τα μαθήματα δες σε αυτό το θέμα

4) Είναι η ίδια απάντηση με το ερώτημα 2

mastropanagos
24-10-2008, 18:38
Kalimera se olous kai se oles.....
thn prohoumeni Tetarti hmouna sthn sxolh twn mixanikwn ston Aspropyrgo gia na sizitiso ena 8ema me ton dieu8inti spoudon. exo teliosi kai ego thn sxolh tou aspropurgou to 1999.

opos thn eixa afisi etsi einai kai tora....den exei alaksi kati pros to kalitero...fenete to ipourgio den boi8aei me kondilia...oi mpasketes xalia, to gipedo tou volley xalia, ta ergqastiria xalia.....POU EINAI TO MONTELO TOU MIXANOSTASTIOY pou eixe to mixanourgeio?? patomata me apotsigara....kai einai molis protes meres ths xronias!!oute pagkakia gia na katsoun oi spoudastes kai spoudastries (pia) ekso sthn aylh....krima...

Εσυ μπορω να σου πω οτι την ειχες αφησει καλυτερη απο οτι ειναι τωρα..!!Μοντελο μηχανοστασιου εννοεις το προσομοιωτη μηχανοστασιου??

Morgan
27-10-2008, 17:55
Emena ayto pou me apasxolei einai to ekshs… ta paidia pou molis mphkan stis sxoles, vrhkan se genikes grammes syn8hkes pou proagoun to epagkelma? Einai oi syn8hkes twn sxolwn tetoies pou voithoun wste oi neeoi spoudastes na parameinoun ston xwro kai na ekselixthoun stous epagkelmaties tou ayrio?

mastropanagos
27-10-2008, 18:06
Emena ayto pou me apasxolei einai to ekshs… ta paidia pou molis mphkan stis sxoles, vrhkan se genikes grammes syn8hkes pou proagoun to epagkelma? Einai oi syn8hkes twn sxolwn tetoies pou voithoun wste oi neeoi spoudastes na parameinoun ston xwro kai na ekselixthoun stous epagkelmaties tou ayrio?
Να εκφερω εγω τη δικια μου γνωμη???Για την ΑΕΝ Ασπροπυργου θα μιλησω,και οχι σαν 1ετης...Δεν θα ελεγα το κλιμα των σχολων ευδοκιμο για την εξελιξη καποιου,εκτος απο μια μεριδα καθηγητων που πλησιαζουν τον σπουδαστη και του λενε κατι παραπανω..Σαν 1ετης εγω και ολοι οι συμφοιτητες μου δεν ειχαμε σχηματισει αποψη για το θεμα της σχολης,αργοτερα ειδαμε και καταλαβαμε...Αυτα απο εμενα..!!;)

Morgan
27-10-2008, 18:20
Να εκφερω εγω τη δικια μου γνωμη???Για την ΑΕΝ Ασπροπυργου θα μιλησω,και οχι σαν 1ετης...Δεν θα ελεγα το κλιμα των σχολων ευδοκιμο για την εξελιξη καποιου,εκτος απο μια μεριδα καθηγητων που πλησιαζουν τον σπουδαστη και του λενε κατι παραπανω..Σαν 1ετης εγω και ολοι οι συμφοιτητες μου δεν ειχαμε σχηματισει αποψη για το θεμα της σχολης,αργοτερα ειδαμε και καταλαβαμε...Αυτα απο εμενα..!!;)

milas fysika gia to klima twn sxolwn. pistepse me kai emena eidika o prwtos kairos sthn kefalonia den htan eykolos.
alla kai apo ylikotexnikh upodomh ysteroume ektos apo orismenes sxoles. ayto exw katalavei egw

mastropanagos
27-10-2008, 18:21
milas fysika gia to klima twn sxolwn. pistepse me kai emena eidika o prwtos kairos sthn kefalonia den htan eykolos.
alla kai apo ylikotexnikh upodomh ysteroume ektos apo orismenes sxoles. ayto exw katalavei egw
Ναι συναδελφε,γι'αυτο μιλαω..!!Ορθως εχεις καταλαβει και ετσι ειναι,δυστυχως..!!

