Επιστροφή στο Forum : Επτάνησος [Eptanissos, Pollux, Valencay]
Appia_1978
12-05-2010, 14:04
Στον Πόρο
89283
Captain_Nionios
12-05-2010, 14:13
Να σαι παντα καλα, υπεροχη φωτογραφια.
trelaras
12-05-2010, 15:05
Στον Πόρο
89283
Που την είχες φίλε Appia κρυμμένη την φωτογραφία αυτή....?!!!
Φανταστική!!!
Appia_1978
12-05-2010, 17:28
Εγώ; Η μητέρα μου την είχε κρυμμένη :mrgreen:
Εγώ; Η μητέρα μου την είχε κρυμμένη :mrgreen:
Πολύ κακώς έκανε η μαμά σου. Να μήν το ξανακάνει αυτό !!!!
89335
Αυτή η φωτογραφία αφιερωμένη.
Appia_1978
12-05-2010, 23:52
Θα της το πω, φίλε Κάρολε :mrgreen:
Ευχαριστώ πολύ για τη φανταστική φωτογραφία!
trelaras
13-05-2010, 14:24
Πολύ κακώς έκανε η μαμά σου. Να μήν το ξανακάνει αυτό !!!!
89335
Αυτή η φωτογραφία αφιερωμένη.
Ανατρίχιασα!!!!με την φωτογραφία αυτή!!!
Nicholas Peppas
29-05-2010, 22:33
Καρτ ποσταλ Valencay
91619
Appia_1978
30-05-2010, 01:04
Ευχαριστούμε πολύ :D Προσωπικά, τη συγκεκριμένη τη βλέπω για πρώτη φορά!
Nicholas Peppas
30-05-2010, 03:42
Ευχαριστούμε πολύ :D Προσωπικά, τη συγκεκριμένη τη βλέπω για πρώτη φορά!
Οπως ξερεις Γιωργο μου εγω ασχολουμαι μονο με τα πλοια πριν απο το 1970. :D Αλλα αμα μου τυχει καμμια καλη καρτ ποσταλ ωραιου μεταγενεστερου πλοιου δεν λεω οχι.... Κοιταξε και το Villandry σε λιγακι Νικος
Appia_1978
30-05-2010, 23:18
Την είδα και την άλλη. Πανέμορφη! :D
Υ.Γ.: Μάρκος, όχι Γιώργος ;)
Nicholas Peppas
31-05-2010, 01:16
Μάρκος, όχι Γιώργος ;)
Συγγνωμην!
Appia_1978
01-06-2010, 00:29
Ουδέν πρόβλημα :D
Συγγνωμην!
Δυο καρτ ποστάλ του VALENCAY που πιστεύω οτι δεν έχουμε ήδη ανεβάσει στις 52! σελίδες του θέματος. Το πλοίο είναι με τα σινιάλα της συνιδιοκτησίας British Rail-SNCF, με το σχέδιο να αποτελεί μια ένωση της γαλλικής και της αγγλικής σημαίας.
Επίσης οι φωτο είναι πριν το 1977 οπότε και το καράβι "ψηλωσε".
93197
93198
πηγή (http://souvenirs-de-mer.blogdns.ne)
Δυο καρτ ποστάλ του VALENCAY που πιστεύω οτι δεν έχουμε ήδη ανεβάσει στις 52! σελίδες του θέματος. Το πλοίο είναι με τα σινιάλα της συνιδιοκτησίας British Rail-SNCF, με το σχέδιο να αποτελεί μια ένωση της γαλλικής και της αγγλικής σημαίας.
Επίσης οι φωτο είναι πριν το 1977 οπότε και το καράβι "ψηλωσε".
93197
93198
πηγή (http://souvenirs-de-mer.blogdns.ne)
Καταπληκτικές ευχαριστούμε πολύ, να είσaι πάντα καλά.
93275
Εδώ πάντως είναι πολύ ποιo όμορφο, δεν συμφωνείτε ;
Captain_Nionios
12-06-2010, 02:36
Να στε καλα μαγκες. Φιλε Ellinis νομιζω οτι εκτος απο το ψηλωμα του ντεκ, αφαιρεθηκε η πισω γεφυρα και εγινε μπαρ και απο πανω ο τετραγωνικος χωρος με τα παγκακια, ενω εβαλαν και μια προσθηκη στο φουγαρο πανω απο τα φτερα ωστε να φαινεται πιο επιβλητικο. Αλλαγες συνολικα που εκαναν το βαπορα πιο ομορφο ενω μολις ηρθε στα νερα μας η κλασικη προσθηκη λαμαρινας πανω απο το ρεμετζο της πρυμης το εκανε ακομα πιο αρμονικο!!!
Το VALENCAY, τελειώνει ένα από τα ταξίδια του στο "κανάλι".
Aφιερωμένη στους φανατικούς του Επτάνησος, δεν αναφέρω ονόματα γιατί τόσοι που είναι θα ξεχάσω κανέναν :D
96206
πηγή (http://flickr.com)
ευχαριστουμε πολυ Αρη για την υπεροχη φωτο...
BEN BRUCE
05-07-2010, 19:30
Πολυ ωραια φωτο απο την τελευταια δεκαετια 1977-1985 του πλοιου στο καναλι
Captain_Nionios
05-07-2010, 20:04
Aφιερωμένη στους φανατικούς του Επτάνησος, δεν αναφέρω ονόματα γιατί τόσοι που είναι θα ξεχάσω κανέναν :D
96206
Απιστευτη φωτογραφια του βαπορα να 'σαι καλα!!!
96206
Είναι αδύνατο να σχολιάσεις τέτοια βαπόρια. Ευχαριστούμε φίλτατε.
Captain_Nionios
07-07-2010, 02:34
Εχουμε πει πολλες φορες οτι μια διαφορα μεταξυ του Επτανησος και του Δηλος ειναι οτι το πρωτο ειχε βαρδιολες που εκτεινονται περα απο το πλατος του βαποριου ενω το δευτερο ειχε εσωτερικες. Παρατηρωντας ομως φωτογραφιες του Επτανησος ειδα οτι πριν τη μετασκευη του 1977 ειχε και αυτο εσωτερικες βαρδιολες με φυτεμενα τα φωτα πορειας σε αυτες, ακριβως οπως του Δηλος. Μετα τη μετασκευη του 1977 για το Επτανησος και του 1976 για το Δηλος πλην ολων των αλλων αλλαγων που εχουμε αναφερει, επεκτειναν τις βαρδιολες του Επτανησος βαζοντας κρεμαστα απο κατω τα φωτα πορειας ενω στο Δηλος τις αφησαν ως ειχαν. Κοινως μεχρι και το 1976 τα βαπορια ηταν ακριβως ιδια στο βαθμο που ειναι σημερα τα Blue Star Paros και Blue Star Naxos.
Δεν θυμαμαι αν την εχω ξαναβαλει...ιανουαριος 1991 στην ραφηνα με πολυ χιονι....
100181
BEN BRUCE
30-07-2010, 00:37
Mοναδικη φωτο απο τον βεζυρη της ραφηνας capten 4
την ευλογια σας "γεροντα " !!
Δεν θυμαμαι αν την εχω ξαναβαλει...ιανουαριος 1991 στην ραφηνα με πολυ χιονι....
Τάσο φανταστική, ιστορική φωτογραφία.
Σε ευχαριστούμε πολύ.
Rocinante
30-07-2010, 10:30
100181
Οχι Τασο δεν την θυμαμαι.
Μοναδικη φωτογραφια, ευχαριστουμε πολυ.
Captain_Nionios
15-08-2010, 05:27
Μαγικη φωτογραφια και τρομερα σπανια!!! Να σαι καλα!!!
το μονο που θελω να πω ειναι ενα τεραστιο ευχαριστω στον cpt Παναγη Νεοφυτο,το πλοιαρχο του F/B KEFALONIA,γι αυτην την υπεροχη και μοναδικη φωτογραφια που μου εδωσε και που μου επετρεψε να την μοιραστω μαζι σας....
το πολυαγαπημενο μας ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ την στιγμη που αλλαζει σινιαλα και ενω ακομα δεν του εχουν βαψει το Β στην τζιμινιερα
103885
εξαιρετικα αφιερωμενη στον μανιακο λατρη του,τον captain nionio
καθως και στους captain 4,rocinante,ben bruce και στον Καρολο...
ευχαριστω και παλι καπτα Παναγη....
χιλια ευχαριστω φιλε μου !!!!
Captain_Nionios
30-08-2010, 03:01
Φιλε ιθακη τι χτυπημα ηταν τουτο; Απιθανη φωτογραφια και σε πολυ ιδιαιτερη στιγμη, κατα την αλλαγη σινιαλων στην Κυλληνη. Δυστυχως ηταν απο τις τελευταιες μερες του υπεροχου βαπορα στα νερα μας. Σε υπερευχαριστω και εσενα αλλα και τον καπτα Παναγη Νεοφυτο για την εντυπωσιακη φωτογραφια του.
ΥΓ: Ευχαριστω πολυ για την προσφωνηση, "μανιακο λατρη", που μου εδωσες αλλα δικαιωματικα και χωρις πολλες κουβεντες ο κορυφαιος στα παντα λατρης του Επτανησος ειναι ο capten4. Μετα τον capten4 καπου στην 10αδα των επισημων καψουρηδων πρεπει να ειμαι και εγω αλλα μονο ενας ειναι ο κορυφαιος!!!
O κάπταιν Νεόφυτος, δια χειρός του φίλο ιθάκη μας έφτιαξε την εβδομάδα! Σπάνιο ντοκουμέντο του απόλυτου βάπορα...
Αυτό το ΒΑΠΟΡΙ όπως και να το έντυνες, δεν έχανε με τίποτα, αντίθετα όποια φορεσιά και να είχε την έδειχνε περισσότερο.
Και φερετζέ που λέει ο λόγος να είχε, πάλι ΒΑΠΟΡΙ έμενε.
Rocinante
06-09-2010, 20:51
το μονο που θελω να πω ειναι ενα τεραστιο ευχαριστω στον cpt Παναγη Νεοφυτο,το πλοιαρχο του F/B KEFALONIA,γι αυτην την υπεροχη και μοναδικη φωτογραφια που μου εδωσε και που μου επετρεψε να την μοιραστω μαζι σας....
το πολυαγαπημενο μας ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ την στιγμη που αλλαζει σινιαλα και ενω ακομα δεν του εχουν βαψει το Β στην τζιμινιερα
103885
εξαιρετικα αφιερωμενη στον μανιακο λατρη του,τον captain nionio
καθως και στους captain 4,rocinante,ben bruce και στον Καρολο...
ευχαριστω και παλι καπτα Παναγη....
Ωχ τωρα το ειδα τι ηταν αυτο;;;;;;
Σε ευχαριστω πολυ φιλε Ιθακη.
Nicholas Peppas
09-09-2010, 05:33
Το Επτανησος στην Χωρα της Ανδρου γυρω στο 1992
Απο το βιβλιο για τουριστες του Γιαννη Δεσυπρη 777 Greek Islands, Toumbis, Ilioupolis, 1994
105202
απλα, να παρατηρησω οτι ειναι το 1989....