Roger Rabbit
28-10-2008, 10:20

Κοίτα,,απ' τη πλευρά των καθηγητών και ειδικά των πλοιάρχων-καθηγητών δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Τώρα όσο για τις συνθήκες που προάγουν το επάγγελμα τι εννοείς;
Ακόμα δεν έχουμε δει και πολλά πράγματα..
Πάντως η συμπεριφορά των καπετάνιων απέναντί μας είναι καταπληκτική!

Morgan
28-10-2008, 11:16
Oi syn8hkes pou anaferomai einai :
a. To klima genika
b. H ypodoxh twn newn spoudastwn apo tous palaioterous
c. H upodoxh twn newn spoudastwn apo tous ka8hghtes kai/ypeythinoun (vlepe limeniko)
d. Xwroi endiaithshs
e. Xwroi spoudwn kai ypodomes (p.x. simulators / VIVLIA STHN WRA TOUS ktl ktl)..

Roger Rabbit
28-10-2008, 14:37
Oi syn8hkes pou anaferomai einai :
a. To klima genika
b. H ypodoxh twn newn spoudastwn apo tous palaioterous
c. H upodoxh twn newn spoudastwn apo tous ka8hghtes kai/ypeythinoun (vlepe limeniko)
d. Xwroi endiaithshs
e. Xwroi spoudwn kai ypodomes (p.x. simulators / VIVLIA STHN WRA TOUS ktl ktl)..
Α ωραία,,κοίτα:
Το κλίμα πολύ ωραίο,οι παλιοί πολύ καλοί και εξυπηρετικοί,για τους καθηγητές σου είπα και γενικά όλα πολύ καλά.
Επίσης οι ώρες μέχρι τώρα πολύ ''γεμάτες'' χωρίς κενά!
Βιβλία ακόμα δεν έχουμε πάρει αλλά μας είπαν οτι σε καμιά βδομάδα θα μας δώσουν..

Αλλά μάλλον θα θέλεις να μάθεις για τις εσώκλειστες σχολές που είναι διαφορετικά τα πράματα.
:D

Morgan
28-10-2008, 18:57
esy pou eisai exeis pei? aspro?

Roger Rabbit
28-10-2008, 18:58
Ναί,πλοίαρχος..:D

sailormoon
28-10-2008, 22:28
Εμενα θα μου λυσετε μια απορια?????Εγω οταν μπηκα στην σχολη πρωτοετης(εκει ηθελα να περασω-ναυτικη οικογενεια) εκανα σα τρελος να μαθω κατι ψιλα(μιας και τοτε την ειχανε κλειστη μεχρι τον Δεκεμβρη λογω καταληψης) να παω ταξιδακι να μαθω δυο πραγματακια και απο εκει και να γυρισω με κανενα φραγκο... Τωρα ομως βλεπω πως το πρωτο πραγμα που τους νοιαζει ειναι η στολη..Περσι θελανε οι πρωτοετης να ερχονται στην σχολη με στολη...Φετος να κανουνε παρελαση με οκταρα την οποια την πληρωσανε εναντι κατ εμε πολλων ευρω μια στολης που ουτε οκταρα δεν ητανε...Ειναι δυνατον ενας που δεν εχει παει ουτε ενα ταξιδι να δει πως ειναι η ζωη στα βαπορια, και αντι να κατσουν στα θρανια να μαθουν κατι-το μυαλο τους ειναι στα γαλονια.???Εγω ξερω οτι τα γαλονια ειναι μεσα στο μυαλο..Τωρα αν ειναι να τα φοραει ο οποιοσδηποτε και να ειναι στουρναρι και να το παιζει αξιωματικαρα...Ε..Τι να πω!!!!

mastropanagos
28-10-2008, 22:55
Εμενα θα μου λυσετε μια απορια?????Εγω οταν μπηκα στην σχολη πρωτοετης(εκει ηθελα να περασω-ναυτικη οικογενεια) εκανα σα τρελος να μαθω κατι ψιλα(μιας και τοτε την ειχανε κλειστη μεχρι τον Δεκεμβρη λογω καταληψης) να παω ταξιδακι να μαθω δυο πραγματακια και απο εκει και να γυρισω με κανενα φραγκο... Τωρα ομως βλεπω πως το πρωτο πραγμα που τους νοιαζει ειναι η στολη..Περσι θελανε οι πρωτοετης να ερχονται στην σχολη με στολη...Φετος να κανουνε παρελαση με οκταρα την οποια την πληρωσανε εναντι κατ εμε πολλων ευρω μια στολης που ουτε οκταρα δεν ητανε...Ειναι δυνατον ενας που δεν εχει παει ουτε ενα ταξιδι να δει πως ειναι η ζωη στα βαπορια, και αντι να κατσουν στα θρανια να μαθουν κατι-το μυαλο τους ειναι στα γαλονια.???Εγω ξερω οτι τα γαλονια ειναι μεσα στο μυαλο..Τωρα αν ειναι να τα φοραει ο οποιοσδηποτε και να ειναι στουρναρι και να το παιζει αξιωματικαρα...Ε..Τι να πω!!!!
Απολυτα σωστος....Χωρις σχολια..!!;-)

Roger Rabbit
29-10-2008, 13:56

Kοίτα,,κατα ένα μέρος έχεις δίκιο..
Αλλά όσον αναφορά τη στολή,,,αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε,
δηλαδή δόκιμοι πλοίαρχοι.
Οπότε όποιος τη φοράει τιμή του και καμάρι του..:D
Στα άλλα συμφωνώ..

Όταν λες 8άρα τι εννοείς;;

sailormoon
29-10-2008, 14:28
Τιμή και καμάρι να φορας μια στολη η οποια δεν εισαι καν αξιωματικος....Εισαι απλα ενας εκπαιδευομενος τιποτα αλλο...Να την φορεσετε οταν με το καλο τελειωσετε την σχολη...!!!Οχι με στον Ασπροπυργο...Που ναι μεν να δειξουμε στην παρελαση πιοι ειμαστε κ πως ειμαστε αλλα να μην ξεχνας τα πολλα προβληματα που εχει η σχολη..το σημαντικοτερο η ΥΓΕΙΑ μας.γιατι ολες οι ταξεις ξερεις πως ειναι μεσα...
Εγω πιστευω αντι να δινατε τα λεφτα σε κουστουμια ητανε καλυτερο να τα δινατε σε μια καθαριστρια...Γιατι οταν θα πιασουμε ποντικια(που εμεις θα φταιμε για αυτο) ..θα σου λεω εγω εσυ στολη δεν ηθελες????

Φιλικα παντα

mastropanagos
29-10-2008, 14:32
Τιμή και καμάρι να φορας μια στολη η οποια δεν εισαι καν αξιωματικος....Εισαι απλα ενας εκπαιδευομενος τιποτα αλλο...Να την φορεσετε οταν με το καλο τελειωσετε την σχολη...!!!Οχι με στον Ασπροπυργο...Που ναι μεν να δειξουμε στην παρελαση πιοι ειμαστε κ πως ειμαστε αλλα να μην ξεχνας τα πολλα προβληματα που εχει η σχολη..το σημαντικοτερο η ΥΓΕΙΑ μας.γιατι ολες οι ταξεις ξερεις πως ειναι μεσα...
Εγω πιστευω αντι να δινατε τα λεφτα σε κουστουμια ητανε καλυτερο να τα δινατε σε μια καθαριστρια...Γιατι οταν θα πιασουμε ποντικια(που εμεις θα φταιμε για αυτο) ..θα σου λεω εγω εσυ στολη δεν ηθελες????