Captain_Nionios
09-10-2010, 07:14
http://www.youtube.com/watch?v=T-vETSe0gak (http://www.youtube.com/watch?v=T-vETSe0gak)
Ένα βίντεο με αριστερή μανούβρα του ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ στο μέσα λιμάνι της Τήνου. Οι φίλοι του πλοίου φαντάζομαι ότι θα την απολαύσουν. Όλα τα λεφτά κατά τη γνώμη μου το «φούντο η δεξιά» του καπετάνιου. Οι αποστάσεις μετριούνται σε εκατοστά.
Ξαναβλεποντας με εντονη καψουρα το φανταστικο βιντεο του φιλου karystos μετρησα οτι απο τη στιγμη που η πλωρη περνα το κοκκινο του μεσα λιμανιου της Τηνου μεχρι τη στιγμη που το βαπορι ακινητοποιειται με τον καταπελτη κατεβασμενο στο τελος του βιντεο περνουν ακριβως 3:15 !!! Βεβαια το βιντεο κοβεται για 38 δευτερολεπτα οποτε αν δεν το προσεξει κανεις μπορει να νομισει λανθασμενα οτι το βαπορι κανει 2:37. Ευτυχως ομως υπαρχει και το ρολοι της καμερας που τραβα οποτε συγκρινοντας το με το χρονομετρο του youtube διαπιστωνεις με ακριβεια το χρονο που χανεται απο το κοψιμο του βιντεο ο οποιος οπως ειπα ειναι 38 δευτερολεπτα. Τα 3:15 μου φαινονται απιστευτος χρονος ειδικα για ενα τετοιο λιμανι και με αερα!!! Θα ηθελα να ρωτησω τους φιλους Τηνιακους αν θυμουνται χρονους αλλων βαποριων απο τη στιγμη που αυτα περνουσαν το κοκκινο μεχρι τη στιγμη που ηταν ακινητοποιημενα και με τον καταπελτη κατεβασμενο ωστε να συγκρινουμε!!!
Η τέλεια μανούβρα κατα τη γνώμη μου.Το εξωπραγματικο με τον συγκεκριμένο καπετάνιο είναι οτι έκανε τις μανούβρες με ακρίβεια εκατοστών σε καθημερινή βάση.Εγώ θυμάμαι μια αριστερή στροφή στο μέσα της Τήνου (καλοκαίρι 1998 με τον διάδοχο SUPERFERRY IΙ όπου χοντρά-χοντρά έκανε 5 λεπτά την διαδικασία που λες.Το ΠΗΝΕΛΟΠΗ.Α κατά τη γνώμη μου είναι λίγο πιο ευέλικτο(όχι βέβαια σαν το ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ-υπολόγιζε γύρω στα 4 σε ιδανικές συνθήκες).Ενα άλλο πλοίο που έκανε πολύ συχνα αριστερές στο μέσα ήταν το ΝΑΙΑΣ ΙΙ.Σε χρόνο ήταν στα επίπεδα του SUPERFERRY II.Τι μου θύμισες φίλε..Τζώρτζης,Νάζος και τόσοι άλλοι άριστοι καπετάνιοι.Λέτε να έκανε και το μεγάλο το SUPERFERRY αριστερή?? :-)
MARGARITIS24
09-10-2010, 10:12
μην ξεχνας ομως φιλε οτι το σουπερφερρυ ειναι κ 10μετρα πιο μεγαλο κ πιο φαρδυ κ δεν εχουν το ιδιο βυθισμα κ αλλαζει τελειως το rate of turn των 2 πλοιων
Συμφωνώ απολύτως.Με την ''τρέλα'' όμως του συγκεκριμένου ανθρώπου όλα τα περιμέναμε :-)
αν και ειμαστε off topic, με το μεγαλο superferry δεν εκανε ποτε αριστερη στροφη κιριως λογω βυθισματος....
Captain_Nionios
16-10-2010, 14:25
Δυο μηνες χωρις Επτανησος δεν ειναι πολλοι; :(
Δυο μηνες χωρις Επτανησος δεν ειναι πολλοι; :(
Aυτό το σκαναρισμένο slide για σένα.
111570
αν και ειμαστε off topic, με το μεγαλο superferry δεν εκανε ποτε αριστερη στροφη κιριως λογω βυθισματος....
Αυτό για σένα.
111571
Captain_Nionios
17-10-2010, 00:38
Να τος ο πανεμορφος ποιμενας των προβατων του Αιγαιου!!! Μεσιε Καρολε τα σεβη μου!!!
Αὐτὸς ποὺ θὰ κλέψει/ληστέψει τοὺς θησαυροὺς τοῦ Μέγα Κάρολου θὰ ἔχει λύσει τὸ οἰκονομικὸ πρόβλημα τῶν δισέγγονών του.
Αὐτὸς ποὺ θὰ κλέψει/ληστέψει τοὺς θησαυροὺς τοῦ Μέγα Κάρολου θὰ ἔχει λύσει τὸ οἰκονομικὸ πρόβλημα τῶν δισέγγονών του.
Τι λες να αρχήσω να πουλάω ;
111628 ΠΩΛΕΙΤΑΙ....
Υποκλινομαι σε ολους σας παιδια....φανταστικες φωτο...παραθυρα στο παρελθον ανοιγετε...
Από μένα με την ευχή για καλές γιορτές ο Χριστουγεννιάτικος ... Μπουναμάς... γιά όλους τους λάτρεις του ΒΑΠΟΡΑ. ;)
119732
Ραφήνα 1989.
BULKERMAN
23-12-2010, 08:41
Από μένα με την ευχή για καλές γιορτές ο Χριστουγεννιάτικος ... Μπουναμάς... γιά όλους τους λάτρεις του ΒΑΠΟΡΑ. ;)
119732
Ραφήνα 1989.
Τι διαμάντι ήταν αυτό που πέταξες Κάρολε??????Ο Β Α Π Ο Ρ Α Σ!!!!
Θέλουμε κ Πρωτοχρωνιάτικο μποναμά!!!:D
BEN BRUCE
23-12-2010, 10:33
Μυθικη φωτο φιλε Καρολος απο το αγαπημενο σου βαπορι
Captain_Nionios
30-01-2011, 23:48
Δυστυχως επειδη τα χρονια εχουν περασει, αυτη η εσωτερικη φωτογραφια απο ποιο σημειο του βαποριου ειναι; Απο το πλωριο σαλονι του κυριως ντεκ δεν ειναι, ουτε απο το πρυμιο σαλονι ακριβως μπροστα απο τα σχοινια του ρεμετζου της πρυμης. Μηπως ειναι απο το πανω ντεκ πρυμα στην καφετερια; Απο εκεινο το σημειο δεν εχω μνημες.
122041
Δυστυχως επειδη τα χρονια εχουν περασει, αυτήν την φωτογραφία δεν θα την ξανατραβήξουμε αλλά την ανεβάζω έτσι απλά για να μην ξεχνάμε.
επτανησος, πλωριο σαλονι, και το πανω σαλονι με μεγαλες θεσεις πουλμαν....
και δεξια μπαντα με θεσεις πουλμαν, και η πολυ ομορφη γκραβουρα, θυμαστε που βρισκοταν?
Rocinante
31-01-2011, 17:52
και δεξια μπαντα με θεσεις πουλμαν, και η πολυ ομορφη γκραβουρα, θυμαστε που βρισκοταν?
Τασο την ειχες ξανανεβασει αυτη αλλα δεν θυμαμε που ειχαμε πει οτι ηταν. Ειχα δε βρει οτι απεικονιζε το καστρο του Valencay. Τις αλλες τρεις ομως δεν τις ειχα ξαναδει. Και βεβαια θυμηθηκα τα παντα ειδικα τα σκαλοπατακια στο διαδρομο πριν το πλωριο σαλονι που τοτε αναρωτιομουν ποιος ο λογος υπαρξης. Για το πανω πουλμαν τι να πω. Απολαυση οταν εχεις παει Ραφηνα απο τις 7 και εχεις πετυχει τις μπροστινες θεσεις :D:D
Σε ευχαριστουμε πολυ.
αν δεν κανω λαθος η γκραβουρα αυτη ηταν στην σκαλα που σε οδηγουσε στο πανω σαλονι με τα μεγαλα ακθισματα τυπου πουλμαν....(σορυ αν πεφτω εξω,μιας και εγω το πλοιο το εζησα μονο τις χρονιες 92-95)
ναι,εκει οδηγουσαν, στα πανω καφε καθισματα
Maroulis Nikos
31-01-2011, 22:26
Καλώς τον captain4 Να μας θυμίζει όμορφες και παλιές καλές εποχές.
Captain_Nionios
31-01-2011, 22:31
Τασο πραγματικα αυτα που ανεβαζεις ειναι υπερπολυτιμα και συγκινητικα!!! Μας βαζεις μεσα στο λατρεμενο βαπορι και παλι, να σαι παντα καλα. Ειδικα η φωτογραφια απο το πανοραμικο πανω πλωριο σαλονι ειναι φανταστικη. Εγω ενα πραγμα θα ηθελα να σε ρωτησω. Στη φωτογραφια με τη δεξια σειρα αεροπορικων, μιας που κοιταμε πρυμα, τι ειναι αυτος ο χωρος πισω απο εκει που ξεκινουν οι αεροπορικες, δεν ειμαι σιγουρος αλλα πρεπει να μην εμπαινες κατευθειαν απο το πρυμιο σαλονι στους διαδρομους των αεροπορικων. Πρεπει να περνουσες απο εναν ενδιαμεσο χωρο που μαλλον ηταν self selvice που δεν λειτουργουσε, τουλαχιστον στις γραμμες της Κεφαλονιας.
κατι τετοιο ηταν....τουλαχιστον την εποχη που ηταν κεφαλονια.επι ραφηνας δεν θυμαμαι καλα αν ηταν ιδιος ο χωρος, το σιγουρο ειναι οτι κατι μεσολαβουσε και παλιοτερα....