Φιλικα παντα
Μην το παιρνεις και εσυ τοσο πατριωτικα με τις στολες,απλα ενα μερος των σπουδαστων και ειδικα απο τους πλοιαρχους πιο πολυ,θελουν να φορανε στολη,γιατι νομιζουν οτι εκει που μπηκαν ετσι πρεπει να ειναι,αλλα δεν ειναι..Με οσους 1ετης μιλησα φετος με ρωτησαν σχεδον ολοι το ιδιο πραγμα "τι στολη θα φοραω μεσα?"...Ας ξεφυγουμε ομως απο το θεμα των στολων,καθως μεχρι και ξυλο ειχε πεσει παλαιοτερα για αυτες...!!Ας πουμε οπως ανεφερες τα προβληματα που ειναι πιο σημαντικα..

Roger Rabbit
29-10-2008, 14:33
Μα σα δόκιμος πλοίαρχος,τη στολή του δόκιμου πλοιάρχου φοράς.
Είσαι κάτι άλλο μήπως;
Τώρα για τη καθαρίστρια πολύ ευχαρίστως να δίνουμε 2 ευρώ max το μήνα να μας καθαρίζει..

mastropanagos
29-10-2008, 14:36
Μα σα δόκιμος πλοίαρχος,τη στολή του δόκιμου πλοιάρχου φοράς.
Είσαι κάτι άλλο μήπως;
Τώρα για τη καθαρίστρια πολύ ευχαρίστως να δίνουμε 2 ευρώ max το μήνα να μας καθαρίζει..
Και εγω θα σε ρωτησω κατι αλλο..Τι να τη κανεις εσυ τη στολη???Εισαι κατι???Η μηπως την θελετε να την φορατε εκει μεσα για να λετε οτι ειστε καποιοι??Να στο πω πιο απλα,ολοι θελουν τη στολη για να πουλανε μουρη,νομιζουν οτι ετσι κατι γινονται,αλλα στη ουσια δεν γινεσαι τιποτα..

Roger Rabbit
29-10-2008, 14:41
Ρε παιδιά θα με τρελάνετε;;
Δόκιμοι είμαστε,τη στολή του δόκιμου φοράμε!
Τώρα αν ο ένας τη ''βλέπει'' λίγο ή ο άλλος τη ''βλέπει'' πολύ ή ο άλλος καθόλου σιγά το πράμα......

mastropanagos
29-10-2008, 14:45
Ρε παιδιά θα με τρελάνετε;;
Δόκιμοι είμαστε,τη στολή του δόκιμου φοράμε!
Τώρα αν ο ένας τη ''βλέπει'' λίγο ή ο άλλος τη ''βλέπει'' πολύ ή ο άλλος καθόλου σιγά το πράμα......
Εφοσον οι στολες καταργηθηκαν πριν μερικα χρονια,και ορθως εγινε,τωρα τι συζηταμε πλεον???Δεν τιθεται πλεον θεμα στολης απο οποια μερια και να το δεις...

MELE
31-10-2008, 15:04
apla kapote kapoioi ekapsan tis stoles toys gia na katargithoyn.as min kanoyme kapoia pragmata oi neoteroi mono kai mono gia na deixtoyme.

Michael
31-10-2008, 15:31
Προσωπικά είμαι υπέρ των στολών με ορισμένες προυποθέσεις βέβαια. Και όταν λέω στολές ενοώ στολές και όχι "ομοιόμορφη πολιτική ενδυμασία" όπως χαρακτηρίζωνταν τουλάχιστον μέχρι πρότινος αυτά που μας δίναν να φορέσουμε στις σχολές και που καλά κάναμε και δεν δεχόμασταν να τα φορέσουμε.
Η στολή είναι ένα μέσο το οποίο καθηλώνει την προσοχή των τρίτων δημιουργεί αυτόματα μια απόσταση και ένα δέος (ανεξάρτητα από το πργματικό περιεχόμενο που αυτή κάθε φορά περιβάλει) που είναι κατ' αρχήν χρήσιμο. Δημιουργεί και ένα πρεστιζ για το επάγγελμα. Ειδικά στο πλοίο και δη στα επιβατικά νομίζω πως είναι απαραίτητες. Τώρα στις σχολές νομίζω πως είναι μάλλον μια άχρηστη ταλαιπωρία για τους σπουδαστές με την όλη κατάσταση που επικρατεί σε αυτές (συνθήκες διαβίωσης, οργάνωση, τυπική θέση των σχολών κλπ). Αυτοί που τις επιβάλλουν νομίζω πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι μίζες που θα πάρουν για την προμήθεια των "στολών" και άντε και να το χρησιμοποιήσουν ώς κίνητρο (βλακώδες κατα την ταπεινή μου γνώμη και προσβλητικό για όλους έμας του υπόλοιπους επαγγελματίες) για προσέλκυση ορισμένων αποτυχημένων πλην όμως στρατόκ*@##% νεαρών ή μερικών αφελών ρομαντικών στην καλύτερη περίπτωση.
Αν ήταν πραγματι στολές θα είχε κάποιο νόημα να φοριώνται στις επίσημες τελετές (αγιασμούς [και όχι ορκωμωσίες όπως λανθασμένα τις λέμε αφού εξόσων θυμάμαι δεν κάναμε ποτέ ορκομωσία], παρελάσεις κλπ) και στις επισκέψεις σε εταιρείες κλπ.

LNGmania
31-10-2008, 16:00
Η ουσια ειναι οτι η ανθρωπος κανει την στολη και οχι η στολη τον ανθρωπο. Αμα μπορεσουν να το χωνεψουν αυτο θα γλυτωσουν απο το δουλεμα του κοσμου αλλα και απο πολλες αυταπατες :D

Morgan
31-10-2008, 18:32
Den tha mporousa to 94 pou mphka sthn sxolh na fantastw pws to 2008 ta nea paidia tha theloun na forane stoles.
Emeis , mpainame me ton fovo mhn mas anagkasoun oi limenompatsoi telika na valoume… kai eixame anakoufistei – estw oi perissoteroi- me to oti den htan oxi mono ypoxrewtiko alla oute synh8eia.
Stis megales giortes kanonizame na forame mple poulover alla oxi aparaithta ta gnwsta mple ths aktis miaouli… telos pantwn ola kala.. kai an h stolh voithaei wste na meinei kosmos sto epagkelma, estw…

MELE
01-11-2008, 14:17
alitheia!poso arage na plhrvsan ta paidia ayta gia na agorasoyn aytes tis stoles?giati i sxoli den pisteyw na tis plirwse.

sailormoon
01-11-2008, 14:44
alitheia!poso arage na plhrvsan ta paidia ayta gia na agorasoyn aytes tis stoles?giati i sxoli den pisteyw na tis plirwse.

190 ευρο φιλε μου.....Και τα πληρωσανε οι ιδιοι....

Roger Rabbit
01-11-2008, 14:50
Re paidia,tis stoles tis piran gia na ekprwsopisoun ti sxoli sti parelasi..
De vlepw poy einai to provlima...

unibomb
01-11-2008, 20:40
Μπορεί κάποιος να μου πει αν μπορώ να βρω κάπου στο internet τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΝ;Γιατι απο τη σχολη δε μπορω να το βρω ουτε απο το Δ.Σ. ούτε απ'τη γραμματεία.Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Roger Rabbit
02-11-2008, 00:32
Μπορεί κάποιος να μου πει αν μπορώ να βρω κάπου στο internet τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΝ;Γιατι απο τη σχολη δε μπορω να το βρω ουτε απο το Δ.Σ. ούτε απ'τη γραμματεία.Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Δε ξέρω αν βοηθάει αυτό.: http://www.google.gr/search?hl=el&q=εσωτερικός+κανονισμός+λειτουργίας+ΑΕΝ&btnG=Αναζήτηση&meta=