Captain_Nionios
01-02-2011, 01:11
Τασο αυτο ειναι το prive σαλονι για χαρτοπαιξια και ηταν απιθανο αλλα πραγματικα δεν θυμαμαι αν ηταν αυτο που χωριζε το πρυμιο σαλονι με τις αεροπορικες και των δυο πλευρων του πλοιου. Στη εξαιρετικη φωτογραφια που ανεβασες νομιζω οτι κοιταμε πλωρα και αν δεις πισω απο το χωρο της χαρτοπαιξιας μεχρι την πορτα που αχνοφαινεται στο βαθος εχει εναν ενδιαμεσο χωρο. Δεν ειμαι σιγουρος ομως αν υπηρχε κατι εκει η οχι. Οπως και να 'χει σε υπεευχαριστω. ;)
Φιλε S.F.1. σ'ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια και πραγματικα με χαροποιει αν η αγαπη και αλλων ατομων για το βαπορι που αγαπας σε κανει να αισθανεσαι ομορφα. Ομως θα μου επιτρεψεις να διορθωσω καποια πραγματα. Εγω μικρος τοτε δεν ειχα ουτε μια φωτογραφια του βαπορα, αν δεις ολες τις φωτογραφιες τις εχουν ανεβασει αλλα μελη που ειχαν μερακι και μεσα την εποχη εκεινη. Αν εχω ανεβασει κατι ειναι απο προσωπικο ψαξιμο που εχω κανει και οχι απο το προσωπικο μου αρχειο. Επισης να ξερεις καμια φορα τα φαινομενα ισως απατουν. Εγω μπορει να ειμαι ο πιο εκδηλωτικος αλλα σιγουρα ο πιο ποιοτικος σε πληροφορια, γνωση αλλα και σε φωτογραφικο υλικο (απο το τελευταιο εχουν και αλλοι) οπαδος του Επτανησος ειναι ο φιλος capten4. Απο κει και περα αρρωστοι ειναι πολλοι Rocinante, Καρολος και ιθακη μεσα σ'αυτους. Επισης καποιες απο τις φωτογραφιες που εχεις ανεβασει ειναι του φιλου και εξαιρετου καραβολατρη Αντωνη Λαζαρη στο forum Roi Baudoin οποτε καλο ειναι να αναφερεις το ονομα του γιατι το αξιζει. Για να σε προκαλεσω αλλα και να σε προσκαλεσω θα ηθελα να μας πεις οτι θυμασαι για το βαπορα, απο το πιο μικρο μεχρι το πιο μεγαλο γεγονος. :grin:
ΥΓ: Τασο αυτο που εγραφα πρεπει να ισχυει τουλαχιστον για την αριστερη μπαντα του πλοιου. Αν δεις εδω http://www.hhvferry.com/villmaster_dpx.jpg στο promenade deck (στο κυριως) μετα το πρυμιο σαλονι (cafeteria) λεει dining room. Εσυ πρεπει να εβαλες το smoking room της δεξιας μπαντας το οποιο τουλαχιστον στην Ελλαδα ειχε τραπεζια για χαρτι.
ΥΓ:Φιλε S.F.1. αυτο το σαλονι που λεγαμε για το τυπικο της υποθεσης λεγοταν veranda οπως φαινεται εδω και οχι cafeteria. Η cafeteria ηταν απο κατω. H veranda που εβαλε ο S.F.1. πρεπει να ειναι μετα τη μετασκευη του '77 που αφαιρεθηκε η πισω γεφυρα και η veranda μεγαλωσε κατα πολυ ενω το πανω μερος της γεμισε με τα πολλα ασπρα παγκακια.
χωρις λογια....παρακαλω να μην τις δω αλλου δημοσιευμενες....
για τον διονυση και τον νεο μας φιλο....
Captain_Nionios
01-02-2011, 01:33
χωρις λογια....παρακαλω να μην τις δω αλλου δημοσιευμενες....
Α ρε Τασο!!! Η βαπορακλα μας αναχωρει απο Κυλληνη στα χρωματα του δειλινου κατα πασα πιθανοτητα για Πορο. Ειμαστε στην αριστερη βαδριολα χαζευοντας την εξοδο απο Κυλληνη και κατοπιν παμε στη δεξια να χαρουμε την πλωρακλα. Σε λιγο θα κατσουμε στα παγκακια της πρωτης φωτογραφιας πισω απ' οποια βαρδιολα θελησουμε και καθε λιγο και λιγακι θα πεταγομαστε μεχρι τη βαρδιολα να χαζεψουμε μπροστα. Αυτο ηταν το Επτανησος, οποιο σημειο του και αν διαλεγες, ειχε παντα μια θεση να καστεις απο την οποια θα ειχες θεα στη θαλασσα, ειτε καθοσουν μεσα ειτε εξω. Καθε σημειο του ηταν και μια αυτοτελης γωνια με προσωπικοτητα και διαφορετικοτητα. Σε υπερευχαριστω και παλι!!! :p
To Ιστορικό Επτάνησος στο λιμάνι της Ιθάκης με ανοιχτό το visor......
Αφιερωμένη σε polycas,nikos maroulis,rocinante,appia1978,pantelis2009,trackman ,vinman
,gamemaniac.gr,nikolas,robo,bulkerman,leo,proussos ,spyros,cortomaltese,voyger,RoiBaudon,ellinis,capt ain 4,haddock,fbkefallonia kai όλους τους φίλους του κοσμήματος μας.
Ειδικά στους Ιθάκη και Captain Nionio για την ωραία παρέα που κάναμε στο ταξίδι προς Αγκώνα....
124363
Μοναδικό υλικό.Ευχαριστούμε πολύ...:D
Captain_Nionios
23-02-2011, 21:58
ΑΠΙΘΑΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΟΡΑ πραγματικα σπανια!!! Στην Ιθακη και με το visor ανοιχτο; Τι λες τωρα; Να σε καλα Ανδρεα. Ο capten4 πιστευω πως θα χαρει πολυ!!!
To Ιστορικό Επτάνησος στο λιμάνι της Ιθάκης με ανοιχτό το visor......
Αφιερωμένη σε polycas,nikos maroulis,rocinante,appia1978,pantelis2009,trackman ,vinman
,gamemaniac.gr,nikolas,robo,bulkerman,leo,proussos ,spyros,cortomaltese,voyger,RoiBaudon,ellinis,capt ain 4,haddock,fbkefallonia kai όλους τους φίλους του κοσμήματος μας.
Ειδικά στους Ιθάκη και Captain Nionio για την ωραία παρέα που κάναμε στο ταξίδι προς Αγκώνα....
124363
ελα ρε τρελα,ελα ρε αρρωστια,τι εκαμες τωρααααααα.....τι ειναι αυτο!!!! ΘΥΣΑΥΡΟΣ
τρελανε μας κιαλο ξαδερφε και θα μου φερουν μπουκαλα οξυγωνου και αλλη μια johny black label
υπεροχη, πραγματικα, και σπανια φωτογραφια!!ευχαριστουμε πολυ !!
Rocinante
01-12-2012, 11:01
Θεωρώ αναγκαίο φίλοι μου και ειδικά όσοι θεωρούν το Valencay σαν ένα πλοίο θρυλικό, να ξαναδώσω τα Link μετά απο ένα χρόνο μιας και λόγω του γνωστού προβλήματος χάθηκαν με το βίντεο που δείχνουν την κατασκευή, την καθέλκυση και τους εσωτερικούς χώρους. Ενα υλικό που έψαχνα χρόνια και τελικά η τύχη τα έφερε να πέσω πάνω του εντελώς τυχαία λίγες ώρες αφότου βγήκε στη δημοσιότητα. Στα βίντεο βέβαια υπάρχουν πλάνα και απο το Villandry. Οσο για το δεύτερο βίντεο δεν σταματάω να λέω πως η εναρξή του πραγματικά είναι ότι πιο εντυπωσιακό εχω δεί σε διαφημιστικό φίλμ...
Chateaux sur mer (Vilandry et Valencay) (http://www.dailymotion.com/video/xnt4c3_sncf-archives-chateaux-sur-mer-vilandry-et-valencay_tech)
Car Ferry des annees 70 (http://www.dailymotion.com/video/xntw2d_sncf-archives-car-ferry-des-annees-70_tech)
Captain_Nionios
07-12-2012, 15:18
ΑΠΙΘΑΝΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΑΠΙΘΑΝΟ.
Ειλικρινα εχω συγκινηθει παρα παρα πολυ. Τα συναισθηματα ειναι παρα πολλα και ομορφα. Υποδειγματικο βιντεο απο καθε αποψη μα πανω απ' ολα συγκινητικο. Δεν ειναι μονο μια παρουσιαση, ειναι αναλυτικη παρουσιαση της γεννας, της απιστευτης τεχνολογιας τους (για την εποχη) και των εσωτερικων και εξωτερικων τους χωρων... Οι τελευταιοι ειχαν διαφορες στη θητεια τους στην Ελλαδα. Μαζι με τα παραπανω σχεδια θα κατσουμε καποια στιγμη να τις δουμε μια μια αλλα προς το παρον απολαυστε τα βιντεο.
Τι να πω; Και τι δεν ειδα σε αυτο το βιντεο; Τις πρωτες λαμαρινες τις γαστρας του, την τοποθετηση του ανω μερους της πλωρης του, τις προπελες του, τα τιμονια του, το πλωριο τιμονι του, το ανοιγμα των stabilizers απο τη γεφυρα αλλα και την πληρη λειτουργια τους ζωντανα στη δεξαμενη, τις pielstickαρες του, το μηχανοστασιο του, το γκαραζ του (αλλαξε στη μετασκευη του '77), τη λειτουργια των pitch propellers να αλλαζουν γωνια στα πτερυγια πριν την πρωτη τους επαφη με το νερο, ειδα την καθελκυση του με τη σαμπανια να σπαει με την πρωτη, το βαπορα να πηγαινει με 20 κομβους ταχυτητα ταξιδιου (το εκοψε ομως την ωρα που ανεβαινε αρα μπορει να πηγε και παραπανω), την πλωρη του να σκιζει τα νερα με 20 κομβους, τη συναντηση των δυο αδερφων, τα απονερα του με τοσο δρομο και εν τελη μπηκα στους χωρους του, ξαναπερπατησα μεσα του. Μπορει σε καποια σημεια να ειχε αλλη διαμορφωση στην Ελλαδα αλλα ο χωρος δεν αλλαζει οποτε η μνημη σε ξαναπαει πισω, σε αυτο το υπεροχο, πανεμορφο, υποδειγματικο στο ταξιδεμα, εξαιρετο στη μανουβρα, εξαιρετο στη λειτουργικοτητα βαπορι. Αυτο το ναυπηγικο θαυμα που λεγοταν Επτανησος, αυτο το ναυπηγικο θαυμα που λεγοταν Δηλος...
Πλοια σχεδιασμενα απο ανθρωπους με φινετσα, γουστο, αριστη γνωση της τεχνολογιας και ανθρωπια. Πλοια με οραμα και βεβαια, πειτε με οπως θελετε, πλοια που ακομα και σημερα μπορουσαν να ειναι πλοια πρωτης γραμμης... Ενα νεο Επτανησος ειδικα με τη μορφη μετα μετασκευης του '77 που το εκανε ακομα καλυτερο και ομορφοτερο, με ιδιες ιπποδυναμεις και απλα μια αλλαγη στο ντεκορ, αλλα με το layout που ειχε στη χωρα μας, θα ηταν οτι ακριβως θελουμε για την πολυπαθη ελληνικη ακτοπλοια... Ο μονος λογος που το Φερρυ, η Ποπη και ο Αγιος ειναι ακομα εν ζωη και το Επτανησος οχι ειναι γιατι τα πρωτα ειχαν την τυχη να γλιτωσουν απο την 35ετια την οποια αν προλαβαινε το Επτανησος σιγουρα θα το βλεπαμε εως τα 40-43. Τεχνολογικα, εμφανισιακα και καραβολατρικα δεν εχουν τιποτα περισσοτερο απο τον απιθανο βαπορα. Ουσιαστικα ειναι μια μεγαλυτερη συνεχεια του, αγαπημενα, ομορφα, μανουβρατζιδικα, λειτουργικα και καλοταξιδα αλλα ποτε Επτανησος. Το Επτανησος ειχε αυτο κατι που διαχωριζει τις ελκιστικες γυναικες απο τις πολυ ελκιστικες, ειχε αυτη τη γοητεια, την επιβλητικοτητα στις γραμμες του, αυτο το μαμημενο το κλικ που λεμε...