Παναγιώτης
02-11-2008, 11:15
Ο Εσωτερικός Κανονισμός των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Κ./Α.Ε.Ν) έχει εγκριθεί με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ Μ 2//1999 (ΥΑ Μ 2115) 2/5/99 και βρίσκεται στο ΦΕΚ 1853 Β της 6-10-1999 μπορείς να το βρεις στο Εθνικό Τυπογραφείο και κοστίζει 1€. Το εθνικό Τυπογραφέιο είναι στην Καποδιστρίου 34 (κοντά στο Μουσείο), Αθήνα τηλ.210-5279178-9, 8:00 με 13:00. Θα ζητήσεις το ΦΕΚ (1853 Β της 6-10-1999)

unibomb
02-11-2008, 18:36
Ο Εσωτερικός Κανονισμός των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Κ./Α.Ε.Ν) έχει εγκριθεί με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ Μ 2//1999 (ΥΑ Μ 2115) 2/5/99 και βρίσκεται στο ΦΕΚ 1853 Β της 6-10-1999 μπορείς να το βρεις στο Εθνικό Τυπογραφείο και κοστίζει 1€. Το εθνικό Τυπογραφέιο είναι στην Καποδιστρίου 34 (κοντά στο Μουσείο), Αθήνα τηλ.210-5279178-9, 8:00 με 13:00. Θα ζητήσεις το ΦΕΚ (1853 Β της 6-10-1999)

Χίλια ευχαριστω!

MELE
04-11-2008, 18:24
190 ευρο φιλε μου.....Και τα πληρωσανε οι ιδιοι....
ayta einai ta xalia twn spoydastwn,tis A.E.N kai ths xwras mas

Γιωργακης
17-11-2008, 19:51
παιδια συγνωμη για την ενοχληση αλλα θα ηθελα να μαθω αν οι σχολες του εμπορικου ναυτικου ειναι καλες. ενδιαφερομαι πολυ να μαθω γιατι ειμαι γ λυκειου και σκεφτομαι πολυ να περασω σ' αυτες. παρακαλω απαντηστε μου.(συγνωμη αν βγαινω απο το θεμα)

mastropanagos
17-11-2008, 19:54
παιδια συγνωμη για την ενοχληση αλλα θα ηθελα να μαθω αν οι σχολες του εμπορικου ναυτικου ειναι καλες. ενδιαφερομαι πολυ να μαθω γιατι ειμαι γ λυκειου και σκεφτομαι πολυ να περασω σ' αυτες. παρακαλω απαντηστε μου.(συγνωμη αν βγαινω απο το θεμα)
Καλως ηρθες στο φορουμ φιλε..Αυτο που ζητας να μαθεις ειναι παρα πολυ γενικο,εγω θα σου συνιστουσα να κοιταξεις τις προηγουμενες σελιδες του παροντος θεματος και μετα οτι απορια σου δημιουργηθει τοτε την συζηταμε..!!;)

Morgan
17-11-2008, 20:09

δεν βγαινεις απο το θεμα γιατι οι συνθηκες που επικρατουν στις σχολες ειναι και λογος να πας ή τελικα να μην πας σε αυτες. καλη αναζητηση - το φορουμ εχει παρα πολυ ψωμι - και ευχομαι να εχεις διαθεση και για διαβασμα εδω αλαλ και για ερωτησεις.

Γιωργακης
18-11-2008, 11:05
παιδια θα ηθελα να μου πειτε αν τα μαθηματα στις αεν ειναι δισκολα να τα περασει κανεις.ευχαριστω θα με βοηθεισεται παρα πολυ αν μου απαντισεται.

Michael
18-11-2008, 11:10
Εξαρτάται από την σχολή και το μάθημα. Πάντως σε γενικές γραμμές για κάποιον επιμελή σπουδαστή που του αρέσει το όλο αντικείμενο με λίγο συστηματικό διάβασμα δεν έχει πρόβλημα.

Silent_oz
19-11-2008, 21:20
ola wraia osa lete alla tha mporousame na mathoume pianis eterias itan o efoplistis(-ploioktitis)kai o arxikapetanios dioti den to kserw kai egw pou eimai kathe mera stin sxoli oti egine episkepsi apo nautilikai etairia