Στον Αντωνη μεσα απο την καρδια ενα τεραστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
Rocinante
07-12-2012, 16:57
Φίλε Διονύση πάντα υποστήριζα οτι πρέπει να υπήρχε κάποιο φίλμ για το πλοίο αυτο. Ισως για το ότι για την εποχή του ήταν μια επανάσταση, ισως διοτι σκεφτόμουν πως λόγω της ονοματολογίας κάποιος θα είχε τραβήξει κάτι. Φυσικά δεν περίμενα 2 πλήρη αφιερώματα. Πιστεύω οτι θα βρεθουν κι άλλα.
Η αναζήτηση συνεχίζεται. Για μένα μυστήρια υπάρχουν ακόμα. Βρήκαμε αυτό, τελείωσε η αναζήτηση του Χρυση Αμμος, απομένει η τύχη του Ναξος, του Σκοπελίτη υπάρχουν και κάποια μυστηριώδη απομεινάρια στη Σαλαμίνα. Για τα τελευταία δεν νομίζω να υπάρχει ενδιαφέρον και μαλλον πρέπει να πάω με τον Roi Baudoin...
Εχω βέβαια στο μυαλό μου τη περίπτωση να υπάρχει φίλμ απο την τελετη παράδωσης των δύο πολεμαρχων αδελφών. Εκεί βέβαια υπάρχει το πρόβλημα οτι η εταιρεία εξαγοράστηκε απο τη Stena και ως πιο τεχνοκράτες κάποιο φίλμ σε μια αλουμινένια θήκη μεσα σε ένα συρτάρι μπορει να πηγε για ανακύκλωση......
BEN BRUCE
07-12-2012, 21:23
Σε αυτα τα σπουδαια βιντεο που ανεβασε ο φιλος rocinante ακουμε πως προφερονται σωστα τα ονοματα τους και βεβαια και τις διαφορες στην διαδικασια ναυπηγησης τους
aprovatianos
27-12-2012, 00:11
http://www.youtube.com/watch?v=UJgEiGeTH6c Αφιερωμενο σε ολο το ναυτιλια,και ιδιαιτερα στον φιλο μου θαναση, και rocinante,captain nionio!Συγκινητικο βιντεο πραγματικα!! Χρονια πολλα σε ολους!!!
το βιντεο αυτο ειναι του 1989,οχι του 88, καθοτι εχει υποστει επεκταση το πρυμνιο ντεκ του βαποριου,κατι που εγινε στην ετησια του 1988-1989......
Σιγκινητική στιγμή να βλέπουμε την σημαία του πλοίου να ανεμίζει...και το Επτάνησος μας που όλοι τόσο αγαπήσαμε..
Rocinante
27-12-2012, 13:52
http://www.youtube.com/watch?v=UJgEiGeTH6c Αφιερωμενο σε ολο το ναυτιλια,και ιδιαιτερα στον φιλο μου θαναση, και rocinante,captain nionio!Συγκινητικο βιντεο πραγματικα!! Χρονια πολλα σε ολους!!!
Να είσαι καλά γείτονα :peaceful: Ευχαριστούμε !!!!!!
Nicholas Peppas
29-12-2012, 00:24
Σιγκινητική στιγμή να βλέπουμε την σημαία του πλοίου να ανεμίζει...και το Επτάνησος μας που όλοι τόσο αγαπήσαμε..
Πος τιμήν του μεγάλου πλοίου και άλλων που αλώνιζαν τις Ελληνικές θάλασσες προ 25ετίας αλλά δεν υπάρχουν πια....
Καθημερινή, 1 Σεπτεμβρίου 1989.
Captain_Nionios
02-01-2013, 20:20
Δυο ατιθασα και πανεμορφα ατια διπλα διπλα στο λιμανη της Διεππης. Εδω πριν τη μετασκευη '76-'77. Καρτ ποσταλ αγορασμενη απο το e-bay...
133755
Καταπληκτικό...τα δύο ιστορικά βαπόρια του Στρίντζη στα νιάτα τους...ευχαριστούμε Διονύση που μας έδειξες αυτό το θησαυρό...
Rocinante
03-01-2013, 10:03
Ααααα εξαιρετική καρτ ποσταλ !!!!!!!! Βλέπω με χαρά πως συνεχίζει να κυκλοφορεί πλούσιο υλικό απο τα αγαπημένα μας πλοία...
Ο ΘΡΥΛΟΣ,μπαινει στο γαυριο, ανοιξη του 1985, την πρωτη του σεζον....απο βιντεο....
Maroulis Nikos
24-01-2013, 08:25
Ο ΘΡΥΛΟΣ,μπαινει στο γαυριο, ανοιξη του 1985, την πρωτη του σεζον....απο βιντεο....
Καλώς τον μάγο απο την Ραφήνα είχες καιρό να μας βομβαρδίσεις.
Rocinante
24-01-2013, 09:26
Παρά το γεγονός οτι η συγκεκριμένη εικόνα είναι απο βίντεο πιστεύω οτι θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για κάποιον καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν εξαιρετικό πίνακα ζωγραφικής. Μπράβο capten4!!!!!!!!!!!!
aprovatianos
24-01-2013, 22:28
Aμαν, μας πεθανες τωρα!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!
apollo_express
24-01-2013, 23:12
Μήπως υπάρχει μία κατάπλωρη φωτογρφία του ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ από δεξαμενισμό ή κάποια φωτογραφία που να φαίνεται η πλώρη - ξυράφι;
Ευχαριστώ.
Ιδου....στου βασιλειαδη.....
Tι πλώρη είναι αυτή.....τρέλανε μας απόψε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Captain_Nionios
25-01-2013, 07:59
Κατ' εμε ό,τι καλυτερο εχει περασει απο τα ελληνικα νερα, αδιανοητα ομορφη πλωρη... Να 'σαι καλα capten4!!!
Ακριβώς την ίδια άποψη έχουν και όσοι το έχουν καπετανέψει...κορυφαίο ιστορικό πλοίο το οποίο έπρεπε να ταξιδευει ακόμα..
trelaras
26-01-2013, 00:18
Επτανησος ένας μοναδικός και αξεπεραστος!!!
T.S.S. APOLLON
26-01-2013, 16:48
Το Επτανησος στο λιμανι της Ραφηνας, φωτογραφημενο απο τον φιλο Κωνσταντινο Παππα
136015
Captain_Nionios
26-01-2013, 16:52
Πεντακαθαρη, απεριττη και ταξιδιαρικη, μαλιστα χωρις την τελικη επεκταση του σκεπαστου ντεκ πρυμα...
Rocinante
26-01-2013, 18:23
Εξαιρετικές όπως πάντα οι φωτογραφίες του Κου Παππα βεβαίως η συγκεκριμένη με χαροποιεί ιδιαίτερα για ευνόητους λόγους.
Ευχαριστούμε πολύ φίλε TSS APOLLON.
απο μυκονο,φτανοντας τηνο....δεκεμβριος του 1986...απο βιντεοταινια....με μπολικο νοτιοδυτικο....κοπανημα μηδεν...
καλό μήνα σε όλους κύριοι.....
Μια φωτό για να μας μπεί ευχάριστα η Άνοιξη
139365
Για σένα Νιόνιο....
Πηγή (http://httphhvferry.comblogp=4471)
T.S.S. APOLLON
01-03-2013, 13:23
Ομορφα σκιτσα μεταξυ των οποιων και του Valencay
http://www.ournewhaven.org.uk/page_id__1694_path__0p69p87p71p.aspx
Nicholas Peppas
02-03-2013, 22:47
Πολυαγαπημενο πλοιο.
139467
139468
Απο το ιστολογιο του Δ. Σπυροπουλου.
http://dimarath.blogspot.com/2010_05_15_archive.html
Τετοια πλοια θα επρεπε να απαγορευοταν να τα διαλυσουν....
εεε...ναι..απλα τυγχανει αυτη με το BARI EXPRESS ,να ειναι δικη μου....και η επανω νομιζω του κ.Αντωνη Λαζαρη....
Nicholas Peppas
03-03-2013, 03:32
εεε...ναι..απλα τυγχανει αυτη με το BARI EXPRESS ,να ειναι δικη μου....και η επανω νομιζω του κ.Αντωνη Λαζαρη....
Αντιγραφες λοιπον χωρις αρχικη αναφορα....
sylver23
11-03-2013, 22:07
Δεν είμαι σίγουρος αν τις έχουμε ξαναδεί τις παρακάτω φωτογραφίες καθώς είναι πολλές οι σελίδες για να κοιτάξω. Επίσης και για την σελίδα σχετικά με το Επτάνησος που έχει την ιστορία του και πολλές φωτογραφίες
140126 140125
http://www.doverferryphotosforums.co.uk/
Και αν τις έχουμε ξαναδεί, δεν πειράζει..... είναι μοναδικές φωτό..... είτε η πρώτη με το πάντρεμα του παλαιού με το σύγχρονο Fast, και ειδικά η δεύτερη με το υπο ναυπήγηση κουκλί
Δεν είμαι σίγουρος αν τις έχουμε ξαναδεί τις παρακάτω φωτογραφίες καθώς είναι πολλές οι σελίδες για να κοιτάξω. Επίσης και για την σελίδα σχετικά με το Επτάνησος που έχει την ιστορία του και πολλές φωτογραφίες
140126 140125
http://www.doverferryphotosforums.co.uk/
Η πρώτη φωτογραφία απότελεί ντοκουμέντο μια και είναι από τις τελευταίες του αφίξεις στην Πάτρα...
Επίσης να αναφέρω ότι το πλοίο πάντα ήταν καλοσυντηρημένο και καλοβαμένο όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες...
Appia_1978
12-03-2013, 08:11
Γενικώς, όλα τα Στριντζαϊικα ήταν πάντα καλοσυντηρημένα, σε αντίθεση με πολλά άλλα.
το περίμενα ότι θα το γράψεις......
Appia_1978
12-03-2013, 10:17
Εμ τι, θα το άφηνα :D
sylver23
12-03-2013, 15:26
Στο συγκεκριμένο site έχει πολλές φωτογραφίες του. Πέρα από αυτές που δείχνει το άρθρο , στη πρώτη φωτογραφία πατάς επάνω και σε μεταφέρει σε γκαλερι με 20 ακόμα φωτογραφίες.
Οποιος θέλει τις βλέπει εδώ (http://www.doverferryphotosforums.co.uk/wordpress/mv-valencay-past-and-present/)
T.S.S. APOLLON
29-03-2013, 22:31
To Επτανησος σ'εναν καταπλου στο λιμανι της Τηνου στα τελη της δεκαετιας του 80
141431
...η φωτογραφια υπεστη επεξεργασια για την αποκατασταση των φθορων που της αφησε στο περασμα του ο χρονος...
κουκλάρα..... ευχαριστούμε Γιώργο
nfilippidis
03-04-2013, 23:38
ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΟΠΟ ΒΡΗΚΑ ΤΟ VIDEAKI ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ. ΑΠΟ ΤΟ 32΄ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ. ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΡΧΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΙ VIDEO ME TA SUPERFERRY KAI SUPERFERRY 2 ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΑΝ
http://www.youtube.com/watch?v=UJgEiGeTH6c
ppgk2005
22-04-2013, 15:42
Το Επτάνησος τον ΔΕΚ 1992, όταν προσάραξε μέσα στο παλίο λιμάνι της Μυκόνου - φωτο από Τάκη Παπαδάκο
143026143027143028143029
πηγή: facebook group για την Παλαιά Μύκονο
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10151443946248264&type=1
Captain_Nionios
22-04-2013, 17:52
Πρεπει να επιασε ξαφνικο μπουρινι κ' εσπασε του καβους ενω ηταν αραγμενο και το πηγε απεναντι. Πραγματικα σπανιες και ευχαριστουμε πολυ!!!
Υποθετω πως ειναι Δεκεμβρης του 1991 κ' οχι του 1992 επειδη απο το καλοκαιρι του 1992 το βαπορι ειχε μεταπηδησει στις γραμμες του Ιονιου...
Takerman
08-08-2013, 17:29
Συγκίνηση, νοσταλγία, εντυπωσιασμός. Σας περιγράφω τα συναισθήματα όταν είδα το φιλμάκι. Έγχρωμο φίλμ από την ναυπήγηση του πλοίου έως την καθέλκυση, το μοντάρισμα και το ταξίδεμα του. Δείτε το οπωσδήποτε. Εξαιρετικά σπάνιο. Έχω ανατριχιάσει.
Προς το τέλος έχει και πλάνα από το Villandry από το άλλο φίλμ που έβαλα στο θέμα του.
http://www.dailymotion.com/video/xnt4c3_sncf-archives-chateaux-sur-mer-vilandry-et-valencay_tech
Nicholas Peppas
08-08-2013, 18:44
Συγκίνηση, νοσταλγία, εντυπωσιασμός. Σας περιγράφω τα συναισθήματα όταν είδα το φιλμάκι. Έγχρωμο φίλμ από την ναυπήγηση του πλοίου έως την καθέλκυση, το μοντάρισμα και το ταξίδεμα του. Δείτε το οπωσδήποτε. Εξαιρετικά σπάνιο. Έχω ανατριχιάσει.
Προς το τέλος έχει και πλάνα από το Villandry από το άλλο φίλμ που έβαλα στο θέμα του.
http://www.dailymotion.com/video/xnt4c3_sncf-archives-chateaux-sur-mer-vilandry-et-valencay_tech
Φιλτατε
Ασχετα απο το τι μπορεις να ακουσεις απο αλλους, εγω σε ευχαριστω γιατι μας ξαναδωσες αυτα τα βιντεο... Τι σημασια ειχε οτι υπηρχαν καποτε αλλα χαθηκαν;... Νομιζω οτι πρεπει να παψουμε να ειμαστε αρνητικοι και να κοιταμε να επαινουμε καλες προσπα0ειες.
Μπραβο σου!
Ν
Captain_Nionios
08-08-2013, 18:57
Το ειχε ανεβασει ο Rocinante παλια, πριν τη βλαβη του forum μαζι με το αλλο βιντεο που δειχνει την κατασκευη τους...
Οπως και να 'χει ευχαριστουμε που το ξαναθυμισες. Τα δυο βαπορια ηταν πραγματικα ονειρο!!!
Φιλε Νικολα διαβαζοντας το παραπανω ποστ που εκανα στο θεμα του Δηλος βλεπεις κανενα αρνητισμο ή καποια διαθεση παρατηρησης; Γιατι φανταζομαι οτι σε εμενα απευθυνεται το παραπανω ποστ σου.
Απλα ανεφερα οτι τα εχουμε ξαναδει για να δικαιολογησω το γεγονος οτι δεν μπορω να γραψω το ιδιο ενθουσιωδες ποστ οπως θα εκανα αν ηταν οι πρωτες φορες που τα εβλεπα. Επισης τα βιντεο μετα τη βλαβη του forum ξανανεβηκαν παλι απο το Rocinante εδω (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?866-%C5%F0%F4%DC%ED%E7%F3%EF%F2-Eptanissos-Pollux-Valencay&p=448149#post448149). Παρ'ολα αυτα δεν το ανεφερα για να μην στεναχωρησω το φιλο που με τοση χαρα τα ανεβασε. Τον ευχαριστησα που μας τα ξαναθυμισε, τον σεβαστηκα, αρα δεν μπορω να δεχτω το παραπανω ποστ σου.
Takerman
08-08-2013, 19:07
Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις παιδιά. Ζητώ συγνώμη αν δημιούργησα αναστάτωση.
Captain_Nionios
08-08-2013, 19:07
Δεν φταις εσυ φιλε μου, προς θεου. Απλα εχουμε μια διαφωνια με το Νικολα.
Takerman
08-08-2013, 19:18
Δεν φταις εσυ φιλε μου, προς θεου. Απλα εχουμε μια διαφωνια με το Νικολα.
Τους λίγους μήνες που είμαι στο φόρουμ, η εικόνα που έχω αποκομίσει και από τους δυο σας χωρίς να σας ξέρω προσωπικά, διαβάζοντας τα πόστ που έχετε κάνει είναι ότι είστε από τα "συνεπή" και σεβαστά μέλη του φόρουμ. Ας χαρούμε τη συμμετοχή μας στο φόρουμ.
Rocinante
09-08-2013, 07:30
Πάντως εγώ αν και τα έχω δεί τόσες φορές αύτα τα δύο φιλμάκια έκατσα χτές με αφορμή το πόστ του Takerman και τα ξαναείδα.
Η καλύτερη παρουσίαση πλοίων που έχω δεί !!!!!!!!!!
Κάτι ανάλογο απο Hengist - Horsa τι θα γίνει, θα δούμε ? :fat:
Takerman
09-08-2013, 10:28
Κάτι ανάλογο απο Hengist - Horsa τι θα γίνει, θα δούμε ? :fat:
Κάτι ξέρεις εσύ..... :fat:
Πάντως το φιλμάκι που είχα βρεί για το "Σαπφώ" και δεν είχε ξανα ανέβει, δεν έτυχε "θερμής" υποδοχής..... :uncomfortableness:
Rocinante
09-08-2013, 15:15
Κάτι ξέρεις εσύ..... :fat:
Μπα όχι, δυστυχώς τίποτα, αν και κάτι πρέπει να τραβήχτηκε στα βαφτήσια των δύο πολέμαρχων, μιας και η τελετή ήταν εντυπωσιακή παρά τον κακό καιρό. Νονές ήταν οι κυρίες Posner και Baker.... (φοβερή λεπτομέρεια σε άσχετο θέμα ) :witless::witless:
Captain_Nionios
11-01-2014, 20:41
Απιθανος μεζες (http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?754-%CD%DE%F3%EF%F2-%CA%E5%F6%E1%EB%EF%ED%E9%DC-Nissos-Kefalonia-%CA%E5%F6%E1%EB%EF%ED%E9%DC-Venus&p=520222#post520222) στο θεμα του Κεφαλονια . Πανεμορφη και σπανια φωτογραφια του... Για αλλη μια φορα, ΠΟΣΟ ομορφο;
Ερνεστος
11-01-2014, 20:48
Εψαχνα το αρχειο μου και απο τη χαρα μου μολις τη βρηκα την ανεβασα κατα λαθος στο κεφαλονια ευχαριστω για τα καλα σας λογια. Επιφυλασομαι για ....μεζεδες
Captain_Nionios
11-01-2014, 20:57
Αναμενουμε γενικα αλλα και ειδικα γιατι απο το Ιονιο εχουμε δει λιγο υλικο. Ακομα το εχω καημο να το δω σε φωτογραφια στη Σαμη, τρια χρονια ηταν στη γραμμη Πατρα-Σαμη-Ιθακη και μια φωτογραφια του δεν εχει ανεβει πουθενα...
Nicholas Peppas
12-01-2014, 07:50
Valencay και Επτανησος. Υπηρξε πιο ωραιο πλοιο;
151610151611
Απο τον Πακτωλο που λεγεται www.delcampe.net
roussosf
12-01-2014, 14:11
Valencay και Επτανησος. Υπηρξε πιο ωραιο πλοιο;
151610151611
Απο τον Πακτωλο που λεγεται www.delcampe.net (http://www.delcampe.net)
για την εποχή του ήταν .....ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
οχι οτι και σήμερα δεν στεκότανε σε κάποιες γραμμες
'οταν η Ραφηνα ειχε ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ
καποιοι ήταν περήφανοι που είχαν το ΝΑΙΑΣ ΙΙ................................
ειναι σαν να συγκρίνουμε ΕΛΥΡΟΣ η CHAMPION με ΚΡΗΤΗ Ι & ΙΙ
ΣΩΣΤΟΣΣΣΣΣ........Ο Θρυλος που λεγαμε...
Nicholas Peppas
12-01-2014, 18:59
Δεν ξερω αν εχει ανεβασθει αυτο το πολυ ενδιαφερον βιντεο (SNCF Archives : Car Ferry des annees 70) για τα πλοια Valencay και Villandry που μας δειχνει ποσο ανετα ηταν οταν ταξιδευαν απο Αγγλια σε Γαλλια
http://www.dailymotion.com/video/xntw2d_sncf-archives-car-ferry-des-annees-70_tech
Διαφορες σκηνες...
151621
151622
151623
151624
Επισης κοιταξτε αυτα τα βιντεο της SNCF
http://www.dailymotion.com/video/xnb2av_sncf-archives-a-travers-le-detroit_tech
Nicholas Peppas
12-01-2014, 21:13
Το κλασσικο δρομολογιο του ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ηταν στις 7¨45 το πρωι απο την Ραφηνα. Θελω ομως να δειτε ολοι και ολα τα δρομολογια μιας μερας του 1989 (απο την Καθημερινη).
8 Σεπτεμβριου 1989.
151631
Χμμμ!! Πανέμορφο το Επτάνησος(πιο όμορφο απο το Ναϊάς) αλλά αν θέλουμε ας είμαστε και ρεαλιστές. Για κάνε σύγκριση το Ναϊάς ΙΙ με το Επτάνησος με απόλυτα κριτήρια?
roussosf
13-01-2014, 11:35
Χμμμ!! Πανέμορφο το Επτάνησος(πιο όμορφο απο το Ναϊάς) αλλά αν θέλουμε ας είμαστε και ρεαλιστές. Για κάνε σύγκριση το Ναϊάς ΙΙ με το Επτάνησος με απόλυτα κριτήρια?
επειδή τα έχω ταξιδέψει πολύ και τα δύο από το '85 έως και το '90 σχεδόν δύο φορές κάθε μήνα η άποψή μου είναι η εξής
στη θάλασσα μπορώ να πω ότι και τα δύο είχαν εξ ίσου πολύ καλό ταξίδεμα όσο κακιά θάλασσα και να ήτανε
στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό το ΝΑΙΑΣ ΙΙ ήταν μια φυλακή (εγώ το έλεγα ποντικότρυπα)και τα ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ & ΔΗΛΟΣ ήταν φωτεινά βαπόρια όπου και να καθόσουν . βασικά είχαν και ευρυχωρία για την κίνηση των επιβατών εντός του πλοίου
το βίντεο που είναι λίγα post ποιο πάνω τα μαρτυρεί αυτά
επειδή τα έχω ταξιδέψει πολύ και τα δύο από το '85 έως και το '90 σχεδόν δύο φορές κάθε μήνα η άποψή μου είναι η εξής
στη θάλασσα μπορώ να πω ότι και τα δύο είχαν εξ ίσου πολύ καλό ταξίδεμα όσο κακιά θάλασσα και να ήτανε
στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό το ΝΑΙΑΣ ΙΙ ήταν μια φυλακή (εγώ το έλεγα ποντικότρυπα)και τα ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ & ΔΗΛΟΣ ήταν φωτεινά βαπόρια όπου και να καθόσουν . βασικά είχαν και ευρυχωρία για την κίνηση των επιβατών εντός του πλοίου
το βίντεο που είναι λίγα post ποιο πάνω τα μαρτυρεί αυτά
Για τους εσωτερικούς χώρους δεν θα πω τίποτα γιατί προσωπικά ποτέ δεν έκρινα ένα πλοίο από το ξενοδοχείο και ούτε ποτέ έδωσα σημασία. Αντιθέτως στα καταστρώματα ναι εκεί θα κρίνω . Άρα το Ναϊάς ήταν ένα κλικ πιο ''περιπετειώδης''. Μέρη εξωτερικά για όλα τα γούστα. Ελικτικές δυνατότητες καλύτερες και στη θάλασσα είχε μια πιο βαριά συμπεριφορά στους περισσότερους καιρούς. Δευτερόπρυμα βέβαια ήταν λίγο νευρικό αλλά και ποιο βαπόρι δεν είναι. Βάλε και 1,5/2 μίλια πιο γρήγορο.
Captain_Nionios
13-01-2014, 12:36
Παροτι φανατικος των Επτανησος/Δηλος θεωρω πως το Ναιας ηταν λιγο πιο ολοκληρομενο βαπορι στα σημεια, πιο γρηγορο, πιο μεγαλο και με πιο ξεκουραστο ταξιδεμα.
Ομως τα Επτανησος/Δηλος για μενα ηταν μακραν πιο ομορφα (οχι πως το Ναιας ηταν ασχημο αλλα τα αλλα δυο ηταν καταπληκτικα), ειχαν πιο ευχαριστους εσωτερικους χωρους και χωρις να ειμαι ειδικος ΑΡΗ στο μονο που διαφωνω ειναι η καλυτερη μανουβρα. Νομιζω οτι τα δυο μικροτερα γαλλακια εχοντας ιδια βασικα πλεονεκτηματα δηλαδη pitch, δυο τιμονια, μεγαλη αποσταση προπελων, bow thruster και μεγαλη ιπποδυναμη (αναλογικα με το εκτοπισμα τους ισως και μεγαλυτερη του Ναιας) ενω ηταν πιο μικρα βαπορια μου φαινεται δυσκολο να υστερουσαν στη μανουβρα. Ολα γυρνουσαν σα σβουρες δε νομιζω ομως οτι γινεται να ηταν αυτα που υστερουσαν εστω και λιγο.
proussos
13-01-2014, 14:25
Για τους εσωτερικούς χώρους δεν θα πω τίποτα γιατί προσωπικά ποτέ δεν έκρινα ένα πλοίο από το ξενοδοχείο και ούτε ποτέ έδωσα σημασία. Αντιθέτως στα καταστρώματα ναι εκεί θα κρίνω . Άρα το Ναϊάς ήταν ένα κλικ πιο ''περιπετειώδης''. Μέρη εξωτερικά για όλα τα γούστα. Ελικτικές δυνατότητες καλύτερες και στη θάλασσα είχε μια πιο βαριά συμπεριφορά στους περισσότερους καιρούς. Δευτερόπρυμα βέβαια ήταν λίγο νευρικό αλλά και ποιο βαπόρι δεν είναι. Βάλε και 1,5/2 μίλια πιο γρήγορο.
Έχω την αίσθηση ότι η ναυπήγηση του ενός πλοίου ήταν η απάντηση στις ελλείψεις του άλλου.
Νομίζω δε , πως οι ναυπηγοί τους θα πρέπει να αντάλλαξαν "βαρύτατες" ύβρεις μέσα από τα ναυπηγικά τους σχέδια...
Τους ευχαριστούμε που "τσακώθηκαν" και μακάρι τέτοιους τσακωμούς να έχουμε και στο μέλλον.
Το ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ειχε πλωρη οξυ V-shape που ειχε σαν συνεπεια να εχει μεγαλυτερη ταση στον προνευστασμο και στη δευτεροπρυμνη κινηση.
Απο την αλλη το NAIAS II ειχε βολβοειδης πλωρη με πιο ανοιγμενο σχημα νομεων που σημαινει οτι εχει μεγαλυτερη αντισταση στην κινηση του προνευστασμου.
Δεν τα εχω ταξιδεψει τα βαπορια και μαλιστα το ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ουτε που το εχω δει στην πραγματικοτητα, ομως εχω τις ναυπηγικες γραμμες τους και των δυο και καποτε σαν φοιτητης τα ειχα σχεδιασει στο Autoship. Ωραια χρονια τοτε...
Παντως για να βαλω το σκεπτικο μου σε μια βαση, αλλο το τι λενε οι κανονες ναυπηγικης και αλλο πως το ταξιδευει ενας καπετανιος το πλοιο και σαφως τελειως μα τελειως διαφορετικο ειναι αυτο που αντιλαμβανομαστε εμεις σαν επιβατες. Επισης εχω την αισθηση οτι το NAIAS ειχε stabilizers (που μαλλον σωστη ειναι η σκεψη μου) ενω το ΕΠΑΤΑΝΗΣΟΣ οχι.
Τα ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ-ΔΗΛΟΣ , φυσικα και ειχαν πτερυγια, τα οποια μαλιστα ηταν πολυ αποδοτικα...τωρα, νομιζω πως συγκρινουμε ανομοια-λιγο- μεγεθη, καθοτι το ΝΑΙΑΣ, εκτος του οτι ηταν 10μ μακρυτερο, ηταν σαφως ογκοδεστερο βαπορι. Δεν το εχω ταξιδεψει, αλλα ξερω πως στους καιρους ηταν καλυτερο και απο τους Απολλωνες...το Επτανησος που πολακις το ταξιδεψα, ειχε αψογη πλευση, με- σχετικα -γρηγορη επαναφορα, και φυσικα χωρις καθολου κοπανημα, ακομη και σε 8αρια και βαλε....οσο για το ξενοδοχειακο,εκεινη την εποχη εμπαινες στα Στριντζαιικα ,και σε σχεση με τα αλλα ησουν στο Χιλτον...ανετο, καθαρο, φωτεινο με περατζαδες, ωραια καταστρωματα κουβερτωμενα....χαρα να τα περπατας....
Έχω την αίσθηση ότι η ναυπήγηση του ενός πλοίου ήταν η απάντηση στις ελλείψεις του άλλου.
Νομίζω δε , πως οι ναυπηγοί τους θα πρέπει να αντάλλαξαν "βαρύτατες" ύβρεις μέσα από τα ναυπηγικά τους σχέδια...
Τους ευχαριστούμε που "τσακώθηκαν" και μακάρι τέτοιους τσακωμούς να έχουμε και στο μέλλον.
Συμφωνώ απολύτως φίλε proussos.
Τα ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ-ΔΗΛΟΣ , φυσικα και ειχαν πτερυγια, τα οποια μαλιστα ηταν πολυ αποδοτικα...τωρα, νομιζω πως συγκρινουμε ανομοια-λιγο- μεγεθη, καθοτι το ΝΑΙΑΣ, εκτος του οτι ηταν 10μ μακρυτερο, ηταν σαφως ογκοδεστερο βαπορι. Δεν το εχω ταξιδεψει, αλλα ξερω πως στους καιρους ηταν καλυτερο και απο τους Απολλωνες...το Επτανησος που πολακις το ταξιδεψα, ειχε αψογη πλευση, με- σχετικα -γρηγορη επαναφορα, και φυσικα χωρις καθολου κοπανημα, ακομη και σε 8αρια και βαλε....οσο για το ξενοδοχειακο,εκεινη την εποχη εμπαινες στα Στριντζαιικα ,και σε σχεση με τα αλλα ησουν στο Χιλτον...ανετο, καθαρο, φωτεινο με περατζαδες, ωραια καταστρωματα κουβερτωμενα....χαρα να τα περπατας....
Βρε Τάσο 10μ. διαφορά δεν το αλλάζει κατηγορία το βαπόρι. Να μου πεις να συγκρίνεις πχ το Ιθάκη με το BS 1,2 τότε ναι είναι διαφορετικά βαπόρια. Άρα και το Αφροδίτη δεν μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με το Ναϊάς (κάπου στα 8-10 μέτρα διαφορά αλλά και στο τονάζ φυσικά).Και εν κατακλείδι μιλάμε για δυο αξέχαστα φοβερά για την εποχή τους βαπόρια που ο καθένας μας έχει να θυμάται πολλά από την πλευρά του.Αν μου τα χαρίζανε θα τα έπαιρνα και τα δύο.:biggrin::biggrin::biggrin:
Δεν ειναι τα 10 μετρα...το ΝΑΙΑΣ ηταν ογκοδεστερο- συν 1 ντεκ-,και γενικα βαρυτερο βαπορι.
BEN BRUCE
14-01-2014, 15:12
Συμφωνώ απολύτως φίλε proussos.
Βρε Τάσο 10μ. διαφορά δεν το αλλάζει κατηγορία το βαπόρι. Να μου πεις να συγκρίνεις πχ το Ιθάκη με το BS 1,2 τότε ναι είναι διαφορετικά βαπόρια. Άρα και το Αφροδίτη δεν μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με το Ναϊάς (κάπου στα 8-10 μέτρα διαφορά αλλά και στο τονάζ φυσικά).Και εν κατακλείδι μιλάμε για δυο αξέχαστα φοβερά για την εποχή τους βαπόρια που ο καθένας μας έχει να θυμάται πολλά από την πλευρά του.Αν μου τα χαρίζανε θα τα έπαιρνα και τα δύο.:biggrin::biggrin::biggrin:
Συμφωνω απολυτα με τους proussos & ΑΡΗΣ
Και να συπληρωσω οτι τα Επτανησος,Δηλος,Ολυμπια,Ιονιαν Γκλορυ,Εγνατια ηταν πλοια που ειχαν φιλοσοφια <ποσταλιου> που μετεφεραν και αυτοκινητα,μην ξεχνατε την μετασκευη των επτανησος δηλος το 1976 που ψηλωσαν το γκαραζ και εβαλαν visor,ενω τα Ναιας, Γκολντεν βεργινα ειχαν φιλοσοφια <car ferry> που το μαρτυρουν οι 6 καταπελτες οχηματων και το νετο γκαραζ χωρις casing στη μεση
Captain_Nionios
14-01-2014, 16:11
Αρη το ποτε αλλαζει κατηγορα μεγεθους ενα βαπορι θεωρω οτι ειναι κατι καθαρα υποκειμενικο. Για παραδειγμα το Γεωργιος Εξπρες που ηταν 10+ μετρα μακρυτερο απο το Επτανησος εγω το βαζω στην ιδια κατηγορια διοτι απο πλευρας ογκου, αλλα και στο εκτοπισμα ηταν παρομοια. Το Ναιας ΙΙ μαζι με το αδερφο του, τους Απολλωνες, το Μηλος και το Σαντορινη θεωρω πως ηταν μια κατηγορια πανω λογω αισθητα μεγαλυτερου ογκου και εκτοπισματος. Προς θεου δεν ειπα οτι η διαφορα ειναι τοσο μεγαλη που δε μπορουμε να κανουμε τη συγκριση αλλα οπως και να το κανουμε δεν ειναι μικρη. Σαφως και το Αφροδιτη θεωρω οτι ηταν μια κατηγορια μεγεθους πανω απ' το Ναιας, αυτο δε σημαινει βεβαια οτι δε συγκρινονται...
Νιονιο τα ΜΠΑΡΙ -ΓΕΩΡΓΙΟΣ ηταν 118μ. Αλλα περιπου ιδιου ογκου.....Τελος παντων το ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ κσι το ΔΗΛΟΣ χαιροσουν και να τα βλεπεις, και να τα ταξιδευεις....Και φυσικα να τα ρεμετζαρουν οι καπεταναιοι !!
Captain_Nionios
14-01-2014, 16:41
Νιονιο τα ΜΠΑΡΙ -ΓΕΩΡΓΙΟΣ ηταν 118μ. Αλλα περιπου ιδιου ογκου.....
Μα αυτο λεω και εγω παραπανω, εκτος αν δεν το διατυπωνω καλα. Οτι παρα το οτι ηταν 10+ μετρα μακρυτερα τα βαζω στην ιδια κατηγορια με το Επτανησος λογω παρομοιου ογκου-εκτοπισματος.
Φίλοι μου, τὸ Ἑπτάνησος εἶχε μεγαλύτερο ὄγκο ἀπὸ τὸ Μπάρι χάρη στὸ μεγαλύτερο πλάτος καὶ ὕψος του. Μὴν ξεχνοῦμε ὅτι ἡ χαμηλωμένη γάστρα τοῦ Μπάρι στὴν πλώρη τοῦ στεροῦσε πολλὰ m³. Τὴν διαφορὰ τῶν ≈10 m στὸ μῆκος τὴν ὑπερκάλυπτε τὸ Ἑπτάνησος καὶ σὲ ἑμβαδὸν ἰσάλων ἀλλὰ καὶ σὲ ὄγκο χάρη στὸ μεγαλύτερό του πλάτος καὶ στὸ ὕψος ἐξάλων (εἶχαν ἴσο βύθισμα τὰ δύο πλοῖα).
Ἀσφαλῶς, τὰ δύο πλοῖα ἀνήκουν στὴν ἴδια κατηγορία μεγέθους (στὴν ὁποία ἀνήκουν πλοῖα κατὰ προσέγγισιν 90-130 m μήκους, τὸ ἀναλύω πιὸ κάτω) καὶ μάλιστα ἦταν ἐκπρόσωποι τῆς μεσαίας βαθμίδος αὐτῆς τῆς κατηγορίας. Ὅσο κι ἂν φαίνεται περίεργο, πλοῖα ὅπως τὸ Πάρος ἢ τὸ Νάξος (90 m καὶ 95 m μήκους ἀντιστοίχως) εἶχαν παραπλήσια χωρητικότητα (σὲ κόρους ἀλλὰ καὶ σὲ βάρος) μὲ τὰ δύο προαναφερθέντα πλοῖα, παρὰ τὸ ὅτι ἡ μεταφορική των ἱκανότητα σὲ ὀχήματα ἦταν περιορισμένη (ἐλλείψει παταριῶν). Στὸν ἀντίποδα, τὸ παληὸ Νῆσος Χίος τῶν 97 m μποροῦσε νὰ μεταφέρῃ 35 τριαξονικὰ φορτηγὰ καὶ 220 ΙΧ (!) ὅταν τὸ κατὰ 22 m μακρύτερο Μπάρι μετὰ βίας μποροῦσε νὰ μεταφέρῃ 14 φορτηγὰ ἢ καμιὰ 150 ΙΧ. Τὰ ὄρια τῶν κατηγοριῶν μεγέθους τῶν πλοίων εἶναι συχνὰ νεφελώδη καὶ τὸ μῆκος ἀπὸ μόνο του ἢ ἡ χωρητικότητα ἀπὸ μόνη της δὲν εἶναι τὸ ἀπόλυτο κριτήριο διαχωρισμοῦ. Λχ, τὸ Ἀπόλλων Ἐξπρὲς εἶχε μεγαλύτερη μεταφορικὴ ἱκανότητα σὲ ΙΧ ἀπὸ τὸ ἀρκετὰ μεγαλύτερο σὲ μέγεθος Ποσειδὼν Ἐξπρές. Τελικῶς ποιὸ εἶναι μεγαλύτερο πλοῖο; Αὐτὸ ποὺ μπορεῖ νὰ μεταφέρει περισσότερο βάρος ἢ αὐτὸ ποὺ ἔχει μεγαλύτερες διαστάσεις; Βλέπουμε δηλαδὴ ὅτι ἡ ἔννοια τοῦ μεγέθους εἶναι ἀρκετὰ πολύπλευρη.
Ἡ κατηγοριοποίησις τῶν ἀκτοπλοϊκῶν ἐγ/ὀγ πλοίων κλειστοῦ τύπου μὲ κριτήριο τὸ μέγεθος ἦταν κάτι ποὺ μὲ ἀπασχόλησε σὲ ἀκαδημαϊκὸ ἐπίπεδο καὶ νομίζω ὅτι οἱ περισσότεροι ἀπὸ ἐσᾶς θὰ συμφωνούσατε στὴν ἀκόλουθο. Ἐννοεῖται ὅτι τὰ ὅρια δὲν εἶναι καθορισμένα μὲ τὸ σταγονόμετρο καθὼς ἐπίσης ὅτι ὑπάρχουν πλοῖα ποὺ δυνητικῶς θὰ μποροῦσαν νὰ ἐνταχτοῦν σὲ 2 κατηγορίες. Προσωπικῶς ἡ κατάταξις εἶναι διαδικασία ποὺ λαμβάνει ὑπόψιν βάρος (ἀπόβαρο, συνολικό), χωρητικότητα, διαστάσεις καὶ βεληνεκὲς πλόων. Ἔχουμε λοιπόν:
1. L <50 m, ὅπως ὁ Σκοπελίτης, τὸ Νάξος Σταρ, γιὰ τοπικὲς γραμμές μικρῆς κινήσεως (χωρητικότητα μέχρι 30 ΙΧ, 300 ἐπιβάτες).
2. 50 m<L<90m, ὅπως λχ, τὸ Ἕλλη (ἂν ζοῦσε), τὸ Λῆμνος, τὸ Aqua Spirit καὶ ἐνδεχομένως τὸ Απόλλων Ἑλλὰς στὴν ἀνώτερη βαθμίδα τῆς κατηγορίας αὐτῆς (30-100 ΙΧ, 800 ἐπιβάτες, μικρομεσαῖες ἀποστάσεις)
3. 90 m<L<130m, ὅπως τὸ Ἰονὶς, τὸ Φοῖβος καὶ τὸ Ἀδαμάντιος Κοραὴς στὴν κατώτερή της βαθμίδα καὶ τὰ Blue Star Naxos, Paros, Ithaki στὴν ἀνώτερη. (120-350 ΙΧ, 1500-1800 ἐπιβάτες, μεσαῖες ἀποστάσεις, Κυκλάδες, Κυκλάδες-Δωδεκάνησα-Ἰκαροσαμία)
4. 130 m<L<170m, ὅπως τὰ παληὰ Κάντια/Ρέθυμνο, Ποσειδὼν Ἐξπρές, τὰ Blue Star Delos/Patmos, τὰ Νῆσος Χίος Μύκονος (300-500 ΙΧ, 1800-2500 ἐπιβάτες, μεσαῖες-μεγάλες ἀποστάσεις, Χίος, Λέσβος, Ἰκαροσαμία, Δωδεκάνησα, Κρήτη)
5 L>170 m: τὰ σύγχρονα πλοῖα τῶν γραμμῶν τῆς Κρήτης καὶ τὰ ἐγ/ὀγ τῆς Ἀδριατικῆς.
Πολλὰ πλοῖα ποὺ κάποτε ἀτύπως ἀνῆκαν σὲ κάποια γραμμὴ (λχ, πλοῖα Ἑλλάδος-Ἰταλίας, Παροναξίας, κοκ) στὴν σημερινὴ ἐποχὴ θὰ ὑφίσταντο «ὑποβιβασμόν». Ὁ πολὺς κόσμος πιστεύει ὅτι ἡ ἀλλαγὴ μεγέθους ὀφείλεται στὴν τεχνολογικὴν ἐξέλιξιν, ὡστόσο μὲ τὴν ψυχρὴ ματιὰ τῆς λογικῆς διαπιστώνει κανεὶς ὅτι τὰ πλοῖα διάφορων γραμμῶν ἄλλαξαν μέγεθος, διότι ἁπλούστατα ἡ ἐπιβατικὴ κίνησις πολλαπλασιάστηκε. Κάποτε τὸ Πάρος ὡς Χρυσοβαλλάντου καὶ τὸ Ἕλλη ἔκαναν ταξείδια ὡς πλοῖα Ἀδριατικῆς Θάλασσας. Σήμερα, ἡ διακίνησις ἐπιβατῶν καὶ ὀχημάτων εἶναι τέτοια ποὺ πλοῖα θεριὰ ἀδυνατοῦν καμιὰ φορὰ νὰ παραλάβουν τὴν ζήτησι, εἰδικῶς τὸν Αὔγουστο. Ἂν κάποτε συρρικνωθῇ ἡ ζήτησις, τότε τὰ μεγέθη τῶν πλοίων θὰ μικρύνουν δραματικῶς. Φαντάζει ἀδιανόητο, ἀλλὰ στὴν ζωὴ δὲν εἶναι τίποτε δεδομένο. Κατὰ ἕναν «παράδοξο» λόγο ποὺ δὲν θὰ ἤθελα νὰ τὸν ἀναλύσῳ ἐπὶ τοῦ παρόντος, ἡ Ἀνδροσυροτηνομυκονία εἶναι γραμμὴ ποὺ θὰ ταίριαζε γάντι στὸ Ἑπτάνησος ἀκόμη καὶ σήμερα. Ἀναμφιβόλως αὐτὸ καὶ τὸ Δῆλος ἦταν πλοῖα ἀρκετὰ μπροστὰ ἀπὸ τὴν ἐποχή των.
Συμφωνω με τα ανωτερω, και επισης πως σε ογκο το Επτανησος ηταν πιο μεγαλο, παροτι υπολειποταν 13 μ. του BARI....Ομως το τελευταιο ηταν πιο βαρυ σκαρι, κατι που φαινοταν ΚΑΙ στις μανουβρες που δεν το ξεσερνε ευκολα ο καιρος-το μονο καλο που ειχε σε αυτον τον τομεα-αλλα και στο ταξιδεμα του, οπου υπερτερουσε.....η χωρητικοτητα ασφαλως και δεν οριζεται παντα απο τα μεγεθη. Για την ιστορια να πουμε πως το Επτανησος εβαζε περι τα 180-185 ιχ. εκεινης της εποχης, ενω το BARI γυρω στα 160 -ισως λεω και πολλα....ο προκατοχος του ΜΠΑΡΙ, το Θεοσκεπαστη, καθοτι ειχε πλατος 18,55 , και μηκος 102μ. εβαζε περιπου 210 ιχ......
Η παραπανω αναλυση του φιλου ΝΑΞΟΣ ηταν καταπληκτικη απλα. Χαιρεσαι να τη διαβαζεις.
Ειχα σκεφτει λιγες μερες πριν να γραψω κατι περι συγκριση πλοιων αλλα ολο και το ανεβαλα γιατι περιλαμβανει εννοιες που στον απλο κοσμο δεν ειναι γνωστες.
Περαν λοιπον της αναλυσης του ΝΑΞΟΣ, η συγκριση μεταξυ πλοιων - απο ναυπηγικης μεριας - γινεται μεσω των συντελεστων σχηματος του πλοιου. Αυτου οι συντελεστες μελετουν διαφορα πραγματα, απο τη χωρητικοτητα, την αντισταση, την ευσταθεια, την αποδοση και κρυβονται σε ολες τις ναυπηγικες μελετες που γινονται. Οι συντελεστες σχηματος παρατιθονται συνειμενα για να μπορουν να γινουν πιο κατανοητοι.
151702
Το συνειμενο αυτο ειναι απο τους καθηγητες μου - τον καιρο εκεινο - απο το ΤΕΙ και μπορειτε να κατανοησετε ποια ειναι η φυσικη τους σημασια στο πλοιο.
Φανταζομαι λοιπον πως μπορει να γινει κατανοητο πως περαν της οινομο-επιχειρησιακης συγκρισης ενος πλοιου, υπαρχει και αυτη η συγκριση. Και ορμομενος απο ενα σχολιο του Captain 4
Ομως το τελευταιο ηταν πιο βαρυ σκαρι, κατι που φαινοταν ΚΑΙ στις μανουβρες που δεν το ξεσερνε ευκολα ο καιρος η εννοια "βαρυ πλοιο" μπορει να εξηγηθει σωστα βασιζομενος στους συντελεστες μορφης καθως επισης και με τη διαμορφωση πιδαλιων, πρωστηριας εγκαταστασης, διαμορφωση ελικων και βεβαια τροπος φορτωσης πλοιου και εξωγενεις συνθηκες (αερας, ρευμα θαλασσας, βαθος νερου).
Ηταν βαρυ και στις μανουβρες, λογω των γνωστων μειονεκτηματων, αλλα και βαρυ ,με την εννοια του οτι δεν το επερνε στην μανουβρα ο αερας, και οπως ειπα αυτο ηταν στην μανουβρα ενα απο τα πολυ λιγα πλεονεκτηματα του....
Ερνεστος
21-01-2014, 20:34
151868 το μωρο στη μυκονο
Captain_Nionios
22-01-2014, 09:39
Εξαιρετικη, ποσο ταιριαζει με το τοπιο; Μαλλον απο το μακρινο 1991...
Να εισαι καλα. :fat:
proussos
30-01-2014, 15:50
152136
ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ στον Πατραϊκό...προς Σάμη Κεφαλονιάς και Βαθύ Ιθάκης.
Με Πλοίαρχο τότε τον Cpt Μάκη Παξινό !
152136
Εντάξει, υποκλίνομαι...... Σπανιότατη φωτό, Σε υπέρ ευχαριστούμε........
Takerman
17-02-2014, 19:56
Οι δύο είχαν ανέβει στο post #35 του φίλου Captain Nionios πρίν 6 χρόνια και είναι από το υλικό που χάθηκε με το γνωστό πρόβλημα του server. Ας τις ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι κι ας τις γνωρίσουν αυτοί που δεν έτυχε να τις δουν.
152617
Αφήνοντας τον κυματοθραύστη και βγαίνοντας στην ανοικτή θάλασσα.
152618 152619
Παλεύοντας με τα κύματα στην ανοικτή θάλασσα.
Πηγή: http://www.ournewhaven.org.uk/
Ψάχνοντας στο youtube βρήκα ένα βίντεο από την Ιαπωνία που δείχνει ένα ιαπωνικό βαπόρι σε σχεδόν ίδιες συνθήκες ταξιδιού με το Valencay.
http://www.youtube.com/watch?v=v5UkQY_g9VM
Captain_Nionios
10-03-2014, 02:06
152136
Αυτη δεν τη ειχα δει... Απλα ΥΠΕΡΟΧΗ και απο τις ελαχιστες στο Πατρα-Σαμη-Ιθακη. Ονειρεμενη!!!
fanoyriosstellas
02-11-2014, 17:10
Θα με ενδιέφεραν πραγματικά να βρω τα σχέδια του θρύλου γιατί θα ήθελα να το κατασκευάσω.
Captain_Nionios
02-02-2015, 20:33
Το πανεμορφο γαλλικο σκαρι σε πλανα απο Ρεμετζο στο Γαυριο. Ποση ομορφια, ποση επιβλητικοτητα, ποση χαρη και ποση ευελιξια;
Με βαση το σινιαλο στις μπαντες που οι γραμμες του τελειωνουν με γωνια στην ακρη, πρεπει να ειναι απο το 1991.
https://www.youtube.com/watch?v=wpYHtC8I3Zk
Σπύρος Πίππος
02-02-2015, 21:48
Ενα σπανιο βιντεο μας θυμησε το Επτανησος, ενα πλοιο μια ιστορια .
Τετοια πλοια δεν υπαρχουν σημερα . Τοσο γρηγορες μανουβρες κοντα στην προβλητα, οσο καλο βαπορι
ηταν στο ταξιδι του τοσο καλο ηταν και στο κοντα [ να δεσει ]
Ευχαριστουμε πολυ για το βιντεακι Captain Nionios
Δυο πόζες του "Βαλενσέ" στο Newhaven
με τις συρταρωτές θύρες του γκαράζ σε ανοιγμένη θέση
164276
και με το "καπάκι" της πλώρης ανοιχτό. Δεξιά του ένα από τα "μπανανάδικα" της United Fruit.
164277
πηγή (https://www.flickr.com/photos/16179216@N07/8648500461/in/photostream/)
Σπύρος Πίππος
18-02-2015, 13:42
Ευχαριστουμε για τις σπανιες φωτο του ομορφου πλοιου .
Appia_1978
27-07-2015, 14:54
Περιποιήθηκα μερικές φωτογραφίες που είχα σκανάρει και ανεβάσει παλαιότερα. Ελπίζω τώρα να είναι λίγο καλύτερες ;)
168405
168404
T.S.S. APOLLON
27-07-2015, 15:25
Ειναι πανεμορφες!!!
Ευχαριστουμε Μαρκο!!!
BEN BRUCE
27-07-2015, 17:53
Μοναδικες φωτο και καλυτερες και σπανιοτερες!!!!
Σπύρος Πίππος
27-09-2015, 14:22
Μια παλια φωτο του θρυλικου Επτανησος στο Βαθυ της Ιθακης .
Η φωτο δεν ειναι καλη αλλα πιστευω οτι λογο παλαιοτητας αξιζει να την δειτε .
169637
Η φωτογραφία Σπύρο είναι μια χαρά, αν αναλογιστεί κανείς την τεχνολογία της εποχής, και την απόσταση, που για όσους δεν γνωρίζουν, είναι κοντά στο καμπαναριό της Παναγίας της Καθαριώτησσας , σε υψόμετρο 556 μέτρων.....
Απλά σπουδαία ανακάλυψη, και σε κάποιον φίλο θα ανάψεις "φωτιές" με το που την δεί....
Πραγματικά σε ευχαριστούμε.
Appia_1978
27-09-2015, 21:08
Καταπληκτική φωτογραφία Σπύρο!!!
Είχαμε ωραία καράβια τότε και συνεπέστατα ...
Πάντως, και το γιωτ από δίπλα δεν είναι άσχημο ;)
http://www.dailymoti...tvalencay_tec (http://www.dailymotion.com/video/xnt4c3_sncf-archives-chateaux-sur-mer-vilandry-et-valencay_tech) ένα φοβερό βίντεο με πλάνα του πλοίου από την αρχή της κατασκευής του μέχρι τα πρώτα του δρομολόγια.Έκτος από το ναυπηγείο υπάρχουν πλάνα και από την γέφυρα και τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου και ένα ακόμη και δεύτερο βίντεο (http://www.dailymotion.com/video/xntw2d_sncf-archives-car-ferry-des-annees-70_tech) καλή σας όρεξη
Amorgos66
19-03-2018, 16:40
...στα σκουπιδια της Τηνου...
187383
T.S.S. APOLLON
15-04-2021, 20:57
Σχετικα με το ομορφο σκαρι
MV Valencay – Past and Present – Dover Ferry Photos (doverferryphotosforums.co.uk) (https://www.doverferryphotosforums.co.uk/mv-valencay-past-and-present/)
ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
16-04-2021, 20:48
Σχετικα με το ομορφο σκαρι
MV Valencay – Past and Present – Dover Ferry Photos (doverferryphotosforums.co.uk) (https://www.doverferryphotosforums.co.uk/mv-valencay-past-and-present/)
To πλοίο σε όλες τις φάσεις της ζωής του,προ κ μετά την μετασκευή του 1977 κ με όλες τις πλοιοκτησίες.